Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τα μυστικά της πασχαλιάς

Syringa vulgaris
Τα λουλούδια της και το άρωμα της πασχαλιάς (Syringa vulgaris) είναι συνυφασμένα με την άνοιξη. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα, δίνουμε πλήρες λίπασμα νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά έχει και δύο μυστικά:

1. Κλαδεύουμε τα ανθοφόρα κλαδιά είτε για να στολίσουμε ένα ανθοδοχεία ή να φτιάξουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι είτε για αφού ολοκληρωθεί η άνθησή τους. Κόβουμε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι 20-30 εκ. κάτω από το λουλούδι.
2. Αφαιρούμε τακτικά τις παραφυάδες που βγαίνουν από τη βάση του φυτού επειδή ανταγωνίζονται τα κύρια κλαδιά του θάμνου.

149 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/3/16 11:45

    Κύριε Ανδριτσόπουλε μπορώ να φυτέψω πασχαλιά σε γλάστρα? κι αν ναι ποιο είναι το μικρότερο μέγεθος γλάστρας που μπορώ να βάλω ?
    Ευχαρστώ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοινή πασχαλιά είναι μεγάλος θάμνος και δυσκολεύεται σε γλάστρες. Αρα το ιδανικό θα ήταν να βρείτε κάποια μικρόσωμη ποικιλία. Αλλά επειδή αυτό είναι μάλλον δύσκολο θα χρειαστείτε τη μεγαλύτερη γλάστρα που μπορείτε να βάλετε στο χώρο σας. Αυτό δεν θα γίνει με τη μία, αλλά σταδιακά αλλάζοντας γλάστρα κάθε 2 ή 3 χρόνια το πολύ. Ξεκινήστε από μία με διάμετρο 20-22 εκ. περίπου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/7/23 22:41

      Έχω 3 πασχαλιές 3 μέτρα η κάθε μια.
      Η τρίτη ξαφνικά ξέρανε όλα τα φύλλα.
      Την τελευταία εβδομάδα.
      Η άλλες 2 είναι οκ
      Τι εγινε;;;;;;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Κάτι άλλαξε στο φυτό ή γύρω από αυτό. Παρατηρήσατε κάτι στο χώμα που δεν υπήρχε πριν ή άλλαξε κάτι στο πότισμα; Μήπως κάνατε κάποιες εργασίες κοντά στο φυτό; Για παράδειγμα, σκάψατε για κάποιο λόγο ή κάνατε κάτι άλλο; Υπάρχει πάνω στο φυτό κάτι που δεν έπρεπε να είναι εκεί; Για παράδειγμα, σημάδια από μύκητες ή έντομα.
      Περιμένω νέα σας.

      Υ.Γ. Για κάποιο λόγο που δεν τον ξέρω γράψατε το σχόλιό σας μέσα στο σχόλιο άλλου αναγνώστη του μπλογκ. Θα έπρεπε να πάτε στο τέλος των σχολίων και εκεί να πατήσετε «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/16 11:44

    Σας ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/16 13:54

    Κύριε Ταξιάρχη θα ήθελα να ρωτησω αν θα πρέπει ν'ανησυχω που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα ούτε φυλλαρακι στην πασχαλιά μ...σας ευχαριστώ εκ των προτάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι να πω. Ξύστε με το νύχι τον φλοιό σε διάφορα σημεία για να δείτε αν υπάρχει πράσινο από κάτω. Αν υπάρχει το κλαδί είναι ζωντανό.
      Αν θέλετε πείτε μου τι βρήκατε.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος10/3/16 15:46

    Πρόκειται για 2φυτα σε πολύ μεγάλη γλάστρα,το κλαδί της μιας είναι πράσινο,της άλλης όχι αλλά έχουν ελαστικότητα ακόμα....μπορώ να κάνω κάτι,αν προλάβαινω να σωθεί? Ή απλά περιμένω?Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κάτι να κάνετε. Μέσα σε λίγες μέρες θα πρέπει να αρχίσει η βλάστηση σε ό,τι είναι ζωντανό. Αν ξέρετε ότι στην περιοχή σας ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει, μπορείτε να δώσετε λίπασμα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος10/3/16 19:35

    Ευχαριστώ πάρα πολύ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα! Η πασχαλια μου εχασε ολα της τα φυλλα και φοβαμαι μηπως ποτισα παραπανω. Ο κορμος μεσα ακομα ειναι πρασινος. Να βαλω λιπασμα ; Ευχαριστω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ποτίζετε μόνον όταν με την αφή διαπιστώνετε ότι το χώμα της είναι στεγνό. Δείτε τη σχετική ανάρτηση: Κάθε πότε να ποτίζω (https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/04/blog-post_15.html).
      Η εποχή δεν είναι κατάλληλη για λίπασμα. Περιμένετε μέχρι το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  7. Χαρης8/7/16 19:08

    καλησπέρα σας.Τα φύλλα της πασχαλιάς μου έχουν γεμίσει καφέ κηλίδες, και φαίνονται αρκετά "ταλαιπωρημένα".Τι μπορεί να συμβαίνει? Μπορώ να κάνω κατι?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλτε μου 2-3 φωτογραφίες παρακαλώ.

      Διαγραφή
    2. Χάρης21/7/16 08:09

      καλημέρα σας.Σας έχω στείλει φωτογραφίες στο mail σας πριν καμια βδομάδα, γιατί δεν μπορούσα από δω.Στο διάστημα που μεσολάβησε ως σήμερα, τα φύλλα έχουν ξεραθεί, ωστόσο ξύνοντας τον κορμό είδα πως είναι πράσινος.Σε περίπτωση που είναι ωίδιο τι κάνω? Μήπως φταίει και η θέση που την έχω βάλει? (την βλέπει ήλιος και αέρας)

      Διαγραφή
  8. Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω γιατι τα φθλλα της πασχαλιας μου κανουν καφε χρωμα .Ειναι μικρη δεν εχει βγαλει ανθη ακομα την εχω σε γλαστρα αρκετα μεγαλη για το μεγεθος της.Επισης ζω στην Συρο κοντα στη θαλασσα,τι πρεπει να κανω για τα φυλλα της.Σας ευχαριστω πολθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι άλλος με ίδιο πρόβλημα! Τι συμβαίνει με τις πασχαλιές αυτό το καλοκαίρι;
      Στείλτε μου αν μπορείτε 2-3 φωτογραφίες. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι το ωίδιο που ήταν πιο «δραστήριο» φέτος λόγω του καιρού, αλλά θα ήταν καλύτερα να έχω μία εικόνα.

      Διαγραφή
  9. Ελενη11/7/16 22:22

    Γεια σας θα ήθελα να ρωτησω γιατί ή πασχαλιά μου άνθισε τώρα μήνα ιουλη;μου είναι πολύ παράξενο πρώτη φορά τέτοια εποχή το δέντρο είναι αρκετά παλιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σπάνιο αλλά όχι απίθανο να δώσει η πασχαλιά δεύτερο κύμα λουλουδιών μέσα στην ίδια χρονιά. Συνήθως αυτό έρχεται πιο αργά αλλά φέτος οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος15/8/16 21:05

    Καλησπέρα!
    Σήμερα παρατήρησα οτι κάποια φύλλα της πασχαλιάς μου, αυτά που ειναι στο κατω μέρος του φυτού, εχουν ελαφρώς ασπρίσει. Υπαρχει καποιος φυσικός τρόπος να το αντιμετωπίσω. Τι ακριβώς φταίει;
    Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' τη σύντομη περιγραφή σας υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα είναι το ωίδιο, ένας μύκητας που προσβάλει την πασχαλιά και άλλα φυτά. Αντιμετωπίζεται ψεκάζοντας με βρέξιμο θείο. Όμως η ζέστη του καλοκαιριού δεν ταιριάζει με την εφαρμογή θείου, γι' αυτό αφήστε το για την άνοιξη. Θυμηθείτε το φθινόπωρο να μην αφήσετε τα πεσμένα φύλλα γύρω από το φυτό, μαζέψτε τα και πετάξτε τα στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος18/8/16 20:15

    Δεν ειναι πολυ το διάστημα, μέχρι την άνοιξη, που το φυτό θα παραμείνει με τον μύκητα; Υπαρχει περίπτωση να ξεραθεί;
    Επίσης θα ήθελα να ρωτησω πως να κλαδεύω την πασχάλια μου που θελω να γίνει θάμνος για φράχτη. Να κόβω τα βλαστάρια ( κορυφές) και να αφήνω τις παραφυάδες; Ποια εποχή ειναι κατάλληλη;
    Ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση! Οι συμβουλές σου ειναι πολύτιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα χάσει κάποια φύλλα αλλά δεν θα ξεραθεί. Όμως το θειάφι δεν πρέπει να εφαρμόζεται με θερμοκρασία πάνω από 27-28 C. Άρα δεν μπορείτε να το χρησιμποιήσετε τώρα. Μέσα στο φθινόπωρο τα προσβεβλημένα φύλλα θα πέσουν και λίγο μετά θα πέσουν φυσιολογικά και τα υπόλοιπα. Επομένως θα έχει νόημα να βάλετε θειάφι την άνοιξη. Στην αρχική σας ερώτηση ρωτούσατε «αν υπάρχει φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσετε το ωίδιο. Το θειάφι είναι υλικό που χρησιμοποιείται στην βιολογική γεωργία. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο χημικό ωιδιοκτόνο.
      Τι εννοείτε να γίνει η πασχαλιά «θάμνος για φράχτη»; Μία πασχαλιά πώς θα γίνει φράχτης; Γενικά η πασχαλιά κλαδεύεται μετά την ανθοφορία όπως γράφω και στην παραπάνω ανάρτηση.

