Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Το χιώτικο γιασεμί έχει «μυστικά»

Απ’ όλα τα γιασεμιά, μάλλον το χιώτικο (Jasminum grandiflorum) είναι το πιο αγαπημένο και διαδεδομένο στους ελληνικούς κήπους. 
Χιώτικο γιασεμί
Χιώτικο γιασεμί που ακουμπά σε τοίχο με νότια έκθεση.  Αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα το φυτό αυτό υποφέρει λιγότερο από το κρύο. (φωτ. Τ.Α.)
Το αναρριχώμενο αυτό αγαπά προτιμά να το φυτέψουμε σε έδαφος που δεν θα έχει πολύ ασβέστη. Αν μιλάμε για φύτευση σε γλάστρα είναι απλά τα πράγματα γιατί αγοράζουμε χώμα «εξωτερικού χώρου» και τα ανακατεύουμε με ίση ποσότητα «χώματος κήπου». Για τη φύτευση στο έδαφος θα πρέπει να δούμε τι γίνεται μέσα στο χώμα πριν φυτέψουμε. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε σε θέσεις όπου μαζί με το χώμα υπάρχουν και υπολείμματα από οικοδομικά υλικά γιατί έχουν πολύ ασβέστη. 
Χιώτικο γιασεμί
Λεπτομέρεια του άνθους, δυστυχώς χωρίς το άρωμα (φωτ. Τ.Α.)
Το χιώτικο γιασεμί προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις όμως θέλει ταυτόχρονα οι ρίζες του να είναι δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές το χειμώνα. Τα γιασεμιά που είναι ήδη μεγάλα δεν έχουν πρόβλημα το καλοκαίρι καθώς η πλούσια φυλλωσιά τους σκιάζει το χώμα. Όμως για τα νεαρά φρεσκοφυτεμένα πρέπει να φροντίσουμε εμείς. Γι’ αυτό στην αρχή του καλοκαιριού καλύπτουμε το χώμα γύρω απ’ το φυτό με κομπόστ ή ξερά χόρτα ή ακόμη και με μερικά καλοκαιρινά εποχικά. Το χειμώνα όλα τα χιώτικα γιασεμιά, μικρά και μεγάλα, θα έχουν τις ρίζες τους στη ζέστη αν στην αρχή του χειμώνα απλώσουμε καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ γύρω απ’ τη βάση τους.

Χιώτικο γιασεμί
Και η κάτω πλευρά του άνθους (φωτ. Τ.Α.)
Δείτε για άλλα γιασεμιά: 
Γκραντούκα ή διπλό φούλι (Jasminum sambac Grand Duke of Tuscany)
Κίτρινο γιασεμί ή γυμνανθές (Jasminum nudiflorum)

130 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/8/17 16:48

    Το γιασεμακι μου ψηλωνει συνεχεια αλλα δν εβγαλε καθολου λουλουδια....τι κανω λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσες ώρες τη μέρα είναι κάτω απ' τον ήλιο; Είναι φυτεμένο στο χώμα ή σε γλάστρα; Του βάλατε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους;

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα,πηρα σημερα ενα γιασεμι χιωτικο.Αλλαξα γλαστρα εβαλα μεγαλυτερη,ηθελα να μαθω καποια πραγματα για να το υποστηριξω κ να το βοηθησω να αναπτυχθει σωστα..Εχω ενα χωρο σκεπασμενο που εχει ηλιοφανεια,θα ειναι ενταξει εκει ή θελει πολυ ηλιο?Ρωταω γιατι εκει τωρα τον χειμωνα κοβει το κρυο κ απο οτι διαβασα αυτο το βοηθαει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το χιώτικο γιασεμί θέλει προστασία από την παγωνιά αλλά ταυτόχρονα πρέπει να φυτευτεί σε ηλιόλουστη θέση. Όχι θέση απλώς φωτεινή, αλλά ηλιόλουστη. Διαβάστε σχετικά στην παραπάνω ανάρτηση.
      Για τη λίπανσή του διαβάστε την ανάρτηση «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html).
      Για το πότισμα την ανάρτηση «Κάθε πότε να ποτίζω» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2011/04/blog-post_15.html).
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά εδώ.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/18 18:46

    το γιασεμακι μου το φυτεψα περυσι σε μια ηλιολουστη θεση.δεν μεγαλωσε ομως αρκετα και του μισοεφαγαν τα φυλλα καποια εντομα.μπορω να φυτεψω γυρω του καποιο αρωματικο για να διωχνει τα ζωυφια που το τρωνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζοντας την ερώτησή σας δεν μπορώ παρά να σταθώ στο ότι το γιασεμί «δεν μεγάλωσε». Αυτό είναι το σημαντικό και όχι τα ζωύφια. Προτεραιότητα έχει η σωστή ανάπτυξη του φυτού σας, μετά έρχεται η προστασία του από εχθρούς και ασθένειες. Φυτά που είναι υγιή αντιμετωπίζουν τα προβλήματα πιο εύκολα. Δηλαδή δώστε στο γιασεμί σας το νερό και το λίπασμα που του χρειάζονται, στη σωστή δοσολογία, και μετά αν υπάρξει πρόβλημα με ζουζούνια ή κάτι άλλο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Μάλιστα αυτοί είναι συγκεκριμένοι για κάθε είδος εχθρού ή ασθένειας.
      Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά που απωθούν συγκεκριμένα «ζωύφια», όμως ποιά είναι τα ζωύφια που έκαναν ζημιά στο δικό σας γιασεμί;
      Αν έχετε απορία παρακαλώ γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Πήρα ένα γιασεμί σε γλάστρα το έχω βάλει στον ήλιο ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να το βοηθήσω να ψηλώσει ή να πιαστεί πάνω στα κάγκελα πρέπει να το δέσω κάπου να βάλω κάποια πέργκολα Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το γιασεμί χρειάζεται δέσιμο για σκαρφαλώσει. Προσέξτε με τα δεσίματα πρέπει να είναι αρκετά χαλαρά για να μην πνίξουν το φυτό. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να τα ελέγχετε κάθε 2-3 χρόνια και να τα ανανεώνετε όποτε χρειάζεται. Για την πέργκολα δεν ξέρω τι να σας πω είναι θέμα γούστου. Το γιασεμί μπορεί να στηριχτεί και σε κάγκελα και σε πέργκολα. Μην ξεχάσετε τη λίπανσή του.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  5. Γεια σας. Αγορασα φετος ενα γιασεμι.Το εχω σε γλαστρα,σε σκιερο μερος αλλα πολυ φωτεινο.Μεγαλωνει κανονικα αλλα ξεραινονται τα κατω φυλλα του και δεν βγαζει λουλουδια.Το ποτιζω μερα παρα μερα. Τι φταιει; Μπορειτε να με βοηθησετε;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γιασεμί χρειάζεται μία θέση ηλιόλουστη και προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. «Το σκιερό αλλά πολύ φωτεινό μέρος» δεν είναι το καλύτερο γιατί μειώνει την ανθοφορία.
      Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την πτώση των φύλλων: Μπορεί απλώς να γέρασαν και να ήρθε η ώρα να πέσουν. Μπορεί να λείπει λίπασμα από το φυτό. Μπορεί να είναι για καιρό στην ίδια γλάστρα. Επίσης αν το κάτω μέρος του φυτού είναι σε πιο σκιερό σημείο, τότε είναι φυσιολογική η πτώση των φύλλων. Συμβαίνουν κάποια απ΄αυτά;
      Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Ένα φυτό σε γλάστρα θέλει πότισμα όταν διαπιστώνουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Αν κάνετε κάτι λάθος με το πότισμα, δηλαδή είναι είτε υπερβολική είτε πολύ λίγο, δεν μου φαίνεται περίεργο να πέφτουν φύλλα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/6/22 01:30

