Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κάποιος ρώτησε 18. Κλάδεμα νεραντζιάς

Ένας αναγνώστης θέλει να μάθει πότε να κλαδέψει τις νεραντζιές του: 

«Έχω 4 νεραντζιές στο πεζοδρόμιο του σπιτιού μου με μεγάλο όγκο και ύψος που φτάνει μέχρι τον πρώτο όροφο. Δεν τις έχω κλαδέψει ποτέ και παρατηρώ στο εσωτερικό τους ξερά κλαδάκια. Επίσης έχω τσακώσει πολλές φορές περαστικούς να κόβουν κλαριά από τα χαμηλά. Θέλω να κάνω ένα ελαφρύ κλάδεμα για να ανανεωθούν χωρίς όμως να χάσουν από τον όγκο τους. Δεν θέλω να απευθυνθώ στο δήμο γιατί έχω δει να κλαδεύουν και μου φαίνονται λίγο "ταλιμπάν" (κόβουν ότι να 'ναι και γρήγορα-γρήγορα να ξεμπερδεύουν). Πότε να επιχειρήσω το κλάδεμα; Θεωρείτε σκόπιμο να προσπαθήσω να δημιουργήσω το γνωστό κύπελο με κεντρικούς βραχίονες έστω και σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους;»

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε το ελαφρύ κλάδεμα που αναφέρετε, είναι η αρχή της άνοιξης. Μπορεί αυτές τις μέρες να έχει ζέστη αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε λίγες εβδομάδες και η νεραντζιά, όπως και τα περισσότερο εσπεριδοειδή, ανταποκρίνονται στο κλάδεμα δίνοντας άφθονη νεαρή και ευαίσθητη στο κρύο βλάστηση. 
Αν τα δέντρα σας είναι ήδη μεγάλα και ογκώδη θα είναι κρίμα να αφαιρέσετε όλη τη βλάστηση για να φτιάξετε τώρα, απ' την αρχή, ένα νέο σκελετό («το κύπελλο με τους κεντρικούς βραχίονες», εννοώ). Αν σας ικανοποιεί όπως είναι γιατί να πειράξετε τα δέντρα; 


Citrus aurantium
Μια γέρικη νεραντζιά που κλαδεύτηκε δραστικά και γέμισε νεαρή βλάστηση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κάποιο Μάιο. 
ΜΙα άλλη νεραντζιά με την «κανονική» φυλλωσιά της. Δηλαδή αυτή που αρμόζει στην ηλικία της. Το συγκεκριμένο δέντρο βρίσκεται στον Διομήδειο Βοτανικό κήπο, δίπλα στον διάδρομα και έτσι δεν χρειάζεται ειδικό κλάδεμα για να μην ενοχλεί τους περαστικούς. 
Τα ξερά κλαδάκια στο εσωτερικό του φυτού εμφανίζονται εκεί επειδή δεν φτάνει εκεί το φως του ήλιου. Αφού οι νεραντζιές σας είναι μεγάλες υποψιάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλά ξερά, οπότε θα έχετε και αρκετή δουλειά. 
Επιτρέψτε μου και ένα σχόλιο σχετικό με τους περαστικούς. Οι νεραντζιές είναι πολύ καλά δέντρα για τα πεζοδρόμια των πόλεων της νότιας Ελλάδας, γιατί αντέχουν στην ξηρασία, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες και επιπλέον έχουν αρωματικά άνθη και όμορφους καρπούς. Αν έχουν ένα μειονέκτημα, αυτό είναι το ύψος τους. Τα χαμηλότερα κλαδιά τους πρέπει να ξεκινούν από ύψος μεγαλύτερο των 2,5 μ. για να μην ενοχλούν τους περαστικούς.  