      Διαγραφή
  12. Η δικιά μου ρίχνει όλα της τα φύλλα , μετά από 1-2 εβδομάδες εμφανίζει καινούρια τα κράτα περίπου για 3-4 εβδομάδες και μετά το ίδιο πάλι ... τώρα είναι στο στάδιο που τα έχει ρίξει σχεδόν όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πασχαλιά είναι στο έδαφος ή σε γλάστρα; Κάθε πότε ποτίζετε; Βάζετε λίπασμα;

      Διαγραφή
  13. πασχαλιά 80 εκ που πρωτοέβαλα σε μεγάλη γλάστρα το Πάσχα,αρχές Σεπτέμβρη άρχισε να ξεραίνει τα φύλλα της, και είναι ήδη 1 μήνα με μισόξερα όλα τα φύλλα της. Κορμός- κλαδιά ζωντανά αλλά εμφάνισε ασπρίλα στην βάση του κορμού σε ύψος 10 εκ. τι προτείνετε; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/10/16 09:29

      Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με ζημιά από κακό πότισμα, με άλλα λόγια δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό. Όμως δεν μπορώ να ξέρω αν ποτίζετε λίγο, αν ποτίζετε υπερβολικά ή αν η γλάστρα δεν στραγγίζει. Έχει τρύπες η γλάστρα; Φεύγει το νερό από εκεί; Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό;

      Διαγραφή
  14. Χαίρεται.
    Έχω στον κήπο γύρω στις 10 πασχαλιές οι οποίες παρεμπιπτόντως ανθίζουν μέχρι και τώρα (μήνα Δεκέμβριο). Παρόλλα αυτά κάποιες απο αυτές προσβλήθηκαν απο κάποιον μύκητα (σταχτοειδή) που κανει τα φύλλα τους λευκά λες και τα έχει καλύψει στάχτη. Μου έδωσαν κάποιο χημικό φάρμακο για ψέκασμα (μυκλομπλουτανίλ..) αλλά λόγω του ότι κάποιες προσβεβλημενες πασχαλιές είχαν χάσει σχεδόν όλα του τα φύλλα προτίμησα να τις κλαδέψω. Δεδομένο ότι είναι μεσα στο χειμώνα έκανα καλά ή να συνεχίσω με ψέκασμα στις άλλες?
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στάχτωμα αυτό προκαλείται από το ωίδιο. Δεν είναι κάτι σπάνιο για την πασχαλιά και σπάνια κάνει πολύ σοβαρές ζημιές. Η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος, επομένως το χειμώνα είναι φυσιολογικό να χάσει τα φύλλα της. Στη συσκευασία του φυτοπροστατευτικού γράφει πόσες επαναλήψεις χρειάζονται (και αν χρειάζονται). Αν δεν είστε σίγουρος ρωτήστε εκεί που το αγοράσατε γιατί δεν θυμάμαι πόσες φορές ψεκάζουμε με αυτό. Δεν χρειάζονταν να κλαδέψετε, ούτε να κλαδέψετε τώρα τις άλλες πασχαλιές γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα λουλούδια της επόμενης άνοιξης. Κλαδέψτε μετά την ανθοφορία προς το τέλος της άνοιξης.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Μου είπαν μια φορα την εβδομάδα για τρεις βδομάδες. 1ml σε 1 λίτρο νερό. όσο για το κλάδεμα που έκανα ήταν λάθος, αλλά πίστεψα ότι έτσι θα τις αναζωογονήσω γιατί είχαν γίνει λευκές από την αρρώστια . Δεν πειράζει, ίσως περιμένουμε την άλλη άνοιξη για να ανθίσουν.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
  15. Εχω μια πασχαλιά φυτεμένη σε ζαρτινιέρα. Θελω να την μεταφυτεύσω στο έδαφος αλλά το σημείο αυτό το βλέπει απευθείας ο ήλιο 2-3 ώρες μόνο το πρωί. Θα μπορεί να ανθίζει σε συνθήκες ημισκιάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σημείο αυτό δεν είναι κατάλληλο. Η πασχαλιά θα επιβιώσει αλλά δεν θα έχει πλούσια ανθοφορία.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος22/12/16 18:45

    Γεια σας. Γινεται να πολλαπλασιαστει με παραφυαδες? Ειναι τοσες πολλες γυρω απο την πασχαλια μου, και αν ναι, ποτε είναι η κατάλληλη εποχή ; Τωρα τον χειμώνα είναι; Ευχαριστω εκ των προτέρων! Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/3/17 22:11

    Γεια σας αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με την πασχαλιά μου,το καλοκαίρι(προς τα τέλη) που μας πέρασε άρχισε να σαπίζει τα φύλλα,με αποτέλεσμα το δέντρο να μην κάνει αποφυλλοση για τον επικείμενο χειμώνα αλλά να μείνει στα κλαριά με σάπια φύλλα,τελικά την καθάρισα με τα χεριά,περίμενα όλο το χειμώνα να δω πως θα πάει,τώρα Μάρτη μήνα και δεν έχει βγάλει κανένα φύλλο,της έκανα ένα κλάδεμα στις κορφές 15-20 εκατοστά για να δω αν είναι ζωντανό το φυτό και έδειχνε ακόμα ζωντανο. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω(είναι κρίμα να το χάσω είναι κληρονομιά από τη γιαγιά) :-)
    Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν δίνετε αρκετές πληροφορίες ώστε να μπορέσω να βοηθήσω. Τα σάπια φύλλα είχαν πάνω τους κάτι που έμοιαζε με μούχλα; Είχαν λεκέδες με συγκεκριμένο χρώμα; Κάνατε κάποια μεταφύτευση στην πασχαλιά ή αλλάξατε κάτι στον τρόπο που ποτίζατε;
      Πάντως αφού τώρα το φυτό είναι ζωντανό θα δώσει νέα φύλλα έστω κι αν αργήσει λίγο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/3/17 12:11

      Δεν είχε κάποιο είδος μούχλας,το χρώμα το φύλλων ήταν καφέ με μαύρο,το μαύρο έμοιαζε με λεκέ. Δεν είχα αλλάξει τον τρόπο ποτίσματος .Αυτό που ξέχασα να σας αναφέρω είναι ότι στο έδαφος γύρω από τον κορμό της είχα τοποθέτηση ένα κομμάτι πανί εδαφοκάλυψης για να περιορίσω τις παραφυάδες(εγώ αυτό υποπτεύομαι πως έκανε την ζημιά),αν και εχω αρκετούς μήνες που το αφαίρεσα το φυτό δεν έχει βγάλει ακόμα παραφυάδες,ελπιζω να σας βοηθησα.Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισης σας!

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω καταλάβει ακόμη αν τα φύλλα σάπιζαν ή ξεραίνονταν. Η σήψη συνοδεύεται από υγρασία.
      Το κηπουρικό πανί εδαφοκάλυψης εμποδίζει τις παραφυάδες και τα αγριόχορτα αλλά επιτρέπει στο νερό και τον αέρα να περνάει έτσι δεν είναι εύκολο να δούμε σαπίσματα από υπερβολική υγρασία εκτός κι αν το πότισμα είναι υπερβολικό.
      Αυτή τη στιγμή η πασχαλιά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια νέας βλάστησης;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/3/17 10:26

      Δυστυχώς ακόμη δεν δείχνει σημάδια νέας βλάστησης .Τα φύλλα ξεράθηκαν ενώ ήταν καταπράσινα προς τα τέλη του καλοκαιριού. Ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός .Ίσως να υπήρχε λίγο παραπάνω πότισμα λόγο ότι στο παρτέρι που την εχω την περιβάλει γκαζόν και το καλοκαίρι πότιζα το γκαζόν με μπεκ ψεκασμού!

