Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πότε κλαδεύουμε;

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα. Το δεύτερο πιο συνηθισμένο είναι: πρέπει να κλαδέψω; και τρίτο έρχεται το: πώς να κλαδέψω; 
Στην πραγματικότητα όμως πριν απ’ αυτά τα ερωτήματα έρχεται ένα άλλο. Η απάντηση σε αυτό θα καθορίσει και τις απαντήσεις σε όλα τα επόμενα. Και το ερώτημα αυτό είναι: για ποιό σκοπό να κλαδέψω; Για πλουσιώτερη ανθοφορία και καρποφορία επομένως, μήπως για πλουσιώτερη βλάστηση, για τη διαμόρφωση του σχήματος του φυτού; Μήπως να κλαδέψω για να μην πάρω καρπούς; Ακόμη και αυτό είναι λογικό και αποδεκτό. 
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα καλλωπιστικά, και κυρίως ανθοφόρα, φυτά του κήπου και εκείνο το κλάδεμα που έχει σκοπό την αύξηση της ανθοφορίας. Δεν θα ασχοληθούμε ούτε με τη διαμόρφωση του σχήματός των ούτε με την ανανέωση της βλάστησης γέρικων φυτών. 
Για την ανθοφορία λοιπόν, θάμνων και δέντρων: στην περίπτωσή τους υπάρχει ένας κανόνας που μας επιτρέπει να βρούμε πότε κλαδεύουμε το κάθε ένα απ’ αυτά. Για να τον βρούμε θα πρέπει να σκεφτούμε και να θυμηθούμε πάνω σε τι ηλικίας κλαδιά ανθίζει κάθε φυτό. Για παράδειγμα, η θαμνώδης τριανταφυλλιά ανθίζει στην κορυφή κλαδιών που εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα, μεγαλώνουν και δίνουν άνθη στην κορυφή τους το Μάιο της ίδιας χρονιάς. Η τσιντόνια όμως ανθίζει νωρίς την άνοιξη πάνω σε κλαδιά που σχηματίστηκαν την περασμένη χρονιά. Πιο αναλυτικά εδώ:

1. Φυτό που ανθίζει σε κλαδιά που σχηματίστηκαν απ' το χειμώνα μέχρι την άνοιξη μιας χρονιάς 
Είμαστε στα μέσα του χειμώνα ή πολύ νωρίς την άνοιξη και κλαδεύουμε την τριανταφυλλιά. Λίγο πιο κάτω από τις τομές εμφανίζονται νέοι βλαστοί, αυτοί μεγαλώνουν και φτιάχνουν μπουμπούκια στην κορυφή τους που ανθίζουν το Μάιο περίπου. Μόλις χαλάσουν τα άνθη, ξανακόβουμε τους ανθοφόρους βλαστούς. Απ’ τα σημεία τομής εμφανίζονται νέοι βλαστοί. Μεγαλώνουν και προς το τέλος του καλοκαιριού δίνουν νέα άνθη κ.ο.κ. μέχρι να πέσουν τα φύλλα το χειμώνα. 


rose Peace
Η θαμνώδης τριανταφυλλιά Peace. Έχει τριαντάφυλλα στην κορυφή βλαστών που σχηματίστηκαν μετά το «χειμωνιάτικο» κλάδεμα. Η φωτογραφία είναι από τον Ροδώνα του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Κορινθίας. (Φωτ. Τ.Α.) 

2. Φυτό που ανθίζει σε κλαδιά που σχηματίστηκαν όλο το προηγούμενο έτος
Την τσιντόνια την περιμένουμε να ανθίσει και μετά πάμε και κόβουμε στο 1/2 ή 1/3 του μήκους των τα κλαδιά που άνθισαν. Λίγο πιο κάτω από τα σημεία τομής εμφανίζονται νέοι βλαστοί. Αυτοί μέσα στη διάρκεια της χρονιάς γεμίζουν με φύλλα και μεγαλώνουν. Το Νοέμβριο - Δεκέμβριο γυμνώνονται, χάνουν τα φύλλα τους δηλαδή. Ο καιρός περνάει και μπαίνουμε στη νέα χρονιά. Στα γυμνά κλαδιά που σχηματίστηκαν μετά το περσινό κλάδεμα εμφανίζονται τα άνθη κ.ο.κ. 