42 σχόλια:

  1. εχω μια νερατζια σε γλαστρα εδω κ 5 χρονια αλλαδεν εχει ανθισει καθολου? ειναι φυσιολογικο αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φυσιολογικό αν η νεραντζιά δεν είναι σε ηλιόλουστη θέση· αν η μόνη της λίπανση είναι κάποιο λίπασμα πολύ πλούσιο σε άζωτο· αν κλαδεύεται αυστηρά λίγο πριν την περίοδο ανθοφορίας. Σημειώστε πως είναι πιθανό να συμβαίνει κάποιος συνδυασμός όλων αυτών.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/6/15 20:11

    Καλησπέρα. Έχω μια νεραντζιά σε κήπο πολυκατοικίας. Μπορώ να της βάλω λίπασμα αυτή την εποχή; Επίσης, αν κλαδεύτηκε δεν πρέπει να έχουν φύγει όλα τα ξερά κλαδάκια; Αρκούν 3-4 λεπτά πότισμα από αυτόματο πότισμα κάθε βράδυ και τέλος, χρειάζεται κάτι άλλο όπως σκάλισμα; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίπασμα να βάλετε προς το τέλος του Σεπτέμβριου ή την επόμενη άνοιξη όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών.
      Αν κλαδεύτηκε πριν 7-8 εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να έχουν εμφανιστεί νέα ξερά κλαδάκια ή να μην αφαιρέθηκαν όλα. Η νεραντζιά έχει την τάση να «φτιάχνει» πάρα πολλά και πολύ μικρά ξερά κλαδάκια.
      Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Δεν γνωρίζω πόσο νερό παρέχουν οι σταλάκτες στα 3-4 λεπτά λειτουργίας τους. Επίσης δεν γνωρίζω, πόσο νερό καταναλώνει η νεραντζιά σας, πόσο μένει στο έδαφος και πόσο εξατμίζεται. Θα πρέπει εσείς να δείτε αν το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Σκάψτε μερικά μικρά λακουβάκια 5-6 εκ. βάθους το απόγευμα για να δείτε αν το χώμα είναι υγρό, νωπό ή ξερό. Μετά, ρυθμίστε ανάλογα το πότισμα. Αυτά που γνωρίζω είναι ότι, η νεραντζιά αντέχει πάρα πολύ στην ξηρασία, ότι δεν της αρέσει να λιμνάζει το νερό στις ρίζες της και ότι με το πότισμα δεν πρέπει να βρέχεται ο κορμός της.
      Με λίγα σκαλίσματα ανά έτος θα κάνετε το χώμα της αφράτο και θα μειώσετε και την εξάτμιση του νερού από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα. Αν όμως το παρακάνετε με τα σκαλίσματα, τότε το έδαφος θα «ψιλοχωματιστεί» (θα κομματιαστεί σε πολύ μικρά κομματάκια) και θα σκληρύνει πολύ. Θυμηθείτε ότι δεν σκαλίζουμε ποτέ το βρεγμένο - λασπωμένο χώμα γιατί γίνεται σκληρό σαν πέτρα.

      Διαγραφή
  3. Θελουμε να κλεδευσουμε νερατζιες στον κορμο η αμεσως μετα την πρωτη διακλαδωση, στα βορια προαστια της Αθηνας, για να μπολιασουμε σε ενα χρονο τους νεους βλαστους με ματια πορτοκαλιας.
    Μεχρι ποτε μπορουμε να το κανουμε χωρις φοβο μολυνσεως τον τομων ενοψει υψηλων θερμοκρασιων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαδέψτε ακόμη και τώρα. Οι τομές πρέπει να καλύπτονται με πάστα κλαδέματος (ή μίνιο) είτε επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες είτε όχι.
      Να σας βάλω σε σκέψεις; Η πορτοκαλιά θα τα βγάλει πέρα το χειμώνα στα βόρεια προάστια;

      Διαγραφή
  4. εχω φυτεψει εδω και 10 χρονια 3 μεγαλες τουγιες για φυσικό φράχτη. Πολύ κοντά είναι ο βόθρος του σπιτιού. Τώρα άρχισαν να ξεραίνονται από μέσα . Τι μπορώ να φυτέψω στη θέση τους για φραχτη,που όμως οι ριζες τους να μη δημιουργησουν προβλημα στο βοθρο του σπιτιού? Πρέπει να ειναι περιπου 2μετρα με μικρες ριζες.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχου κάποια σημεία που θέλουν ξεκαθάρισμα:
      Γιατί θα βγάλετε τις τούγιες που είναι ήδη εκεί;
      Τα νέα φυτά που θα τις αντικαταστήσουν πρέπει να αποκτούν μέγιστο ύψος 2 μ.;
      Πόσο κοντά είναι ο βόθρος;