      Διαγραφή
    5. Δεν γίνεστε κουραστικός! Με αυτά που γράφετε τώρα εξηγείται το πρόβλημα της πασχαλιάς.
      Το γκαζόν είναι γύρω της δεν είναι πρόβλημα. Όμως πρέπει τα μπεκ να είναι έτσι τοποθετημένα και ρυθμισμένα ώστε η πασχαλιά να μην παίρνει τόσο νερό όσο και ο χλοοτάπητας. Επίσης έχετε υπ' όψη πως είναι πολλά τα φυτά που γίνονται πιο ευάλωτα σε προσβολές από μύκητες και έντομα όταν καταβρέχονται συχνά.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος4/4/17 19:36

      Σας ευχαριστώ πολύ!Να στε καλά!

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος2/4/17 08:54

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΝΘΗ.ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ? ΤΩΡΑ ΠΗΡΑ ΔΥΟ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΧΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΛΑΣΟΥΝ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσες ώρες ήλιο τη μέρα δέχονται τα παρτέρια της πολυκατοικίας;

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος6/4/17 07:44

    ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έλλειψη ανθοφορίας εξηγείται από τον μειωμένο φωτισμό. Οι δύο καινούργιες θα ευδοκιμήσουν σε γλάστρα αν είναι μικρόσωμης ποικιλίας. Αν είναι οι «κλασσικές» μεγάλες πασχαλιές θα δυσκολευτούν μέσα σε οποιαδήποτε γλάστρα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/4/17 09:24

      ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΩ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΑΦΟΥ ΑΝ ΤΙΣ ΦΥΤΕΨΩ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΝΘΗ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος6/4/17 13:02

    Η πασχαλια χανει ολα τα φυλλα της τον χειμωνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγοράσαμε μια πασχαλιά που ήταν ήδη ανθισμένη ..σε δεντράκι..καθότι είχε πολλά μυρμήγκια ρίξαμε λιγο εντομο απωθητικο ,,σε κλαριά κ κορμό αλλά ξεβγαλαμε αμέσως ..Η θέση της ειναι σε βεράντα ..την βλέπει ήλιος λιγο το απόγευμα..παρατηρώ ότι τα φύλλα της δεν ειναι πλέον ζωηρά..φαίνονται σαν μαραζομενα ενώ την ποτίζω όποτε πρέπει και σαν να γυρνάνε προς τα κάτω..λυγίζουν..ειναι φυσιολογικό ή της κάναμε ζημιά ? Πότε χάνει τα φύλλα της ,,Κ επισης πρέπει να την βλέπει πιο πολυ ήλιος? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η εικόνα που περιγράφετε για τα φύλλα δεν είναι φυσιολογική. Η πασχαλιά χάνει τα φύλλα της το χειμώνα. Με τη δική σας κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι.
      Ποιό εντομοαπωθητικό ρίξατε και πότε;
      Της αλλάξατε γλάστρα ή είναι στην ίδια όπως την αγοράσατε;

      Διαγραφή
  22. Ανώνυμος20/4/17 08:02

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΩΞΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά!
      Η γη διατόμων είναι μία σκόνη πάνω στην οποία δεν μπορούν να βαδίσουν τα μυρμήγκια. Είναι φτηνή και αποτελεσματική. Τη βρίσκετε σε γεωργικά καταστήματα που πωλούν βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/4/17 11:58

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος20/4/17 22:37

    Χριστος Ανέστη καλησπέρα σας.Τα φύλλα της πασχαλιάς μου που βρίσκεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι παρουσιάζουν καφέ κυλίδες, διπλώνουν προς τα κάτω και όταν τα αγγίζω αφήνουν στα δάκτυλα μια αίσθηση κόλλας.Μέχρι τώρα δεν έχει ανθήσει τι μπορώ να κάνω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος20/4/17 22:37

    Χριστος Ανέστη καλησπέρα σας.Τα φύλλα της πασχαλιάς μου που βρίσκεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι παρουσιάζουν καφέ κυλίδες, διπλώνουν προς τα κάτω και όταν τα αγγίζω αφήνουν στα δάκτυλα μια αίσθηση κόλλας.Μέχρι τώρα δεν έχει ανθήσει τι μπορώ να κάνω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελέγξτε τις νεαρές κορυφές για μελίγκρα. Μήπως μπορείτε να μου στείλετε μία-δύο φωτ. με τα κηλιδωμένα φύλλα; Το email μου φαίνεται στη δεξιά στήλη κάτω από τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
      Είναι καιρός που έχετε την πασχαλιά στην ίδια γλάστρα;

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος23/4/17 16:19

    Πριν από λίγες μέρες αγοοραδα μια πασχαλιά. Τη φύτεψα σε μια μεγάλη γλάστρα. Παρουσίασε ξαφνικά καφέ κηλίδες στα φύλλα της. Τι πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάμποσα είδη μυκήτων προκαλούν καφέ κηλιδώσεις στην πασχαλιά. Ευτυχώς κάνουν μόνον μικρές ζημιές. Η καταπολέμησή τους δεν είναι απλή υπόθεση για έναν ερασιτέχνη κηπουρό μια και γίνεται με εξειδκευμένα μυκητοκτόνα. Αυτά είναι κατάλληλα για επαγγελματίες καθώς πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίες και η εφαρμογή τους δεν είναι κάτι απλό. Η πρότασή μου είναι να αφαιρέσετε τα χαλασμένα φύλλα και όσα έχουν πέσει στη γλάστρα και να τα πετάξτε στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος26/4/17 20:49

    καλησπέρα,
    έχω μι πασχαλια που ειναι παρατημενη παρα πολλα χρονια
    παρολαυτα δεν ειναι αρρωστη κ ανθοφορησε την ανοιξη
    ομως εχει αναπτυξη απιστευτα πολλες παραφυαδες οι οποιες εχουν μπερδευτει με διαφορα αλλα οπως κισσο. πως πιστευετεται οτι θα καταφερω ασφαλεστερα να φτασω στον κεντρικο κορμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολύ δουλειά! Πιάστε το κλαδευτήρι, ακονίστε το και ξεκινήστε να κόβετε παραφυάδες. Αφαιρέστε τον κισσό, είναι πολύ ανταγωνιστικός. Πρέπει να τον απομακρύνετε.

      Διαγραφή
  27. Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω γιατι η πασχαλια μου τα τελευταια χρονια δεν βγαζει καθόλου ανθη.με το που ερθει η ανοιξη βγαζει φυλλα κανονικα αλλα οχι ανθη.τι φταιει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου λίγες πληροφορίες παρακαλώ. Περιγράψτε μου το χώρο όπου βρίσκετε αυτή και τις φροντίδες που της δίνετε. Για παράδειγμα, είναι σε γλάστρα; Σε ηλιόλουστη θέση; Σε τι χώμα είναι; Παίρνει λίπασμα και αν ναι, τι είναι αυτό;

      Διαγραφή
  28. Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω γιατι η πασχαλια μου τα τελευταια χρονια δεν βγαζει καθόλου ανθη.με το που ερθει η ανοιξη βγαζει φυλλα κανονικα αλλα οχι ανθη.τι φταιει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μου λίγες πληροφορίες παρακαλώ. Περιγράψτε μου το χώρο όπου βρίσκετε αυτή και τις φροντίδες που της δίνετε. Για παράδειγμα, είναι σε γλάστρα; Σε ηλιόλουστη θέση; Σε τι χώμα είναι; Παίρνει λίπασμα και αν ναι, τι είναι αυτό;

      Διαγραφή
  29. Ματίνα13/5/17 14:22

    Επίσης να ρωτήσω πότε θα μπορούσα να κλαδεψω την πασχαλια, ώστε να πάρει σχήμα.. Ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ματίνα13/5/17 14:23

    Γεια σας, έχω μια πασχαλιά με λευκά άνθη στον κήπο, φυτεμενη στη γη, το ύψος της είναι 1,5 μέτρο και θα ήθελα να φυτέψω από την ίδια και σε άλλα σημεία του κήπου. Μπορείτε, σας παρακαλώ να με ενημερώσετε ποιες ενέργειες να κάνω ώστε να πετύχει η φύτευση του νέου φυτού; Δεν έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο και φοβάμαι ότι θα αποτυχω.... Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι θέλετε να πολλαπλασιάστε την πασχαλιά σας. Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο απλο να αγοράσατε μερικές λευκές πασχαλιές και να τις φυτέψετε.
      Για τον πολλαπλασιασμό κόψτε κλαδιά σε μήκος 15-20 εκ. αυτά είναι τα μοσχεύματα. Αφαιρέστε τα μισά τους φύλλα ξεκινώντας από κάτω. Βουτήξτε το κάτω μέρος του κάθε μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας και βάλτε το σε γλαστράκια που έχετε γεμίσει με χώμα εξωτερικού χώρου. Τοποθετήστε τα σε θέση φωτεινή και προφυλαγμένη από το κρύο, τη ζέστη και τον καυτό ήλιο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το χώμα παύει να είναι νωπό. Το μοσχεύματα που προέρχονται από το μεσαίο τμήμα των κλαδιών είναι τα καλύτερα.

