Δεν μετράει πάντα η εμφάνιση! Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των φυτών με καλύτερο παράδειγμα το νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnum).
Είναι ένας μέτριου μεγέθους θάμνος με ημι-αειθαλή και απλή, πράσινη φυλλωσιά. Τα λουλούδια του είναι υπόλευκα και τόσο μικρά ώστε να περνούν απαρατήρητα τη μέρα. Αλλά μόνον τότε, γιατί τη νύχτα ανοίγουν και σκορπούν το δυνατό άρωμά τους.
Δυστυχώς, εδώ που είναι αυτό το νυχτολούλουδο δεν μπορούμε να το μυρίσουμε (φωτ.Τ.Α.) |
Η καλλιέργειά του δεν έχει κάποιο «μυστικό»: ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα και δίνουμε πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα στις αρχές της άνοιξης. Όμως αν το έχουμε σε γλάστρα θα χρειαστεί να του δίνουμε λίπασμα μία φορά το μήνα μέχρι τον Ιούνιο. Στις αρχές της άνοιξης, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, κάνουμε και ένα ελαφρύ ή μέτριο κλάδεμα για να πυκνώσει η φυλλωσιά του. Με το κλάδεμα αυτό μειώνουμε το μήκος των κλαδιών του κατά το 1/3 ή και το 1/2 αν το νυχτολούλουδό μας δεν είναι πολύ ζωηρό.
Το χειμώνα χρειάζεται προστασία όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με το 0 (°C). Άρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη βόρειο Ελλάδα εκτός και αν μπορούμε να το προστατεύσουμε απ΄το κρύο με κάποιο τρόπο όπως να το έχουμε σε γλάστρα που θα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο όταν έχει κρύο. Μπορούμε επίσης να το καλύψουμε με αντιπαγετικό ύφασμα (αντιπαγετικό φλις).
Πολλοί, κυρίως οι φίλοι του κινηματογράφου, συγχέουν το νυχτολούλουδο με το δειλινό (Mirabilis jalapa). Το δεύτερο είναι ένα μικρό εποχικό και μάλλον αυτό είναι το «νυχτολούλουδο» των θερινών κινηματογράφων.
Σχετικά με το νυχτολούλουδο ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά:
Mια ερώτηση... τα σχετικά με τις ευαισθησίες στον πάγο τα ξέρω, όσον αναφορά όμως τον άνεμο πως τα πάει? Σκέφτομαι να το βάλω σε roof garden και έχω προσέξει ότι ο βοριάς πολλές φορές τσακίζει τα φύλλα της φωτείνιας και του λούσιντουμ σε σημείο που να μοιάζουνε φαγωμένα. Λετε να τα καταφέρει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σπάνε τα φύλλα του λούσιντουμ και της φωτίνιας απ΄τον άνεμο, τότε προφυλάξτε το νυχτολούλουδο όσο καλύτερα μπορείτε.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατή η μεταφύτευση του φυτού κόβοντας κάποιο κλωνάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νυχτολούλουδο πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα. Το τελευταίο είναι κομμάτι κλαδιού μήκους 15 εκ. περίπου. Βουτήξτε την κάτω άκρη του σε ορμόνη ριζοβολίας και βάλτε το σε ένα γλαστράκι που έχετε γεμίσει με αφράτο χώμα (π.χ. συσκευασμένο χώμα εσωτερικού χώρου). Θα ποτίζετε τόσο ώστε το χώμα είναι νωπό, μέχρι να ριζοβολήσει το μόσχευμα. Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε με μοσχεύματα που προέρχονται από το κεντρικό τμήμα ενός κλαδιού. Όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται πολλαπλασιασμός με μόσχευμα.
ΔιαγραφήΕπειδή το νυχτολούλουδο, όταν είναι φυτεμένο στη γη, βγάζει πολλές παραφυάδες, θα μπορούσατε να βγάλετε μια μαζί με λίγη απ' τη ρίζα της και να την φυτέψετε σε μία γλάστρα. Αυτή η μέθοδος πολλαπλασιασμού έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από το μόσχευμα.
Ευχαριστώ
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτησω αν υπαρχουν ελπίδες χωρίς ορμόνη ριζοβολιας. Ρώτησα αυτές τις μερες σε φυτώριο και μου ειπαν οτι εχει καταργηθεί πλέον.
ΔιαγραφήΥπάρχουν ελπίδες και χωρίς ορμόνη ριζοβολίας αλλά γιατί να παιδευτείτε; Δεν έχω μάθει κάτι για κατάργηση της ορμόνης ριζοβολίας. Μήπως δεν την πουλάει το φυτώριο που ρωτήσατε;
ΔιαγραφήΔεν εχουν ανανεωθει οι αδειες.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε. Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα;
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής... Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος κλαδέματος του νυχτολούλουδου; Έχω ένα εδώ και 5 χρόνια σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου, το κλαδεύω κάθε χρονιά, όμως δεν ξέρω τί κάνω λάθος και έχει γίνει σαν ένα ψηλό συντριβάνι (αν καταλαβαίνετε τί θέλω να πω). Τα κλαδιά μεγαλώνουν όπως να 'ναι με αποτέλεσμα να τα πιάνω μονίμως με κορδέλες, γιατί μου κλείνουν όλο το χώρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επίσης πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να του αλλάξω γλάστρα;
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.
Γεια σας,
ΔιαγραφήΑν κατάλαβα καλά εσεις θα θέλατε ένα νυχτολούλουδο το ίδιο παχύ, από χαμηλά μέχρι επάνω, Θα θέλατε να έχει κλαδιά που ξεκινούν από χαμηλά, κοντά στο χώμα και έχουν πάνω τους άφθονα φύλλα. Και εγώ το ίδιο θα ήθελα από το δικό μου νυχτολούλουδο, όμως και αυτό μοιάζει με σιντριβάνι.
Θεωρητικά, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί κανείς να το πετύχει, όμως φοβάμαι ότι αυτό είναι εφικτό μόνον σε νυχτολούλουδα που μεγαλώνουν στο χώμα ή σε τεράστιες γλάστρες. Το κατάλληλο κλάδεμα γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη και κόβουμε όλα τα κλαδιά 20-30 εκ. πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Μ' αυτό τον τρόπο όλα τα νέα κλαδιά θα ξεκινούν από το ύψος που αναφέρθηκε πριν. Όμως υπάρχουν δύο προβλήματα:
Στον περιορισμένο χώρο μια γλάστρας το φυτό δεν μπορεί να αποκτήσει πλούσια φυλλωσιά.
Το νυχτολούλουδο δεν φημίζεται για το όμορφο και πλούσιο φύλλωμά του αλλά για το άρωμά του.
Επομένως κλαδέψτε το, νωρίς την άνοιξη για να αποκτήσει μέγεθος τέτοιο που να μην σας ενοχλεί και δεχτείτε ότι θα έχετε ένα άσχημο φυτό με καταπληκτικό άρωμα.
Όσο για τη μεταφύτευση, μπορεί να γίνει την άνοιξη, αμέσως μετά το κλάδεμα ή και τώρα, αυτές τις μέρες δηλαδή, αλλά μόνον αν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα προστατεύσετε το φυτό σας από το κρύο. Το δικό μου θα το μεταφυτεύσω την άνοιξη επειδή σκέφτομαι ότι θα πρέπει να είναι ελαφρύ αν πρέπει να κουβαλήσω τη γλάστρα σε κάποιο χώρο προστατευμένο από το κρύο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας! Η αλήθεια είναι ότι το έχω σε μια τεράστια γλάστρα και έτσι κι από φύλλωμα κι από λουλούδια τα πάει μια χαρά. Πολύ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες σας. Να είστε πάντα καλά.
