Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ζιζάνια και αγριόχορτα

Ζιζάνιο είναι όποιο φυτό έχει φυτρώσει εκεί που δεν θέλουμε. Αγριόχορτο είναι κάποιο φυτό που φύτρωσε χωρίς να το σπείρουμε. 

Για παράδειγμα, ζιζάνια είναι οι παπαρούνες που φύτρωσαν μέσα σε ένα χωράφι με σιτάρι. Όταν όμως φυτρώσουν σε ένα ακαλλιέργητο σημείο τότε τις λέμε, αγριόχορτα. Η αντράκλα ή αλλιώς γλυστρίδα που φυτρώνει κάπου στον κήπο δεν χαρακτηρίζεται ζιζάνιο αλλά αγριόχορτο, αντιθέτως μπορεί να είναι χρήσιμη σε όποιον θέλει να νοστιμίσει τη σαλάτα του. Αν όμως φυτρώσει ανάμεσα στις ντοματιές τότε πια τη βαφτίζουμε ζιζάνιο αφού ο χώρος που καταλαμβάνει είναι αφιερωμένος στις ντοματιές. 



Φυτιλάκι (φωτ.Τ.Α.)
Το φυτιλάκι (Ballota acetabulosa) είναι ένα όμορφο αγριόχορτο της χλωρίδας μας. Εδώ το βλέπουμε «εξημερωμένο», να σχηματίζει ένα όμορφο παρτέρι στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Τελικά, πρόκειται για μια όμορφη πόα που θα μπορούσε να καλλιεργείται και να πωλείται σε κέντρα κήπου για τους κήπους μας. (φωτ.Τ.Α.) 

Αγρια τριανταφυλλιά (φωτ.Τ.Α.)
Αγρια τριανταφυλλιά σε καλλιεργούμενο χωράφι στα Κρούσσια. (φωτ.Τ.Α.)

Δηλαδή ο όρος ζιζάνιο έχει εφαρμογή μόνον όταν τον χρησιμοποιούμε σε σχέση με κάποια καλλιέργεια. Η παπαρούνα, ο κισσός η Rosa canina κοινώς «σκυλοτριανταφυλλιά» ή άγρια τριανταφυλλιά και ένα σωρό άλλα φυτά, είναι μέσα στα βιβλία Ζιζανιολογίας επειδή φυτρώνουν από μόνα τους ανάμεσα σε κάποια καλλιεργούμενα φυτά.


Αγρια τριανταφυλλιά (φωτ.Τ.Α.)
Αγρια τριανταφυλλιά στον Βαρνούντα (φωτ.Τ.Α.). 





2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Ιδέα δεν είχα ότι αυτός ήταν ο διαχωρισμός του ζιζανιου με το αγριόχορτο.
    Να είστε καλά. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα και σε σας! Η ουσία του πράγματος είναι πως ένα φυτό το βαφτίζουμε «ζιζάνιο», μόνον όταν μας είναι άχρηστο. Οι αντράκλες (γλυστρίδες) της ανάρτησης μπορεί να ενοχλούν τις ντοματιές, όμως δεν παύουν να είναι νόστιμες. Αν αντί γι' αυτές φύτρωναν γαϊδουράγκαθα -που δεν νομίζω ότι είναι νόστιμα- τότε αυτά θα ήταν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.