ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πιστεύω ότι αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τα φυτά: 
Πότε φυτεύουμε; 

171 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας.Θέλω να καλύψω έναν φράχτη από σύρμα που διαχωρίζει το γκαζόν από το διπλανό χωράφι.Μου πρότειναν να βάλω κισσό γιατί είναι και γρήγορος στην ανάπτυξή του αλλά μετά κάποιος μου είπε ότι ο κισσός προσελκύει τα φίδια και τα ποντίκια.Ο κήπος μου περιβάλλεται από χωράφια και το θεματάκι με τα ποντίκια το έχουμε και ενίοτε και με φίδια.Εβαλα λοιπόν ένα ρυχόσπερμο σε μια μεγάλη γλάστρα και το έπλεξα στο σύρμα.Μου έμειναν όμως οι δύο κισσοί που αγόρασα και δεν ξέρω τι να κάνω.Προσελκύουν όντως φίδια και ποντίκια? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν ο κισσός προσελκύει φίδια και ποντίκια. Το έχω ακούσει και εγώ όμως δεν πιστεύω ότι αυτός τα προσελκύει περισσότερο ή λιγότερο από άλλα φυτά. Πιστεύω πως όπου υπάρχει σκιά, υγρασία και ... ησυχία, μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ζώα.
      Ενα ρυγχόσπερμα μόνο του θα αργήσει να καλύψει τόσο μεγάλη επιφάνεια. Αν μάλιστα είναι μέσα σε γλάστρα δεν θα τα καταφέρει ποτέ να γίνει τόσο μεγάλο. Θα πρέπει να το βάλετε στη γη, και πιο πέρα να φυτέψετε και άλλα. Υπολογίστε ένα φυτό ανά 2,5-3 μ. για να έχετε μία σχετικά γρήγορη κάλυψη.
      Δεν ξέρω τι να σας πω για τους κισσούς. Πάντως μην τους ανακατέψετε με το ρυγχόσπερμα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σας μέρα και καλό Φθινόπωρο.
    Θέλω να φυτέψω στην περιοχή Αλεποχώρι Μεγάρων μια καρυδιά. Σας ενημερώνω πώς παρότι είναι παραθαλάσσιο μέρος, λόγω του ότι έχει γύρω βουνά και τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάποιες φορές και στους μείον βαθμούς, υπάρχουν σε κήπους καρυδιές. Παρακαλώ ενημερώστε με ποια ποικιλία θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα, ίσως και γρηγορότερα. Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα σε δάσος. Σας ευχαριστώ θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το «πρόβλημα» δεν είναι οι χειμωνιάτικες παγωνιές αλλά οι ανοιξιάτικοι παγετοί που δεν είναι καλοί ούτε για τη βλάστηση ούτε για την ανθοφορία. Έτσι σε περιοχές με παγετούς την άνοιξη φυτεύονται οψιμανθείς (που ανθίζουν αργά την άνοιξη) ποικιλίες, σε νότιες περιοχές χωρίς παγετούς μπορούν να φυτευτούν και πρώιμες. Καλό είναι να ξέρετε και τα παρακάτω: Η καρυδιά είναι μόνοικο καρποφόρο, δηλαδή αρσενικά και θηλυκά άνθη συνυπάρχουν πάνω στο ίδιο δέντρο όμως η εποχή άνθησης αρσενικών και θηλυκών ανθέων εξαρτάται από την ποικιλία και υπάρχει περίπτωση να μη συμπέσουν. Ευτυχώς η καρυδιά είναι ανεμόγαμο (η γύρη μεταφέρεται με τον άνεμο 60-100 μ. πιο πέρα) και στην περιοχή σας υπάρχουν πολλές καρυδιές, όπως λέτε. Άρα μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα για εσάς η γονιμοποίηση των ανθέων.
      Αν και δεν γνωρίζω τι γίνεται την άνοιξη στο Αλεποχώρι από παγετούς, σας γράφω στη συνέχεια μερικές ποικιλίες μέσης εποχής: Amigo, Vina, Hartley. Τέλος, δείτε και τι πουλάνε τα φυτώρια στην περιοχή. Φαντάζομαι ότι θα πουλάνε δέντρα που αντέχουν εκεί γύρω.

      Διαγραφή
  4. Καλή σας μέρα!!
    Μπορώ να διαβάζω τις αναρτήσεις σας για ώρες, ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές.
    Ήθελα και εγώ να "εκμεταλλευτώ" λίγο τις γνώσεις σας, σχετικά με ένα άρρωστο ερεμόφιλο (eremophila nivea), που έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μήπως καταφέρω να το σώσω...
    Έψαξα μήπως βγάλω άκρη στο ίντερνετ, αλλά δεν είναι και πολύ διαδεδομένο φυτό μάλλον και δε βρήκα τίποτα. Από το καλοκαίρι είχαν μαζευτεί κάτι μικρά μαύρα νωχελικά ζουζούνια, πήρα από το φυτώριο ένα φάρμακο, τα ψέκασα και μειώθηκαν πάρα πολύ, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Αρχές του χρόνου ξαναεμφανίστηκαν τα ζουζούνια, αλλά περισσότερα αυτή τη φορά και επιπλέον το φυτό έχει γεμίσει σε αρκετά σημεία με μικροσκοπικά μαύρα στίγματα σε μεγάλη έκταση κολλητά το ένα με το άλλο, διάσπαρτα στο φυτό, κυρίως εκεί που ενώνονται τα κλαδιά, αλλά και στα κλαδιά, αλλά πιο αραιά. Ψέκασα και έφυγαν τα ζουζούνια, αλλά όχι τα μαύρα στίγματα. Το φυτό δυστυχώς έχει αρχίσει να ξεραίνεται, φοβάμαι για κάποιο μύκητα. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία, ίσως μπορέσω να σας στείλω μία αύριο, όμως, αν χρειαστεί.
    Συγνώμη για το τεράστιο κείμενο, ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για καθυστέρηση. Μήπως μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες. Η διεύθυνση του μέιλ μου είναι στη δεξιά στήλη. Κάθε πότε το ποτίζετε; Είναι ένα φυτό που αγαπά το ξερό χώμα. Είναι σε ηλιόλουστη θέση; Δηλαδή, πόσες ώρες τη μέρα είναι στον ήλιο;

      Διαγραφή
    2. Καθώς έλαβα με e-mail την απάντηση την παραθέτω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται:

      ------------------------------------
      Σχετικά με αυτά που με ρωτήσατε στην απάντησή σας:

      Κάθε πότε το ποτίζετε;

      Τώρα τον χειμώνα, το ποτίζω κάθε 7-10 μέρες περίπου, γενικά προσπαθώ να το ποτίζω όταν είναι κάπως ξερό το χώμα.

      Είναι σε ηλιόλουστη θέση; Δηλαδή, πόσες ώρες τη μέρα είναι στον ήλιο;

      Είναι τοποθετημένο σε βορειοανατολικό μπαλκόνι, οπότε δέχεται φως μόνο μερικές ώρες το πρωί και όχι ακριβώς άμεσο. Να το μεταφέρω καλύτερα στη βορειοδυτική βεράντα; Είναι ακάλυπτος χώρος με άμεση (άρα και έντονη ενίοτε) ηλιοφάνεια, από τις 10-11 το πρωί.

      ---------------------------------
      Και η απάντησή μου:

      Γεια σας,
      Θέλει ηλιόλουστη θέση. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 8 ώρες ήλιο τη μέρα. Για τα ζουζούνια δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν τα βλέπω. Τα μαύρα στίγματα μοιάζουν με τη λεγόμενη «καπνιά», ένα μυκητολογικό πρόβλημα που χαλάει την εμφάνιση του φυτού αλλά δεν του κάνει αξιόλογη ζημιά. Πιστεύω ότι αν τοποθετήσετε το φυτό σε θέση ηλιόλουστη και καλά αεριζόμενη θα σταματήσουν τα προβλήματα. Φυσικά θα πρέπει να του παρέχετε τις απαραίτητες φροντίδες. Σχετικά με αυτές δείτε και αυτό.
      Ταξιάρχης

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα σας Κύριε Ταξιάρχη. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας. Πολλές φορές αναφέρομαι στον χώρο σας για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχεται! Πρόσφατα πήρα σε γλάστρα μια πετουνια και μια γκαζανια. Θα μπορούσατε να με κατατοπισεται ως προς την γενική τους φροντίδα, τι να προσέξω, πότισμα κλάδεμα κτλπ? Σας ευχαριστώ πολύ,

    Ανδρεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τα φυτά που πήρατε δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα. Ποτίζετε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Για το κλάδεμα, αφαιρείτε με το χέρι τα λουλούδια που «τελείωσαν». Τοποθετήστε τα σε θέση ηλιόλουστη. Δώστε τους αραιό, πλήρες λίπασμα (υγρό ή σκόνη) κάθε 2-3 εβδομάδες.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/4/18 17:06

    Γεια σας και παλι.
    Σε λουσιντουμ που ειναι σε γλαστρα ειναι προτιμοτερο το 20-20-20 η το 30-10-10?
    Ειναι ουσιαστικη η διαφορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρώτο είναι ένα λίπασμα γενικής χρήσης. Το δεύτερο είναι ένα λίπασμα που προορίζεται για αυτά που λένε φυλλώδη καλλωπιστικά. Δηλαδή για αυτά που τα καλλιεργούμε για τη φυλλωσιά τους και όχι για τα άνθη τους. Το 20-20-20 έχει τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με σύμβολα Ν, Ρ, Κ αντίστοιχα) σε ίση αναλογία, το 30-10-10 έχει περισσότερο άζωτο (Ν) που ευνοεί την βλάστηση. Για παράδειγμα, σε μια μπουγκανβίλια ή μια γαρδένια θα βάλετε το πρώτο. Σε έναν φίκο ή ένα λούσιντουμ μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας και με τα δύο. Το σημαντικό είναι το εξής: σε γλαστρικά φυτά είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λίπασμα σε μορφή υγρού ή σκόνης και όχι κοκκώδη, εκτός κι αν αυτά είναι βραδείας αποδέσμευσης.

      Διαγραφή
  7. Κ Ανδριτσοπουλε έχω στον αγρό μου άτομο Quercus pubescens 5m και 30 εκ. Περίμετρο το οποίο ενοχλεί και προκειμένου να το κόψω θέλω να μεταφυτευσω σε παρακείμενη θέση με τη βοήθεια σκαπτικου μηχανήματος.Υπαρχει περίπτωση να πιάσει δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του ; ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγάλτε όσο μεγαλύτερη μπάλα χώματος είναι δυνατόν. Η καλύτερη στιγμή είναι το χειμώνα όταν το δέντρο είναι γυμνό από φύλλα και έχει πέσει σε λήθαργο. Φυσικά δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει με χιόνια και βροχές ή σε λασπωμένο χώμα. Μην το φυτέψετε βαθύτερα απ' όσο είναι τώρα. Φροντίστε για τη στήριξή του τους πρώτους μήνες μέχρι να απλώσει νέες ρίζες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο γιατί το δέντρο είναι μεγάλο.