Διαγραφήγια τον πολλαπλασιασμο αν δεν εχουμε ορμονη υπαρχει προβλημα; χθες απο τον πολυ άνεμο μου κόπηκε ένα κεντρικό κλωναρι. πως μπορω να το σώσω; αν το βάλω σε γλάστρα υπάρχει περίπτωση να ριζώσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρησιμοποιώντας την ορμόνη ριζοβολίας αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να ριζώσει το μόσχευμα. Λίγο πιο πάνω υπάρχει και ένα ακόμη σχόλιο, με απάντηση φυσικά, σχετικό με τον πολλαπλασιασμό με μόσχευμα. Το πιο σημαντικό είναι να βάλετε το μόσχευμα να ριζώσει σήμερα κι όλας, πριν στεγνώσει και αχρηστευτεί.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδη διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια βλέπω ότι είστε αρκετά κατατοπιστικός θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε και για το δικό μου νυχτολούλουδο.
Το πήρα Μάιο σε μια μικρή γλάστρα,η κυρία απο την έκθεση μου είπε να το μεταφυτέψω περίπου τον Οκτώβρη νομίζω.Αυτό όμως έχει πάρει φόρα και ψηλώνει πολύ βγάζοντας συνέχεια καινούργια φύλλα και άνθη με αποτέλεμα όμως να μην μυρίζει καθόλου.Μερικά απο τα φύλλα του έχουν κιτρινο-ασπρίσει λίγο.Το έχω στο μπαλκόνι κάτω απο τέντα και ποτίζεται κάθε δύο μέρες.Μήπως πρέπει να το βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αν πρόκειται για λίγα φύλλα που έχουν χάσει το χρώμα τους, τότε μην ασχολήστε. Είναι κάτι φυσιολογικό για ένα μεγάλο νυχτολούλουδο σε μικρή γλάστρα. Επομένως είναι μάλλον η ώρα να κάνετε τη μεταφύτευση. Οσον αφορά το άρωμα, πιστεύω ότι μάλλον το λίπασμα που πήρε το φυτό σας ευθύνεται. Στο κατώτερο μέρος του μπλογκ θα βρείτε τις «Ετικέτες», εντοπίστε την ετικέτα: λίπασμα σε γλάστρες. Είναι καταχωρημένες με αλφαβητική σειρά.
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια.
καλησπέρα, εχω ένα νυχτολουλουδο το οποιο ταλαιπορούνταν πολύ καιρό με ψευδόκοκο που δεν έλεγε να φύγει. ψάχνοντας ανακάλυψα οτι ο μόνος τροπος για να απαλαγείς πλήρως είναι με ριζοπότισμα. μου είχε δώσει ο γεωπόνος στη γειτονιά ένα φάρμακο να ρίχνω (το οποίο δέν έκανε τίποτα λόγω της φύσης του ψευδόκκοκου) οπότε αποφάσισα να το ποτίσω με περίπου 250 ml απο το μίγμα του φαρμάκου. Απ ότι φαίνεται ο ψευδόκκοκος έχει εξαφανιστεί ΑΛΛΑ τα φύλλα του νυχτολουλουδου (τα οποία είναι όλα καινούρια μιάς και το πότισμα έγινε μετά απο κλάδεμα για να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα) έχουν αρχίσει να μαραίνονται, όχι με τον τρόπο που μαραίνονται το καλοκαίρι αλλά μαραίνονται σαν να σαπίζουν. Παίρνουν ένα χρώμα κιτρινωπό και γίνονται πολύ μαλακά και νερουλά αυτό προχωράει και στο κλωνάρι σιγά σιγά. Τον χειμώνα ξέρω οτι ΄δεν θέλει πολύ νερό γι αυτό κοιτάω το χώμα και το ποτίζω όταν δείξει ότι χρειάζεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φυτοπροστευτικά είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους (πότισμα, ψέκασμα κ.λπ.), συγκεκριμένη δοσολογία, σε συγκεκριμένα φυτά ή κατηγορίες φυτών και σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Ολα αυτά αναγράφονται στη συσκευασία των φυτοπροστατευτικών για να τα τηρούμε και να μην προκαλέσουμε προβλήματα στα φυτά, στο περιβάλλον, σε άλλους οργανισμούς, σε εμάς του ίδιους ή στην καλύτερη περίπτωση για να μην πάει χαμένο το «φάρμακο».
ΔιαγραφήΣτην περίπτωσή σας δεν μπορώ να γνωρίζω αν το πρόβλημα προκλήθηκε από το φάρμακο ή από το κρύο που ζημίωσε τα νεαρά και τρυφερά φύλλα. Ό,τι και να 'ναι, κόψτε το χαλασμένο τμήμα και μόνον αυτό. Προστατεύστε το νυχτολούλουδο απ' την παγωνιά και περιμένετε την άνοιξη για να του δώσετε κάποιο λίπασμα.
Χρόνια πολλά!
ευχαριστώ για την απάντηση.. το έχω βάλλει σε εσωτερικό χώρο για να το προστατεψω λιγάκι απο το κρύο αλλα το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα μέχρι και το μεσημέρι... μάλλον το πρόβλημα δημηουργήθηκε απο το φάρμακο που του έριξα. Τα μαραμένα φύλλα τα κόβω αλλα και τα υπόλοιπα συνεχίζουν να μαραίνονται. ελπίζω να σταματήσει κάποια στιγμή και να φουντώσει και πάλι!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλα και σε εσάς!
Ακόμη κι αν συνεχίσει να χάνει φύλλα μην απογοητευθείτε. Φυσιολογικά, αν δεν είχε μεσολαβήσει το «πείραμα» με το φυτοφάρμακο, είναι βέβαιο ότι το νυχτολούλουδο μέσα στο χειμώνα θα έχανε κάποια από τα φύλλα του. Μάλιστα μπορεί να τα έχανε και όλα λόγω του κρύου. Το νυχτολούλουδο είναι φυλλοβόλο και όχι αειθαλές. Δηλαδή, μην περιμένετε να το δείτε να φουντώνει μέσα στο χειμώνα. Αν ξύνοντας ελαφρά το φλοιό με το νύχι, βρίσκετε πράσινο από κάτω, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καλή χρονιά!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας , το νυχτολούλουδο μου το εχω σε γλάστρα, μέτριου μεγέθους και το ποτίζω οταν στεγνώσει το χωμα του.Τα φυλλα του, ακόμα και τα νέα, μαραίνονται στιν άκρη.δεν εχω δοκιμάσει ακομα καποιο λίπασμα .Μπορείτε να βοηθείσετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Παναγιώτης
Γενικά τα φυτά που είναι σε γλάστρα χρειάζονται μεταφύτευση στην αμέσως μεγαλύτερη κάθε 3 ή 4 χρόνια το πολύ. Αν κάποια στιγμή δεν μπορούμε να μεταφυτεύσουμε, αφαιρούμε λίγο απ' το επιφανειακό χώμα (5-10 εκ.) και το αντικαθιστούμε με νέο. Τώρα που είναι άνοιξη είναι καλή στιγμή για να μεταφέρετε το νυχτολούλουδο σε μεγαλύτερη γλάστρα.
