13 Νοε 2011

Βιβούρνο τίνους

Το λένε και ψευδοδάφνη επειδή τα φύλλα του, ίσως και οι καρποί του, σε κάποιους θυμίζουν αυτά της δάφνης του Απόλλωνα. Είναι ένας μεγάλος, αειθαλής, θάμνος που ανθίζει απ' τον Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο κάνοντας πυκνές, επίπεδες και στρογγυλές ταξιανθίες λευκές όταν είναι ανοιχτά τα άνθη και ροζέ όταν αυτά είναι ακόμη στο στάδιο του μπουμπουκιού. 


Viburnum tinus


Είναι φυτό κατάλληλο για νέους κηπουρούς ή και τεμπέληδες, αφού αντέχει στην ξηρασία, δεν απαιτεί πολλές φροντίδες και δεν υποφέρει από εχθρούς και ασθένειες. Ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις απ' το έδαφος, αντέχει καλά τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. 
Αν θέλουμε να πυκνώσουμε τη φυλλωσιά του ή να της δώσουμε σχήμα το κλαδεύουμε μετά την άνθιση. Διαφορετικά το αφήνουμε όπως είναι και έτσι θα δούμε και τους μικρούς μαύρους καρπούς του. Το τυπικό βιβούρνο, Viburnum tinus, (φωτ. αριστερά)δεν είναι ό,τι καλύτερο για γλάστρα επειδή είναι αρκετά μεγάλο, αντίθετα η ποικιλία του Ιβ Πράις (Eve Price, φωτ. δεξιά) είναι μικρόσωμη, επομένως  ιδανική για φυτοδοχεία και δίνει άνθη πιο ροζ με μεγαλύτερη διάρκεια. 3 σχόλια:

 1. Ποιο από τα δύο είδη είναι καταλληλότερο για μέλισσες, δηλαδή να έχει πλούσια βλάστηση και διάρκεια;
  Επίσης ποιο είδος ανθίζει γρηγορότερα δηλαδή τον Δεκέμβριο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη. Το βιβούρνο Ιβ Πράις είναι ποικιλία του κοινού βιβούρνου. Μια και αναφέρεστε σε μέλισσες καταλαβαίνω ότι σας ενδιαφέρουν φυτά με χειμωνιάτικη ανθοφορία που προσελκύουν μέλισσες. Το βιβούρνο τίνους ή ψευδοδάφνη και η ποικιλία του, Ιβ Πράις είναι τέτοια. Ανθίζουν το χειμώνα όμως η ακριβής περίοδος ανθοφορίας μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Δηλαδή σε άλλες περιοχές μπορεί να ξεκινήσει η ανθοφορία τον Ιανουάριο και σε άλλες το Φεβρουάριο, για παράδειγμα. Για να διαπιστώσετε τι ισχύει στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα το χειμώνα αναζητώντας ανθισμένα βιβούρνα.
   Τα φυτά της ποικιλίας Ιβ Πράις γίνονται πολύ μικρότερα από το κοινό βιβούρνο, επομένως έχουν λιγότερα άνθη, όμως αυτά διαρκούν λίγο περισσότερο.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να με κατατοπίσετε.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.