Γίνονται τώρα. Ιούλιος

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του ελληνικού καλοκαιριού και επομένως η σημαντική δουλειά στον κήπο είναι το πότισμα. Ειδικά σε φυτά που μπήκαν στο χώμα φέτος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε το πότισμά τους. 

Στον λαχανόκηπο κυρίως οι ντομάτες και οι πιπεριές μπορεί να χρειαστούν κάποια σκίαση για να μην πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. 

Καθαρίζουμε τις τριανταφυλλιές από ξερά κλαδιά. 

Αφαιρούμε από τα δέντρα τις παραφυάδες που βγαίνουν στη βάση του κορμού τους. 

Αν η γαρδένια και η καμέλια έχουν κάποια κλαδιά που μεγαλώνουν ακατάστατα μπορούμε τώρα να τα κλαδέψουμε. 

Η σινεράρια, η λεβάντα, η ρίγανη και άλλες πόες που τώρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους χρειάζονται ένα ελαφρύ κλάδεμα για να μείνει το σχήμα τους συμπαγές.  

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα διάφορα καλλωπιστικά όπως η πικροδάφνη, η δεύτσια, ο φιλάδελφος, ο πυράκανθος κ.ά. Τα καλύτερα μοσχεύματα μας τα δίνουν κλαδιά που δεν είναι ούτε πολύ νέα αλλά ούτε και γέρικα. 

Αλλάζουμε μπαταρίες στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια «ατυχήματα» μέσα στο καλοκαίρι. Αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, τοποθετούμε στη βρύση, πριν τον προγραμματιστή έναν μειωτή πίεσης. Ειδικά στις πόλεις, τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες συνήθως, το δίκτυο του νερού έχει μεγαλύτερη πίεση από την συνηθισμένη. Ο μειωτής πίεσης θα προστατεύσει το δίκτυο του ποτίσματος από την υψηλή πίεση. 

Οι λιπάνσεις σταματούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Μόνον αν κάποια ορτανσία δείξει σημάδια έλλειψης θα επέμβουμε. Όμως μπορούμε, αν θέλουμε, να δώουμε μία πολύ ελαφριά δόση λιπάσματος σε κακτάκια και άλλα παχύφυτα. 

Σχόλια