Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Κάποιος έψαχνε 4. Τι φυτά αντέχουν στο κλιμακοστάσιο;

Ένα κλειστό κλιμακοστάσιο το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη θέρμανση και έχει παράθυρα για να μπαίνει φως μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά από τα φυτά που ονομάζουμε εσωτερικού χώρου. Σε έναν τέτοιο χώρο η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ποτέ κάτω από τους 6-7 ℃. Να μερικά κατάλληλα είδη που μπορεί κανείς να βρει εύκολα στα φυτώρια και τα κέντρα κήπου:  

  • Σεφφλέρα.
  • Φίκος μπένζαμιν και ο φίκος λυράτα.
  • Διάφορα είδη φιλόδεντρου. Πρόκειται για αναρριχώμενα φυτά που καταλαμβάνουν αρκετό χώρο.
  • Διάφορα είδη δράκαινας (π.χ. μαρτζινάτα, ντερεμένσις κ.ά.) που εικονίζονται στη συνέχεια, 



Dracaena


  • Συγκόνιο, είναι και αυτό αναρριχώμενο, αλλά τα φύλλα του είναι μικρά και έτσι μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει, «συμμαζεμένο» φυτό.



  •  Πόθος, αναρριχώμενο και «συμμαζεμένο», και αυτό.

Scindapsus


  •  Σανσεβιέρα, ένα παχύφυτο με μεγάλη αντοχή στην αμέλεια από την πλευρά του ιδιοκτήτή του.


Sanseviera


Τα φυτά αυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν όλο το χρόνο σε ένα κλιμακοστάσιο με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην αρχή του κειμένου. Περιστασιακά, μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί ένα σωρό είδη. Για παράδειγμα, το χειμώνα μπορεί κανείς να βάλει εκεί μια γαρδένια, ένα νυχτολούλουδο, κάποιους κάκτους, για να μην πάθουν ζημιές από την παγωνιά. 

6 σχόλια:

  1. Καλησπερα,
    μου εφεραν μια μπρουγκμανσια και αναρωτιεμαι αν μπορει να επιβιωσει στο κλιμακοστασιο μου - εχει μεγαλα παραθυρα που αυτη την εποχη ανοιγουν απο τις 10 το πρωι ως αργα το μεσημερι.Μου προτειναν να τη βαλω στον κηπο που υπαρχει στο πισω μερος του σπιτιου αλλα δισταζω να βαλω ενα δηλητηριωδες φυτο , οπως διαβασα , αναμεσα σε μια λεμονια, μια μανταρινια και μια πορτοκαλια. Αναμενω οποιαδηποτε συμβουλη ή αποψη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το χειμώνα είναι μία καλή θέση, θεωρητικά πάντα μια και δεν γνωρίζω πως είναι ο χώρος. Για το καλοκαίρι όμως μπορεί και να μην είναι καλά στο κλιμακοστάσιο. Αν η θέση στον κήπο είναι προστατευμένη από το κρύο το χειμώνα και από τον ήλιο το καλοκαίρι, τότε μπορείτε να την τοποθετήσετε εκεί. Είναι δηλητηριώδες φυτό όμως είναι επικίνδυνο μόνον αν κάποιος φάει τα φύλλα του ή άλλο τμήμα του. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

      Διαγραφή
  2. Σπύρος15/1/17 10:15

    Τον χειμώνα ποια είναι η ελαχίστη θερμοκρασία που ενδείνυται για να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα δένδρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι η θερμοκρασία όταν κλαδεύουμε αλλά η θερμοκρασία όταν θα εκπτυχθούν (θα εμφανιστούν) τα άνθη και τα νεαρά φυλλαράκια. Αν τότε έχει παγωνιά μπορεί να προκληθούν ζημιές. Όταν κλαδεύουμε αυτό που έχει σημασία είναι να μην βρέχει.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας. Έχω ένα μπαμπού σε γλάστρα και τα φύλλα του στην άκρη ξεραίνονται. Έχει ψηλώσει και ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα και αποστραγγίζεται καλά. Δεν έχει απευθείας ηλιακό φως. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφετε είναι μόνον σημάδι του ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι αίτιες μπορεί να είναι μία ή περισσότερες απ' αυτές: δυνατοί άνεμοι, προβληματικό πότισμα, (υπερβολικό ή ανεπαρκές), έλλειψη επαρκούς φωτισμού ή το μπαμπού δεν χωράει στη γλάστρα όπου βρίσκεται. Υπάρχουν είδη και ποικιλίες μπαμπού που ευδοκιμούν σε γλάστρες και φυτοδοχεία γενικά, αλλά υπάρχουν και εκείνα που γίνονται πολύ μεγάλα απ' τη φύση τους και υποφέρουν στον περιορισμένο χώρο της γλάστρας.
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά η ερώτησή σας χάθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες και μόνον τώρα είδα ότι δεν την έχω απαντήσει.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.