Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Κάποιος ρώτησε 13. Γιατί πέφτουν οι βελόνες του έλατου;


Ο Β.Μ. έχει πρόβλημα με το έλατό του: 

«Ξαφνικά οι βελόνες του έλατου που έχω στον κήπο μου άρχισαν να πέφτουν. Είναι σαν να μαραίνεται. Που οφείλεται; Θα σταματήσει; Θα ανακτήσει τις δυνάμεις του; Φύτεψα πρόσφατα μία λεβάντα δίπλα του. Μπορεί αυτό να σχετίζεται;»


Κεφαληνιακό έλατο

Η λεβάντα δεν είναι «κακός γείτονας». Δεν μπορεί να επηρεάσει άσχημα το έλατο. Όμως αυτό μπορεί να υποφέρει από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, το υπερβολικό πότισμα, το έδαφος που δεν στραγγίζει καλά. 
Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όμως αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Συμβαίνει κάτι απ' αυτά στο δικό σας έλατο; 




191 σχόλια:

  1. Καλημερα σας. Εχω απο τα Χριστουγεννα φυτεμενο σε γλαστρα ενα ελατο και τον τελευταιο καιρο κιτρινισαν οι βελονες του. Τι μπορω να κανω για να το σωσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να διατηρηθεί ένα έλατο σε γλάστρα χρειάζεται τακτική και προσεκτική φροντίδα. Δεν είναι εύκολο και μάλιστα οι δυσκολίες αυξάνονται αν βρίσκεστε σε περιοχή με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.
      Ένα νεαρό έλατο πρέπει να βρίσκεται σε χώρο που δεν τον καίει ο ήλιος. Ειδικά ο μεσημεριανός και ο απογευματινός είναι πιο «ενοχλητικοί» για το έλατο. Θέλει πότισμα μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Θέλει λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες εκτός απ' τα διαστήματα, Ιουλίου - Αυγούστου και Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου. Για γλαστρικά φυτά είναι πιο βολικά τα λιπάσματα που είναι σε υγρή μορφή σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης. Η μεταφύτευση κάθε 2 χρόνια σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι χρήσιμη. Επίσης, καλό είναι να μην ακουμπά η γλάστρα απ' ευθείας στο δάπεδο αλλά να υπάρχει κάποιου είδους βάση κάτω απ' αυτήν. Η βάση μπορεί να είναι μία απ' αυτές που πωλούνται στο εμπόριο αλλά και δύο τούβλα, για παράδειγμα, είναι κατάλληλα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/3/23 19:10

      Με τη να ραντισω το έλατο που ρίχνει τα φύλλα;;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Θα πρέπει να γνωρίζουμε τον λόγο της απώλειας των φύλλων και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τι συμβαίνει με το έλατό σας; Σε τι θέση βρίσκεται; Σε ποιά περιοχή; Πότε φυτεύτηκε εκεί; Το χώμα του στραγγίζει; Δέχεται ηλιακό φως; Το ποτίζετε; Κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας, έχω και εγώ ενα πρόβλημα με ένα έλατο που έχω στο κήπο.Το δέντρο είναι περίπου στα 3 μέτρα και είναι σε αυτό το σημείο φυτεμένο όλα του τα χρόνια. Πρίν κάτι μέρες άρχισαν να ξεραίνονται απο ψηλά οι βελόνες του. Το ποτίζαμε σχετικά συχνά μπορώ να πω, είχε πετάξει καινούριες καταπράσινες βελόνες, τελευταία όμως αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Το έδαφος εν τω μεταξύ είναι αρκετά υγρό σε βάθος , (παλιά απο δίπλα περνούσε ρέμα). Λέτε να φταίει το πότισμα? Το προλαβαίνουμε??!! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έλατα δεν αγαπούν το στάσιμο νερό, ούτε τα υπερβολικά ποτίσματα. Θα έχετε σίγουρα δει πως είναι τα σημεία στα οποία ζουν στη Φύση. Όσον αφορά το δικό σας, αφού είναι πολλά χρόνια στο σημείο αυτό δεν θα ανησυχούσα για το υπόγειο νερό. Υποψιάζομαι ότι η ζέστη είναι το πρόβλημα.
      Παρακαλώ, ενημερώστε με για την εξέλιξή του.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας, μετά απο 2 χρόνια σχεδόν σας ξαναστέλνω αναφορικά με το έλατο. Το δέντρο έχει βγάλει και άλλα ξερά κλαδιά και μάλιστα έχει και ξερές κίτρινες βελόνες στο εσωτερικό του. Πέρυσι το καλοκαίρι ο πατέρας μου φύτεψε ακριβώς δίπλα κάτι ντομάτες και βέβαια πότιζε καθημερινά με αρκετό νερό. Φέτος την άνοιξη έβαλα λίπασμα και το έλατο έχει πετάξει νέα μάτια αλλά το πρόβλημα με τα ξερά κλαδιά και βελόνες συνεχίζεται, επίσης φέτος παρατήρησα κάτι άσπρα προς μπλέ και σα βαμβάκι σττις νέες βελόνες. Εριξα με πίεση νερό και εφυγαν τα περισσότερα. Τέλος, στη γειτονιά υπάρχει ακόμα ένα έλατο αρκετά μεγάλο με το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως φαίνεται με κόκκινο βέλος στις φωτογραφίες. Περιοχή Μαρούσι. Επισυνάπτω φωτογραφίες. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων link: https://imgur.com/a/bY1qyNZ

      Διαγραφή
    3. Έχετε τόσα χρόνια ένα έλατο μέσα στο Μαρούσι, σε ένα σημείο που δεν του ταιριάζει και απορείτε που έχει λίγες ξερές βελόνες και ξεραίνονται μερικά κλαδιά; Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχει τέτοια μικροπροβλήματα. Τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά ως τώρα.
      Αποφύγετε να βάλετε «υδροβόρα» φυτά δίπλα του, όπως οι ντοματιές. Εντοπίστε αν τα «βαμβάκια» οφείλονται σε κάποιο έντομο που ζει πάνω στο έλατο. Αν ναι, αντιμετωπίστε το με κάποιο εντομοκτόνο. Αυτά που περιέχουν φυσικό πύρεθρο είναι κατάλληλα. Έχετε υπ' όψη ότι η βαμβακάδα του πεύκου δεν μπορεί να κάνει ζημιά στο έλατο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Αντιμετωπίζω και 'γω πρόβλημα με το έλατό μου. Το αγόρασα τον περασμένο Φεβρουάριο και το φύτεψα κατ'ευθείαν σε μια μεγάλη αλητάνα της πολυκατοικίας που μένω. Είναι 60 εκ. περίπου. Όλα πήγαιναν καλά. Έβγαλε καινούρια βελονάκια την άνοιξη και φαινόταν υγιέστατο! Όταν ζέστανε ο καιρός ξεράθηκαν τα βελονάκια στην κορυφή του αλλά μέχρι εκεί. Έφυγα για διακοπές και επιστρέφοντας αρχές Αυγούστου, το βρήκα όπως το είχα αφήσει. Δεν ξέρω αν κάποιος το πότισε όσο έλειπα αν και δε νομίζω... Προσωπικά το ποτίζω κάθε 4-5 μέρες ανάλογα με τη ζέστη. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε τις τελευταίες 10 μέρες. Αρχισε να μαδάει ξαφνικά απο κάτω προς τα πάνω (και μόνο απο τη μια πλευρά κυρίως). Δεν ξέραθηκαν οι βελόνες, απλά πέφτουν! Στο φυτώριο απ'όπου το αγόρασα, μου είπαν πως δε χρειάζαται λίπασμα, απλά νερό. Σημειωτέον οτι μένω στα Β.Α. προάστια Αττικής και οτι το ίδιο χώμα, λίγα μέτρα πιο δίπλα, φιλοξενεί μια αμυγδαλιά εδώ και 60 χρόνια. Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα φυτά(δεν ξέρω πως ονομάζονται) τα οποία όμως δεν του δημιούργησαν πρόβλημα τόσο καιρό. Ούτε καν η γειτόνισσα που του ρίχνει απο το 2ο νέρα με σαπουνάδες ενίοτε! Πείτε μου αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή αν απλά όλο αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο που περνάει το δέντρο. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να επιβιώσει ένα έλατο στα πεδινά της Αττικής χρειάζεται θέση προστατευμένη από τον καυτό μεσημεριανό και απογευματινό ήλιο, δηλαδή σκιερή, και έδαφος με άριστη στράγγιση.
      Από την περιγραφή σας φοβάμαι ότι μόνον κάποιος που πιστεύει στην μετεμψύχωση θα σας πει ότι αυτό είναι ένα «μεταβατικό στάδιο που περνάει το δέντρο». Όμως αν είναι ακόμη ζωντανό, φυτέψτε το κάπου αλλού ώστε να του εξασφαλίσετε προστασία από τον ήλιο και έδαφος με πολύ καλή στράγγιση. Το φθινόπωρο είναι καλή εποχή για την αλλαγή θέσης. Θα καταλάβετε ότι είναι ζωντανό αν ξύνωντας τον φλοιό ή κόβωντας ένα κλαδάκι δείτε πράσινο από κάτω.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/10/16 11:55

    Γειά σας,

    φέτος για τις ανάγκες των Χριστουγεννιάτικων κατασκευών του Προνηπίου, κόψαμε κλαδιά από έλατο. Πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε από τώρα και μέχρι το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων, χωρίς να πέσουν οι βελόνες τους και να μην χάσουν το πράσινο χρώμα τους;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Ξέρω όμως ότι τα αποξηραμένα κλαδιά και άνθη σταθεροποιούνται ψεκάζοντάς τα με λακ. Ίσως το κόλπο να πιάνει και στα κλαδιά του ελάτου, τουλάχιστον όσον αφορά το να διατηρηθούν οι βελόνες στη θέση τους.

      Διαγραφή
  5. Διαβάζοντάς σας έχω μια καλή ιδέα για τους αυστηρούς περιορισμούς ώστε να ευδοκιμήσει ένα έλατο. Έχουμε αποφασίσει να αγοράσουμε ένα φυτό σε γλάστρα για τα Χριστούγεννα. Το φυτώριο έχει ABIES EXCELSA και ABIES NORDMANNIANA. Πιστεύετε οτι μια πικέα PICEA GLAUCA CONICA, έχει λιγότερες απαιτήσεις, και άρα είναι πιο εύκολο να επιβιώσει σε μεγάλη γλάστρα; Και οι τρεις επιλογές είναι σε ύψος περίπου 1,10-1,30. Η επιλογή θα βρίσκεται σε γλάστρα, σε μπαλκόνι βορεινό, μπορεί να μετακινείται αν χρειάζεται στον ήλιο που χτυπάει μόνο μέχρι περίπου τις 11 το πρωί, ή να είναι συνεχώς στη σκιά. Η τοποθεσία είναι στην Καλαμάτα, περίπου 3-4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα πράγματα είναι αυτά που ζητάτε. Κωνοφόρο και σε γλάστρα και σε ημισκιερή θέση και στη νότιο Ελλάδα και σε μπαλκόνι! Τόσο η πισέα που βρήκατε όσο και η λίγο μικρότερη Picea pungens Glauca Globosa είναι καλύτερες επιλογές συγκριτικά με τα δύο έλατα (Abies). Προσέξτε τη λέξη, συγκριτικά. Αν επιμείνετε σε κάποια πισέα προσέξτε το πότισμα και το χώμα της, πρέπει να στραγγίζει καλά και να μην περιέχει ασβέστη. Μήπως θα ήταν καλύτερα να διαλέξτε κάτι που ταιριάζει περισσότερο με το κλίμα της περιοχής σας; Μπρουγκμάνσια, ορτανσία, αράλια, σχίνος, βιβούρνο και διάφορα άλλα αντέχουν σε συνθήκες όπως αυτές που περιγράφετε.

      Διαγραφή
  6. τι με συμβουλευετε να προτιμησω Γαλαζιο κεδρο η μπλε ελατη σ αυλη στην περιοχη της Φλωρινας? μου εχουν πει οτι ο κεδρος δεν κανει γι αυλες. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο το έλατο όσο και ο κέδρος αντέχουν στο κρύο της Φλώρινας. Επίσης αμφότερα είναι αειθαλή και επομένως έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αειθαλών. Το έλατο θα πάει καλά και σε ημισκιερή θέση ενώ ο κέδρος προτιμά τις ηλιόλουστες. Όμως όσον αφορά το τελικό μέγεθος, γιατί αυτό είναι που ενδιαφέρει όταν πρόκειται να φυτέψουμε σε αυλές, φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε με τα ονόματα. Ποιός είναι ο γαλάζιος κέδρος και ποιό το γαλάζιο έλατο; Έχω υπ' όψη μου ποικιλίες γαλάζιου κέδρου που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και φτάνουν από 10-12 μ. μέχρι και 20-25 μ. σε ύψος, ενώ η διάμετρός τους ξεκινά από 6-8 μ. μέχρι και 10-15 μ. Και για το έλατο θα μπορούσα να σας πω δυο ποικιλίες με διαφορετικά τελικά μεγέθη.
      Σας προτείνω πριν αγοράσετε κάτι να μάθετε ποιό είναι το τελικό μέγεθος που αποκτά το φυτό που θέλετε. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αγοράζετε «επώνυμα» φυτά. Το όνομα έχει σημασία. Για παράδειγμα ο γλαυκός κέδρος του Ατλαντα (Cedrus atlantica Glauca) κάποια στιγμή θα σκεπάζει μία επιφάνεια περίπου 15 x 15 μ. στον κήπο σας. Ο γλαυκός κέδρος Ιμαλαΐων, (Cedrus deodara Glauca) θέλει μόνον 6 x 6 μ. Η διαφορά είναι τεράστια.