Cydonia
Τα λουλούδια της τσιντόνιας από κοντά. (Φωτ. Δ.Α.)
Cydonia
Η ίδια τσιντόνια. Τα άνθη βρίσκονται σε κλαδιά που σχηματίστηκαν και αναπτύχθηκαν την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του προηγούμενου χρόνου. (Φωτ. Δ.Α.)

Να και ένα απρόβλεπτο: Ας πούμε ότι κλαδεύουμε το νυχτολούλουδό μας στο 2ο 15ήμερο του Φεβρουαρίου, όπως είναι το συνηθισμένο. Οι μέρες περνούν και η θερμοκρασία γίνεται ανοιξιάτικη σιγά-σιγά. Το νυχτολούλουδο βγάζει νεαρούς τρυφερούς βλαστούς, (να θυμήσουμε εδώ ότι αυτοί είναι που θα δώσουν τα άνθη το καλοκαίρι). Και τότε, ξαφνικά έρχεται το χαμηλό βαρομετρικό απ’ τη Σιβηρία και πέφτει ένα «γερό» χιόνι, το οποίο θα κάψει τους νεαρούς τρυφερούς βλαστούς του  νυχτολούλουδου αν δεν το προστατεύσουμε. Μ’ αυτή την ιστορία θέλω να πω ότι υπάρχουν και τα απρόβλεπτα! 

Στη συνέχεια θα βρείτε την εποχή κλαδέματος ορισμένων δημοφιλών φυτών.  

1. Φυτά που ανθίζουν σε κλαδιά που σχηματίστηκαν απ' το χειμώνα μέχρι την άνοιξη μιας χρονιάς 
Αυτά κλαδεύονται πριν ανθίσουν από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Όσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα της περιοχής τόσο πιο αργά κλαδεύουμε.
Γιασεμί αράπικο
Γιασεμί χιώτικο
Ιβίσκος σινικός
Ιβίσκος συριακός
Νυχτολούλουδο
Μπουγκανβίλια
Ορτανσία
Τριανταφυλλιά αναρριχώμενη «πολύφορη»
Τριανταφυλλιά θαμνώδης και δενδρώδης

2. Φυτά που ανθίζουν σε κλαδιά που σχηματίστηκαν όλο το προηγούμενο έτος
Αυτά κλαδεύονται μετά την ανθοφορία, όποτε γίνει αυτή. 
Βιβούρνο τίνους
Βιβούρνο χιονόσφαιρα (Χιονόσφαιρα)
Γιασεμί κίτρινο
Ελαίαγνος
Προύνος (καλλωπιστική δαμασκηνιά)
Τσιντόνια
Φορσύθια 
Αλεξανδρινό, η τελευταία παράγραφος είναι αφιερωμένη στο κλάδεμα του. 
Ορτανσία κλάδεμα και πολλαπλασιασμός

Επίσης, στο κάτω μέρος του μπλογκ αναζητήστε τον κατάλογο με τίτλο «Ετικέτες» θα βρείτε την ετικέτα, «κλάδεμα». Πατήστε την και θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις με σχετικό θέμα.  

46 σχόλια:

  1. θα ηθελα να ρωτησω το βιβουρνο γιατι πειραζει να κλαδευτει ενω ειναι ανθισμενο προκειμενου να διαμορφωσουμε το σχημα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει να κλαδευτεί ενώ είναι ανθισμένο. Λέμε για κλάδεμα μετά την ανθοφορία με σκοπό να να χαρούμε τα λουλούδια του όσο κρατάνε αυτά. Δεν υπάρχει άλλος λόγος.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/6/15 10:27

    καλημέρα,

    σε ένα βίντεο περί κλαδέματος ελιάς, ο ομιλητής αναφέρει ότι η καλύτερη περίοδο ειναι ανοιξη και καλοκαίρι. ισχύει; η ελιά βρίσκεται στην ευβοια περιοχή κύμης.

    Ευχαριστώ
    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτησή σας είναι πάρα πολύ γενική. Εκτός από την περιοχή είναι και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χρονική στιγμή του κλαδέματος. 'Οπως ο σκοπός του κλαδέματος. Δηλαδή, θα κλαδέψουμε για καρποφορία, για να διαμορφώσουμε το σχήμα του δέντρου ή για να ανανεωθεί η βλάστησή του; Αν κλαδέψουμε για καρποφορία, τι θέλουμε από το δέντρο; Πράσινες ελιές ή μαύρες; Αυτοί είναι μόνον δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη χρονική στιγμή, υπάρχουν και άλλοι. Γι αυτό θα σας προτείνω να δείτε ξανά το βίντεο περί κλαδέματος.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/7/16 10:04

    Γεια σας! Σας παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε πότε κλαδεύεται ο ράμνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον ράμνο τον καλλιεργούμε για την πυκνή φυλλωσιά του. Κατά κανόνα δύο κλαδέματα το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, φτάνουν για να μένει πυκνή.