ΔιαγραφήΌσο για το λίπασμα θα πρέπει να το δίνετε στα γλαστρικά φυτά σε τακτική βάση. Προμηθευτείτε ένα λίπασμα, υγρό ή σε μορφή σκόνης, με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (πλήρες) και δίνετε στο φυτό σας κάθε 2-3 εβδομάδες. Διακόψτε τη λίπανση τον Ιούλιο - Αύγουστο και απ' τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Αν δώστε πιο αραιές δόσεις απ' αυτές που συστήνει ο κατασκευαστής του λιπάσματος, δεν πειράζει. Οι πιο πυκνές όμως, μπορεί να κάνουν ζημιές. Τα φυτά τρέφονται από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο χώμα. Οταν αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, εξαντληθούν θα πρέπει να τα προσθέσουμε εμείς γιατί στον περιορισμένο χώρο της γλάστρας δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναπληρωθούν.
Από τα αγαπημένα μου ευωδιαστά λουλούδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζετε αν απο τα άνθη του μπορω να κάνω λαδί νυχτολουλουδου, οπώς γίνεται πχ. με το σπαθόχορτο;
Συμφωνών ότι είναι ένα από τα πιο ωραία αρώματα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως βγαίνει το αιθέριο έλαιο του νυχτολούλουδου.
Διαγραφήκαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να κλαδέψω το νυχτολούλουδο(σε στενό παρτέρι)αυτή την εποχή.Το νυχτολουλουδο είναι πολλά χρόνια ακλάδευτο και η φυλλωσιά του είναι πολύ πυκνή,ψηλή αλλά πεσμένη προς τα εμπρός(πισω υπάρχει τοίχος).Θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να το "σουλουπώσω" λίγο,χωρίς να το μαράνω ,ώστε να μπει σε φόρμα σιγά σιγά;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορείτε να το κλαδέψετε τώρα, όμως αν το κάνετε θα χάσετε όσα λουλούδια υπάρχουν επάνω στα κλαδιά που θα αφαιρεθούν.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΚατατοπιστικότατος , διαβάζω με θέρμη τις αναρτήσεις σας κύριε Ταξιάρχη και βοηθούμε πάρα πολύ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα έπεσε στα χέρια μου μια αρκετά μεγάλη ζαρντινιέρα η οποία είναι πραγματικά γεμάτη απο άκρη σε άκρη με το αγαπημένο και λατρεμένο δειλινό (mirabilis jalapa). Την καθάρισα όσο μπορούσα απο τα χορταράκια ,όμως εντόπισα πως είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες . Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα κάπως να αλλάξω το χώμα στην ζαρντινιέρα με φυλλόχωμα χωρίς να καταστρέψω τις ρίζες και τους κονδύλους των νυχτολουλούδων . Τι έχετε να μου προτείνεται ?
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή εκεί που ήμουν τις προηγούμενες ημέρες.
ΔιαγραφήΓια το δειλινό σας μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα εξής: 1. Να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη ζαρντινιέρα. 2. Να το βγάλετε απ' αυτή που είναι τώρα, να αφαιρέτε μερικά από τα ριζώματά του και είτε να τα ξαναφυτέψετε σε άλλη γλάστρα ή στο χώμα είτε να τα χαρίσετε ή να τα πετάξετε. Κατόπιν συμπληρώνετε τον κενό χώρο που θα προκύψει με κάποιο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα. Για την εξαγωγή απ' τη ζαρντινιέρα καλύτερα να περιμένετε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.
Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και κυρίως για τις πολύτιμες συμβουλές σας κύριε Ταξιάρχη.
ΔιαγραφήΗ ζαρντινιέρα είναι αρκετά μεγάλη και τσιμεντένια , όπως σας είπα έχει μόνο δειλινά κι επειδή είναι τα αγαπημένα μου φυτά θέλω να προσδώσω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες .
(Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω μια φωτο της ζαρντινιέρας για καλύτερη εικόνα )
Αν εγώ σκάψω σχετικά βαθειά ,με προσοχή και βγάλω τους κονδύλους και τα ριζώματα και στην συνέχεια αντικαταστήσω το παλαιό χώμα με φυτόχωμα/τύρφη/κομποστ , όταν επαναφυτέψω τα ριζώματα και τους κονδύλους, είτε όλους είτε λιγότερους, υπάρχει περίπτωση αυτοί να μαραθούν και να μην πιάσουν ? Για αυτήν την πράξη ποιά είναι η καλύτερη εποχή ? ο χειμώνας που θα έχουν μαραθέι μήπως ?
Επίσης αν μεταφέρω τον χειμώνα , την ζαρντινιέρα μέσα, τα δειλινά θα μαραθούν η θα συνεχίσουν να ανθίζουν ?
Ευχαριστώ και πάλι και ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα !
Για να βγάλετε ριζώματα είναι καλύτερα να περιμένετε το τέλος του χειμώνα, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου περίπου. Στη συνέχεια συμπληρώνετε ό,τι κενό προκύψει με νέο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.
ΔιαγραφήΑν η ζαρντινιέρα μείνει έξω το πιθανότερο είναι ότι τα δειλινά θα χαθούν απ' το κρύο. Ομως θα εμφανιστούν ξανά την άνοιξη. Αν φέρετε μέσα τη ζαρντινιέρα τα φυτά θα υποφέρουν από την έλλειψη φωτισμού και την ξηρή ατμόσφαιρα.
Για να είστε σίγουρος ότι δεν θα σας λείψουν τα δειλινά την επόμενη άνοιξη κρατήστε μερικούς από τους μαύρους σπόρους που εμφανίζονται όταν χαλάσουν τα λουλούδια. Αυτούς μπορείτε να τους σπείρετε όπου θέλετε προς το τέλος του χειμώνα και πάλι.
Ενας φιλος μου κλαδεψε το νυχτολουλουδο του, μπορω να φυτεψω τα κλαδια του ? αν ναι ,πως? ευχαριστω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά είχα ένα μικρό ατύχημα.
ΔιαγραφήΓεμίζετε μερικά γλαστράκια με «χώμα εξωτερικού χώρου». Κόβετε τα κλαδιά σε τμήματα των 15-20 εκ. Αυτά τα κομμάτια είναι τα μοσχεύματα. Βουτάτε το κάτω άκρο τους σε ορμόνη ριζοβολίας. Με ένα μολύβι ανοίγετε μία τρύπα στο «χώμα» μέσα στα γλαστράκια. Βάζετε το μόσχευμα εκεί και ποτίζετε. Τα καλύτερα μοσχεύματα είναι τα προερχόμενα από το μέσο των κλαδιών. Δηλαδή αυτά που δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά. Ποτίζετε ξανά όποτε το χώμα πάψει να είναι ελαφρά νωπό.