      Διαγραφή
    2. Οι τουγιες άρχισαν να ξεραίνονται εσωτερικα. Φοβάμαι ότι σύντομα θα ξεραθούν όπως έγινε με τα λειλαντ που είχα, τα οποία ψέματα με φάρμακο για μύκητες αλλά ξεραθηκαν. Ο βόθρους απέχει 2μ.Αφού άρχισαν να ξεραινουν τα φύλλα τους εσωτερικά μάλλον θα ξεραθούν ολόκληρες. Μπορώ να τις σώσω?

      Διαγραφή
    3. Όταν λέτε ότι ξεραίνονται εσωτερικά εννοείται ότι η ξήρανση προχωρά μέχρι έξω; Μήπως το εξωτερικό τμήμα των κλαδιών εξακολουθεί να είναι πράσινο; Οι τούγιες είναι σε ηλιόλουστη θέση; Κάθε πότε ποτίζονται και περίπου με πόσο νερό;

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος21/1/17 23:49

    Καλησπέρα σας, ενδιαφέρον το block σας μπράβο!! Χρειάζομαι επειγόντως την βοήθειά σας. Έχω ένα λασάνι κολλητό με το περιτοίχισμα, με μήκος 4-5 μέτρα και πλάτος 30 εκατοστά. Θέλω άμεσα να φυτέψω φυτά τα οποία να είναι αειθαλές, με μικρό όγκο και το κυριότερο οι ρίζες να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στο πλακόστρωτο. Μου πρότειναν για νερατζιά. Παλιά στο λασάνι είχα στερκούλιες γιατί μου είχαν πει ότι
    ήταν ιδανικές, δυστυχώς οι ρίζες μου έκαναν πρόβλημα και τις κόψαμε. Το λασάνι είναι σε απόσταση 3 μέτρα από τον τοίχο του σπιτιού. Θέλω την άποψη σας για όλα αυτά και φυσικά την βοήθειά σας. Σας ευχαριστώ, θα περιμένω απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δώστε μου κάποιες απαντήσεις παρακαλώ.
      Το χώμα έχει βάθος; Δηλαδή οι ρίζες των φυτών που θα μπουν δίπλα στον τοίχο, έχουν χώρο για να αναπτυχθούν ή είναι σαν να φύτευε κανείς μέσα σε γλάστρα; Υπάρχει περιορισμός στο ύψος που πρέπει να έχουν τα φυτά; Για ποιά περιοχή μιλάμε; Μας ενδιαφέρει το κλίμα της. Έχετε σκεφτεί κάποιο αναρριχώμενο;

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ και εκτιμώ ιδιαίτερα το άμεσο ενδιαφέρον σας. Σχετικά με αυτά που με ρωτάτε σχετικά με το ύψος δεν έχω κανένα πρόβλημα, απεναντίας το προτιμώ γιατί είναι δυτικά και χρειάζομαι κ λίγη σκιά μιας και έχω τα παράθυρα της κουζίνας κ έχω πολλή ήλιο. Είμαι από Κύπρο, περιοχή Λευκωσίας. Θα προτιμούσα κάτι το οποίο δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα γιατί έχω αρκετά φυτά στον κήπο τα οποία κλαδεύω. Τώρα για το βάθος και τις ρίζες που με ρωτάτε είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις που σας έχω δώσει για το λασάνι. Πάντως οι στερκούλιες αναπτύσσονταν κανονικά. Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση θα θέλατε να σας απαντήσω για να σας βοηθήσω μην διστάσετε παρακαλώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. ΥΓ.Όντως οι στερκούλιες δημιουργούν πρόβλημα με τις ρίζες τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η νεραντζιά που σας είπαν είναι μία πολύ καλή επιλογή. Αντέχει στη ζέστη, φυτεύεται σε πεζοδρόμια ακόμη και σε γλάστρες, αντέχει στην ξηρασία και έχει άνθη που μυρίζουν υπέροχα.
      Κάποιο αειθαλές αναρριχώμενο θα ήταν κατάλληλο αν είχε κάπου να ακουμπήσει για να ανέβει. Τέτοια είναι, το γιασεμί Jasminum grandiflorum (στην Ελλάδα το λένε Χιώτικο) ή το Ροζ ή πολυανθές γιασεμί (Jasminum polyanthum). Οι στερκούλιες και οι συγγενείς τους βραχυχίτωνες θέλουν περισσότερο χώρο και έχουν τη δύναμη να πιέσουν ό,τι υπάρχει γύρω τους.