      Διαγραφή
  8. Πέρυσι το Σεπτέμβριο έβγαλα από τον κήπο μου μια λεύκα. Έκοψα από τον κορμό της μέσα στο έδαφος, τις ρίζες της, έριξα βενζίνη και αρκετό αλάτι και σκέπασα με χώμα. Φέτος την άνοιξη έχει γεμίσει ο κήπος με μικρές παραφυάδες (κολοφούσια) οι οποίες βγαίνουν από λεπτές ρίζες που είχαν μείνει στον κήπο, αφού ως γνωστό οι ρίζες της λεύκας είναι επιφανειακές και απλώνονται. Με ποιον τρόπο μπορώ να απαλλαγώ από τις παραφυάδες αυτές τις οποίες εάν αφήσω θα εξελιχθούν σε δάσος από λεύκες; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χρειαστεί υπομονή. Ο πιο απλός τρόπος είναι να κόβετε τις παραφυάδες αμέσως μόλις τις δείτε. Κάποια στιγμή σταματούν να βγαίνουν νέες.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας και πάλι... Δυστυχώς εδώ και ένα μήνα το μπαλκόνι μου έχει γεμίσει με αλευρώδη. Μου κατέστρεψε την ανισοδονταία, μετά την "έπεσε" στη δουράντα, ψέκασα με μίγμα neem oil και δυστυχώς την έκαψα, αλλά τουλάχιστον εξαφανίστηκαν και τα μυγάκια, οπότε νόμισα ότι ξεμπέρδεψα. Εχτές όμως, δυο βδομάδες μετά, είδα πως έχει γεμίσει η ντατουρα, η ιπόμοια και λίγο η βατομουριά. Υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος αντιμετώπισης ή θα πρέπει να καταφύγω σε χημικά παρασιτοκτόνα; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το νιμ είναι αποτελεσματικό, αλλά τα έντομα έχουν πολλές γενιές. Χρησιμοποιήστε το πάντα σε φυτά που είναι ποτισμένα. Επίσης ο αλευρώδης προσελκύεται και από τις κίτρινες κολλητικές παγίδες. Έχετε δοκιμάσει το φυσικό πύρεθρο; Κυκλοφορεί στην αγορά ως έτοιμο για χρήση σκεύασμα και είναι κατάλληλο για ερασιτεχνική χρήση.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα χρόνο για το μπλογκ μου δυστυχώς.

      Διαγραφή
  10. Που μπορώ να βρίσκω τις ερωτήσεις που κάνω είχα κάνει μια ερώτηση για τις αγγουριες και δεν ξέρω που να το βρω..
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτησή σας είναι στην ανάρτηση για το Νυχτολούλουδο, δηλαδή εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html?showComment=1529916591500#c6250141438370904308
      Εκεί θα βρείτε και την απάντηση μου.
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αυτές τις μέρες δεν είχα καθόλου διαθέσιμο χρόνο.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας και οαλι κ. Ταξιαρχη. Έχει 1 βδομάδα αποκτήσαμε μια Αρέκα. Ποτιζουμε ανά 2 μέρες για να κρατάμε υγρή τη ρίζα. Θα ήθελα να μου πείτε αν χρειάζεται κλάδεμα και κάθε πότε οοως επίσης και τον τροπο που κλαδευουμε. Όταν την πήραμε υπήρχαν φύλλα που στις άκρες είχαν ξεραθει όποτε κόψαμε το μικρό ξεραμένο κομμάτι. Τι πρέπει να προσέξουμε για την φροντίδα της; Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας,
      Το καλοκαίρι και την άνοιξη ποτίστε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό. Το φθινόπωρο αραιώστε τα ποτίσματα και το χειμώνα αραιώστε τα περισσότερο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ψεκάστε τα φύλλα με κατάλληλο πλήρες λίπασμα κάθε 3 εβδομάδες περίπου. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε θέση τέτοια που να έχει έμμεσο φωτισμό και να προστατεύεται από τον άμεσο ήλιο.
      Γιατί θέλετε να την κλαδέψετε;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τις συμβουλές σας. Δεν θέλουμε να την κλαδέψουμε, απλά ήθελα να ξέρω αν κάποια στιγμή χρειαζεται να γίνει. Ένα παρακλαδι από ένα κλωνάρι όταν το πήραμε φαινόταν να χαλάει και πράγματι τα 3 φύλλα που έχει σχεδόν κιτρίνισαν. Το "ξεκόλλαω" απλα από το κλωνάρι; Τα φυλλα τα ψεκάζουμε με λίπασμα; Όχι με νερό; Λίπασμα ρίχνουμε στη γλάστρα ή οχι; ΣυγγΣυγγ για τις πολλές ερωτήσεις

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Τα ξερά φύλλα μπορείτε να τα κόψετε με ψαλίδι αν θέλετε. Χρησιμοποιήστε κάποιο πλήρες λίπασμα που αραιώνεται σε νερό και ψεκάζεται στα φύλλα. Δεν είναι όλα τα λιπάσμα κατάλληλα για αυτό τον τρόπο χορήγησης. Όταν θα δώσετε λίπασμα το φυτό θα πρέπει να είναι ποτισμένο.

      Διαγραφή
  12. Κόβω απλά τα φύλλα εκεί που ξεκινάνε ή πιο χαμηλά στο κλωναράκι; Άρα χρειάζεται μόνο λίπασμα στα φύλλα; Στη γλάστρα όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόψτε μόνον το ξερό κομμάτι.
      Λίπασμα στα φύλλα. Λίπασμα που αραιώνεται σε νερό και ψεκάζεται στα φύλλα.
      Στη γλάστρα όχι.

      Διαγραφή
    2. καλησπερα σας,εχω βιβουρνα για φραχτη και καποια εχουν κιτρινισμενα ολα τα φυλλα και καμμενα,μετα ειναι ξερα και δεν αναπτυσονται καθολου δεν μεγαλωνουν.υπαρχει αυτοματο ποτισμα.τι μπορει να φταιει?εχω βαλει λιπασμα,εχω μειωσει το ποτισμα,εχω αραιωσει λιγο υο εδαφος να αεριστει,τα εχω κλαδεψει.τπτ,δεν ξερω τι αλλο να κανω.δεν εχω δει εντομα σε βαθμο που να υπαρχει τοσο σοβαρο προβλημα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Απ' ό,τι καταλαβαίνω έχετε στο φράχτη βιβούρνα που μεγαλώνουν κανονικά και μερικά που έχουν πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή τα προβληματικά βιβούρνα είναι ζωντανά; Αν ξύστε το φλοιό με το νύχι βλέπετε από κάτω πράσινο;
      Περιμένω νέα σας.

      Υ.Γ. Σας παρακαλώ την επόμενη φορά που θα θέσετε κάποιο ερώτημα ή θα κάνετε κάποιο σχόλιο να ανοίξετε δικό σας θέμα, πατώντας την «Προσθήκη σχολίου». Εσείς πατήσατε την Απάντηση και γράψατε την ερώτηση στο θέμα ενός άλλου αναγνώστη. Ετσι το πράγμα μπερδεύεται.

      Διαγραφή
    4. καλημερα σας,τα φυτα που οδευουν προς πληρη ξηρασια οσο ανεβαινεις στη κορυφη δεν βλεπεις πρασινο αλλα ξυλο.

      Διαγραφή
    5. καλημερα σας,ναι ειναι πρασινο αν ξυστει ο φλοιος.

      Διαγραφή
    6. Αυτά είναι ακόμη ζωντανά και καλό θα ήταν να τους αφαιρούσατε ό,τι ξερό υπάρχει πάνω τους για να μπορέσουν να ζωηρέψουν ξανά. Στη συνέχεια θα σας γράψω μερικές πιθανές αιτίες για τις ζημιές:
      Υπερβολικό πότισμα.
      Έλλειψη νερού σε συνδυασμό με έντονη ζέστη και ανέμους.
      Μηχανική ζημιά στα κλαδιά (π.χ. χτύπημα, σπάσιμο) ή στις ρίζες (π.χ. βαθύ σκάλισμα, ποντίκια σε στοές)
      Ζημιά από κάποια χημική ουσία που έπεσε στα κλαδιά ή τις ρίζες.
      Δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την ανάπτυξη των φυτών.

      Ισχύουν κάποια απ' αυτά;

      Διαγραφή
    7. το υπερβολικο ποτισμα το σκεφτηκα και εγω,ομως αυτο που μου φαινεται περιεργο ειναι οτι εχει αυτοματο ποτισμο η πολυκατοικια και ποτιζονται το ιδιο ολα.οποτε πως γινεται καποια να ειναι υγειη και καποια διπλα οχι και οχι σε σειρα η ζημια απαραιτητα.το ιδιο ισχυει για τον αερα αφου ειναι σε ευθεια 20 μετρων στο ιδιο χωρο.ποντικια αποκλειεται δεν εχω δει.υπαρχει περιπτωση να φταιει το εδαφος σε καποια σημεια?η να υπαρχει πετρα απι κατω?η μπαζα απο το εργοταξιο γτ ειναι 2χρονων το κτησμα.

      Διαγραφή
    8. Οι σταλάκτες δίνουν όλοι το ίδιο νερό; Υπάρχει περίπτωση κάποια φυτά να έμειναν απότιστα ή κάποια άλλα να πήραν περισσότερο νερό; Ο άνεμος δεν κάνει κακό στα βιβούρνα όμως όταν αυτός συνδυαστεί με φτωχό πότισμα σίγουρα κάνει κακό.
      Λίπασμα έχετε βάλει ποτέ; Το χώμα που μπαίνει στους κήπους νέων κτιρίων κατά κανόνα προέρχεται από εκσκαφές και είναι άγονο.
      Ναι, υπάρχει περίπτωση να φταίει το χώμα αν περιέχει μπάζα και οικοδομικά υπολλείματα. Όμως αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να έχει εντοπισθεί όταν έγινε η φύτευση.

      Διαγραφή
  13. κοιταξτε σε ενα σημειο που υπαρχει προβλημα ναι πιστευω πεφτει πολυ νερο γιατι λιμναζει.ομως πιο κατω σε αλλο σημειο που δεν πεφτει πολυ υπαρχει παλι το. ιδιο προβλημα.επισης ολα τα βιβουρνα δεν εχουν το καταπρασινο φυλλωμα και τα βλεπεις οτι καποια ειναι κιτρινα,φοβαμαι μηπως παθαινουν το ιδιο ολα.ναι εχω βαλει λιπασμα αρκετες φορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας πιάσουμε ένα προς ένα τα σημεία που θέλουν διόρθωση.
      1. Ελέγξτε το πότισμα και φροντίστε ώστε το κάθε ένα φυτό να ποτίζεται μόνον όταν το χώμα του είναι στεγνό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειάζεται να ρυθμίσετε κάθε έναν σταλάκτη χωριστά και να τους ελέγχετε τακτικά στο μέλλον.
      Όταν λέτε ότι λιμνάζει το νερό εννοείτε ότι στο σημείο το χώμα είναι πάντα λασπωμένο;
      2. Τι λίπασμα βάζετε και με ποιό τρόπο;
      3. Αν το έδαφος περιέχει υπολείμματα της οικοδομής είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν προβλήματα στα φυτά. Η προσθήκη κομπόστ με σκάλισμα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση αλλά αυτό θα γίνει με αργό ρυθμό.

      Υ.Γ. Σας παρακαλώ αν θελήσετε να απαντήσετε κάντε το εδώ, δηλαδή πατώντας την «Απάντηση». Μην κάνετε νέα «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
  14. Καλημερα κε Ανδριτσοπουλε Αν και τα καταφερνω τελεια με καθε λουλουδι, δενδρο, η ανθος, [εξαιρεσει τις γαρδενιες] δεν τα παω καλα με τα γερανια. Ειμαι φειδωλος στο ποτισμα και τα εχω σε γλαστρες στον ηλιο συνεχεια. Αποτελεσμα; Γινονται καχεκτικα και ολα μαραινονται Τι μπορει να φταιει; Παραξενο δεν ειναι για το πιο ευκολο λουλουδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μου φαίνεται παράξενο γιατί η αλήθεια είναι ότι τα γεράνια υποφέρουν από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού. Επίσης υποφέρουν από το υπερβολικό πότισμα, αν και τα δικά σας δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο.
      Τα επόμενα γεράνια σας φυτέψτε τα σε κάποια θέση που θα είναι προστατευμένη από τον καλοκαιρινό ήλιο τουλάχιστον τις απογευματινές ώρες. Αφαιρείτε τα ξερά φύλλα και άνθη αμέσως μόλις εμφανιστούν. Μην αφήνετε ξερά φύλλα στο χώμα γύρω τους. Τέλος, όπως και για όλα τα φυτά, μην αμελήσετε τη λίπανσή τους.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος15/10/18 21:45

    ΚΑλησπερΑ. Θα ηθελα να σας ρωτησω σε τι χωμα ευδοκιμει ο μετροσιδερος. Ο κηπος μου ειναι στη κρητη, με χωμα ασπρο, αργιλωδες, κακης ποιοτητας. Εχει νοημα να φυτεψω μετροσιδερο η να αναζητησω καποιο πιο ανθεκτικο φυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Ο μετροσίδηρος θέλει χώμα με πολύ καλή στράγγιση, φτωχό σε ασβέστη, μέτριας γονιμότητας. Αντέχει καλά στους ανέμους και στην αλμύρα της θάλασσας.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος21/10/18 18:13

