Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Φροντίδες για τη φαλαίνοψη

Η φαλαίνοψη είναι μια επιφυτική ορχιδέα, δηλαδή έχει «μάθει» να ζει σε θέσεις φωτεινές με τις ρίζες εκτεθειμένες στο φως και τον αέρα
Διαλέγουμε μία θέση φωτεινή μέσα στο σπίτι, αποφεύγοντας οπωσδήποτε σημεία που τα «βλέπει» άμεσα ο ήλιος. Οταν ποτίζουμε βρέχουμε όλο το φυτό, και τις ρίζες και τα φύλλα και τα άνθη. Γι' αυτό καλό είναι το πότισμα να γίνεται με ψεκαστηράκι γεμάτο με νερό απ' τη βρύση. Για να ποτίσουμε, δεν βυθίζουμε τη γλάστρα μέσα σε νερό. Ποτίζουμε όποτε δούμε ότι το υπόστρωμα έχει πάψει να είναι νωπό. 


Φαλαίνοψη (φωτ.Τ.Α.)
Φαλαίνοψη (φωτ.Τ.Α.)
Φροντίζουμε να διατηρούμε τη φαλαίνοψη σε θερμοκρασία μεταξύ 20 και 25 . Δεν θέλουμε να εκτεθεί σε θερμοκρασία κάτω από τους 10  γιατί θα πάθει ζημιές. Απ' την άλλη πλευρά αν το θερμόμετρο ανέβει πάνω από τους 29 , δεν θα έχουμε ζημιές αλλά θα εμποδιστεί η ανθοφορία της. Μια και μιλάμε για άνθη, μία συνηθισμένη σχετική ερώτηση είναι η εξής: κόβουμε το «τελειωμένο» άνθος της ορχιδέας; Και η απάντηση είναι, όχι. Το αφήνουμε να χαλάσει απείραχτο. Κάποια στιγμή θα ξεραθεί και θα πέσει. Επόμενο άνθος θα εμφανιστεί την επόμενη χρονιά. Μια άλλη συνηθισμένη ερώτηση είναι, αν θέλουν κλάδεμα οι ρίζες της. Και πάλι η απάντηση είναι αρνητική. Δεν τις κλαδεύουμε και τις αφήνουμε να μεγαλώσουν όσο θέλουν. 
Για λίπασμα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα ειδικό για ορχιδέες. Υπάρχουν μερικά τέτοια στην αγορά και έτσι δεν είναι δύσκολο να βρούμε κάποιο. Τη χειμωνιάτικη περίοδο δίνουμε λίπασμα κάθε 11/2 μήνα περίπου ενώ την καλοκαιρινή κάθε 3 εβδομάδες. 
Οι παραγωγοί συστήνουν να αποφύγουμε τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν εμείς, για διάφορους λόγους, κρίνουμε ότι δεν μπορούμε πια να την αποφύγουμε θα χρειαστεί να βρούμε στην αγορά ένα μείγμα «χώματος» ειδικό για επιφυτικές ορχιδέες που θα περιέχει οπωσδήποτε φλοιό πεύκου και βρύα. Επίσης θα χρειαστούμε και ειδική γλάστρα. 

20 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας! Όσον αφορά στην μεταφύτευση προφανώς δεν μπορούμε να την αποφύγουμε όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα αλλά είχα διαβάσει ότι το υπόστρωμα με τον καιρό αποσυντίθεται και ότι και σ αυτή την περίπτωση χρειάζεται αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρείτε το κατάλληλο υπόστρωμα. Πρέπει οι ρίζες να αερίζονται. Η ορχιδέα αυτή στην «πατρίδα» της είναι επίφυτο. Δεν ζει με τις ρίζες μέσα στο χώμα αλλά τις τυλίγει γύρω από μεγαλύτερα φυτά, χωρίς όμως να είναι και παράσιτο αυτών.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/12/15 11:20