ευχαριστω..!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για το κλαδάκι που θα κόψω για μόσχευμα, αυτό θα πρέπει να έχει κάποιο μάτι η και φύλα η μπορεί να είναι ένα κομμάτι 15 εκ ευθεία χωρίς μάτι και χωρίς φύλα. Τέλος αυτήν την εποχή μπορώ να φυτέψω το μόσχευμα; Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρείτε έναν βλαστό που δεν θα είναι ούτε καταπράσινος και μαλακός, ούτε εντελώς ξυλοποιημένος. Μετρήστε απ' την κορυφή του 5 μάτια (οφθαλμούς) και αποκόψτε το από το φυτό. Ξεκινώντας από κάτω αφαιρέστε τα μισά φύλλα. Αυτό θα είναι το μόσχευμα, το μήκος του θα είναι περίπου 15-20 εκ. Όσον αφορά την εποχή μάλλον θα πρέπει να περιμένετε λίγες εβδομάδες ακόμη για να μεγαλώσουν λίγο ή νέοι βλαστοί και να ξυλοποιηθούν ελαφρώς.
ΔιαγραφήΤο νυχτολούλουδο πολλαπλασιάζεται και με τις παραφυάδες του. Τραβάμε μία απ' το χώμα και μαζί με λίγες ρίζες, τη φυτεύουμε σε μια γλάστρα.
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το μόσχευμα του νυχτολούλουδου. Αυτό θα πρέπει να έχει φύλα και κάποιο μάτι η μπορεί να είναι ένα ευθεία κομμάτι κλαδιού σκέτο. Τέλος αυτήν την εποχή μπορώ να φυτέψω μόσχευμα η είναι αργά. Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας!πριν λίγες μέρες αγόρασα ένα νυχτολουλουδο(είναι αυτό με το μεθυστικο άρωμα αλλά δεν είναι ανθισμενο).αμέσως το μεταμφυτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα κ το τοποθέτησα σε μέρος που το βλέπει ήλιος από το πρωι μέχρι τις 11:30 με 12 παρα.το ποτιζω περίπου μέρα παρά μέρα ελέγχοντας πάντα το χώμα του για να δω αν θέλει νερό..το πρόβλημα είναι ότι2-3 μέρες τωρα στη κάτω μεριά του φυτού τα φύλλα κιτρινοασπριζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήκ είτε πεφτουν μόνα τους είτε τα αφαιρώ εγώ.τι μπορεί να φτάιει?επιπλέον, το φυτό αυτό χρειάζεται σίδηρο ή λίπασμα κ αν ναι,κάθε πότε?σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας!!!
Η πιθανότερη αιτία για την φυλλόπτωση είναι το σοκ της μεταφύτευσης. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό τώρα.
ΔιαγραφήΛίπασμα χρειάζονται όλα τα φυτά εφ όσον είναι μέσα σε γλάστρα, όμως είναι καλύτερα να αφήσετε τη λίπανση για μετά το καλοκαίρι. Δείτε την ανάρτηση με τίτλο, Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά, στη διεύθυνση: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html.
Για το ζήτημα του σιδήρου δείτε την ανάρτηση με τίτλο, Σίδηρος στη διεύθυνση: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html.
Γεια σας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ηθελα να ρωτησω...γιατι το νυχτολουλουδο μου..ενω εβγαλε ανθακια...ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΕΙ???? Το εχω σε φωτεινο μερος στο μπαλκονι...κ το βλεπει αρκετες ωρες ο ηλιος.....Τι πρεπει να κανω? Ευχαριστω πολυ
Αυτό το έχω συναντήσει μερικές φορές, αλλά πάντα σε νεαρά νυχτολούλουδα. Κάνετε υπομονή 1-2 χρόνια και επιπλέον, δώστε του και κάποιο γενικής χρήσης λίπασμα.
ΔιαγραφήΓειά σας έχω ένα κλωναρι βυβουρνο μπορώ να το φυτεψω η χρειάζεται και ριζα?
ΔιαγραφήΦυτεύουμε το κλωνάρι με την ελπίδα ότι θα βγάλει ρίζες.
ΔιαγραφήΧαίρετε. Σας ευχαρισούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να μας πείτε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να κόψουμε μοσχεύματα και να φυτεφτούν σε άλλη γλάστρα?
Νωρίς την άνοιξη με το κλάδεμα.
ΔιαγραφήΚαλησπερα, φυτεψα μια κουκουναρια (υψους ενος περιπου μετρου) στα μεσα Ιανουαριου. Μετα απο 20 μερες περιπου αρκετες βελονες της κουκουναριας αρχισαν να κιτρινιζουν. Γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για την απαντηση σας
Αν έχουν χαλάσει μόνον μερικές πευκοβελόνες μην ταράζεστε. Πρόκειται για μικροζημιές που συμβαίνουν συχνά όταν φυτεύουμε. Αν όμως δείτε να χαλάνε κλαδάκια και το κιτρίνισμα να προχωρά, τότε σημαίνει ότι κάτι κάνατε λάθος κατά την φύτευση όπως, έσπασαν και κόπηκαν πολλές ρίζες της τη στιγμή της φύτευσης ή το χώμα γύρω απ΄το φυτό συμπιέστηκε (πατήθηκε) υπερβολικά.
ΔιαγραφήΠεριμένετε λίγες εβδομάδες για να δείτε τι θα γίνει.
Αν θέλετε ενημερώστε με για το αποτέλεσμα.
Ευχαριστω παρα πολυ για τις πληροφοριες που μου δωσατε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω και εγώ ένα νυχτολούλουδο γύρω στα 5 χρόνια τώρα και κάθε χρόνο το τυλίγαμε με το ειδικό ύφασμα για το κρύο και το αφήναμε στην βεράντα. Φέτος λόγω των μεγάλων κρύων (είμαστε στην Θεσσαλονλικη), είπαμε για καλύτερα να το μεταφέρουμε στο κλιμακοστάσιο, χωρίς όμως να το σκεπάσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεραθούν όλα τα φύλλα του, αλλά χωρίς να πέσουν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και να γείρει ολόκληρο. Το βγάλαμε στην βεράντα τον Μάρτιο, του κάναμε και ένα γερό κλάδεμα, αλλά δεν έχει βγάλει ακόμα ούτε ένα φυλλαράκι... Έχει καεί? Υπάρχει πιθανότητα να άργησε τόσο να βγάλει φύλλα λόγω του σοκ από το πολύ κρύο και να επανέλθει? Μπορώ να κάνω κάτι εγώ για να βοηθήσω, ή να καταλάβω αν έχει καεί, ή όχι?
Ευχαριστώ πολύ.
Φοβάμαι ότι εκεί που το βάλατε είχε τόσο κρύο ώστε να του κάνει ζημιά. Όμως υπάρχει περίπτωση κάποιο τμήμα του να είναι ακόμη ζωντανό και να μην έχει αρχίσει ακόμη τη βλάστηση. Ξύστε την επιδερμίδα του φυτού με το νύχι ή με ένα μαχαιράκι. Αν από κάτω δείτε πράσινο, τότε είναι ακόμη ζωντανό. Αν ναι, τότε απλώς θα περιμένετε να εμφανιστεί η βλάστηση. Στο μεταξύ να ποτίζετε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ, το έξυσα σε κάνα δυό σημεία και έχει πράσινο. Ξερό βέβαια και αυτό, αλλά φαντάζομαι ότι έτσι είναι το εσωτερικό των κλαδιών που είναι ξυλλώδη. Θα μειώσω το πότισμα έτσι όπως μου είπατε και θα περιμένω. Λίπασμα να του ρίξω? Μπορεί να βοηθήσει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίπασμα να ρίξετε μόνον αφού αρχίσει να εμφανίζεται η νέα βλάστηση.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλαξα γλάστρα στο νυχτολούλουδό μου σε μεγαλύτερη & φυσικά πρόσθεσα χώμα. Λίπανση για ανθοφορία με υγρό λίπασμα πότε μπορώ να κάνω;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Αντώνης.