    Καλησπέρα σας!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξης:
    Η κεράσια Βοδενων και η κεράσια τραγανά Εδέσσης είναι παρόμοια ποικιλια; Για επικονιαστης αυτών των 2 κάνει η κεράσια πετροκερασο?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ποικιλία Τραγανά Εδέσσης είναι η ίδια με την ποικιλία Βοδενών. Εκτός από αυτά τα δύο ονόματα έχει και άλλα δύο, Ρούπκα και κερασιά Ρουπκόβου. Επικονιάζεται από τις εξής: Μπακιρτζέϊκα, Big. Napoleon, Hedelfingen, Lambert, Corniola, Grossa di Pistoia, Grossa Rosa.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος25/10/18 19:01

    Σας ευχαριστώ πολύ! Η big. Napoleon νομίζω ότι είναι το πετροκερασο. Σωστά τα λεω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Είναι δύο διαφορετικές ποικιλίες. Η μία είναι η Πετροκέρασο Αχαΐας και η άλλη είναι η Bigarreau Napoleon.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σας,

    Έχω ένα μπένζαμιν με λεπτά φύλλα το οποίο μέχρι το καλοκάιρι ήταν τεράστιο με πλούσιο φύλλωμα. Όμως απο το φθινόπωρο και μετά, επειδή το μπαλκόνι δεν το βλεπει ο ήλιος αλλά το πιάνει κ πάρα πολύ ο αέρας (βόρειο μπαλκόνι), έχει σχεδόν χάσει όλο το φύλλωμα κ μόνο χαμηλά έχουν μείνει κάποια πράσινα φύλλα. Μπορώ να κάνω κάτι για να το σώσω???
    Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να του βρείτε μία θέση υπήνεμη. Δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπτυχθεί κανονικά αν κάθε τόσο τον χτυπά ο άνεμος. Επίσης η νέα θέση θα πρέπει να είναι προστατευμένη από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, τουλάχιστον απ΄το μεσημέρι και μετά. Για το πότισμα και τη λίπανσή του θα βρείτε σχετικά δημοσιεύματα στο μπλογκ. Αναζητήστε τα στις Συχνές Ερωτήσεις ή και τις Ετικέτες.

      Διαγραφή
  19. Γεια σας,
    Έχουμε ένα φυτό μετροσιδερου το οποίο τις τελευταίες μέρες πέφτουν τα φύλλα του. Αγοράστηκε πριν από 2 μήνες περίπου μαζί με άλλα 2 φυτά ίδια τα οποία για την ωρα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα. Μεταφυτεύτηκαν σε μεγάλες γλάστρες και είναι τοποθετημένα σε μικρή βεράντα που έχει ήλιο 2 ώρες περίπου το πρωι. Παγετός δεν έχει υπάρξει αυτό το διάστημα στην περιοχή ώστε να υποτεθεί ότι έχει επηρεαστεί από αυτό. Ποιο μπορεί να εινσι το προβλημσ και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι και τα τρία φυτά δέχονται τις ίδιες φροντίδες, βρίσκονται στις ίδιες συνθήκες και δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο στο «χαλασμένο» μετροσίδηρο. Με αυτά το δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι κάτι δεν πήγε καλά κατά τη μεταφύτευσή του. Για παράδειγμα, μπορεί να ζημιώθηκαν κάποιες ρίζες ή να πιέσατε πολύ το χώμα γύρω από το φυτό και να μην μπορούν να απλωθούν οι ρίζες. Και αυτές είναι μόνον δύο περιπτώσεις.
      Τώρα, αν ξύσετε ελαφρά το φλοιό, βλέπετε από μέσα κάτι πράσινο; Αν ναι το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Βοηθήστε το με κάποιο σκεύασμα που περιέχει εκχύλισμα φυκιών, όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα .Έχω αγοράσει σπόρους από το φυτό πουλί του παραδείσου .έχω φυτέψει δύο ζευγάρια σπόρους αλλά δεν φύτρωσε κανένα . Χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για να φυτρώσουν αυτοί οι σπόροι; Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πριν την σπορά πρέπει να μουλιάσουν οι σπόροι σε νερό για 24 ώρες. Μετά τρίβετε με γυαλόχαρτο το περίβλημα του σπόρου και κατόπιν τον φυτεύεται. Υπολογίστε 7-9 εβδομάδες για τη βλάστηση των σπόρων.

      Διαγραφή
  21. Πριν 2 χρόνια φύτεψα σε γλάστρα καρύδι το όποιο και βλαστησε. Πέρυσι κάποια στιγμή, στις αρχές καλοκαιριού το φυτό ξεράθηκε. Φέτος όμως ξαναβλαστησε και μάλιστα με δύο στελέχη (από το χώμα βγήκαν δύο φυτά). Μου είπαν πως θα ήταν καλό να τα πλέξω μαζί ως ένα. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες που στείλατε. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πλέξετε τους δύο βλαστούς. Αφήστε τους να μεγαλώσουν και διαλέξτε να κρατήσετε τον πιό ρωμαλέο.

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος17/5/19 01:33

    Καλησπερα κυριε Ανδριτσοπουλε. Γνωριζετε για ποιο λογο οταν περνουμε διαφορα λουλουδια αλλα και φυτα απο τα φυτωρια ειναι φρεσκα γεμάτα ζωντάνια και μετα στο σπιτι μας ειναι σαν να βλεπουμε αλλο φυτο?
    Νομιζω πως ειναι απορια πολλων ανθρωπων τι συμβαινει και αν τα ψεκαζουνε με καποιο σκευασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάποιος με έχει ρωτήσει ξανά το ίδιο περίπου πριν από λίγες μέρες. Να η απάντησή μου:
      Είναι λάθος να αγοράζουμε «λουλούδια». Το σωστό είναι να αγοράζουμε «μπουμπούκια». Μέσα στις επόμενες μέρες τα τελευταία πρόκειται να ανθίσουν ενώ τα πρώτα θα χαθούν καθώς θα γίνουν σπόροι και καρποί.
      Οι επαγγελματίες καλλιεργητές δεν παραλείπουν να δίνουν λίπασμα στα φυτά τους τακτικά και μάλιστα οι πιο «εξελιγμένοι» απ' αυτούς δίνουν ακριβώς τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά. Φυσικά αυτή την ακρίβεια δεν μπορεί να την πετύχει ο ερασιτέχνης όμως σίγουρα μπορεί να μην παραλείπει τις τακτικές λιπάνσεις.
      Υπάρχουν υλικά που κάνουν τα φύλλα να γυαλίζουν όπως το γάλα, ο θερινός πολτός ή τα ειδικά γυαλιστικά σπρέι. Τα δύο τελευταία χρειάζονται προσοχή στην εφαρμογή τους επειδή υψηλές θερμοκρασίες, ήλιος ή καλλιεργητικά λάθη μπορεί να ζημιώσουν τα φυτά.

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για δύο γλάστρες που έχω με αραλια. Τις αγόρασα πριν από δύο εβδομάδες περίπου, τις έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κ στις δύο ένα φύλλο τους έγινε κίτρινο κ έχει πάνω μαύρα στίγματα σαν χώμα. Τα κλαδεψα, θα μπορούσατε να μου πείτε τι ακριβώς είναι; είναι κάποια ασθένεια; είναι σε σκιά, κάτω από τέντα. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνον σε ένα φύλλο και αυτό είναι από τα παλιά, τα πιο χαμηλά δηλαδή, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε. Τα μαύρα στίγματα είναι επάνω στο φύλλο ή σημεία όπου το φύλλο έχει αλλάξει χρώμα;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας. Ναι είναι σε χαμηλό φύλλο και στις δύο γλάστρες. Τα στίγματα είναι στα σημεία που το φύλλο έχει γίνει κίτρινο. Τα φύλλα αυτά ήταν κίτρινα και νόμιζα οτι θα πέσουν και την άλλη μέρα το πρωι εμφανίστηκαν τα στίγματα. Έχω και φωτογραφίες αν θέλετε να σας στείλω.

      Διαγραφή
    3. Τα φύλλα των αειθαλών φυτών πέφτουν όποτε γεράσουν και όχι όλα μαζί το φθινόπωρο. Σε μία από τις φωτογραφίες, χαμηλότερα από το κίτρινο, διακρίνεται και ένα ακόμη παλιό φύλλο που είναι εντελώς ξερό. Τέλος, μπορεί να φταίει και το σοκ της μεταφύτευσης.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιασεμί μου, το οποίο ξαφνικά μέσα σε 2 μέρες και ενώ ήταν ανθισμένο έριξε πολλά από τα φύλλα του.και βλέπω αρκετά φύλλα άρχισαν να ασπρίζουν.γενικα δεν έχει την όψη ενός υγιούς φυτού.έριξα λιπασμα, πιστεύετε θα βοηθήσει ή θέλει κάποια ειδική μεταχείριση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν θέλετε δώστε μερικές πληροφορίες.
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Του έχετε ξαναδώσει λίπασμα; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους; Είναι σε θέση υπήμενη; Είναι στη σκιά ή στον ήλιο;

      Διαγραφή
    2. το εχω 4 χρονια σε πολυ μεγαλη γλαστρα σε ηλιολουστο σημειο.εχει μεγαλωσει πολυ και εχει αναρριχηθει σε ολο στον τοιχο.απο την πρωτη στιγμη που το φυτεψα ειναι στην ιδια γλαστρα. ειχαν μαυρισει καποια φυλλαρακια παλιοτερα και μου ειχε δωσει ενας γεωπόνος εκεινα τα μπλε μπαλακια,μου ειχε πει να λιωσω ενα κουταλακι μεσα σε 1 λιτρο νερο.ειχε λυθει το προβλημα αλλα πριν καμια 10αρια μερες που ειπα να ξανριξω λιγο απο αυτο παρουσιασε τα συμπτωματα που σας ανεφερα.και επειδη προσφατα ειδα σε δικες αναρτησεις οτι δεν κανουν για φυτα γλαστρας αυτες οι βιταμινες, φοβαμαι μηπως αυτο δημιουργησε το προβλημα. οστοσο τις τελευταιες μερες το βλεπω να συνέρχεται. μου ειπαν να σταματησω να το ποτιζω λιγες μερες για να στεγνωσει.εισαι σωστο αυτο;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αν το φυτό ήταν απότιστο, τότε το λίπασμα μπορεί να έκανε κακό.
      Τα κοκκώδη λιπάσματα αφήνουν άλατα μέσα στο χώμα. Στις γλάστρες όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, τα άλατα προκαλούν προβλήματα αν δεν ξεπλυθούν. Δηλαδή με το να βάλει κανείς λίγες φορές κοκκώδες λίπασμα δεν κάνει ζημιές στα φυτά. Αν όμως βάζει συνέχεια, χωρίς να ξεπλένει το χώμα, τότε κάποια στιγμή θα γίνει ζημιά.
      Τα φυτά όπως και οι άνθρωποι θέλουν τροφή για να ζήσουν. Η τροφή των φυτών είναι το λίπασμα, μην το μπερδεύετε με βιταμίνες. Δηλαδή, πρέπει να δίνετε λίπασμα στα φυτά σας.
      Να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα σας , θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχω εδώ και τρία χρόνια μια γλάστρα Πορτουλακαρία, έπιασε κάποια στιγμή μελιγκρα και την ψεκασα( κάθε χρόνο πιάνει λίγο και την ψεκαζω) τώρα όμως εδώ και τρεις μέρες μου ρίχνει τα φυλλαράκια της ....γιατί?
    Ύ.Γ δεν είναι από υπερβολικό πότισμα για τι τα προσέχω πολύ
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι με το όνομα «πορτουλακαρία» εννοείτε την Portulacaria afra που την λέμε και υπομονή. Κατ' αρχάς είναι περίεργο το ότι πιάνει μελίγκρα. Ποτίζετε πολύ συχνά; Βάζετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Μπορώ να σας αναφέρω μερικούς λόγους που εξηγούν την φυλλοπτωση αλλά δεν μπορώ να ξέρω ποιός ή ποιοί ισχύουν:
      Μειωμένος φωτισμός καθώς θέλει ηλιόλουστη θέση.
      Υπερβολικό πότισμα.
      Κακή στράγγιση, το νερό λιμνάζει κοντά στις ρίζες.
      Ψεκασμός με εντομοκτόνο ή/και χορήγηση λιπάσματος ενώ το φυτό «δίψαγε».
      Οι ρίζες του είναι στριμωγμένες. Θέλει μεταφύτευση.
      Μελίγκρες.