      Διαγραφή
  7. ΑΝΤΩΝΗΣ25/4/17 09:12

    Καλη σας μερα!!!μερες τωρα χαζευα σε ενα φυτωριο κατι <> πολυ ομορφες αλλα συναμα οχι και τοσο ιδανικες για τον κηπο μου!!Ο λογος βεβαια δεν ειναι αλλος απο το οτι μενω στο Ηρακλειο Κρητης και τα δεντρακια που ηταν μεσα στις συγκεκριμενες γλαστρες δεν ηταν αλλα απο κατι ελατα και κατι πικεες!!
    Εν τελει το εκανα το τολμημα και πηρα μια πικεα γλαυκα κονικα συμφωνα με τον ιδιοκτητη του φυτωριου.
    Το υψος του φυτου ειναι γυρω στο ενα μετρο και το αφησα μεσα στην γλαστρα του οπως ηταν απλα το εβαλα σε μια μεγαλυτερη γλαστρα κασπω για λογους ομορφιας πιο πολυ.
    Την τοποθετησα σε ενα μεγαλο πετρινο πλατυσκαλο λιγο πριν το γκαζον.
    Η απευθειας εκθεση της στον ηλιο ειναι απο τις εννεα περιπου το πρωι μεχρι τις δυο περιπου το μεσημερι λογω του οτι ο προσανατολισμος του κηπου ειναι ανατολικος και μετα τις δυο θα σκιαζεται απο μια τεντα που υπαρχει αρκετα ψηλοτερα στο μπαλκονι.
    Επισης παρατηρησα οτι ενα μικρο μερος του φυτου καταβρεχεται λιγο την νυχτα απο το μπεκ ποτισματος του γκαζον.
    θα ηθελα πολυ να μου ακουσω την γνωμη σας εστω και εκ των υστερων!!!
    Σας ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι να πω. Προς το τέλος του καλοκαιριού θα ξέρετε καλύτερα. Το ευτύχημα είναι η γλάστρα θα είναι στη σκιά τις πιο «δύσκολες» ώρες της ημέρας. Όσο μπορείτε αποφύγετε το κατάβρεγμα. Προσέξτε επίσης τη στράγγιση. Φεύγει το νερό από το κασπό; Πήρατε φυτό που θέλει πολύ καλή στράγγιση.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος25/5/17 18:55

    Kαλησπέρα σας.Τέλη Δεκεμβρίου αγόρασα ένα έλατο σε γλάστρα υψους 1,5 μ.Το είχα τοποθετήσει σε ημισκιερό μέρος με την απαραίτητη φροντίδα .Επίσης αρχισε να βγάζει μικρά άνθη σε διάστημα ενός μήνα.Μετά απο ενάμιση μήνα απο τη στιγμή που το αγόρασα , παρατήρησα ότι οι βελόνες άρχιζαν να λαμβάνουν χρώμα καφέ.Η επιδείνωση ήταν ραγδαία.Το μετέφερα στο μπαλκόνιτον Μάρτιο με πιο πολύ ηλιοφάνεια, άλλαξα γλάστρα , πρόσθεσα λίπασμa.Γεωμετρική επιδείνωση ,έπεσαν όλες οι βελόνες.Εκοψα κάποια κλαδιά , ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, το αποτέλεσμα είναι το φυτό να είναι εντελώς ξερό.Απλά απευθύνομαι σε εσάς ώς μια ύστατη προσπάθεια για εύρεση κάποια λύσης,εάν υπάρχει.Σημειωτέον δε ότι διαμένω στη Γερμανία.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει έλατο σε γλάστρα. Θέλει πολύ προσοχή στο μείγμα χώματος μέσα στο οποίο θα ζει, στο πότισμα και στη λίπανση. Υπάρχει κάτι που δεν κατάλαβα: από τον Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο ήταν σε ένα μπαλκόνι με σκιά ή κάπου αλλού;

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα
    Εχω μεταφυτευσει απο φυτοριο πριν 3 χρονια στον κηπο μου που βρισκεται στην περιοχη Θερμης Πανοραματος θεσσαλονικης και σε υψομετρο περιπου 120 μ . Το υψος του οταν το αγορασα ηταν περιπου στα 5 με 6 μετρα υψος. Τοποθετηθηκε σε σκαμμα 1.5 × 1.5 × 1.5 και προσθεσαν στο χωμα 200 λιτρα τυρφη. Το ελατο αντεξε τον πρωτο χρονο και απο τον δευτερο αρχισε να μαυριζουν τα φρεσκα καινουργια ακρα του. Σιγα σιγα αρχισε να αραιωνουν και να πεφτουν κιτρινες οι βελονες του. Σημερα εχει χασει το 80 % του φυλλωματος του. Εντυπωση μου κανει οτι τα κλαδια του αν και εχουν χασει τις βελονες του δεν ειναι ξερα. Οταν πηγα να τα "σπασω" παραμενουν χλωρα. Μπορω να κανω κατι να το σωσω?? Το εδαφες ειναι "Σκληρο" και αρκετα κοκκινο. Εχω διακοψει το προσθετο ποτισμα εδω και ενα μιση χρονο. Παραμενει μονο το περιφεριακο ποτισμα του γκαζον αλλα οχι κοντα στις ριζες του. Φετος ειχαμε αρκετες βροχες. Ενα αλλο μικροτερο ελατο που ειναι τοποθετημενο σε αποσταση 10 μετρων ,υψους 2 μετρων, αναπτυσεται κανονικα με τις ιδιες συνθηκες ποτισματος και ηλιου και χωματος- εδαφους. Ο κηπουρος μου ειπε οτι εχει " σοκκαρισθει" για καποιον λογο και μου ειπε να περιμενουμε μηπως και ανακαμψει. Περιμενω τις συμβουλες σας γιαυτο το θεμα...τελος παρατηρησα οτι εχουν, σε δυο σημεια στις ακρες δυο κλαδιων , δημιουργηθει δυο σαν καρυδια καφε σχηματισμοι...(καμπιες?)εαν και δεν παρατηρησα κατι τετοιο στο υπολοιπο δενδρο....
    Σας ευχαριστω πολυ και περιμενω την γνωμη σας..
    Οθων Πυλαρινος θερμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σωστή παρατήρηση του κηπουρού σας δεδομένουν ότι τα κλαδιά δεν ξεραίνονται.
      Αυτό που περιγράφετε θυμίζει ζημιά από κακό πότισμα (πολύ ή λίγο) ή κακή στράγγιση. Σημειώστε ότι η τύρφη δεν βελτιώνει τη στράγγιση του εδάφους, αυτή βελτιώνεται με ελαφρόπετρα ή άμμο ποταμίσια. Ελέγξτε πόσο γρήγορα φεύγει το νερό από το έδαφος γύρω από το προβληματικό έλατο συγκριτικά με το γειτονικό του που πάει καλά. Πιστεύω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να συνεχίσετε το πολύ προσεκτικό πότισμα. Κάντε τον έλεγχο και τα λέμε ξανά. Όσο για τους «σχηματισμούς» κόψτε τους και πετάξτε τους στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος27/5/17 23:23

    Καλησπέρα σας .Απο τέλη Δεκεμβρίου ,όταν και το είχα αγοράσει, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το είχα τοποθετήσει στον εξωτερικό διαδρομο του σπιτιού στο οποιο υπάρχει παράθυρο μεγάλο και μετά το έβγαλα εξω στο μπαλκόνι.Υπάρχει κάποια λύση, κάτι που θα μπορούσα να κάνω, έστω σαν μια ύστατη προσπάθεια? Σας ευχαριστώ
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν περιγράφετε ποιό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έλατό σας όμως μπορώ να υποθέσω τι του συμβαίνει δεδομένου ότι το τοποθετήσατε σε έναν διάδρομο. Τα έλατα δεν ζουν σε εσωτερικούς χώρους ακόμη και αν αυτοί είναι φωτεινοί. Μπορούν να κρατηθούν εκεί για λίγες μέρες αλλά όχι για δυο μήνες.
      Γενικά είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει έλατο σε γλάστρα. Θέλει πάρα πολύ προσεκτικό πότισμα, τακτικές και προσεκτικές λιπάνσεις και οπωσδήποτε την κατάλληλη θέση. Μπορείτε να το φυτέψετε σε κάποια σκιερή θέση στο έδαφος;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/6/17 13:41

      Καλημέρα σας .Το πρόβλημα είναι ότι το έλατο έχασε τις βελόνες του και ξεράθηκε εντελώς, όπως σας ανέφερα.Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να το φυτεύσω στο έδαφος. Μακάρι να μπορούσα. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
      Χρήστος

      Διαγραφή
    3. Κρίμα. Πριν αποκτήστε ένα φυτό αναζητήστε πληροφορίες για αυτό ώστε να ξέρετε αν ο χώρος που έχετε ικανοποιεί τις ανάγκες του.
      Τέλος, μόνον τώρα κατάλαβα ότι στις 25.5.17 μου είχατε ξαναστείλει ερώτηση για το έλατο αυτό. Γιατί δεν μου απαντήσατε σε έκεινο το θέμα και ανοίξατε νέο «σχόλιο»; Δυστυχώς δεν έχει πια σημασία.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα
    Έξω ακριβώς απο τον κήπο μου σε ένα παρτέρι μεγαλώνει απο χρόνια ένα κωνοφόρο που νομίζω ότι είναι λέιλαντ.
    πέρσυ παρατήρησα κομμάτια απο τα φυλώματα, σε μέγεθος παλάμης να ξεραίνονται. Φέτος βλέπω πως το δέντρο έχει αρχίσει να ξεραινεται ανησυχητικα απο τον κορμό προς τα κλαδιά, με ένα απο τα κλαδιά να έχει ξεραθεί τελείως, στο μεταξύ παρόλα αυτά φαίνεται πως αναπτύσεται και ψηλώνει κάθε χρόνο. Το δέντρο βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και είναι σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος σχεδόν όλη μέρα!
    Σας στέλνω φωτογραφίες στο mail σας, οποιαδήποτε συμβουλή σας θα μου είναι χρήσιμη
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Είδα τις φωτογραφίες που στείλατε. Ναι είναι λέιλαντ και πράγματι έχει πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να σας πω τι του συμβαίνει από τις εικόνες αυτές. Θα μπορούσε να είναι πρόβλημα φυσιολογικό, δηλαδή οφειλόμενο σε κάποιο φυσικό παράγοντα όπως είτε η μειωμένη είτε η αυξημένη υγρασία του εδάφους, ο κακός αερισμός των ριζών κ.ά. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει και κάποιος παθογόνος οργανισμός που προκαλεί τις ξηράνσεις.
      Πάντως το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισημάνετε το πρόβλημα στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου γιατί έχουν τα απαραίτητα μέσα για να επέμβουν και συνήθως έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος5/6/17 13:08

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΜΟΥ, ΗΛΙΚΙΑΣ 45 ΧΡΟΝΩΝ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΦΥΛΛΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι πολύ λίγες για να σας απαντήσω κάτι. Σκεφτείτε αν άλλαξε κάτι στο περιβάλλον του τον τελευταίο καιρό.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος25/6/17 19:57

    Καλησπερα.Εχω μια πικέα κόνικα σε γλαστρα υψους 80 εκ σε βορινο μπαλκόνι(την βλέπει ήλιος 7με 8 το απογευμα)στη Φλώρινα.Την ανοιξη πεταξε καινούργια βλάστηση .Πριν ενα μήνα την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλαστρα.Τιςτελευταίες μέρες παρατηρώ οτι οι βελόνες είναι καπως ζαρωμένες γερμενες προς τα κάτω και άτονες.Οταν τις αγγίζω πέφτουν παρόλο που είναι πρασινες.ποτιζω δύο φορές την εβδομάδα(μεχρι στιγμής οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές εχει δηλ κανα τρεις ημερες που αρχισε να κάνει ζέστη παρολαυτα το βράδυ δροσιζει).Μήπως ποτιζω αρκετα?Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με το σοκ που παθαίνουν τα φυτά επειδή κατά τη μεταφύτευση κόβωνται κάποιες ρίζες. Συνήθως τα βγάζουν πέρα χωρίς ζημιές. Δεν ξέρω να σας πω αν το πότισμα που κάνετε είναι κανονικό, υπερβολικό ή φτωχικό. Σύμφωνα με τον κανόνα ποτίζουμε γενναιόδωρα όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Η γλάστρα στραγγίζει καλά;

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος26/6/17 13:39

    Σας ευχαριστω πολύ.Είχα ξεχασει να ανοίξω τις τρύπες στη καινούργια γλάστρα!!!Τις ανοιξα και την τοποθέτησα σε μια μεταλική υπερυψωμένη βαση χωρίς πιατο απο κάτω για να περνει αέρα.Τι κανω απο εδω και περα?ποτε να ποτίσω?Θα ηθελα επίσης να σας ρωτήσω ποιο κατα τη γνώμη σας είναι το καλυτερο οικολόγικό εντομοκτόνο που μπορούμε να παρασκευάσουμε για τις μελίγκρες(εχουν προσβληθεί δυο τουγιες απο μαυρη-καφε μελίγκρα)αλλά και για τον τετράνυχο και αν υπαρχουν στο εμποριο εντομοκτόνα κατά των μελίγκρων και αλλων τέτοιου ειδους εντόμων αλλάκαι ακαρεοκτόνα που μπορούμε να τα διαλύσουμε σε ποτιστήρι και να ποτίσουμε το χώμα σαν τελευταία λυση και για να αποφύγουμε με τον ψεκασμό να πεσει το εντομοκτόνο πανω μας.ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ποτίζετε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Εχετε στο νου σας ότι κάθε τόσο θα πρέπει να γέρνετε τη γλάστρα για να ανοίξετε ξανά τις τρύπες της, επειδή είναι πολύ πιθανό να κλείσουν και πάλι από ρίζες και χώμα.
      Το σαπουνόνερο είναι το καλύτερο που μπορεί να φτιάξει κάποιος μόνος του. Πέραν αυτού υπάρχουν βιολογικά εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα κατάλληλα και για ερασιτέχνες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως είναι αυτά με βάση το φυσικό πύρεθρο. Τα φυτοπροστατευτικά που περιγράφετε υπάρχουν στην αγορά αλλά δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε οικιακούς κήπους, βεράντες και παρόμοιους χώρους.

      Διαγραφή
  15. καλησπερα. Έχουμε 2 μεγάλα κωνοφόρα στον κήπο (ύψους 12-13μ.) που χάνουν τις βελόνες τους (από το εσωτερικό προς το εξωτερικό) και έχουν σχεδόνο απολύτως ξανθίσει από τη μέση και πάνω. Ίσως αυτό να οφείλεται στην εσκαφή που έγινε περσι απο κατασκευαστική εταιρία που έφτιαξε το προκατ σπιτι μας ή από το υπερβολικό πότισμα του γκαζόν που βάλαμε. Επιπλέον πριν μερικούς μήνες είχε υπερβολικό αέρα. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν σώζονται και πρέπει να κοπούν (κατόπιν αδείας φυσικά) και δεν έχει νόημα να κλαδευτούν. Υπάρχει περίπτωση να ανανήψουν τέτοια δέντρα;
    φωτο:
    https://www.dropbox.com/s/ufwtnmpx1nc94cr/trees0.jpg?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/pwwwmdp80n54tbm/trees1.jpg?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/80qiv5pe4651adt/trees2.jpg?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/n7p6h1l15jgyljz/trees3.jpg?dl=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν η αιτία του προβλήματος είναι μόνον η εκσκαφή, τότε με το κλάδεμα και κάποιες φροντίδες (λιπάνσεις, προσεκτικό πότισμα, ίσως και μερικές επεμβάσεις με κάποιο κατάλληλο μυκητοκτόνο) θα συνέρθουν. Αν όμως η ζημιά προκλήθηκε από ή και από το πότισμα του χλοοτάπητα τότε δεν θα βγει άκρη ποτέ, εκτός κι αν αφήστε τη χλόη στην τύχη της.
      Για το μέλλον προσέξτε το εξής: το νερό που παίρνει η χλόη μπορεί να μην είναι υπερβολικό για αυτήν αλλά να είναι για κάποιο άλλο φυτό. Γι΄αυτό το λόγο ό,τι κι αν φυτέψετε κοντά της θα πρέπει να υπολογίζετε και τον παράγοντα πότισμα-κατάβρεγμα. Είναι πολλά τα φυτά που δεν τους ταιριάζουν τα καθημερονά καταβρέγματα, τα λέιλαντ και οι τριανταφυλλιές είναι μεταξύ αυτών.

      Διαγραφή
    2. δηλαδή, λέτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιβιώσουν; όλα αυτά έγιναν μεσα σε 2 μηνες. Έριξαν σχεδόν όλες τις βελόνες τους Μάιο-Ιούνιο. Αν τα έπιασε ασθένεια - fungus - λέτε ότι μπορεί ακόμα να σωθούν με κλάδεμα και φάρμακο; Πώς μπορεί κανείς να είναι σιγουρος αν αξίζει να το κάνει αυτό;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να ξέρω αν αξίζει να ασχοληθείτε με αυτά τα δέντρα. Αυτό μόνον εσείς το ξέρετε. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να σωθούν. Όμως αυτό θα πάρει καιρό και χρειάζονται φροντίδες ενώ κανείς δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος9/7/17 15:14

    Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε

    Έχω μια τριανταφυλλιά στην βεράντα μου η οποία είχε ανθίσει.Μετά από λίγες ημερες παρατήρησα ότι τα φύλλα της ειχαν γεμίσει απο τρύπες και πλέον δεν έχει καθόλου μπουμπούκια.Τι μπορει να είναι? Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω?

    Επίσης ένα ακόμη φυτό που έχω έξω στην βεράντα, τα κλωνάρια του γέμισαν από πάρα πολλά μικρά ζωύφια τα οποία δημιούργησαν μια αποικία κατά μήκος των κλωναριών.Εβαλα ξύδι και όλα σχεδόν έχουν εξοντωθεί.Έπραξα καλά? Τι μπορεί να είναι ? Πως μπορώ να το αντιμετωπισω , εάν επαναεμφανιστούν?

