Λίγο χρόνια πριν αλόη στο σπίτι ή στον κήπο είχαν σχεδόν μόνον όσοι ασχολούνταν με τα παχύφυτα ειδικά, κάποιοι μερακλήδες της κηπουρικής και ελάχιστοι γνώστες των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της. Όμως από τότε που αυτές έγιναν ευρέως γνωστές, «γέμισε ο τόπος αλόες».
Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην αλόη, εννοούν την φαρμακευτική, με την επιστημονική ονομασία, Aloe vera. Όμως δεν είναι η μόνη που έχει χυμό με φαρμακευτικές ιδιότητες επειδή το ίδιο ισχύει και για την δενδρώδη αλόη (Aloe arborescens).
Η φαρμακευτική αλόη
Είναι ένα μικρό φυτό, χωρίς κορμό με τα φύλλα να ξεκινούν απ’ τη βάση του φυτού. Αυτά φτάνουν σε ύψος τα 20-25 εκ. και το στέλεχος του κίτρινου λουλουδιού της φτάνει ακόμη και το 1 μ. σε ύψος. Το φυτό έχει πρακτικά απεριόριστη διάμετρο μια και βγάζει συνέχεια παραφυάδες στο πλάι με τις οποίες και πολλαπλασιάζεται. Τα άνθη εμφανίζονται το καλοκαίρι.
Προτιμά θέσεις με νότια έκθεση, οπωσδήποτε προστατευμένες από το κρύο επειδή δεν τα πάει καλά με αυτό. Το όριο αντοχής της είναι οι 4 °C. Οταν ο υδράργυρος πέσει χαμηλότερα αρχίζουν τα προβλήματα. Μ’ άλλα λόγια, χαλάει. Με τέτοια χαρακτηριστικά η γλάστρα είναι ιδανική για την καλλιέργειά της αφού αν κάνει κρύο, την μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο ή τη σκεπάζουμε προσωρινά με φλις κηποτεχνίας (αντιπαγετικό ύφασμα). Αν θέλουμε να κάνει μεγάλα φύλλα, τοποθετούμε τη γλάστρα είτε σε ημισκιερή θέση ή κάπου θα έχει ήλιο μόνο τη μισή μέρα. Στις εντελώς ηλιόλουστες τα φύλλα γίνονται μικρότερα. Το χώμα που θα της βάλουμε δεν έχει μεγάλη σημασία, αρκεί να στραγγίζει καλά. Δηλαδή, βάλτε της ακόμα και κοινό χώμα κήπου αρκεί να το εμπλουτίσετε με λίγη ελαφρόπετρα. Λίπασμα μπορούμε να της δώσουμε μια φορά το χρόνο, κάποια μέρα του Μαΐου. Χρησιμοποιούμε είτε ειδικό σκεύασμα για κάκτους είτε κάποιο για ντομάτες.
Ποτίζουμε μόνον όταν η γλάστρα είναι τελείως στεγνή, όποτε γίνει αυτό. Όμως όσοι χρησιμοποιούν τον χυμό της θα πρέπει να ποτίζουν λίγο πιο συχνά για να αυξάνεται η περιεκτικότητα των φύλλων σε αυτόν.
Ο χυμός αυτός περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα και άλλες ουσίες και ενώ ήδη χρησιμοποιείται από βοιομηχανίες καλλυντικών και τροφίμων, δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ιδιοτήτων του.
Μια παρεξήγηση για το όνομα
Σήμερα το επίσημο όνομα της αλόης είναι Aloe vera· και με επιστημονική ακρίβεια είναι: Aloe vera (L.) Burm. f. Τα ονόματα, Aloe barbadensis και Aloe vulgaris, είναι παλιότερες ονομασίες του ίδιου φυτού και σήμερα θεωρούνται συνώνυμά του. Δήλαδη το όνομα Aloe vera Miller barbadensis, που χρησιμοποιούν κάποιοι οφείλεται μάλλον σε παρεξήγηση.
Για τη δενδρώδη αλόη δείτε: Δενδρώδης αλόη
Καλησπέρα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω αλόη στο μπαλκόνι μου και πρόσφατα σύλλεξα το gel από ένα φύλλο της. Μετά από μία μέρα ένα μέρος του gel έγινε απαλό ροζ... Μήπως γνωρίζετε να μου πείτε τι συμβαίνει; Μήπως δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσω;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Θα ήταν λάθος να σας δώσω μία απάντηση σχετικά με τη χρήση του γιατί δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις. Εμπειρικά, γνωρίζω ότι κόβουμε όση αλόη χρειαζόμαστε τη χρησιμοποιούμε και μετά ξανακόβουμε. Όμως αυτό δεν είναι απαραιτήτως ο μοναδικός σωστός τρόπος χρήσης. Ίσως κάποιος φαρμακοποιός να γνωρίζει περισσότερα.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΛΟΗ ΓΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΑ ΜΑΜΟΥΝΑΚΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤι είναι αυτά; Μπορείτε να τα περιγράψετε; Μήπως μπορείτε να στείλετε 1-2 φωτογραφίες. Το email μου θα το βρείτε επάνω δεξιά, μέσα στο «κουτάκι» με τον τίτλο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.