      Διαγραφή
  7. Κύριε Ταξιάρχη σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε. Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε περισσότερες επιλογές εκτός από την νερατζιά και το γιασεμί? Αν αποφασίσω τελικά για νερατζιά υπάρχει κάποιος τρόπος να μην κάνει καρπό; Η γνώμη σας για τον φίκο amstel king ποια είναι; Μιλώ πάντα για την δική μου περίπτωση (σχετικά με το λασάνι). Θα το εκτιμούσα αν μου απαντούσατε στα πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γαζία (Acacia farnesiana) είναι καλή περίπτωση αν δεν σας πειράζει το ότι έχει αγκάθια στα κλαδιά της. Τον κινέζικο ιβίσκο (Hibiscus rosa sinensis) συνήθως τον βλέπουμε σε θαμνώδη μορφή αλλά μπορεί να γίνει δεντράκι. Ένα ακόμη βολικό αναρριχώμενο είναι η μαντεβίλα ή διπλαδένια (Mandevilla).
      Πρακτικά είναι δύσκολο να εμποδίσετε τη νεραντζιά να κάνει καρπούς.
      Δεν γνωρίζω κάτι ειδικά για την ποικιλία Amstel King, όμως οι φίκοι γενικά κάνουν τεράστιες ρίζες.

      Διαγραφή
  8. Λαλησπέρα σας.θελω να σας ρωτησω πως πρεπει να κλαδευτει η νερατζια για να ειναι στρογγυλη.Οσους κηπουρους εχω φερει την εχουν κανει χαλια
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάποια παρανόηση. Η νεραντζιά έχει απ΄τη φύση της σφαιρική φυλλωσιά. Δηλαδή, ακόμη και αν μείνει ακλάδευτη η κόμη της θα γίνει σφαιρική, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης. Αν μάλιστα, κλαδεύει κανείς ό,τι ξεφεύγει από το σφαιρικό σχήμα τότε θα πετύχει πιο γρήγορα τον στόχο του. Προσέξτε κάτι όμως, μπορεί η νεραντζιά να είναι ανθεκτική στην ξηρασία και σε πολλές ακόμη αντιξοότητες αλλά αναπτύσσεται πιο γρήγορα αν είναι σε περιβάλλον ευνοϊκό και δέχεται τα απαραίτητα ποτίσματα και λιπάνσεις.
      Εσείς ρωτάτε για μία παλιά νεραντζιά ή για μία καινούργια;

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα.εχω μια καισια στα δύο μέτρα από τα θεμέλια του σπιτιού.ειναι περίπου 20 χρονών και έχει μεγαλώσει παρά πολύ.δεν γνωρίζω αν κάνει μεγάλες ρίζες.υπαρχει περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στα θεμέλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω ακούσει για προβλήματα σε πεζοδρόμια και μικρά τοιχάκια αλλά όχι σε θεμέλια σπιτιών. Γενικά δεν είναι καλό να βάζουμε δέντρα τόσο κοντά σε σπίτια για διάφορους λόγους.

