Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Τσίκας σε γλάστρα

Το τσίκας (Cycas revoluta) θα ευδοκιμήσει φυτεμένο σε γλάστρα κι ας μην φτάσει ποτέ τα 3 μ. ύψους που θα μπορούσε να αποκτήσει αν ήταν στο έδαφος. Έχει όμως μια «παραξενιά» που θα πρέπει να σεβαστούμε 

Τσίκας
Τσίκας σε γλάστρα (φωτ. Τ.Α.)

Ο κανόνας υπαγορεύει ότι οι μεταφύτευσεις ενός φυτού από μια γλάστρα σε μεγαλύτερη πρέπει να γίνονται σταδιακά. Κάθε 2-3 χρόνια, άνοιξη ή φθινόπωρο κατά προτίμηση, βγάζουμε το Χ φυτό μας απ΄τη γλάστρα του και το βάζουμε στην αμέσως μεγαλύτερη. Το τσίκας μάλλον είναι η εξαίρεση του κανόνα: 
Δεν του αρέσουν οι μεταφυτεύσεις επειδή κατά τη διάρκειά τους κινδυνεύει να χάσει από τις ρίζες του, συγκεκριμένους μικροοργανισμούς που ζουν επάνω τους. Το όφελος από τη συμβίωση μικροοργανισμών και φυτού είναι αμοιβαίο. Συνεπώς, μια ζημιά στους μικροοργανισμούς σημαίνει ζημιά και για το φυτό. Η μεταφύτευση είναι μια δουλειά που θέλει πάρα πολύ προσοχή έτσι και αλλιώς, όμως ειδικά για το τσίκας θέλει ακόμη περισσότερη και γι΄αυτό θα μπορούσε κανείς να αποφασίσει να κάνει όσο το δυνατόν λίγοτερες μεταφυτεύσεις γίνεται χρησιμοποιώντας μεγάλες γλάστρες. 

Τσίκας
Το άνθος ενός θηλυκού τσίκας, διακρίνονται οι σπόροι στο κέντρο του (φωτ. Δ.Α.) 

Το πότισμά του δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, ποτίζουμε όταν καταλάβουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Η λίπανσή του δεν είναι κάτι που συμφέρει να αμελήσουμε μια και είναι απαιτητικό φυτό. Μάλιστα καλό είναι να διαλέξουμε κάποιο σκεύασμα που να περιέχει και ιχνοστοιχεία μια και τουλάχιστον με ένα απ' αυτά το τσίκας έχει ιδιαίτερη σχέση. Όπως πάντα, για τη λίπανση γλαστρικών φυτών επιλέγουμε είτε υδατοδιαλυτό λίπασμα υγρό ή σε σκόνη είτε κάποιο οργανικό. 

Το χώμα μέσα στο οποίο θα το φυτέψουμε θέλουμε να περιέχει θρεπτικά στοιχεία, να μην είναι βαρύ, και να στραγγίζει πολύ καλά. Το χώμα «εξωτερικού χώρου» που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι κατάλληλο αλλά μόνον κερδισμένοι θα βγούμε αν εμπλουτίσουμε κάθε σακί του με μια χούφτα ελαφρόπετρα. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μείγμα από κοινό χώμα κήπου μαζί με λίγο φυλλόχωμα (ή χώμα για οξύφιλα φυτά). Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε και 2-3 χούφτες ελαφρόπετρα (ανά 20 λίτρα χώματος) για καλή στράγγιση.

Τσίκας
Το τσίκας θα τα πάει καλά σε ημισκιερές θέσεις. (Φωτ. Τ.Α.)

Διαβάστε για τις κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του τσίκας εδώ

21 σχόλια:

 1. κυριε ανδριτσοπουλε πως αντιμετωπιζονται οι βρωμουσες στα κηπευτικα οικολογικα?
  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γνωρίζω ότι η απομάκρυνση των αγριόχορτων που είναι ανάμεσα και κοντά στα λαχανικά μειώνει τον πληθυσμό της βρωμούσας. Το ίδιο πετυχαίνουμε και με τα θειαφίσματα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνουμε στις ντοματιές και άλλα λαχανικά. Προσέξτε με το θειάφι, γιατί κανει ζημιές με θερμοκρασία πάνω από 27-28 C. Κάποιοι συστήνουν ψεκασμούς με υλικά όπως καυτερό πιπέρι κ.ά. αλλά δεν γνωρίζω κάτι για την αποτελεσματικότητα αυτών.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος23/10/17 18:09

  Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε. Θα ήθελα την συμβουλή σας. Την άνοιξη φύτεψα δαφνούλες βίνκα σε μεσαίες γλάστρες με φρέσκο καλό χώμα. Κάποιες ξεράθηκαν και αναγκαστικά τις ξερίζωσα (δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο που ξεράθηκαν ενώ μια κρατάει ακόμα, ίσως σε αυτές να μου έπεσε παραπάνω νερό; ). Το χώμα το άφησα μέσα στις γλάστρες με σκοπό την άνοιξη να φυτέψω πάλι στις ίδιες γλάστρες. Η απορία είναι η εξής. Το χώμα αυτό, μέχρι τότε, μπορώ να το αφήσω μέσα στις γλάστρες, έξω στο μπαλκόνι, κατά την διάρκεια του χειμώνα ή πρέπει να το βγάλω από τις γλάστρες και να το φυλάξω κάπως ώστε να το προστατεύσω;
  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα χώματα του εμπορίου στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά χώματα αλλά απλώς υποστρώματα φύτευσης γιατί αποτελούνται στο μεγαλύτερο πόσοστό τους από τύρφη. Μας βολεύει όμως να τα λέμε χώματα και γι΄αυτό επικράτησε ο όρος αυτός.
   Τα χώματα του εμπορίου δύσκολα «συνέρχονται» αν μείνουν αχρησιμοποίητα. Η τύρφη που περιέχουν στεγνώνει και ξεραίνεται και μετά είναι δύσκολο να διαβραχεί ξανά. Με άλλα λόγια, θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε ξανά το χώμα που είναι στις γλάστρες. Εκτός κι αν το σκαλίστε και το ανακατέψτε με κοινό χώμα κήπου σε μεγάλη αναλογία. Για παράδειγμα, 1 μέρος συσκευασμένου χώματος με 4 μέρη κοινού χώματος. Εκεί μέσα, με την προσθήκη λιπάσματος, μπορείτε να φυτεύετε για πολλές σεζόν.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος25/10/17 09:58

  Πολύτιμες οι πληροφορίες σας, προλαβαίνουν μικρά λάθη. Άρα ιδανικά να φύτευα τώρα κάποια ανθεκτικά φυτά, όπως λεβάντα ή θυμάρι ώστε να μην μείνουν τα χώματα αχρησιμοποίητα.
  Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας και για κάτι ακόμα. Πηγαίνοντας να αγοράσω το λίπασμα που παίρνω πάντα ( ακτιβοζίνη ) μου πρότειναν σαν καλύτερο λίπασμα ένα κομποστ γαιοσκώληκων. Οτι μπορεί να μπει όλο τον χρόνο σε όλα τα γλαστρικά φυτά είτε στην μορφή που είναι , είτε σαν εκχύλισμα. Η δική σας γνώμη ποια είναι;
  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λεβάντα στη γλάστρα μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο. Το θυμάρι και η ρίγανη είναι πολύ πιο εύκολα. Θυμηθείτε τα εξής: όλα τους θέλουν ηλιόλουστη θέση, μην τα βάλετε μαζί στην ίδια γλάστρα, ποτίστε τα μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Αν βάλετε αυτά τα φυτά τότε την επόμενη άνοιξη δεν θα βάλετε στις ίδιες γλάστρες και τις δαφνούλες.
   Το κομπόστ είναι ένα εδαφοβελτιωτικό, δεν είναι λίπασμα. Κομπόστ βάζουμε όποτε εξαντλείται το προηγούμενο. Το λίπασμα έχει άλλη χρησιμότητα. Το προϊόν για το οποίο μιλάμε τι απ' τα δύο είναι;