Μπορείτε να κάνετε πολύ καλά τη δουλειά σας με ένα γενικής χρήσης λίπασμα, δηλαδή κάποιο που θα έχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να είναι υγρό αλλά μπορεί να είναι και σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης. Ξεκινήστε ακόμη και τώρα. Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση γιατί υπάρχει αναφορά στη λίπανση του νυχτολούλουδου.
ΔιαγραφήΓεια σας.Έχω ένα νυχτολούλουδο που το αγόρασα φέτος στο μπαλκόνι και τα πάει πολυ καλα μέχρι σριγμής.του έδωσα λίπασμα τον Απρίλιο αυτό σε κόκους
ΑπάντησηΔιαγραφή.Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορω και τώρα να δώσω λίπασμα για να το βοηθήσω να ανθίσει.Επίσης θέλω να σας ρωτήσω το εξής.Τον Οκτώβριο που θα το βαλω στην είσοδο της οικοδομής γιατι εδώ που βρίσκομαι πιάνουν τα κτύα νωρίς μπορώ να το κλαδέψω;ποσο;καπου ακουσα οτι ανθοφορούν μονο τα νέα κλαδιά.Ή α το αφήσω και να περιμένω να κλαδέψω την άνοιξη λίγο πριν το βγάλω έξω;
Αν ψάξτε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή, θα βρείτε ό,τι έχει δημοσιευθεί στο μπλογκ για το νυχτολούλουδο. Βρείτε επίσης και την ανάρτηση με τίτλο «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά» εδώ (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html) ή στην ετικέτα «λίπασμα».
ΔιαγραφήΚαλά τα λέτε, το νυχτολούλουδο ανθοφορεί στα νέα κλαδιά αυτά που σχηματίστηκαν μέσα στην χρονιά και είναι ευαίσθητο στο κρύο. Άρα θα ήταν καλύτερα να κλαδέψετε νωρίς την άνοιξη. Αν κλαδέψετε τον Οκτώβριο υπάρχει κίνδυνος να ξαναβλαστήσει το νυχτολούλουδο μέσα στο χειμώνα.
Καλησπέρα σας! Είδα ότι είστε πολύ κατατοπιστικός στις απαντήσεις σας και ήθελα να μου λύσετε κι εμένα μία απορία! Μου έφεραν ένα νυχτολούλουδο σήμερα και πήρα μία αρκετά μεγάλη γλάστρα για να το μεταφυτεύσω,όμως από εκεί που το πήρε η κυρία που μου το έφερε,της είπαν να μη βάλω πολύ χώμα στη γλάστρα και να προσθέτω κάθε χρόνο από λίγο! Ισχύει κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΖητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, ας πούμε ότι φταίει το καλοκαίρι.
Αυτό που σας είπαν ισχύει στην περίπτωση που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα νυχτολούλουδο σε βαρέλι είναι μάλλον απίθανο να βρούμε ένα μεγαλύτερο φυτοδοχείο για να το βάλουμε. Επομένως κάθε άνοιξη, αφαιρούμε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 4-5 εκ. και το αντικαθιστούμε με νέο. Αν μπορούμε μεταφύτευουμε στην αμέσως μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια.
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το δικό σας νυχτολούλουδο χρειάζεται μεταφύτευση. Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι τέτοιο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού παρά μόνον αν το φυτό μου δεν χώραγε πια στη γλάστρα του.
Έκανα λάθος το λίπασμα είναι 18-6-12
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μπερδέψατε! Σε τι κάνετε λάθος;
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,θα ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα.Τον χειμωνα που μας περασε ειχα ένα πολύ ωραιο νυχτολουλουδο αλλα με τον παγετο ξεραθηκε.Το εκοψα οπου ηταν ξερο και το υπολοιπο το αφησα.Τωρα εχει γινει όπως παλια(τελειο).Σε παρακειμενη ζαρντινιερα(5 μετρα πιο μακρυα) φυτρωσαν τρια νυχτολούλουδα.Πως εγινε αυτό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τα λουλούδια του νυχτολούλουδου χαθούν στη θέση τους εμφανίζονται κάτι μικροί υπόλευκοι καρποί. Αυτοί περιέχουν τα σπέρματα που μπορούν να δώσουν νέα φυτά αν βρεθούν σε κατάλληλο περιβάλλον, όπως είναι η ζαρντινιέρα σας. Αν κι αυτός ο χειμώνας είναι σαν τον περσινό τότε τα νεαρά νυχτολούλουδα θα χρειαστούν οπωσδήποτε προστασία.
ΔιαγραφήΠρόσφατα το νυχτολουλουδο έβγαλε κάτι σαν στρογγυλό σπόρο σαν μπίλια αεροβόλου τι είναι αυτό ακριβώς μπορώ να το φυτέψω σαν σπόρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός είναι ο καρπός και μέσα έχει 1-2 (νομίζω) σπέρματα. Ναι, μπορείτε να το φυτέψετε σαν σπόρο.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη. Έχω ξεκινήσει το λίπασμα και σήμερα παρατήρησα πράσινα και λευκά ζωύφια κάτω από τα φύλλα. Ξέρουμε τι είναι και πως τ'αντιμετωπιζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να πω κάτω χωρίς να ξέρω τι είναι αυτά τα ζωύφια. Κάνουν ζημιές; Μήπως είναι μελίγκρες; Μου φαίνεται κάπως νωρίς για να είναι τέτοιες. Αναζητήστε λίγο πιο κάτω, στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα» για να δείτε πως είναι και πως αντιμετωπίζεται.
Καλημερα σας και Ευχαριστουμε για τις γνώσεις σας!!!! Πριν απο μερικές μερες γέμισα με κοκκινόχωμα το καινουργιο μου παρτέρι και ενω ξερω πως η εποχή ειναι κομματάκι λαθος, μεταφυτεψα ολα τα φυτά πιυ ειχα στις γλάστρες μου. Ολα πηγαν καλα εκτος απο το νυχτολουλουδακι μου πιυ πολυ το αγαπω. Απο την πρωτη μερα τα φύλλα του εγυραν σαν να του έλειπε νερο, οπως συμβαίνει τα καλοκαίρια απο την πολλη ζέστη. Ομως οσο κι αν εχω ποτίσει μονο περεταιρω πτώση εχω δει. Μηπως φτάσει το χώμα; Οταν ποτίζω γινεται σαν πηλός και οταν στεγνώνει κανει πανω πανω ρωγμές. Ειναι δλδ πολυ συμπαγές. Μου είπαν πως το κοκκινόχωμα ειναι απο τα καλυτερα είδη χώματος αλλα μηπως δεν κανει για το νυχτολούλουδο;;!!! Πλιζ Χέλπ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χώμα που πήρατε περιέχει πολύ άργιλο και γι΄αυτό κάνει τις ρωγμές μόλις στεγνώσει. Σκαλίστε το επιφανειακά και ανακατέψτε το με κάποιο καλής ποιότητας συσκευασμένο χώμα «εσωτερικού χώρου» και μερικές χούφτες ελαφρόπετρα. Μην βάλετε τεράστιες ποσότητες νέου χώματος. Φαντάζομαι ότι δεν θα χωράει και πολλά σακιά. Την άνοιξη του 2019 ανακατέψτε ακόμη λίγο καλής ποιότητας συσκευασμένο χώμα «εσωτερικού χώρου». Μ' αυτό τον τρόπο σιγά-σιγά θα το κάνετε πιο αφράτο, με καλύτερη στράγγιση και θα του δώσετε και οργανική ουσία.
