Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εργασίες του Ιουνίου

ΙΟΥΝΙΟΣ

Καλλωπιστικά
Κλαδεύουμε θάμνους και αναρριχώμενα που ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους, όπως είναι το ρυγχόσπερμα, η πασχαλιά, η σπειραία, το ιταλικό αγιόκλημα και πολλά άλλα. 

Η εποχή είναι καλή για να πολλαπλασιάσουμε κάποια καλλωπιστικά φυτά με μοσχεύματα. Πικροδάφνη, γαρδένια, καμέλια και άλλα. Ειδικά για τα τροπικά, είναι η καλύτερη στιγμή. Δηλαδή αν θέλετε να αποκτήσετε δωρεάν δράκαινες, φιλόδεντρα, φίκους κ.λπ. βάλτε τώρα μοσχεύματα.  

Φροντίδες

Προσοχή στο πότισμαΚαθώς κάνει ζέστη τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό, όμως οι υπερβολές, προκαλούν ζημιές. Προσπαθούμε να έχουμε κάποια τακτικότητα στο πότισμα, τόσο στην ποσότητα νερού που δίνουμε όσο και στην ώρα που ποτίζουμε. 

Στα γλαστρικά φυτά αυτό το μήνα θα δώσουμε μία ή δύο ακόμη δόσεις λιπάσματος πριν αρχίσει η έντονη ζέστη. Πιθανόν να χρειαστεί να δώσουμε και σίδηρο σε όσα φυτά «αισθάνονται» την έλλειψή του.

Αφαίρουμε τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων, καλλωπιστικών και καρποφόρων. 

Κόβουμε τα απανθισμένα λουλούδια των βολβών που φυτέψαμε το φθινόπωρο και άνθισαν την άνοιξη. 

Καθώς το καλοκαίρι ξεκινά και τυπικά, δίνουμε προσοχή στο καυτό πάτωμα της βεράντας.

Οταν ολοκληρωθεί ανθοφορία, κλαδεύουμε τις λεγόμενες μαγιάτικες τριανταφυλλιές, δηλαδή αυτές που ανθίζουν μία φορά το χρόνο, το Μάιο και τον Ιούνιο.  

Εδώδιμος κήπος
Φυτεύουμε, ντοματιές, πιπεριές, μελιτζανιές, αγγουριές, πεπονιές και καρπουζιές.
Σπέρνουμε μαυρομάτικα φασόλια, πεπόνι, παντζάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Ποτίζουμε και απομακρύνουμε τα ζιζάνια.

Δένουμε τις ντοματιές και τις αγγουριές πάνω στα στηρίγματά τους καθώς μεγαλώνουν.

Αν δεν υπάρχουν άγριες συκιές κοντά στον κήπο θα χρειαστεί να βάλουμε ορνούς στη συκιά μας. 

Φυτοπροστασία
Βάζουμε στις ελιές παγίδες για τον δάκο και στα εσπεριδοειδή παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου. 

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του καλοκαιριού είναι ο τετράνυχος. Η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει με την εξαπόλυση φυσικών εχθρών του ή με ειδικά ακαρεοκτόνα. Πάντως όσο το θερμόμετρο μένει κάτω από τους 29-30 , μπορούμε ακόμη να ψεκάσουμε με θερινό πολτό. Προφανώς οι δύο μέθοδοι δεν μπορούν να συνδυαστούν. 

13 σχόλια:

  1. τι είναι οι ορνοί που υποκαθιστούν τα άγρια σύκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/5/22 16:13

    Καλησπέρα.
    Η ορτανσία μου έχει κάποια ξερά κομματάκια στα φύλλα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής υγρασίας ή έχει προσβληθεί από τετρανυχο?
    Σας στέλνω φωτό στο email.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτ. Τα σημάδια αυτά δεν μοιάζουν με αυτά που κάνει το υπερβολικό νερό.

