Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Θειάφι στις τριανταφυλλιές


powdery mildew
Αν βάλουμε θειάφι την άνοιξη στις τριανταφυλλιές μας θα γλιτώσουμε από το ωίδιο. Για το σκοπό αυτό γεμίζουμε με θειάφι το θειαφιστήρι ή μια παλιά κάλτσα δεμένη πάνω σε ένα καλάμι και το τινάζουμε πάνω από την τριανταφυλλιά. Προσέχουμε να καλύψουμε καλά τα φύλλα της και ιδιαίτερα τα πιο νέα που έχουν κοκκινωπή απόχρωση. Η καλύτερη στιγμή για να θειαφίσουμε είναι νωρίς το πρωί. Επειδή το θειάφι παρασύρεται από τον άνεμο μπορούμε να επαναλάβουμε όποτε χρειαστεί.

Δεν θειαφίζουμε όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 27 ℃.

Το θειάφι είναι ένα από τα παλιότερα φυτοπροστατευτικά, γνωστό από τα ομηρικά χρόνια. Περιλαμβάνεται στις ουσίες των οποίων η χρήση επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Είναι φτηνό, ακίνδυνο για ανθρώπους και ζώα και δεν λερώνει. Η χρήση του προλαβαίνει σε σημαντικό βαθμό και την προσβολή της τριανταφυλλιάς από τον τετράνυχο.

Το ωίδιο (φωτογραφία επάνω) είναι μία μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται με τη μορφή γκρι ή υπόλευκης σκόνης επάνω στα φύλλα . Θυμίζει πολύ στάχτη και γι' αυτό η ασθένεια αυτή ονομάζεται και στάχτωμα. Αν δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως προκαλεί φυλλόπτωση.

4 σχόλια:

  1. καλησπερα,εχω παρατηρησει οτι η τριανταφυλλια μου εχει πανω στα φυλλα της μια υπόλευκη σκόνη σαν http://1.bp.blogspot.com/_Bc0D-mh8xh4/TAaajTk7hTI/AAAAAAAACCE/R6AgoQsaG80/s1600/Rose-powdery+mildew.jpg

    τι μπορω να κανω?μπορω να ριξω θειαφι τωρα που ο καιρος εχει ζεστανει?αν ριξω το βραδακι ή ξημερωματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιο απο αυτα θωρειται καλυτερη λυση για την αντιμετώπιση?

    1.θειαφι


    2.Χρειαζόμαστε:

    -1 λίτρο νερό

    -1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

    -1 κουταλιά του γλυκού φυτικό λάδι

    -1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
    -1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
    -ψεκαζουμε


    3,Μαγειρική σόδα: Ψιλοκόβουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις μουλιάζουμε σε 1 λίτρο νερό, για 48 ώρες. Σουρώνουμε το νερό και προσθέτουμε 1 κουτάλι της σούπας κοφτό μαγειρική σόδα και μια κουταλιά του γλυκού υγρό σαπούνι για τα πιάτα.
    Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και ψεκάζουμε καλά τα προσβεβλημένα φυτά και φροντίζουμε να καλυφθούν με υγρό και οι κάτω επιφάνειες των φύλλων.
    Το διάλυμα αυτό, είναι αποτελεσματικό, για τις μυκητολογικές προσβολές, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.


    4,Κανέλλα: Αν την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος, ή στη γλάστρα, η κανέλλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.


    5.Γάλα: Αν φτιάξουμε ένα διάλυμα με 100 γραμ. γάλα πλήρες σε 1 λίτρο νερό, έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, για την αντιμετώπιση του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμηθείτε την επόμενη άνοιξη να κάνετε μερικά θειαφίσματα στην αρχή της άνοιξης, όταν πάνω στην τριανταφυλλιά υπάρχει η νεαρή κοκκινωπή βλάστηση. Τώρα είναι αργά για να θειαφίσματα γιατί το θειάφι κάνει ζημιές όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 27 C.
      Αρα το 1 δεν μας κάνει πλέον. Το 4 διαβάζω πως είναι κατάλληλο για σπορόφυτα. Για το 2 και το 5 δεν γνωρίζω κάτι. Το 3, το ιδιοσκεύασμα με το σκόρδο, μου φαίνεται το πιο κατάλληλο.
      Ομως (δυστυχώς υπάρχει και ένα όμως) με τα ιδιοσκευάσματα θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές εφαρμογές όποτε βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα και οπωσδήποτε πρέπει να απομακρύνετε τα άρρωστα φύλλα από το φυτό καθώς και αυτά που είναι πεσμένα στο χώμα γύρω του.
      Το βέβαιο είναι πως η τριανταφυλλιά σας θα υπάρχει και την επόμενη χρονιά. Γι' αυτό θυμηθείτε να βάλετε θειάφι από νωρίς. Επειδή το θειάφι προλαβαίνει πολλά απ' τα μυκητολογικά προβλήματά της.

      Διαγραφή
    2. φετος πηρα τριανταφυλλιες πρωτη φορα και δεν ηξερα οτι πρεπει να γινεται θειάφισμα προληπτικά,την ανοιξη παντως θα εχω το νου μου,ευχαριστω :) παντα κοβω τα ξερα ή αρρωστα φυλλα απτα φυτα μου και τα κοιταω καθημερινα,γι αυτο και δεν εχω ποτε σοβαρα προβλημα κ τα προλαβαίνω (ευτυχως) σας ευχαριστω κ παλι,να στε καλα!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.