      Διαγραφή
  31. Κε Ανδριτσοπουλε γεια σας.πηρα φετος την ανοιξη μια πασχαλια πολυ μικρη.την εβαλα ομως κατευθειαν σε πολυ μεγαλη γλαστρα.ανθισε κανονικα,μεγαλωσε και αρκετα,της εριξα λιπασμα μετα την ανθοφορια την ανοιξη και τωρα τελος ιουλη μου ξανα ανθισε.παρατηρω ομως οτι ενω ειναι κοντη αναπτυσετε σε πλατος.τα κλαδια της ειναι μεγαλα αλλα ο κορμος πολυ κοντος ακομα.πως πρεπει να την κλαδεψω για να ψιλωσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι αλλιώς τώρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για κλάδεμα. Η πασχαλιά απ' τη φύση της δεν κάνει κεντρικό κορμό. Βγάζει πολλούς βλαστούς οι οποίοι μεγαλώνουν σε ύψος λίγο-πολύ ταυτόχρονα. Έτσι το φυτό τελικά αποκτά φυλλωσιά σφαιρική ή σωστότερα ημι-σφαιρική και όχι κυλινδρική. Με αυτά θέλω να σας πω ότι η πασχαλιά σας θα βρει το δρόμο της. Κλαδέψτε την ελαφρά την άνοιξη όταν θα είναι ανθισμένη ή αμέσως μετά την ανθοφορία. Προσέξτε το λίπασμά της. Αναζητήστε πιο κάτω στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ αυτή με τίτλο λίπασμα. Εκεί θα βρείτε ότι αφορά τη λίπανση γλαστρικών φυτών. Αλλιώς δείτε και εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html.

      Διαγραφή
  32. Ανώνυμος19/9/17 21:01

    Έχουν φυτρώσει σε μια γλάστρα πασχαλίες ποτε να της μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος19/9/17 21:03

    Έχει φυτρώσει σε μια γλάστρα πασχαλιά ποτε να την μεταφύτευση και που είναι μικρές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα σας. Η πασχαλια μου εκτός από την Άνοιξη ανθισε και τώρα πόσο περίεργο μπορεί να είναι αυτό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πασχαλιά δεν ανθίζει μόνον στο μέσα της άνοιξης αλλά και αργότερα. Συνήθως αυτό γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού ή ακόμη συχνότερα, το φθινόπωρο. Μάλλον ο ήπιος καιρός, ίσως και η θέση του φυτού, να είναι η εξήγηση για αυτή την τόσο όψιμη ανθοφορία.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  35. Γεια σας. Αγόρασα μια πασχάλια, οχι σε γλάστρα αλλά σε χάρτινη συσκευασια με την ρίζα της και το λίγο χώμα της τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη. Ποτέ πρέπει να τη φυτεψω στο χώμα και τι πρέπει να κάνω για να πιάσει καλα???
    Nα προσθέσω ότι βρίσκομαι στη Γερμανια και αυτο το διάστημα ή θερμοκρασία είναι το βράδυ στους -8 C και την μέρα περίπου 6 C με λίγο ήλιο.
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το χώμα δεν είναι παγωμένο τότε μπορείτε να φυτέψετε. Η πασχαλιά δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο τρόπο φύτευσης. Ανοίγετε μία λακούβα περίπου 2 φορές μεγαλύτερη απ' τον όγκο της μπάλας χώματος του φυτού σας. Βάζετε στον πυθμένα του λάκου πολύ λίγο λίπασμα, το σκεπάζετε με χώμα και από πάνω βάζετε το φυτό. Γεμίζετε το λάκο με χώμα φροντίζοντας ώστε το φυτό να είναι στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν. Μετά ποτίζετε και αν χρειαστεί συμπληρώνετε με λίγο χώμα. Δεν χρειάζεται να πιέσετε το χώμα θα καθήσει μόνο του γύρω από τις ρίζες.
      Αν έχετε άλλες απορίες μη διστάσετε να γράψετε ξανά.

      Διαγραφή
  36. Ανώνυμος11/4/18 10:04

    γεια σας θα ηθελα να ρωτησω πως φυτευουμε με παραφυαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραβήξτε μία απ΄αυτές προσπαθώντας να βγάλετε μαζί και λίγη ρίζα. Μετά φυτέψτε την σε μία γλάστρα με αφράτο χώμα. Φυτεύοντας μην πιέστε το χώμα μέσα στη γλάστρα. Αντί γι' αυτό ποτίστε απαλά και γενναιόδωρα. Μετά συμπληρώστε χώμα αν χρειάζεται. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε θέση φωτεινή και προστατευμένη από τον άνεμο και τον καυτό ήλιο. Ποτίστε όποτε δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό. Όταν δείτε νέα βλάστηση σημαίνει ότι η φύτευση πέτυχε.

      Διαγραφή
  37. Ανώνυμος1/5/18 09:26

    Γειά σας έχω δύο πασχαλινές σε γλάστρα οι οποίες έχουν σταματήσει την ανθοφορεία τους. Τα φύλλα τους όμως έχουν μια έντονη άσπρίλα ειναι σαν φαγομενα επίσης έχουν κολλημένα πάνω τους κάτι μαυρακια τα οποία μοιάζουν με ακαθαρσίες κάμπιας. Επάνω στις πασχαλινές δεν υπάρχει κάμπια τις έχω ψάξει φύλλο φύλλο κλαδί κλαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε ως «έντονη ασπρίλα», μάλλον είναι το ωίδιο. Ασθένεια που προκαλείται από μύκητες και καταπολεμάται με ωιδιοκτόνο. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά. Αυτό σας το γράφω με κάθε επιφύλαξη μια και δεν έχω εικόνα του προβλήματος. Όμως το ωίδιο είναι κάτι συνηθισμένο στις πασχαλιές.
      Πάμε τώρα στο άλλο ζήτημα. Τα φαγώματα είναι στην περιφέρεια των φύλλων; Τα φύλλα θυμίζουν δαντέλα;

      Διαγραφή
    2. Εχω και εγω ασπριλα στα φυλα της πασχαλιας μου , ομως δεν ξερω αν εκανα σωστα , εβαλα σε ψεκαστηρα 2 κουταλιες πρασινο σαπουνι και λιγο οινοπνευμα και την ψεκασα
      Ειδα να γυαλιζουν και το ασπρο να εξαφανιζεται σιγα -σιγα
      Καλα εκανα ?
      Δεν ξερω

      Διαγραφή
    3. Επισης εχω και νυχτολουλουδο και επαθε βαμβακυαση και το ραντισα με παρασκευασμα με νερο , σαπουνι 2 κουταλιες και 1 κουταλια οινοπνευμα , και εξαφανιστηκαν αμεσως το φυτο μου ανασανε , καλα εκανα ?

      Διαγραφή
    4. Αν η ασπρίλα που βλέπετε είναι ένας λευκό-γκρίζος λεκές πάνω στο φύλλο, τότε πρόκειται για το ωίδιο. Αυτό είναι ένας μύκητας που προσβάλει συχνά, σχεδόν κάθε άνοιξη, την πασχαλιά. Το σαπουνόνερο μπορεί να σταματήσει κάποια έντομα. Η μόνη δράση που έχει απέναντι στο ωίδιο είναι να σκεπάζει για λίγο τους λεκέδες του. Μόνον με ειδικό ωιδιοκτόνο, π.χ. βρέξιμο θείο, θα σταματήσει το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    5. Με το νυχτολούλουδο το πετύχατε. Όμως έχετε υπ' όψη τα εξής:
      Με τον καιρό που έχει μάλλον θα χρειαστεί να ψεκάσετε ξανά με σαπουνόνερο.
      Το υλικό αυτό είναι μιας χρήσης. Δηλαδή αν περισσέψει λίγο μέσα στο ψεκαστήρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μέρες.