ΔιαγραφήΜε το νυχτολούλουδο δεν νομίζω ότι φταίει το χώμα μάλλον κάτι δεν πήγε καλά κατά τη φύτευση. Μάλλον κάτι έσπασε. Διαφορετικά η ζημιά δεν θα φαίνονταν αμέσως μετά τη φύτευση. Αγοράστε κάποιο σκεύασμα ενεργοποιητή που περιέχει εκχύλισμα από φύκια (για παράδειγμα το Ακάντιαν αλλά υπάρχουν και άλλες μάρκες) και δώστε το στο φυτό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.
Τα μπιλακια με τον σπορο ποτε τον μαζευουμε?
ΔιαγραφήΠρεπει να στεγνωσει πανω στο φυτο?
Ποτε γινεται η σπορα?
Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!!
Καλο καλοκαιρι!!!!!!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΤα μαζεύετε το φθινόπωρο όταν στεγνώσουν πάνω στο φυτό. Αμέσως μετά γίνεται η σπορά. Φτιάξτε ένα πολύ αφράτο μείγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Γεμίστε γλαστράκια. Ποτίστε καλά πριν τη σπορά. Βάλτε 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι. Σκεπάστε τους με λίγο από το μείγμα τύρφης περλίτη. Ποτίστε ξανά. Τοποθετήστε τα σε θέση φωτεινή μέσα από ένα παράθυρο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το μείγμα χώματος παύει να είναι νωπό. Αν έχετε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Αν έχετε απορίες για το θέμα αυτό γράψτε μου ξανά εδώ. Αν όμως θέλετε να ρωτήσετε για κάτι άλλο, τότε ξεκινήστε ένα καινούργιο σχόλιο (με άλλα λόγια κάντε, Προσθήκη σχολίου). Μην γράψτε την ερώτησή σας ως απάντηση σε σχόλιο-ερώτηση κάποιου άλλου. όπως έγινε εδώ. Ο λόγος που σας ζητάω αυτό είναι για να μην μπερδεύονται μεταξύ τους οι ερωτήσεις.
Ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ για την άμεση και λεπτομερή απάντηση.
ΔιαγραφήΧθες έκανα προσθήκη σχολίου σχετικά για τα πίκρα αγγουρια κα για κορυφές της αγγούρια, αλλά δεν ξέρω που θα βρω την απάντηση σας
ΔιαγραφήΠαρακαλώ βοηθήστε με για το πως θα βρίσκω τις ερωτήσεις μου και τις απαντήσεις σας.
Παρακαλώ περιμένω με αγωνία
Και πάλι σας ευχαριστώ?????
Τα σχόλια δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω και όχι όταν κάνετε εσείς «Προσθήκη σχολίου». Έκανα αυτή την επιλογή για να αποφεύγω την δημοσίευση σχολίων άσχετων με το μπλογκ. Κατά κανόνα η δημοσίευση του σχολίου σας συνοδεύεται και από την απάντησή μου. Στην περίπτωσή μας η απάντησή μου για την αγγουριά είναι λίγο πιο κάτω στη σελίδα αυτή.
ΔιαγραφήΚαι πάλι ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Καλημέρα. Ζω στη Θεσσαλονίκη. Πριν από 3 περίπου εβδομάδες τα άνθη του άρχισαν να αδυνατίζουν κ να πέφτουν κ με ένα απλό φύσημα του αέρα με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα άνθη του κ ναξεραθουν τα σημεία από όπου έβγαιναν. Είναι φυσιολογικό; τι να κάνω; ειναι σε μπαλκόνι κ το βλέπει απευθείας ο ήλιος το πρωί μέχρι τις 10 κ μετά καλύπτεται από την τέντα . Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΚάποια στιγμή τα άνθη κιτρινίζουν ελαφρά, ξεραίνονται και «τελειώνουν», αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως αν ξαφνικά, πέσουν τα λουλούδια τότε η αιτία είναι κάτι άλλο. Κάθε πότε ποτίζετε; Ελέγξτε αν στραγγίζει η γλάστρα. Ψάξτε στις κορυφές των βλαστών για να δείτε αν υπάρχουν εκεί μικρά εντομάκια σαν ψείρες. Ελέγξτε το κάτω μέρος των φύλλων για πολύ λεπτούς ιστούς σαν αυτούς της αράχνης. Έχετε υπ' όψη ότι το νυχτολούλουδο για να έχει πλούσια ανθοφορία θέλει να είναι σε ηλιόλουστη θέση τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα. Το χειμώνα πως προφυλάσετε το νυχτολούλουδο από το κρύο;
Περιμένω νέα σας.
Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.
Διαγραφή1. Αυτή τη στιγμή άνθη δεν υπάρχουν και τα κλαδάκια στα οποία φύονταν τα άνθη είναι ξερά. ακόμη και σπόρο βρήκα ημι-ξεραμένο.
2. Έντομα και λεπτοί ιστοί δεν υπάρχουν, μόνο κάποια λίγα πολύ πολύ μικρά στο πιατάκι της γλάστρας.
3. Η γλάστρα φαίνεται να στραγγίζει.
4. Πότισμα τώρα το καλοκαίρι μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα ανάλογα με το πόσο ξερό είναι το χώμα, το επίπεδο θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας
5. Έκθεση στον ήλιο: Το φυτό μπορεί να το βλέπει ο ήλιος απευθείας τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα (8:00-16:00) αλλά τώρα το καλοκαίρι κατεβάζω την τέντα για να μη είναι εκτεθειμένο απευθείας στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες 12:00-16:00. Αν πρέπει να το βγάλω στον ήλιο περισσότερες ώρες υπάρχει η δυνατότητα, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το βλέπει ο ήλιος των 33οC και άνω.
6. Το χειμώνα το είχα κυρίως έξω σε απάνεμο μέρος και 4-5 μέρες που είχε πολύ κρύο ή αέρα το είχα βάλει μέσα δίπλα στο παράθυρο, αλλά έτσι κι αλλιώς φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ελαφρύς.
Ευχαριστώ και πάλι
Ο σπόρος πρέπει να είναι εκεί από την περσινή ανθοφορία, δεν μπορεί να είναι από την φετινή, επομένως είναι φυσιολογικό να έχει ξεραθεί. Οι ιστοί ή τα κουνουπάκια στο πιατάκι είναι άσχετοι με το φυτό.