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα σας, Ευχαριστώ πολύ ΠΟΥ μου απαντήσατε,
    Ναι , εννοώ το φυτό Υπομονή.
    Δεν ξέρω γιατί πιάνει μελιγκρα , δεν την ποτίζω πολύ συχνά και για λίπασμα μου είχαν δώσει εδώ στο φυτώριο της γειτονιάς ,το Rizolon,μια φορά τον μήνα, 1 κ.γλυκου σε ένα ποτιστήρι.
    Όσο για τον φωτισμό του είναι σε θέση που έχει αρκετό φως.
    έχει καλή αποστράγγιση.
    οπότε την ψεκασα με πράσινο σαπούνι και έριξα και το λίπασμα αυτό ( τρία χρόνια έχω το φυτο) έχει γίνει περίπου μισό μέτρο...
    Θα μπορέσει να σωθεί?
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το Ριζολόν δεν είναι κανονικό λίπασμα αλλά σκεύασμα που βοηθά το φυτό να αξιοποιήσει καλύτερα τα θρεπτικά που υπάρχουν (ή προσθέτουμε εμείς) στο έδαφος. Το ότι περιέχει πολύ άζωτο εξηγεί την ευαισθησία της υπομονής στις μελίγκρες μια και κανονικά αυτή είναι
      φυτό που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με το συγκεκριμένο έντομο.
      Ελέγξτε τη στράγγιση. Φεύγει νερό από τις τρύπες της γλάστρας όταν ποτίζετε; Υπάρχει περίπτωση να δώσατε λίπασμα ή να ψεκάσατε με εντομοκτόνο ενώ το φυτό ήταν απότιστο;
      Πιο κάτω, στις ετικέτες, αναζητήστε αυτή με τίτλο Υπομονή και διαβάστε πληροφορίες για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  27. Χίλια ευχαριστώ,όπως καταταβαίνω ψεκασα και έδωσα λίπασμα μάλλον σε αποτιστο φυτό..... Και μαζί με την λαθος πληροφόρηση για το λίπασμα ...το κατεστρεψα,
    διαβασα και τι σχετικό σας άρθρο για την υπομονή!!!!
    Τι γνώμη εχετε , μπορώ να τι σωσω και εάν Ναι πως ...αλλιώς το πετάω?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχετε και πολλά να κάνετε. Το καλύτερο είναι να ποτίζετε όποτε βλέπετε ότι το χώμα είναι εντελώς στεγνό και να περιμένετε για να δείτε πως θα πάει.

      Διαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή σας μέρα!! Θα ήθελα και εγώ τη βοήθειά σας σχετικά με ένα φυτό. Δυστυχώς δύο από τα φυτά μου έχουν προσβληθεί από ισέρια, το ένα (Boronia sp.) είχε δύο, οπότε τα ψέκασα με οινόπνευμα και τα σκότωσα/απομάκρυνα, αλλά το άλλο είναι αναρριχώμενο (Hardenbergia violacea) και είναι γεμάτο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσω με οινόπνευμα, δεν τα φτάνω όλα και είναι πάρα πολλά... Υπάρχει κάποιος άλλος (βιολογικός κατά προτίμηση) τρόπος να σώσω το φυτό;; Χίλια ευχαριστώ και πάλι, να έχετε μια υπέροχη μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ισέρια ευνοείται σε θέσεις σκιερές με κακό αερισμό. Μεγαλύτερη ζημιά κάνουν οι προνύμφες της ισέριας και όχι το ακμαίο έντομο. Το τελευταίο είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα. Οι προνύμφες είναι ευαίσθητες. Συνήθως αυτές κυκλοφορούν στο διάστημα από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Η ζέστη μειώνει τη δραστηριότητά τους. Δοκιμάστε να ψεκάσετε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει πυρεθρίνη και είναι κατάλληλο για ερασιτέχνες (π.χ. Σπρούζιτ).

      Διαγραφή
    2. Χίλια ευχαριστώ, ναι, δυστυχώς το αναρριχώμενο είναι σε σκιερή θέση και με γυάλινο διαχωριστικό από πίσω του, οπότε και κακό αερισμό. Θα δοκιμάσω αυτό που μου προτείνατε, να έχετε μια υπέροχη μέρα!!

      Διαγραφή
    3. Αν δεν βελτιώσετε τον αερισμό του το πρόβλημα θα εμφανίζεται συνεχώς.

      Διαγραφή
  30. Καλησπερ, αγορασα ενα ρυγχόσπερμο γιασεμι πριν δεκα μερες ειναι πολυ μεγαλο σε μεγεθος και ηταν δεμενο για να ειναι βολικο στην γλαστρα, το εβαλα σε μια μεγαλη ζαρντινιερα (κατοσταρα) το ελυσα και το περασα σε πλεγμα για να αναρριχηθει, οταν το πηρα ηταν καταπρασινο και φορτωμενο με φυλλα τωρα αρχισε να κιτρινιζει και να κοκκινιζει και να πεφτουν τα φυλλα και δεν βγαζει κθολου καινουρια φυλλα, εινια λογικο η κατι τρεχει; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάτι δεν πάει καλά. Είναι πιθανό να έσπασαν κάποιες ρίζες του κατά τη μεταφύτευση. Είναι σε θέση κατάλληλη για ρυγχόσπερμα; Μήπως το χτυπάει ο άνεμος ή το καίει ο ήλιος όλη μέρα; Μην του βάλετε λίπασμα πριν συνέρθει.

      Διαγραφή
  31. Έβαλα ήδη λίπασμα τώρα τι κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κάτι να κάνετε τώρα. Να ποτίζετε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει.

      Διαγραφή
  32. Το χτυπάει ο ήλιος 7-11 το πρωί αλλά μπορώ να το καλυψω από πίσω με τέντα όμως έτσι δεν θα αερίζεται πολυ καλα νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο κάτω ανάμεσα στις Ετικέτες αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «ρυγχόσπερμο». Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα! Αγόρασα πριν μερικούς μήνες μια στερλίτσα και την μεταφύτευσα κατευθείαν σε πολύ μεγαλύτερη πήλινη γλάστρα με χαλίκι για υποστρωμμα και χώμα με ζεολιθο. Την βλέπω από την πρώτη μέρα με κίτρινα φύλλα και διπλωμένα σαν σωλήνες και την λυπάμαι. Της άλλαξα θέση γιατί στην αρχική φύσαγε πολύ και δεν την έβλεπε πολύ ο ήλιος αλλά πάλι τίποτα. Της έχω ρίξει δύο φορές βιολογικό λίπασμα και νερό όταν βλέπω το χώμα της πολύ στεγνό. Βγάζει καινουργια φύλλα αλλά δεν δείχνει καθόλου χαρουμενη. Για λουλούδια ούτε λόγος αφού είναι μάλλον μικρή. Πως μπορώ να την βοηθήσω; Μήπως να την μεταφέρω στην βεράντα που έχει σκιά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο άνεμος πραγματικά είναι πηγή προβλημάτων για αυτό το φυτό. Προβληματικός μπορεί να είναι και ο καυτός ήλιος. Βρείτε μια θέση υπήνεμη και προστατευμένη τουλάχιστον απ΄τον μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο. Επίσης, το ότι δεν είναι «χαρούμενη» μπορεί να οφείλεται σε ζημιά που έγινε κατά τη μεταφύτευση και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Το νερό που δίνετε είναι αρκετό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  34. Μπορείτε να μου πείτε όταν πιάσουν ωιδιο τα ανθοφορα καλλωπιστικά, πότε χρησιμοποιούμε θειάφι, πότε χαλκό και πότε συνδυαστικά; Πχ στις τριανταφυλλιες πάω χαλκό/βρέξιμο θειάφι. Όλα καλά. Το ίδιο και στις γαρυφαλιες γιατί πήγαν να σαπίσουν από μύκητα. Όλα καλά και εκεί. Όταν έπιασε ωιδιο η νταλια μου όμως αυτός ο συνδυασμός...την έστειλε αδιάβαστη. Την ζερμπερα την ψέκασα μόνο με βρέξιμο θειάφι και είναι εντάξει, και τώρα έχω την μπιγκονια μου που δεν ξέρω με τι να την ψεκασω. Χαλκό ή θειάφι; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θειάφι, χαλκός και άλλα φυτοπροστατευτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 27-28 C. Επίσης εφαρμόζονται μόνον όταν τα φυτά είναι ποτισμένα. Τέλος, υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ζημιές.
      Το δίλημμα «χαλκός ή θειάφι;» δεν ισχύει καθώς αυτά τα δύο υλικά κάνουν διαφορετικές δουλειές. Χοντρικά, το βρέξιμο θείο προλαβαίνει και καταπολεμά μύκητες που προκαλούν την ασθένεια ωίδιο, που προσβάλει την τριανταφυλλιά, την ορτανσία, τη ζέρμπερα κ.ά. Ο χαλκός έχει δράση εναντίον άλλων μυκητών όπως ο περονόσπορος της τριανταφυλλιάς, η φυτόφθορα της ζέρμπερας, ο βοτρύτης (που προσβάλει γαρυφαλιά, τριανταφυλλιά και ένα σωρό άλλα φυτά. Όμως η ερώτησή μου είναι η εξής: έχουν πρόβλημα τα φυτά σας ή ψεκάζετε προληπτικά;

      Διαγραφή
  35. Ναι, δυστυχώς η ωχρη κηλίδα και το ωιδιο βαράει τις τριανταφυλλιές. Το ωιδιο την ζερμπερα και την μπιγκονια και οι μυκητιάσεις τις γαρυφαλιες μου. Η Αιτωλοακαρνανία είναι παράδεισος για τα παραπάνω και αναγκαστικά το ραντισμα είναι μονόδρομος, έχασα ήδη το 1/3 επειδή δεν ραντισα οπότε είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρεμα. Γι αυτό και χρησιμοποιω εκχύλισμα φυκιων όπως σας έγραψα και στο θέμα με τα λιπάσματα γιατί τα προστατεύει από το θερμικό σοκ που ήδη απολαμβάνουμε εδώ και εμείς οι ίδιοι. Πιστεύετε πως ο καολινης θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το θέμα στις αγαπημένες μου τριανταφυλλιες τουλάχιστον ώστε να μπορέσει ο χαλκός και το θειάφι να κάνουν την δουλειά τους, και η ζεστή να μην τα κάψει; Έχω τρομερό πρόβλημα τις παραπάνω ασθένειες, συν τον τετρανυχο που ευτυχώς περιορισα και την κάμπια που πρέπει να ρίξω βακιλος θουριγγιας. Δώστε μου σας παρακαλώ τα φώτα σας, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      «Ωχρή κηλίδα» ονομάζετε τον περονόσπορο;
      Το ωίδιο στις τριανταφυλλιές θα το μειώσετε πάρα πολύ αν κάνετε μερικά θειαφίσματα νωρίς την άνοιξη, όταν βγαίνουν τα καινούργια φύλλα. Μάλιστα ταυτόχρονα θα μειώσετε σημαντικά και τον τετράνυχο. Για τον περονόσπορο στην τριανταφυλλιά, τους μύκητες στις μπιγκόνιες και τις γαρυφαλιές ο χαλκός είναι καλή επιλογή. Όμως κάντε τους ψεκασμούς την άνοιξη μετά από βροχή και όχι αργότερα. Επίσης, φροντίστε ώστε τα φυτά σας να αερίζονται όσο καλύτερα γίνεται και όταν κλαδεύετε να απομακρύνετε από το χώμα όλα τα υπολείμματα του κλαδέματος αλλά και τυχόν πεσμένα φύλλα. Η καθαριότητα είναι σημαντική.
      Οι ενεργοποιητές από εκχύλισμα φυκιών βοηθούν τα φυτά να αξιοποιήσουν καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα, τους δίνουν αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες και επίσης τα βοηθούν να ανταπεξέλθουν στο σοκ της ζέστης ή της μεταφύτευσης.