    Σας ευχαριστώ

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Οι τρύπες στα φύλλα συνήθως γίνονται από κάμπιες. Αν αυτές είναι η αιτία με λίγη προσοχή θα τις δείτε να κυκλοφορούν πάνω και κάτω από τα φύλλα. Αν είναι λίγες με σαπουνόνερο και λίγο οινόπνευμα θα φύγουν (για την συνταγή αναζητήστε πιο κάτω ανάμεσα στις Ετικέτες αυτή για την μελίγκρα).
      2. Για το ότι δεν υπάρχουν μπουμπούκια τώρα. Κόψατε τα προηγούμενα άνθη όταν τέλειωσαν; Η τριανταφυλλιά σας είναι απ' αυτές που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι; Της δίνετε λίπασμα;
      3. Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο χωρίς να ξέρω τι ήταν τα ζωύφια που έκανα την «αποικία» πάνω στα κλαδιά. Πάντως αυτό που περιγράφετε μοιάζει με προσβολή μελίγκρας. Είναι λίγο περίεργο με τόση ζέστη αλλά όχι και απίθανο. Μήπως έχετε κάποια φωτογραφία; Απ' ό,τι φαίνεται το ξύδι ήταν αποτελεσματικό. Πώς το βάλατε;

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε

    Επανέρχομαι παλι εδώ μετά απο 2 χρόνια να ζητήσω παλι τις χρησιμες πληροφορίες σας!
    Αγόρασα παλι ενα έλατο σε γλάστρα , όπου απο το κατώ μερος της γλάστρας προεξέχουν 2 μεγαλες κομμένες ρίζες.. (προφανως το είχαν και στο έδαφος??) Η ερώτηση μου ειναι για να μην την πατήσω παλι με μύκητες όπως πριν 2 χρόνια τι κινήσεις πρέπει να κανω..το πηρα πριν 3 μέρες...
    το αφήνω ετσι και μεταφύτευση αργότερα...?
    να το ποτισω προληπτικά με καποιο αντιμυκητισιακο φάρμακο?
    Τα κλαδακια του κατω κατω στον κορμο ειναι λιγο μαραμένα - ατονα...
    τα πανω πανω ομως ειναι ζωηρα και μια χαρα!
    το βαζω σε σκιερο μερος?
    Συμβουλες σας?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ρίζες που βλέπετε μπορεί να είναι αυτές που κόπηκαν όταν το έλατο βγήκε απ΄το εδαφος για να μπει σε γλάστρα. Σας είπαν κάτι σχετικό από εκεί που το αγοράσατε; Είναι καιρό στην γλάστρα αυτή το έλατο; Επίσης δεν έχω καταλάβει αν θέλετε να το βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο έδαφος.
      Το έλατο θέλει θέση σκιερή τουλάχιστον το μεσημέρι ή καλύτερα και το απόγευμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης θέλει έδαφος που θα στραγγίζει πολύ καλά.
      Απ' ό,τι διάβασα στο παλιότερο μήνυμά σας, το πρόβλημα τότε ήταν η κακή στράγγιση της γλάστρας και η υπερβολική υγρασία στο χώμα και όχι οι μύκητες.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας να μου γράψετε,

      Οχι δεν μου ειπαν πότε το έβαλαν σε γλάστρα, αλλα απο οτι καταλαβαίνω, βλέπω στο κάτω μέρος της γλάστρας τρύπες όπου απο εκει εχουν βγει καποιες ριζες του...προφανως το ειχαν κ στο χώμα επισης...
      Ποτε πιστευετε να το μεταφυτευσω σε αλλη γλαστρα μεγαλυτερη με το σωστο χώμα και ελαφροπετρα μεσα για καλυτερη αποστράγγιση?
      Επισης τωρα αυτες τις μέρες που ειναι σε αυτη την παλια την γλάστρα με χώμα οτι να ναι, να κανω κατι πχ καποιο προληπτικο ποτισμα με γαλαζοπετρα?
      Συμβουλες σας για την καλυτερη επιβίωση του, δεδομενου οτι προφανως ειναι ηδη ταλαιπωρημενο με την μεταφορική, το κοψιμο των ριζων του κτλ κτλ..

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να ξέρω πότε πρέπει να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα επειδή δεν γνωρίζω πόσο καιρό βρίσκεται στην παρούσα γλάστρα. Μπήκε εκεί το Νοέμβριο, για παράδειγμα, ή την περασμένη άνοιξη; Αφού ούτε εσείς το ξέρετε αυτό, σας προτείνω να περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο και τότε να κάνετε τη μεταφύτευση, γιατί αυτή η επιλογή έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποδειχθεί επιτυχής.
      Γενικά, όποτε αγοράζετε ένα φυτό να ρωτάτε πάντα τον πωλητή σχετικά με το πότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε γιατί αυτός ξέρει πόρο καιρό είναι το φυτό στην ίδια γλάστρα.
      Η εφαρμογή γαλαζόπετρας προσωπικά μου φαίνεται υπερβολική, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα.
      Όσον αφορά τις συμβουλές, διαβάστε την προηγούμενη απάντησή μου για την επιλογή της κατάλληλης θέσης, που είναι και το πιο σημαντικό. Να ποτίζετε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Για το λίπασμα, διαβάστε την ανάρτηση «Λίπασμα σε γλάστρες», θα τη βρείτε στο πάνω μέρος της σελίδας αυτής στο «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ. Φροντίστε να μη λιμνάζει νερό στο πιάτο της γλάστρας και μην την ακουπήσετε κατ' ευθείαν στο πάτωμα.

      Διαγραφή
    4. Kαλησπέρα σας!
      Ακολουθώντας ολες τις συμβουλες σας και διαβάζοντας, τα αρθρα για λιπανση, χωμα, ποτισμα κτλ, το αποτέλεσμα ηταν μεσα σε 1, μιση μήνα να γίνει σχεδον το 2 πλάσιο σε μεγεθος απ οταν το αγορασα!
      ειχε τεραστα ανάπτυξη βεβαια με πολυ φροντίδα
      εδω μια φωτό
      https://imgur.com/a/lZemQH0

      Και ήθελα να ρωτήσω, τα τελευταια πράσινα μικρά κλαδάκια του, είναι ετσι αρκετες βδομαδες τωρα, σαν να έχει σταματήσει εντελλώς η ανάπτυξη...ουτε ενα εκατοστό καθε βδομαδα?
      Ειναι φυσιολόγικο?

      Διαγραφή
    5. Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο φυτό σίγουρα δυσκολεύεται μέσα σε γλάστρα, τότε δεν πρέπει να έχετε παράπονο για την έως τώρα ανάπτυξή του. Στη φωτογραφία τα κλαδιά του μοιάζουν να είναι πολύ μαλακά και το χρώμα τους να είναι κάπως γλαυκοπράσινο. Είστε σίγουρος ότι το φυτό αυτό είναι έλατο;

      Διαγραφή
    6. Ναι , είναι η ποικιλία picea glauca η αλλιώς έλατο του κολοραντο! Είχα κ πιο παλιά που σας είχα ξαναγράψει αλλά δεν άντεξε με τους μύκητες ..Αυτό έδω τα πάει περίφημα , μόνο που όπως σας είπα έκανε ένα μεγάλο μπαμ ανάπτυξης , γίνανε έτσι γλαυκο κ τα νέα κλαδιά εκτός από αυτά που βλέπετε που σταμάτησαν κ να αναπτύσονται ..ελπίζω να μην έπαθε κάτι ..το πιάσανε οι ζεστές μέρες κ τέλος ; Του χρόνου πάλι δλδ ...;

      Διαγραφή
    7. Το κωνοφόρο που έχετε ονομάζεται ερυθρελάτη, μερικοί το λένε και πικέα ή πισέα. Έχει άλλες ανάγκες απ' το κοινό έλατο. Η ερυθρελάτη προτιμά χώμα χωρίς ασβέστη. Αν αυτό που έχετε είναι μια μικρόσωμη ποικιλία, (π.χ. Picea glauca Conica ή Picea pungens Glauca Globosa) τότε θα πάει καλά στη γλάστρα αν και το καλοκαίρι μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ξηρή ατμόσφαιρα. Αν έχετε αγοράσει κάποια μεγαλόσωμη τότε θα δυσκολευτείτε πολύ να την κρατήσετε σε γλάστρα.

      Διαγραφή
    8. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, ρωτησα και έχω το Picea pungens το μεγάλο έλατο, όποτε για πρώτη χρόνια να μην έχω κ παραπόνο που πέταξε τόσο πολύ και με μεταφύτευση...
      δλδ προτείνετε οτι του χρόνου ή το συντομότερο να μπεί σε κήπο κανονικά.....

      Διαγραφή
    9. Μου φαίνεται περίεργο να έχετε το Picea pungens και όχι κάποια ποικιλία του. Φυσικά δεν ξέρω όλα τα φυτά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όμως απ' όσο γνωρίζω μόνον ποικιλίες του βρίσκει κανείς στα φυτώριά μας. Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό μέγεθος που μπορεί να αποκτήσει το φυτό σας. Αν αυτό που έχετε γίνεται μεγάλο τότε πρέπει να πάει στον κήπο, αν γίνεται μικρό μπορεί να μείνει σε γλάστρα. Απ' αυτά φαίνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζει κανείς τι είναι αυτό που αγοράζει. Να γνωρίζει δηλαδή το γένος, το είδος και την ποικιλία του φυτού που θέλει.

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος4/1/18 10:13

    Το χωριο μου ειναι στα 950 μετρα.Το χειμωνα ειναι πολυ κρυο αλλα το καλοκαιρι φτανει τους 39 βαθμους κελσιου.Μπορω να φυτεψω μερικα ελατα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορείτε να το φυτέψετε σε έναν χώρο που θα είναι σκιερός το καλοκαίρι και θα έχει έδαφος με πολύ καλή στράγγιση, τότε προχωρήστε.
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος18/2/18 20:46

    Καλησπέρα,
    Παρακάτω σας παραθέτω 2 φωτογραφίες απο το έλατο μου, όπου άρχησαν οι βελόνες, οι ακριανές προς το παρων, να αλλαζουν χρώμα και να σπάνε στην μέση...
    Το έλατο εχει 1,5 μέτρο υψος, σε γλαστρα, και στραγγιζει καλα...
    βέβαια παιζει να το πότισα λίγο παραπανω λόγω του οτι δεν ειχαμε πολλες βροχες τον περασμένο μήνα..

    https://imgur.com/WXNwbmp

    https://imgur.com/kBMVUrP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαν να είναι ζημιές από υπερβολικό πότισμα. Ελέγξτε την αποστράγγιση της γλάστρας μήπως είναι από εκεί το πρόβλημα. Δηλαδή με ένα μολύβι ξεφράξτε τις τρύπες και παρατηρήστε αν βγήκε νερό. Είναι δύσκολη δουλειά το έλατο σε γλάστρα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/2/18 22:28

      Ευχαριστώ για την απάντηση,
      η γλαστρα όπως προσεξα στραγγίζει καλα, μαλιστα εχω βάλει και ελαφρόπετρα κ στον πυθμένα της γλάστρας και στο χώμα επισης, Τωρα μετανιώνω που το πότιζα αρκετά ανα 7 μέρες τον τελευταίο μηνα....
      Ελπίζω να ανακάμψει....το αφηνω τώρα εντελλώς απότιστο...

      Διαγραφή
    3. Βάλτε μέτρο και στο αραιό πότισμα. Μην το ξεράνετε από έλλειψη νερού. Υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται το πρόβλημα με κάποια μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα; Λίπασμα κάθε πότε βάζετε και τι είδους;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος6/3/18 07:45

      Ναι κύριε Ανδριτσοπουλε σωστα υποθέσατε πιο πάνω , είχε προηγηθεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα κ μετά από 2 βδομάδες ξεκίνησε το πρόβλημα με τις βελόνες ..του είχα ρίξει μάλιστα κ λίπασμα για την ανάπτυξη των ριζών ..ωστόσο προχθές πήρα την απόφαση κ το έβγαλα ξανά από την γλάστρα να αλλάξω χώμα μήπως είχε λάσπη μέσα ..τελικά το έλατο μέσα σε 1 μήνα από την πρώτη μεταφύτευση είχε βγάλει παρά πολλές νέες ρίζες κ το χώμα δεν είχε κάτι απ ότι πρόσεξα ..τελικά άνοιξα πιο πολλές τρύπες , έβαλα νέο χώμα κ εκ νέου ελαφροπετρα ..είναι 3 μέρα με την νέα μεταφύτευση ..ας δούμε πως θα κινηθεί πλέον ..

      Διαγραφή
    5. Μετά από μεταφύτευση είναι αναμενόμενο να χαλάσουν κάποιες βελόνες. Η δεύτερη μεταφύτευση δεν χρειάζονταν. Ελπίζω να μην έγιναν ζημιές στις καινούργιες ρίζες γιατί τότε θα είναι πιο έντονο το πρόβλημα.
      Δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί έλατο μέσα σε γλάστρα. Χρειάζεται πολύ προσεκτικό πότισμα και τακτικές λιπάνσεις με κάποιο υδατοδιαλυτό (υγρό ή σκόνη) πλήρες λίπασμα.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος6/3/18 11:54

      Σας ευχαριστώ πολύ ! Καλή σας συνέχεια !

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος31/3/18 12:53

      Καλησπέρα σας! Γράφω να σας πω, οτι ακολουθησα οτι συμβουλές έχετε γράψει σε ολους τους χρήστες και σε εμένα, πήρα και το Acadian όπως έχετε πεί και σε άλλους χρήστες, το βάζω άνα 2 βδόμαδα, είναι τωρα η 2 εφαρμογή και το ελατό μου αυτές τις μέρες έχει πετάξει νέα φιλαράκια και όλο τα νέα μπουμπούκια του απο πανω μεχρι κάτω είναι ετοιμα μέρα με την μέρα!
      Να στε πάντα καλά!

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος23/3/18 00:28

    Kαλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε , εχω και εγώ ενα έλατο εδώ και περίπου δύο χρόνια το οποίο έχω μεταφυτέψει στην αυλή μου , πρόκειται για σπίτι σε ορεινό χωριό της Πίνδου σε υψόμετρο 900 μετρων , σε μέρος οπου το βλέπει ο ήλιος περίπου 7-8 ώρες , απο το καλοκαίρι του 2017 παρατήρησα οτι αρχισε να ατονεί το χρώμα του, καθώς επίσης σχετικα με τα υπόλοιπα έλατα της περιοχής αργησε η ανάπτυξή του , καθυστέρησε δηλαδή να βγάλει πράσινα μαλακά μπουμπουκάκια. Πήγα λοιπον σε έναν γεωπόνο παρουσιάζοντάς του φωτογραφίες απο το κιτρίνισμα και την ατονία του δενδρου το οποίο είναι περίπου ένα μέτρο και μου είπε πως εχει πιάσει μύκητες στην ρίζα λόγο υπερβολικού νερου-ποτισματος οι οποίοι το εμπόδιζαν, σχηματίζοντας μια γλίτσα, στο να απορροφουν οι ρίζες την υγρασία με αποτέλεσμα το δεντρο να μήν απορροφαει νερό απο το έδαφος ακόμα και αν αυτο ηταν νωπό!Ετσι μου έδωσε ενα μυκητοκτόνο το οποιο ήταν σε μορφή σκονης και το αραίωνα σε 1,5 λίτρο νερού προς μια κουταλια του γλυκού σε φάρμακο, το αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθεί μεσα σε διάστημα δύο εβδομάδων αρκετά το χρώμα του καθώς ήταν σαν να ξαναζωντάνεψε!! Αυτο το φάρμακο μπορούσα να το δώσω μία φορα το δίμηνο αλλα όχι περισσότερους ψεκασμους τον χρόνο απο τρείς.Φέτος τελευταία δόση την έκανα τα Χριστούγεννα και απο τότε δεν του ξαναέκανα και βλέπω πως ατονεί σιγα σιγα ξανά .. Εχετε να μου προτείνετε κάποια καλύτερη λυση,για ποσο καιρο πρέπει να εφαρμόζω την θεραπεία ,είναι η κατάλληλη θεραπεια αυτη, υπάρχει κατι αλλο που μπορω να βάλω για να το ενισχύσω καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη για να αναπτυχθει καλήτερα?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη εάν σας κούρασε το μέγεθος του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιό είναι το μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείτε;
      Από τη στιγμή που διαπιστώσατε ότι το πρόβλημα προκαλούνταν από την υπερβολική υγρασία στις ρίζες, τι κάνατε για να μειωθεί αυτή; Αλλάξατε κάτι στο πότισμα;
      Κρατάει νερό το έδαφος στο σημείο που είναι το έλατο;
      Για να δυναμώσει ένα φυτό του δίνουμε λίπασμα. Διαλέξτε κάποιο πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα και δώστε του δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Όμως για να έχει αποτέλεσμα το λίπασμα πρέπει όλοι παράγοντες (φως, εδαφικές συνθήκες κ.λπ.) που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός φυτού να είναι σε καλό επίπεδο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/3/18 19:29

      Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντησή σας!
      Δυστυχώς είμαι για κάτι δουλειές στην Αθήνα και δεν έχω την συσκευασία για να σας πω ακριβός πιο χρησιμοποιώ , άλλα είναι σίγουρα της Bayer και είναι μια καφέ σκόνη.
      Όσο για την υγρασία αυτό που έκανα είναι να ελαττώσω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το πότισμα στο ελάχιστο, έτσι του ρίχνω λίγο νερο τόσο στα φύλλα όσο και στην ρίζα εάν έχει αρκετές μέρες να βρέξει, να τονίσω πως στην περιοχή σημειώνονται συχνές βροχοπτώσεις κατά τους θερινούς μήνες και χιονοπτώσεις τον χειμώνα, επίσης επειδή του είχα κάνει ένα λακκάκι περιμετρικά του κορμού τόσο για φρεσκάρισμα του χώματος όσο και για απομάκρυνση τον αγριόχορτων όταν διαπίστωσα ότι συγκρατεί το νερό , αυτό που έκανα ήταν να δημιουργήσω ένα λοφίσκο με κέντο τον κορμό (παρόμοιο με αυτόν που κάνουν στις πατατιές) ούτως ώστε να προστατέψω το ριζικό του σύστημα από το πολύ νερο .Να επισημάνω χωρίς να γνωρίζω εάν έχει σημασία ότι έχω δει αρκετές τρύπες από τυφλοπόντικες στο χωράφι γενικά άλλα όχι κοντά στο δέντρο ..Τέλος το έδαφος έχει στο συγκεκριμένο σημείο κλήση οπότε και στραγγίζει σχετικά καλά από ότι βλέπω. Εάν το κλάδευα θα πετύχαινα κάποιου είδους ενδυνάμωσης η θα ήταν ανώφελο έως αρνητικό? Φυσικά δεν αναφέρομαι για την κορυφή του δέντρου άλλα για τα χαμηλότερα κλαδάκια . Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

      Διαγραφή
    3. Σταματήστε το βρέξιμο των φύλλων και του κορμού και γενικά το κατάβρεγμα των φυτών. Είναι λάθος. Μάλιστα οι πιο σχολαστικοί όταν ποτίζουν κρατούν το λάστιχο χαμηλά ώστε να μην πιτσιλάνε με νερό και χώμα το φύλλωμα. Επίσης, χαλάστε το λοφάκι, δεν χρειάζεται, απλώς αυξάνει την υγρασία κοντά στον κορμό. Διαμορφώστε το αυλάκι έτσι ώστε να μην βρέχεται ο κορμός. Εφ όσον το έδαφος είναι επικλινές οι πιθανότητες να μην συγκρατεί πολύ νερό το χώμα είναι καλές. Είναι καλύτερα να ποτίζετε πιο αραιά με μπόλικο νερό, παρά πιο συχνά με λίγο νερό.
      Ξεχάστε το κλάδεμα. Δεν χρειάζεται.
      Για το μυκητοκτόνο δεν ξέρω τι να σας πω. Υποθέτω ότι θα είναι κάποιο που χρησιμοποιείται συνήθως σε κωνοφόρα που έχουν μυκητολογικά προβλήματα όπως το Αλιέτ και άλλα.
      Οι τυφλοπόντικες κάνουν ζημιές αλλά δεν νομίζω ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα έλατα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/3/18 22:02

      Ευχαριστώ πολύ για τις πολυτιμότατες οδηγίες σας,το μηκυτοκτόνο είναι πράγματι το Αλιέτ με το που το είδα γραμμένο στο μήνυμά σας το θυμήθηκα, να είστε καλά που βοηθάτε με τις γνώσεις σας.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σας , εχω δύο έλατα περίπου 18 χρόνια , αν κ δεν είναι στο κατάλληλο έδαφος κ υψόμετρο κ τα δύο αναπτύχθηκαν αρκετά . Φέτος παρατηρόντας την ανθοφορία τους διαπίστωσα στο κάτω μέρος κάποιων κλαδιών μαυρη αφίδα πόσο ανησυχητικό είναι κ πως καταπολεμείται?
    Ευχαριστώ Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν είστε βέβαιος ότι είναι αφίδα, θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποιο κατάλληλο εντομοκτόνο. Υπάρχουν τέτοια χρησιμοποιήσιμα και από ερασιτέχνες και θα τα βρείτε σε καλά κέντρα κήπου. Αν δεν είστε βέβαιος, κόψτε ένα κλαδάκι, κλείστε το σε σακούλα και δείξτε το σε κατάστημα με γεωργικά φάρμακα. Εκεί θα σας κατευθύνουν κατάλληλα.

      Διαγραφή
  22. Γεια σας,ζιτησα απο μια φιλη να μου δωσει το ελατο που ειχε σε γλαστρα για να το φυτεψω στο κυπο.Το δεντρακι εχει χασει πολλες βελονες,θελω να ροτησω αν θα βγαλει καινουρια φυλλα στη θεση τους.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το έλατο είναι ακόμη ζωντανό και το φυτέψτε σε θέση κατάλληλη για αυτό, τότε θα βγάλει και νέα φύλλα και κλαδάκια. Για να καταλάβετε αν είναι ζωντανό ξύστε με το νύχι τον φλοιό του, εφ όσον από κάτω δείτε πράσινο το φυτό είναι ζωντανό.

      Διαγραφή
  23. Γειά σας,πήρα άπο μία φίλη έλατο 1.5μέτρο πού είναι 10χρόνια σε γλάστρα.Χάνει τις βελόνες ίδι....θα το φυτέψω στο κύπο.Θέλω να σας ροτήσω αν θα βγάλει καινούριες βελόνες στξ θέση τοις παλιές.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται ότι κάτι λείπει από το μήνυμα σας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω βασισμένος σε ό,τι διαβάζω.
      Ένα έλατο, ή και οποιοδήποτε φυτό, που έχει μείνει 10 χρόνια στην ίδια γλάστρα θα αργήσει πάρα πολύ να αρχίσει να αναπτύσσεται όταν φυτευτεί στο χώμα του κήπου. Οι ρίζες καθώς ήταν μέσα στη γλάστρα έχουν αποκτήσει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και δυσκολεύονται να απλωθούν κανονικά. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 2 χρόνια για να δείτε κάποια ανάπτυξη. Άρα δεν ξέρω να σας πω τι θα γίνει με το έλατο σας. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος και το σημείο που θα το φυτέψετε είναι κατάλληλα για έλατο.

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος16/6/18 10:27

    Καλημέρα σας.
    εχω μια μικρή αροκάρια όπου και πρόσφατα μεταφύτευσα σε μεγαλύτρη γλάστρα, και καποιες βελόνες της απο τα κάτω κατω κλαδια γίνονται κατακίτρινα... ακομα δεν ειναι μεγάλο το προβλημα, ώστοσο υπάρχει..ωστοσο η κορυφή της και τα νέα κλαδια συνεχιζουν κανονικα να μεγαλώνουν... ειναι κατι φυσιολογικο ή πρέπει να κανω κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' την περιγραφή σας δεν μπορώ να πω ότι αυτό που διαβάζω δεν είναι φυσιολογικό. Το να ξεραθούν λίγες βελόνες, απ' τα χαμηλότερα κλαδιά μάλιστα, δεν είναι περίεργο. Πολύ περισσότερο για αροκάρια που είναι φυτεμένη σε γλάστρα και όχι στο έδαφος. Μην παραλείψετε τις τακτικές λιπάνσεις και τα ποτίσματα όποτε το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/6/18 21:28

      Σας ευχαριστώ ! Καλή σας συνέχεια

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος22/7/18 21:19

    Καλησπερα σας,

    το φθινόπωρο φύτεψα στον κήπο ένα ελατάκι 2μ. στον Διόνυσο Αττικής. Αν και πήγαινε πολύ καλά και έβγαλε πολλές νέες ακρούλες στα κλαδιά του ξαφνικά τώρα τον Ιούλιο άρχισε να χάνει το ζωηρο πράσινο χρώμα του και οι νέες άκρες του να κιτρινίζουν. Βρίσκεται στον κήπο, μέσα στο γκαζόν, ποτίζεται από το αυτοματο πότισμα και είναι σε ηλιόλουστη θέση. Πέρυσι το καλοκαίρι μου ξεράθηκε ένα άλλο ελατάκι που ειχα φυτέψει στο ίδιο σημείο. Μηπως μπορείτε να μου πείτε τί θα μπορούσα να κάνω για να το σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το έλατο θέλει έδαφος με πάρα πολύ καλή στράγγιση και επιπλέον είναι ένα φυτό που αγαπά την ξηρασία. Μια και είναι φυτεμένο μέσα σε χλοοτάπητα υποψιάζομαι ότι παίρνει περισσότερο νερό απ' όσο του χρειάζεται. Αποφύγετε το κατάβρεγμά του. Φροντίστε ώστε να ποτίζεται μόνον όταν το χώμα του είναι στεγνό. Επίσης, η ηλιόλουστη θέση όσο είναι ακόμη μικρό δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
      Πιο κάτω είναι οι ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Αναζητήστε εκεί αυτή που έχει τίτλο, «Έλατο» για να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φυτό αυτό.

      Διαγραφή
  26. Γειασας.πριν 3 χρονια εφερα απο το παρτικο στα τρικαλα κορινθιας 4 μικρα ελατα.ηταν 5-6 ποντους.τα εχω στο μεγαλο πευκο και μεγαλωνουν κανονικα το μονο που εχουν ειναι νερο παραπανω το καλοκαιρι και τη μιση μερα εχουν ισκιο.λεω να βαλω τα δυο ατο χωμα να δω τη θα κανουν.χωμα φερνω απο το χωριο και συμπληρωνω στα γλαστρακια..θελω να ρωτησω.στο φυτεμα τον δεκεμβριο να βαλω και κατι ακομα στην γη;;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βρείτε μια θέση που να μην την καίει ο ήλιος. Να φροντίστε ώστε το χώμα εκεί που θα τα φυτέψετε να στραγγίζει πολύ καλά. Αν χρειάζεται ανακατέψτε του λίγη ελαφρόπετρα ή ποταμίσια άμμο. Πάντως μου φαίνεται πολύ δύσκολο να αντέξουν τα έλατα στη ζέστη του Μεγάλου Πεύκου. Στην περιοχή ευδοκιμούν οι μπουγκανβίλιες, οι πικροδάφνες, τα νυχτολούλουδα. Με το έλατο φοβάμαι ότι θα παιδευτείτε.
      Σας εύχομαι, καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  27. Καλησπερα.αγορασα 2 ελατα υψους 1.70 τωρα τον Δεκεμβρη κ θελω να τα φυτευσω σε ορεινη περιοχη της Αχαιας..αυτο που θελω να ρωτησω ειναι καλη εποχη για φυτευση τωρα στα τελη του Δεκεμβρη;;ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.
      Αν το χώμα δεν είναι λασπωμένο ή καλυμμένο με χιόνια τότε μπορείτε να φυτέψετε.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Χρονια πολλα καλη χρονια να εχετε!!
      Τα φυτευσα στις 16 του μηνα ηταν λιγο λασπωμενο το χωμα χιονια δεν ειχε αλλα τωρα που χαλαει ο καιρος σιγουρα θα ριξει..αλλα παρατήρησα λιγες μερες μετα οτι στα χαμηλα κλαδια κ λιγο στο κορμο τους κατι σαν πρασινα (σαν μαλλι μουχλας) τα οποια τα ψεκασα με χαλκο 3 φορες κ νομιζω πως πανε καλυτερα..σημερα κι ολας τα ψεκασα στην τριτη φορα εαν δω οτι δεν εφυγαν θα τα ξανα ψεκασω..αλλιως αν χρειαζονται κατι αλλο..τι συμβουλη θα μου δίνατε;
      Ευχαριστω πολυ κ καλη χρονια με υγεια!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας και Καλή Χρονιά!
      Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που περιγράφετε. Μήπως έχετε κάποια φωτογραφία; Αν ναι στείλτε τη με μέιλ. Η διεύθυνσή μου είναι στη δεξιά στήλη. Σίγουρα, ό,τι κι αν ήταν αυτά τα «πράσινα», είναι υπερβολή οι τρεις ψεκασμοί μέσα σε 15 μέρες. Ελπίζω να μην πατήθηκε το χώμα κοντά στις ρίζες των φυτών γιατί γράφετε ότι ήταν λίγο λασπωμένο.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος17/1/19 19:12

    Καλησπέρα σας!
    Αγόρασα ενα έλατο Νορμανδίας σε γλάστρα περίπου 1 μέτρο . Προς το παρών θα παραμείνει σε γλάστρα , θα το μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη, ωστόσο θα πρέπει να εχω σε θέση με σκιά, ημισκιά, πληρες ήλιος?τι πιστευεται καλύτερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ιδανικό είναι να το φυτέψετε στο έδαφος και όχι σε γλάστρα. Στις γλάστρες το νερό αργεί να στραγγίσει και το έλατο θέλει χώμα με άριστη στράγγιση. Επίσης οι γλάστρες ζεσταίνονται πολύ το καλοκαίρι. Άρα προσέξτε πάρα πολύ το πότισμα και τοποθετήστε τη γλάστρα επάνω σε κάποια βάση, π.χ. τούβλα ή ειδική μεταλλική βάση. Η ημισκιερή ή σκιερή θέση είναι η καλύτερη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/1/19 21:41

      Σας ευχαριστώ για τον χρόνο κ τις συμβουλές σας !θα τα ακολουθήσω ,
      Καλή σας συνέχεια !

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος26/1/19 11:25

      Μολις παρατήρησα πως ο κορμός της περσινής κορυφής του, (περιπου 25-30cm) τα μάτια γυρω γυρω απο τον κορμό αυτο, που θα έπρεπε να πετάξουν φέτος,τα έχουν κόψει...ευτυχως τα πανω στην κορυφή για να πεταξει φέτος υπαρχουν αλλα τα συμετρικα γυρω γυρω οχι..δεν θα χάσει τώρα την άνοιξη την συμετρικότητα του ? η θα πετάξει νέα εκεί?....δηλαδη γιατι το κανανε αυτοοο

      Διαγραφή
    4. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά τι γράφετε. Κάποιος έκοψε μερικά απ' τα μάτια που είναι κοντά στην κορυφή; Αν ναι, τότε θα υπάρχει πρόβλημα (κάποια ασυμμετρία) στην εμφάνιση του φυτού αλλά καθώς αυτό θα μεγαλώνει η ασυμμετρία θα χάνεται. Πάντως αυτό που θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι πως θα συντηρήσετε ένα έλατο σε γλάστρα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/1/19 14:06

      Έτσι ακριβώς όπως το λέτε! η γλάστρα είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να μπεί του χρόνου στο χώμα. κριμα που οντως θα χαθει η συμμετρία...Ευχαριστώ και πάλι.!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος31/3/19 14:36

      Καλησπέρα και παλι! το έλατο τα παει καλα προς το παρον στην γλαστρα, στραγγιζει, βαζω και acadian, αρχισε να πετάει και νέα κλαδακια σιγα σιγα, ωστόσο έχει τωρα καποιες μέρες σταζει απο παντου ρετσινι..δεν ειναι καπου πληγωμενο, βγαζει σταγόνες απο τα φύλλα του..το παρατηρησα γιατι γεμισε η γλαστρα κάτω και φαινονται οι σταγονιτσες και στα κλαδια του...ειναι κατι της εποχής φυσιολογικό?