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος25/10/17 13:03

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι φυσικά, σε διαφορετική γλάστρα το κάθε φυτό και η δαφνούλες αλλού. Η λεβάντα όμως γιατί ζορίζεται στις γλάστρες;δεν το ήξερα. Πάντα είχα, στο παρελθόν, αν και η αλήθεια είναι οτι δεν θυμάμαι γιατί μου μαράθηκαν. Σε σχέση με το λίπασμα, αντί για την ακτιβοζίνη που βάζω συνήθως και έχω την αίσθηση οτι είναι καλό προιόν, μου έδειξαν ένα τσουβαλάκι 12λίτρων , δεν πρέπει να πω την μάρκα φαντάζομαι, το οποίο έγραφε 100% χουμους γαισκωλήκων κοσμποστ οργανικό.Αυτά διάβασα στη συςκεύαςια. Και μου είπαν οτι αν το βάλεις στο νέρο για 3 μέρες μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό λίπασμα για όλα τα λουλούδια και όλο το χρόνο ( τςαι κομποςτ αν δεν κάνω λάθος). Και το λίπαςμα της ακτιβοζίνης να το βάζω μόνο 2 φορές το χρόνο άνοιξη- φθινόπωρο. Ελπίζω να μπόρεσα να τα εξηγήσω ικανοποιητικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι δεν πάει καλά με τον κειμενογράφο σας αλλά κατά τα άλλα μια χαρά τα εξηγήσατε. Κατάλαβα ότι σας προτείνουν να αντικαταστήστε κάποιες δόσεις ακτιβοζίνης με το κομπόστ. Αλλά ποιό θα είναι το όφελος απ' αυτό; Προσωπικά θα διάβαζα τις οδηγίες χρήσης που είναι τυπωμένες πάνω στη συσκευσία και θα έκανα ό,τι γράφει εκεί έχοντας πάντα υπ' όψη ότι το κομπόστ είναι εδαφοβελτιωτικό και το λίπασμα είναι τροφή.
   Για τη λεβάντα λέω ότι ζορίζεται στις γλάστρες για δύο λόγους, γιατί το ριζικό της σύστημα είναι μεγάλο και γιατί συνήθως το χώμα σε μια γλάστρα στραγγίζει πιο αργά απ' όσο στραγγίζει το χώμα του κήπου. Αυτά τα δύο μαζί προκαλούν προβλήματα.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος25/10/17 14:17

  Επίσης και κάτι τελευταίο, παρατηρώ οτι τα φύλλα της δάφνουλας κάποια όχι όλα έχουν μικρά άσπρα σημαδάκια σαν να της έχεις ρίξει απειροελάχιστο τάλκ. Ωίδιο είναι αυτό; Μου φαίνεται πολύ εύθραστη για να την ψεκάσω με σαπούνι.Ευχαριστώ και πάλι για όλες τις συμβουλές σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω τι είναι αυτά τα σημαδάκια και δυστυχώς δεν πάει κάπου το μυαλό μου. Μήπως απλώς είναι στα ... τελευταία τους τα φύλλα; Πάντως το σαπούνι δεν κάνει κάτι στο ωίδιο πέρα απ' το να το κρύβει για λίγη ώρα.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος26/10/17 08:01

  Καλημέρα σας. Σε συνέχεια των προηγούμενων, επιτρέψτε μου ακόμη μια απορία. Διάβασα για την ρίγανη οτι δεν συνεργάζεται εύκολα με άλλα βότανα ή φυτά και να προτιμήσουμε να τη βάλουμε κάπου μόνη της, αλλιώς είναι πολύ πιθανό τα φυτά γύρω της να αρρωσταίνουν χωρίς προφανές αίτιο. Ισχύει αυτό; Γιατί έλεγα να την βάλω ανάμεσα σε μια γλάστρα με γεράνι και σε άλλη με αρμπαρόριζα. Ξεχωριστές γλάστρες δηλαδή , όμως η μια δίπλα-δίπλα στην άλλη. Εκεί ανάμεσά τους μπορεί να υπάρξει πρόβλημα; Σας ευχαριστώ και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο για τη συγκατοίκηση ρίγανης και άλλων φυτών. Βάλτε την γλάστρα της ανάμεσα σε άλλες γλάστρες αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρίσκεται η ρίγανη στη σκιά. Αγαπά τον ήλιο. Θέλει θέση ηλιόλουστη.

