Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Καράτια και χαρούπια

Το καράτι ως γνωστόν είναι μονάδα μέτρησης πολύτιμων λίθων και ισοδυναμεί με 0,2 γραμμάρια. Μερικούς αιώνες πριν όταν μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το μπαχάρι και άλλα, συγκαταλέγονταν στα «υπερ-πολύτιμα» υλικά, οι έμποροι της Ινδίας και της Αφρικής χρησιμοποιούσαν σπόρους χαρουπιάς, τα λεγόμενα κεράτια, για το ζύγισμά τους. Ένα κεράτιο έχει βάρος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,189 και τα 0,205 γραμμάρια. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σταθερό το βάρος του χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Η σταθερότητα αυτή έκανε τα χαρούπια, το ιδανικό ζύγι. Το επιστημονικό όνομα της χαρουπιάς είναι Ceratonia siliqua και απ’ αυτό προέρχεται η λέξη, καράτι. Εξ άλλου η διαφορά από το κεράτιο μέχρι το καράτι είναι μόνον ένα γράμμα.
Ceratonia siliqua
Ανθη χαρουπιάς (φωτ. Τ.Α.)
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο που καταφέρνει να περάσει τα 10 μ. σε ύψος με ίδια ή και λίγο μεγαλύτερη διάμετρο. Μεγαλώνει αργά, αλλά δεν έχει πολλές απαιτήσεις ούτε από το έδαφος ούτε από το νερό, αφού τα καταφέρνει ακόμη και σε άγονα πετρώδη εδάφη και αντέχει πολύ στην ξηρασία. Ευδοκιμεί σε περιοχές όπου ευδοκιμεί και η ελιά.
Ceratonia siliqua
Ανθισμένη χαρουπιά (φωτ. Τ.Α.)
Απ’ τα τέλη του Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον στην Αττική, οι χαρουπιές έχουν γεμίσει άνθη ενώ ο χώρος γύρω τους γεμίζει από την περίεργη και οπωσδήποτε βαρειά μυρωδιά τους.
Ceratonia siliqua
Τα άνθη εμφανίζονται στα κλαδιά που σχηματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά. (φωτ. Τ.Α.)
Καρπούς θα δούμε πάνω στα δέντρα των οποίων τα άνθη έχουν δεχτεί γύρη από μία ή περισσότερες άλλες χαρουπιές. Μέσα στους καρπούς θα σχηματιστούν οι σπόροι. Δεν έχω προσωπική εμπειρία όμως λέγεται πως τα χαρούπια συγκεκριμένων ποικιλιών χαρουπιάς είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

3 σχόλια:

 1. Ποτέ δεν είχα ακούσει ότι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους χαρουπιάς στο ζύγι!
  Ευχαριστούμε για όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
  Όμορφο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η συζυγος μου σε μικρη ηλικια μου αναφερει οτι πολλα παιδια και εκεινη ετρωγαν χαρουπια και ηταν πολυ γλυκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι λένε όλοι όσοι τα έχουν δοκιμάσει. Δεν έτυχε να τα φάω. Η χαρουπιά που είναι κοντά στο σπίτι μου αν και ανθίζει με αφθονία κάθε χρόνο, ποτέ δεν έχει καρποφορήσει μέχρι σήμερα. Είναι μόνη της στη γειτονιά και τα λουλούδια της δεν έχουν γονιμοποιηθεί από τη γύρη άλλης χαρουπιάς.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.