      Διαγραφή
    6. ευχαριστώ , μέρα παρα μέρα το ραντίζω , δεν καταλαβαίνω πως ξαναγίνεται η βαμβακίαση πάλι , οταν παρατηρώ μυρμήγκια που έλκονται απο την κωλώδη ουσία που αφήνουν αυτές οι νύμφες της βαμβακίασης τότε φτιάχνω νέο παρασκεύασμα , μήπως φταίει η θέση ? ειναι βορράς μετά 5 μμ τα βλέπει ηλιος , να τα πάω στο μπαλκόνι που εχει ανατολή ? μπας και φύγουν τα ζουζούνια , σαν μικρές άσπρες κάμπιες είναι οταν γεννιούνται

      Διαγραφή
    7. Απ' την περιγραφή που κάνετε καταλαβαίνω ότι στο νυχτολούλουδό σας εκτός από βαμβακάδα υπάρχει και μελίγκρα, εκτός κι αν εσείς μπερδεύετε τη βαμβακάδα με τη μελίγκρα. Για να δείτε πως είναι η δεύτερη, αναζητήστε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αυτή με τον τίτλο, μελίγκρα. Οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ είναι στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής. Για να βάλουμε τώρα τα πράγματα σε μια σειρά:
      Τόσο η μελίγκρα όσο και η βαμβακάδα είναι συνηθισμένα προβλήματα κάθε άνοιξη. Μάλιστα πρόκειται για έντομα που πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Για το πούμε χοντρικά, μέχρι να διώξτε την πρώτη γενιά έχει εμφανιστεί η δεύτερη. Πάντως όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο μειώνεται η δράση τους. Σε υγιή και γερά φυτά δύσκολα κάνουν σοβαρές ζημιές ενώ η έγκαιρη καταπολέμηση είναι πολύ σημαντική.
      Η βαμβακάδα ευνοείται από τον κακό αερισμό. Δηλαδή αν ένα φυτό βρίσκεται σε θέση με κακό αερισμό είναι πιο πιθανό να επεκταθεί πάνω του η βαμβακάδα.
      Το σαπουνόνερο είναι μιας χρήσης. Δηλαδή ψεκάζετε και ό,τι περισσέψει είναι για πέταμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
      Αν θέλετε να αποφύγετε το σαπουνόνερο αναζητήστε σε κάποιο καλό κέντρο κήπου κάποιο σκεύασμα που περιέχει φυσικό πύρεθρο. Αυτό είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο για φυτά. Κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα.

      Διαγραφή
  38. ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας , τώρα πάντως το μετέφερα το νυχτολούλουδο στην ανατολική πλευρά να δέχεται τον πρωινό ήλιο , ισως μου το βοηθήσει λιγάκι, επίσης χτες κάθισα και του εκανα σαπουνόνερο ενα - ενα τα φύλα του από την πίσω πλευρά και είδα γεμάτο μελίγκρα ήταν , τώρα διάβασα αντί για οινόπνευμα να βάλω ξύδι 1 κουταλιά σούπας , και το έκανα , άστραψαν τα φύλα του βέβαια και τώρα βγάζει άνθη , επίσης η πασχαλιά την ραντίζω κάθε μέρα με σαπουνόνερο , κλάδεψα λίγο τα ξερά λουλούδια της , αλλά δεν ξέρω είναι καταπράσινη η ασπρίλα φεύγει βλέπω , την παρακολουθώ να δω αν θεραπεύεται έτσι με οικολογικό τρόπο , αλλά με ανταμείβει , ειναι υγιής νομίζω να σας στείλω φωτογραφία να την δείτε και εσείς να μου πείτε αν πρέπει να συνεχίσω το σαπουνόνερο με το ξύδι η να της πάρω φάρμακο για την αρρώστια της ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας το ξαναγράφω εδώ: Το ξύδι, το σαπουνόνερο και το οινόπνευμα δεν διώχνουν το ωίδιο από τις πασχαλιές. Απλώς το σκεπάζουν και δεν φαίνονται οι λεκέδες και η ζημιά που προκαλεί. Το βρέξιμο θείο είναι ένα φυτοπροστατευτικό που χρησιμοποιείται στην βιολογική γεωργία.

      Διαγραφή
  39. επίσης έχω και ορτανσία , τέλειωσε ο κύκλος με τα λουλούδια της , αλλά βλέπω ματάκια τώρα , τα λουλούδια τα ξερά τα κλάδεψα , μπας και μου δυναμώσουν τα ματάκια και μηπως δω και άλλα λουλούδια , τι λέτε ? ξαναβγάζει λουλουδάκια ? ειναι ροζ χρώμα , την βλέπω και ζορίζεται σε μικρή γλάστρα , αλλά μες την ανθοφορία της ειπα μην την μεταφυτέψω , να το κάνω Σεπτέμβρη η Οκρώμβρη καλύτερα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο κάτω ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ θα βρείτε πολλά για τις ορτανσίες Διαβάστε σχετικά. Έχετε υπ' όψη ότι οι ορτανσίες ανθίζουν μία φορά το χρόνο. Επίσης, μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε τώρα.

      Διαγραφή
  40. Καλησπερα.Πηρα μια πασχαλια φετος κ ακομα την εχω στην γλαστρα που την αγορασα.Να της κανω μεταφυτευση παλι σε γλαστρα τώρα και αν ναι τι χωμα να βαλω; Ευχαριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να ξέρω αν θέλει μεταφύτευση ή όχι γιατί δεν έχω εικόνα του φυτού. Πάντως αν αποφασίστε να τη μεταφυτεύστε τώρα δεν θα προκαλέσετε πρόβλημα εφ όσον θα ποτίζετε τακτικά, δηλαδή όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αν τη μεταφυτεύστε χρησιμοποιήστε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Κατά τη μεταφύτευση φροντίστε για την καλή αποστράγγιση της νέας γλάστρας.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα σας!Έχω μια πασχαλια που μου ξεράθηκαν οι δυο βασικοί της κορμοί και τωρα έχουν μείνει μερικές παραφυάδες κάπως ανεπτυγμένες που τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα φαγώματος στα φύλλα κυρίως περιφερειακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φαγώματα στα φύλλα τα κάνουν έντομα αλλά χωρίς εικόνα ή περιγραφή δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο. Δώστε μερικές πληροφορίες για τον χώρο και το φυτό. Για παράδειγμα: Πού βρίσκεται αυτή η πασχαλιά; Στον κήπο ή σε γλάστρα; Είναι σε θέση ηλιόλουστη; Την ποτίζετε; Λίπασμα δώσατε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  42. Κύριε Ανδριτσόπουλου Καλημέρα σας έχω μία πασχάλια γύρω στο ενάμισι μέτρο φυτεμένη σε παρτέρι ξαφνικά εδώ και τρεις-τέσσερις μέρες άρχισε να τα φύλλα να ξεραίνονται τι μπορεί να συμβεί είχαμε αρκετές βροχές το τελευταίο διήμερο. Ο κορμός των κλαδιών είναι μέσα πράσινος. Πρεπει να κλαδέψω τα ξεραμένα δηλαδή τους κορμούς που έχουν ξεραμένα φύλλα; ευχαριστώ πολύ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΏ ΝΑ σας στείλω φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες στο μέιλ μου. Θα το δείτε στην δεξιά στήλη, στο πάνω μέρος της σελίδας. Μην κλαδέψτε ακόμη. Δώστε πληροφορίες για το φυτό και τις φροντίδες που του παρέχετε.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα. Βρήκα ροκανιδια στο χώμα της γλαστρας και τρύπα στον κορμό της. Μπορώ να κάνω κάτι; Το φυτό είναι περίπου 8 ετών κ πρώτη φορά φέτος δεν ανθοφορησε. Θα μπορούσατε να μου πείτε τι πρέπει να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάποιο ξυλοφάγο έντομο έχει μπει στο φυτό και κάνει ζημιές. Δεν μπορώ να ξέρω ποιό είναι το έντομο αυτό. Ίσως είναι ο φλοιοτρίβης ο οποίος κάνει τρύπες, αφήνει ροκανίδι και κάνει χαρακτηριστικές στοές κάτω από το φλοιό. Παρόμοια συμπεριφορά αλλά διαφορετικές στοές κάνει και ο φλοιοφάγος. Προσβάλλoυν τα ελαιόδεντρα, την πασχαλιά και μερικά ακόμη είδη. Υπάρχουν ειδικά εντομοκτόνα, αλλά η χρήση τους δεν είναι απλή υπόθεση, πολύ περισσότερο από ερασιτέχνες. Κόψτε το μολυσμένο τμήμα και πετάξτε το στα σκουπίδια. Φροντίστε το φυτό με κατάλληλες λιπάνσεις και ποτίσματα ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος24/10/18 17:50

    Καλησπερα! Ήθελα να ρώτησα γιατί η πασχαλια μου άνθισε ξανά τώρα τέλη Οκτώβρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά είδη φυτών παρουσιάζουν και δεύτερο κύμα ανθοφορίας εκτός από το «κανονικό» εφ όσον οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Έτσι η φθινοπωρινή ανθοφορία στην πασχαλιά είναι κάτι που το βλέπουμε μερικές φορές.

