Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Βιβούρνο τίνους

Το λένε και ψευδοδάφνη επειδή τα φύλλα του, ίσως και οι καρποί του, σε κάποιους θυμίζουν αυτά της δάφνης του Απόλλωνα. Είναι ένας μεγάλος, αειθαλής, θάμνος που ανθίζει απ' τον Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο κάνοντας πυκνές, επίπεδες και στρογγυλές ταξιανθίες λευκές όταν είναι ανοιχτά τα άνθη και ροζέ όταν αυτά είναι ακόμη στο στάδιο του μπουμπουκιού. 


Viburnum tinus


Είναι φυτό κατάλληλο για νέους κηπουρούς ή και τεμπέληδες, αφού αντέχει στην ξηρασία, δεν απαιτεί πολλές φροντίδες και δεν υποφέρει από εχθρούς και ασθένειες. Ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις απ' το έδαφος, αντέχει καλά τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. 
Αν θέλουμε να πυκνώσουμε τη φυλλωσιά του ή να της δώσουμε σχήμα το κλαδεύουμε μετά την άνθιση. Διαφορετικά το αφήνουμε όπως είναι και έτσι θα δούμε και τους μικρούς μαύρους καρπούς του. Το τυπικό βιβούρνο, Viburnum tinus, (φωτ. αριστερά)δεν είναι ό,τι καλύτερο για γλάστρα επειδή είναι αρκετά μεγάλο, αντίθετα η ποικιλία του Ιβ Πράις (Eve Price, φωτ. δεξιά) είναι μικρόσωμη, επομένως  ιδανική για φυτοδοχεία και δίνει άνθη πιο ροζ με μεγαλύτερη διάρκεια. 9 σχόλια:

 1. Ποιο από τα δύο είδη είναι καταλληλότερο για μέλισσες, δηλαδή να έχει πλούσια βλάστηση και διάρκεια;
  Επίσης ποιο είδος ανθίζει γρηγορότερα δηλαδή τον Δεκέμβριο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη. Το βιβούρνο Ιβ Πράις είναι ποικιλία του κοινού βιβούρνου. Μια και αναφέρεστε σε μέλισσες καταλαβαίνω ότι σας ενδιαφέρουν φυτά με χειμωνιάτικη ανθοφορία που προσελκύουν μέλισσες. Το βιβούρνο τίνους ή ψευδοδάφνη και η ποικιλία του, Ιβ Πράις είναι τέτοια. Ανθίζουν το χειμώνα όμως η ακριβής περίοδος ανθοφορίας μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Δηλαδή σε άλλες περιοχές μπορεί να ξεκινήσει η ανθοφορία τον Ιανουάριο και σε άλλες το Φεβρουάριο, για παράδειγμα. Για να διαπιστώσετε τι ισχύει στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα το χειμώνα αναζητώντας ανθισμένα βιβούρνα.
   Τα φυτά της ποικιλίας Ιβ Πράις γίνονται πολύ μικρότερα από το κοινό βιβούρνο, επομένως έχουν λιγότερα άνθη, όμως αυτά διαρκούν λίγο περισσότερο.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να με κατατοπίσετε.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος16/9/16 19:34

  Καλησπέρα σας. Έχω στον κήπο μου,στο Πολυδένδρι Αττικής, μερικά φυτά διαμορφωμένα σε δεντράκια, ηλικίας 10 ετών, από τις ποικιλίες Viburnum tinus και Viburnum tinus lucidum. Το πρόβλημα είναι ότι τα lucidum έχουν λιγοστά κοκκινωπά φύλλα, ακόμη και το καλοκαίρι, και όχι πράσινα και γυαλιστερά όπως θα έπρεπε. Φαίνονται γυμνά και γερασμένα. Από την άλλη, τα υπόλοιπα (Viburnum tinus) είναι κάπως πιο πυκνά, αλλά τα φύλλα τους είναι κιτρινωπά και ασθενικά, χωρίς όμως να φυλλοροούν. Σημειωτέον ότι τα έχουμε κλαδέψει για να ανανεωθούν, χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι φωτίνιες και οι μανόλιες που βρίσκονται κοντά τους είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το έδαφος του κήπου είναι φτωχό, δε βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών, αλλά το λιπαίνουμε.
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα να κόψουμε σύρριζα τα βιμπούρνα και τα λουσίντουμ αφήνοντας μόνο κάποιες παραφυάδες που έχουν αρχίσει να "πετάγονται" χαμηλά για να αναπτυχθούν εξαρχής ως θάμνοι αυτή τη φορά. Μήπως είναι λάθος να διαμορφώνουμε σε δέντρα αυτά τα φυτά και είναι καλύτερο να μένουν θάμνοι; Αν πιστεύετε ότι είναι σωστή αυτή η δραστική λύση, τότε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το κόψιμο των δέντρων; Συγγνώμη για το μεγάλο μου μήνυμα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν αφήσετε τις παραφυάδες να αναπτυχθούν τα φυτά θα αποκτήσουν μορφή θάμνου. Παρακαλώ απαντήστε μου σε αυτές τις ερωτήσεις:
   Τι ύψος έχουν αυτή τη στιγμή τα δεντράκια;
   Οι παραφυάδες είναι το ίδιο ασθενικές όπως και τα μητρικά τους φυτά;
   Γιατί λέτε ότι το έδαφος είναι φτωχό; Αν είναι φτωχό γιατί η μανόλια και οι φωτίνιες αναπτύσσονται;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος21/9/16 18:09