      Γεια

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σας! Θέλω να φυτέψω ένα γιασεμί σε γλάστρα στο σπίτι μου και αναζητώ την πιο κατάλληλη ποικιλία βάσει των συνθηκών που μπορώ να του προσφέρω. Η θέση που μπορεί να μπει είναι φωτεινή αλλά μάλλον σκιερή, χωρίς άμεση ηλιοφάνεια. Επίσης, είναι αρκετά εκτεθειμένη στον αέρα, όχι συνεχώς αλλά όταν φυσάει, πιάνει πολύ στην περιοχή που μένω.Τι μου προτείνετε? Μήπως καλύτερα να επιλέξω αυτό που ονομάζουν κινέζικο γιασεμί; Επίσης, τι μέγεθος γλάστρας χρειάζομαι ώστε να ψηλώσει τόσο ώστε να μπορεί να σκαρφαλώσει στην πρόσοψη του σπιτιού μου; Τέλος, μπορώ σχετικά κοντά του να βάλω ένα νυχτολούλουδο ή δεν αγαπάει πολύ τους "φίλους"; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γιασεμί αγαπά τις υπήνεμες και ηλιόλουστες θέσεις. Όμως το φυτό αυτό θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον άνεμο αν ακουμπούσε πάνω σε κάποια πέργκολα, η οποία στηρίζεται επάνω σε τοίχο και δεν την κουνάει ο άνεμος συνέχεια. Αν δεχτούμε ότι λύνετε με κάποιο τρόπο το ζήτημα του ανέμου το επόμενο πρόβλημα θα είναι η έλλειψη άμεσου ηλιακού φωτισμού και αυτό δεν είναι κάτι απλό. Σχεδόν όλα τα είδη γιασεμιού (Jasminum sp.) αγαπούν τον ήλιο. Μόνο το φούλι μπορεί να πάει καλά σε θέσεις που δεν τις καίει ο ήλιος. Το μονό φούλι λέγεται Jasminum sambac ενώ αυτό που έχει διπλή σειρά πετάλων το λέμε διπλό ή γραντούκα και διεθνώς ονομάζεται Jasminum sambac Grand Duke of Tuscany. Αμφότερα θέλουν όξινο χώμα, χώμα για γαρδένιες δηλαδή. Επίσης σχεδόν όλα τα γιασεμιά (Jasminum sp.) είναι ευαίσθητα στην παγωνιά, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις που μπορούν να τα βγάλουν πέρα όπως είναι το Γιασεμί μπιγκνονιάτσεουμ (Jasminum bignoniaceum «Bignoniaceum»).
      Αυτό που λέτε κινέζικο γιασεμί νομίζω ότι είναι το πλουμπάγκο (Plumbago auriculata) με τα γαλάζια ανθάκια και επίσης προτιμά της ηλιόλουστες θέσεις. Επιπλέον δεν είναι ένα κανονικό αναρριχώμενο φυτό. Είναι μάλλον ημι-αναρριχώμενο.
      Το ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides) δεν είναι γιασεμί αλλά μοιάζει με τέτοιο και πάει καλά σε θέσεις λιγότερο ηλιόλουστες αλλά υπήνεμες. Νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή σας. Συμφέρει να αποκτήσετε ένα μικρό ρυγχόσπερμο σε μια κανονική γλάστρα και κάθε 2 χρόνια περίπου να το μεταφυτεύετε σε μεγαλύτερη.
      Έχετε υπ' όψη ότι ένα ρυγχόσπερμο (ή ένα γιασεμί) που καλλιεργείται σε γλάστρα δεν μπορεί να αποκτήσει το μέγεθος που θα αποκτούσε αν ήταν φυτεμένο στο έδαφος. Άρα πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει σε ύψος τα 3-4 μ. που έχει μια πρόσοψη ισόγειου κτιρίου κι αν το καταφέρει δεν θα έχει την ανάλογη πλάγια ανάπτυξη.

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ απέραντα για τις συμβουλές σας!! Το είδος που έχω διαβάσει ότι είναι κάπως πιο ανθεκτικό και τα καταφέρνει και στην ημισκιά είναι το Jasminum Azoricum (ή αράπικο γιασεμί). Συμφωνείτε; Θα βάλω και ρυγχόσπερμο όμως. Ίσως απλά πρέπει να ξεχάσω την ιδέα της πρόσοψης ή να φυτέψω το γιασεμί εκεί που σκεφτόμουν να βάλω το ρυγχόσπερμο που είναι πιο ηλιόλουστο σημείο. Και πάλι ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το Jasminum azoricum είναι αυτό που κοινώς λέμε, γιαπωνέζικο γιασεμί. Αυτό είναι αειθαλές με σύνθετα φύλλα που έχουν μόνο τρία φυλλάρια. Έχει λευκά άνθη απ’ τα μέσα ή τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινόπωρου. Είναι λιγότερο αρωματικό απ’ το χιώτικο, αλλά αυτό αντέχει καλύτερα στο κρύο. Θέλει θέση ηλιόλουστη, όχι απλώς φωτεινή, και υπήνεμη. Γενικά τα γιασεμιά θέλουν ηλιόλουστες θέσεις. Εξαιρέσεις είναι το απλό φούλι ή αράπικο γιασεμί (Jasminum sambac) και το διπλο φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac «Grand Duke of Tuscany»). Διαβάστε εδώ πληροφορίες για αυτά:

      Jasmine sambac: Αειθαλές, ημί-αναρριχώμενο με μεγάλα απλά φύλλα και αρωματικά λευκά άνθη το καλοκαίρι, πολύ μεγαλύτερα απ’ των άλλων γιασεμιών. Ευπαθές στο κρύο, ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Θέλει όξινο χώμα και θέση υπήνεμη.

      Jasminum sambac «Grand Duke of Tuscany»: Μοιάζει πολύ με το απλό φούλι, αλλά τα εξίσου αρωματικά άνθη του διαθέτουν πάρα πολλά πέταλα. Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινάει από τα τέλη άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Θέλει όξινο χώμα και θέση υπήνεμη.

      Η πρότασή μου αφού δεν έχετε θέση ηλιόλουστη είναι να βάλτε στην πιο φωτεινή θέση το ρυγχόσπερμο και στην πιο σκιερή ένα από τα δύο φούλια.

      Διαγραφή
  8. Γεια σας έχω πάρει ένα γιασεμί σε γλάστρα. Το έχω βάλει σε μεγαλύτερη .Αλλά βλέπω ότι άρχισε να ξερενοντε τα φύλλα και τα λουλούδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα προβλήματα άρχισαν μετά την μεταφύτευση; Αν ναι, μήπως χάλασε η μπάλα χώματος κατά την εξαγωγή από την παλιά γλάστρα ή κατά την τοποθέτηση;
      Πριν ποτίσετε το χώμα είναι στεγνό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας! Έχω ένα γιασεμί (χιώτικο λογικά με άσπρα ανθάκια) σε μια ορθογώνια γλάστρα 60*30*40βάθος. Μέχρι και το τέλος του χειμώνα ήταν όλο γεμάτο πράσινα φύλλα, τώρα εδώ και ένα μήνα περίπου τα περισσότερα φύλλα ξεράθηκαν αλλά είναι γεμάτο ανθάκια τα οποία μοσχομυρίζουν! Είναι φυσιολογικό αυτό ή του λείπει κάτι; (Είναι σε εντελώς νότιο προσανατολισμό με άπλετο φως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι κάπως περίεργο τέτοια εποχή να είναι γεμάτο άνθη το χιώτικο γιασεμί. Το ότι έχασε τα φύλλα του μπορεί να εξηγηθεί αν εκτέθηκε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως ο συνδυασμός με την πρόωρη ανθοφορία είναι ένδειξη (όχι απόδειξη) προβλημάτων.
      Το πότισμα του είναι κανονικό; Όταν δίνετε νερό το χώμα είναι στεγνό; Ελέγξτε τη στράγγιση της γλάστρας. Μήπως δώσατε λίπασμα φέτος;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας!
      Όντως του βάλαμε λίπασμα φέτος, (διπλάσια ποσότητα από αυτήν που ανέγραφε στο κουτί - υγρό λίπασμα για ανθοφορία). Το πότισμά του είναι λίγο ακανόνιστο καθώς του βγάλαμε το αυτόματο πότισμα τον χειμώνα με τα χιόνια και μέχρι να το τοποθετήσουμε πάλι το ποτίζουμε σε μη τακτά χρονικά διαστήματα. Πάντως η στράγγιση της γλάστρας είναι αρκετά καλή, γενικά μετά το πότισμα δεν κρατάει πολύ επιφανειακή υγρασία το χώμα!

      (Ίσως κάνω λάθος στο είδος του γιασεμί, είχαμε πάρει δύο μαζί ταυτόχρονα από διαφορετικά φυτώρια, το ένα είναι σίγουρα χιώτικο και όντως δεν έχει βγάλει ανθάκια, οπότε ίσως αυτό που σας αναφέρω να μην είναι χιώτικο)

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Πιθανόν η αιτία της φυλλόπτωσης ήταν το κρύο. Γενικά τα γιασεμιά δεν πάνε καλά με την παγωνιά. Όμως το πρόβλημα μπορεί να ήταν και το υπερβολικό λίπασμα ειδικά μάλιστα αν το φυτό ήταν απότιστο όταν δέχτηκε τη λίπανση. Πάντως απ' τη στιγμή που θα το δείτε να βγάζει νέα βλάστηση, μπορείτε να ησυχάσετε.
      Μην κάνετε υπερβολές με το λίπασμα. Μπορεί να κάνετε ζημιές. Δεν πειράζει αν βάλετε λιγότερο απ' όσο γράφει στη συσκευασία αλλά πειράζει να βάλετε περισσότερο.