    Περσι το καλοκαιρι ειχα παει στο Μπαλι και εξω πρας τα δαση παρατηρισα πως πανω στα δεντρα υπηρχαν ορχιδεες παρομοιες με τις καλλιεργισιμες και παρατηρισα πως εκει που φυτρωνανε δηλαδη πανω στα δεντρα δεν υπηρχε ιχνος χωματος ή οργανικης ουσιας και οτι οι ριζες απλονοντουσαν πανω στα κλαδια πολυ σφυκτα και απλονωντουσαν σε πολυ μεγαλο μηκος!.Λοιπον η απορια μου ειναι πώς οι ορχιδεες αφου δεν φυτρωνουν μεσα σε χωμα που ισως υπαρχει στα δεντρα πως γινεται να αναπτυσονται και να περνουν νερο και θρεπτικες ουσιες αφου δεν βρισκονται σε επαφη με τιποτα αλλο παρα τα κλαδια των δεντρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες ορχιδέες είναι επίφυτα, δηλαδή ζουν επάνω σε άλλα φυτά, χωρίς όμως να τρέφονται εις βάρος αυτών. Δηλαδή οι επιφυτικές ορχιδέες δεν είναι παράσιτα. Η κατασκευή τους και η τρόπος που λειτουργούν τους επιτρέπει να παίρνουν νερό και χημικά στοιχεία, δηλαδή τροφές από τον υγρό αέρα που τις περιβάλλει. Γι' αυτό και όταν τις καλλιεργούμε φροντίζουμε να μιμηθούμε τις συνθήκες περιβάλλοντος που έχουν στην πατρίδα τους.
      Υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο του Γιάννη Μανέτα, που λέγεται «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» και εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης». Στις σελίδες του υπάρχουν όλες οι εξηγήσεις για το πως λειτουργούν τα φυτά.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/12/15 18:31

    Θελω να πω κατι ασχετο φετος τον Μαρτιο αγορασα 2 φυτα ακτινιδιας που ηταν εμβολιασμενα και πανω στο θηλυκο φυτο υπηρχε και το αρσενικο.Λοιπον προς τα τελη του Μαρτη οταν αρχισαν και ανοιγαν τα ματια αναπτυσονταν κανονικα.Μετα απο τα τελη Απριλιου και επειτα τα θυληκα κλαδια σταματισαν την αναπτυξη στο ελαχιστο ενω τα αρσενικα αναπτυσονταν κανονικα και μαλιστα με γρηγορο ρυθμο.Λοιπον το προβλημα ειναι οτι ολα τα θυληκα κλαδια δεν ξεπερνουσαν τα 8-10 εκατοστα σε μηκος μεχρι αυτη την περιοδο ενω τα αρσενικα αναπτυχθηκαν μεχρι 2 μετρα και παραπανω μεχρι τωρα.Τα φυτα αυτα επειδη ηταν σε μικρη γλαστρα και ειχαν μικρη ηλικια τα μεταφυτεψα σε αρκετα μεγαλυτερη γλαστρα.Τι φτεει και υπαρχει αυτο το προβλημα και στα 2 φυτα.Πρεπει να τους εφαρμοσω κλαδεμα και αν ναι πως να τα κλαδεψω.Συγγνωμη για την ακυρη ερωτηση με το αρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή έσεις έχετε δύο θηλυκές ακτινιδιές και πάνω σε κάθε μία είναι εμβολιασμένο ένα κλαδί από αρσενική ακτινιδιά. Σωστά το κατάλαβα;
      Δεν γνωρίζω τη θέση των αρσενικών κλαδιών πάνω στα φυτά σας. Όμως γνωρίζω ότι γενικά αναπτύσσονται περισσότερο και πιο γρήγορα τα κλαδιά που βρίσκονται ψηλότερα. Αυτό συμβαίνει με τα δικά σας φυτά;
      Επίσης, ξέρω πως οι παραγωγοί φυτεύουν ξεχωριστά αρσενικά φυτά και θηλυκά φυτά και δεν εμβολιάζουν το ένα πάνω στο άλλο. Μάλιστα είναι γνωστό πως 1 αρσενική ακτινιδιά μπορεί να γονιμοποιήσει μέχρι και 8 θηλυκές. Γι' αυτό και συνήθως τα φυτεύουν με αυτή την αναλογία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/1/16 21:39