      Διαγραφή
  36. Ναι περονοσπορο. Άργησε να έρθει το καλοκαίρι, κρύο, βροχές, υψηλή υγρασία και τώρα σαρανταρια. Δεν μπόρεσα να ραντισω προληπτικά γιατί δεν έχω ούτε διμηνο που τα πήρα και δεν ήξερα για τον προληπτικό ψεκασμό, και στα φυτώρια εννοείται πως δεν σου λένε κουβέντα για πρόληψη και προφύλαξη. Είναι ένα παράπονο που το ακούω από όλο τον κόσμο. Απλά να τρέχεις μετά να αγοράζεις τζάμπα. Ούτε οδηγίες για να επιβιώσουν τα φυτά, ούτε πως και πότε να μεταφυτεψεις, ούτε τίποτα. Τα παίρνουμε ωραία και όμορφα από το φυτωριο και σε λίγο αρχίζουν τα προβλήματα. Έπρεπε να τα μάθω όλα μόνη μου, και βοήθησε και ο άντρας μου που είναι αγρότης. Όπως και να έχει αναγκαστικά ζέστη ξε ζεστη ραντιζω να σώσω όσα έμειναν. Δείχνουν πολύ καλά τώρα αλλά οι ψεκασμοι και η ζεστή τα στρεσαρουν. Πιστεύετε πως ο καολινης θα βοηθούσε σε αυτό; Τουλάχιστο να δουλέψει το βρέξιμο θειάφι και ο χαλκός χωρίς να τα καίει. Έψαξα τα οφέλη του καολινη αλλά τίποτα για καολινη και τριανταφυλλιά ούτε στο ξένο ίντερνετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο καολινίτης λειτουργεί ως εντομοαπωθητικό επειδή η γεύση του δεν αρέσει στα έντομα. Άρα δεν κάνει τίποτε στους μύκητες όπως είναι το ωίδιο, ο περονόσπορος κ.λπ. Το θειάφι και ο χαλκός όταν έχει ζέστη κάνουν ζημιές.
      Πρέπει να μάθουμε να ρωτάμε πριν αγοράσουμε ένα φυτό. Για παράδειγμα, η ερώτηση: «είναι ανθεκτικό αυτό το φυτό;» είναι η λάθος ερώτηση. Η σωστή ερώτηση είναι: «αυτό το φυτό αντέχει στη ζέστη;» ή «αντέχει στη σκιά;» κ.ο.κ. Αν θέλετε κάνετε μια περιήγηση στο μπλογκ. Πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα πράγματα. Λίγο πιο κάτω είναι οι Ετικέτες, εκεί θα βρείτε συνδέσμος για διάφορα θέματα που νομίζω ότι θα σας βοηθήσουν.
      Την επόμενη χρονιά ξεκινήστε την πρόληψη από νωρίς, απ' τα τέλη του χειμώνα.

      Διαγραφή
  37. Το έχω διαβάσει όλο, ήταν εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια σε όσα έχω μάθει πλέον. Είμαι ευγνώμων για την γνώση που απλόχερα προσφέρετε. Έκανα όσες ερωτήσεις μπορούσα, περιέγραφα το μπαλκόνι μου, τις συνθήκες, αλλά οι απαντήσεις ήταν ίσα για το πότισμα, τον ήλιο και αν πιάσουν αρρώστια να τα φέρω εκεί πράγμα όπως αντιλαμβάνεστε λίγο δύσκολο με μικρά παιδιά να παίρνω σβάρνα τα φυτώρια για διαγνώσεις και μπουκαλάκια με φάρμακα. Αλλά για χαλκό και θειάφι που είναι δεδομένα έπρεπε έστω να υπάρχει μια οδηγία. Έμαθα αρκετά όμως πλέον και πριν αγοράσω κάτι διερευνώ και ρωτάω αυτά που πρέπει. Αν ρίξω καολινη για να τα " δροσισω " λίγο χρειάζεται να ρίξω βακιλο θουριγγιας για την κάμπια ή ο καολινης θα βοηθήσει; Και πάλι χίλια ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την καλή σας διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν ο καολινίτης μπορεί να αντικαταστήσει 100% τον βάκιλο της Θουριγγίας. Ο πρώτος απωθεί τα έντομα που τρέφονται από τα φύλλα ενώ ο δεύτερος καταστρέφει τις κάμπιες των λεπιδόπτερων. Δηλαδή έχουν διαφορετική δράση και διαφορετικό αποτέλεσμα.
      Μου κάνει εντύπωση που έχετε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τις κάμπιες και τους μύκητες γενικά. Δυστυχώς όπως θα δείτε και πιο κάτω δεν μπόρεσα να δω τις φωτογραφίες. Μπορείτε να μου τις στείλετε και με e-mail.

      Διαγραφή
  38. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι είναι αυτά τα κίτρινα φυλλαράκια που παρουσιάζονται σποραδικά στην τριανταφυλλιά κατά καιρούς;
    https://www.photobox.co.uk/my/photo?photo_id=501955719286&album_id=5662065269

    Και άλλη μία

    https://www.photobox.co.uk/my/photo?photo_id=501955719560&album_id=5662065269

    Επίσης, αυτό θεωρείται λαίμαργο; Είναι παραφυάδα για κόψιμο ή νέο κλαδάκι;

    https://www.photobox.co.uk/my/photo?photo_id=501955719802&album_id=5662065269

    Σας υπερευχαριστω για την βοήθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες. Εμφανίζεται αυτό το μήνυμα: «You cannot access this album. This album is no longer shared with you.»

      Διαγραφή
    2. Είδα δύο από τις φωτογραφίες σας. Να τι διακρίνω:
      Πάρα πολύ χαλκό, λίγο χαλκό, μπόλικο περονόσπορο, πολύ λίγη μαύρη κηλίδωση και τέλος λίγα χτυπήματα στα φύλλα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν προκλήθηκαν από έντομα ή από χτυπήματα. Το μόνο
      που μπορώ να σας πω πέρα από τις επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά είναι το εξής: θα πρέπει να επιλέγετε φυτά που μπορούν να επιβιώσουν στο κλίμα της περιοχής σας αλλά ταυτόχρονα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στον περιορισμένο χώρο μιας γλάστρας. Για παράδειγμα αφού σας αρέσουν οι τριανταφυλλιές θα πρέπει να επιλέγετε ποικιλίες μικρόσωμες και ταυτόχρονα ανθεκτικές στον περονόσπορο ή/και το ωίδιο. Υπάρχουν τέτοιες όμως θα πρέπει όταν τις αγοράζετε να γνωρίζετε το όνομά τους και όχι απλώς το χρώμα των ρόδων τους.

      Διαγραφή
    3. Σας παρακαλώ, αν θέλετε στείλτε ξανά την ερώτησή σας αλλά μην ανοίξτε καινούργιο θέμα. Ρωτήστε πατώντας «Απάντηση» σε κάποιο από τα θέματα που ήδη έχετε ανοίξει. Διαφορετικά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Επίσης μπορείτε να μου στείλετε εικόνες μέσω email. Η διεύθυνσή μου βρίσκεται επάνω δεξιά στο «κουτί» με τίτλο Επικοινωνία.

      Διαγραφή
  39. https://ibb.co/5nxv6XZ

    https://ibb.co/yN2c2J5

    Μην απορείτε με τις μυκητιάσεις. Παραλίμνια χωριά Τριχωνίδας. Τέλη Νοέμβρη ξεδιαλεγαμε ελιές με κοντομάνικο. Υγρασία 60% τις καλές μέρες, 80-100% συνήθως. Αμέτρητες βροχές για μέρες, για βδομάδες δηλαδή, ξαφνικά παγετοι Γενάρη Φλεβάρη, είδαμε ακόμα και χιόνια τα δύο τελευταία χρόνια, μετά ξανά βροχές και χαλάζι μέχρι αρχές Ιουλίου και ξαφνικά σαρανταρια να μην στέκεσαι. Δεν έχω ξαναδεί το κλίμα που υπάρχει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γνωρίζω τις ποικιλίες που αγόρασα. Είναι δενδρωδεις και θεωρούνται αρκετά ανθεκτικές οι συγκεκριμένες και όχι.από τις ψηλότερες, απλά δεν γνώριζα προφανώς πως να τις φροντίσω σωστά δεδομένου του ιδιότροπου κλίματος που φέτος ειδικά δεν πήγε καθόλου καλά. Ζοριστηκαν ακόμα και στα φυτώρια. Δεν έχω κλείσει δίμηνο που τις πήρα, είναι μικρές ακόμα. Η ειρωνεία ξέρετε ποια είναι; Πώς το μέρος είναι γεμάτο θηριώδεις σπιτισιες τριανταφυλλιές, κυρίως δενδρωδεις και αναρριχωμενες αλλά αυτοί βλέπετε τις έχουν σε ηλιόλουστα σημεία, στάνταρ ξέρουν πως να τις φροντίσουν και κάνουν από νωρίς τα ραντισματα, χώρια που οι περισσότερες είναι παλιές και έχουν προσαρμοστεί. Σαφώς η γλάστρα δεν είναι το ίδιο, αλλά βλέπω πολλούς εδώ που τις έχουν χρόνια σε γλάστρες, σταδιακά τις έχουν μεταφέρει με τα χρόνια σε πολύ μεγάλες και είναι μια χαρά. Οι δενδρωδεις που επέλεξα φτάνουν τα 90εκ με 1μ το πολύ.Οι διαφορές που βλέπετε στον χαλκό ειναι λόγω του παλαιότερου ψεκασμού και των νεότερων φυντανιων που έχουν ραντιστει μόνο μια φορά. Τώρα που τις έβαλα σε μια σειρά δείχνουν πολύ καλύτερα. Μπορώ να σας στείλω στο email την φώτο να μου πείτε αν ένα κλαδάκι προς τα κάτω είναι λαίμαργο ή όχι; Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές σας και την καλή σας θέληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, αν σας διευκολύνει καλύτερα έτσι πολύ ευχαρίστως. Θα σας αποστέλλω σε email την φωτογραφία. Και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Η ηλιόλουστη θέση είναι απαραίτητη για τις τριανταφυλλιές. Ακόμη και οι ποικιλίες που αντέχουν σε λιγότερο ηλιόλουστες θέσεις χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ήλιου τη μέρα. Αν τους λείπει ο ήλιος είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες και εχθρούς.
      Τι εννοείτε με αυτό: «ζορίστηκαν ακόμη και στα φυτώρια»;

      Διαγραφή
    3. Εννοώ πως οι άνθρωποι είχαν τα φυτά τους έξω προς πώληση και ήλιος δεν υπήρχε ούτε για δείγμα μέχρι μέσα Ιουνίου. Μόνο αέρας, υγρασία στον Θεό και βροχές,έτρεχαν να τα μαζεύουν σε κάτι ξαφνικές μπόρες και ανέμους και να ραντίζουν. Ήταν περίεργη χρονιά ειδικά φέτος. Το θέμα του ήλιου το διόρθωσα, τώρα παίρνουν από τις 10 μέχρι τις 7.00 απρόσκοπτα. Απορώ όμως που παρά τους ψεκασμους και ενώ τα νέα κλαδιά είναι υγιεστατα και η ανάπτυξη τους ταχιστη, έχω ακόμα μικροθεματακια με τετρανυχο και κηλίδα αν και σποραδικά. Θα προτείνατε επαναληπτικό ψεκασμό με χαλκό και θειάφι, η να στραφώ σε μυκητοκτονο/ακαρεοκτονο; Θα σας στείλω και την φωτογραφία στο email. Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    4. Ο χαλκός και το θείο με θερμοκρασίες πάνω από 27-28 C προκαλούν ζημιές στα φυτά. Μάλιστα αφού λέτε ότι το πρόβλημα του περονόσπορου έχει μειωθεί σημαντικά τότε είναι πολύ πιθανό η ζημιά να είναι μεγαλύτερη από το όφελος. Με τον τετράνυχο είναι πιο πιθανό να έχετε προβλήματα, (αν δεν θειαφίσατε νωρίς την άνοιξη) οπότε κάποιο ακαρεοκτόνο θα χρειαστεί. Θυμηθείτε την επόμενη άνοιξη να κάνετε μερικά θειαφίσματα.