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/6/19 22:00

    Γεια σας θέλω να σας ρωτήσω αν κοψω ένα κλωναρακι γιασεμί και το βαλω σε ενα βάζο με νερό θα κάνει ρίζα για να το φυτέψω μετα? Είναι γιασεμί που μοσχοβολαει και έχει άσπρα ανθακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν γνωρίζω αν το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα μέσα σε νερό. Σίγουρα πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα σε χώμα και με καταβολάδα. Πάντως μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αν κάτι δεν πάει καλά τελικά το μόνο που θα έχετε χάσει είναι ένα το μόσχευμα, δηλαδή ένα κλαδάκι μήκους 20-30 εκ.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος10/6/19 12:42

    Καλησπέρα σας.
    Αγόρασα πρόσφατα, πριν 2 βδομάδες γιασεμί χιώτικο. Δεν ήταν ανθισμένο. Το έχω σε ηλιόλουστο σημείο για 8-10 ώρες τη μέρα. Το ποτίζω 2-3 φορές τη βδομάδα, ανάλογα με το χώμα του και ανά 2 βδομάδες έχω σκοπό να το λιπαίνω με υδροδιαλυτό λίπασμα. Πείτε μου αν κάνω κάτι λάθος, και πότε να περιμένω να ανθίσει. Πιστεύω πάντως ότι μετά το πρώτο λίπασμα και από όταν το πήρα ότι έχει μεγαλώσει, έχει απλωθεί παραπάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Για το πότισμα δεν ξέρω τι να σας πω. Το ζητούμενο είναι να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Να δίνετε αραιό λίπασμα ανά 2-3 εβδομάδες για όλο το χρόνο εκτός από τα διαστήματα που έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Δηλαδή στην καρδιά του καλοκαιριού και στην καρδιά του χειμώνα σταματάμε τις λιπάνσεις.
      Θέλει θέση υπήνεμη.
      Το χιώτικο γιασεμί συνήθως ανθίζει προς τα τέλη Ιουνίου ή και νωρίτερα, εφ όσον όλα όσα επηρεάζουν την άνθηση είναι κανονικά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/6/19 13:41

      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.

      Διαγραφή
  13. Χαρα6/7/19 10:27

    Γεια σας,
    Φύτεψα σε γλάστρα (με πέργκολα απο πίσω ) ένα γιασεμι πριν 3μηνες και φαίνεται οτι πηγαίνει καλά (ζωηρότητα, ανθακια). Παρατηρησα ομως οτι ειχε αρκετούς ξυλοποιημενους βλαστους στο κάτω μέρος τους οποίους και αφαίρεσα. Θέλει καποιο ιδιαίτερο κλάδεμα για να μείνει φουντωτό και με ανθοφορια;δεχεται αυστηρό κλάδεμα το φθινόπωρο ή όχι;
    Απεναντίας το ρυγχοσπερα που έβαλα σε διπλανη γλάστρα δε φαίνεται να τα πηγαίνει τοσο καλα περιμενοντας να βγάλει ακομα νέους βλαστούς.
    Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι φυσιολογικό να ξεραίνονται κάποια κλαδάκια του γιασεμιού. Αν είναι πολύ αραιή φυλλωσιά του μπορείτε να το κλαδέψετε προς το τέλος του χειμώνα. Σημειώστε ότι αυτό το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο, γίνεται μόνον για να γίνει πιο πυκνή η φυλλωσιά του.
      Για να πηγαίνει καλά το γιασεμί υποθέτω ότι θα είναι σε κάποια θέση ηλιόλουστη. Αν ναι, αυτή δεν είναι η ιδανική για το ρυγχόσπερμο που πάει καλά σε λιγότερο ηλιόλουστες θέσεις.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας, έχω ένα χιώτικο γιασεμί σε γλάστρα. Το καλοκαίρι έλειψα για 20 μέρες και το άφησα έξω από την πόρτα μου μέσα στη πολυκατοικία για να το ποτιζει η γειτόνισσα μου. Όταν επέστρεψα το βρήκα αρκετά στεγνό. Το έβγαλα πάλι στο μπαλκόνι και το ποτίζω. Τι να κάνω για να επανέλθει? Ευχαριστώ πολύ. Μυρτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που ήδη κάνετε. Να το ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Όταν δείτε ότι το φυτό αρχίζει να συνέρχεται και δίνει νέα βλάστηση, τότε πια βοηθήστε το με 1-2 αραιές δόσεις λιπάσματος.
      Καλή συνέχεια!
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα,
    πηρα κι εγω ενα χιωτικο γιασεμι πριν 10 ημερες και αφου το αφησα να συνηθησει το καινουριο του μπαλκονι 5 μερες το εβαλα σε μια αρκετα μεγαλη γλαστρα με χωμα κηπου. Η θεση του ηλιολουστη νοτιοανατολικη. Ποτισα 1 ωρα μετα τη μεταφυτευση και 4 ημερες μετα ποτισα πειραμματικα με μιση κουταλια 20-20-20.
    Οσο για το γιασεμακι μου δεν του αρεσε και πολυ...
    Την πρωτη μερα ανθισαν ολα τα μπουμπουκια του κι επειτα πεσανε, ισως λεω απο stress.
    Τωρα, μαραινεται καθε μερα (2η σημερα) ολο και πιο πολυ. Δεν ξαναποτισα αλλα εβγαλα μερικα ξερα φυλλα και το καλλωπισα με κλαδευτιρι.
    Τα παω πολυ καλα με τις μονστερες, φικους, δρακαινες, φτερες αλλα το γιασεμακι στεναχωρεθηκε.
    Ποια ειναι η συμβουλη σας ;
    Ευχαριστω εκ των προτερων, εξαιρετικο blogspot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Το στρες φταίει για την πτώση των λουλουδιών και τη μάρανση των φύλλων αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς φταίει. Θα σας γράψω μερικές αιτίες, μπορεί να ισχύει μία μόνο ή και συνδυασμός περισσότερων:
      Κατά κανόνα το πρώτο πότισμα το κάνουμε 1-2 μέρες μετά τη μεταφύτευση, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα αν το φυτό διψάει, θα του δώσουμε νερό το γρηγορότερο. Το βέβαιο είναι ότι το πρώτο πότισμα είναι γενναιόδωρο.
      Η λίπανση ήταν κάτι βιαστικό, έπρεπε να περιμένετε. Δεν ξέρω τι να πω για την ποσότητα που δώσατε, δηλαδή τη μισή κουταλιά, αν έτσι συστήνεται στη συσκευασία του λιπάσματος, τότε καλά κάνατε.
      Λίπανση κάνουμε μόνον σε φυτά που είναι ποτισμένα.
      Κατά τη μεταφύτευση έγινε κάποια ζημιά στις ρίζες. Αν ισχύει αυτό τότε το λίπασμα έκανε εντονότερο το πρόβλημα.
      Από 'δω και πέρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε. Νερό θα δίνετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην δώσετε ακόμη λίπασμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  16. Τάσος Ποταμιάνος10/10/19 06:01

    Χαίρετε. Πήρα ένα χιώτικο γιασεμί πριν 15-20 περίπου μέρες και το μεταφύτευσα στον κήπο. Βγάζει μπουμπούκια, κάποια από τα οποία όμως μαυρίζουν. Το πότισα στο φύτεμα και άλλη μια φορά, εκτός της βροχής των προηγούμενων ημερών. Λίπασμα έριξα μια φορά, οργανικό. Φταίει κάτι ή είναι νωρίς ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά ήμουν εκτός διαδικτύου. Είναι συνηθισμένο αμέσως μετά τη φύτευση να χαλάνε κάποια μπουμπούκια ή και λουλούδια. Επιπλέον μπορεί αυτές τις μέρες να έχει ζέστη όμως είμαστε πλέον στο φθινόπωρο. Όσο για το πότισμα εφαρμόστε τον εξής κανόνα: ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος12/2/20 00:59