      Διαγραφή
  10. Εχω νερατζια στο κηπο και την ειχαν σε στυλ ορθογωνιου σα θαμνος. Απλα δε βγαζει καρπους. Μπορει να γινει κατι για αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να διατηρείται το φυτό σε σχήμα ορθογώνιο υποθέτω ότι θα κάνετε συχνά κλαδέματα. Με αυτό το δεδομένο η πρώτη εξήγηση που μου έρχεται στο νου είναι ότι, κλαδεύοντας κόβετε και τα κλαδάκια που θα έδιναν άνθη και καρπούς. Όμως μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις.
      Η νεραντζιά σας κάνει άνθη; Είναι σε ηλιόλουστη θέση; Της δίνετε κάποιο λίπασμα; Αν ναι, ποιό;

      Διαγραφή
  11. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΥΨΟΥΣ 25 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΣΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΗΝ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΟΛΥ ΦΩΤΕΙΝΟ (ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΟΜΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ) ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:1.ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΠΥΚΝΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΠΟ ΑΠΛΑ ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΣΑΝΕ ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ;2.ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ .ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;ΝΑ ΚΛΑΔΕΨΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΞΕΡΑ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι πιθανό τα δύο ζητήματα να σχετίζονται. Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Ελέγξτε τη στράγγιση της γλάστρας. Αν το νερό δεν ρέει ελεύθερα από την ή τις τρύπες αποστράγγισης, ανοίξτε τις με ένα μολύβι ή ένα κατσαβίδι. Λιμνάζει νερό μέσα στο πιάτο; Ανάμεσα στα ποτίσματα το χώμα είναι στεγνό; Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους; Πότε βάλατε τελευταία φορά;

      Διαγραφή
  12. ΓΛΑΣΤΡΑ ΑΛΛΑΞΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΙΝΑΙ 25×25 ΠΗΛΙΝΗ .ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ 20 ΕΚ.Η ΤΡΥΠΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΕΝΑ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΜΕΝΗ.ΣΤΟ ΠΙΑΤΑΚΙ ΔΕΝ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΝΕΡΑ.ΓΙΑ ΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΤΑΝ ΠΟΤΙΖΩ ΔΕ ΒΓΑΙΝΚΥΝ ΝΕΡΑ.ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΧΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ.ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΤΕ ΕΝΑ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ. ΚΛΑΔΕΨΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑ ΤΑ ΚΑΦΕ ΚΛΑΔΙΑ.ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΠΟΤΙΖΑ ΣΥΧΝΑ 1 ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25 ΜΕΡΕΣ.ΤΟ ΕΧΩ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ .ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ; ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΠΑΣΜΑ;ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΣΠΑΣΕΙ Η ΓΛΑΣΤΡΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν όταν ποτίζετε δεν βγαίνει νερό από την τρύπα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε ποτίζετε πάρα πολύ και το χώμα είναι λασπωμένο, είτε ποτίζετε πάρα πολύ λίγο. Και τα δύο είναι αιτίες προβλημάτων. Γι' αυτό σας ρωτάω ξανά: το χώμα είναι στεγνό πριν ποτίσετε; Το ακουμπάτε με το χέρι για να δείτε αν είναι ξερό, νωπό ή πολύ υγρό;
      Τα προβλήματα, ανθόπτωση και μαύρισμα των φύλλων και των κλαδιών άρχισαν μετά την αλλαγή γλάστρας;
      Όταν κλαδέψατε τα ξερά, από κάτω είδατε κάτι πράσινο στο τμήμα που έμεινε; Αν ξύσετε με το νύχι τον φλοιό βλέπετε από κάτω πράσινο;

