Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ωρα για λίπασμα

Είναι πια προφανές ότι ήρθε η άνοιξη, τουλάχιστον στην περιοχή μου. Δεν ξέρω τι κρύβει ο Μάρτιος όμως την άλλη εβδομάδα θα αρχίσω να βάζω λίπασμα. Να μερικές βασικές οδηγίες για τα λιπάσματα: 

Κυκλοφορούν πολλά λιπάσματα γενικής χρήσης στην αγορά, διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει καλύτερα και χρησιμοποιήστε το. Το ελάχιστο που θέλουμε απ' αυτό είναι, να περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ). Αν περιέχει και ιχνοστοιχεία, ακόμη καλύτερα.   

Θα βρείτε οργανικά και ανόργανα λιπάσματα. Τα πρώτα είναι καλύτερα γιατί βελτιώνουν το έδαφος μακροπρόθεσμα. Είναι όμως και ακριβότερα. Τα νουμεράκια που αναγράφονται στη συσκευασία των λιπασμάτων είναι ο τίτλος τους και δείχνει την περιεκτικότητά τους στα κύρια θρεπτικά στοιχεία. Σε 100 κιλά λιπάσματος 20-20-20, για παράδειγμα, περιέχονται 20 κιλά άζωτο, 20 κιλά φώσφορος και 20 κιλά κάλιο. Οι αριθμοί γράφονται πάντα και σε όλο τον κόσμο με αυτή τη σειρά. 

Fertilizer

  • Σε γλαστρικά φυτά βάζουμε κατά κανόνα λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης, επειδή τα στερεά (κοκκώδη) λιπάσματα «φορτώνουν» το χώμα της γλάστρας με άλατα. Εκτός εξαιρέσεων δίνουμε λίπασμα απ' την άνοιξη μέχρι και τα μέσα του φθινόπωρου κάθε 2-3 εβδομάδες, διακόπτωντας το καλοκαίρι. Περισσότερα θα βρείτε πατώντας, εδώ.

Fertilizer
Λίπασμα σε μορφή σκόνης (φωτ.Τ.Α.)
  • Στα φυτά του κήπου βάζουμε όποιας μορφή λίπασμα μας βολεύει περισσότερο. Κατά κανόνα δίνουμε λίπασμα δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πλουμπάγκο

  • Πάντα δίνουμε λίπασμα σε φυτά που είναι ποτισμένα. 
Φυσικά μπορεί κανείς να διαλέξει και πιο εξειδικευμένα λιπάσματα. Υπάρχουν λιπάσματα για ανθοφόρα, για «πράσινα» φυτά, για οξύφιλα (ορτανσία, γαρδένια, καμέλια, αζαλέα κ.ά.), για κωνοφόρα, για τριανταφυλλιές, για κάκτους και άλλα παχύφυτα κ.λπ. Όλα αυτά είναι χρήσιμα στους πιο ... μερακλήδες κηπουρούς.

Ορτανσία
Υπάρχουν και εξειδικευμένα λιπάσματα με σύνθεση προσαρμοσμένη στις ανάγκες συγκεκριμένων φυτών. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα για οξύφιλα, όπως είναι η γαρδένια και η ορτανσία της φωτογραφίας, περιέχουν και σίδηρο (φωτ.Τ.Α). 
Προσωπικά, για όλα τα φυτά της βεράντας εκτός από τα παχύφυτα χρησιμοποιώ ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης με σύνθεση 20-20-20. Μάλιστα το αραιώνω περισσότερο απ' όσο συστήνει ο κατασκευαστής του μια και προτιμώ να δίνω συχνά λίπασμα, κάθε 2 εβδομάδες δηλαδή. Φυσικά, σταματάω το καλοκαίρι και το χειμώνα. 
Διμορφοθήκη
Στα παχύφυτα, των κάκτων συμπεριλαμβανομένων, δίνω λίπασμα μόνο μία φορά κάθε 1-2 χρόνια, περίπου το Μάιο και μάλιστα μόνον σε εκείνα που δεν έχουν μεταφυτευθεί πρόσφατα. Χρησιμοποιώ λίπασμα χωρίς άζωτο (0-21-27) και το αραιώνω πάρα πολύ. 

Ομως όλα αυτά είναι τα απολύτως βασικά. Κάποια στιγμή θα περάσουμε και στα πιο ειδικά. 