    Γεια σας, διαβάζω τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σας και είναι όλες πολύ κατατοπιστικές! Θέλω να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι: μετακόμισα πέρσι την άνοιξη και στο χιώτικο γιασεμακι μου έδειξε να αρέσει πολύ η καινούρια του θέση, είχε έντονη ανθοφορία και διπλασιάστηκε σε μέγεθος. Το έχω σε μια γλάστρα περίπου 40*40 όμως επειδή μου αρέσει πολύ, θέλω να το μεγαλώσω όσο πιο πολύ γίνεται. Ποιες είναι οι ανάγκες του σε γλάστρα; Μπορεί να συνεχίσει να είναι στην ίδια με σωστή φροντίδα; Χρειάζεται μεγαλύτερη; Πόσο μεγάλη; Έχει ήδη πιάσει πάνω στα κάγκελα και φοβάμαι ότι θα είναι δυσκολη η μεταφύτευση.. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Διαβάστε στη συνέχεια μερικές βασικές φροντίδες για το γιασεμί.
      Για το πότισμα, θα δίνετε νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Για τη λίπανση βρείτε στο πάνω μέρος της σελίδας το «κουμπί» ΛΙΠΑΣΜΑ εκεί διαβάστε το άρθρο «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά».
      Κάποια στιγμή θα χρειαστεί μεγαλύτερη γλάστρα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη μεταφύτευση θα εφαρμόσετε την εξής πρακτική: Κάθε χρόνο την άνοιξη θα αφαιρείτε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 4-6 εκ. και θα το αντικαθιστάτε με νέο.
      Με ένα κλαδευτήρι θα κόβετε ό,τι ξερό κλαδάκι υπάρχει πάνω στο φυτό.
      Το χειμώνα προστατεύστε τις μέρες που έχει παγωνιές και χιόνια.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  18. Αγόρασα ένα Χιώτικο γιασεμί, και φαίνεται να βγαίνουν απο το χώμα δύο διπλά κλωναρια, ξεχωριστά. Δέν ξέρω άν μέσα στο χώμα είναι σε μία ρίζα.
    Μποερώ με ένα φτυρακι καθετα να τα ξεχωρίσω και να μεταφυτέψω το ένα. Και εάν ναί, πιά επιχή μπορώ να το κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύτερα να μην τα χωρίσετε, αφού δεν γνωρίζετε αν είναι μία ρίζα ή δύο. Αλλά κι αν είναι δύο ρίζες, οπότε επιδέχονται διαίρεση, η εποχή είναι ακατάλληλη καθώς τέτοιες δουλειές γίνονται το χειμώνα.

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα,
    Εχω ενα χιωτικο γιασεμι γυρω στα 3 χρονια σε γλαστρα μεγαλη.ειναι αρκετα ψηλο και τα κλαρια του εχουν μεγαλωσει σε πλατος και υψος.ειναι αρκετα λεπτα.καποια τα χω δεσει προσεκτικα και με "αερα" σε περγκολα στον τοιχο που τοποθετησα για να αναρριχηθει.παροτι εχει μεγαλωσει σε υψος μεσα σαυτα τα χρονια παρατηρω πως δεν ανθοφορει οσο εντονα ανθοφορουσε στις ακρες των κλαδιων του.εχω κατα καιρους κλαδεψει ξερα νεκρα κλαρακια αλλα ποτε δεν του χω κανει αυστηρο κλαδεμα γιατι δεν ξερω και φοβαμαι μην του κανω κακο αντι καλο.η θεση ειναι ευηλια οχι ομως απευθειας κατω απτον ηλιο.επισης τα φυλλα του δεν εχουν εντονο πρασινο αλλα ειναι σαν κιτρινοπρασινα.το καλοκαιρι παρουσιαζει κολλωδη υφη στα φυλλα.εχω ρωτησει το φυτωριο αποπου το πηρα κ μ παν να μη βαλω λιπασμα κ οως θα φυγει κατα το χειμωνα.
    Τι μπορω να κανω για να το ζωντανεψω καπως στην ανθοφορια και το χρωμα των φυλλων του; επισης πως το κλαδευω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κάθε χρόνο την άνοιξη, θα αφαιρείτε λίγο από το επιφανειακό χώμα (σε βάθος 4-5 εκ. περίπου) και θα βάζετε καινούργιο.
      Το «κιτρινοπράσινο» χρώμα μου θυμίζει κακή διατροφή. Του δίνετε λίπασμα; Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ενά «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ εκεί θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.
      Καλά κάνετε και κλαδεύετε τα ξερά. Κανονικό κλάδεμα θα κάνετε μόνον αν η βλάστηση είναι πολύ αραιή. Το κλάδεμα αυτό γίνεται νωρίς την άνοιξη και δεν χρειάζεται να είναι αυστηρό. Το να αφαιρέστε το 1/4 του μήκους των κλαδιών δεν είναι αυστηρό.
      Αυτή η «κολλώδης υφή» στα φύλλα μάλλον ήταν από κάποιο έντομο.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.
      Όχι δεν του έχω δώσει λίπασμα ποτέ,τώρα που μου το είπατε θα του δώσω.
      Επίσης πριν δω την απάντησή σας του έβαλα ήδη νέο χώμα στην επιφάνεια χωρίς να αφαιρέσω όμως προηγούμενο. Ως προς την κολλώδη υφή δεν έχει παρουσιαστεί κάτι ακόμα. Συνήθως συμβαίνει όταν αρχίσουν πιο υψηλές θερμοκρασίες.
      Θα σας ενημερώσω ξανά μόλις του ρίξω το λίπασμα.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Όπως όλοι, έτσι και το γιασεμί θέλει το φαγητό του. Τα φυτά βρίσκουν την τροφή τους μέσα στο χώμα. Στη γλάστρα το χώμα είναι περιορισμένο κάποια στιγμή αδειάζει από θρεπτικά στοιχεία. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να τα προσθέτουμε εμείς.
      Μην κάνετε υπερβολές με το λίπασμα και να το δίνετε πάντα σε ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
    4. Γεια σας και πάλι.
      Δίνω λίπασμα εδώ και ένα μήνα και κλάδεψα τα κλαριά που φαίνονταν πως δεν θα μεγαλώσουν άλλο καθώς ήταν λεπτά με τις άκρες τους επίσης πολύ λεπτές και χωρίς δύναμη. Εχει γεμίσει καινούρια κλαριά με καταπράσινα φύλλα παντού. Έχει πετάξει σε κάθε κλαδί μικρά που αναπτυσσονται γρήγορα. Έχω βάλει ήδη 3 ή 4 φόρες ανά δέκα μέρες. Άνθη δεν έχει ακόμα αλλά φαίνεται πως είναι δυνατό και υγιές. Να αραιώσω τώρα τη συχνότητα λιπάσματος?πχ 1 φορά στις 15 ή 20 μέρες?
      Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
    5. Γεια σας,
      Για τα άνθη έχετε υπομονή, μια και όλη η διαδικασία ξεκίνησε πιο αργά απ' το κανονικό. Όμως, είναι καλύτερα να διακόψτε το λίπασμα τώρα πιά. Οι λιπάνσεις σταματούν εντελώς τους ζεστούς, όπως και τους κρύους, μήνες του χρόνου. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ενά «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ εκεί θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος24/4/20 15:27

    Καλησπέρα σας. Έχω ένα γιασεμί στο μπαλκόνι, αναρριχώμενο σε πέργκολα. Μάλλον όμως καταστράφηκε γιατί δεν ασχολήθηκα μαζί του. Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι νεκρό;Υπάρχουν ξερά φύλλα κ επίσης τα κλαδάκια έχουν ξεραθεί. Θέλω να σιγουρευτώ αν έχει ξεραθεί πλήρως ή αν σώζεται. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν ξύστε το φλοιό και δείτε κάτι πράσινο από μέσα, τότε το φυτό είναι ζωντανό ακόμη.

      Διαγραφή
  21. Νατάσσα26/4/20 14:58

    Γεια σας, έχω σε κηπο κι εγώ γιασεμί, αλλά δεν είναι το πιο διαδεδομένο. Έχει πιο μεγάλο ανθός από το κλασσικό, μου το είχαν πει γιασεμί της Ρόδου αλλά δεν ξέρω αν λέγεται ετσι πραγματικά. Μπορώ να στείλω φώτο η βίντεο αν γίνεται, για να καταλάβετε καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως δεν ανθίζει 3 χρόνια τώρα, ενώ βγάζει κάθε χρόνο νέο φύλλωμα. Τι από όλα όσα διαβάζω να βάλω? Έχει και φέτος και πέρσι είχε αυτό το σαν ιστό αράχνης. Και κάποια πολύ λίγα φυλλαράκια κιτρινωπα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στείλτε φωτογραφίες με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη. Αν είναι δυνατόν φωτογραφίστε και τους ιστούς.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση, μόλις σας έστειλα mail.

