Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η διονέα που τρώει έντομα

Στις κοντινές φωτογραφίες είναι λίγο τρομακτική. Kαι αν είχα στη φωτογραφική μηχανή κάποιο φακό κατάλληλο για κοντινές λήψεις, τότε πιστεύω θα φαίνονταν ακόμη πιο τρομακτική. 

Διονέα
Διονέα ή μυγοπαγίδα της Αφροδίτης (φωτ. Τ.Α.)
Μιλάω για τη διονέα (Dionaea muscipula), αλλιώς μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Νομίζω ότι αυτή είναι το πιο δημοφιλές εντομοφάγο, (ούτε σαρκοφάγο ούτε  σαρκοβόρο) φυτό στην Ελλάδα.
Διονέα
Συμφέρει να τοποθετήσουμε τη διονέα μέσα σε ένα μπολ και όποτε δούμε ότι κατέβηκε η στάθμη του νερού να συμπληρώνουμε λίγο (φωτ. Τ.Α.) 
Κάποιοι πιστεύουν ότι βάζοντας μερικές διονέες ή κάποιο άλλο εντομοφάγο φυτό στο σπίτι θα απαλλαγούν από τα κουνούπια. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ίσως αν γεμίσουμε το σπίτι, πατώματα και τοίχους με τέτοια φυτά, να φανεί διαφορά. Η προτίμηση αυτών των φυτών στα έντομα οφείλεται στο ότι τρέφονται με χημικά στοιχεία που βρίσκουν στα έντομα και όχι στο έδαφος.  

Φροντίδες
  • Τοποθετούμε το φυτό σε εσωτερικό χώρο, χειμώνα - καλοκαίρι μπροστά πίσω από ένα παράθυρο έτσι ώστε να βρίσκεται σε σημείο φωτεινό που όμως δεν θα δέχεται άμεσα τις ακτίνες του ήλιου. 
  • Η διονέα μπορεί να βρίσκεται συνέχεια μέσα στο νερό. Γι' αυτό βάζουμε τη γλάστρα μέσα σε ένα μπολ και το διατηρούμε γεμάτο με νερό. Συμπληρώνουμε όποτε αδειάζει και αυτό είναι το πότισμα της. 
  • Όμως χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό και όχι νερό της βρύσης, δηλαδή αυτό που βάζουμε στο σίδερο ή στο αυτοκίνητο.  
  • Δεν ποτίζουμε το χειμώνα. 
  • Δεν ταΐζουμε το φυτό μας μύγες, κουνούπια και μυρμήγκια, θα βρει μόνο του την τροφή του. 
  • Δεν αγγίζουμε τα φύλλα με το χέρι για να τα αναγκάσουμε να κλείσουν. Έτσι το φυτό σπαταλάει ενέργεια.

Διονέα
Προσέξτε την παρουσία βρύων επάνω στο χώμα της γλάστρας. Η διονέα αγαπά την υγρασία. (φωτ. Τ.Α.)
Με αυτές τις φροντίδες κατάφερα να κρατήσω δύο διονέες για τρία χρόνια περίπου, μέχρι που κάποια φορά έμειναν όλο τον Αύγουστο χωρίς νερό. Μετά δεν βρήκα φυτά, μόνον το χώμα και οι γλάστρες υπήρχαν.  

Η διονέα είναι εύκολη στην καλλιέργεια, καθώς η σημαντικότερη φροντίδα που ζητά είναι να μην την ξεχάσουμε απότιστη. Το χειμώνα μπορεί να τη δούμε να εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την άνοιξη θα ξαναβγάλει τα φύλλα-δαγκάνες. Έχει και λουλούδι, είναι άσπρο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. 

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα, απέκτησα πρόσφατα μια διωναία. Την έχω περίπου μια εβδομάδα, στο μεγαλύτερό της σημείο έχει διάμετρο 12 εκατοστά. Το χώμα της είναι καλά ποτισμένο όπως στη φωτογραφία και έχει και λίγα βρύα. Πρέπει να έιναι αρκετά καλά καθώς την ποτίζω με απιονισμένο νερό και την πέτυχα μία φορά να παγειδεύει μια μικρή πεταλουδίτσα. Την έχω ακόμα στο γλαστράκι με το οποίο την αγόρασα καθώς δε μου φαίνεται πως έχει ακόμα την ανάγκη μεταφύτευσης και έχει αρχίσει να βγάζει και νέες παγιδούλες. Η ερώτησή μου είναι : Τον χειμώνα που αναφέρετε πως δεν την ποτίζουμε. Επιτρέπω δηλαδή στο χώμα τους χειμερινούς μήνες να ξεραθεί τελείως ή απλώς δε την έχω μόνιμα σε υγρό χώμα όπως τώρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή όταν αρχίσουν τα κρύα, θα δείτε το φυτό να φθίνει. Από εκείνο το σημείο και μετά αραιώνετε τα ποτίσματα σταδιακά και σιγά-σιγά αφήνετε το χώμα να στεγνώσει. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα φροντίστε να βρίσκεται τη γλάστρα σε χώρο που θα έχει κάποια υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αν δείτε ότι το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται και να συρρικώνεται, ψεκάστε του λίγο νερό ή βρέξτε το ελαφρά. Την άνοιξη αρχίζετε ξανά το πότισμα κανονικά.