      Διαγραφή
    5. Προχώρησα ήδη σε ακαρεοκτονο και δείχνουν πολύ καλύτερα. Έχω ήδη τις πρώτες μου ανθοφοριες, παίρνουν τον ήλιο τους, τις δυνάμωσε και το εκχύλισμα φυκιων αρκετά και ευελπιστώ πως γλύτωσα τα χειρότερα. Σας είμαι ευγνώμων για την υπομονή σας και τις συμβουλές σας. Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι υγεία και καλό καλοκαίρι. Θα συνεχίσω να διαβάζω το μπλογκ σας και να μαθαίνω όσο πιο πολλά μπορώ. Σίγουρα πάντως είμαι πολύ πιο υποψιασμενη και προσεκτική και δεν θα ξανακάνω τα ίδια λάθη. Σας ευχαριστώ πολύ πραγματικά.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος12/7/19 12:21

    Καλημέρα σας,
    Έχω μια εσκαλονια ροζ και μέσα σε 1 χρόνο έχει αναπτυχθεί πολυ ωραία. Θα ήθελα να βάλω και σε άλλα σημεία στον κήπο μου. Μήπως ξέρετε πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με μοσχεύματα από μαλακό ακόμη ξύλο. Δηλαδή από μη ξυλοποιημένα κλαδιά.

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος14/7/19 11:31

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα έχω ένα κερακι αρκετα μεγαλο στην βεραντα μου στον 5 όροφο στην Κοκκινιά και με προσπάθεια 12 ετών το έχω απλώσει σε όλο το μήκος της προσοψης μου ,απλώς τώρα δεν προχωράει αλλο,και απλά μου μου πετάει παρα πολλά παρακλάδια στην μέση, τι να κάνω για να προχωρήσει, να κόβω τα παρακλάδια ή θα του κάνω κακό,πέρυσι μου άνθησε 4 φορές εφέτος μόνο μια Ευχαριστώ πάντως για της ενημερώσεις σου για τα λουλούδια τις παρακολουθώ ανελλιπώς με βοηθούν αρκετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε πέρα από τα κλαδέματα αυτά. Όμως καλό θα ήταν να τα κάνετε μετά από κάποιο κύμα ανθοφορίας για να μην εμποδίζεται η επόμενη άνθηση. Επίσης μην ξεχνάτε την τακτική του λίπανση και την αντικατάσταση του επιφανειακού χώματος με νέο μία φορά το χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ και αν μπορείς να μου πεις τι λίπασμα να βάζω

      Διαγραφή
    3. Κάποιο που να είναι φτωχό σε άζωτο, όπως αυτά που βάζουμε σε κάκτους ή ντοματιές. Μάλιστα δεν θα είναι καθόλου κακό η δόση να είναι αρκετά πιο αραιή απ' όσο συστήνει ο κατασκευαστής του λιπάσματος.

      Διαγραφή
  44. Καλημέρα σας, έχω μια σεφλέρα αρκετά χρόνια, είναι σε σκιερό μέρος κάτω από τέντα και τον τελευταίο καιρό μαυρίζουν τα φύλλα της και πέφτουν. Έχω δει κάποια κοκκοειδη και την έχω ψεκάσει με φάρμακο. Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί να ψεκάσατε ενώ είχει πολύ ζέστη, πάνω από 30 C. Επίσης ζημιά μπορεί να έκανε ο ψεκασμός ενώ το φυτό ήταν απότιστο. Πάντως ελέγξτε και την στράγγιση της γλάστρας. Ελέγξτε δηλαδή, αν βγαίνει νερό από τις τρύπες του πυθμένα της. Αν όχι, ξεφράξτε τις τρύπες με ένα μολύβι ή ένα κατσαβίδι.

      Διαγραφή
    2. Είχε ζέστη όταν τη ψεκασα αλλά ήταν ποτισμένη. Σε αυτή την περίπτωση θα επανέλθει το φυτό; Θα κοιτάξω και τη στράγγιση της γλάστρας που μου λέτε.
      Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το ξέρω μια και δεν έχω εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Συνήθως τα φυτά συνέρχονται από τέτοια προβλήματα. Πάντως μην δώσετε λίπασμα αυτή τη στιγμή, περιμένετε να συνέλθει πρώτα το φυτό. Το ζήτημα της στράγγισης είναι πιο σοβαρό.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα σας και πάλι, ελπίζω να είστε καλά.
    Στο βορινό, ημισκιερό μπαλκόνι μου (κυρίως) έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα φυτά μου ισέρια (και ψώρα, αλλά όχι όπως πέρσι). Έχω καταναλώσει πολλά μπουκάλια οινοπνεύματος και έχω φτιάξει και "ματζούνι" με λάδι neem, σαπούνι και νερό και κάπως γίνεται δουλειά, αλλά μόνο εξ επαφής, το οποίο προφανώς δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, ίσως διαφυλλικός και κατά προτίμηση όχι χημικός, για την καλύτερη αντιμετώπισή του παράσιτου;
    Τα φυτά που έχουν προσβληθεί (σίγουρα) είναι Viburnum (tinus, lucidum και opulus), Pittosporum, Hardenbergia, Brugmansia, Leucophyllum, Fatsia, Hibiscus rosa sinensis.
    Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ξέρω τι να πω για το «μαντζούνι» που γράφετε.
      Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό που ψάχνετε. Χημικά φυτοπροστετευτικά που κυκλοφορούν μέσα στο φυτό υπάρχουν για βιολογικά δεν γνωρίζω κάτι. Οι κινούμενες μορφές των εντόμων αυτών είναι πολύ πιο ευάλωτες. Όμως , όπως σας είχα γράψει και πέρσι, αν δεν βελτιώθει ο αερισμός των φυτών δεν πρόκειται να μειωθεί το πρόβλημα της ισέριας και των κοκκοειδών εντόμων.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την αμεσότατη απάντηση!!
      Ο αερισμός πια δεν είναι θέμα, όποια φυτά ήταν στριμωγμένα ή ακουμπούσαν σε τοίχο έχουν ήδη μετακινηθεί προς τα κάγκελα και κλάδεψα και όσα φυτά μπορούσα. Σε φυτώριο μου πρότειναν ψεκασμό με σκεύασμα θειοχαλκίνης, οπότε θα το δοκιμάσω και βλέπουμε, αλλιώς θα συνεχίσω με το διάλυμα neem και το οινόπνευμα.
      Να είστε καλά!!

      Διαγραφή
    3. Αποκλείεται να σας πρότειναν ψεκασμό με θειοχαλκίνη για να καταπολεμηθούν έντομα. Το υλικό αυτό είναι μυκητοκτόνο.
      Τώρα είδα ότι έγραψα κάτι λάθος στην προηγούμενη απάντησή μου. Αντί για: «Χημικά φυτοπροστετευτικά που κυκλοφορούν μέσα στο φυτό υπάρχουν για βιολογικά δεν γνωρίζω κάτι», διαβάστε το εξής: «Χημικά φυτοπροστετευτικά που κυκλοφορούν μέσα στο φυτό υπάρχουν. Για βιολογικά παρόμοια δεν γνωρίζω κάτι.»

      Διαγραφή
    4. Μάλιστα... Οπότε ίσως να μην ψεκάσω τελικά; Μου κάνει εντύπωση πάντως, γιατί τους πήγα και ένα κλαδάκι για δείγμα... Μου φαίνεται πως θα μείνω στους..."μαγικούς ζωμούς", αφού τουλάχιστον κάπως περιορίζουν το παράσιτο και θα ρωτήσω και αλλού.

      Διαγραφή
    5. Αν το μοναδικό πρόβλημα των φυτών σας είναι τα έντομα, τότε ο ψεκασμός με θειοχαλκίνη είναι άχρηστος.
      Βιολογικά εντομοκτόνα όπως η πυρεθρίνη (π.χ. Σπρούζιτ και άλλα) είναι αποτελεσματικά για τα έντομα που σας ... ενοχλούν. Το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά άλατα καλίου, τα λεγόμενα «σαπούνια» όπως το Σαβόνα και άλλα.
      Διασυστηματικά βιολογικά εντομοκτόνα δεν υπάρχουν ακόμη.

      Διαγραφή
  46. Γεια σας.Το καλοκαιρι αγορασα εναν φικο μπενζαμιν και αμελησα να τον μεταφυτεψω,Τον εχω στη βεραντα που ειναι βορεινη και θελω να τον φερω μεσα στο σπιτι λογω χειμωνα.Σημειωτεον ειμαι Γιαννενα.Μπορω να τον μεταφυτεψω τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν είναι καλή εποχή για τη μεταφύτευση. Αν γίνει τώρα, τότε ο φίκος σας θα έχει να αντιμετωπίσει διπλό σοκ και αυτή της μεταφοράς σε νέα θέση και της μεταφύτευσης. Περιμένετε την άνοιξη λίγο πριν τον μεταφέρετε στην βεράντα ξανά.

      Διαγραφή
  47. Καλημερα. Εχω παρει μια αρεκα εδω και ενα μηνα.Της αλλαξα γλαστρα και επειδη την εχω μεσα στο σπιτι την βγαζω καθε πρωι λιγο στο φως του ηλιου στο μπαλκονι. Παρατηρω τελευταια καφε φυλλα. Τα κλοναρια κιτρινιζουν σιγα σιγα απο κατω προς τα πανω στα φυλλα και κατι μαυρα στιγματα απο την βαση μεχρι ψηλα στα φυλλα. Πιστευω πως αργοπεθαινει ενω την ποτιζω συμφωνα με τις οδηγειες που εχω παρει. Μπορω να κανω κατι να προλαβω μην μου μαραθει; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως έγινε κάποια ζημιά κατά τη μεταφύτευση; Η περιγραφή σας θυμίζει κάτι τέτοιο. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει κάτι να κάνετε.
      Πάντως δεν είναι δυνατόν να καταφέρετε να κρατήσετε ένα φυτό αλλάζοντάς του θέση κάθε μέρα. Βρείτε μία θέση που να του ταιριάζει και αφήστε το εκεί.
      Η οδηγία για το πότισμα είναι μία: ποτίζουμε όποτε καταλάβουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος23/4/20 10:06

    Καλημέρα σας,
    φυτεψα πριν απο 1 περιπου μηνα μια γαρδενια κατω απο ενα πευκο, με το καστανοχωμα της, με τον χωρο της. λαμβανει περιπου 1 ωρα ηλιο νωρις το πρωι κι αλλη μιση ωρα ηλιο αργα το απογευμα. τα πηγαινε πολυ καλα αρχισε να απλωνει να οριοθετει το χωρο της (παροτι τα μπουμπουκια της δεν ανοιξαν ακομα) μεχρι που ξεκινησε 2 ημερες πολυ δυνατη ζεστη και στεναχωρεθηκε τα φυλλα της πηραν κλιση προς τα κατω. διαφορα στο χρωμα της βεβαια δεν εχω δει. ισως να επεσε και λιγο παραπανω νερακι βεβαια. δεν την εχω λιπανει ακομα, μονο πριν 15 μερες της εβαλα λιγο σιδηρο. τι να της κανω να παρει παλι τα πανω της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η γαρδένια είναι σε γλάστρα ή στο έδαφος; Γιατί βάλατε σίδηρο, της έλειπε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/4/20 10:29

      ειναι στο εδαφος, σε ενα στενο παρτερι υπερυψωμενο κατα πολυ απο το εδαφος, διπλα ακριβως απο τον κορμο του πευκου. ο σιδηρος ηταν υπερβολη τοσο νωρις, αλλα και παλι δεν παρατηρησα προβλημα με το που το εβαλα περασαν 15 μερες (αλλωστε ηταν πολυ λιγη ποσοτητα) με βαση τις ημερες που ειδα το προβλημα της εχει ξεκινησει η με την ζεστη η με το ποτισμα. εχει γειρει προς τα κατω ολο το φυτο. εσεις βεβαια θα ξερετε καλυτερα. τι μπορω να κανω?

