Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Βολέμια, το δέντρο που αναστήθηκε

Πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο πολλά είδη φυτών που, εμείς οι άνθρωποι, ακόμη δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Συνήθως πρόκειται για ποικιλίες ή υβρίδια προερχόμενα από ήδη γνωστά φυτά. Πιο σπάνιο είναι το φαινόμενο της ανακάλυψης ζωντανών φυτών που γνωρίζαμε την ύπαρξή τους μόνον από απολιθώματα και θεωρούσαμε προ πολλού εξαφανισμένα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η βολέμια (Wollemia nobilis). 

Το Εθνικό πάρκο Wollemi βρίσκεται στη Νέα Νότιο Ουαλλία της Αυστραλίας, 200 χλμ. από το Σίδνεϊ. Εκεί το 1994, ο David Noble, ένας εργαζόμενος του πάρκου ανακάλυψε μέσα σε μία στενή κοιλάδα μερικά δέντρα των οποίων η εμφάνιση ήταν κάτι μεταξύ πεύκου και αροκάριας. Έχοντας βοτανικές γνώσεις αντιλήφθηκε ότι ήταν κάτι διαφορετικό. Συγκριτικές μελέτες με υπάρχοντα και απολιθωμένα είδη αροκάριας έδειξαν ότι επρόκειτο για ένα νέο είδος φυτού του οποίου τα νεώτερα - ή καλύτερα, τα λιγότερο παλιά- ευρεθέντα απολιθώματα έχουν ηλικία 2.000.000 ετών. 

Wollemia noblis
Νεαρή βολέμια. (Φωτ. Τ.Α.)
Σπόροι του διαδόθηκαν σε βοτανικούς κήπους όλου του κόσμου έτσι ώστε να προστατευθεί και να πολλαπλασιαστεί το «αναστημένο» φυτό, επειδή οι βολέμιες που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και «ζουν ελεύθερες» στη Φύση είναι οι περίπου 100 που βρίσκονται στο Εθνικό πάρκο Wollemi. Στην Ελλάδα ήρθαν τουλάχιστον δύο φυτά από το Βοτανικό κήπο της Βιέννης, με τελικό προορισμό ελληνικούς βοτανικούς κήπους. Παρουσιάστηκαν στο κοινό στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς το 2005.   

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ είναι από τον Βοτανικό κήπο του Kew στο Λονδίνο. Τα φυτά είναι ηλικίας περίπου 10 ετών. ΄Ενα απ’ αυτά βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό κλουβί, πιο πολύ για να αντιληφθεί ο επισκέπτης πόσο πολύτιμο είναι παρά για την προστασία του μια και μέσα στον ίδιο βοτανικό κήπο βρίσκονται διάσπαρτα μερικές ακόμη βολέμιες, «ελεύθερες» εκτός κλουβιού δηλαδή. 

Wollemia nobilis
Βοτανικοί κήποι του Kew. Η βολέμια (Wollemia nobilis) σε ... κλουβί. (Φωτ. Τ.Α.)
Εφ όσον όλα πάνε καλά, σε μερικά χρόνια η βολέμια αυτή θα πρέπει να ελευθερωθεί αφού στην πατρίδα της φτάνει τα 35 μ. ύψους. Φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά με το κρύο μια και υπάρχουν αναφορές για αντοχή της ακόμη και στους -12 ℃, ενώ τα έχει καταφέρει ακόμη και με τη ζέστη των 45 ℃. Ισως στο μέλλον να αποδειχτεί ένα χρήσιμο δέντρο για καλλωπιστικούς σκοπούς όχι μόνο στο χώμα των κήπων αλλά και σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Στην Αυστραλία πάντως προσπαθούν να το προωθήσουν ως χριστουγεννιάτιο δέντρο μια και εκεί τα έλατα δεν τα βγάζουν πέρα. 

Wollemia noblis
Λεπτομέρεια των φύλλων της βολέμιας. Η νεαρή βλάστηση έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα. (Φωτ. Τ.Α.)
Πολλές πληροφορίες για τη βολέμια μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα: www.wollemipine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.