      Διαγραφή
    7. Γεια σας,
      Το καταβρέχετε με νερό;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος2/4/19 20:41

      Γεια σας και πάλι..
      οχι δεν το κανω ποτε, ωστοσο σκεφτομαι να το κανω γιατι δεν το πιανει στο μπαλκονι η βροχη να καθαρισουν τα φυλλα του απο γυρη κ σκονη...εσεις θα μου πειτε αν πρεπει βεβαια..

      Διαγραφή
    9. Γεια σας,
      Να μην καταβρέχετε τα φυτά σας. Ελέγξτε προσεκτικά τις βελόνες του ψάχνοντας για μικρά έντομα που μοιάζουν με μελίγκρες. Η γλάστρα δεν είναι ευνοϊκό περιβάλλον για ένα έλατο.

      Διαγραφή
  29. Καλημέρα κ. Ανδριτσόπουλε. Ένας γείτονας πέταξε το χριστουγεννιάτικο έλατο που είχε και το μάζεψα. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχει μείνει φυλλοπανω του. Τα κλαδιά του γενικά δειχνουν καλά. Θα επανέλθει? Τι προτείνετε να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι μιλάμε για έλατο με ρίζες, μέσα σε γλάστρα και όχι για κομμένο. Αν ξύσετε ελαφρά τον φλοιό βλέπετε από μέσα κάτι πράσινο; Αν ναι, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Στην περίπτωση αυτή ποτίστε το και βάλτε το σε θέση σκιερή. Συνεχίστε να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Κάποια στιγμή θα δείτε νέα βλάστηση. Το φθινόπωρο, αν όλα έχουν πάει καλά, φυτέψτε το στο έδαφος. Αν οι τοπικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες το έλατο θα ευδοκιμήσει.

      Διαγραφή
  30. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι είναι πράσινο γι'αυτό το πήρα κιόλας. Ζω σε κάποιο υψόμετρο οπότε ελπίζω κατά το φθονφθινόνα μπορέσω να το μεταφυτευσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και ΕΦΟΣΟΝ είστε εκεί για να το ποτίζετε μπορείτε να το φυτέψετε και νωρίτερα. Όχι όμως και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Μετά τη φύτευση κάνετε ριζοποτισμα με κάποιο σκεύασμα που περιέχει εκχύλισμα φυκιών όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα σας!έχω φυτεμένο στον κήπο μου από τον χειμώνα του 2012 ένα έλατο ποικιλίας picea omorika. Αναπτύσσεται κανονικά και πριν από λίγες ημέρες πέταξε κορφή και βλαστούς. Δυστυχώς όμως σήμερα έριξε απίστευτο χαλάζι στην περιοχή μου (Καματερό) και κόπηκε το πάνω μέρος της κορφαδας (κόπηκαν τα "μάτια" που βγάζουν τους καινούριους βλαστούς και αναπτύσσουν τη κορφή). Υπάρχει περίπτωση να σωθεί και να επιβιώσει ή δυστυχώς θα ξεραθεί?
    Σημείωση ότι έχει μια κορφή.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν η πισέα σας πάθει κάτι δεν θα είναι επειδή έσπασε η κορυφή της. Μάλιστα υπάρχει τρόπος να την αντικαταστήσετε με νέα κορυφή. Λυγίστε, όσο είναι δυνατόν για να μη σπάσει, ένα από τα κορυφαία και λεπτά κλαδιά προς τα πάνω. Δέστε το με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει κατεύθυνση κάθετη προς το έδαφος. Αν δεν μπορείτε να πετύχετε την καθετότητα με την πρώτη, να ελέγχετε τακτικά τα δεσίματα και να τα διορθώνετε αν χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο το λυγισμένο κλαδί σιγά-σιγά θα γίνει κάθετο και θα αντικαταστήσει την παλιά κορυφή.
      Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε απείραχτη την πισέα και να φτιάξετε μια νέα κορυφή με έναν από τους νέους βλαστούς που θα εκπτυχθούν κάτω από το σημείο που έσπασε το δέντρο.
      Είδα ότι στείλατε πολλές φορές το ίδιο ερώτημα. Τα ερωτήματα ή τα σχόλιά σας δημοσιεύονται αφού τα επεξεργαστώ.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα σας
    Έχω φυτέψει, στο χώμα, ένα έλατο πριν περίπου ένα μήνα. Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι κιτρινίζουν και πέφτουν οι βελόνες από τα κάτω κλαδιά.Ο καιρός των προηγούμενων ημερών ήταν αρκετά βροχερός. Μπορώ να κάνω κάτι;
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί να πέφτουν λόγω του σοκ της μεταφύτευσης ή/και επειδή πάλιωσαν και ήρθε η ώρα τους να πέσουν. Επίσης είναι πιθανό να φταίει η υπερβολική υγρασία στο χώμα που γράφετε και εσείς. Για το πρώτο μπορείτε να βοηθήσετε το φυτό με κάποιον ενεργοποιητή από εκχύλισμα φυκιών. Το δεύτερο είναι κάτι φυσιολογικό ενώ για το τρίτο, δηλαδή την καλή στράγγιση του εδάφους, μετά τη φύτευση δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος18/6/19 10:39

    Γειά σας έχω taxus baccata και φετοΣ δεν το πρόλαβα μου ξεραθικε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος18/7/19 22:43

    Καλησπέρα,θα ήθελα να κάνω κ εγώ με τη σειρά μου μια ερώτηση. Έχουμε μπροστά στην πολυκατοικία μας ένα έλατο το οποίο έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα αν και το βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες και το χώμα δεν έχει καλή στράγγιση θαρρώ, όμως ο κορμός του στο κάτω μέρος έχει αραιώσει παρά πολύ και γενικά με εξαίρεση την κορυφή του που είναι πυκνή όλο το υπόλοιπο έλατο είναι αρκετά αραιό με κλαδιά που γέρνουν προς τα κάτω. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει για να βγουν καινούργια κλαδάκια και να πυκνώσει, υπάρχει λόγος να κλαδέψουμε γύρω γύρω το έλατο για να μη γέρνουν τα κλαδιά από το βάρος ( καθώς έχουν αναπτυχθεί σε μήκος αρκετά) πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην καλή αποστράγγιση του εδάφους όταν ο χώρος δεν επιτρέπει πολλές παρεμβάσεις, καθώς διαβάζω στα σχόλιά σας είναι πολύ σημαντικό.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα ώστε κάποια στιγμή να πυκνώσει η φυλλωσιά, όμως για να πετύχει το «σχέδιο» αυτό θα χρειαστεί και λίπασμα και σωστό πότισμα.
      Για τη βελτίωση της στράγγισης δεν ξέρω τι να σας πω μια και δεν έχω εικόνα. Κατά κανόνα αυτό είναι ένα θέμα που το ρυθμίζει κανείς πριν φυτέψει.

      Διαγραφή
  35. Γεια σας!! Αγόρασα αρχές Δεκέμβρη ένα μπλε έλατο σε γλάστρα και το έβαλα μέσα για να το στολίσω. Τέλη Δεκέμβρη περίπου άρχισαν να πέφτουν κάτι μαύρα ζουζούνια γέμισε το πάτωμα ψόφια κατά κύριο λόγο και άρχισε και λίγη ρετσίνι να πέφτει τώρα το έβγαλα έξω στο μπαλκόνι και βλέπω συνεχίζουν να πέφτουν αυτά τα ζουζούνια και λίγες βελόνες από το δέντρο. Θέλω να το φυτέψω στον κήπο τον Φεβρουάριο μένω Καστοριά γενικά το κλίμα ευνοεί.αυτα τα ζουζούνια από που βγαινουν;; είναι άρρωστο το δέντρο μου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι αυτά τα ζουζούνια. Πολύ πιθανό να είναι κάτι άσχετο με το έλατο, αλλά χωρίς εικόνα τους δεν μπορώ να σας πω κάτι με βεβαιότητα.
      Η παραμονή του ελάτου μέσα στο σπίτι δεν είναι ό,τι ... καλύτερο. Αφού θα το φυτέψετε έξω πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά. Επίσης αν το χώμα δεν είναι λασπωμένο ή παγωμένο μπορείτε να το φυτέψετε και τώρα. Και μια μικρή συμβουλή: μετά τη φύτευση μην πατήστε το χώμα γύρω από το έλατο, αφήστε το να κατακαθίσει από μόνο του.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  36. Ανώνυμος22/4/20 01:02

    Χριστός Ανέστη. Εχω στο Λαγονήσι 400 μέτρα από τη θάλασσα, 13 (αυτή τη στιγμή) έλατα & άλλα 3 μικρά στην περιοχή της Δάφνης στην Αθήνα. Τα έχω γύρω στα 20 χρόνια, σε θέση δυστυχώς (δεν γίνεται αλλιώς) πού από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση τα βλέπει ο ήλιος. Εχουν "στολίσει" τον κήπο μου περίπου (μαζί με τα 3 Ελληνικά) 23 διαφορετικά είδη ελάτης, από πολλές χώρες τού κόσμου. Τα πολύ σπάνια & περίεργα, έχουν πλέον μαραθεί. Απέκτησα λοιπόν κάποια πείρα, πού μαζί με τα πειράματα διαπίστωσα ότι: Δεν κατάφερα να σώσω ποτέ αυθεντικό Nordmanniana. Πιθανόν τελικά να θέλουν πολύ κρύο-υψόμετρο-σκιά. Τα περισσότερα Ελληνικά φυτώρια πωλούν πλέον Ελληνικά Νόρτμαν, πού λίγο μοιάζουν με τα αυθεντικά, οπότε υπάρχουν ελπίδες να ζήσουν. Εδώ βέβαια υπάρχει & ένα θέμα με αυτά πού πωλούν ΣΑΝ Νόρτμαν & με τα μπλέ πού μόνο μπλέ (Hoopsii) δεν είναι. Ενα τέτοιο λοιπόν (τύπου Νόρτμαν) έζησε πολλά χρόνια, έφθασε από το 1 στα 6 μέτρα &....τώρα πάει & αυτό. Προσέξτε όμως τώρα από καινούρια διαφορετική αιτία. Κάποιος μύκητας πού τούς τρώει τις ρίζες. Πέφτει κάτω το δένδρο & δεν υπάρχει ίχνος ρίζας, ούτε στο δένδρο ούτε στο χώμα βαθιά ή επιφανειακά. Παρατήρησα ότι κάνει 2~3 χρόνια να ξεραθεί. Θολώνει λίγο η στιλπνάδα της βελόνας στη αρχή, σταματάει η ανάπτυξη γιά 2 χρόνια καί τον επόμενο χρόνο "σκάει" ο φλοιός γύρω από το ξεκίνημα τού κορμού. Υπάρχει κάποιο φάρμακο γι'αυτό το πρόβλημα; Οσον αφορά το κατάβρεγμα από επάνω τού δένδρου. Εχω παρατηρήσει (από έφηβος) τα έλατα σε πολλά βουνά της Ελλάδας, μέσα στην ίδια ώρα να "λούζονται" εναλλάξ με τρομερή βροχή & αμέσως μετά με καυτό καλοκαιρινό μεσημεριάτικο ήλιο & ξανά βροχή & μετά ομίχλη, πού κρατάει την υγρασία. Τόσο νερό & υγρασία πού επάνω στούς κορμούς έχουν φυτρώσει βρύα. Ετσι λοιπόν το 1985 το πρώτο μου έλατο Abies Alba σε γλάστρα (με τέλεια αποστράγγιση) στη βεράντα, το έπνιγα στο κατάβρεγμα. Αυτό λοιπόν έζησε 15 χρόνια στην ίδια γλάστρα, με το ίδιο χώμα, χωρίς ποτέ λίπασμα. Μόνο με μικρή ανάπτυξη βέβαια. Το 2000 πού επιτέλους θα έμπαινε στη γή, ένα φορτηγό κάνοντας εργασίες μού το έθαψε κάτω από 1 τόνο χώμα. Με την μετακόμιση το είχα ξεχάσει ότι υπάρχει θαμμένο έλατο. Ομως αφαιρώντας το χώμα μετά από 1+ μήνα το βρήκα με σχεδόν γκρί χρώμα τις βελόνες. Τό άφησα στην ίδια γλάστρα γιά ένα μεγάλο διάστημα & απίθανο μέν αλλά ξαφνικά πέταξε καινούρια φύλλα. Το έβαλα στη γή & έφτασε τώρα τα 2,50 μέτρα & πάει μιά χαρά, με 3 & 4 φορές την ημέρα κατάβρεγμα & με 40 βαθμούς θερμοκρασία. Το ίδιο & τα υπόλοιπα πού είναι πλέον θηρία, με πότισμα σχεδόν & τον χειμώνα (με ήλιο) από την κορφή γιά να λούζει όλο το δένδρο. Το ίδιο κάνω & σε πολλά άλλα φυτά, πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό όλα είναι εμπειρικά. Το νερό το ρίχνω με μεγάλη πίεση, ούτως ώστε να μη κάθεται κανένα έντομο. Οταν βέβαια είναι ποτισμένα τα έλατα, το κατάβρεγμα το κάνω από τα πλάγια & έτσι το νερό δεν πάει στη ρίζα, απλά δροσίζει το φυτό (...& λίγο τον γείτονα) Τώρα με το διαδίκτυο είναι πολύ ποιό εύκολα να μάθεις πράγματα. Επίσης όταν πήρα το πρώτο μου Picea Pungens Hoopsii είχα ακούσει ότι ζούν μόνο 20 χρόνια, δεν το βρήκα όμως πουθενά γραμμένο. Ελπίζοντας να μην είναι αλήθεια, πέρασαν τα χρόνια, αλλά δυστυχώς πριν 3 χρόνια δηλαδή ακριβώς στα 20 ξεράθηκε. Αλλη μία διαπίστωση γιά τα Hoopsii, έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στον ήλιο & τη ζέστη. Ευχαριστώ γιά τον χώρο & τον χρόνο σας. Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη η εμπειρία σας από τα έλατα. Η περιγραφή της ασθένειας θυμίζει προσβολή από τον μύκητα Armillaria αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αν θέλετε στείλτε μου ένα e-mai, θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη, επειδή έχω ένα αίτημα.
      Ευχαριστώ
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/5/20 12:15

      (το βρήκα) Συγνώμη γιά το καθυστερημένο Ευχαριστώ πολύ. (Δεν "μπαίνω" συχνά στο διαδίκτυο.) 99% αυτός είναι ο "δράστης" πού μού γράψατε. Γιάννης Κ.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας
      Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Δεν έχει σημασία η καθυστέρηση. Παρακαλώ ελέγξτε το e-mail σας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/5/20 11:30

      Είμαι τριπλά χαρούμενος 1ον/ Γιατί βρήκατε τον μύκητα, 2ον/ Έφθασε (όπως έφθασε) το e-mail μου, 3ον/ Με μάθατε (& με λεπτομέρεια) πως να στέλνω e-mail. Ευχαριστώ πολύ γιά όλα.

      Διαγραφή
  37. Καλημέρα σας, έχουμε ένα έλατο μεγάλο και ψηλό, σε αρκετά μεγάλη γλάστρα. Στα δύο χρόνια που το έχουμε, έχουμε κάνει ήδη δύο μεταφυτεύσεις. Δεν έχει χάσει ποτέ τις βελόνες του εκτός από πρόσφατα που άρχισε να χάνει μόνο τις παλιές, στις ακρίτσες του που έχει μικρά ανοιχτόχρωμα, δεν τις χάνει. Μας έχει αγχώσει ιδιαίτερα μη μας πάθει τίποτα.

    Δύο φορές το χρόνο ρίχνουμε αλιετ, αυτό κάναμε και τώρα.