      Διαγραφή
  4. Παρακαλω έχω εναν προυνο και θα ηθελα να τον κλαδεψω για να δυναμωσει η ριζα, αφου σε πολυ δυνατο αερα κουνιεται παρα πολυ.Ποτε μπορω να τον κλαδεψω?
    επισης ποτε μπορω να κλαδεψω την συκια μου-καρποφορησε τον ιουνιο και θα ηθελα να της μικρυνω τον ογκο, διοτι εχει απλωθει πολυ!!
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απαραίτητο να στηρίξετε με κάποιο τρόπο (π.χ. πασαλάκια και σκοινιά) το δέντρο. Προσέξτε να κάνετε τα δεσίματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην στραγγαλιστεί το δέντρο. Με το κλάδεμα δεν θα «δυναμώσει η ρίζα».
      Το κλάδεμα καρποφορίας της μονόφορης συκιάς γίνεται μέσα στο χειμώνα κάθε 2-3 χρόνια. Η δίφορη παράγει καρπούς και σε κλαδιά του προηγούμενου έτους, γι' αυτό αν δεν θέλουμε να χάσουμε την παραγωγή μια χρονιάς (ή μέρος της) είναι καλύτερα να αραιώνουμε τα υπάρχοντα κλαδιά και όχι να τα μικραίνουμε κόβωντας.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω αν αυτη την εποχη μπορω να κλαδεψω πολυ αυστηρα τις πικροδαφνες.τα κρυα ξεκινανε απο δεκεμβρη.καποιες ειναι πολυ αδυναμες κ σκεφτομαι να τις κλαδεψω στο μισο μετρο.ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Θεωρητικά θα πρέπει να τις κλαδέψετε προς το τέλος του χειμώνα, όμως αν γνωρίζετε ότι το κλίμα της περιοχής σας δεν περιλαμβάνει παγωνιές και χιόνια τότε μπορείτε να κλαδέψετε ακόμη και τώρα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/9/16 11:24

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το όμορφο blog σας.
    Πρόσφατα μετακόμισα σε ένα σπίτι με μια ακακία στην αυλή.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε είναι η ιδανική εποχή για να τη κλαδεύσω;
    Επίσης, εν μια νυκτί μου γέμισε μελίγκρα...
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιό είδος ακακίας μιλάμε;
      Αν μπορείτε στείλτε 1-2 φωτ. με τη μελίγκρα. Θα βρείτε το email μου στη δεξιά στήλη.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος16/12/16 13:58

    εχω γαρδενιες τεσερα χρονια τωρα ολα πανε μια χαρα η μονη μου αποτυχια ειναι σε μια τριανταφυλια τυπου μπακαρα μου ξεραθηκε δεν ξερω γιατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σας! Τι δεν πήγε καλά με την τριανταφυλλιά; Ήταν στη σκιά; Ήταν σε πολύ μικρή γλάστρα;

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος18/4/17 16:42

    καλησπέρα,έχω ένα νυχτολουλουδο από πέρυσι και άντεξε τον χειμώνα.Δεν το έχω κλαδέψει ακόμη,να το κάνω τώρα? Επίσης οι καρποί θα ανθίσουν η θέλουν κλάδεμα? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έπρεπε ήδη να το έχετε κλαδέψει. Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση.
      Ρωτάτε αν θα ανθίσουν οι καρποί. Δεν το καταλαβαίνω.