      Διαγραφή
    3. Γεια,
      Τις είδα. Πόσες ώρες τη μέρα το βλέπει ο ήλιος;

      Διαγραφή
    4. Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;

      Διαγραφή
    5. Ήλιος το βλέπει 7 ώρες σε αυτή την εποχή, όσο καλοκαιριάζει αυξάνονται οι ώρες. Λίπασμα γενικά δεν βάζουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι να βάζουμε, γι' αυτό φέτος το έψαξα και σας βρήκα. :)

      Διαγραφή
    6. Γεια σας,
      Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι και σε ηλιόλουστη θέση γεγονός που πάντα θα επηρεάζει την ανθοφορία του ό,τι κι αν κάνετε. Πάντως δώστε κάποιο λίπασμα. Πάρτε κάποιο απ' αυτά που είναι «για ανθοφορία» ή κάποιο «πλήρες και ισορροπημένο». Βάλτε λίπασμα και στα άλλα φυτά σας. Εκτός από το ζήτημα των λουλουδιών δεν είδα άλλο πρόβλημα στις φωτογραφίες. Τα λίγα κίτρινα φύλλα δεν είναι κάτι σημαντικό.
      Αν έχετε απορίες ή αν δεν είδα κάτι που έπρεπε να δω, γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  22. Οκ ευχαριστώ πολύ, θα πάρω λίπασμα κι αν χρειαστεί θα σας ξαναστείλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Α σε μια φωτογραφία φαινόταν κι ο ιστός, τον είδατε κι αυτόν έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα ιστό αράχνης όχι ιστό από τετράνυχο πάνω σε φύλλα. Οι απλές, κοινές αράχνες δεν επηρεάζουν τα φυτά. Ίσως να τα ασχημαίνουν αλλά ... περί ορέξεως ... Ο τετράνυχος είναι πάρα πολύ μικρή «αράχνη», πολύ δύσκολα φαίνεται με γυμνό μάτι. Αυτό που βλέπουμε είναι ξεθώριασμα στα φύλλα και ιστούς στο κάτω μέρος του φύλλου. Δεν είδα τέτοια σημάδια.

      Διαγραφή
    2. Οκ κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας το γιασεμί μου το έχω σε γλάστρα είναι σε ήλιο αυτό που παρατηρώ όμως το φθινόπωρο ξεραίνονται πολλά από τα φύλλα του Γιατί συμβαίνει αυτό το κλαδεύω συχνά βέβαια το καλοκαίρι μου βγάζει άνθη αλλά δεν ξέρω γιατί ξεραίνονται τα φύλλα το φθινόπωρο Περιμένω την απάντησή σας Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι κάπως μπερδεμένο αυτό που μου γράφετε. Δεν καταλαβαίνω αυτό με το συχνό κλάδεμα. Κάθε πότε κλαδεύετε και τι κλαδεύετε;
      Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα; Ανανεώνετε το επιφανειακό χώμα; Λίπασμα βάζετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος3/5/20 11:55

    Καλησπέρα σας! Εχω ενα γιασεμι απο περυσι φυτεμενο σε ζαρντινιέρα, μεγαλώνει μια χαρα, εβγαλε άνθη αλλα τα κραταει περιπου μια εβδομαδα και μετα μαραίνονται. Ειναι φυσιολογικο? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι είναι. Θα πρέπει να παράγει νέα άνθη σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/5/20 15:02

      Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας! Να τα αφαιρώ τα ξερά? Και αν ναι πόσο να τα κόβω?

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Κόβετε μόνον ό,τι είναι ξερό.

      Διαγραφή
  26. Γεια σας κ από εμένα!!έχω κ 2 ριζες γιασεμί στο μπαλκόνι σε μια γλάστρα 1,20×0,60 μαζί με παχυφητα..τώρα αυτό το διάστημα έχει γίνει όλο καταπράσινο μόνο στις ρίζες είναι κάπως λίγο ξεραμενο κ κατά τη διάρκεια του χειμώνα του έριξα λίπασμα 5-6 φορές...απλώς τώρα δεν βλέπω να βγάζει τα ανθάκια τα άσπρα..μήπως να ρίξω λίπασμα για ανθοφορια όπως διάβασα παραπάνω??σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το χειμώνα, όπως και το καλοκαίρι, σταματάμε τις λιπάνσεις. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο «ΛΙΠΑΣΜΑ». Πατήστε το και διαβάστε το άρθρο με τίτλο «Λίπασμα σε γλάστρες». Μήπως το κλαδέψατε φέτος; Αν ναι, πότε έγινε αυτό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  27. Σας ευχαριστώ για την απάντηση!!δεν το κλάδεψα καθόλου από πέρυσι που το έβαλα την άνοιξη αν θέλετε μπορώ να σας στείλω κ μια φωτογραφία για να το δείτε κ να μου πείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Εφ όσον είναι σε ηλιόλουστη θέση, αργά ή γρήγορα θα ανθίσει. Αν είναι σε σκιερό σημείο η ανθοφορία του θα είναι φτωχική. Κάνετε τις λιπάνσεις σύμφωνα με αυτά που σας έγραψα στην προηγούμενη απάντησή μου.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  28. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος12/6/20 10:24

    Γεια σας έχω ένα γιασεμί στο μπαλκόνι σε ηλιόλουστη θέση και το έχω δέσει ελαφρά σε πέργκολα. Από την αρχή όμως έχει τα φύλλα προς τα κάτω και άρχισε να κιτρινίζουν, το ποτίζω όποτε το χωμα είναι στεγνό. Επίσης παρατήρησα ότι έχει μυρμήγκια πάνω. Τι μπορώ να κάνω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν το μεταφυτεύσατε πρόσφατα σε μεγαλύτερη γλάστρα, τότε μάλλον εκεί οφείλεται το πρόβλημα. Αν δεν έγινε μεταφύτευση, ελέγξτε τη στράγγιση της γλάστρας και ρυθμίστε το πότισμα έτσι ώστε να δίνετε μπόλικο νερό μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Τα μυρμήγκια δεν μπορούν να κάνουν κάτι στο φυτό. Αν τα βλέπετε πάνω του, τότε κάπου πάνω του θα υπάρχουν και μελίγκρες. Τα μυρμήγκια ενδιαφέρονται για το μελίτωμα που παράγουν αυτές. Αν είναι στη γλάστρα, τότε πρόκειται για απλή σύμπτωση.

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος12/6/20 11:07

    Μόλις το πήρα η αλήθεια είναι ότι το μεταφύτευσα. Όποτε να του δώσω χρόνο; Θα επανέλθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη μεταφύτευση συνήθως γίνονται ζημιές στις ρίζες. Αν η ζημιά είναι μικρή το φυτό επανέρχεται γρήγορα. Περιμένετε.

      Διαγραφή
  31. Γειά σας, έχω μια ερώτηση.. Εχω ένα γιασεμί στο χώμα και θέλω να το κλαδεψω χαμηλά γιατί έχει πολλά κλαδάκια σαν θαμνο για να φύγει προς τα πανω, μπορώ να το κάνω τώρα το καλοκαίρι, η πρέπει να περιμένω το φθινόπωρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω καλά τι θέλετε να κάνετε. Θέλετε το γιασεμί να έχει ένα-δύο κλαδιά που θα πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι πολλά και μικρά που το κάνουν να μοιάζει με θάμνο; Καλά κατάλαβα;

      Διαγραφή
  32. ναι, ακριβώς, θέλω να το στείλω να πάωει κάπου να πλέξει. Γίνεται; Μπορώ να το κάνω τώρα;σας ευχαριστώ για την απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας πούμε ότι το γιασεμί έχει αυτή τη στιγμή 10 κλαδιά που ξεκινούν από τη βάση του φυτού και πάνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Από αυτά εσείς θα ξεδιαλέξετε 2 ή 3 το πολύ που θα γίνουν ο «σκελετός» του φυτού. Αυτά τα κλαδιά θα τα στηρίξετε κατάλληλα πάνω στην επιφάνεια όπου θέλετε να πλεχτούν. Από τα υπόλοιπα 7-8, θα αφαιρέστε τώρα από τη βάση τους 1 ή 2 το πολύ. Το φθινόπωρο, θα αφαιρέσετε ακόμη 1-2. Την ερχόμενη άνοιξη θα αφαιρέσετε τα υπόλοιπα ώστε να μείνουν μόνον τα 2-3 βασικά κλαδιά που στερεώσατε.