    Βρίσκεται στον Βοριά, σε μπαλκόνι με ήλιο λίγη ώρα τη μέρα και πάρα πάρα πολλή δροσιά και αέρα.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Όλα φαίνονται καλά και φυσιολογικά. Να ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο να κρατήσει κανείς έλατο σε γλάστρα. Όταν θα σταματήσετε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα αρχίστε να δίνετε και κάποιο πλήρες λίπασμα. Επιλέξτε κάποιο υγρό ή σε σκόνη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ, είδα ποιο λίπασμα προτείνετε και το πήρα, θα ακολουθήσω και τις συμβουλές σας και ελπίζω να μη μας πάθει τίποτα. Δυστυχώς δεν έχουμε έδαφος να το βάλουμε, οπότε του προσφέρουμε συντήρηση σε γιγάντια γλάστρα. Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Το αμέσως προηγούμενο σχόλιο από το δικό σας είναι ενός αναγνώστη που περιγράφει την εμπειρία του από γλαστρικά έλατα. Ίσως σας φανεί χρήσιμο.
      Και κάτι ακόμη, στο έλατο δεν αρέσει το στάσιμο νερό στις ρίζες του. Άρα έχετε στο νου σας αν στραγγίζει η γλάστρα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος5/5/20 20:26

    Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η κατάλληλη ώρα για δροσισμό ενός νεαρού ελάτου κατά τους θεσμούς καλοκαιρινούς μηνες και αν αυτό πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.
    Σας ευχαριστώ
    Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μέχρι και πριν από ένα μήνα θα σας έλεγα να μην καταβρέχετε το έλατό σας. Όμως ένας αναγνώστης του μπλογκ (πολύ σωστά) παρατήρησε ότι στα βουνά μας το καλοκαίρι οι μεσημεριανές μπόρες είναι κάτι συνηθισμένο και ακολουθούνται από δυνατό ήλιο, ζέστη αλλά και δροσιά το βράδι. Μεσημεριανές είναι οι μπόρες, μεσημαριανό ας είναι και το κατάβρεγμα. Βέβαια αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι στη θέση όπου βρίσκεται το έλατο η στράγγιση του εδάφους είναι άριστη. Τα έλατα απεχθάνονται το στάσιμο νερό στις ρίζες τους.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  39. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη Έχω ένα ελατο σε κήπο περίπου 7χρονια με πολύ καλή ανάπτυξη Κάνω συστηματικά allette μαζί με τα υπόλοιπα κωνοφόρα δηλαδή 2-3 φορές το χρόνο (ψεκασμό και ριζοποτοσμα Φέτος έχω άρχισαν να βγαίνουν οι καινούριοι βλαστοί παρουσίασε άσπρα σαν βαμβακι στα καινούργια φύλλα στις άκρες θέλω να σας στείλω φωτογραφία αλλά δεν βρίσκω το email σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Τα άσπρα σημάδια δεν μοιάζουν καθόλου με χνούδια λεύκας. Θα μπορούσαν να είναι προϊόντα της βαμβακάδας. Άρα κάπου εκεί κοντά θα είναι και η βαμβακάδα. Αυτή είναι έντομο και για την καταπολέμησή της χρειάζεται εντομοκτόνο. Το Aliette που ήδη χρησιμοποιείτε (και καλά κάνετε) δεν έχει καμιά επίδραση πάνω της.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  40. Ανώνυμος17/5/20 12:51

    Καλημέρα
    Έχω από τον Δεκέμβριο του 2019 ένα έλατο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου το οποίο έχει βορειοανατολικό προσανατολισμό και υψόμετρο 200 m
    Η λίπανση γίνεται με compo βιολογικό λίπασμα για κωνοφόρα και για τους μύκητες ψεκάζω με Aliette
    Το μπαλκόνι έχει ήλιο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι (13:00)
    Τις τελευταίες μέρες έκανα το βράδυ ένα ψεκασμό αλλά παρατήρησα ότι τώρα με τις ζεστές σε κάποια κλαράκια τα φύλλα είναι πιο σκληρά και «ανακατωμένα» και χαμηλά κυρίως και στην πλευρά που ακουμπάνε στο στηθαίο του μπαλκονιου τα νέα κλαράκια έχουν γίνει γκρι και πέφτουν.
    Γενικά το φυτό δεν έχει την ζωντάνια που είχε πριν 10 μέρες .
    Λένε πως δεν βρέχουμε τα φυτά κάτι που έκανα χθες το βράδυ στην προσπάθεια μου μήπως και ζωντανέψει
    Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι δυνατόν με τις πληροφορίες που σας έδωσα τι πήγε λάθος και αν σώνετε η κατάσταση
    Ήδη το έχω μεταφέρει σε σκιερό μέρος στο μπαλκόνι
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ένας αναγνώστης του μπλογκ παρατήρησε ότι στα βουνά μας είναι πολύ συνηθισμένες οι μεσημεριανές καλοκαιρινές μπόρες που ακολουθούνται από έντονη ηλιοφάνεια. Άρα τα έλατα αντέχουν στα καλοκαιρινά καταβρέγματα τη μέρα τουλάχιστον.
      Μην ανησυχήσετε για παλιές βελόνες μπορεί να ήρθε η ώρα τους να πέσουν.
      Ελέγξτε την στράγγιση. Φεύγει το νερό από τις τρύπες της γλάστρας. Η άριστη στράγγιση είναι πολύ σημαντική.
      Το στηθαίο είναι μεταλλικό; Είναι πολύ ζεστό όταν το «βλέπει» ο ήλιος;
      Η γλάστρα έχει κάποια βάση; Ακουμπά κατ΄ευθείαν στο πάτωμα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  41. Ανώνυμος20/5/20 10:50

    Κύριε Ανδριτςόπουλε,
    ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
    Την προηγούμενη φορά δεν ανέφερα την περιοχή που βρίσκομαι η οποία είναι το Ηράκλειο Αττικής.
    Το στηθαίο είναι χτιστό και μόνο η κουπαστή είναι μεταλλική άρα δεν ζέσταινε ιδιαίτερα το φυτό.
    Η γλάστρα έχει βάση και δεν ακουμπάει στο πάτωμα.
    Τώρα το ποσό καλά στραγγίζει δεν μπορώ να το καταλάβω επειδή ποτέ δεν το έχω ποτίσει τόσο ώστε να δω το νερό να τρέχει από την γλάστρα η οποία είναι μεγάλη.
    Φροντίζω το χώμα να είναι νωπό και όχι λασπωμένο .
    Μέχρι τις ζεστές το πότιζαν με 1-2 λίτρα νερό την εβδομάδα.
    Στη διάρκεια του καύσωνα του Μαΐου αύξησα το νερό και πάντα πότιζα βράδυ .
    Μέτρησα σήμερα την υγρασία του εδάφους με το υγρασιόμετρο και στα 20 cm από την επιφάνεια (η γλάστρα έχει ύψος περίπου 40 cm) η υγρασία είναι η ανώτατη.
    Βέβαια πριν 2-3 μέρες είχα ποτίσει αρκετά με το λάστιχο λόγω ζέστης.
    Το φυτό αν και έχει αρχίσει να παίρνει γκρίζο χρώμα έχει ακόμη την χαρακτηριστική μυρωδιά του έλατου.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που περιγράφετε για το πότισμα δείχνουν μπέρδεμα. Η ζέστη αυτές τις μέρες δεν είναι καύσωνας είναι περισσότερη ζέστη από το συνηθισμένο του Μαΐου. Μπορεί να επηρεάσει το έλατο αλλά όχι να το χαλάσει. Όμως η κακή στράγγιση και το υπερβολικό πότισμα μπορούν να κάνουν ζημιές. Και αυτά πρέπει να προσέξετε. Το ζητούμενο είναι το χώμα να είναι στεγνό ανάμεσα στο ποτίσματα και όχι νωπό. Τα έλατα δεν αγαπούν την υγρασία που λιμνάζει στις ρίζες τους. Αν ποτίζετε με το λάστιχο και δεν βλέπετε νερό να τρέχει από τις τρύπες της γλάστρας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  42. Ανώνυμος20/5/20 16:55

    Ευχαριστώ πολύ
    Δεν θα το ποτίσω για αρκετές μέρες και αν κάτι αλλάξει θα σας ενημερώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ζητούμενο είναι να στραγγίζει το χώμα, όχι να σταματήσετε να ποτίζετε. Ξαπλώστε τη γλάστρα και με ένα κατσαβίδι ή ένα μολύβι ξεφράξτε τις τρύπες που έχει στον πυθμένα για να περνάει ευκολότερα το νερό. Αυτό δεν είναι ριζική λύση, απλώς θα διορθώσει προσωρινά την κατάσταση. Την επόμενη άνοιξη μεταφυτεύστε το έλατο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα φροντίζοντας πολύ σχολαστικά τη στράγγιση της νέας γλάστρας. Στο μεταξύ θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα. Έχω και γω ένα ελατο στο μπαλκόνι μου 4 μέτρων. Στο διαμέρισμα που μετακόμισα τον Αυγούστο που μας πέρασε ήταν μια χαρα το δέντρο. Εδώ και ένα μήνα ξεραινονται οι βελόνες του παρόλο που την ανοίξη έχει βγάλει παντού νέες βελόνες στην άκρες του. Στεναχωριέμαι, δε ξέρω τι να κάνω είναι σχεδόν όλο καρτών από πέργκολα. Έχω δίπλα του μια Λεμονια μικρή και στο μπαλκόνι γενικά άλλες δύο ελιές που είχαν κολλήσει βαμβακαδα. Επίσης επειδή το πιάτο της γλάστρας είναι μεγάλο πήρα από φυτοριο και έβαλα γυρω γύρω πέτρες. Κάνω κάτι λάθος? Χρειάζεται λίπασμα? Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γεια σας,
    Φυσικά και χρειάζεται λίπασμα. Όλα τα φυτά που είναι σε γλάστρα χρειάζονται λίπασμα επειδή μόνον έτσι μπορούν να τραφούν.
    Αυτή τη στιγμή ξεραίνονται και οι νεαρές βελόνες του ή μόνον οι παλιές;
    Η γλάστρα τώρα ακουμπά πάνω στις πέτρες;
    Γράφετε κάτι που δεν το καταλαβαίνω: «Στεναχωριέμαι, δε ξέρω τι να κάνω είναι σχεδόν όλο καρτών από πέργκολα».
    Περιμένω νέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σας εύχομαι καλές γιορτές καταρχάς..αγορασα ένα ελατο Κεφαλονιάς που λέμε το ποιο κοινό δηλαδή. Αγαπάω δέντρα γενικά Πλατανιά λειλαντ καρυδιες έχω από όλα αλλά το έλατο νομίζω είναι το ποιο δύσκολο από όσα έχω και χρειάζομαι βοήθεια.. βρίσκεται σε γλαστρα 30lt και σκέφτομαι να το βάλω σε μια 240lt είναι αρκετή η να δω για ποιο μεγάλη? Επίσης καλοκαίρι θέλει μόνο σκιανα το βάζω κ προς βορά και χειμωνα όπου έχει έστω λίγο ήλιο? Το δεντεο Μ είναι περίπου 1.50 αν θέλετε στέλνω κ φωρογραφία να το δείτε..και κάτι τελευταίο οι μεγάλες λειλαντ είναι 10 κ μέτρα κ έχουν όπως όλες άλλωστε μερικα κλαδιαμε μύκητα θα έχει θέμα το έλατο? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Γεια σας,
    Τα νεαρά έλατα θέλουν σκιά, όχι τα ηλικιωμένα. Αν δεν μπορείτε να το βάλετε στο χώμα, τότε η μεγάλη γλάστρα των 240 λιτρων είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Το έλατο δεν θα έχει πρόβλημα από το λέιλαντ.
    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δυστυχώς δεν έχω χώρο για γη οπότε ναι παρήγγειλα μεγάλη 240lt τώρα να το βάλω σε σκιά βόρεια δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι να είναι σκιά? Πως θα κάνει φωτοσύνθεση? Λέω να το βάλω μέσα στον κήπο κάτω από τα άλλα δέντρα να το προστατεύουν κιόλας από το φως.. Μετά από ποσό δηλαδή χρειάζεται ήλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, η καλοκαιρινή σκιά είναι καλή. Αν είναι σε χώρο φωτεινό θα κάνει φωτοσύνθεση. Σκεφτείτε ότι τα νεαρά έλατα φυτρώνουν στη σκιά των κλαδιών του μητρικού ελάτου. Όταν κι αυτά μεγαλώσουν είναι εντελώς εκτεθειμένα στον ήλιο. Φροντίστε ώστε το χώμα και η γλάστρα να στραγγίζουν πολύ καλά.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  48. Και τελικά ευχαριστώ πολύ το έβαλα το ελατοκαι είχε ρίζα που έβαιναν από την γλάστρα έξω το έχω πάρει εδώ και 15 μέρες υπάρχει περίπτωση να είναι βγαλμενο όπως όπως από την γη και χωμένο μέσα σε γλάστρα ή θα είχε ξεραθεί έτσι ήδη μετά από τόσο καιρό? Επίσης πήρα 150 λίτρα φυτοχωμα και το ανακάτεψα με κομποστ και χώμα δικό μου από το χωράφι θα είναι εντάξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να ξέρω αν το έλατο είναι βγαλμένο από τη γη. Στο μείγμα χώματος βάλτε και λίγη ελαφρόπετρα.

      Διαγραφή
  49. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές παντως να είστε καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Να στραγγίζουν πολύ καλά ? 260 λίτρα είναι είναι η γλάστρα να ανοίξω και άλλες τρύπες εκτός από αυτές κάτω κάτω? Η να ποτίζω λίγο πχ 1μιση λίτρο στο 3 ημερο το καλοκαίρι αυτό εννοείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν λέω να μην ποτίζετε ή να ποτίζετε με λίγο νερό. Λέω το εξής: το νερό του ποτίσματος ή της βροχής να φεύγει γρήγορα από το χώμα που βρίσκεται γύρω από τις ρίζες του φυτού. Με άλλα λόγια, να μη λιμνάζει το νερό γύρω από τις ρίζες. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως έχοντας χώμα με μεγάλους πόρους, στραγγερό όπως το λένε οι αγρότες.

      Διαγραφή
  51. Γεια σας. εχω ενα ελατο που το πήρα σε τενεκε. το κρατησα 1 χρονο στο μπαλκονι και αναπτυχθηκε. μετα τα Χριστουγεννα το αφαίρεσα απο τον τενεκε και το εβαλα σε μεγαλύτερη γλαστρα. εξασφαλιζα σκια με τις τεντες. η γλαστρα ηταν πανω σε βαση και η στραγγιση μια χαρα αφου γεμιζε το πιατο και υπερχείλιζε που και που. απο την πρωτη φορα που το αγόρασα και το στολισα...μετα τις γιορτες παρατηρησα σε μια μικρη μερια κιτρινισμα και ξερες βελονες. θεωρησα ότι ηταν απο την παραμονη ενος μηνα..μεσα στο σαλονι. ωστοσο δεν προχωρησε το κιτρινισμα. περασε 1 χρονος...ψηλωσε, πλατυνε..Μετα απο αυτα τα Χριστουγεννα και την μετεμφυτευση...μεσα σε μια δυο νυχτες ( αντε 3) ξεραθηκαν ξαφνικα κλαδια και βελονες. απο την βάση του κλαδιού προς τις άκρες. Ειναι μύκητας; το χάνω; με στεναχωρει γιατι όντως το προσεχα και το καμαρωνα. Απο το Νεο Ψυχικο..το εχω πια στο σπιτι που μετακομισαμε στο Μαρουσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γεια σας,
    Το μήνυμά σας είναι λίγο δυσανάγνωστο και μπερδεμένο. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά. Πήρατε ένα έλατο σε τενεκέ πριν 1,5 χρόνο περίπου. Το βάλατε στο σπίτι για τις γιορτές και μετά το κρατήσατε στο μπαλκόνι, κάτω από τέντα, πάνω σε βάση. Πριν τα Χριστούγεννα του 2020, το ξαναβάλατε μέσα στο σπίτι και το στολίσατε. Μετά τις γιορτές, τον Ιανουάριο του 2021, το μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα και το ξαναβάλτε έξω. Σωστά κατάλαβα;
    Αν ναι, τότε το πιθανότερο είναι ότι η ζημιά προκλήθηκε από την παραμονή μέσα στο σπίτι σε συνδυασμό με την αλλαγή γλάστρας. Είναι και τα δύο λόγοι για να σοκαριστεί ένα φυτό. Βοηθήστε το με κάποιο σκεύασμα από εκχύλισμα φυκιών, θα βρείτε διάφορα στην αγορά.
    Περιμένω νέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα σε μεγάλο μπλε έλατο 20 ετών με την πρόσφατη κακοκαιρία έσπασε η κορυφή του,περίπου 70 εκατοστά. Το απομένων είναι 2 μέτρα, ποια είναι η προοπτική αυτού του δέντρου στα βόρια της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το αφήσετε όπως είναι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αντικαταστήσει την παλιά κορυφή με κάποια άλλη. Όμως για να γίνει αυτό θα περάσουν χρόνια. Αν θέλετε μπορείτε να γυρίσετε προς τα πάνω κάποιο κορυφαίο κλαδί και να το στερεώσετε σε κατακόρυφη θέση με κάποιο είδος νάρθηκα, όπως είναι ένα κομμάτι ξύλο για παράδειγμα Προσέξετε να κάνετε χαλαρά δεσίματα και να τα ελέγχετε συχνά ώστε να μην «πνιγεί» το κάθετο κλαδί.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Υποθέτω ότι κατά λάθος γράψατε την ερώτησή σας μέσα στο θέμα κάποιου άλλου αναγνώστη του μπλογκ. Θα έπρεπε να έχετε πατήσει «Προσθήκη σχολίου» και όχι «Απάντηση».

