Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αν υπάρχει νερό θα το βρει ...

... η κάππαρη. Οι ρίζες της στην άκρη τους εκκρίνουν οξέα, τα οποία διαβρώνουν το έδαφος, ταυτόχρονα μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε βάθος 10 μ. ενώ τα κύτταρά της έχουν την υδραυλική ικανότητα να τραβήξουν νερό από τέτοια βάθη. 
Κάπαρη
Στην φωτογραφία δεν μπορεί να φανεί το μέγεθος αυτής της συστάδας «καππαρόφυτων». Ιούλιος μήνας, στο Οίτυλο της Μάνης (φωτ. Τ.Α.)

Έτσι το φυτό αυτό καταφέρνει να αναπτύσσεται, να ανθίζει και να καρποφορεί μέσα στο καλοκαίρι την πιο δύσκολη περίοδο του έτους από άποψη έλλειψης νερού.
Κάππαρη
Το άνθος της κάππαρης (φωτ. Τ.Α.)

Κάππαρη
Αυτοφυή «καππαρόφυτα» στο τείχος της Μεθώνης (φωτ. Τ.Α.)

2 σχόλια:

  1. Γεια σας αγορασα μερικους σπορους καππαρης και διαβασα πως ειναι δυσκολο να βλαστησουν πώς μπορω να τους βλαστησω;Μπορω να τους βαλω μεσα σε τοιχους ή σε τσιμεντολιθους και να βαλω για να αναπτυχθουν και να φαινονται αλλα και να νιωθουν ετσι οπως φυτρωνουν στο φυσικο τους περιβαλλον πανω σε ξερολιθιες τοιχους κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι δύσκολο να βλαστήσουν. Προσωπικά δεν τα έχω καταφέρει μέχρι τώρα τις 2-3 φορές που δοκίμασα. Η σπορά τους γίνεται το φθινόπωρο. Νομίζω ότι αυτό που σκέφτεστε να κάνετε είναι σωστό. Μου φαίνεται (συγκριτικά) πιο εύκολος ο πολλαπλασιασμός τους με μόσχευμα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.