      Διαγραφή
  8. Μαιρη Δημητρίου14/5/17 15:40

    καλησπερα σας .. λογω υγειας δεν καταφερα να κλαδεψω τις τρανταφυλλιες μου ,μπορω να το κανω τωρα αυτη την εποχη ή θα χαλασουν ? ( ειναι διαρκως ανθισμενες και γεματες μπουμπουκια και το υψος τους πλεον εχουν φτασει τα 2 μετρα.!!!!)δ..ευχαριστω♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα θα κόψετε μόνον τα απανθισμένα τριαντάφυλλα. Το «κανονικό» κλάδεμα θα πρέπει να γίνει την επόμενη χρονιά.
      Να είστε πάντα καλά.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος12/8/17 20:31

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κλαδεψω αυτό τον καιρό.. Μου λένε για Νοέμβρη αλλά δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τότε γιατί ο συγκεκριμένος κήπος είναι παρατημενος 4 χρόνια και όλα τα δέντρα έχουν πέσει το ένα πάνω στο άλλο.Είναι μια ζούγκλα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και που να απευθυνθώ ώστε κάποια δέντρα να ξεριζωθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρητικά δεν είναι η καλύτερη στιγμή, αλλά με την κατάσταση που περιγράφετε πιστεύω ότι όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες. Αυτοί που αναλαμβάνουν τη συντήρηση κήπων μπορούν να ασχοληθούν. Λάβετε υπ' όψη ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα για να αφαιρέσετε δέντρο χρειάζεστε άδεια από το τοπικό Δασαρχείο.

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα σας, εχω καποια Golden crest και leyland στην αυλη που εχουν ξεπερασει σε υψος το 2οροφο σπιτι μας. Θελω να τα κλαδεψω περιπου 2 μετρα. Πειραζει να γινει αυτη η δουλεια τωρα τον Αυγουστο; Μπορει να παθουν σοκ και να ξεραθουν εντελως;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλετε να τα κοντύνετε κατά 2 μέτρα ή να τα κόψετε έτσι ώστε να έχουν ύψος 2 μ. ; Καλή εποχή για κλαδέματα κωνοφόρων γενικά είναι μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου ή αλλιώς τότε που τελειώνει το καλοκαίρι. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν έχω κάθε μέρα πρόσβαση σε υπολογιστή αυτό τον καιρό.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα και ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Θελω να κοντυνουν κατα 2 μετρα!

      Διαγραφή
    3. Το Σεπτέμβριο όταν σταματήσει η ζέστη είναι καλή στιγμή για τέτοιο κλάδεμα.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας, έχω μια μικρή μυρτιά που ταλαιπωρήθηκε πολύ με τις ζέστες και έχουν ξεραθεί όλα τα κλαδάκια-φύλλα, αλλά είναι ζωντανή και ρουφάει το νερό που της δίνω. Έχει κορμό περίπου μισό μέτρο και από πάνω είναι σαν μπάλα. Θέλω να της κόψω τα ξερά για να ξαναδώσει, αλλά δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη η εποχή. Επίσης, μου φαίνεται ξερή όλη η "μπάλα", τι να πρωτοκόψω; Μπορώ να αφήσω μόνο τον κορμό; Αν ναι, μπορώ και να τη χαμηλώσω σε ύψος; Αν όχι, τι κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοπή των ξερών κλαδιών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή. Τα κόβετε μέχρι να βρείτε ζωντανό τμήμα, δηλαδή κλαδιά που θα είναι πράσινα εσωτερικά. Εχετε υπ' όψη πως, αν τελικά χρειαστεί να κόψετε όλα τα κλαδάκια της μπάλας και φτάσετε στον κορμό για να βρείτε κάτι πράσινο, τότε τα νέα κλαδιά που θα βγουν δεν θα έχουν και πάλι το σχήμα της μπάλας.
      Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσετε ποιό κομμάτι του φυτού είναι ζωντανό είναι να ξύσετε ελαφρά με το νύχι ή με ένα κλαδευτήρι τον φλοιό του, αν από μέσα βλέπετε κάτι πράσινο τότε το τμήμα από εκεί και κάτω είναι ζωντανό και θα δώσει νέους βλαστούς.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος12/10/17 19:06

    Καλησπερα σας εχω μια γαρδενια σε γλαστρα περιπου δυο χρονων εκανα μεταφυτευση μπορω να την κλαδευσω τωρα και να της ριξω λιπασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι τώρα. Διαβάστε εδώ «Κλάδεμα γαρδένιας» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/06/3.html) και εδώ για το λίπασμα «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html).

