Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Η διονέα που τρώει έντομα

Στις κοντινές φωτογραφίες είναι λίγο τρομακτική. Kαι αν είχα στη φωτογραφική μηχανή κάποιο φακό κατάλληλο για κοντινές λήψεις, τότε πιστεύω θα φαίνονταν ακόμη πιο τρομακτική. 

Διονέα
Διονέα ή μυγοπαγίδα της Αφροδίτης (φωτ. Τ.Α.)
Μιλάω για τη διονέα (Dionaea muscipula), αλλιώς μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Νομίζω ότι αυτή είναι το πιο δημοφιλές εντομοφάγο, (ούτε σαρκοφάγο ούτε  σαρκοβόρο) φυτό στην Ελλάδα.
Διονέα
Συμφέρει να τοποθετήσουμε τη διονέα μέσα σε ένα μπολ και όποτε δούμε ότι κατέβηκε η στάθμη του νερού να συμπληρώνουμε λίγο (φωτ. Τ.Α.) 
Κάποιοι πιστεύουν ότι βάζοντας μερικές διονέες ή κάποιο άλλο εντομοφάγο φυτό στο σπίτι θα απαλλαγούν από τα κουνούπια. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ίσως αν γεμίσουμε το σπίτι, πατώματα και τοίχους με τέτοια φυτά, να φανεί διαφορά. Η προτίμηση αυτών των φυτών στα έντομα οφείλεται στο ότι τρέφονται με χημικά στοιχεία που βρίσκουν στα έντομα και όχι στο έδαφος.  

Φροντίδες
 • Τοποθετούμε το φυτό σε εσωτερικό χώρο, χειμώνα - καλοκαίρι μπροστά πίσω από ένα παράθυρο έτσι ώστε να βρίσκεται σε σημείο φωτεινό που όμως δεν θα δέχεται άμεσα τις ακτίνες του ήλιου. 
 • Η διονέα μπορεί να βρίσκεται συνέχεια μέσα στο νερό. Γι' αυτό βάζουμε τη γλάστρα μέσα σε ένα μπολ και το διατηρούμε γεμάτο με νερό. Συμπληρώνουμε όποτε αδειάζει και αυτό είναι το πότισμα της. 
 • Όμως χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό και όχι νερό της βρύσης, δηλαδή αυτό που βάζουμε στο σίδερο ή στο αυτοκίνητο.  
 • Δεν ποτίζουμε το χειμώνα. 
 • Δεν ταΐζουμε το φυτό μας μύγες, κουνούπια και μυρμήγκια, θα βρει μόνο του την τροφή του. 
 • Δεν αγγίζουμε τα φύλλα με το χέρι για να τα αναγκάσουμε να κλείσουν. Έτσι το φυτό σπαταλάει ενέργεια.

Διονέα
Προσέξτε την παρουσία βρύων επάνω στο χώμα της γλάστρας. Η διονέα αγαπά την υγρασία. (φωτ. Τ.Α.)
Με αυτές τις φροντίδες κατάφερα να κρατήσω δύο διονέες για τρία χρόνια περίπου, μέχρι που κάποια φορά έμειναν όλο τον Αύγουστο χωρίς νερό. Μετά δεν βρήκα φυτά, μόνον το χώμα και οι γλάστρες υπήρχαν.  

Η διονέα είναι εύκολη στην καλλιέργεια, καθώς η σημαντικότερη φροντίδα που ζητά είναι να μην την ξεχάσουμε απότιστη. Το χειμώνα μπορεί να τη δούμε να εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την άνοιξη θα ξαναβγάλει τα φύλλα-δαγκάνες. Έχει και λουλούδι, είναι άσπρο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. 

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα, απέκτησα πρόσφατα μια διωναία. Την έχω περίπου μια εβδομάδα, στο μεγαλύτερό της σημείο έχει διάμετρο 12 εκατοστά. Το χώμα της είναι καλά ποτισμένο όπως στη φωτογραφία και έχει και λίγα βρύα. Πρέπει να έιναι αρκετά καλά καθώς την ποτίζω με απιονισμένο νερό και την πέτυχα μία φορά να παγειδεύει μια μικρή πεταλουδίτσα. Την έχω ακόμα στο γλαστράκι με το οποίο την αγόρασα καθώς δε μου φαίνεται πως έχει ακόμα την ανάγκη μεταφύτευσης και έχει αρχίσει να βγάζει και νέες παγιδούλες. Η ερώτησή μου είναι : Τον χειμώνα που αναφέρετε πως δεν την ποτίζουμε. Επιτρέπω δηλαδή στο χώμα τους χειμερινούς μήνες να ξεραθεί τελείως ή απλώς δε την έχω μόνιμα σε υγρό χώμα όπως τώρα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποια στιγμή όταν αρχίσουν τα κρύα, θα δείτε το φυτό να φθίνει. Από εκείνο το σημείο και μετά αραιώνετε τα ποτίσματα σταδιακά και σιγά-σιγά αφήνετε το χώμα να στεγνώσει. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα φροντίστε να βρίσκεται τη γλάστρα σε χώρο που θα έχει κάποια υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αν δείτε ότι το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται και να συρρικώνεται, ψεκάστε του λίγο νερό ή βρέξτε το ελαφρά. Την άνοιξη αρχίζετε ξανά το πότισμα κανονικά.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.