      Διαγραφή
    3. Υποθέτω ότι η μεταφύτευση έγινε σωστά χωρίς μεγάλες ζημιές στις ρίζες.
      Δεν νομίζω ότι η ζέστη ήταν τόση ώστε να προκαλέσει προβλήματα. Κι αν ήταν, τότε τι θα γίνει τον Ιούλιο; Μας μένει το πότισμα, που είναι και το πιθανότερο. Ξέρατε πώς λειτουργεί η στράγγιση στο σημείο που φυτέψατε; Βάλατε κάποιο υλικό στον πυθμένα του λάκκου που ανοίξατε;
      Δεν είναι καλό να βάζουμε σίδηρο σε φυτά που μόλις μεταφυτεύσαμε και αγωνίζονται να βγάλουν νέες ρίζες. Επίσης, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να κρατήσει κανείς γαρδένια σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα. Αφού σας αρέσει η γαρδένια μήπως να δοκιμάστε με μια Ταμπερνεμοντάνα (Tabernaemontana) που της μοιάζει πολύ και είναι πιο «βολικό» φυτό; Σε κάποια φυτώρια τη λένε, λεμονογαρδένια.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος24/4/20 08:32

      Καλημέρα σας,
      Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και τον χρόνο σας,
      δεν φαίνεται να χειροτερεύει το φυτό έπειτα απο την χτεσινή βροχή μάλιστα δείχνει να προσπαθεί να ανακάμψει. Δεν έβαλα κανένα υλικό στην φύτευση στον λάκκο πέρα απο καστανόχωμα. Η μεταφύτευση έγινε με θρησκευτική ευλάβεια. Στο φυτώριο που την πήρα μου την πρότειναν για εξωτερικού χώρου φυτό. Θα προσέξω με τα ποτίσματα και τις λιπάνσεις όπως μου λέτε ελπίζοντας να επιβιώσει και να μεγαλώσει και σας ευχαριστώ, Συγχαρητήρια για το blog σας, είναι πολύ χρήσιμο αυτό που κάνετε.
      Καλή συνέχεια να έχετε. Θα σας ξαναχρειαστούμε όλοι που αγαπάμε τους κήπους σίγουρα.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Προσέξτε πολύ με το πότισμα και έχετε στο νου σας να δείτε πως λειτουργεί η στράγγιση του νερού στο παρτέρι. Λίπασμα δώστε όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση του φυτού.
      Υπάρχει μια παρεξήγηση, φυτό εξωτερικού χώρου για μια περιοχή είναι αυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικό χώρο φυτεμένο είτε σε γλάστρα είτε στο έδαφος. Στην Ελλάδα η γαρδένια μπορεί να καλλιεργηθεί έξω σχεδόν όλο το χρόνο καθώς ο χειμώνας είναι η προβληματική περίοδος για αυτή.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα κύριε Ταξιάρχη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με 4 διμορφοθηκες που αγόρασα πρόσφατα, τις έκανα μεταφύτευση σε άνετο παρτέρι και παρατηρώ ότι μετά από 4 βδομάδες και ενώ ήταν γεμάτες Ανθη, πλέον δεν έχουν και η οποία προσπάθεια γίνεται από νέα μπουμπούκια μαραινονται σχεδόν αμέσως η' μαραινονται πριν καν ανοίξουν. Κάτι συμβαίνει δεν ξέρω όμως τι. Το φύλλωμα τους είναι υγείες αλλά υπάρχει αδυναμία στο να ανθοφορησει. Παρακαλώ αν γνωρίζεται δώστε μου μια βοήθεια. Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Με δεδομένο ότι το πότισμα γίνεται κανονικά υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι που μπορεί να εξηγούν το πρόβλημα:
      Η μεταφύτευση προκαλεί στρες σε όλα τα φυτά. Αν χαλάσει και καμιά ριζούλα παραπάνω απ' το συνηθισμένο τότε το στρες είναι μεγαλύτερο και επομένως είναι μεγαλύτερες και οι ζημιές. Η πτώση των λουλουδιών και των μπουμπουκιών είναι απ' τις πρώτες ζημιές.
      Επιπλέον αν η θέση που φυτεύτηκαν οι διμορφοθήκες είναι σκιερή, τότε και πάλι υπάρχει πρόβλημα.
      Συμβαίνει κάτι απ' αυτά;

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να ρωτήσω: Βάλατε κάποιο λίπασμα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  50. Καλημέρα σας και πάλι και ευχαριστω για την απάντηση σας. Το σημείο που είναι τα βλέπει ο ήλιος 5 με 6 ώρες τη μέρα, το πότισμα γίνεται κανονικα ναι και λίπασμα όχι δεν έχω βάλει. Ούτε κάποιο δυναμωτικο. Αυτό τ στρες μεταφύτευσης θα περάσει μόνο του η' μπορεί και να χειροτέρεψε την κατάσταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια,
      Πιστεύω πως ό,τι ζημιά ήταν να γίνει έγινε ήδη. Αν δεν υπάρχουν άλλα μπουμπούκια κάντε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα στα κλαδάκια που είχαν μπουμπούκια ή άνθη. Λίπασμα να βάλετε μόνον αφού συνέλθουν. Η θέση που τις έχετε δεν είναι η ιδανική, γιατί δεν είναι ηλιόλουστη όλη τη μέρα.
      Αν έχετε άλλη απορία για το ίδιο θέμα, πατήστε «Απάντηση».

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα σας. Έχω ένα δέντρο αβοκάντο. Έχω και καιρό έχει ρίξει τα φύλλα του και είναι γεμάτο άνθη. Και δεν έχει καρπό ενώ εδώ και 15 χρόνια έδινε πολλά αβοκάντο. Ανησυχώ ότι είναι στα τελευταία του. Μπορώ να κάνω κάτι? ?Σας ευχαριστώ προκαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η παραγωγική ζωή του αβοκάντο φτάνει τα 25-35 χρόνια. Το ότι έχει γεμίσει άνθη αλλά δεν έχει φύλλα δείχνει ότι το φυτό υποφέρει γιατί οι συνθήκες του περιβάλλοντός του δεν είναι κατάλληλες.
      Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφετε για τους καρπούς. Δεν μπορεί να έχει και καρπούς και άνθη ταυτόχρονα. Πόσα χρόνια έχει να καρποφορήσει;
      Με ποιό τρόπο ποτίζετε; Δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους; Το χώμα του στραγγίζει καλά; Το αποκτήσατε από σπορά ή είναι εμβολιασμένο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  52. Συγχαρητήρια καταρχάς για το ωραίο και χρήσιμο blog σας
    Θα ήθελα να μάθω με ποια συχνότητα θα ήταν καλό να προσθέτουμε προληπτικα σίδηρο σε γλαστρικα φυτά στο μπαλκόνι, για την διατήρηση του ph σε τιμές γύρω στο 6.
    Το νερό της ύδρευσης της περιοχής μου είναι ελαφρώς αλκαλικό (7.1-7.3), με αποτέλεσμα την συγκέντρωση αλάτων στο χωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την τόσο καθυστερημένη απάντηση. Είχα ένα τεχνικό πρόβλημα και έχασα κάποια ερωτήματα στη σελίδα αυτή.
      Είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία. Όμως θα σας αναφέρω μερικά χρήσιμα «τρικ»:
      Μπορείτε να ξεπλένετε τα άλατα από το χώμα με πολύ πλούσια ποτίσματα. Μαζί τους θα ξεπλένονται και θρεπτικά στοιχεία αλλά αυτά μπορείτε να τα αναπληρώνετε με λιπάνσεις.
      Χρησιμοποιήστε λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης το οποίο θα το δίνετε με ψεκασμό στα φύλλα.
      Δώστε τον σίδηρο μόνον όταν δείτε τα πρώτα σημάδια έλλειψής του στα φυτά.
      Ελπίζω η απάντησή μου να βοήθησε.

      Διαγραφή
  53. Καλημέρα,
    Έχω ένα μικρό κήπο και έχω φυτέψει μερικές ντοομάτες.Την τελευταία βδομάδα έχει γεμίσει η αυλή μου από κατι μικρά μαύρα μαμούνια που όταν τα ακουμπήσεις γίνονται μπαλίτσες.Πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτά τα μαμούνια?Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την τόσο καθυστερημένη απάντηση. Είχα ένα τεχνικό πρόβλημα και έχασα κάποια ερωτήματα στη σελίδα αυτή.
      Νομίζω πως ήδη θα έχετε καταλάβει ότι τα «μαμούνια-μπαλίτσες» είναι ακίνδυνα.
      Και πάλι ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας,

    πριν από ένα μήνα περίπου αγόρασα ένα πολυγάλα. Το μεταφύτεψα του έβαλα και λίπασμα και το έχω σε μία ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι μου . Την τελευταία εβδομάδα όμως τα πράγματα είναι απογοητευτικά . Μοιάζει με μαραμένο ,τα φύλλα του έχουν χάσει το χρώμα τους και τα μωβ ανθάκια του έχουν ξεραθεί. Τις τελευταίες μέρες λόγω της ζέστης το ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα. Πιατάκι δεν έχω κάτω από τη γλάστρα για να λιμνάζει το νερό. Τι έχει πάει στραβά και τι μπορώ να κάνω για να το σώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη για την τόσο καθυστερημένη απάντηση. Είχα ένα τεχνικό πρόβλημα και έχασα κάποια ερωτήματα στη σελίδα αυτή.
      Η ζημιά μπορεί να οφείλεται σε λάθη κατά τη μεταφύτευση. Τέτοια είναι: ζημιές στις ρίζες βγάζοντας το φυτό από τη γλάστρα. Ισχυρή πίεση στο χώμα κατά το φύτεμα. Αμεση επαφή του λιπάσματος με τις ρίζες. Προσθήκη του λιπάσματος όταν το φυτό ήταν απότιστο. Επίσης σκεφτείτε μήπως το νερό που δίνετε είναι πολύ λίγο. Εννοώ ως προς την ποσότητα του νερού και όχι τη συχνότητα.
      Ελπίζω η απάντησή μου να μην ήρθε αργά.

