Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο;



Όσοι τριγυρνούν στα βουνά και τις εξοχές συστήνουν το φθινόπωρο σαν την καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς ένα δάσος με φυλλοβόλα δέντρα. Αν βρεθείτε ποτέ φθινόπωρο στη βόρειο Ελλάδα, κάντε μια βόλτα μέχρι το πιό κοντινό βουνό και θα καταλάβετε. Η αλλαγή του χρώματος των φύλλων και η πτώση τους που έπεται, είναι μιά διαδικασία η οποία στο ελληνικό κλίμα κρατά μόνο λίγες μέρες αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ποιός μηχανισμός είναι υπεύθυνος για αυτές τις αλλαγές; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στα κύτταρα των φύλλων.
Εκεί μέσα βρίσκονται κάτι πολύ μικρά όργανα που ονομάζονται χλωροπλάστες. Η δουλειά που κάνουν οι χλωροπλάστες είναι να παράγουν την ενέργεια με την οποία θα λειτουργήσει το φυτό. Για την ακρίβεια, δεν παράγουν ενέργεια από το μηδέν, αλλά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε χημική. Μέσα στους χλωροπλάστες υπάρχει μια ουσία, η χλωροφύλλη. Και τι χρώμα έχει αυτή; Πράσινο! Τα φυτά, είναι πράσινα λόγω της χλωροφύλλης. 
Όσο είναι άνοιξη ή καλοκαίρι το πράσινο κυριαρχεί και οι χλωροπλάστες δουλεύουν όλη μέρα. Τη νύχτα σταματούν. 


Parthenocissus tricuspidata
Ένα σβάιτς (Parthenocissus tricuspidata) το  Μάιο


Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και η μέρα μικραίνει κι αρχίζουν οι συννεφιές και το θερμόμετρο πέφτει, τα πράγματα αλλάζουν για τα φυλλοβόλα φυτά. Σιγά-σιγά η χλωροφύλλη αποσύρεται μέσα απ' τα φύλλα και μαζί της χάνεται και το πράσινο χρώμα. Έτσι επικρατούν άλλες χρωστικές, όχι πράσινες αλλά με κίτρινες ή κόκκινες αποχρώσεις. 


Parthenocissus tricuspidata
Το ίδιο σβάιτς το Νοέμβριο


Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, έχουμε και την πτώση των φύλλων. Γιατί πέφτουν αυτά; Τι σημασία έχει αυτό για τον ιδιοκτήτη ενός κήπου; 
Η συνέχεια στο επόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.