Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οκτώβριος. Γίνονται τώρα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Είναι καλή περίοδος για να φυτέψουμε νέα φυτά στον κήπο. Εξαίρεση στον κανόνα είναι τα νεαρά καρποφόρα και τριανταφυλλιές. Αυτά σε 2 μήνες περίπου θα εμφανιστούν στην αγορά γυμνόρριζα, οπότε η τιμή τους θα είναι σημαντικά μικρότερη. 

Μπορούμε ακόμη να φυτέψουμε βολβούς, δηλαδή φρέζιες, τουλίπες κ.λπ.

Είναι πολύ πιθανό κάποια καλλωπιστικά όπως η γλυσίνα και η πασχαλιά να παρουσιάσουν και μια δεύτερη ανθοφορία. Δεν τρελλάθηκαν, είναι κάτι φυσιολογικό. 

Μπορούμε ακόμη να κλαδέψουμε ελαφρά τις μπορντούρες.    

Μέσα στον Οκτώβριο θα κάνουμε την τελευταία λίπανση της σεζόν στα γλαστρικά φυτά. Η επόμενη θα γίνει την άνοιξη. 

Ελέγχουμε τα στηρίγματα και ανανεώνουμε τα δεσίματα σε καλλωπιστικά,  καρποφόρα και αναρριχώμενα.

Μπορούμε να κάνουμε χλωρή λίπανση στο περιβόλι μας. Σπέρνουμε κάποιο ψυχανθές (φακές, π.χ.) και λίγο πριν ανθήσει σκαλίζουμε το έδαφος ενσωματώνοντας σε αυτό τα φυτά. Έτσι το βελτιώνουμε το χώμα του περιβολιού και αναπληρώνουμε ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών στοιχείων που κατανάλωσαν τα λαχανικά του καλοκαιριού.

Από τα καρποφόρα που έδωσαν καρπούς νωρίτερα απομακρύνουμε όσους δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν και μαζεύουμε από το έδαφος όσους έπεσαν. 

Σκαλίζουμε το χώμα γύρω από τα καρποφόρα και απλώνουμε χωνεμένη κοπριά. 

Προετοιμαζόμαστε για τη συλλογή της ελιάς. Τα ελαιόδεντρα κλαδεύονται μετά τη συγκομιδή. Η χρονική στιγμή της συλλογής και του κλαδέματος διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και άλλους παράγοντες, οι εργασίες αυτές μπορεί να γίνουν από τον Οκτώβριο ή και πολύ αργότερα, το Δεκέμβριο για παράδειγμα. 

Φυτεύουμε σκόρδα και αγκινάριες. 


Ελέγχουμε τακτικά τις παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου και το δάκο. 

Βάζουμε παγίδες μπύρας για τα σαλιγκάρια. 


1 σχόλιο:

  1. Ξεκινήσαμε το μηνά με πολλή βροχή, έτσι σήμερα είμαι κλειδωμένη στο σπίτι, Καλό μηνά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.