Εργασίες του Αυγούστου


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ποτίσματα
Η σημαντικότερη φροντίδα μας τον Αύγουστο είναι το πότισμαΣε κάποια είδη φυτών, όπως η ορτανσία για παράδειγμα, η μάρανση των φύλλων που προκαλεί η έλλειψη νερού είναι ζημιά που δεν επαναρθώνεται.  Δηλαδή τα φύλλα που μαράθηκαν ξεραίνονται. Κάποια άλλα είδη έχουν μεγαλύτερη αντοχή. 

Στα λαχανικά ή έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, οι μελιτζάνες πικρίζουν για παράδειγμα, ενώ σε κάποια άλλα μειώνεται μέγεθος των καρπών.  

Πολλά καλλωπιστικά διακόπτουν την ανάπτυξή τους αυτή την εποχή. Αυτό, δεν μειώνει σημαντικά τις ανάγκες τους σε νερό, άρα χρειάζονται πότισμα. Όμως τα λιπάσματα καλύτερα να τα αφήσουμε στο ράφι. 

Φυτοπροστασία
Προστατεύουμε απ' τον ήλιο με δίχτυα σκίασης (ή άλλο τρόπο) τα λαχανικά και ιδιαίτερα τις ντοματιές και τις πιπεριές των οποίων οι καρποί παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Σε περιοχές με τακτικές καλοκαιρινές μπόρες και υγρασία στην ατμόσφαιρα οι τριανταφυλλιές μπορεί να χρειαστούν έναν ψεκασμό με χαλκό. 

Προς το τέλος του μήνα θα χρειαστεί έναν ψεκασμό με χαλκό και η βερικοκιά. 

Συντηρούμε και ανανεώνουμε το δολωματικό υγρό στις παγίδες του δάκου και της μύγας της Μεσογείου. 

Έχουμε το νου μας για να προλάβουμε προσβολές από τετράνυχο στο ξεκίνημά τους. 

Καλλωπιστικά
Τον Αύγουστο γίνεται το λεγόμενο «καλοκαιρινό» κλάδεμα της γλυσίνας.

Αρχίζουμε να μειώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος στις κλίβιες για να διακόψουμε τελείως την παροχή νερού το Νοέμβριο.

Προστατεύουμε τις ορχιδέες συμπίντιουμ από τη ζέστη. 

Μπορούμε να σπείρουμε κάππαρη, δακτυλίτιδα, πανσέδες κ.ά. 

Εδώδιμα
Συγκομίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα την κατάλληλη στιγμή. Τις ντομάτες όταν είναι ώριμες και γλυκιές, τα αγγούρια πριν γεμίσουν με σπόρια, τα πεπόνια όταν μυρίζουν ωραία κ.λπ. Για κάθε καρποφόρο και λαχανικό υπάρχει μία άριστη περίοδος συγκομιδής. 

Προηγούμενοι μήνες: 

Σχόλια