Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ορχιδέα συμπίντιουμ

Η αφορμή ήταν ότι κάποιοι φίλοι μου ζήτησαν «οδηγίες για το συμπίντιουμ». Προσωπικά δεν προτιμώ τις ορχιδέες. Μπορώ να διακρίνω την ομορφιά τους αλλά μου φαίνεται πολύ φανταχτερή  Δηλαδή αν οι ορχιδέες δεν ήταν φυτά θα έλεγα πως είναι καλές για μια φορά στο τόσο αλλά όχι και για κάθε μέρα. Επίσης είναι ακατάλληλες για δημόσιες εμφανίσεις. Θα σύστηνα σε όλους να αποφύγουν τις εξόδους με ορχιδέες. Όμως «οι φίλοι των φίλων μου είναι (λίγο) και δικοί μου φίλοι» και έτσι προέκυψε ό,τι θα βρείτε στη συνέχεια. 
Ορχιδέες
Διάφορες φανταχτερές τροπικές ορχιδέες. Κυρίως είναι φαλαινόψεις αν και κάπου διακρίνονται και λίγα συμπίντιουμ (φωτ. Τ.Α.)


Τι είναι αυτή η ορχιδέα; 
Το συμπίντιουμ (Cymbidium sp.) έχω ακούσει να το λένε, κυμβίδιο, τσιμπίντιο, τσιμπίντιουμ ακόμη και ... τσιμπίδιο, οπότε έχει πλάκα το πράγμα. Όπως και αν το λένε είναι μία τροπική, επίγεια ορχιδέα. Δηλαδή, κατάγεται από περιοχές με τροπικο κλίμα και ζει στο έδαφος αντίθετα με κάποια ξαδέρφια της που είναι επιφυτικά και ζουν πάνω σε άλλα φυτά με τις ρίζες τους να κρέμωνται στον αέρα. Μπορεί να το δούμε ανθισμένο το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη ή απ’ τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτό εξαρτάται από την ποικιλία. 
Συμπίντιουμ

Μια ιστοριούλα
Έτυχε να γνωρίσω κάποιον ο οποίος είχε φυτέψει μερικά συμπίντιουμ σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας σε νότιο προάστιο της Αθήνας. Ο χώρος αποδείχθηκε ιδανικός αφού μετά από λίγα χρόνια οι ορχιδέες είχαν καταλάβει κάθε ελεύθερη επιφάνεια εδάφους. Με άλλα λόγια, το συμπίντιουμ είναι επιθετικό. Το πρόβλημα με αυτό είναι πως σε αυτές τις συνθήκες τα φυτά «έχουν στο νου τους» να βγάλουν νέα φύλλα και ρίζες και δεν δίνουν άνθη. 

Τι του αρέσει 
Σε περιοχές της νότιας Ελλάδας με ήπιο χειμώνα το συμπίντιουμ μπορεί να τα καταφέρει και σε εξωτερικούς χώρους αφού αντέχει μέχρι τους 5-6° C. Το ανώτερο όριο, για το καλοκαίρι δηλαδή, είναι οι 36° C. Αγαπά το φως αλλά όχι και τον καυτό ήλιο. Επίσης θέλει έδαφος αφράτο, δηλαδή με πολύ καλό αερισμό, αλλά και με πολύ καλή στράγγιση. Με αυτά τα δεδομένα είναι προτιμότερη η φύτευση σε γλάστρα και όχι στο έδαφος και μάλιστα δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μεταφύτευση στην αμέσως μεγαλύτερη γλάστρα πριν περάσουν 4-5 χρόνια. Δηλαδή αφήνουμε το φυτό να στριμωχτεί και να αναγκαστεί να δώσει άνθη. Όταν έρθει η ώρα της μεταφύτευσης βάζουμε το συμπίντιουμ σε μείγμα τύρφης, περλίτη και φλοιού πεύκου. Ομως μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά και μέσα σε ίνες κοκοφοίνικα. Τα «πιο ενημερωμένα» κέντρα κήπου πουλάνε τέτοια υλικά αλλά και έτοιμα μείγματα. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως την πρώτη χρονιά μετά τη μεταφύτευση είναι πολύ πιθανό να μη δούμε άνθη.
Συμπίντιουμ

Φροντίδες 
Το καλύτερο πότισμα γίνεται το πρωί. Με ένα ψεκαστήρι βρέχουμε καλά το υπόστρωμα ανάπτυξης (το χώμα δηλαδή) και το φυτό. Για να καταλάβουμε πότε θα ποτίσουμε αγγίζουμε το «χώμα» και ποτίζουμε αν δεν είναι νωπό. 
Λίπασμα δίνουμε μία φορά το μήνα χρησιμοποιώντας υγρό σκεύασμα ή σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης. Μπορούμε να διαλέξουμε είτε ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης (π.χ. 20-20-20) είτε ένα ειδικά φτιαγμένο για τροπικές ορχιδέες. Το συμπίντιουμ θέλει λίπασμα όλο το χρόνο γιατί δεν έχει περίοδο ληθάργου. 
Με το κλάδεμα δεν θα ασχοληθούμε! Δεν χρειάζεται να κόψουμε ούτε καν τα ξερά φύλλα και άνθη και οπωσδήποτε δεν θα πειράξουμε τους ψευδοβολβούς που βγάζει. Αυτοί λειτουργούν και ως αποθήκες θρεπτικών στοιχείων και μόνον οι έμπειροι καλλιεργητές συμπίντιουμ τους ... πειράζουν. 

Η άλλη δημοφιλής ορχιδέα στην Ελλάδα είναι η φαλένοψη, πατώντας εδώ θα βρείτε τη σχετική ανάρτηση. 


5 σχόλια:

  1. Καταπληκτικο Site!! εχω και εγω ενα blog ου αφορα της ομορφιες της Μεσσηνιας ! θα χαρω πολυ να μπειτε και γιατι οχι να σχολιασετε κιολας! http://www.messinia1234.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Θα παρακολουθώ το μπλογκ σας, γιατί απ' την πρώτη μου επίσκεψη βρήκα ήδη ενδιαφέρονται θέματα.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/7/15 16:59

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/2/23 23:09

    Η ορχιδέα μου είναι εδώ και 2 μηνες με κάτι μπομπουκια ποτέ θα ολοκληρωθεί η ανθοφοροια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ζητώ συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος η απάντησή μου να είναι άκαιρη.
      Έχετε υπομονή με την ορχιδέα σας, θα ανθήσει.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.