      Διαγραφή
  3. Ευαγγελία31/5/22 16:26

    Καλησπέρα. Ποιο νομίζετε ότι είναι καλύτερο να βάζουμε στην βάση των γλαστρών για καλύτερη αποστράγγιση?
    Γεούφασμα, ελεφροπετρα, ή λέκκα?
    Επίσης τι χώμα να επιλέξω για φυτά εσωτερικού χώρου? Αυτό καθορίζεται ανάλογα το είδος του φυτού?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το γεωύφασμα συμφέρει σε γλάστρες με πολύ μεγάλες τρύπες ώστε να μην φεύγει το χώμα μέσα από αυτές. Όμως καλό θα ήταν από πάνω του να υπάρχει και ελαφρόπετρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η ελαφρόπετρα ή τα σπασμένα κεραμικά κάνουν καλή δουλειά. Η LECA είναι μάλλον μεγάλη πολυτέλεια για τον πυθμένα μιας γλάστρας. Ένα προϊόν ακριβό για υδροπονικές καλλιέργειες είναι υπερβολή να πάει εκεί.
      Για τον μέσο όρο των φυτών τα συνήθη μείγματα του εμπορίου είναι πολύ καλά. Για ιδιαίτερες περιπτώσεις που θέλουν εξαιρετική στράγγιση, οι ίνες κοκκοφοίνικα είναι ιδανικές.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/6/23 16:05

    Γεια σας ήθελα να ρωτήσω,έχω ένα δεντράκι λεμονοκυπάρρισο σε γλάστρα το οποίο έχει αρχίσει απο το κάτω μέρος να ξεραίνονται κάποια κλαδάκια. Στην κορυφη του ειναι μια χαρά και καταπράσινο. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό? Μπορώ τώρα Ιούνιο να το ψεκάσω με κάτι για να μην χαλάσει τελείως? Χρειάζεται καποιο λίπασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Παραθέτω στη συνέχεια τους πιο συνηθισμένους και μετά πάμε και στα πιο ... περίεργα.
      Το κάτω μέρος του φυτού δεν φωτίζεται απ' τον ήλιο επαρκώς.
      Το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
      Λείπουν θρεπτικά στοιχεία από το χώμα. Με άλλα λόγια, θέλει λίπασμα.
      Το νερό που δίνετε είναι υπερβολικό ή δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα.
      Το ξεχάσατε απότιστο κάποια φορά.
      Μπορεί να ισχύει κάτι απ' αυτά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/6/23 22:31

      Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το πότισμα του γίνεται κάθε 2 με 3 μέρες ανάλογα με τον καιρό , λίπασμα του έχω ρίξει στα 3 χρόνια μία φορά algit φυκιών και πέρυσι έγινε η μεταμφύτευση του σε ποιο μεγάλη γλάστρα. Μου έκανε εντύπωση γιατί άρχισε απο τα εσωτερικά κλαδάκια να ξεραίνεται και όχι απο έξω. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ότι ανεξαρτήτως εποχής και καιρού όταν μεταφυτεύουμε ενα φυτό καλό είναι να ρίχνουμε λίπασμα φυκιών οτι ξεπερνάει το σοκ?

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Όταν ποτίζετε το νερό θα πρέπει να φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας. Θα ποτίζετε με μπόλικο νερό όταν αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Μία φορά λίπασμα στα τρία χρόνια είναι πάρα πολύ λίγο. Για να το φέρουμε σε ανθρώπινο επίπεδο, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μια πάρα πολύ σκληρή δίαιτα. Δώστε τώρα μια αραιή δόση απ' λίπασμα που έχετε και επαναλάβετε το φθινόπωρο. Δεν θέλουμε να είναι διψασμένο πριν τη λίπανση. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ, πατήστε και διαβάστε για τη λίπανση γλαστρικών φυτών.
      Ναι, ισχύει ότι το λίπασμα φυκιών βοηθά τα φυτά να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό σοκ.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/6/23 13:55

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ! Πολύ κατανοητές και πολύτιμες οι απαντήσεις σας. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι τελευταίο, είδα στο παραπάνω άρθρο ότι τώρα που σταμάτησε η ανθοφορία απο το ρυγχόσπερμα είναι καταλληλη εποχή για κλάδεμα. Το φυτό που έχω είναι σε γλάστρα και φέτος παρατήρησα ότι έχασε πολλά παλιά φύλλα, άλλα απο επίπεδο ανθοφορίας ήταν εντάξει. Το κλαδεμα του υπάρχει καποιος τρόπος που γίνεται?

      Διαγραφή
    5. Κλαδεύετε ελαφρά τις κορυφές των κλαδιών. Δηλαδή αφαιρείτε από τα κλαδιά τα κορυφαία 15-20 εκ.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος25/6/23 18:29

      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.