      Διαγραφή
  33. Γεια σας,
    Έχω πάρει χιώτικο γιασεμί. Έχω 2 μπαλκόνια, 1 ανατολικό (ήλιος περίπου 7 το πρωί έως 1 το μεσημέρι) και 1 δυτικό (ήλιος περίπου 3:30 έως δύση). Πού είναι καλύτερη η τοποθέτησή του σε σχέση με τον ήλιο; Διάβασα θέλει ηλιόλουστη θέση, μιλάμε για άμεσο ήλιο; Υπάρχει κίνδυνος να καεί από τον μεσημεριανό ήλιο (ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι);
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η ανατολική θέση θα έχει περισσότερη ώρα ήλιο και το χειμώνα.
      Ναι, θέλει άμεσο ηλιακό φως.
      Δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί από τον μεσημεριανό ήλιο. Οι δυνατοί άνεμοι είναι το σοβαρό πρόβλημα.

      Διαγραφή
  34. Μανώλης5/7/20 19:12

    Καλησπέρα , έχω μια ερώτηση , μπορώ να φυτέψω γιασεμί σε ζαρντινιέρα με βάθος 22 εκ; Η είναι πολύ μικρή ; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν είναι πολύ μικρή. Υπολογίστε ότι το φυτό θα στείλει τις ρίζες του στο πλάι και όχι προς τα κάτω. Αυτό να το λάβετε υπ' όψη αν έχετε σκοπό να βάλετε κι άλλα φυτά στην ίδια ζαρντινιέρα.

      Διαγραφή
  35. Γεια σας,
    Μπορώ από ένα γιασεμι μεγάλο να ξεμασχαλισω κλωνάρι για πολλαπλασιασμό? ή καλύτερα είναι να το κόψω με ψαλίδι?
    Σας ευχαριστώ!😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύτερα με ψαλίδι και το κομμάτι να έχει και φύλλα. Ιδανικά τα μοσχεύματα αυτά θέλουν σκέπασμα με τζάμι ή διάφανο πλαστικό. Ειδικά για το γιασεμί είναι ευκολότερος ο πολλαπλασιασμός του με καταβολάδες την άνοιξη.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα σας πρόσφατα πήρα ένα γιασεμί χιώτικο και το εχω βάλει σε γλάστρα μεγάλη σύμφωνά με τις οδηγίες που μου δώσανε από το φυτώριο. Από την επόμενη ημέρα άρχισε να ανθοφορεί όμως τα άνθη μένουν άσπρα για πολύ λίγο. Τα άσπρα άνθη κιτρινίζουν και στο τέλος ξεραίνονται. Επίσης παρατηρώ ότι κάποια φύλλα του είναι ξερά με ένα χρώμα σχεδόν μαύρο σαν να έχουν καεί. Εχει να κάνει με το πόσες ώρες την ημέρα το βλέπει ο ήλιος?

    Εάν θέλετε μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ζήτημα με τα άνθη δεν είναι σημαντικό. Αυτό που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Η μεταφύτευση μερικές φορές σοκάρει το φυτό και έτσι τον πρώτο καιρό η ανθοφορία είναι λίγο προβληματική. Το χιώτικο γιασεμί παράγει πάρα πολλά άνθη για όλο το καλοκαίρι όμως το κάθε ένα άνθος κρατάει πολύ λίγες μέρες.
      Το θέμα των φύλλων μπορεί να προκλήθηκε από τη μεταφύτευση και αν ισχύει αυτό σύντομα θα σταματήσουν να εμφανίζονται μαυρίσματα στα φύλλα. Όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κακού ποτίσματος (δίνετε πολύ νερό) ή κακής στράγγισης της γλάστρας. Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Πώς είναι η θέση όπου βρίσκεται η γλάστρα; Είναι στον ήλιο, σε υπήνεμη θέση; Τέλος, μήπως δώσατε λίπασμα στο γιασεμί;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Γειά σας ευχαριστώ για την απάντηση. Η στράγγιση της γλάστρας γινεται χωρίς πρόβλημα και επίσης δεν το ποτίζω αρκετά συχνά περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Στην θέση που βρίσκεται το βλεπει ήλιος περίπου 4 ώρες την ημέρα. Τέλος ναι 2-3 μέρες μετά την μεταφύτευση έριξα πολύ λίγο λίπασμα στην γλάστρα. Τώρα ανθοφορεί αλλά το άνθος κιτρινίζει την επόμενη αμέσως ημέρα και ξεραίνεται.

      Σας ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα το γιασεμί φαίνεται να προκλήθηκαν από τη μεταφύτευση ή/και το λίπασμα και γρήγορα θα σταματήσουν. Όμως οι 3-4 ώρες ήλιος τη μέρα είναι λίγες για αυτό το φυτό. Αυτό όμως θα φανεί αργότερα και δεν έχει σχέση με τα τωρινά προβλήματα. Δηλαδή, το γιασεμί θα έχει λιγότερα λουλούδια από το κανονικό.

      Διαγραφή
  37. Έχω γιασεμί σε γλάστρα από πέρυσι πήγαινε πάρα πολύ καλά και τώρα το Γενάρη έχει αρχίσει και μου ξεραίνει τα φύλλα τα κάνει καφέ είναι αρρώστια ή από νερό έλλειψη νερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί η ζημιά να οφείλεται στο ότι φυτό εκτέθηκε δυνατό άνεμο και κρύο. Άλλη μια πιθανότητα είναι το λάθος πότισμα, είτε γιατί το ποτίσατε υπερβολικά είτε γιατί το ξεχάσατε.
      Όταν είναι βέβαιο ότι στην περιοχή σας δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού κάντε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα και δώστε την πρώτη δόση λιπάσματος της χρονιάς.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα! Πηρα ενα γιασεμί χιώτικο. Το εχω στο μπαλκονι, δεν το βλεπει πολυ ο ήλιος στο σημείο που το εχω και η αλήθεια ειναι οτι το χτυπαει ο αέρας. Τα φύλλα του μου ξεραθηκαν και δεν μυρίζει πια. Μπορω να το σώσω? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι φυσιολογικό να μην έχει λουλούδια στην αρχή της άνοιξης. Όπως είναι φυσιολογικό να έχει χάσει τα περισότερα από τα φύλλα του. Όμως καθώς η άνοιξη προχωρά θα πρέπει να το δείτε να αποκτά νέα φύλλα. Προσέξτε τη θέση του. Έτσι όπως την περιγράφετε δεν είναι κατάλληλη για το χιώτικο γιασεμί. Αυτό προτιμά θέση ηλιόλουστη όσο περισσότερο γίνεται και υπήνεμη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά, πατώντας Απάντηση.

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα. Μεταφύτευσα το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα και σε λιγότερο από μια εβδομάδα πήρε ένα καφέ χρώματα σαν να ξεράθηκε ολόκληρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα μεταφύτευσε το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα και μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα πήρε ένα καφέ χρώμα λες και ξεράθηκε ολόκληρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει και αν θα τα καταφέρει το φυτό. Στο μεταξύ μην δώσετε λίπασμα και ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Όμως να δούμε και τι δεν πήγε καλά. Έσπασε η μπάλα χώματος καθώς μεταφέρατε το γιασεμί στη νέα γλάστρα; Πιέσατε με τα χέρια το χώμα γύρω από το φυτό όταν το βάλατε στη νέα θέση του; Ποτίσατε μετά τη μεταφύτευση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  42. Μετα τη μεταφύτευση εβαλα λίπασμα και πότισα αμέσως γιατι ηταν πολυ στεγνή το χώμα. Παράλληλα σκάλισα και λιγο γύρω γύρω γτ είχαν βγει κατι χορταράκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν έσπασαν ή κόπηκαν κάποιες ρίζες κατά τη μεταφύτευση είναι φυσιολογικό να έχει ζημιές στα φύλλα. Επειδή τέτοιου είδους φαινόμενα είναι συνηθισμένα κατά τη μεταφύτευση αποφεύγουμε να δώσουμε λίπασμα αμέσως.
      Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει και αν θα τα καταφέρει το φυτό. Στο μεταξύ μην δώσετε άλλο λίπασμα και ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  43. καλησπέρα σας! Περυσι το καλοκαιρι πηρα ενα γιασεμι χιωτικο και μια λεβαντα! ακολουθησα τις οδηγιες του γεωπονου για την μεταφυτευση και πηγαν και τα δυο πολυ καλα! το γιασεμι ηταν γεματο ανθη που μοσχοβολουσαν το ιδιο και η λεβαντα μου! Ωστοσο τον χειμωνα ελειψα για πολυ καιρο απο το φοιτητικο μου σπιτι λογω καραντινας και μαλλον η γειτονισσα μου δεν μου τα ποτιζε οπως της ζητησα. οταν επεστρεψα το γιασεμι ηταν ολοκληρο ξερο (φυλλωμα και κλαδια) και κιτρινοκαφε το ιδιο και η λεβαντα. Το χωμα στις γλαστρες ηταν ολοξερο. τα εχω στο μπαλκονι μου που οταν η μερα ειναι ηλιολουστη τα βλεπει αρκετα ο ηλιος. υπαρχει περιπτωση να σωθουν τα φυτα? ξεκινησα παλι να τα ποτιζω μπας και σωθουν. υπαρχει νοημα να δωσω καποιο λιπασμα? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ξύστε ελαφρά τον φλοιό των φυτών. Αν από μέσα δείτε κάτι πράσινο τότε υπάρχει ελπίδα να σωθούν. Σε αυτή την περίπτωση δώστε μία αραιή δόση λιπάσματος.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος14/5/21 23:25

