Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Πότε κρυώνουν τα φυτά;

Τώρα οι μέρες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες όμως αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, χειμώνας είναι άλλωστε. Έτσι θα έρθει πάλι η ώρα που κάποια φυτά θα χρειαστούν προστασία από το κρύο. Κάποια φυτά. Όχι όλα τα φυτά! 

Κέδρος
Κέδρος, φωτ (Δ.Α.)
To κάθε είδος έχει τη δική του αντοχή. Ο κέδρος, για παράδειγμα, δεν θα έχει πρόβλημα αν τα κλαδιά του καλυφθούν από χιόνι και πάγο. Η γαρδένια θα έχει πρόβλημα όταν το θερμόμετρο είναι λίγο πάνω από το 0 ℃ και θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αν σκεπαστεί από χιόνι. Η αλήθεια είναι πως αυτό θα είναι και το τελευταίο της πρόβλημα. Μετά απ' αυτό δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε πια μαζί της. 

πικροδάφνη
Η αντοχή της πικροδάφνης στο κρύο διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν ποικιλίες πικροδάφνης που δεν έχουν πρόβλημα μέχρι τους -5 ℃, αλλά υπάρχουν και αυτές που χαλάνε όταν το θερμόμετρο πλησιάζει στο 0 
Για να βγάλει κανείς άκρη πρέπει να ξέρει, έστω στο περίπου, την ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχει κάθε φυτό του. Μετά, έχουμε στο νου μας να παρακολουθούμε το δελτίο καιρού και όταν προβλέπεται κρύο παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα:
Μετακινούμε κάποιες γλάστρες σε θέσεις πιο ζεστές. Ένας νότιος εξωτερικός τοίχος του σπιτιού είναι πιο ζεστός απ' τον βορινό. 
Καλύπτουμε προσωρινά με κηποτεχνικό φλις (ή εφημερίδες και νάιλον) φυτά που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να μετακινήσουμε. Δείτε σχετικά εδώ
Μεταφέρουμε σε εσωτερικούς χώρους τα πιο ευαίσθητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.