      Ναι ,τα αρσενικα και τα θηλυκα βλασταρια βρισκονται στο ιδιο σημειο,ομως με εχει προβληματισει οτι τα αρσενικα φτανουν μεχρι τα 2 μετρα μηκος ,ενω τα θηλυκα βλασταρια αναπτυσονται μεχρι τα 6 εκατοστα και μετα σταματουν να ανπτυσονται.Μηπως εφτεξε που δεν τα λιπανα καθολου αλλα μολις αγορασα τα φυτα ακτινιδιου τα μεταφυτεψα σε αρκετα μεγαλυτερη γλαστρα απο αυτη που βρισκοντουσαν.Οσο για το οτι ενα αρσενικο γονιμοποιει εως 8 θηλυκα το γνωριζω αλλα στο φυτωριο απο οπου προμηθευτικα τα φυτα ηταν εμβολιασμενα.Εχω 4 φυτα φυτα ακτινιδιας απο αυτα και εχω διαπιστωσει πως ειναι αναριχωμενα για αυτο τους εβαλα μικρα καλαμια και αυτα ανρυχηθικαν,ειναι σωστο να τα βαλω να μεγαλωσουν πανω σε μια κληματαρια που εχω που ειναι της μορφης κρεβατινας και υψους 3 μετρων.Τα ακτινιδια πολλαπλασιαζεται με μοσχευματα και αν ναι πως και με ποιον αλλο τροπο πολλαπλασιαζεται;Αν φυτεψω σπορους ακτινιδιου τα φυτα που θα προκυψουν θα ειναι ολα του ενος φιλου ή μισα του ενος και τα αλλα μισα του αλλο;Οι ακτινιδιες που εχω ειναι 2 ετων και θα ηθελα να μαθω σε ποια ηλικια θα ειναι ωριμες ωστε να παργουν καρπους.Ακομη θα ηθελα να μου πετε αν τα αρσενικα κλαδια κλαδευονται την ιδια εποχη με τα θηλυκα δηλαδη τον χειμωνα γιατι εχω διαβασει σε μερικες ιστοσελιδες πως τα αρσενικα κλαδευονται την ανοιξη μετα την ανθοφορια ,ενω αλλου εχω διαβασει πως θα πρεπει να κλαδευονται τον χειμωνα μαζι με τα θηλυκα.Τα μικρα φυτα που εχω εγω χρειαζονται κλαδεμα και αν ναι πως να τα κλαδεψω;Τελος σκεφτομαι μηπως αγορασω φυτα ακτινιδιου που παραγουν κοκκινους ή κιτρινους καρπους,αυτα τα φυτα για γονιμοποιηση χρειαζονται αντιστοιχα τις δικες τους αρσενικες ποικηλιες ή μπορουν να γονιμοποιηθουν απο τα αρσενικα φυτα που ειναι εμβολιασμενα στα φυτα που εχω;

      Διαγραφή
    3. Έχετε πάρα πολλές ερωτήσεις και φοβάμαι ότι δεν γνωρίζω για όλες τις απαντήσεις.
      Το σωστό θα ήταν να έχετε αγοράσει αρσενικά και θηλυκά φυτά και όχι φυτά που έχουν πάνω τους και αρσενικά και θηλυκά κλαδιά.
      Το ακτινίδιο είναι αναρριχώμενο φυτό. Μπορεί να αναρριχηθεί σε κρεβατίνα.
      Ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα επειδή έτσι τα νέα φυτά είναι ακριβώς όμοια με τον γονέα. Δηλαδή, αν πάρετε μόσχευμα από αρσενικό κλαδί θα πάρετε αρσενικό φυτό. Με τη σπορά η αναλογία θηλυκών και αρσενικών φυτών θα είναι 1:1 αλλά το γένος δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει.
      Αυτό που σας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να διαμορφώσετε τα φυτά έτσι ώστε να αναρριχηθούν στην κρεββατίνα. Κλαδέψτε έτσι ώστε κάθε φυτό να αποκτήσει δύο κορμούς. Από την κορυφή αυτών θα ξεκινούν τα καρποφόρα κλαδιά τα οποία θα ακουμπούν πάνω στην κρεβατίνα. Αυτό είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης και γίνεται στο τέλος του χειμώνα ή τις αρχές της άνοιξης. Το κλάδεμα καρποφορίας ξεκινά αφού έχουν διαμορφωθεί τα φυτά και γίνεται νωρίς την άνοιξη.
      Δεν ξέρω αν οι ποικιλίες που θέλετε να αγοράσετε γονιμοποιούνται από τα αρσενικά ακτινίδια που έχετε. Αν ανθίζουν ταυτόχρονα θα γονιμοποιούνται. Αν η ανθοφορία τους δεν συμπίπτει χρονικά, τότε δεν θα γονιμοποιηθούν. Υποτίθεται ότι αυτοί που πουλάνε τα φυτά ακτινίδιου πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πράγματα.
      Σημειώστε ότι η γονιμοποίηση των ανθέων γίνεται με μέλισσες παρά το ότι τα άνθητ της ακτινιδιάς δεν έχουν νέκταρ.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/1/16 12:57

      Ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις και θελω να σας ρωτισω κατι αλλο ποτε ειναι η σωστη περιοδος κλαδεματος των θηλυκων και των αρσενικων φυτων γιατι εχω διαβασει οτι τα αρσενικα πρεπει να κλαδευονται την ανοιξη μετα την ανθοφορια και τα θυληκα τον χειμωνα αλοι μου εχουν πει τα ασενικα τα κλαδευουν τον χειμωνακαι κατι αλλο γιατι πρεπει τα φυτα ακτινιδιου να εχουν 2 κορμους;2 κορμους πρεπει να εχουν και τα θηλυκα και τα αρσενικα ;Εμενα τα δικα μου επειδη εχουν και τα 2 φυλα πανω τους πρεπει να διαμορφωσω εναν κορμο αρσενικο και ενα θηλυκο;

      Διαγραφή
    5. Και εγώ σε ξένα βιβλία διαβάζω ότι τα αρσενικά κλαδεύονται μετά την ανθοφορία ενώ τα θηλυκά νωρίς την άνοιξη. Όμως στα ελληνικά βιβλία δεν βλέπω πουθενά τέτοια διάκριση.
      Μπορείτε να τα διαμορφώσετε και με έναν κορμό. Όμως με τους δύο κορμούς έχουμε καλύτερη στήριξη πάνω στην κρεββατίνα και δημιουργία περισσότερων παραγωγικών κλαδιών επάνω στην κρεββατίνα.
      Προσέξτε κάτι, όπου διαβάζεται για ακτινίδια εννοούν αρσενικά φυτά και θηλυκά φυτά ξεχωριστά.
      Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνετε όταν και τα δύο φύλλα είναι πάνω στο ίδιο φυτό. Μου φαίνεται υπερβολή να έχετε αναλογία αρσενικών και θηλυκών φυτών 1:1 όταν είναι γνωστό ότι 1 αρσενικό μπορεί να γονιμοποιήσει μέχρι και 8 θηλυκά.
      Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνετε αφού έχετε και τα δύο φύλα επάνω στο ίδιο φυτό. Στο φυτώριο απ' όπου τα αγοράσατε τι λένε για το θέμα αυτό;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/1/16 09:36