      Διαγραφή
  2. Το γλαστρακι πρεπει να ειναι μονιμα μεσα στο νερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα και τον χειμωνα να ειναι σε μπολ νερου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αρχίσει να χειμωνιάζει θα δείτε το φυτό να φθίνει σταδιακά. Εσείς θα αρχίσετε να αραιώνετε τα ποτίσματα σταδιακά και θα αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Δηλαδή δεν θα έχει νερό μέσα στο μπολ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα φροντίστε να βρίσκεται τη γλάστρα σε χώρο που θα έχει κάποια υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αν δείτε ότι το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται και να συρρικώνεται, ψεκάστε του λίγο νερό ή βρέξτε το ελαφρά. Την άνοιξη αρχίζετε ξανά το πότισμα κανονικά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα.
    Μου εφεραν ως δωρο αυτο το φυτο πριν 10 μερες, το ποτισα 2 φορε(εννοω το πιατακι γεματο νερο μεχρι που το αποροφισε κ το επαναλαμβανω καθε 5 μερες) το αποτελεσμα ειναι οτι μαυρισαν οι περισσοτερες παγιδες κ φοβαμαι πως παιθαινει.. βρισκομαο ελβετια κ το φυτο ειναι παντα στο σπιτι με αρκετο φως απο τα παραθυρα..τι να κανω;; κ πως μπορω να σας στειλω μια φωτο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι παγίδες μαυρίζουν όταν τις ακουμπάμε ή από το κρύο. Όμως στη δεύτερη περίπτωση θα δείτε και τα φύλλα να μαυρίζουν. Με τι νερό ποτίζετε; Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες με e-mail, θα βρείτε τη διεύθυνση μου στη δεξιά στήλη. Μπορείτε επίσης να τις ανεβάσετε σε κάποια από τις ειδικές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να βάλετε εδώ τους σχετικούς συνδέσμους, πατώντας «Απάντηση».
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστω για την απαντηση.
    Τα βραδια στην ελβετια εχει τη ψυχρα του και χθες του αλλαξα θεση κοντα σε παραθυρο με αρκετο φως. Επισης μεγα λαθος που εκανα ηταν οτι την ποτισα τις 2 πρωτες φορες με νερο βρυσης, χθες εβαλα απιονισμενο νερο και το ρουφηξε ολο..ειναι ακομα μαυρα κ ειδικα τα φυλλα του ,οπως επισης μαυρισαν τελειως 2 παγιδες..θα προσπαθησω να αναρτησω εδω φωτο διαφορετικα σας τις στελνω με email.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλτε τη γλάστρα μέσα σε μπολ και κρατήστε το γεμάτο με νερό. Ό,τι μαύρισε δεν πρόκειται να ξαναζωντανέψει. Τοποθετήστε το φυτό σε μέρος φωτεινό που δεν δέχεται άμεσα τις ακτίνες του ήλιου.
      Περιμένω τις φωτογραφίες.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος2/5/22 15:04

    Kalispera prepi na alakso glastra?
    Einai peripou 8 vdomadon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      8 εβδομάδων σημαίνει ότι αγοράσατε το φυτό πριν 8 εβδομάδες; Αν ναι, τότε δεν χρειάζεται μεταφύτευση ακόμη.
      Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι άλλο, παρακαλώ γράψτε με ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι κουραστικό να διαβάζει κανείς ελληνο-λατινικά.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος23/6/23 02:49

    Καλησπερα ειδα ενα βίντεο απο το γιουτιουμπ που έλεγε να το εχουμε σε άμεσο φως ηλίου για 5 ώρες τουλάχιστον για να διατηρείτε το κόκκινο στις παγίδες και για ειναι πιο ανθεκτικό στην ζέστη το εχετε δοκιμάσει αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είναι αλήθεια ότι το φως κάνει τα φύλλα-παγίδες να κοκκινίζουν αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να χαλάσουν αν το παρακάνουμε. Έτσι πρέπει να βρει κανείς το λεπτό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο κοκκίνισμα και στον κίνδυνο να χαλάσει το φυτό. Από την προσωπική μου εμπειρία είδα ότι τη μία φορά που είχα αφήσει τη διονέα μου στον ήλιο είχε πρόβλημα και έτσι δεν το ξαναδοκίμασα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.