      Διαγραφή
  54. ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΜΠΑΛΛΗ1/4/21 12:03

    Καλημέρα σας. Έχουμε ένα οικόπεδο με έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Κάποιο από αυτά έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Από πράσινο σε καφετί και από τη μία πλευρά κυρίως. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια λύση. Επίσης ανησυχώ και για τα διπλανά σε περίπτωση που έχει κάποια ασθενεία.
    Έχω και φωτογραφίες αν θέλετε να το δείτε
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να σας προτείνω κάποια λύση γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που δεν ξέρω και δεν θα μπορέσω να δω σε φωτογραφίες. Για παράδειγμα, απ΄τις φωτ. δεν μπορώ να εκτιμήσω την υγρασία του εδάφους, ούτε να ξέρω τι καιρό έκανε πριν την εμφάνιση του προβλήματος. Στον Ταξιάρχη και στον Πολύγυρο υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια ελάτου, έτσι πιστεύω ότι θα έπρεπε να αναζητήστε βοήθεια από κάποιον από αυτούς. Αν δεν κάνω λάθος, στον Πολύγυρο, κοντά στον Μασούτη, υπάρχει κατάστημα με γεωργικά εφόδια. Μήπως να ξεκινήσετε από εκεί;

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα και καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε καταρχάς! Σας είχα γράψει κ τον χειμώνα για ένα έλατο που είχα πάρει και φυτέψει σε γλαστρa 250lt το δέντρο είναι κάτω από ένα μεγάλο δέντρο με σκιά και γύρο γύρο λευλαντ 15 μέτρων από νότια ε,είναι σκιά από το σπιτι ολη μέρα και γενικά έχει σκιά και είναι σε βόρεια θέση της αυλης ο χειμώνας ήταν θα έλεγα μέτριος αλλά με αρκετούς παγετουςκαι 3 φορές χιόνια βροχές όχι τόσο καλά τον μήνα αυτό οπότε πότισα ίσως λίγο παραπανω αλλά κ στο βουνό δεχεται πολύ νερό οπότε πιστεύω δεν έκανα κακο..τώρα το πρόβλημα μου είναι ότι ξεραίνονται βελόνες από τα κλαδιά κιτρινίζουν άλλες πεφουτνκ άλλες μένουν πάνω κιτρινες λογικά μέχρι να πέσουν δεν είναι πολλές αλλά σαν να μεγαλώνει το πρόβλημα,αν είναι πρόβλημα κιόλας δεν ξέρω ...η περιοχη ξέχασα να τονίσω είναι 600 μέτρα από θάλασσα σε αγροτική λοφωδες περιοχή έξω από τον Βόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Οπότε τι θα μπορούσε να φταίει κρύο πιστεύω ήταν αρκετό χειμώνα ,άνοιξη είχε μέχρι τώρα αρχές του μήνα 0 βαθμους και καλοκαίρι δεν έχει περάσει ακόμα εδώ αλλά οιατευωσε σκιά θα είναι καλά μιας κ δεν κάνει ζεστη το πολύ 30 με 33 βαθμούς φτανει συνηθως..τα σταγονιασττης θάλασσας λογικά με τόσα δεντρα κ το σπίτι κοντά να το προστατεύει,μήπως μύκητας στην ρίζα ? μήπως θέλει λιπασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δυσκολεύομαι πολύ να διαβάσω το κείμενό σας. Έχει λέξεις που δεν τις καταλαβαίνω αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι λείπουν οι τελείες.
      Αν κατάλαβα καλά κιτρινίζουν οι βελόνες του ελάτου. Αυτές που κιτρινίζουν είναι παλιές ή καινούργιες; Είναι στην κορυφή των κλαδιών ή στη βάση τους;
      Από το χειμώνα που το βάλατε στη μεγάλη γλάστρα έχετε δώσει λίπασμα; Αν ναι, τι είδους;
      Το χώμα της γλάστρας στραγγίζει καλά;
      Περιμένω νέα σας. Παρακαλώ πατήστε «Απάντηση» όχι «Προσθήκη σχολίου» για να δώ τα νέα σας εδώ.
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  57. Ανώνυμος12/5/21 19:14

    Καλησπέρα σας. Έχουμε έλατο περίπου επτά χρόνια στον κήπο,ύψους 2,5 μέτρων ,στην Βέροια(υψόμετρο 100m). Παρουσιάζει ξερά κλαδάκια από τα οποία πέφτουν οι βελόνες. Παρατήρησα ιστούς ανάμεσα στα κλαδιά. Να θεωρήσω τετράνυχο; τι να κάνω;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το άκαρι που προσβάλει κωνοφόρα κάνει πολύ λεπτούς ιστούς με τους οποίους καλύπτει τις βελόνες. Οι ιστοί αυτοί εμφανίζονται σε πολύ σοβαρές προσβολές. Όμως, απ' ό,τι γράφετε στο δικό σας έλατο οι ιστοί είναι ανάμεσα στο κλαδιά. Άρα μάλλον τους έφτιαξαν απλές αράχνες. Μήπως μπορείτε να τις εντοπίσετε; Τα κλαδάκια που χάνουν φύλλα είναι παλιά ή νέα; Είναι στο εσωτερικό της φυλλωσιάς ή στο εξωτερικό; Οι βελόνες στις νεαρές κορυφές έχουν το κανονικό τους χρώμα;
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  58. Άννα Λαμπίρη22/5/21 13:22

    Καλησπέρα σας. Έχουμε ένα έλατο 20 χρονια στον κήπο μας που βρίσκεται στη Νέα Ερυθραία. Λίγες μέρες μετα το Πάσχα αρχισε να χάνει το όμορφο χρώμα του και να κιτρινίζει. Πολύ γρήγορα έφτασε να γίνει όλο καφέ. Οι βελόνες του όμως δεν ήταν ξερες. Στην υφη ήταν όπως όταν ήταν υγιές. Δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που το φροντίζουμε. Το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ είναι το πλύσιμο κάποιων χαλιών με πιεστικάανημα σε χώρο κοντα στο έλατο και το ενδεχόμενο να πήγε στις ρίζες του σαπουνόπερα. Έχω λυπηθεί πολύ για αυτό το δέντρο... Υπάρχει πιστεύετε κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι κρίμα να βλέπει κανείς να χαλάει ένα τόσο μεγάλο δέντρο. Είναι βέβαιο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι με το νερό που δέχεται το φυτό; Μήπως άλλαξε κάτι στην στράγγιση του εδάφους; Τελικά, το μόνο που πήγε στραβά ήταν το απορρυπαντικό; Αν ναι, τότε ένα πολύ - πολύ γενναιόδωρο πότισμα και με την προϋπόθεση ότι το χώμα του στραγγίζει πολύ καλά, ίσως και να το σώσει.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα κάτι.
      Εκτός από την ερώτησή σας κατά λάθος μου στείλατε και το αντίγραφο ενός καταθετηρίου.

      Διαγραφή
  59. Παγάκια γυρω απο τη ρίζα του ελατου το καλοκαίρι για να αντέχει τις ζεστές μερες
    Αυτο μου είπαν εμένα
    Το εφαρμοσα κ εινα 4 μέτρα τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας. Αυτό το κόλπο το έχω ακούσει ξανά, όμως δεν έχω γνωρίζω ούτε πόσο πέφτει η θερμοκρασία γύρω από το φυτό ούτε για πόση ώρα.

      Διαγραφή
  60. Καλημέρα!εδώ κ 3 μήνες έχουμε μια πίκρα σε γλάστρα.ειναι εκτεθειμένη σε ήλιο μόνο τις πολύ πρωινές ώρες δηλαδή από την ανατολή μέχρι τις 9π.μ. οι βελόνες τις όμως στην πλευρά που την βλέπει ο ήλιος έχουν κιτρινίσει το ίδιο κ στην κορυφή. Αν τις αγγίξω πέφτουν..δεν ποτίζω συχνά, μέχρι στα 8 cm βάθος δεν είναι υγρό το χώμα κ ποτιζω ανάλογα με αυτό.φοβαμαι μήπως μαραθεί,τι μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι η πίκρα είναι μία πισέα. Αν και έτσι όπως περγράφετε την κατάσταση μάλλον είναι πραγματικά μια πίκρα. Απ' ό,τι καταλαβαίνω το φυτό ξεραίνεται. Χωρίς να έχω εικόνα ούτε για το ίδιο το φυτό, ούτε για τον χώρο όπου βρίσκεται, το πρώτο που σκέφτομαι είναι το κακό πότισμα. Το μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα; Δώσατε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα!!ναι σωστά υποθέστε πικεα εννοώ, όταν την πήραμε ήταν σε μία μικρή γλάστρα κ την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη.στην αρχή πήγαινε πολύ καλά κ οι βελόνες τις ήταν καταπράσινες.εβαλα λίπασμα θα δω τη συσκευασία κ θα σας στέιλω μήνυμα εκ νέου.οταν λέτε κακό πότισμα τι εννοείτε;;ποιο λάθος έχω κάνει;λίγο ή υπερβολικό πότισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλή εβδομάδα!το λίπασμα που έβαλα είναι υδατοδιαλυτό γενικής χρήσης 20,20,20 αυτά γράφει επάνω.περιμενω την απάντηση σας μήπως κ διασωθεί το φυτό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να ξέρω αν εσείς ποτίζετε λιγότερο ή περισσότερο από όσο θέλει το φυτό. Η εικόνα που περιγράψατε ταιριάζει σε ένα κωνοφόρο που του έχει συμβεί κάτι από αυτά:
      1. Υπερβολικό πότισμα ή/και κακή στράγγιση.
      2. Ελλειπές πότισμα.
      3. Λίπανση ενώ το φυτό «διψούσε».
      4. Ζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση.
      Ο κανόνας για το σωστό πότισμα είναι να δίνουμε άφθονο νερό όποτε διαπιστώνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αν το πρόβλημα προέκυψε από τα 1 ή 2, διορθώστε το πότισμα. Αν το πρόβλημα ήταν το 3, κάντε υπομονή να δείτε τι θα σωθεί. Αν έγινε το 4, δώστε μια δόση από κάποιο εκχύλισμα φυκιών ή άλλο ενεργοποιητή και περιμένετε.
      Αν έχετε απορίες για την πισέα γράψτε μου ξανά πατώντας «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κ πάλι,κατά τη μεταφύτευση ήμουν άκρως προσεκτική!θα ποτίσω περισσότερο,ελπίζω να το σώσω.ευχαριστω θα είμαστε σε επικοινωνία

      Διαγραφή
    3. Αν θέλετε, κάντε μια - δυο εφαρμογές κάποιου εκχυλίσματος από φύκια ή κάποιου άλλου ενεργοποιητή. Είναι χρήσιμο σε φυτά που έχουν υποστεί κάποιου είδους στρες.

      Διαγραφή
    4. Εκχύλισμα φυκιών ή άλλος ενεργοποίητης. ποιος μπορεί να είναι σε περίπτωση που δεν βρω αυτό με τα φύκια;κ πάλι ευχαριστώ

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά, σε φυτώρια ή σε καταστήματα με γεωργικά φάρμακα.

      Διαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αλεξία8/9/21 17:25

    Έχω ένα έλατο περίπου 7 μέτρων / 30 ετών στην αυλή μου (περιοχή Ξάνθης). Τα τελευταία 2 χρόνια έχει χάσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του, δεν είναι πια τόσο φουντωτό και γεμάτο και ορισμένα κλαδιά του ξεραίνονται κυρίως τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο. Παρόλο αυτά, συνεχίζει να αναπτύσσεται - βγάζει καινούργιες βελόνες.
    Φέτος ακολούθησα μια θεραπεία με το Aliette (3 φορές ριζοπότισμα και 2x ψέκασμα στις βελόνες) καθώς επίσης του έριξα 2 φορές περίπου, υδατοδιαλυτό λίπασμα. Εκτός αυτού και λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που είχαμε, το πότιζα με σταγονίδια τουλάχιστον 1 φορά στις 2 εβδομάδες. Θα έλεγα ότι έχει κάπως καλυτερεύσει η εικόνα του. Παρόλα αυτά, την ίδια εντύπωση μου έδωσε και πέρσι μετά το καλοκαίρι και φέτος τον Ιούνιο μου ξαναπαρουσίασε το πρόβλημα με τα ξερά κλαδιά και τις βελόνες.
    Δίπλα ακριβώς στο 1,5 μέτρο έχω ένα δεύτερο έλατο καταπράσινο και γεμάτο, περίπου 5 μέτρων, χωρίς κάποια εμφανή προβλήματα.
    Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω / δυναμώσω; Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βοηθήστε το με λίπασμα, αλλά όχι μέσα στο καλοκαίρι. Δηλαδή, βάλτε μία δόση λιπάσματος τον Οκτώβριο και επαναλάβετε τον Απρίλιο. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα και για τα δύο έλατα ή ακόμη και για τα άλλα φυτά που είναι φυτεμένα στο έδαφος.
      Το λίπασμα θα βοηθήσει ώστε να ξαναζωηρέψει το χρώμα του ελάτου και να βγάλει νέες βελόνες. Το ζήτημα της ζέστης δεν αντιμετωπίζεται με λίπασμα ή με κάποιο άλλο υλικό. Το πότισμα βοηθάει, αλλά όμως να θυμάστε ότι τα έλατα ευδοκιμούν σε θέσεις με πολύ καλή στράγγιση, σε χώμα που δεν κρατάει πολύ νερό. Δηλαδή, μην το παρακάνετε με το πότισμα.
      Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα λόγω της ζέστης.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  65. Καλη σας μέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορώ να κάνω μεταφύτευση ένας ελάτου 4 μέτρον από το χωράφι στον κήπο του σπιτιού μου;
    Και αν ναι ποια εποχή και με ποιον τρόπο ώστε να μην πάθει ζημια;
    Καλημέρα σας και ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάντε το την άνοιξη παίρνοντας μαζί όσο μεγαλύτερη μπάλα χώματος γίνεται. Φροντίστε για τη σωστή στερέωση του δέντρου στη νέα θέση στην οποία θα έχετε ήδη ανοίξει έναν μεγάλο λάκκο. Έχετε υπ' όψη ότι δεν είναι εύκολη δουλειά.