    Καλησπέρα σας! Έχω ένα γιασεμί εδώ και τρία χρόνια φυτεμένο σε γλάστρα. Φέτος, ενώ είναι ήδη σε ανθοφορία, ολόκληρα κλαδιά με τα φύλλα και τα μπουμπούκια ξεραίνονται και γίνονται καφέ. Τα καθαρίζω αλλά ξεραίνονται συνεχώς και άλλα. Δεν έχω καταλάβει τι φταίει. Ποτίζω μια με δυο φορές την εβδομαδα. Φυτεμένο σε ηλιόλουστο μερος. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό που περιγράφετε με κάνει να πιστεύω ότι το γιασεμί σας είναι στριμωγμένο μέσα στη γλάστρα του ή/και δεν δέχεται αρκετό λίπασμα. Συμβαίνει κάτι από αυτά; Μήπως είναι εκτεθειμένο σε ανέμους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  45. Ανώνυμος18/5/21 09:05

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog.
    Αγόρασα και εγώ Χιώτικο γιασεμί και για να μην το χάσω όπως έχασα πολλά φυτά είτε από ξηρασία είτε από πολύ πότισμα (δεν το έχω με το νερό) θέλω να ρωτήσω για την υγρασία στο χώμα με 2 ερωτήσεις.
    Όταν λέτε ποτιζουμε όταν το χώμα είναι στεγνό εννοείτε ότι δεν αφήνει υγρασία στο δάχτυλο όπως όταν το βάζουμε κάτω από την βρύση;
    Η εξέταση με οδοντογλυφίδα είναι αξιόπιστη, και πως καταλαβαίνουμε από την οδοντογλυφίδα ότι το χώμα είναι στεγνό;
    Υ.Γ. Με λογαριασμό Google δεν ανέβαινε το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τα θέματα και τις απαντήσεις που δίνετε στον κόσμο. Αγόρασα και εγώ ένα Χιώτικο γιασεμί. Ασχολούμαι καιρό με τα λουλούδια αλλά πολλές φορές δεν τα καταφέρνω στο πότισμα, πότε τα ξεραίνω πότε τα σαπίζω. Δεν μπορώ να καταλάβω πότε στεγνώνει το χώμα, πρέπει όταν το πιάνουμε στο ποτισμένο να αφήνει υγρασία στο δάχτυλο; Με την τεχνική της οδοντογλυφίδας τι παρατηρούμε; Ευχαριστώ προκαταβολικά περιμένω tips ώστε να μπορώ να ελέγχω την σωστή υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Είναι γραμμένο λίγο πιο κάτω ότι τα σχόλια και η ερωτήσεις δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω. Ο λόγος είναι ότι θέλω να προστατεύσω το μπλογκ μου και τους αναγνώστες του από άσχετα θέματα ή ακόμη και κακόβουλους σχολιασμούς.
      Ας πάμε στο θέμα μας τώρα: Την τεχνική της οδοντογλυφίδας δεν την γνωρίζω. Τα περισσότερα φυτά, όχι όλα, θέλουν πότισμα όταν με την αφή καταλαβαίνουμε ότι η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή. Άρα, δεν αφήνει υγρασία στο δέρμα μας. Αποφασίστε εσείς σε ποιό βάθος θα ακουμπάτε το χώμα. Προσωπικά προτιμώ απλώς να ακουμπώ το χώμα των γλαστρών. Ίσως σε βάθος 1-2 εκ. το χώμα να διατηρεί κάποια υγρασία. Όμως αποφάσισα ότι δεν θα την λαμβάνω υπ' όψη μου και θα ποτίζω. Λάβετε υπ' όψη ότι οι γλάστρες πρέπει να έχουν πολύ καλή στράγγιση και ότι είναι καλύτερο για τα φυτά να κάνουμε αραιά και γενναιόδωρα ποτίσματα παρά συχνά και φτωχικά.
      Υπάρχουν είδη φυτών που δεν αγαπούν να βρεθούν με χώμα εντελώς στεγνό (έστω και επιφανειακά). Με αυτά και πάλι πιάνουμε το χώμα όμως τις πρώτες φορές προσέχουμε πόση υγρασία μένει πάνω στο δέρμα μας και με βάση και την εικόνα του φυτού αποφασίζουμε πότε θα ποτίσουμε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  47. Γειά σας..!!! Έχω ένα Χιώτικο γιασεμί και στα κλαδιά του έχει γεμίσει άσπρα κολλώδες στίγματα..!!! Τι μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ πολύ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα κολλώδη στίγματα είναι μέσα στο φύλλο ή πάνω στο φύλλο; Βρίσκονται στα νεαρά, τρυφερά κλαδιά ή πάνω στα ξυλώδη, παλιά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  48. γεια σας εχω ενα χιωτικο γιασεμι απο περυσι ...ηταν μια χαρα αλλα ξαφνικα τωρα την ανοιξη τα φυλλα του και οι βλαστοι ξερενονται τι μπορω να κανω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι παλιοί ή νέοι βλαστοί αυτοί που ξεραίνονται; Το έχετε μεταφυτεύσει πρόσφατα; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τοι είδους και κάθε πότε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα και από εμένα. Αγόρασα ένα χιώτικο γιασεμακι,το οποίο είναι δεμένο στη μέση, έχει πολλά κλαρια, και είναι σαν μπουκέτο, μάλλον θέλει άνοιγμα να το ελευθερώσω να ανασανει. Έχει βγάλει δύο άνθη μεντο ζόρι τα οποία δεν ανοίγουν καλάαλλα καχεκτικά και έχει αρχίσει και ξεραίνεται όλο. Το μεταφύτευση σε μεγάλη γλάστρα έβαλα και λίγο λίπασμα. Το ποτίζω όποτε θέλει, ανάλογα με το πόσο βρεγμένο η στεγνο είναι το χώμα του και από πολύ κάθε φορά όχι λίγο νερό.

    Μακάρι να μπορούσα να στείλω φωτογραφία...
    Την καλημέρα μας από το μπαλκόνι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορείτε να στείλετε φωτογραφία με e-mail. Θα βρείτε τη διεύθυνσή μου στη δεξιά στήλη. Στο μεταξύ, λύστε το. Όταν κάνατε τη μεταφύτευση, η μπάλα χώματος χάλασε ή έμεινε ακέραιη; Το φυτό είναι στον ήλιο ή σε σκιά; Το χτυπάει ο άνεμος ή όχι;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σας. Έχω φυτέψει πριν δύο χρόνια ρυχοσπερμο σε κήπο το οποίο έχει μεγαλώσει αρκετα. Μπορώ να το βγάλω και να το φυτέψω σε άλλο σημείο του κήπου; Θα πιάσει ή θα χαλάσει; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η εποχή δεν είναι η καλύτερη. Τα τέλη Απριλίου ή οι αρχές του Μαΐου ήταν καλύτερη στιγμή. Τώρα έχει ξεκινήσει πια το καλοκαίρι. Όμως το σημαντικότερο είναι εδώ: προχωρήστε στην μετακίνηση μόνον αν είναι πραγματικά απαραίτητη. Μόνον αν δεν γίνεται αλλιώς. Επίσης, προσπαθήστε να βγάλετε μαζί με το φυτό όσο μεγαλύτερη μπάλλα χώματος γίνεται.