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/6/16 04:57

    Καλημερα και καλο μηνα! Πηγα στην ανθοκομικη εκθεση Θεσσαλονικης την προηγουμενη βδομαδα και βρηκα υγρα λιπασματα 4/4/6 και 7/5/6! Ανιδεος γαρ και εχοντας το μαγικο "20/20/20" στο μυαλο αποφασισα να μην παρω κατι απο τα συγκεκριμενα και ανταυτων προτιμησα βιοδιεγερτες γνωστης εταιριας. Ποια ειναι η γνωμη σας για τους βιοδιεγερτες; Επισης, σκεφτηκατε ποτε να γραψετε ενα αρθρο για τα επιμερους συστατικα των λιπασματων (N P K) και σε τι βοηθαει το καθε ενα μεμονομενα; Θα ηταν πολυ ενδιαφερον για μας τους πιο καινουριους κηπουρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αντιμετώπιζα μερικά προβλήματα, τα οποία τώρα σιγά-σιγά τακτοποιούνται.
      Ευχαριστώ για την πρόταση, μ' αρέσει και θα προσπαθήσω να την πραγματοποιήσω.
      Οι βιοδιεγέρτες κάνουν ένα σωρό ... δουλειές: βοηθούν το φυτό να αξιοποίησει τα θρεπτικα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο έδαφος, βελτιώνουν την γονιμότητά του, αυξάνουν την αντοχή των φυτών σε αντιξοότητες. Αν δεν κάνω λάθος κάποιοι απ' αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν και κάποια ιχνοστοιχεία. Όμως δεν είναι λιπάσματα. Άρα θα συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το «μαγικό 20-20-20» ή όποιο άλλο λίπασμα βρίσκετε ότι σας ταιριάζει.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας
    Βρήκα παρα πολύ χρήσιμα οσο γράφετε και θα ηθελα αν ξέρετε να με βοηθήσετε σε κατι.
    Σε ενα μικρό μέρος του κήπου μου φύτεψα γκαζόν ανάμεικτο με αγριάδα.
    Την πρώτη χρονια το γκαζόν ηταν καταπράσινο χειμώνα καλοκαίρι , αλλα τωρα που αρχίζει και υπερισχύει η αγριάδα εμφανίστηκαν έντονες κίτρινίλες. Νομίζοντας οτι θέλει καποια βοήθεια της έριξα αμμωνία και τωρα , το χειμωνα , για 3-4 φορά καθε 20 μέρες περιπου .
    Η κίτρινίλες παραμένουν ομως .
    Ηξερα οτι η αγριάδα ελαφρός σταματά την ανάπτυξη της το χειμωνα. Το λίπασμα και συγκεκριμένα η αμμωνία που τη ζήτησα για ανάπτυξη δεν βοηθάει ;
    Ευχαριςτω εκ των προτέρων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όση αμμωνία κι αν ρίξετε η αγριάδα κιτρινίζει το χειμώνα ιδιαίτερα μάλιστα έναν χειμώνα σαν τον φετινό. Η αμμωνία δρά γρήγορα και βοηθά την ανάπτυξη όμως πρέπει και τα φυτά να είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν, διαφορετικά η αμμωνία καταλήγει στην ατμόσφαιρα.
      Βρείτε ένα κατάστημε με γεωργικά είδη (που απασχολεί γεωπόνο) στην περιοχή σας και ζητήστε του ένα πρόγραμμα λίπανσης για τον χλοοτάπητα. Δεν συμφέρει να βάζετε λίπασμα στην τύχη.

      Διαγραφή
    2. μπορω να ρειξω συνθετο λιπασμα το καλοκαιρι για καλητερη βλαστηση??

      Διαγραφή
    3. Όχι τώρα. Λίπασμα στις ελιές βάζουμε στην αρχή της άνοιξης και ξανά το φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  3. Οι γνώσεις σας ειναι πολύ χρήσιμες και χαίρομαι που τις μοιράζετε εδω δημοσια μαζι μας .
    Σίγουρα αυτο που μου προτείνεται ειναι σωστότερο , απλά πίστεψα οτι η αμμωνία θα μου διόρθωνε την όψη του χλοοτάπητα.
    Σας ευχαριςτω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργος20/9/17 16:54