    Ρωρησα στο φυτωριο και μου μεειπαν οτι τα αρσενικα θα πρεπει να τα κλαδευω την Ανοιξη μετα την ανθοφορια και να τα κλαδευω πολυ περισσοτερο απο τα θυληκα γιατι ειναι ζωηρα καιδεν θα πρεπει να τα αφησω να ανπτυσονται πολυ γιατι μπορει να πνυξουν τα θηλυκα.Ομως επειδη τα φυτα εχουν και τα 2 φυλα και ειπατε πως ειναι δεν πρεπει να συνηπαρχουν ,μπορει ομως να δημιουργηθει και προβλημα, να αγορασω νεα φυτα ξεχωριστα το καθε φυο και να τα φροντισω οπως μου ειπατε;Ενας γνωστος μου που ειχε παρει μερικα φυτα ακτινιδιου απο αυτο το φυτωριο που ειχαν και τα 2 φυλα και τα φυτα αναπτυχθηκαν κανονικα και καρπισαν,τα αρσενικα κλαδια τα κλαδευει μαζι με τα θηλυκα.Τα φυτα δεν του εχουν ποαρουσιασει κανενα προβλημα μαλιστα τα φυτα κανουν παρα πολους καρπους μου ειχε δωσει μερικους και ηταν παρα πολυ καλοι.Τα εμβολιασμενα φυτα σκεφτομαι να τα φυτεψω κανονικα ,θα παρω καινουργια φυτα ξεχωριστα τα 2 φυλα θα τα φυτεψω σε διαφορετικες τοποθεσιες και θα δω ποια φυτα θα εχουν τα καλυτερα αποτελεσματα.Τελος κατα τη γνωμη σας στα εμβολιασμενα φυτα να διαμορφωσω 2 κορμους ενα με το αρσενικο και εναν με το θηλυκο μερος;Ακομα τα αρσενικα τελικα ποτε να τα κλαδευω και να τα κλαδευω περισσοτερο απο τα θηλυκα και στα εμβολιασμενα και μη φυτα;Καποιος μου ειπε πως το συστημα Τ(ταφ) ειναι καλυτερο στα ακτινιδια γιατι τα κλαδια κρεμονταιτα βλεπει περισσοτερο ο ηλιο και αεριζονται καλυτερα με αποτελεσμα τα ακτινιδια να μην προσβαλονται απο ασθενιες και μυκητες ισχυει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φυτά του γνωστού σας αναπτύχθηκαν κανονικά. Σε εσάς τα αρσενικά κλαδιά αναπτύσσονται περισσότερο απ' τα θηλυκά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως, γιατί τα συγκεκριμένα αρσενικά κλαδιά είναι ζωηρά ή γιατί είναι σε υψηλότερη θέση πάνω στο φυτό.
      Μην αγοράστε ακόμη καινούργια φυτά. Δείτε τι θα κάνουν αυτά που έχετε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορείτε του χρόνου να αφήσετε στο ένα φυτό μόνον τα αρσενικά κλαδιά και στο άλλο μόνον τα θηλυκά. Προς το παρόν κλαδέψτε πολύ ελαφρά το αρσενικό και αφήστε απείραχτο το θηλυκό.
      Δεν έχω εικόνα των φυτών σας και έτσι δεν ξέρω αν πρέπει να τα διαμορφώστε με έναν αρσενικό κορμό και έναν θηλυκό. Αν αυτό σας φαίνεται πιο βολικό τότε κάντε το έτσι.
      Δεν ξέρω αν τελικά τα αρσενικά πρέπει να κλαδεύονται μετά την ανθοφορία. Όμως αν αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται στην περιοχή σας, τότε κάντε αυτό.
      Το αυστηρό κλάδεμα κάνει τα ζωηρά φυτά ακόμη πιο ζωηρά. Εσείς αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνετε κλάδεμα διαμόρφωσης όχι κλάδεμα καρποφορίας. Αρα δεν σας ενδιαφέρει η παραγωγή καρπών αλλά η διαμόρφωση του φυτού στο σχήμα που θέλετε. Αυτή η διαδικασία παίρνει 2-3 χρόνια.
      Το σχήμα Τ επιτρέπει καλύτερο αερισμό. Όμως τελικά εφαρμόζει κανείς αυτό που τον βολεύει περισσότερο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/16 21:23

    Ευχαριστω παρα πολυ για ολες τις απαντησεις και θα εφαρμοσω κατα γραμμα οτι ακριβως μου ειπατε και τελος τα αρσενικα θα τα κλαδεψω μονο στην κορυφη τους ισα -ισα.Τ θηλυκα δεν θα τα κλαδεψω καθολου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/1/16 20:46

    Κατι αλλο μπορει μεσα στο μελον να διαμορφωσω ενα περιβολι με ακτινιδια πως πρεπει να τοποθετησω τα αρσενικα μεσα στη φυτεια,θα πρεπει να δημιουργησω μια σειρα μονο με αρσενικα φυτα για καθε μερικες σειρες με θηλυκα φυτα ή θα πρεπει να ειναι διασκορπα μεσα στη φυτεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να ρωτησω,αν ένα κλαδι που ξεπροβαλει μετα τρεια χρονια από την φυτεψη του θυλικου,μιας ακτινιδιας μπορει να είναι αρσενικο κι ας είναι από την ιδια ριζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού το νέο κλαδί είναι παραφυάδα θηλυκού φυτού, θα είναι και αυτό του ίδιου φύλου.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα!Εχω μια ορχιδεα απο περισυ περιπου και θελω να την κανω να ανθοφορισει και παλι.Τι πρεπει να κανω ;Μπορειτε να μου δωσετε αναλυτικες πληροφοριες γιατι υπαρχουν μερικες αντικρουομενες συμβουλες.Για παραδειγμα μερικοι λενε οτι χρειαζονται λιγο ηλιακο φως καθε μερα και αλλοι λενε πως απαγορευεται.ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει φως αλλά όχι άμεσο. Για παράδειγμα, βρείτε της μία θέση μπροστά σε ένα παράθυρο που δεν το χτυπά άμεσα ο ήλιος. Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση έχει όλες τις πληροφορίες που ζητάτε. Αν πάλι έχετε απορίες μη διστάσετε να ξαναγράψετε εδώ.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.