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να κλαδεψω τα λουσιντουμ πολύ γενναία δηλαδή πολύ κοντά ώστε να πυκνώσουν;λόγω κακού κουρέματος ειναι ψηλά αλλά χωρίς φύλλα κάτω .Θα πυκνώσουν από χαμηλά ή κινδυνεύουν να ξεραθούν;έχουν χοντρό κορμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η μόνη επιλογή που έχετε είναι το αυστηρό κλάδεμα. Αλλιώς πρέπει να αλλάξετε φυτά. Ευτυχώς τα λούσιντουμ είναι απ' τα φυτά που ανταποκρίνονται στο κλάδεμα. Δηλαδή αν έχουν διάμετρο κορμού 4-5 ή και 6-7 εκ. θα μπορέσουν να βλαστήσουν και με μερικές λιπάνσεις θα βοηθηθούν να αναπτυχθούν κανονικά τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος22/3/18 16:15

    Καλησπέρα σας!
    Ήθελα να ρωτήσω για κάποιες τσιντόνιες που έχω στην αυλή μου.
    Τις φύτεψα πριν αρκετά χρόνια- νομίζω 5- αλλά τις πρώτες χρονιές κλαδευονταν σύριζα όταν έκοβε ο "κηπουρός" τα γύρω χόρτα. Εδώ και 2 χρόνια τις σκαλισα γύρω, διακρίνονται και γλίτωσαν με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν. Είναι περίπου 1 μ. αλλά δεν έχει ανθίσει ποτέ καμία( είναι 4) Γιατί; Της κυρίας που μου έδωσε τα φυτά- από το δικό της- ανθίζουν.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δύο πιθανούς λόγους μπορώ να σκεφτώ.
      Μήπως οι τσιντόνιες κλαδεύονται σε λάθος στιγμή; Δηλαδή μεταξύ φθινοπώρου και αρχών άνοιξης. Αν ναι, τότε είναι φυσιολογικό να μην έχετε δει άνθη αφού αυτά εμφανίζονται την άνοιξη σε κλαδιά που σχηματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή αυτά τα κλαδιά που αφαιρέθηκαν με το λάθος κλάδεμα.
      Μήπως είναι όλη τη μέρα σε θέση σκιερή;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/3/18 18:33

      Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας! Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει.
      Βρίσκονται στην νότια πλευρά του σπιτιού και δεν σκιάζονται ποτέ.
      Κλαδευονταν, όπως σας έγραψα, κάθε φορά που κουρευονταν η αυλή. Αλλά από τότε που τις "οριοθέτησα" προ διετίας δεν εχουν ξανακλαδευτει. Υπάρχει περίπτωση να φταίνε τα φυτά που έβαλα;
      Ευχαριστώ πολύ πάντως!

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν φταίνε τα φυτά. Δεν υπάρχουν τσιντόνιες που δεν ανθοφορούν. Δώστε τους λίγο χρόνο ακόμη, αλλά δώστε τους και κάποιο πλήρες λίπασμα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/3/18 15:18

      Θα το κάνω! Ευχαριστώ!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  15. καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρεται με τις συμβουλές σας. Παρακαλώ να με ενημερώσετε πότε και πως πρέπει να κλαδεύω το ΑΒΟΚΑΝΤΟ που φύτευσα από κουκούτσι στον κήπο μου εδώ και πέντε χρόνια στον κήπο μου. Φέτος είχε 15-20 καρπούς. Μιχαήλ 2-10-20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Στο αβοκάντο δεν θα κάνετε κανονικό κλάδεμα αλλά κορφολόγημα. Μετά από κάθε κύμα βλάστησης θα κόψετε ελαφρά τις κορυφές με σκοπό να δημιουργηθεί πλάγια βλάστηση. Το αυστηρό κλάδεμα μειώνει την παραγωγή. Όμως αν υπάρχει κάποιο κλαδί που εμποδίζει τον φωτισμό του κέντρου της φυλλωσιάς τότε αυτό μπορείτε να το κοντύνετε όσο χρειάζεται. Όπως γίνεται με όλα τα κλαδέματα το πρώτο που θα κάνετε είναι να αφαιρέσετε τυχόν ξερά ή χαλασμένα κλαδιά.
      Υπάρχει άλλο αβοκάντο κάπου κοντά στο δικό σας; Ρωτάω επειδή η γονιμοποίηση του φυτού αυτού είναι ιδιόρυθμη και συνήθως, αλλά όχι πάντα, είναι πετυχημένη όταν κάπου κοντά υπάρχει και δεύτερο αβοκάντο.