    To blog σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη πηγή γνώσης για τον ερασιτέχνη κηπουρό και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό! Η ερώτηση μου είναι ποια είναι η συνιστώμενη δόση σε gr/lt του λιπάσματος 20-20-20 για συχνή λίπανση 15ημερών και ποια για πιο αραιή 30ημερών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά εδώ μου φαίνεται ότι στέρεψε η «πηγή γνώσης». Δεν γίνεται ξέρω ποιά είναι η συνιστώμενη δόση. Θα πρέπει να διαβάστε τι γράφει η συσκευασία του λιπάσματος. Αν το αγοράσατε χύμα θα πρέπει να ρωτήσετε τον πωλητή του λιπάσματος. Αυτός θα ξέρει να σας πει και την προτεινόμενη συχνότητα λιπάνσεων. Αν θέλετε να δίνετε συχνότερα λίπασμα θα πρέπει να μειώσετε τη δόση αναλογικά. Θυμηθείτε ότι τον χειμώνα δεν δίνουμε λίπασμα.

      Διαγραφή
    2. Γιώργος22/9/17 00:05

      Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας! Στο παρελθόν χρησιμοποιούσα πάντα λίπασμα σε υγρή μορφή γιατί μου φαινόταν πιο εύκολο αλλά αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω την κρυσταλλική. Ο λόγος που σας έκανα την ερώτηση είναι ότι η συσκευασία του λιπάσματος που έχω πάρει γράφει ότι για καλλωπιστικά φυτά η δοσολογία είναι:
      Ριζοπότισμα: 0,5-1gr/lt
      Διαφυλλικά: 200-250gr/lt !!!
      Επειδή προφανώς μου έκανε εντύπωση το δεύτερο, άρχισα να αμφιβάλω και για την ορθότητα του πρώτου. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα στο internet είδα δόσεις για ριζοπότισμα της τάξης 2-4gr/lt, 6gr/lt. Φυσικά είναι διαφορετικών κατασκευαστών λίπασματα από αυτό που έχω εγώ αλλά θα θεωρούσα ότι για ίδιες συγκεντρώσεις των βασικών στοιχείων και για παρόμοιες συγκεντρώσεις στα ιχνοστοιχεία οι συνιστώμενες δόσεις θα έπρεπε να είναι ίδιες. Οι γνώσεις των κατά τα άλλα πρόθυμων υπαλλήλων μεγάλης αλυσίδας από όπου αγόρασα το λίπασμα είναι ανύπαρκτες. Παλιότερα μου είχε συμβεί να πάρω υγρό οργανικό σίδηρο που όχι μόνο έδινε λάθος δόσεις (παράλογα χαμηλές) αλλά ακόμα και η ογκομέτρηση του καπακιού ήταν λάθος!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ και εγω με την σειρά μου για ολες τις χρήσιμες συμβουλές σας.θα ήθελα την βοήθειά σας με το παρακάτω πρόβλημα.εχω κάμποσα φύτα εσωτερικού χωρου,φυτεμένα σε κασπώ,με βοτσαλάκια στο κάτω μέρος τους ούτως ώστε να "στραγγίζουν".πώς λοιπον θα μπορούσα να λίπανω με υγρό λίπασμα αποφεύγοντας την περίσσεια νερου? Τα φυτά θα πρέπει να είναι ποτισμένα για να λιπανθούν...πώς θα μπορούσα να διαχειριστώ το έξτρα νερό-που θα περιέχει και το λίπασμα-για να βοηθήσει χωρίς να σαπίσει τα φυτά μου? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λύση είναι να βρείτε ένα λίπασμα που να μπορεί να χορηγηθεί και με ψεκασμό. Δεν είναι κάτι σπάνιο, εύκολα θα βρείτε. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης στο λίπασμα που τυχόν έχετε ήδη γιατί μπορεί και αυτό να είναι κατάλληλο. Επομένως, θα ποτίσετε κανονικά όπως ποτίζατε πάντα και μετά θα ψεκάστε το λίπασμα. Θυμηθείτε ότι λίπασμα δεν βάζουμε το χειμώνα. Αναζητήστε πάνω πάνω το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ και διαβάστε σχετικά.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σας!
    Κι εγώ καινούργιος στο "άθλημα", ως εκ τούτου με πολύ όρεξη! 😀🥀🌻🌺🌼
    Η απορία μου έχει να κάνει με την ποσότητα του λιπάσματος ανά γλάστρα/φυτό. Εν ολίγοις..., έχω ποτίσει, έχω αραιώσει το υγρό λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες και έχω έστω δύο λίτρα μίγματος. Πόση ποσότητα, θα ρίξω στο π.χ. ρυγχόσπερμο μου των 70cm, στην αλστρομέρια μου σε γλάστρα 30x30, στο πιθάρι με το τριών ετών πυξάρι μου, και στα αρωματικά φυτά που έχω στη ζαρντινιέρα;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, καθώς και για όλες τις πληροφορίες που αντλούμε από το blog σας!
    Καλό Πάσχα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι εύλογη η απορία σας. Αν βάζατε λίπασμα σε ένα χωράφι, διαβάζοντας τις οδηγίες στη συσκευασία του λιπάσματος θα βρίσκατε και την αναλογία διάλυσης και την καλλιεργούμενη επιφάνεια που μπορεί κανείς να λιπάνει με την συγκεκριμένη ποσότητα. Τώρα όμως έχετε να κάνετε με γλάστρες και ευτυχώς το πράγμα είναι πιο απλό: Δώστε το διαλυμένο λίπασμα στις γλάστρες με ποτιστήρι ή μπουκάλι σαν να ποτίζατε με αυτά. Δηλαδή γεμίστε την επιφάνεια της γλάστρας με το διάλυμα. Αυτά που έχουν σημασία είναι τα εξής: να διαλύστε σωστά το λίπασμα στο νερό, και να μην κάνετε το διάλυμα πυκνότερο από το συνιστώμενο. Αν είναι πιο αραιό δεν πειράζει καθόλου.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  7. Πολλά συγχαρητήρια για το μπλοκ σας κ την βοήθεια που μας προσφέρεται.. σήμερα αγόρασα μολοχες κ θέλω να έχουν πολλά άνθη.. δεδομένου ότι έχουν ήδη πλούσιο λίπασμα από τον παραγωγό..για 6 μήνες μου είπαν.. είναι φρόνιμο να τα προσθέσω κι εγώ λιπαρά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Αν βασιστείτε σε ό,τι σας είπαν (που μου φαίνεται λογικό) και στο ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν δίνουμε λιπάσματα, τότε είναι πολύ σωστό να δώστε λίπασμα κάποια στιγμή στα μέσα του Σεπτέμβριου.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος10/6/23 01:39

