Η απάντηση είναι μία και απλή: όποτε στεγνώνει το χώμα!
Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να γνωρίζει πότε στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες της δική σας βεράντας. Κάποια φυτά «πίνουν» περισσότερο νερό από άλλα, οπότε χρειάζονται πιο συχνό πότισμα. Αν φυσάει ή αν έχει ζέστη το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα. Επομένως δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ορίζει ότι το γιασεμί, για παράδειγμα, θέλει πότισμα δυο φορές την εβδομάδα!
Και πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό θέλει πότισμα; Στα περισσότερα μαραίνονται τα φύλλα τους ... Αλλά καλύτερα μην περιμένετε να γίνει αυτό για να ποτίσετε! Πιάστε με το χέρι σας το χώμα και αν είναι στεγνό, ποτίστε.
Πατώντας εδώ θα βρείτε κι άλλους τρόπους για να δούμε αν ένα φυτό θέλει πότισμα.
Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει αυτό: Τι ώρα ποτίζουμε;
Πατώντας εδώ θα βρείτε κι άλλους τρόπους για να δούμε αν ένα φυτό θέλει πότισμα.
Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει αυτό: Τι ώρα ποτίζουμε;
Καλημέρα έχω μια γλαστρα 50×50×50 κ μέσα μια μανολια καινούρια που έχει ανθησει κ είναι πολύ άνετα μέσα στη γλάστρα. Πότισα 4 λίτρα νερό και έβαλα ένα μπουκάλι 1.5lt αναποδο με κεραμικο πωμα για αυτοματο ποτισμα.ομως μέχρι το βράδυ το μπουκάλι είχε αδειάσει. Θεωρώ ότι είχε νερό ή γλαστρα γιατί τότε άδειασε τόσο γρήγορα το μπουκαλι;πόσο να ποτιζω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς δεν δικαιολογείται να άδειασε τόσο γρήγορα το νερό απ' το μπουκάλι. Είτε το κεραμικό πώμα δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είτε δεν το τοποθετήσατε κανονικά.
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να ξέρω πόσο να ποτίζετε. Δείτε πότε στεγνώνει το χώμα και τότε ποτίστε. Αν το κάνετε μερικές φορές θα βρείτε τη σωστή συχνότητα.
Νομίζω ότι οι τουγιες μου δεν μεγαλώνουν με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Τις έχω 4 χρόνια και είναι στο 1μ. ύψος. Τις ποτιζω συνεχώς. Δεν τις έχω κουρεψει ποτέ. Τι να κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιάς ποικιλίας είναι οι τούγιες σας; Η τούγια ανάλογα με το είδος και την ποικιλία μπορεί να γίνει από 1-1,5 μ. μέχρι και περισσότερα από 10 μ. ψηλή. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η αιτία που δεν μεγαλώνουν οι δικές σας, όμως είναι αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα κύριε Ταξιάρχη, έχω να σας κάνω την εξής ερώτηση: Φύτεψα πρόσφατα σε μια από τις 2 χτιστές μεγάλες ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μου λεβάντες. Κάθε πότε πρέπει να τις ποτίζω? Εμένα όλα τα φυτά του μπαλκονιού μου έχουν μάθει ακόμη και το χειμώνα να παίρνουν καθημερινά 1-2' στάγδην ποτίσματος με το αυτόματο πότισμα και γενικά αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Διάβασα ωστόσο οτι η λεβάντα απεχθάνεται το πολύ πότισμα, επομένως σκέφτομαι να κλεισω τα βρυσάκια ποτίσματος από τις λεβάντες. Εσείς με τι συχνότητα πιστεύετε πρέπει να ποτίζονται? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις ποτίζετε μαζί με όλα τα άλλα φυτά. Απ' αυτά του γράφετε κατάλαβα ότι οι σταλάκτες του νερού, τα «βρυσάκια» δηλαδή, είναι ρυθμιζόμενης παροχής. Αρα, αν χρειαστεί μπορείτε να μειώσετε την παροχή τους. Θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε την παροχή αν δείτε ότι μεταξύ δύο ποτισμάτων το χώμα γύρω από τις λεβάντες δεν προλαβαίνει να στεγνώσει ή στη χειρότερη περίπτωση αν δείτε ζημιές στις λεβάντες.
ΔιαγραφήΗ απαραίτητη συχνότητα ποτίσματος δεν εξαρτάται μόνον από τα φυτά, επηρεάζεται και από το χώμα και από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από το πόσο νερό παρέχει κάθε σταλάκτης σε κάθε πότισμα. Να ένα παράδειγμα, ένας σταλάκτης που αφήνει να περάσουν 10 λίτρα νερό ανά ώρα, στα 1-2 λεπτά καθημερινού ποτίσματος θα δίνει 160-320 ml νερό κάθε φορά. Φτάνει αυτό το νερό; Ένα μέρος του εξατμίζεται, ένα άλλο στραγγίζει έξω από τη γλάστρα και ένα ακόμη πηγαίνει στο φυτό. Αν αυτή η ποσότητα επαρκεί ή περισσεύει θα φανεί από το ίδιο το φυτό.
Σε. Όλες. Τις. Γλάστρες. Μου. Έβαλα. Καστανοχμα. Τιρφη. Και. Περλιτη. Τα. Κάνη. Καλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
Διαγραφή