      Διαγραφή
  45. Καλησπερα εχω μια πασχαλια σε γλαστρα εδω κι 1 χρονο,αλλα φετος δεν εχει βγαλει ακομη φυλλα.Ειναι φυσιολογικο αυτο; μηπως χρειαζεται λιπασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής όπου βρίσκεται το φυτό. Όσο πιο κρύο είναι τόσο καθυστερεί η έναρξη της βλάστησης. Δηλαδή μπορεί και να είναι φυσιολογικό. Ξύστε με το νύχι τον φλοιό σε διάφορα σημεία για να δείτε αν υπάρχει πράσινο από κάτω. Αν υπάρχει το φυτό είναι ζωντανό.
      Για το λίπασμα σε γλαστρικά φυτά πατήστε στο πάνω μέρος της σελίδας το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ και βρείτε εκεί τον σύνδεσμο για το «Λίπασμα σε γλάστρες».

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα Κύριε Ταξιάρχη,Θέλω να αγοράσω μια πασχαλιά με γεμάτα ανθη (διπλά)για το μπαλκόνι και να την διατηρήσω στη γλάστρα.Μπορώ να της δώσω στη συνέχεια κάποιο σχήμα η θα πρέπει να γίνει θάμνος. Μπορείτε να μου πείτε κάποια ονομασία ποικιλίας για γλάστρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για να της δώσετε κάποιο σχήμα θα χρειαστούν 2-3 επαναλαμβανόμενα κλαδέματα κάθε χρόνο. Αυτά όμως θα μειώσουν ή θα εμποδίσουν την ανθοφορία της. Το θέλετε αυτό;
      Υπάρχουν ποικιλίες μικρόσωμες, για παράδειγμα η πασχαλιά Καμπούλ (Syringa protolaciniata Kabul) και η Μέιντενς Μπλας (Syringa x hyacinthiflora Maiden’s Blush) που υπήρχαν στην ελληνική αγορά. Το θέμα είναι ποιές θα μπορέσετε να βρείτε σήμερα στα φυτώρια. Γι' αυτό όταν πάτε για να αγοράσετε ρωτήστε ποιό είναι το τελικό μέγεθος του φυτού που θα σας προτείνουν, αν σας απαντήσουν «μέχρι 1,80-2 μ. το πολύ 2,50» τότε είστε μπροστά σε αυτό που θέλετε.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος16/4/19 21:07

    Καλησπέρα. Έχω μια πασχαλιά σε γλάστρα, η οποία πέρσι αφού άνθισε, έριξε τα φύλλα της και ξεράθηκε. Μέσα στο καλοκαίρι, πέταξε αρκετές παραφυάδες τις οποίες αποφάσισα να την τις αφαιρέσω. Οι παραφυάδες κράτησαν τα φύλλα τους όλο το χειμώνα, κ φέτος συνέχισαν να αναπτύσσονται με σχετικά αργούς ρυθμούς. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να καταφέρω να έχω ένα κανονικό φυτό του χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, υπάρχει περίπτωση. Όμως αν η πασχαλιά σας ήταν εμβολιασμένη, τότε το νέο φυτό που θα έχετε θα είναι το πρώην υποκείμενο. Αυτό μπορεί να είναι κάποια πασχαλιά αλλά μπορεί να είναι και λιγούστρο. Αρκετά συχνά εμβολιάζονται πάνω σε τέτοιο οι πασχαλιές. Το βασικό θέμα πάντως είναι να βρείτε την αιτία της ζημιάς της πασχαλιάς.

      Διαγραφή
  48. Καλησπερα.Εχω φυτέψει Πασχαλιά σε γλάστρα,μπαλκόνι βορρά και μπροστά στη θάλασσα. Δεν έχει ανθισει ακομη.Εδω και λίγες μέρες έχει καψίματα στα φύλλα της. Που μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες να μου πείτε τη γνώμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι. Μπορείτε να βάλετε έναν σύνδεσμο σε ένα νέο σχόλιο πατώντας Απάντηση ή να στείλετε e-mail. Η διεύθυνσή μου είναι στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, σας έγραψα από το κινητό νωρίτερα και δεν εμφάνιζε το e-mail σας.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η πασχαλιά μοιάζει σαν να έμεινε κάποια στιγμή απότιστη, όμως μπορεί η ζημιά να οφείλεται και σε δυνατό άνεμο. Μιλάω για τα καψίματα στην περιφέρεια φύλλων.
      Επίσης, υπάρχουν φύλλα που έχουν μικροζημιές από έντομα. Εννοώ αυτά που μοιάζουν τσαλακωμένα. Είναι μικρο-πράγματα, μην ψεκάστε. Ακόμη και με βαμβάκι μπορείτε να τα καθαρίσετε. Όμως αν δείτε μελίγκρες, τότε να ασχοληθείτε περισσότερο. Στις φωτ. δεν είδα μελίγκρες.
      Κάτι καψίματα στο κεντρικό τμήμα των φύλλων μοιάζουν με απλά χτυπήματα ή δαγκώματα εντόμων.
      Η γλάστρα μοιάζει να χώραγε κι άλλο χώμα.

      Ο βοριάς είναι πρόβλημα, αλλά μεγαλύτερο είναι η έλλειψη ήλιου μια και η πασχαλιά προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Η αλμύρα δεν της αρέσει αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή θα είναι το πρόβλημα στην περίπτωσή σας. Η πασχαλιά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για γλάστρα εκτός κι αν πρόκειται για κάποια ποικιλία μικρόσωμη από τη φύση της. Η κοινές πασχαλιές είναι πολύ μεγάλες για να τα βγάλουν πέρα στον περιορισμένο χώρο μιας γλάστρας. Αφού την επιλέξατε θα πρέπει να προσέχετε πολύ το πότισμά της και να μην παραλείπετε το λίπασμά της.

      Διαγραφή
  49. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, και τις οδηγίες. Είναι μικρόσωμη ποικιλία απ' όσο θυμάμαι, την μετακίνησα ξανά,συμπλήρωσα χώμα και ψεκάζω με νερό το φύλλωμα για να ξεπλενω την αλμύρα. Όσον αφορά τη λίπανση, τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν βάλατε χώμα από πάνω, τότε κακώς το βάλατε γιατί θάψατε τον κορμό. Βγάλτε το. Ήταν λάθος μου να μην σας το γράψω. Όταν φυτεύουμε ή μεταφυτεύουμε βάζουμε το φυτό στο ίδιο βάθος που ήταν πριν.
      Το κατάβρεγμα των φύλλων δεν θα βγει σε καλό. Ευνοεί πολύ μελίγκρες και μύκητες.
      Για τη λίπανση πατήστε ΛΙΠΑΣΜΑ στο πάνω μέρος της σελίδας και διαβάστε το «Λίπασμα σε γλάστρες».

      Διαγραφή
  50. Λαθος μου που δεν διευκρινισα. Πρόσθεσα χώμα βγάζοντας πρώτα το φυτό,κορμός και χώμα είναι στα ίδια επίπεδα που είχε κατά την αγορά.θα το προσπαθήσω πολύ.και ελπίζω να επανέλθω με καλύτερη κατάσταση.Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει. Θα είναι δύσκολο επιχείρημα η πασχαλιά μπροστά στη θάλασσα. Τουλάχιστον προστατεύστε την από τον άνεμο.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  51. Ανώνυμος6/5/20 18:29

    Καλησπέρα! Εχω μια πασχαλιά η οποία ακόμη δεν εχει ανοίξει; Ειναι φυσιολογικό; Την εχω ξύσει καποιες φορες και διαπιστώνω οτι ειναι δροσερή απο μεσα. Εχει πετάξει καποια ματια αλλα και αυτα τώρα ενα μηνα περίπου δίχως να έχουν ανοίξει καποια. Προβληματίζομαι με το τι μπορει να εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι φυσιολογικό και σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Περιγράψτε μου τις συνθήκες στον χώρο που βρίσκεται και τις φροντίδες που δέχεται. Είναι σε γλάστρα ή στο χώμα. Σε ηλιόλουστη θέση ή σκιερή, είναι παραλία. Κάθε πότε ποτίζετε; Βάζετε λίπασμα και τι είδους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/5/20 23:51

