Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Γιατί δεν βαριέμαι τις μπουγκανβίλιες

Πλησιάζει ο χειμώνας, για μπουγκανβίλιες θα λέμε; Αυτές είναι καλοκαιρινό φυτό. Ναι είναι! Αλλά... 
Πέρα απ' το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τέλος Νοεμβρίου, οι μπουγκανβίλιες της γειτονιάς μου (και όχι μόνον αυτές) είναι σκεπασμένες από χρωματιστά φύλλα, υπάρχει κι άλλος ένας σημαντικός λόγος για να ασχοληθεί κάποιος με αυτά τα φυτά τώρα που αρχίζει ο χειμώνας: 
Όταν φυτεύουμε ή μεταφυτεύουμε ένα φυτό είναι βέβαιο ότι θα σπάσουν κάποιες ρίζες του καθώς θα δουλεύουμε. Στο πρόβλημα αυτό οι μπουγκανβίλιες είναι περισσότερο ευαίσθητες από άλλα είδη. Όμως όταν το αναρριχώμενο αυτό χάσει τα φύλλα του και μπει σε λήθαργο είναι μικρός ο κίνδυνος να χαλάσει κατά τη φύτευση ακόμη κι αν κοπούν ρίζες του. 
Άρα, τώρα είναι εποχή να διαλέξουμε ποια ποικιλία μπουγκανβίλιας μας ενδιαφέρει, να την «βάλουμε στην άκρη» και να την φυτέψουμε σε μερικές εβδομάδες όταν θα έχει μπει σε λήθαργο. Και επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το χρώμα των βράκτειων φύλλων τους να μια μικρή συλλογή απ' τα χρώματα της μπουγκανβίλιας.

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια
Η μπουγκανβίλια της φωτ. επάνω είναι η ίδια με την κάτω. Εδώ, τα πορτοκαλί βράκτεια φύλλα μόλις έχουν εμφανιστεί. 
Μπουγκανβίλια
Λίγες εβδομάδες μετά, το πορτοκαλί έχει ξεθωριάσει δίνοντας στη θέση του αποχρώσεις του κίτρινου και του ροζ (φωτ. Τ.Α.)
Μπουγκανβίλια
Τα φύλλα ξεκινούν με πορφυρή απόχρωση και κοκκινίζουν  καθώς τα «βλέπει» ο δυνατός καλοκαιρινός ήλιος. (Φωτ. Τ.Α.)

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια
Αυτή η μπουγκανβίλια είναι η ίδια με την ακριβώς από κάτω. Όμως τα φύλλα της επάνω μόλις εμφανίστηκαν ενώ στην κάτω έχουν ήδη σχηματιστεί και τα λευκά άνθη. Προσέξτε τη διαφορά στην απόχρωση (φωτ. Τ.Α.) 
Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλια

Μπουγκανβίλιες σε μπλε δεν έχουμε ακόμη. Ίσως στο μέλλον να υπάρξουν και τέτοιες. Για την ώρα θα αρκεστούμε στο μοβ, το ροζ - λιλά, το κόκκινο, το πορφυρό, το λευκό, το πορτοκαλί ή το κίτρινο. Όμως ανάλογα με τον φωτισμό και την ηλικία του φύλλου θα δούμε την απόχρωση να αλλάζει. Γι' αυτό δεν τις βαριέμαι ποτέ τις μπουγκανβίλιες. 

Για να μάθετε σχετικά με το όνομα της μπουγκανβίλιας πατήστε εδώ.
Για το κλάδεμά της πατήστε εδώ.
Η μπουγκανβίλια ανθίζει μόνο το καλοκαίρι; Για την απάντηση πατήστε εδώ.
Για τη φύτευσή της πατήστε εδώ.
Μπορούμε να έχουμε μπουγκανβίλια σε περιοχές με παγωνιά; Δείτε την απάντηση εδώ.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/5/18 08:59

    Καλη σας ημερα!
    Εχουν παρουσιαστει ασπρα κουκουλια παντου στην μπουκαμβιλια μου. Την ελουσα κυριολεκτικα με οινοπνευμα αλλα αυτα δυναμωσαν παρα εφυγαν. Πως το αντιμετωπιζω?.
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόκειται για τις κοινές μαλακές ψώρες υπάρχουν ένα σωρό εντομοκτόνα που τις αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα το φυσικό πύρεθρο θα κάνει δουλειά. Μου φαίνεται περίεργο να «δυνάμωσαν» με το οινόπνευμα. Επειδή δεν έχω εικόνα του προβλήματος μήπως θα μπορούσατε να μου στείλετε μία φωτογραφία; Το e-mail μου είναι στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα και πάλι να ζητήσω τα φώτα σας, αυτή τη φορά για την μπουκανβίλια μου. Την έχω κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, ήταν ένα υγιές ως τώρα φυτό, αν και με μικρή ανθοφορία (λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας). Τις τελευταίες μέρες εντόπισα στα φύλλα της κίτρινες κηλίδες που φαίνεται να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Δείχνει σαν να είναι εσωτερικό πρόβλημα του φυτού και όχι κάποια εξωτερική εισβολή, αλλά δεν έχω αλλάξει κάτι στο πότισμα ή στο λίπασμα. Τι μπορεί να είναι και πώς μπορώ να το βοηθήσω; (Σας στέλνω και φωτογραφίες στο μέιλ σας για να έχετε εικόνα).

    Ευχαριστώ πολύ,
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Αυτά είναι ζημιές από έντομα, τα οποία κάπου κρύβονται κάτω από πεσμένα φύλλα ή πάνω στα κλαδιά. Κατά κανόνα κάνουν μικρές και παροδικές ζημιές. Αν δεν δείτε το πρόβλημα να επεκτείνεται, μην ασχοληθείτε.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.