      Διαγραφή
  51. Γεια σας και συγχαρητήρια.
    Έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενα σχόλια και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις που έχετε δώσει.
    Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου.
    Αγόρασα πριν έναν μήνα ένα μικρό γιασεμί, περίπου 30 εκατοστά ύψος, το μεταφυτευσα με πολύ προσοχή και το ποτίζω αυτήν την εποχή περίπου κάθε τρεις ημέρες, αφού ελέγξω το χώμα.
    Η όψη του έπειτα από έναν μήνα, δείχνει υγιείς.
    Είχε κάποια μπουμπούκια όταν το αγόρασα, τα οποία άνθισαν όλα και τώρα έχουν μείνει δύο τρία στη γλάστρα.
    Δεν έχει βγάλει όμως άλλα και μου φαίνεται ίδιο στο μέγεθος.
    Έχω δύο μπαλκόνια, το ένα είναι νοτιοανατολικό, όπου και έχω το γιασεμί αυτή τη στιγμή και το χτυπάει ο ήλιος από της 9 έως της μια περίπου και το άλλο μπαλκόνι είναι νοτιοανατολικό και ο ήλιος χτυπάει εκεί από της 11 μέχρι τη δύση, με μικρά χρονικά διαστήματα που κρύβετε πίσω από κτήρια.
    Είναι το πίσω μπαλκόνι και δεν έχω φυτά εκεί, πιστεύετε όμως πως θα τα πάει καλύτερα εκεί το γιασεμί;
    Ξέχασα να σας γράψω επίσης πως είναι γιασεμί Αζορών.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Βάλτε το σε εκείνη τη θέση που θα είναι πιο ηλιόλουστη και περισσότερο προστατευμένη από ανέμους. Ένα τόσο μικρό γιασεμί μην περιμένετε ότι θα έχει συνέχεια πολλά λουλούδια. Όταν μεγαλώσει τότε θα δείτε πλουσιώτερη ανθοφορία. Μην ξεχάσετε όμως ότι και αυτό χρειάζεται λίπασμα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
      Ναι αγόρασα ήδη λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και θα ακολουθήσω τις οδηγίες του κατασκευαστή.
      Τα φυτά θέλουν υπομονή πράγματι, αλλά αξίζει τον κόπο,η ενασχόληση μαζί τους είναι όμορφη και χαλαρωτική. Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  52. Έχω ένα γιασεμί.βγαζει λουλουδάκι μόνο την άνοιξη μετά δεν ξαναβάζει τι φταίει?τα φύλλα του είναι πράσινα.και αργότερα το κάτω μέρος ξεραίνονται κάποια φύλλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το γιασεμί είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή στο έδαφος; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Είναι σε ηλιόλουστη θέση;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας,
    Συγχαρητήρια για το blog.
    Στον κήπο του σπιτιού μου και σε ηλιόλουστο σημείο εδώ και 40 σχεδόν χρόνια έχω ένα χιώτικο γιασεμί.
    Από πέρυσι παρουσιαστηκε μια μικρή πράσινη κάμπια που έτρωγε τα φύλλα.
    Το ψεκασα 1-2 φορές με αεροζολ για..... κουνούπια και οι κάμπιες εξαφανίστηκαν ενώ δεν προκλήθηκε ζημιά στο φυτό.
    Το ίδιο έκανα και φέτος όταν εμφανιστηκαν οι κάμπιες.
    Το πρόβλημα είναι ότι φέτος τα ανθη του δεν έχουν άρωμα.
    Τι μπορεί να έχει συμβεί;
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Ένα γιασεμί 40 χρόνων θα έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος για να ανταπεξέλθει στον ψεκασμό με εντομοκτόνο για κουνούπια. Αν ψεκάζατε ένα μικρότερο φυτό μπορεί και να είχατε κάνει ζημιά. Ίσως το εντομοκτόνο να εξαφάνισε τις κάμπιες, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί να μεταμορφώθηκαν σε πεταλούδες ακολουθώντας το κύκλο της ζωής τους.
      Το ζήτημα της έλλειψης αρώματος δεν να σχετίζεται με τις κάμπιες της περασμένης χρονιάς. Το πιθανότερο είναι ότι σχετίζεται με κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από το χώμα ή και με έλλειψη νερού.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας,
    Συγχαρητήρια για το blog.
    Στον κήπο του σπιτιού μου και σε ηλιόλουστο σημείο εδώ και 40 σχεδόν χρόνια έχω ένα χιώτικο γιασεμί.
    Από πέρυσι παρουσιαστηκε μια μικρή πράσινη κάμπια που έτρωγε τα φύλλα.
    Το ψεκασα 1-2 φορές με αεροζολ για..... κουνούπια και οι κάμπιες εξαφανίστηκαν ενώ δεν προκλήθηκε ζημιά στο φυτό.
    Το ίδιο έκανα και φέτος όταν εμφανιστηκαν οι κάμπιες.
    Το πρόβλημα είναι ότι φέτος τα ανθη του δεν έχουν άρωμα.
    Τι μπορεί να έχει συμβεί;
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε την απάντηση στο αμέσως προηγούμενο ερώτημα. Τα σχόλια ή ερωτήματα των αναγνωστών δημοσιεύονται αφού τα διαβάσω.

      Διαγραφή
  55. Γεια σας!
    Πήρα ένα γιασεμί, το άλλαξα γλάστρα μετά από λίγες μέρες όπως μου είπαν από το φυτώριο και το έχω σε μπαλκόνι σε ημισκιερή θέση (έχει άμεσο φως λίγη ώρα το πρωί και λίγη το απόγευμα). Το ποτίζω, ωστόσο εξ αρχής άρχισε να ρίχνει τα λουλούδια του και πλέον (μετά από 3 βδομάδες περίπου αφότου το αγόρασα) έχουν ξεραθεί τα μισά κλωνάρια του και τα φύλλα στα ξεραμένα κλωνάρια είναι κίτρινα. Τα άλλα μισά κλωνάρια είναι πράσινα και φαίνονται υγιή. Το χώμα επίσης είναι ακόμα υγρό παρότι το πότισα τελευταία φορά πριν 5-6 μέρες.
    Τι μπορεί να χρειάζεται;
    ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι ζημιές στα φύλλα και στα άνθη μπορεί να οφείλονται στο σοκ που υφίστανται τα φυτά όταν τα μεταφυτεύουμε. Όταν γίνεται αυτή η δουλειά όλο και κάποιες ρίζες κόβονται και επομένως το φυτό υποφέρει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φυτά συνέρχονται. Ποτίστε μόνον όταν αντιλαμβάνεστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Υποθέτω ότι η γλάστρα στραγγίζει κανονικά. Δηλαδή πως όταν ποτίζετε το νερό φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της. Σωστά υποθέτω;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/7/22 13:49

      Ευχαριστώ για την απάντησή σας! Ναι η γλάστρα έχει τρύπες, έβαλα και κάποια καλαμάκια στο χώμα για να αεριστεί και τώρα φαίνεται να έχει στεγνώσει. Τα κίτρινα/ξερά κλωνάρια να τα κόψω ή να τα αφήσω; Μόνο ένα έχει μείνει που είναι πράσινο και φαίνεται να βγάζει και νέα στην κορυφή του..

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Να κόψετε μόνον όποιο κλαδί είναι με βεβαιότητα ξερό. Προσέξτε με το πότισμα και τη στράγγιση. Δεν θέλουμε να λιμνάζει το νερό στην γλάστρα. Μην δώσετε λίπασμα όσο κρατάει η καλοκαιρινή ζέστη.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα σας. Έχουμε στο κήπο μας ενα γιασεμί πολλών χρόνων το οποίο μέχρι πριν μια βδομάδα ήταν καταπράσινο. Όταν επιστρέψαμε από μια εβδομάδα διακοπών τα κάτω κλαριά και φύλλα του έχουν ξεραθεί αρκετά αλλά τα πάνω συνεχίζουν να είναι πράσινα και με μπουμπούκια. Σώζεται η κατάσταση ή το κλαίμε; Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα μπορούσε να φταίει το πότισμα σε συνδυασμό με τη ζέστη. Μόλις περάσει η έντονη ζέστη βοηθήστε το με κάποιο ενεργοποιητή όπως τα εκχυλίσματα φυκιών. Υπάρχουν διάφορα στα φυτώρια και τα κέντρα κήπου.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.