      Καλησπέρα κ.Ταξιαρχη,
      Τελικά πήρα την απόφαση να την ξεπατώσω και διαπίστωσα οτι είχαν ξεραθεί απο μεσα τα κλαδιά της. Γενικά ειναι σε ηλιόλουστη θεση, στο χώμα και στην εξοχή. Την είχαμε απο πέρυσι και δεν ξερω ποιος μπορει να ηταν ο λόγος που κατάντησε ετσι. Λίπασμα ειχα βάλει αρχες της άνοιξης.
      Σκέφτομαι να δοκιμάσω να ξαναβαλω μια νέα στη θεση της.
      Τι συμβουλή έχετε να μου δωσετε;
      Ευχαριστώ πολυ,
      Ιωαννης

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Συνήθως τέτοια προβλήματα προκαλούνται από κακό πότισμα, ζημιές στη φύτευση, σταθερή έκθεση σε δυνατούς ανέμους, κακές εδαφικές συνθήκες όπως κακή στράγγιση ή ακόμη και οικοδομικά μπάζα θαμένα μέσα στο χώμα. Ισχύει κάτι από αυτά;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος11/5/20 14:39

      Το μονο που μπορώ να πω και δεν ξερω κατα ποσο μπορει να παιζει ρόλο ειναι οτι βρισκόταν φυτεμένη στην αυλή οπου εχει στρωθεί στο χώμα κυβόλιθους. Δλδ ειναι χώμα άπλετο απο κατω, μια στρώση άμμο, και απο πάνω εχει τοποθετηθεί σε όλη την αυλή κυβόλιθους. Μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες αλλα δεν ξερω αν υπαρχει καποια ηλεκτρονικη διεύθυνση. Το θεμα ειναι οτι εχω παρα πολλα φυτεμένα δέντρα και φυτά στην αυλή που δεν νομιζω να ειναι το θεμα ο κυβολιθος ως προς τα «οικοδομικά μπαζα» που αναφέρατε.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Όταν χτίζεται ένα κτίριο οι οικοδόμοι συνηθίζουν να ρίχνουν ό,τι άχρηστο υλικό προκύπτει (όπως κομμάτια από ασβέστη ή τσιμέντο, ξύλα, μονωτικά υλικά κ.λπ.) σε ένα σημείο της αυλής. Αργότερα, προς τα τελειώματα των εργασιών, αυτά σκεπάζονται με χώμα. Όταν πάμε να φυτέψουμε εκεί, το φυτό στην αρχή πάει καλά μέχρι που συναντούν οι ρίζες του τα προαναφερθένα μπάζα ή και ασυνέχειες (κενούς χώρους), οπότε παίρνει την κάτω βόλτα. Για τέτοια πράγματα μιλάω και όχι για τους κυβόλιθους. Επομένως αφού δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι κατάλληλες, δοκιμάστε να φυτέψετε μία ακόμη πασχαλιά.
      Στην οθόνη του υπολογιστή το e-mail μου φαίνεται στη δεξιά στήλη. Δεν το γράφω εδώ για λόγους ασφάλειας.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα σας. Αγόρασα μια πασχαλιά αρκετά μεγαλωμένη, την έβαλα σε μεγάλη πήλινη γλάστρα στη βεράντα μου, είχε μια υπέροχη ανθοφορία και μετά άρχισαν τα φύλλα της να σκουραίνουν στις άκρες,να μαραίνοται και να ξεραίνονται. Ο κύριος που την αγόρσα μου είπε ότι την πότισα πολύ, το μείωσα αλλά τίποτα. Ενας άλλος (σε άλλο φυτώριο) που οτυ πήγα φύλλα μου είπε ότι είναι απότιστη, την πότισα και τα ίδια. Εχω μεγάλη στενοχώρια- δεν είναι μήκυτας, ούτε κάποια αρρώστια και τα κλαδιά της είναι ζωντανά- κλάδεψα τα ξερά και το είδα. Τελικά πώς πρεπει να την ποτίζω; Πώς θα τη σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      δυστυχώς η τελική εικόνα μιας πασχαλιάς απότιστης και μιας υπερβολικά ποτισμένης είναι η ίδια. Όμως στην πρώτη περίπτωση βλέπει κανείς πρώτα τα φύλλα μαραμένα από την έλλειψη νερού μετά μαυρισμένα και μετά ξερά. Στην δεύτερη περίπτωση φτάνουμε στο μαύρισμα των φύλλων χωρίς να μεσολαβήσει ο μαρασμός τους. Ταιριάζει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;
      Ένας ακόμη λόγος για το μαύρισμα των φύλλων είναι να μην στραγγίζει καλά το χώμα της γλάστρας. Όταν ποτίζετε φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Ας δούμε και μια άλλη περίπτωση: Πόσες μέρες μετά την μεταφύτευση στην πήλινη γλάστρας εμφανίστηκε το πρόβλημα;
      Μην βάλετε λίπασμα όσο το φυτό έχει πρόβλημα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας έχω μια πασχάλια εδώ και 3 μήνες όλα ήταν μια χαρά έβγαζε καινούργια φυλλα ξαφνικά τα φύλλα της άρχισαν να γυρνάνε προς τα κάτω και να πέφτουν τα τα φύλλα της και να δύο φύλλα που είδα είχαν σαν βρωμια, τι μπορει να φταει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η πασχαλιά είναι σε γλάστρα ή στο χώμα του κήπου; Πότε τη φυτέψατε στη θέση της; Τα προβλήματα εμφανίστηκαν αμέσως μετά τη φύτευση; Είναι σε θέση ηλιόλουστη; Κάθε πότε την ποτίζετε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  54. Κύριε Ανδριτσόπουλε έχω μια πασχαλιά σε γλάστρα πότε μπορώ να τη φυτέψω στο χώμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στην πράξη μπορείτε να φυτέψετε όποτε θέλετε, όμως οι καλύτερες εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Αν φυτέψετε τώρα, θα πρέπει να είστε κοντά για να μην χαθεί κάποιο πότισμα.

      Διαγραφή
  55. Γειά σας ,Στο τέλος της άνοιξης αγόρασα μια πασχαλιά και την γύρο στο 1,5 μετρο και την φύτεμα στο κήπο. Αλλά η θέση δεν ήταν ηλιόλουστη ούτε ευαερη και ετσι αποφασησα να την βάλω σε γλάστρα διαμέτρου 25 εκ.προσπαθώντας να την βγάλω από την γη προσεκτικά για να μην καταστρέψω τις ρίζες της.Έχει προσβληθεί είδη από ιώδιο αλλά το αντιμετωπίζω.Έκανα λάθος που την μεταφυτεψα τωρα;Σημειωτέον ότι μένουμε σε βουνό στο δάσος και η θερμοκρασία εδώ είναι πιο χαμηλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν ήταν η καλύτερη εποχή για τέτοιου είδους αλλαγή, όμως απ' αυτά που γράφετε το φυτό κατάφερε να τα βγάλει πέρα. Η προσβολή από το ωίδιο είναι άσχετη με τη μεταφύτευση.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Κάτι ξέχασα,
      Αν η πασχαλιά σας δεν είναι κάποιας μικρόσωμης ποικιλίας αλλά είναι μία τυπική πασχαλιά τότε είναι καλύτερα να της βρείτε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο για να τη φυτέψετε προς το τέλος του επόμενου χειμώνα ή την άνοιξη.

      Διαγραφή
  56. Ανώνυμος10/3/21 20:10

    Καλησπέρα σας!
    Αγόρασα και 'γω μια πασχαλιά και με ταλανίζει το πού να τη φυτέψω. Η θέση που προτιμώ είναι βορειοδυτική, με άφθονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, αρκετή το φθινόπωρο και την άνοιξη, αλλά το χειμώνα σχεδόν μηδαμινή. Θα είναι μάταιος κόπος; Μήπως είναι καλύτερο να τη φυτέψω στο πίσω μέρος του σπιτιού που θα έχει αρκετό ήλιο όλο το χρόνο; Βέβαια εκεί δε θα τη βλέπει κανείς!
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όσο περισσότερο ήλιο έχει η πασχαλιά, τόσο πλουσιώτερη θα είναι η ανθοφορία της. Για τις πιο σκιερές θέσεις σκεφτείτε τον ελαίαγνο, το βιβούρνο, τη ναντίνα κ.ά. Είναι πολλά τα θαμνώδη φυτά που ανθοφορούν και μπορούν να σταθούν σε τέτοιες συνθήκες. Πάντως για την επιλογή σας λάβετε υπ' όψη και τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα φυτά, όπως είναι οι κλιματικοί παράγοντες, το νερό και το έδαφος.