      Διαγραφή
  13. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΟ ΠΡΙΝ ΠΟΤΙΣΩ .ΠΟΤΙΖΩ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ.Η ΑΝΘΟΠΤΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΥΠΗΡΞΕ "ΕΚΡΗΞΗ"ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ.ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΒΑΖΩ ΤΟ ΦΥΤΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ .ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΩΡΟ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ.ΑΝ ΞΥΣΩ ΤΑ ΥΓΙΗ ΚΛΑΔΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορώ να καταλάβω αν η αιτία για τη ζημιά είναι το κακό πότισμα ή η μεταφύτευση σε συνδυασμό με την αλλαγή χώρου λόγω χειμώνα. Πάντως είναι πιθανό να ευθύνονται όλα μαζί.
    Είναι θετικό ότι υπάρχει ακόμη κάτι πράσινο επειδή σημαίνει ότι το φυτό είναι ζωντανό. Το σίγουρο, με βάση αυτά που γράφετε, είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με το πότισμα. Είναι πολύ περίεργο το ότι δεν βγαίνει νερό απ' την τρύπα. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε δίνετε πολύ λίγο νερό και δεν αρκεί για το φυτό, είτε αυτό το λίγο νερό που δίνετε μαζεύεται στο κάτω μέρος της γλάστρας γιατί δεν μπορεί να βγεί απ΄την τρύπα αποστράγγισης. Εκτιμώ ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς γιατί η υπερβολική ανθοφορία είναι ένδειξη έλλειψης νερού νωρίτερα. Γενικά είναι απαραίτητο να διορθώσετε το πότισμα αλλά πρέπει να βρείτε τι συμβαίνει: ποτίζετε λίγο ή δεν στραγγίζει η γλάστρα;
    Προσπαθήστε να γύρετε προσεκτικά τη γλάστρα για να μη σπάσει και με ένα μολύβι ή ένα κατσαβίδι ξεφράξτε την τρύπα αποστράγγισης. Αν δεν έχετε ποτίσει και το μολύβι είναι υγρό στην άκρη του σημαίνει ότι το χώμα στον πυθμένα της γλάστρας είναι λασπωμένο και το νερό λιμνάζει. Αν το μολύβι είναι εντελώς στεγνό, μάλλον (όχι σίγουρα) λείπει νερό.
    Κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη θα δείτε νέα βλάστηση. Σ' αυτή τη φάση δώσετε στο φυτό κάποιο σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών (π.χ. Ακάντιαν) σύμφωνα με τις οδηγίες του. Είναι απαραίτητο στο μεταξύ να διορθώσετε το πότισμα. Για να είναι σωστό πρέπει, να δίνετε νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό και πρέπει το νερό να φεύγει ανεμπόδιστα από την τρύπα αποστράγγισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος18/11/20 14:42

    Καλησπερα...πηρα μια νερατζια νανα το καλοκαιρι που μας περασε...την εχω στο μπαλκονι και ειναι φορτωμενη καρπο ακομα και τωρα νοεμβριο μηνα εχει λουλουδι δε της εχω κανει τιποτα εκτος απο ποτισμα και ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται κατι αλλο για να συνεχισει ετσι δυναμικα οπως ειναι τωρα πχ λιπασμα κλαδεμα(οταν πρεπει) η κατι αλλο.Ειναι το καμαρι του μπαλκονιου μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Λίπασμα θα χρειαστεί να βάλετε. Χρησιμοποιήστε κάποιο πλήρες λίπασμα με ιχνοστοιχεία, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Όμως είναι αργά για λιπάνσεις. Θα πρέπει να περιμένετε το τέλος του χειμώνα. Προστατεύστε το φυτό σας από τους ανέμους και την παγωνιά. Ένα ελαφρύ κλάδεμα για να αραιώσει ελαφρά η κόμη και να φωτίζετε καλύτερα μπορείτε να κάνετε πολύ αργότερα, αργά την άνοιξη, όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγετών.

