Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποιος ρώτησε 16. Πώς άλλαξε ο κάκτος;

Ενας αναγνώστης παρατήρησε μια αλλαγή στους κάκτους του: 
«Αρχικά είχα δύο διαφορετικούς κάκτους (κεφάλια στρόγγυλα), ο ένας ξανθός με κίτρινο ψιλό αγκαθάκι και ο άλλος σκούρος με μεγάλο μαύρο σκληρό αγκάθι. Καθώς μεγάλωναν δημιούργησαν νέα μικρά κακτάκια, τα οποία αποκόλλησα και φύτεψα σε διαφορετικά γλαστράκια. Ενα από όλα αυτά τα νέα κακτάκια μεγαλώνοντας έγινε ανοιχτόχρωμος με μεγάλα κίτρινα αγκάθια που δε βγάζει νέα δικά του κακτάκια. Πώς έγινε αυτό και πώς μπορώ να αναπαράγω το νέο είδος κάκτου που δε βγάζει δικούς του απογόνους;»


Ο κάκτος που ονομάζετε «ανοιχτόχρωμο με μεγάλα κίτρινα αγκάθια» μάλλον είναι απόγονος του «ξανθού με κίτρινο μικρό αγκαθάκι». Η διαφορά στο μέγεθος των αγκαθιών είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης ή μπορεί επίσης να είναι χαρακτηριστικό της νεαρής ηλικίας του κάκτου και να αλλάξει αργότερα. Το ότι ο νεότερος κάκτος δεν έδωσε ακόμη νέα μικρά κακτάκια, δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσει στο μέλλον. Ισως δεν ήρθε η ώρα ακόμη. 
Πάντως αν, όπως υποψιάζομαι, ο κάκτος για τον οποίο μιλάμε είναι ένας εχινόκακτος (Echinocactus grusonii), τότε να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο είδος σπάνια δίνει παραβλαστήματα, δηλαδή νέα μικρά κακτάκια. Ο εχινόκακτος πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα με τα σποράκια που «φτιάχνει» ο ίδιος μετά την ανθοφορία και την καρποφορία του.

Echinocactus grusonii)
Δύο εχινόκακτοι (Echinocactus grusonii) 

Το ότι κάτι συμβαίνει σπάνια δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο. Απλώς είναι κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά. Όμως αυτό που πραγματικά έχει ελάχιστες πιθανότητες να δει κανείς με τα μάτια του είναι μια μετάλλαξη που οδήγησε σε αλλαγή των χαρακτηριστικών ενός φυτού. Με αυτά θέλω να σας πω ότι δεν άλλαξε ο κάκτος σας. Όμως το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν γνωρίζουμε για ποιό είδος κάκτου μιλάμε ενώ είναι πολλά αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μάλιστα αρκετά απ' αυτά είναι σφαιρικά, δηλαδή «κεφάλια στρογγυλά» όπως γράφετε και εσείς. Γι' αυτό, παρακαλώ συγχωρήστε μου όλα αυτά τα «μπορεί, μάλλον, πιθανό» που έγραψα πιο πάνω.    

Κάτω δεξιά ένας εχινόκακτος και αριστερά του ένας φερόκακτος, στο βάθος αριστερά ακόμη ένας σφαιρικό κάκτος (φωτ.Τ.Α.)

2 σχόλια:

  1. Γεια σας! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνετε!
    Θα μπορούσα να ρωτήσω: Έχω και γω έναν εχινόκακτο, λίγο ταλαιπωρημένο βέβαια, γιατί εκτέθηκε στον ήλιο για ένα διάστημα και έπαθε μερικά εγκαύματα, αλλά τώρα τον έχω μετακινήσει σε πιο "φιλικό" περιβάλλον. Τον έχω γύρω στα πέντε χρόνια και παρατηρώ την ανάπτυξή του. Αργή αλλά σταθερή θα έλεγα. Πότε ανθοφορεί ο εχινόκακτος; Περνούν αρκετά χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όμως δεν νομίζω ότι θα καταφέρω να ανταποδώσω με μιά σίγουρη απάντηση. Δεν ξέρω πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ανθήσει ο εχινόκακτος και όσο και αν έψαξα στα βιβλία μου δεν κατάφερα να βρω κάτι σίγουρο. Θα σας πω όμως ό,τι ξέρω ξεκινώντας από την προσωπική μου εμπειρία.
      Εχω τρεις εχινόκακατους φυτεμένους στο χώμα και άλλους δυο σε μεσαίες (διαμέτρου 20 εκ. περίπου) γλάστρες. Ο παλιότερος απ' όλους είναι στο χώμα, έχει διάμετρο περίπου 35 εκ. και τον φύτεψα πριν από 4-5 χρόνια. Δηλαδή είναι περίπου 10 ετών και ακόμη δεν έχει ανθίσει.
      Στη βιβλιογραφία βρήκα ότι μπορεί να πάρει ακόμη και 30 χρόνια για να εμφανιστούν άνθη όμως άλλος υποστήριζε ότι το φυτό πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 30 εκ. για να βγάλει λουλούδια. Όλοι όμως συμφωνούσαν ότι χρειάζονται «πολλά» χρόνια. Το συμμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα την απάντηση. Και δεν μου φαίνεται περίεργο, ο εχινόκακτος δεν έχει μεγάλη οικονομική σημασία. Δεν είναι ούτε καλαμπόκι, ούτε σιτάρι για να πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από τους ειδικούς.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.