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος18/3/21 20:41

    Γεια σας, έχω μια πασχαλιά στο μπαλκόνι αρκετά χρόνια τώρα, βλέπω όμως ότι "πνίγεται" θεωρώ ότι θέλει μεγαλύτερη γλάστρα ο χώρος όμως δεν μου το επιτρέπει. Τι θα μπορούσα να κάνω; Πέρυσι τα φύλλα της δεν ήταν τόσο πυκνά είχε όμως ανθοφορία. Θα μπορούσα να αραιωσω τις ρίζες για να την βοηθήσω? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Φέτος αφαιρέστε το επιφανειακό χώμα, δηλαδή στρώμα χώματος πάχους 3-4 εκ., και αντικαταστήστε το με νέο. Αν είναι δύσκολο, αφαιρέστε λιγότερο. Τον επόμενο χειμώνα, όταν το φυτό θα είναι σε λήθαργο, βγάλτε το από τη γλάστρα και αραιώστε τις ρίζες του. Στο μεταξύ να είστε προσεκτικός με το πότισμα και να δίνετε συχνές και πιο αραιωμένες δόσεις λιπάσματος υγρού ή σε μορφή σκόνης. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι οι λιπάνσεις σταματούν.

      Διαγραφή
  58. Καλησπέρα σας,

    έχω μία πασχαλιά σε γλάστρα από πέρσι τον Μάιο. Δυστυχώς - η ηλίθια - δεν γνώριζα ότι είναι φυλλοβόλο, κι όταν φυσιολογικά άρχισε να φυλλοροεί, εγώ ψάχνοντας τι πάει στραβά και θέλοντας να τη σώσω, και τι δεν της έχω κάνει. Κάπου τον Φεβρουάριο που ενημερώθηκα περισσότερο, την έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα για να της αφρατέψω το χώμα με στεγνό (είχε παραμουλιάσει με τις βροχές), της έβαλα ελαφρόπετρα κάτω και πρόσεχα να μην βρέχεται. Έκτοτε την προσέχω τακτικά, την έχω σε προφυλαγμένο μέρος από την βροχή, παράλληλα όμως σε ηλιόλουστο σημείο, τσεκάρω αν είναι ελαστική και πράσινη μέσα... δείχνει να ζει, αλλά είμαστε μέσα Απριλίου κι ενώ ό,τι άλλο ήταν σε λήθαργο (πχ η γλυσίνιά μου) έχει ξαναπρασινίσει, η πασχαλιά που θεωρητικά είναι το πρώτο που "ξυπνάει" παραμένει σαν σκελετός. Λέτε να υπάρχει ελπίδα να επανέλθει αργότερα μες την άνοιξη, δεν είναι κι ότι έχει κάνει μεγάλες ζέστες ως τώρα, ή πάει, τη σκότωσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι πασχαλιές δεν φοβούνται τη βροχή. Αν η γλάστρα στραγγίζει καλά, το νερό της βροχής δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Όσο οι βλαστοί είναι πράσινοι, κάντε υπομονή και περιμένετε. Ελέγξτε αν οι οφθαλμοί έχουν αρχίσει να διογκώνονται. Είναι και αυτό σημάδι ότι η βλάστηση ξεκινά.

      Διαγραφή
  59. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας! (πάτησα κατά λάθος "δημοσίευση" πριν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλημέρα σας κ. Ανδριτσόπουλου, βλεπω τα φύλλα της Πασχαλιάς μου δαγκωμένα και κοντά στη γλάστρα βρήκα μια μικρή κάμπια. Μήπως υπάρχει ένας φυσικος τρόπος να το αντιμετωπίσω και τι θα μπορούσα να κανω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω ποιού εντόμου κάμπια είναι αυτή που τρώει την πασχαλιά σας. Όμως συνήθως, οι πασχαλιές προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδόπτερων, είναι αυτά που γίνονται πεταλούδες στην «ακμαία» φάση της ζωής τους. Οι κάμπιες αυτές καταπολεμούνται με βάκιλλο της Θουριγγίας. Αυτό είναι ένας μικρο-οργανισμός που βλάπτει μόνον τη συγκεκριμένη κατηγορία εντόμων και τίποτε άλλο. Θα τον βρείτε σε καταστήματα γεωργικών ειδών. Πάντως αν οι κάμπιες είναι πολύ λίγες ίσως είναι ευκολότερο να τις συλλέξετε παρά να τις ψεκάσετε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα σας. Η πασχαλιά μου από ατύχημα έσπασε το κεντρικό κλαδί και έχει μείνει περίπου τριάντα εκατοστά. Έχει παραμείνει κι ένα πλαϊνό κλαδί το οποίο ανθίζει. Θα μεγαλώσει κάπως ο κορμός? Τις παραφυάδες να τις αφήσω να αναπτυχθούν? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αφού έχουν μείνει κάποια τμήματά της, θα επανέλθει και θα αποκτήσει θαμνώδες σχήμα. Κάποιος νέος βλαστός θα πάρει τη θέση του κεντρικού και δίπλα του ή λίγο ψηλότερα από αυτόν θα εκπτυχθούν και άλλοι. Αν θέλετε η πασχαλιά σας να έχει δενδρώδες σχήμα, τότε θα πρέπει εσείς να διαλέξετε έναν νέο ή τον εναπομείναντα πλάγιο βλαστό και να τον μετατρέψετε σε κεντρικό (σε κορμό, με άλλα λόγια) τοποθετώντας ένα στήριγμα.
      Συνήθως, αλλά όχι πάντα, οι πασχαλιές είναι μπολιασμένες πάνω σε λιγούστρο. Αν οι παραφυάδες της δικής σας πασχαλιάς είναι από υποκείμενο που δεν είναι πασχαλιά, τότε πρέπει να τις κόψετε. Διαφορετικά αφήστε τις.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  62. Ανώνυμος26/7/23 20:40

    Καλησπέρα πήρα φέτος μια πασχαλιά κ την έβαλα σε γλάστρα. Όταν την αγόρασα είχε άνθη. Τώρα τα φύλλα της έχουν ξεραθεί όλα τα πιάνω κ μου μένουν σε χτο χέρι. Τι να κάνω έχω στεναχωρηθεί πολύ. Να την κόψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η πασχαλιά ανθίζει στα μέσα της άνοιξης περίπου, τώρα πια στα τέλη του Ιουλίου είναι φυσιολογικό να μην έχει άνθη. Όμως το πρόβλημα είναι αυτό που περιγράφετε για το φυτό, δηλαδή ότι τα φύλλα είναι ξερά και είναι σημαντικό να βρούμε τι πήγε στραβά. Αν θέλετε λοιπόν, απαντήστε σε μερικές ερωτήσεις μου:
      Πόσες μέρες μετά την μεταφύτευση σε νέα γλάστρα άρχισαν να χαλάνε τα φύλλα;
      Κάθε πότε ποτίζετε;
      Φεύγει το νερό από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Βάλατε κάποιο λίπασμα; Αν ναι, πότε και τι είδους;
      Η πασχαλιά είναι σε ηλιόλουστη θέση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  63. Ανώνυμος23/2/24 11:04

    Καλημέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι δυνατόν να φυτέψω την συγκεκριμένη 'ελληνική' ποικιλία στην Γερμανία, όπου έχει σαφώς πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια (προφανώς μέσα σε γλάστρα και εντός του σπιτιού για να μην είναι πρόβλημα το κρύο και η συνεχής βροχή-υγρασία).
    Έχω παρατηρήσει ότι οι αντίστοιχες γερμανικές ποικιλίες παράγουν σαφώς λιγότερη ευωδία, οπότε θα προτιμούσα την συγκεκριμένη.
    Κάπου εδώ να επισημάνω ότι δεν γνωρίζω πολλά από φροντίδα φυτών, οπότε αν χρειάζεται ανεπτυγμένες γνώσεις η φροντίδα της, θα ήταν κρίμα να ξεραθεί τσάμπα το καημένο το φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση στην απάντησή μου. Ελπίζω να μην είναι αργά.
      Η πασχαλιά αντέχει καλά στο κρύο και την παγωνιά. Μάλιστα είναι φυτό που κατάγεται από την κεντρική Ευρώπη. Άρα δεν θα έχετε πρόβλημα με τον γερμανικό χειμώνα. Είναι ένα μάλλον εύκολο φυτό στην καλλιέργεια.
      Ποιά είναι η ελληνική ποικιλία στην οποία αναφέρεστε; Δεν γνωρίζω κάποια. Το μόνο που μπορώ να σας πω σχετικά με τις ποικιλίες είναι ότι αυτές που βρίσκουμε στην Ελλάδα, διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα των ανθέων, στην ένταση του αρώματος και στο τελικό μέγεθος του φυτού. Οι μικρόσωμες είναι κατάλληλες και για καλλιέργεια σε γλάστρα. Τέλος, σημειώστε ότι η ένταση του αρώματος εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. έδαφος) και όχι μόνον από γενετικούς.
      Ζητώ και πάλι συγγνώμη για την καθυστέρηση.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.