ΔιαγραφήΜε δεδομένο ότι δεν μου γράφετε κάτι προβληματικό για τη γενική εμφάνιση του φυτού, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα άνθη ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και πέφτουν. Όμως για να προλάβουμε προβλήματα θα επιμείνω στο εξής: κοιτάξτε προσεκτικά το κάτω μέρος των φύλλων. Έχετε το νου σας για μικρά ζωύφια που μοιάζουν με πολύ μικρές αράχνες. Αυτά είναι ο τετράνυχος και είναι πρόβλημα της εποχής αυτής. Οι ζημιές του σε αρχικό στάδιο μοιάζουν με αυτό που περιγράφετε όμως θα πρέπει να τα δείτε και στα φύλλα. Η καταπολέμησή του στην αρχή είναι εύκολη και το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να τα εντοπίσετε εγκαίρως. Ένας τρόπος καταπολέμησης, κατάλληλος και για ερασιτέχνες, είναι το φυσικό πύρεθρο που θα το βρείτε σε κέντρα κήπου έτοιμο προς χρήση.
Προσέξτε και κάτι ακόμη: βάλτε τη γλάστρα λίγο πιο ψηλά έτσι ώστε να υπάρχει αέρας ανάμεσα σε αυτή και το δάπεδο ή το πιατάκι. Έτσι θα γλιτώσετε από το πρόβλημα του ζεστού δαπέδου. Δείτε τη σχετική ανάρτηση με τίτλο, ΚΑΥΤΟ ΠΑΤΩΜΑ εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/search/label/γλάστρες.
Μερικά από τα αγγούρια βγαίνουν στραβά τους λείπει κάτι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης θα ήθελα να μου πείτε πόσες κορυφές αφήνουμε στην αγγουρια?
Οι δικές μου έχουν πολλές και είναι γεμάτες καρπό και λυπάμαι να τις κόψω, και έχουν γίνει δάσος.
Το μόνο που κάνω είναι να τις ξαλαφρωνω από τα μεγάλα και παλιά φύλλα
Τι πρέπει να κάνω τελικά ?
Το κλάδεμα είναι διαφορετικό αν έχετε κάποια παραδοσιακή ποικιλία με θηλυκά και αρσενικά άνθη και διαφορετικό αν έχετε ένα σύγχρονο υβρίδιο που έχει μόνον θηλυκά άνθη. Επίσης, σε κάθε περίπτωση ξεκινά νωρίς, απ' όταν το φυτό αρχίζει να ξεπερνά το ύψος του 1 μ. χοντρικά. Με άλλα λόγια, ό,τι έγινε φέτος έγινε. Την επόμενη χρονιά ξεκινήστε το κλάδεμα απ΄την αρχή της καλλιέργειας.
ΔιαγραφήΤο ότι είναι στραβά μάλλον οφείλεται στην ποικιλία τους και όχι σε άλλη αιτία. Εξ άλλου δεν επηρεάζει τη γεύση τους. Αυτό που καλό είναι να έχετε κατά νου είναι να προσέξτε την άκρη τους αν είναι πολύ λεπτή σε σχέση με τον υπόλοιπο καρπο λείπει άζωτο, αν είναι πολύ χοντρή λείπει κάλιο.
Το κάθε άνθος του νυχτολουλουδου ανθίζει κάθε βράδυ μέχρι να μαραθεί; Ή μέρα παρά μέρα ; Μήπως μόνο μια φορα; Ή τελοσπάντων κάθε πότε; ! Ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΜε πιάσατε αδιάβαστο. Δεν ξέρω πόσο διαρκεί ένα άνθος νυχτολούλουδου.
Καλησπέρα σας,έχω μία ερώτηση κι εγώ... Έχω ένα καινούριο νυχτολούλουδο και έχω και μία γλάστρα με καστανόχωμα από μία τριανταφυλλιά που μας άφησε χρόνους πρίν από λίγο καιρό. Μπορώ να το μεταφυτέψω στη γλάστρα αυτή η καλύτερα όχι? Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔυστυχώς είναι ακατάλληλο. Θα πρέπει να προμηθευτείτε νέο χώμα, μη χρησιμοποιημένο. Διαλέξτε ένα χώμα «εξωτερικού χώρου».
Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΣυγνώμη για τη δεύτερη ερώτηση αλλά μήπως θα μπορούσα να βάλω στο καστανόχωμα μία μίνι γαρυφαλλιά? Ευχαριστώ και πάλι!
ΔιαγραφήΔεν είναι πρόβλημα η δεύτερη ερώτηση.
ΔιαγραφήΤο καστανόχωμα είναι μεταχειρισμένο. Ό,τι φυτό κι αν φυτέψετε εκεί αργά ή γρήγορα θα έχει προβλήματα.
Ευχαριστώ πολύ! Με γλιτώσατε από πολύ κόπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας .Έχω ένα νυχτολουλουδο επτά χρόνων. Τον Νοέμβριο το κλαδευω πολυ χαμηλά και το μεταφέρω στην σκάλα του σπιτιού μου που είναι αρκετά φωτεινή .Τον Ιανουάριο χτυπάει καινούρια κλαδιά .Τον Απρίλιο το βγάζω στην βεράντα μου και το βλέπει ο ήλιος από τις 16:00 -19:00 .Φέτος άνθισε για δύο μήνες έπεσαν όλα τα άνθη και έβγαλε καινούρια κλαδάκια πριν από δύο εβδομάδες και ξανά ανθίζει από την αρχή !!! Στις άκρες από την πρώτη ανθοφορία είχε βγάλει κάτι πράσινες μπαλιτσες που πλέον έχουν γίνει λευκές .Αν κατάλαβα καλά από τις προηγούμενες απαντήσεις σας αυτός είναι ο σπόρος .Θα πρέπει να περιμένω να πέσει η να τον κόψω για να τον φυτέψω ;; Και πότε να τον φυτέψω ; Σας ευχαριστώ πολύ 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΦαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά! Τις προηγούμενες χρονιές δεν είχε ανθήσει;
Ναι, αυτά είναι οι καρποί και περιέχουν τον σπόρο. Διαβάστε στη συνέχεια για τη σπορά:
Μαζεύετε τους καρπούς το φθινόπωρο όταν στεγνώσουν πάνω στο φυτό. Αμέσως μετά γίνεται η σπορά. Φτιάξτε ένα πολύ αφράτο μείγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Γεμίστε γλαστράκια. Ποτίστε καλά πριν τη σπορά. Βάλτε 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι. Σκεπάστε τους με λίγο από το μείγμα τύρφης περλίτη. Ποτίστε ξανά. Τοποθετήστε τα σε θέση φωτεινή μέσα από ένα παράθυρο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το μείγμα χώματος παύει να είναι νωπό. Αν έχετε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ 1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΩΝΑΡΙ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΕΨΑ ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ.
ΤΟ ΠΟΤΙΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΑΥΤΟ ΜΑΡΑΖΩΣΕ...
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΕίναι φυσιολογικό να μαράθηκε. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα «πιάσει» και θα αναπτυχθεί. Όσο θα είναι σε «κρίσιμη» κατάσταση δώστε νερό όποτε δείτε ότι το χώμα παύει να είναι νωπό. Τοποθετήστε το σε θέση υπήνεμη και φωτεινή αλλά προστατευμένη από τον καυτό ήλιο. Επίσης αν του δώσετε και κάποιο σκεύασμα με βάση τα φύκια, όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα, θα έχετε περισσότερες ελπίδες.
Γεια σας κύριε Ανδριτσόπουλε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατοικω βορεια Ελλαδα.έχω στο μπαλκόνι μου αγιορείτικο βασιλικό σε μεγάλη γλάστρα και εφτασε σε υψος ενος μετρου περιπου.θα σας παρακαλούσα να μου πείτε εάν τον φέρω μέσα στο σπίτι μου, λογω χειμωνα, υπάρχει περίπτωση να κρατήσει και για του χρόνου Ευχαριστώ καλές γιορτές!!!