      Διαγραφή
  16. καλησπερα
    εχω φωτινια στον κηπο μας,σε βουνο 740m ,ειναι σαν δενδρακια 2m-2,5m με κορμο ψηλο & επανω στρογγυλεμενα...εβγαλε λουλουδια , αρχισε να βγαζει τα νεα κοκκινα φυλλαρακια, αλλα με ενα χιονι καηκαν οι κορυφες απο τα ανθη, οκ αλλα και απο τα κοκκινα νεα φυλλαρακια...μπορω τωρα να κοψω ολες τις κορυφες για να καθαρισουν ; ομως θα βγουν κοκκινα φυλλαρακια η θα το ζορισω; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη για να σιγουρευτείτε σχετικά με το ποιό τμήμα είναι ξερό και πιο όχι. Έτσι θα αφαιρέσετε μόνον τα ξερά και δεν θα διακινδυνεύσετε την νέα βλάστηση. Αυτά υποθέτωντας ότι τέλειωσαν τα χιόνια για αυτή την άνοιξη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  17. Γεια σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας. Φύτευσα μια φλαμουρια 2 ετών στις αρχές Απριλίου με μάτια χωρίς φύλλα σε ηλιόλουστο σημείο. Τα φύλλα που πέταξε έπειτα τωρα άρχισαν να ξεραίνονται.Ποτιζω αρκετά. Μπορεί να σωθεί;να την κλαδεψω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/5/21 13:23

      Γεια σας,
      Υποθέτω ότι είναι φυτεμένη σε θέση κατάλληλη για αυτή, με έδαφος βαθύ, που στραγγίζει κανονικά, χωρίς βράχια και πάρα πολλές πέτρες, μακριά απ΄την αλμύρα της θάλασσας. Εφ όσον ισχύουν αυτά, τότε σκεφτείτε μήπως πήγε κάτι στραβά κατά τη φύτευση. Όπως, να έσπασαν κάποιες ρίζες απ' τη μπάλα χώματος. Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Η έντονη και πρόωρη ζέστη των τελευταίων ημερών δεν βοήθησε σίγουρα. Αν θέλετε ποτίστε την με κάποιο ενεργοποιητή, κάποιο εκχύλισμα φυκιών για παράδειγμα. Θα βρείτε διάφορα στην αγορά. Προσέξτε, δεν μιλάω για λίπασμα αλλά για ενεργοποιητή.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος11/6/22 10:37

    Εχω παλια συκια. Ειναι 4χρονια ακλαδευτη. Δυο κλαρες χονδρες σαν μπρατσο ανθρωπου στο κεντρο εχουν φθασει στον ουρανο και οι καρποι ειναι απροσιτοι πεφτουν ωριμοι στο εδαφος και μαζευουν μυγες και βρωμαν. Η ερωτηση: Μπορω να τις κοψω 10 Ιουνιου χωρις να πεθανει το δενδρο; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν τις κόψετε τώρα δεν θα πεθάνει το δέντρο όμως θα χάσετε τα σύκα που θα κάνουν. Μην παραλείψετε να καλύψετε τις τομές με πάστα κλαδέματος.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος28/9/22 08:44

    Καλημέρα σας! Έχω μια γαζία σε πεζοδρόμιο που κάποια χαμηλά κλαδιά της έχουν κρεμάσει προς τα κατω και τ αγκαθια πια ειναι στο υψος των περαστικών και των ρουχων τους...🙂 Μπορώ να κόψω τα κλαδιά αυτά αυτη την εποχη και σ οποιο σημειο να ναι, ή θέλει ειδικό χειρισμό, για να μη βλαψω το δεντρο?

    Επίσης, αν θέλω να κάνω κλαδεμα διαμόρφωσης κι αντι για αραιό δεντρακι να γινει όσο πιο κρεμοκλαδής γίνεται (σαν ομπρελα που τις εχω δει), ποιος ειναι ο σωστος τροπος και ο σωστος χρόνος; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων για το χρονο σας και την πολυτιμη βοηθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η καλύτερη στιγμή για το κλάδεμα της γαζίας είναι νωρίς την άνοιξη. Όμως αν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για τους περαστικούς θα πρέπει να κλαδέψετε τώρα. Αφαιρέστε τα τμήματα των κλαδιών που ενοχλούν όποιον περνά δίπλα από το δέντρο. Αν κάνετε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 3 εκ. καλύψτε τις με πάστα κλαδέματος.

      Κόψτε ό,τι ξεφεύγει από το σχήμα της ομπρέλας. Κάντε το νωρίς την άνοιξη κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/9/22 10:35

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα αφαιρέσω τα απαραίτητα τώρα λοιπόν, και το σχήμα...το Μάρτη! Να στε καλά!...

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.