      Διαγραφή
  66. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΕΛΑΤΟ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΑ ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΣ ΒΕΛΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ !ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. επισησ διαβασα παραπανω για το acadian πωσ ακριβως το χρησιμοποιω?σε ελα λιτρο νερο ποσο σκονη βαζω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δεν ήξερα ότι θέλατε να βάλετε το Ακάντιαν στο σοκαρισμένο μπλε έλατο. Νόμιζα ότι αφορούσε γενικά τα φυτά του κήπου ή της βεράντας. Στην περίπτωσή σας είναι καλύτερα να το δώσετε τώρα στο έλατο. Η αναλογία διάλυσης είναι γραμμένη πάνω στη συσκευασία. Αν δεν βρείτε το συγκεκριμένο σκεύασμα, υπάρχουν στην αγορά και άλλα εκχυλίσματα φυκιών.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα. Αν πάρω ένα μικρό έλατο σε γλάστρα (40 περίπου εκατοστά) και το βάλω άμεσα στο χώμα σε αρκετά σκιερό μέρος σε πεδινή περιοχή της Αττικής θα αντέξει; Μήπως πρέπει να το μεταφέρω σε μεγαλύτερη γλάστρα πρώτα και αν πάνε όλα καλά να το βάλω στο χώμα όταν μεγαλώσει αρκετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι καλύτερα να το φυτέψετε όσο είναι μικρό. Βάλτε το στο έδαφος σε σκιερή θέση, με βορεινή έκθεση, σε χώμα που θα στραγγίζει πάρα πολύ καλά. Αν το σημείο είναι εκτεθειμένο στον άνεμο, μην παραλείψετε να στηρίξετε το έλατο. Είναι σημαντικό να μείνει σταθερό όσο είναι φρεσκοφυτεμένο. Ανοίξτε έναν μεγάλο λάκκο, με όγκο περίπου διπλάσιο από τον όγκο της μπάλας χώματος του φυτού. Όταν θα σκάψετε το χώμα δεν πρέπει να είναι λασπωμένο. Τέλος, η αλμύρα της θάλασσας δεν είναι καλή για το έλατο.
      Χρόνια Πολλά!
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Βάλτε το κατ' ευθείαν στο έδαφος. Το έλατο χρειάζεται χώμα με πολύ καλή στράγγιση, δεν αγαπά το λιμνάζον νερό. Όσο είναι μικρό θέλει προστασία από τον ήλιο. Η έντονη ζέστη και η ξηρή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού στην Αττική μπορεί να μην του ... αρέσει καθόλου.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  69. Καλησπέρα! Αγόρασα ένα έλατο σε γλάστρα 1,5 μ ενόψει των Χριστουγέννων εδώ και έναν μήνα και το έχω μέσα στο σπίτι στολισμένο. Άρχισε να ρίχνει τα φύλλα του όταν το ακουμπάω. Το ποτίζω και ψεκάζω τα φύλλα του 2 φορές την εβδομάδα. Η ερώτησή μου αφορά την τοποθέτησή σου με το τέλος των γιορτών, δηλ να το βγάλω απευθείας στο μπαλκόνι σε ημισκιερό μέρος ή στο διάδρομο της πολυκατοικίας που έχει κρύο αλλά όχι τόσο όσο ο εξωτερικός χώρος (4ος όροφος νότιο), για να μην σοκαριστεί; Περιοχή Δράμα. Ή τι άλλο με συμβουλεύετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πότισμα που κάνετε μου ακούγεται υπερβολικό. Στεγνώνει τόσο γρήγορα το χώμα ώστε να πρέπει να ποτίσετε; Το έλατο είναι φυτό που πρέπει να ζει έξω και όχι μέσα στο σπίτι. Δεν είναι και μικρό χρονικό διάστημα ο ένας μήνας που κράτησε χωρίς να χάνει βελόνες. Το καλύτερο είναι να το φυτέψετε έξω στον κήπο, το δεύτερο καλύτερο είναι να το κρατήσετε σε γλάστρα σε εξωτερικό χώρο.
      Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  70. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τις λεπτομερείς απαντήσεις σας... Αγόρασα ένα έλατο normadiana στη Ρουμανία, σε μεγάλη γλάστρα... Θέλω την μεγάλη βδομάδα να το πάω στην Ικαρία σε Υψόμετρο 405 μέτρων... Να το μεταφυτεψω σε μεγαλύτερη γλάστρα, εδώ στη Ρουμανία ή να το μεταφυτεψω στο χώμα στην Ικαρία τον Μάιο... Μετά το Πάσχα ;;; του έβαλα λίπασμα για πράσινα φυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αφού η γλάστρα του είναι μεγάλη να περιμένετε μέχρι το Μάιο. Δεν γνωρίζω αν το περιβάλλον στην Ικαρία είναι κατάλληλο για έλατο. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη μεταφορά φυτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως ενδεχομένως να ισχύουν ειδικοί κανόνες για κάποια είδη φυτών ή και κάποιες περιοχές.

      Διαγραφή
  71. Γρηγόρης Μητσόπουλος30/7/22 09:04

    Καλημέρα σας. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με ένα μικρό έλατο που πηρα μόλις πέρισυ. Είναι η ποικιλία abies koreana molli και το αγόρασα από τη Γερμανία. Προμηθευτηκα τη συγκεκριμένη ποικιλία λόγω του τελικού ύψους που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα μιας και το τοποθέτησα σε μπροστινή θέση στην αυλή. Έχει βγάλει από την άνοιξη νέους βλαστούς με βελόνες οι οποίες βέβαια από την έναρξη του καλοκαιριού καίγονται και πέφτουν. Επίσης έχει πάρει όλο το φυτό μια κίτρινη απόχρωση και δεν έχει εκείνο το σκούρο πράσινο χρώμα που είχε. Να αναφέρω ότι βρίσκομαι σε πεδινή περιοχή της Θεσσαλίας και πως το ελατο είναι φυτεμένο σε κήπο με τριφύλλι το οποίο ποτίζουμε 3 φορές περίπου την εβδομάδα. Επίσης δέχεται άμεσο ηλιακό φως από το πρωί έως και τις 4 περίπου το μεσημέρι. Τι μπορεί να φταίει; αγαπώ τα έλατα και θέλω να το σώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το έλατο αυτό όπως όλα τα έλατα θέλει έδαφος με άριστη στράγγιση. Το συγκεκριμένο έχει επιπλέον «παραξενιές», θέλει τη στράγγιση αλλά δεν αγαπά και την ξηρασία. Επίσης θέλει χώμα πάρα πολύ αφράτο, με όξινο ή ουδέτερο βαθμό οξύτητας (pH). Τέλος είναι σίγουρο ότι τόσο μεγάλη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φωτισμό δεν είναι ό,τι καλύτερο για αυτό. Τα έχετε όλα αυτά στον κήπο σας;

      Διαγραφή
    2. Αν αναλογιστεί κανείς την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη της περιοχής, τότε σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι δροσερό. Προσπαθώ να το ποτίζω βραδινές ώρες με βεντάλια νερού με την οποία καταβρεχονται και τα κλαδιά του. Το χώμα του κήπου είναι ένα μείγμα από χώμα του σπιτιού και χώμα από ποτάμι που μας έφερε κύριος που ασχολείται, με κατά καιρούς προσθέσεις χώματος συσκευασμένου. Με τον φόβο της ανάπτυξης μυκήτων δεν ξέρω αν τελικά το ποτίζω επαρκώς ή όχι. Στο ίδιο χωμα αναπτύσσεται ένα picea conica και ένας κέδρος deodara με εξαιρετικά αποτελέσματα. Λέτε να πάσχει τελικά από κάποια μυκητολογικη ασθένεια; Τι σκεύασμα θα μπορούσα να του προσθέσω για να το βοηθάω;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η πισέα τα καταφέρνει καλά στις στις ελληνικές συνθήκες. Ο κέδρος τα πάει ακόμη καλύτερα. Αν δεν κάνω λάθος στο πάρκο Αλκαζάρ υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι κέδροι. Όσον αφορά το έλατο είναι πιθανότερο να το επηρεάζουν οι κακές συνθήκες περιβάλλοντος παρά κάποιος μύκητας, μάλιστα σε αυτό συνηγορεί και η περιγραφή που κάνατε. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες. Τα μόνα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή ενός φυτού στο έδαφος είναι αυτά που περιέχουν εκχυλίσματα από φύκια όπως είναι το Άλτζιτ, το Ακάντιαν και άλλα. Προσέξτε όμως αυτά είναι μόνον βοηθητικά. Δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα προμηθευτώ ένα από τα σκευάσματα που μου προτείνατε και ευελπιστώ να δω θετικά αποτελέσματα. Όντως στο Αλκαζάρ υπάρχουν μεγάλοι κέδροι όπως και σε άλλα σημεία. Φαίνεται ότι ανταποκρίνονται πολύ καλά στη ζέστη του κάμπου. Τα ελατα του είδους nordmanniana επίσης φαίνεται ότι προσαρμόζονται καλύτερα στο κλίμα της περιοχής από το συγκεκριμένο που αγόρασα εγώ, μιας και μπορείς να δεις σε αυλές σπιτιών. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας ήταν το τελικό ύψος στην επιλογή μου.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Αν σας ενδιαφέρουν τα κωνοφόρα μήπως να αναζητήστε κάποιο του γένους Juniperus, εκεί υπάρχουν μικρόσωμα είδη.

      Διαγραφή
  72. Γειά σας!
    Πριν ένα μήνα αγόρασα ελατακι το έχω φυτεψει σε γλάστρα μεσαίου μεγέθους για αρχή με πιάτο το οποίο είναι αποσπώμενο εάν θέλω από τη γλάστρα αλλά συνήθως δεν το αφαιρω. Έχω βάση στην οποία έχω τοποθετήσει τη γλάστρα μου και το έχω στη βεράντα..Το προβλημα ειναι οτι η βεράντα μου τις πρωινές ώρες τη βλέπει έντονα ήλιος μέχρι και τις 9.30 το πρωί δηλαδή..Το ποτίζω τώρα με την υπερβολική ζέστη μέρα παρά μέρα (δεν γνωρίζω εαν του κάνει καλό αυτό)..λιπασμα δεν του εχω βάλει ακόμα..
    Παρατήρησα οτι σε κάποια σημεία χαμηλά στον κορμό του τα πρώτα κλαδιά (όχι ολα) έχουν ενα καφετί χρώμα και δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό και επάνω στην κορφή του έχει κάπου κάπου λίγο κιτρίνισμα..Τι μπορεί να συμβαίνει;Κάθε πότε θα ήταν σωστό να το ποτίζω και υπάρχει πρόβλημα που το πιατάκι δεν το αφαιρώ για τυχόν παραπάνω κατακράτηση νερού ίσως στο χώμα;Λιπασμα πότε θα ήταν το ιδανικό να του βάλω και σε τι μορφή;π.χ υγρή;μηπως το επηρεαζει ο ήλιος και η ζέστη;σας ευχαριστώ εκ των προτέρων απλά το λατρεύω αυτό το δέντρο και θα ήθελα όσο το δυνατόν να μπορέσει να επιβιώσει το περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το χώμα στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα, τότε καλώς ποτίζετε κάθε δύο μέρες. Το νερό στο πιατάκι είναι πρόβλημα μόνον αν εκεί φτάνουν και οι ρίζες του φυτού. Αυτές δεν πρέπει να είναι συνέχεια μέσα σε νερό.
      Λίπασμα μην βάλετε ακόμη, περιμένετε τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο.
      Τα «καφετιάσματα» μπορεί να προκλήθηκαν από το σοκ της μεταφύτευσης μαζί με τον παράγοντα ζέστη.

      Διαγραφή
  73. Καλησπέρα. Αγόρασα ένα έλατο (κεφαλληνιακή ελάτη) τον Φλεβάρη του 2022, κοντά στο 1.20 και το διατήρησα σε γλάστρα. Το πότιζα μία φορά τη μέρα το καλοκαίρι και τους υπόλοιπους μήνες πιο αραιά (ανά 2 ημέρες ή και μέρα παρά μέρα). Παρατήρησα ότι μετά τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού στη πλευρά του δέντρου που έβλεπε στον ήλιο (για κάνενα 4ωρο), άρχισε να ξεραίνονται σε 2-3 κλαδάκια οι βελόνες, το ένα μάλιστα φαινόταν σαν να είχε ξεραθεί όλο το κλαδί ή έστω όλες οι βελόνες του. Πριν 2 μέρες το μεταφύτεψα στον κήπο και έκοψα τα δύο εντελώς ξηραμένα κλαδάκια . Όμως την επόμενη μέρα είδα ένα "άπλωμα" της ξήρανσης των βελόνων του (πάλι στην ίδια πλευρά, εκεί γύρω από τα ήδη ξεραμένα). Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος μύκητας ή κάποιο έντομο, ο/το οποίος/ο προήλθε από τον καλοκαιρινό καύσωνα ή αν οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Επίσης αν η επιδείνωση που παρατήρησα μετά τη μεταφύτεψη οφείλεται σε στρεσάρισμα του φυτού. Ευχαριστώ
    Αλεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πιθανότερο είναι πως το προϋπάρχον πρόβλημα συνέχισε την εμφάνισή του. Το αμέσως επόμενο είναι αυτό που αναγνωρίζετε και εσείς, δηλαδή το στρες της μεταφύτευσης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και μηχανικές μικρο-ζημιές στο ριζικό σύστημα κατά τη διαδικασία της φύτευσης. Οι ζημιές από έντομα ή μύκητες είναι η λιγότερο πιθανή αιτία για το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και ευχαριστώ πόλυ για την άμεση απάντηση! Σήμερα έκοψα ένα ξερό κλαδάκι με ξερές βελόνες και καθάρισα βελόνα βελόνα ότι ξερό υπήρχε, είχε προχωρήσει πιο μέσα και πιο ψηλά στο δεντράκι. Παρατήρησα ότι ξηράθηκε από έξω προς τα μέσα, δηλαδή τα νέα μικρά κλαδάκια είχαν τις πολλές ξηραμένες βελόνες. Έχουμε κάποιες φωτίνιες στον φράχτη οι οποίες έχουν μύκητα εδώ και 2-3 χρόνια, εννοείται τις ψεκάζουμε,κλαδεύουμε αλλά περίπου τέτοια εποχή (λίγο μετά το καλοκαίρι) ο μύκητας ξαναφουντώνει (ξεκινάει με καφέ κηλίδες στα φύλλα και επεκτείνεται). Σκέφτηκα μήπως κόλλησε το έλατο από τις φωτίνιες, μέσου του αέρα, είναι πιθανό κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Γεια,
      Συνήθως οι ζημιές από μύκητες σε κωνοφόρα εμφανίζονται πρώτα στα παλιά κλαδιά και μετά στα νεώτερα. Με τι ψεκάζετε τις φωτίνιες;

      Διαγραφή
  74. Καλημέρα! Αγοράσαμε σχεδόν 2μετρο έλατο σε γλάστρα και το μήνα Δεκέμβρη έμεινε σε ημισκιερό εσωτερικό χώρο. Επειδή είδαμε ότι ημερησίως έριχνε κάποιες βελόνες το έχουμε μεταφέρει τώρα εξωτερικά, σε ανατολικό μπαλκόνι με τέντα (περιοχή Χολαργός Αττικής). Πόσο καιρό να περιμένουμε για βελτίωση της κατάστασης πριν αναγκαστούμε να το φυτεύσουμε σε σκιερό έδαφος μπας και το σώσουμε? Έχετε να προτείνετε κάποιο ιδανικό μέρος μέσα στην Αττική και πόση απόσταση θα πρέπει να έχει από άλλα δέντρα άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βρείτε μία θέση όπου το χώμα δεν θα κρατάει νερό, δηλαδή θα στραγγίζει καλά και δεν θα είναι εκτεθειμένη στον καλοκαιρινό ήλιο από το μεσημέρι και μετά. Σκάψτε μια μεγάλη λακκούβα και βάλτε στον πυθμένα της λίγη ελαφρόπετρα για να βοηθήστε τη στράγγιση. Βάλτε το έλατο εκεί φροντίζοντας ώστε η επιφάνειά του χώματος της μπάλας του να είναι στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια του εδάφους. Με άλλα λόγια ούτε να το «θάψετε» ούτε να το φυτέψετε έξω από το χώμα. Γεμίστε τα περιθώρια της λακκούβας με το χώμα που βγήκε από το σκάψιμο και ΜΗΝ το πατήσετε μετά. Αφήστε το να «καθίσει» μόνο του. Μην σκάψετε τον λάκκο σε μέρα που το χώμα θα είναι υγρό ή λασπωμένο. Αφήστε απόσταση 4-5 μ. από διπλανά δέντρα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.