      Διαγραφή
  55. Γεια σας,
    Κάτι της κάνατε για να έριξε τα φύλλα της. Σας γράφω μερικές αιτίες:
    Κακό πότισμα. Κατά το πότισμα δίνετε είτε πάρα πολύ νερό είτε πολύ λίγο.
    Κακή στράγγιση. Το χώμα του φυτού είναι μόνιμα μέσα στο νερό.
    Κακός φωτισμός. Το φυτό είναι σε πολύ σκοτεινή θέση.
    Ισχύουν κάποια απ' αυτά;
    Περιμένω νέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα σας πριν από μια βδομάδα πήρα ενα πολυγαλα και του έκανα μεταφύτεψη στην γλάστρα του μπαλκονιού μου και τώρα έχει αρχίσει και ξεραίνεται δεν έχουν γίνει κίτρινα τα φύλλα αλλά έχει αρχίσει και πέφτει σε τι μπορεί να οφείλεται και τι μπορώ να κάνω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον έγινε κάποια σοβαρή ζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Επιπλέον οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εκείνες τις μέρες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για μεταφυτεύσεις. Τώρα, ποτίστε μόνον όποτε δείτε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Αν μπορείτε ψεκάστε το φυτό με κάποιον ενεργοποιητή, κάποιο εκχύλισμα από φύκια για παράδειγμα. Μην δώσετε λίπασμα.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα ζω στην Κύθνο το σπίτι βρίσκετε φάτσα στον βοριά στην πρώτη γραμμή έχω βάλει μυοπορα και πάνε μια χαρά αφού δεν χρειάζονται πολύ νερό.τι άλλο θα μπορούσα να φυτέψω με άνθος κόκκινο ανθεκτικό στον πολύ αέρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ερώτημά σας το έχω απαντήσει ξανά (https://taxiarxi.blogspot.com/p/blog-page_22.html). Αλλά για να μην ψάχνετε, να η απάντησή μου:
      Θέλετε κάτι που να αντέχει στην ξηρασία, στον βοριά του Αιγαίου, τη ζέστη και να έχει και κόκκινα άνθη. Μάλλον δύσκολο θέμα.
      Ο σχίνος έχει κόκκινα άνθη αλλά κανείς δεν θα τα πει θεαματικά, όμως είναι φυτό κατάλληλο για τέτοιες συνθήκες.
      Ο ράμνος έχει κίτρινα ανθάκια, επίσης όχι θεαματικά, αλλά και αυτός είναι κατάλληλος.
      Προσωπικά θα δοκίμαζα και την εσκαλόνια φυτεύοντας μια - δυο «ρίζες» της για να δω πως θα πάει. Είναι φυτό που αντέχει στην ξηρασία και τον άνεμο, έχει ροζ ανθάκια όμως δεν έχω εμπειρία από τη χρήση της σε συνθήκες Κυκλάδων.
      Το ίδιο ισχύει και για την κορδυλίνη (Cordyline australis) η οποία όμως θέλει χώμα με βάθος και τα άνθη της είναι λεύκο-ροζ. Πρόκειται για φυτό που έχει μια μακρινή ομοιότητα με το γιούκα.
      Αν έχετε υπομονή, γιατί μεγαλώνει αργά, αναζητήστε την δενδρώδη αλόη (Aloe arborea). Είναι παχύφυτο, γίνεται 1,5 μ. ψηλό, έχει άνθη κόκκινο πορτοκαλί - κόκκινα και δεν έχει καμία αντοχή στον πάγο.
      Τέλος, η φραγκοσυκιά. Υπάρχουν εδώδιμες ποικιλίες χωρίς αγκάθια και καλλωπιστικές ποικιλίες με μεγάλα κόκκινα άνθη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  58. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το ωραίο site σας!! Θα ήθελα την βοήθεια σας για τον φικο αμστελ μου.. τον εχω μεσα στο σπιτι σε σημείο με οχι πολυ φως είναι η αλήθεια αλλά μου ειπαν ότι το αντέχει. Το θεμα μου είναι οτι ριχνει καθημερινά φύλλα και ενω βγάζει αρκετά φρέσκα, πολλά απο αυτα έχουν πάνω καφέ σημάδια... Τι λάθος κανω;; Νερό ριχνω όταν στεγνώσει το χώμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το φως είναι τόσο ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει μια εφημερίδα χωρίς να ανάψει κάποια λάμπα; Τα καφέ σημάδια είναι στην περιφέρεια των φύλλων ή στο κέντρο του ελάσματος; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!! Το φως δεν είναι για διάβασμα εφημερίδας 😁 ,τα σημάδια ειναι και στο κέντρο, το λίπασμα είναι 30-10-10 ανα 15 ημέρες

      Διαγραφή
    3. Αυτός ο φωτισμός δεν αρκεί για τον φίκο. Βρείτε του μία θέση με περισσότερο φως ή τοποθετήστε το σε εξωτερικό χώρο σκιερό και προστατευμένο από ανέμους και το κρύο του χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. Αυτό φταίει για την κατάσταση των φύλλων δηλαδή; Δεν χρειάζεται κάτι άλλο;

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Αυτή είναι η εκτίμησή μου με βάση όσα μου περιγράψατε. Έχετε κατά νου ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα κύριε Ταξιάρχη.. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.. Σε μια γαρδένια που έχω στο μπαλκόνι ή μισή αν και πράσινη φαίνεται σαν να είναι ξερή..(τα φύλλα δείχνουν ότι πάνε να ξεραθουν) .και η άλλη μισή είναι μια χαρά.. Βρίσκομαι στην βόρειο Ελλάδα.. Και πρώτη φορά γίνεται αυτό.. . Το μόνο που έχω να σκεφτώ είναι ότι επειδή έλειπα η γυναίκα που έριξε ένα κουταλάκι της σούπας λίπασμα 20-20-20..γυρω από την ρίζα.. Υπάρχει περίπτωση η αφυδάτωση αυτή να οφείλεται σε αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν νομίζω να φταίει το λίπασμα, εκτός κι αν δόθηκε όταν το φυτό ήταν απότιστο. Όμως, γενικά, μην δίνετε λίπασμα με το κουτάλι σε γλαστρικά φυτά. Όταν τελειώσει αυτό που έχετε, προμηθευτείτε κάποιο σε μορφή σκόνης ή υγρό που θα το διαλύετε σε νερό και θα το δίνετε στα φυτά μετά από πότισμα.
      Ελέγξτε το χώμα, προσεκτικά χωρίς να χαλάσετε το φυτό, ψάχνοντας για προνύμφες χρυσόμυγας. Κάτι υπόλευκα, χοντρά και κοντά «σκουλήκια», σε σχήμα C. Αυτά κάνουν παρόμοιες ζημιές. Όμως τέτοιες προκαλούν και άνεμοι ή ο καυτός ήλιος που πέφτει σε ένα τμήμα του φυτού.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα κ. Ταξιάρχη... επανέρχομαι ζητώντας την βοήθεια σας. Εχω μια δρακαινα κομπακτ την οποία μου την έφεραν τον χειμώνα. Την μεταφύτευση μου την έκαναν σε ανθοκηπιο αλλά πιστεύω οτι έβαλαν το φυτο σε μεγαλύτερη γλάστρα απο οτι έπρεπε. Απο τον χειμώνα μέχρι τωρα δεν εχω καταφέρει να εχω ενα γερό φυτο. Τα φύλλα του ειναι καφε στις άκρες και κίτρινα πιο μέσα. Μπορείτε ισως να μου πείτε τι φταίει και τι μπορώ να κάνω;Ειναι μπροστά απο μπαλκονόπορτα χωρις να την χτυπάει ο ήλιος και νερό ριχνω 1 φορα την εβδομάδα ενα μεγάλο ποτήρι νερού αλλά συνήθως μου το βγάζει ολο στο πιατάκι της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Άρα η γλάστρα στραγγίζει πολύ καλά και αυτό είναι καλό πράγμα. Όταν ποτίζετε το χώμα είναι στεγνό; Εννοώ αν το αισθάνεστε στεγνό με την αφή. Πόσες μέρες μετά το πότισμα στεγνώνει το χώμα; Λίπασμα δίνετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα!! Έχουμε κάποια συμβουλή για το φυλλόδεντρο "birkin" ; Νομίζω οτι του έριξα παραπανω νερο... σώζεται; Είναι μικρο και το εχω σε κασπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βγάλτε το από το κασπό μέχρι να στεγνώσει το χώμα του. Αν μπορείτε να βγάλετε το φυτό από τη γλάστρα, χωρίς να διαλυθεί η μπάλα χώματος, κάντε το. Στη συνέχεια, με μια εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας στεγνώστε απαλά την επιφάνεια του χώματος. Μετά ξαναβάλτε το φυτό στη γλάστρα. Είναι σημαντικό να μην διαλυθεί η μπάλα χώματος.
      Γενικά, το φιλόδεντρο δεν πρέπει να μένει μέσα σε λιμνάζον νερό. Άρα, θα ποτίζετε, θα αφήνετε να στραγγίξει το νερό από τη γλάστρα και μετά θα την ξαναβάζετε μέσα στο κασπό.

      Διαγραφή
  62. Γειά σας κύριε Ταξιάρχη έχω εδω και δύο μήνες ενα πολιγαλα σε γλαστρα, το εχω μεταφυτεψει σε μεγαλύτερη,ενω είναι γεμάτο μπουμπούκια δεν ανοίγουν. Ολο αυτο το διαστημα ξεπροβαλαν δυο αλλα κιαυτα δεν εγιναν λουλουδι. Το φυτο εναι υγιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Γεια σας κύριε Ταξιάρχη και συγχαρητήρια για τη σελιδα σας.Το φθινόπωρο φύτεψα βολβούς από τουλίπες σε μικρά κουπακια.Φυτρωσαν ,μεγάλωσαν και έγιναν όμορφα φυτά και τις έβαλα σε μια μεγάλη πήλινη γλάστρα ,αλλά ενώ φαίνεται από μέσα το μπουμπούκι ,βγαίνει ξερό και χαλασμένο στενοχωρεθηκα πολύ ,για πιο λόγο μήπως επειδή τα βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος ? Ευχαριστώ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι απ' την αρχή λάθος ότι φυτέψατε σε μικρά γλαστράκια. Αυτό φτάνει για να αποτύχουν οι τουλίπες. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει και κάτι άλλο που δεν έχει πάει καλά. Θα έπρεπε να είχατε φυτέψει τους βολβούς σε μεγαλύτερη γλάστρα ή κατ' ευθείαν στην τελική τους θέση.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  64. Ευχαριστώ πολύ ,μπορώ να ξαναβάλω τους ίδιους βολβούς του χρόνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Υπάρχουν είδη και ποικιλίες τουλίπας που δίνουν νέα βλάστηση και νέους μικρούς βολβούς, αλλά οι δικές σας τουλίπες δεν γνωρίζω αν είναι σ' αυτή την κατηγορία.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  65. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ,καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 🌷🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Βαρβάρα3/5/22 17:08

    Καλησπέρα σας, έχω μία λεβάντα η οποία έχει γίνει πολύ μεγάλη εσωτερικά έχει ξυλοποιηθει μάλλον την άφησα ακλαδευτη για 2-3 χρόνια θέλω να την κλαδεψω να μικρύνει αρκετά θά βγάλει όμως καινούργια φύλλα στο εσωτερικό εκεί που είναι ξυλοποιημενη, και πότε μπορώ να την καλαδεψω;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο φλοιός των ξυλοποιημένων κλαδιών της λεβάντας έχει πολύ έντονες πτυχώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές εμποδίζουν την βλάστηση παλιών οφθαλμών. Δηλαδή ένα μάτι που είναι στο εσωτερικό της πτύχωσης δυσκολεύεται να εκπτυχθεί, να δώσει έναν νεαρό βλαστό.
      Δεν ξέρω με βεβαιότητα να σας πω αν συμφέρει να την κλαδέψετε βαθειά. Προσωπικά, δεν θα έκανα κάτι τέτοιο. Θα κλάδευα μετά την ανθοφορία εκεί που οι βλαστοί είναι ακόμη σχετικά μαλακοί.

      Διαγραφή
  67. Ανώνυμος17/9/22 18:26

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη βουκαμβίλια μου Πρώτον εφέτος δεν μου έβγαλε λουλούδια και δεύτερον τα φύλλα της είναι καταπράσινα και δεν έχουμε πάνω κάποιο ζιζάνιο είναι υπερβολικά πολύ μαραμένο για να καταλάβετε όπως ένα μαραμένο λουλούδι στο βάζο μπορείτε να με συμβουλέψετε τι να κάνω Σας ευχαριστώ πολύ Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω κάποιες απορίες:
      Η μπουγκανβίλια αυτή είναι στο χώμα ή σε γλάστρα;
      Πόσες ώρες τη μέρα δέχεται άμεσα ηλιακό φώς;
      Κάθε πότε την ποτίζετε;
      Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  68. Ανώνυμος29/12/23 15:55

    Έχω ένα διαμορφωμένο μετροσιδηρο σε γλάστρα ΞΑΙ έχουν πέσει τα ΦΥΛΛΑ το φυτό δεν έχει ΞΕΡΑΘΕΙ γιατί βγάζει καινούργια όμως και αυτά μετά από λίγο πέφτουν τι ΚΑΝΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάτι στο περιβάλλον του είναι λάθος. Μπορεί να είναι η θέση του, δηλαδή να μην έχει το φως που χρειάζεται ή να είναι πολύ εκτεθειμένο σε δυνατούς ανέμους ή και παγωνιά. Μπορεί να έχει πάρα πολύ νερό στη γλάστρα του, από υπερβολικό πότισμα, κακή στράγγιση ή και τα δύο. Μπορείτε να μου γράψετε σε τι θέση βρίσκεται η γλάστρα; Ποτίζετε όταν το χώμα είναι στεγνό ή δίνετε νερό σταθερά;
      Περιμένω νέα σας.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.