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα και καλη χρονια, εχω και εγω ενα καμαρι στο μπαλκονι μου, μια νερατζια νανα ακριβως οπως ο κυριο/α απο πανω, δε της εχω κανει τιποτα μονο νερο και ακομα και τωρα ιανουαριο μηνα ειναι γεματη καρπους και ανθη. Εκτος απο κλαδεμα και λιπανση την ανοιξη θα χρειαστει αλλαγη σε μεγαλυτερη γλαστρα? Επισης τα φυλλα που πεφτουν μες τη γλαστρα χρειαζεται να τα αφαιρεσω η της κανουν καλο? Το μονο αρνητικο που παρατηρησα ειναι ενας πρασινος ακομα καρπος που βγηκε σκισμενος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα και καλη χρονια...εχω και εγω μια νερατζια νανα που την πηρα το καλοκαιρι οπως ο κυρια/ος πιο πανω...ειναι γεματη καρπους και ανθη ακομα και τωρα ιανουαριο μηνα. Εκτος απο κλαδεμα και λιπανση την ανοιξη θα χρειαστει αλλαγη γλαστρας και τα φυλλα που πεφτουν στη γλαστρα πρεπει να αφαιρεθουν η της κανουν καλο? Το μονο αρνητικο που παρατηρησα ειναι ενας πρασινος ακομα αλλα σκισμενος καρπος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν η γλάστρα είναι μικρή τότε θα χρειαστεί αλλαγή γλάστρας. Κάντε την κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, εφ όσον αντέχει το φυτό να μείνει στην παρούσα γλάστρα. Τα φύλλα που πέφτουν στη γλάστρα να τα απομακρύνετε πάντα. Αυτό ισχύει για όλα τα φυτά σας. Να σας θυμίσω εδώ ότι ενώ το λίπασμα είναι απαραίτητο, το κλάδεμα δεν είναι. Γίνεται μόνον αν η φυλλωσιά είναι αραιή.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  18. Αγαπητέ μου Κύριε καλησπέρα! Λατρεύω την γαζια, θα θελα τη συμβουλή σας, Μπορώ να την βάλω σε γλάστρα στη βεράντα μου; ή θα τη βασανίζω; και τι Χώμα να χρησιμοποιήσω; εάν μπορώ.... να στε πάντα καλά, και ότι καλύτερο για σας! 💐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η γαζία στη γλάστρα δεν θα γίνει όσο μεγάλη θα γίνονταν αν ήταν στο χώμα όμως θα μεγαλώσει και θα κάνει και άνθη εφ όσον έχει όλα όσα της χρειάζονται, όπως ήλιο, τροφή (λίπασμα δηλαδή), νερό όποτε «διψάει» και προστασία από παγωνιές και δυνατούς ανέμους. Χρησιμοποιήστε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, φροντίστε ώστε η γλάστρα να στραγγίζει καλά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος27/4/22 22:49

    Οι νερατζιές (20 ετών) μπορούν να κουρευτούν αρχές Μαίου ενώ είναι σε ανθοφορία; Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο Μάιος είναι καλή εποχή επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Σίγουρα θα χαθούν μερικά λουλούδια, επομένως και καρποί, αλλά αποφεύγετε τον κίνδυνο.

      Διαγραφή
  20. καλημέρα σας, έχουμε στο πεζοδρόμιό μας 6 νεραντζιές άνω των 50 ετών και μια ακακία κων/λεως 10 ετών και θα ήθελα να φυτέψω στα παρτέρια τους κάποιον πυκνό αειθαλή και ανθεκτικό θάμνο που να αναπτύσσεται γρήγορα, ώστε να μη φεύγει το χώμα κάθε φορά που βρέχει ή που περνά ο δήμος με το καθαριστικό πίεσης νερού... τι θάμνο θα προτείνατε ως εκ τούτου, ο οποίος να τα έχει όλ' αυτά και να συμβιώνει καλά με τα δέντρα μας; ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. νομίζω 50 Χ 50, τα κλασικά του πεζοδρομίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χώρος είναι πολύ μικρός για να μπει και κάτι ακόμη μαζί με το δέντρο. Όμως πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το πλύσιμο με νερό υπό πίεση. Ό,τι κι αν φυτέψετε εκεί θα κινδυνεύει να ξεριζωθεί από το νερό. Μήπως να σκεφτείτε κάποια άλλη λύση για την κάλυψη του χώματος; Ίσως μεγάλα βότσαλα να μπορούσαν να σταθούν.

      Διαγραφή
  22. Συμφωνώ, τα βότσαλα θα είναι μια καλύτερη λύση και πάντως αντικαθίστανται εύκολα. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.