Ναι, μπορεί να κρατηθεί. Τοποθετήστε τον σε θέση φωτεινή, μακριά από πηγές θέρμανσης όπως είναι το καλοριφέρ κ.λπ. Προσέξτε το πότισμά του για να αποφύγετε υπερβολές.
ΔιαγραφήΓεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω αν αυτη την εποχη θα ειναι καταλληλο να φυτεψω σπορο απο νυχτολουλουδο και αν οχι ποτε μπορω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και Καλή Χρονιά!
ΔιαγραφήΗ εποχή δεν είναι κατάλληλη. Δείτε εδώ:
Μαζεύετε τους καρπούς, τα λευκά «μπαλάκια», το φθινόπωρο όταν στεγνώσουν πάνω στο φυτό. Αμέσως μετά γίνεται η σπορά. Φτιάξτε ένα πολύ αφράτο μείγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Γεμίστε γλαστράκια. Ποτίστε καλά πριν τη σπορά. Βάλτε 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι. Σκεπάστε τους με λίγο από το μείγμα τύρφης περλίτη. Ποτίστε ξανά. Τοποθετήστε τα σε θέση φωτεινή μέσα από ένα παράθυρο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το μείγμα χώματος παύει να είναι νωπό. Αν έχετε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Καλή επιτυχία.
Γεια σας.Ποτε να κλαδεψω το νυχτολουλουδο που εχω;Τωρα η αρχες ανοιξης; Ειμαι στα Γιαννενα και ηδη οι θερμοκρασια ειναι χαμηλη.Να το σκεπασω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΓια το κλάδεμα διαβάστε την ανάρτηση. Εκεί θα βρείτε πληροφορίες και για το ζήτημα της παγωνιάς. Έχετε υπ' όψη ότι η κάλυψη με αντιπαγετικό φλις ή άλλο υλικό δεν μπορεί να είναι για πάρα πολλές μέρες. Επομένως είναι καλύτερα να το βάλετε σε χώρο εσωτερικό και φωτεινό μακριά από πηγές θερμότητας όπως το καλοριφέρ κ.λπ.
Καλή σας ημέρα και καλή Σαρακοστή θα ήθελα να μου πείτε εάν τα σποράκια που έχει βγάλει το νυχτολούλουδο μπορώ να τα φυτέψω και να βγει Κάποιο καινούργιο ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝαι, τα σποράκια του νυχτολούλουδου σπέρνονται όμως τώρα είναι κάπως αργά. Δηλαδή, αν τα σπείρετε οι πιθανότητες βλάστησης είναι μικρότερες απ' ότι αν σπέρνατε το φθινόπωρο. Όμως κρατήστε, αν θέλετε, τις εξής οδηγίες:
Μαζεύετε τους καρπούς το φθινόπωρο όταν στεγνώσουν πάνω στο φυτό. Αμέσως μετά γίνεται η σπορά. Φτιάξτε ένα πολύ αφράτο μείγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Γεμίστε γλαστράκια. Ποτίστε καλά πριν τη σπορά. Βάλτε 2-3 σπόρους σε κάθε γλαστράκι. Σκεπάστε τους με λίγο από το μείγμα τύρφης περλίτη. Ποτίστε ξανά. Τοποθετήστε τα σε θέση φωτεινή μέσα από ένα παράθυρο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το μείγμα χώματος παύει να είναι νωπό. Αν έχετε πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενο πυθμένα θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το blog σας. Θα ήθελα κι εγώ την βοήθειά σας. Έχω ένα νυχτολούλουδο εδώ και 3 χρόνια. Τα πάει πάρα πολύ καλά, έχει ωραίο φύλλωμα, έχει ψηλώσει πολύ, το κλαδεύω κάθε χρονιά, του έχω αλλάξει και γλάστρα και γενικότερα το φυτό δείχνει υγιές και δυνατό(;).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως έχω 2 θέματα... Παρ' όλο το μέγεθός του την εποχή της ανθοφορίας του βγάζει ελάχιστα λουλουδάκια. Φανταζόμουν ότι ένα τέτοιο "θηρίο" θα είχε την ανάλογη ανθοφορία. Τώρα που είναι ακόμα νωρίς, μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω; Ένα απλό υγρό λίπασμα από αυτά του εμπορίου βοηθάει ή χρειάζεται κάτι παραπάνω;
Το άλλο θέμα είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες του κήπου που προφανώς το λατρεύουν κι έτσι κάθε τρεις και λίγο κάθομαι και ψάχνω τα φύλλα του για να αφαιρώ τους εισβολείς. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο κατά τις βροχερές μέρες (της άνοιξης κυρίως). Υπάρχει κάποια λύση να τα κρατήσει μακριά;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο 2021.
Γεια σας,
ΔιαγραφήΠότε το κλαδεύετε; Υπάρχει περίπτωση να κλαδεύετε πιο αργά από το κανονικό και να κόβετε έτσι τμήματα κλαδιών που θα δώσουν άνθη; Το απλό, πλήρες λίπασμα του εμπορίου θα βοηθήσει. Επιλέξτε υγρό ή σε μορφή σκόνης.
Πάμε τώρα στο θέμα με τα σαλιγκάρια:
Δεδομένου ότι το νυχτολούλουδο είναι σε γλάστρα, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε την στάχτη από το τζάκι, επειδή θα ζημιωθεί το χώμα.
Για χημικά δολώματα δεν συζητάμε.
Η τοποθέτηση παγίδων είναι δύσκολη σε μια βεράντα, επειδή οι είσοδοί τους πρέπει να βρίσκονται στο επίπεδο του δαπέδου.
Μια λεπτή λωρίδα χαλκού στερεωμένη στο χείλος της γλάστρας θα τα εμποδίσει να περάσουν στο χώμα της.
Τελικά η συλλογή μοιάζει να είναι η πιο απλή λύση.
Καλή Χρονιά και σε σας!
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας. Φέτος έβαλα στο μπαλκόνι νυχτολούλουδο το οποίο μάλλον είναι και μεγάλο σε ηλικία αφού έχει αρκετά χοντρούς και ξυλοποιημενους βλαστούς. Το πρόβλημα είναι ότι ρίχνει όλα τα παλιά φύλλα και κρατάει μόνο τις κορυφές οι οποίες και αυτές είναι καχεκτικες. Τι μπορεί να φταίει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι το νυχτολούλουδο ήταν σε μικρότερη γλάστρα και το μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη. Σωστά; Λίπασμα του δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα έχω ένα νυχτολούλουδο του άλλαξα θέση χθες το βράδυ και του έβγαλα το σχοινί που το είχα δέσει σαν μπουκέτο . Ξαφνικά το απόγευμα παρατήρησα ότι τα φύλλα του όλα μαράθηκαν . Τι να κάνω ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΕλέγξτε μήπως έσπασαν κάποια κλαδιά.
Υπάρχει περίπτωση να έμεινε απότιστο; Υπολογίστε πως όταν ήταν δεμένο οι απώλειες νερού από τα φύλλα ήταν μικρότερες από όσο τώρα.
Τώρα που είναι ελεύθερα τα κλαδιά, είναι περισσότερες ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο;
Περιμένω νέα σας.