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος26/10/17 09:20

  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τις απαντήσεις. Για τα λιπάσματα μόνο δεν ξέρω αν έχετε κάτι να πείτε, αλλά νομίζω έχω καταχραστεί τον χρόνο σας. Σας ευχαριστώ και πάλι για όλες τις συμβουλές σας. Καλή μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος26/10/17 09:32

  Συγνώμη τώρα είδα όλες τις απαντήσεις μαζεμένες! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την διάθεση να απαντήσετε σε τόσα ερωτήματα! Να ξέρετε οτι για μας τους ερασιτέχνες κηπουρούς, οι συμβουλές είναι πολύτιμες ! Πολύ θα ήθελα να κάνω άλλη μια ερώτηση αλλά θα το έχω παρακάνει! Και πάλι σας ευχαριστώ για όλα. Καλή σας μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος27/10/17 09:11

   Πολύ ωραία! Τότε θα κάνω μια τελευταία ερώτηση. Είπαμε το λίπασμα είναι τροφή και το κομποστ βελτιώνει το χώμα. όμως δεν έχω βάλει ποτέ , μήπως είναι αμέλεια μου; Ας πούμε έχω κάποιες σεφλέρες και μονστέρες πάνω από 10 χρόνια. Και μια δάφνη επίσης .Είναι κάπως πετρωμένα τα χώματα, ειδικά στις σεφλέρες που οι ρίζες έχουν αρχίσει να βγαίνουν πάνω από το χώμα. Αν πρόσθετα κομπόστ θα βοηθούσε τα φυτά ή είναι περιττό;Σας ευχαριστώ κύριε Ανδριτσόπουλε! Καλή σας μέρα

   Διαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές το κομπόστ προσθέτει στο χώμα, οργανική ουσία, λίγα θρεπτικά στοιχεία και ουσίες που βοηθούν τα φυτά να αξιοποιήσουν καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν (ή προσθέτουμε εμείς) στο χώμα. Αν βάλετε προσέξτε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τον κορμό. Το ότι οι γλάστρες έχουν γεμίσει από ρίζες είναι άλλο ζήτημα.

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος28/10/17 14:19

  Ευτυχώς που σας ρώτησα , είναι βέβαιο οτι θα έβαζα κοντά στον κορμό. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, μου λύσατε πάρα πολλές απορίες και μου δώσατε πληροφορίες που αγνοούσα τελείως. Ατελείωτος ο κόσμος των φυτών. Καλή σας μέρα , σίγουρα θα ξαναχρειαστώ τα φώτα σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος8/11/17 12:53

  Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε. Θα χρειαστώ την συμβουλή σας αν μπορείτε. Σε γλάστρες διαμέτρου 50 και 60 εκατοστών με ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και δαφνές και βόρεια προάστια αττικής , έχω ρυθμίσει το αυτόματο πότισμα τώρα για τον χειμώνα κάθε 3 μέρες για 3 λεπτά , με ένα μπεκ σε κάθε γλάστρα. Πιστεύετε η ρύθμιση χρειάζεται αλλαγή; Σας ευχαριστώ θερμά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν τα φυτά διψούν και μαραίνονται τα φύλλα τους τότε η ρύθμιση δεν είναι καλή. Πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του νερού ή τη συχνότητα του ποτίσματος. Αν το χώμα δεν προλαβαίνει να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα και πάλι η ρύθμιση δεν είναι καλή αλλά τώρα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα του νερού ή τη συχνότητα του ποτίσματος.
   Δυστυχώς αυτή είναι η μόνη σωστή απάντηση που μπορώ να σας δώσω μια και δεν μπορώ να ξέρω σε τι κατάσταση είναι τα φυτά σας ανάμεσα σε δυό ποτίσματα. Μόνον εσείς ο ίδιος μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό. Επίσης δεν ξέρω πόσο νερό βγάζει κάθε μπεκ στα 3 λεπτά που ποτίζει ούτε ξέρω πόσο γρήγορα στεγνώνει το νερό απ' το χώμα στις γλάστρες σας.
   Στο επάνω μέρος της σελίδας, κάτω από το όνομά μου θα δείτε ένα «κουμπί» με τον τίτλο ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, πατήστε το και δείτε μετά τις αναρτήσεις για το πότισμα. Πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμες.

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμος9/11/17 12:07

  Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχετε δίκιο είναι πολύ γενική η ερώτηση και δύσκολα απαντιέται και δύσκολα μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Το είχα κάθε 2 μέρες 4 λεπτά και το μείωσα γιατί μου φάνηκε οτι ήταν πολύ για την εποχή. Θα διαβάσω αυτό που μου είπατε .Σας ευχαριστώ και πάλι. Καλή σας ημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.