    Καλησπέρα σας! έχω ερωτησούλες καθότι άσχετος με το λίπασμα!

    1) Βάζουμε λίπασμα σε ανθοφόρα φυτά που αγοράστηκαν πριν απο μια η δυο βδομάδες απο φυτώριο και εχουν μεταφιτευτεί σε κανονική γλάστρα;

    2) Το λίπασμα που πήρα είναι υγρό με δοσολογίες π.χ 1 καπακι σε ενα λιτρο νερό κτλ.. για όλα τα ανθοφορα εξωτερικού χώρου! εδω η ερώτηση είναι φτιάχνω το μίγμα μεν όπως το γράφει! π.χ επιλέγω την 3 καπακια δοσολογία στα 3 λίτρα νερό! Ως εδώ καλά! Τώρα με αυτά τα 3 λίτρα τι ακριβώς κάνω? διότι λέει ποτίζω κανονικά! Πόσο όμως στη κάθε μου γλάστρα? εχω και μικρότερες και μεγαλήτερες! στην τριανταφυλλιά μου π.χ την ποτίζω με 1-1.5 λίτρο νερό, το ίδιο θα κάνω και τώρα με το νερό που έχει το λίπασμα η θα ποτισω το φυτό και θα ριξω και επιπλέον λίγο νερό με το λίπασμα που εφτιαξα? και πόσο περίπου?
    επίσεις έρωτες σε ζαρντινιέρες μικρές κτλ.. κτλ...
    Πολύ με μπερδέυουν αυτά και ζητώ συγγνώμη για την ασχετοσύνη μου αλλά φοβάμε στο τέλος μη τα κάψω όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Κατά κανόνα, όταν κάνουμε μεταφύτευση δεν χρειάζεται να βάλουμε και λίπασμα. Όμως δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο για τα φυτά στα οποία αναφέρεστε και έτσι δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα.
      2. Κάντε ένα ελαφρύ πότισμα, με λίγο νερό, σε όλα τα φυτά που πρόκειται να δεχτούν λίπασμα. Στη συνέχεια συμπληρώστε το πότισμα με το διάλυμα του λιπάσματος που έχετε φτιάξει. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της τριανταφυλλιάς που παίρνει 1,5 λίτρο νερό στο πότισμα θα κάνετε το εξής: θα δώσετε περίπου 0,5 λίτρο νερό σκέτο και αμέσως μετά θα δώσετε, 1 λίτρο υδατικού διαλύματος λιπάσματος.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.