  Καλησπέρα σας. Απαντώ στις ερωτήσεις που μου θέσατε:
  1) Τα δεντράκια έχουν ύψος από 2,50 έως 3 μέτρα περίπου. Από τα τέσσερα λουσίντουμ τα τρία έχουν λιγοστά φύλλα. Το ένα έχει ξεπεράσει τα 5 μέτρα και είναι σε καλύτερη κατάσταση. Μόνο το ένα έχει "πετάξει" παραφυάδες πράσινες που δε μου φαίνονται ασθενικές. Και τα τρία βιμπούρνα που έχουμε έχουν κιτρινωπά φύλλα, αλλά έχουν "πετάξει" πράσινες παραφυάδες.
  2) Το έδαφος είναι φτωχό σε όλο το οικόπεδο, δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα φυτά έχουν φυτευτεί εδώ και μία δεκαετία, αλλά κάποια είδη δεν αναπτύσσονται αναλογικά με την ηλικία τους, ούτε είναι υγιή. Για παράδειγμα, όλες οι τριανταφυλλιές και προς βορρά και προς νότο έχουν προβλήματα και δεν αναπτύσσονται, με εξαίρεση μία "Μανχάταν". Έχουμε δοκιμάσει και αυστηρό κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα και λιγότερο αυστηρό, χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ τις βλέπει ο ήλιος, είναι μικρές και έχουν λιγοστά άνθη. Το ρυγχόσπερμα στον νότιο κήπο, που αντέχει σε δύσκολες συνθήκες, δεν αναπτύσσεται και δεν ανθίζει. Το ίδιο και η απολλώνειος δάφνη, που φημίζεται για την αντοχή της. Τη φυτέψαμε στη θέση μιας κουκουναριάς που την έκαψε το χιόνι εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έχει μεγαλώσει καθόλου. Γενικά, άλλα είδη αναπτύσσονται περισσότερο, όπως οι φωτίνιες και οι μανόλιες ή τα κωνοφόρα (γκολντ κρεστ, λέιλαντ) και άλλα πολύ λιγότερο. Σημειωτέον ότι επιλέξαμε τα συγκεκριμένα είδη, αφού είδαμε ότι ευδοκιμούσαν στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής του Πολυδενδρίου σε κήπους άλλων σπιτιών.
  Ελπίζω να σας βοήθησα με τις απαντήσεις μου. Ευχαριστώ και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα φυτά που έχετε επιλέξει πράγματα ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το τι γίνεται όμως με το έδαφος είναι άλλη συζήτηση. Εφ όσον είναι άγονο δεν αρκεί να προσθέτετε στο χώμα γύρω από τα φυτά κάποιο πλήρες λίπασμα χρειάζεται και καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ μία-δύο φορές το χρόνο.
   Τώρα τι λίπασμα βάζετε, σε ποιά ποσότητα και κάθε πότε;
   Το να διαμορφώσει κανείς σε δεντράκι ένα φυτό που έχει θαμνώδη μορφή απ' τη φύση του είναι κάτι εφικτό αλλά θέλει προσεκτικό κλάδεμα την κατάλληλη εποχή και συχνές και τακτικές λιπάνσεις. Οι θάμνοι έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο μέγιστο όριο του ύψους των. Αν τους κλαδέψετε πολύ χαμηλά θα χάσετε ακόμη κι αυτή τη μικρή ανάπτυξη που έχουν έως τώρα και μετά θα πρέπει να αρχίσετε από την αρχή τη διαμόρφωσή τους σε δεντράκια. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τους αφήσετε να γίνουν θάμνοι. Αν συμφωνείτε αφήστε απλώς τις παραφυάδες να αναπτυχθούν.

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την απάντησή σας.
   Ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα φυτά έχουν διαμορφωθεί σε δεντράκια. Δεν υπάρχει κανένας θάμνος. Με αυτά τα δεδομένα, να κόψουμε σύρριζα τα φυτά και να αφήσουμε τις παραφυάδες να γίνουν θάμνοι; Αν ναι, πότε θα πρέπει να γίνει αυτό χρονικά; Τώρα το φθινόπωρο είναι κατάλληλη η στιγμή ή θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα, αρχές της άνοιξης;
   Επίσης, πότε θα πρέπει να ρίχνουμε κοπριά ή κομπόστ για επιπλέον λίπανση του εδάφους;
   Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας.

   Διαγραφή
  3. Έκανα τα δεντράκια θάμνους. Γι' αυτό το ξαναγράφω εδώ σωστά:
   Τα δεντράκια έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο μέγιστο όριο του ύψους των. Αν τα κλαδέψετε πολύ χαμηλά θα χάσετε την όποια ανάπτυξη έχουν έως τώρα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τα αφήσετε να γίνουν θάμνοι χωρίς να τα πειράξετε. Αφήστε απλώς τις παραφυάδες να αναπτυχθούν.
   ΚΑΛΑ χωνεμένη κοπριά βάζουμε στην αρχή του χειμώνα. Κομπόστ μπορείτε να βάλετε όποτε δείτε ότι έχει εξαφανιστεί το προηγούμενο, δηλαδή αν γύρω από τα φυτά απλώνετε κομπόστ σε στρώμα πάχους 5-10 εκ. θα βάζετε δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη.
   Τώρα τι λίπασμα βάζετε, κάθε πότε και σε ποιά ποσότητα;

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.