Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Βότανα και άλλα «άγρια» φυτά απ' το Βέρμιο


Όσοι νομίζουν πως η Νάουσα είναι μόνον ταβέρνες, ξινόμαυρο, φρούτα και βόλτες στο χιονοδρομικό του Σελίου κάνουν λάθος, γιατί η πόλη έχει την τύχη να φιλοξενεί το πάρκο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά πάρκα. Μάλιστα, ίσως να είναι και το μόνο ελληνικό πάρκο που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό. Βασικός συντελεστής της αναμόρφωσης του πάρκου που έγινε περίπου δύο δεκαετίες πριν είναι ο Νίκος Μπάμπος, γεωπόνος του Αριστοτέλειου με μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. 
Γνωρίζω πολλά χρονιά τον Νίκο και τον έχω δει να δουλεύει τόσο με το κομπιούτερ και το μολύβι στο σχεδιαστήριο αλλά και με τα χώματα και τα φυτά σε κήπους. Μάλιστα, την τελευταία φορά που τον είδα σε ώρα εργασίας, κάθονταν στο χώμα έχοντας δίπλα του ένα σωρό από πέτρες. Τις έπιανε μία μία και προσπαθούσε να τις ταιριάξει για να σχηματίσει την κοίτη ενός τεχνητού ρυακιού. Τώρα έμαθα ότι δουλεύει το ίδιο καλά και με τη φωτογραφική μηχανή γιατί εδώ και λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του, ΑΥΤΟΦΥΗ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ, με αναφορές στον Διοσκουρίδη. Ο τίτλος τα λέει όλα για το περιεχόμενο του βιβλίου, αν και κατά τη γνώμη μου είναι μάλλον ... σεμνός και ταπεινός. Οι φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες στο φυσικό περιβάλλον των φυτών, είναι εξαιρετικές και τα κείμενα μικρά και περιεκτικά. 


Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα λεύκωμα και έας οδηγός αναγνώρισης φυτών που θα βρει κανείς στην «εξοχή» όχι μόνον του Βερμίου αλλά και πάρα πολλών περιοχών της Ελλάδας. Το ότι εκτός της ελληνικής έκδοσης υπάρχει και η αγγλική, δείχνει πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας. 

Νίκου Μπάμπου, ΑΥΤΟΦΥΗ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ, εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.