Θερμόμετρο για το κρύο και τη ζέστη

Ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για όποιον ασχολείται με την κηπουρική είναι το θερμόμετρο μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας. Αυτό δεν δείχνει μόνο τη θερμοκρασία του αέρα τη στιγμή που το βλέπουμε αλλά και την ελάχιστη και μέγιστη που σημειώθηκαν νωρίτερα. 
θερμόμετρο
Φωτ. Τ.Α.

Το θερμόμετρο έχει δύο στήλες. Στην αριστερή γυάλινη στήλη σημειώνεται η ελάχιστη (minima) θερμοκρασία και στην δεξιά η μέγιστη (maxima).  
θερμόμετρο
Πάνω από την αριστερή στήλη διαβάζουμε «MINIMA» και πάνω από τη δεξιά «MAXIMA».  Τα γράμματα είναι αχνά και ανάγλυφα, ελπίζω να φαίνονται εδώ. (Φωτ. Τ.Α.) 
Την αριστερή στήλη τη διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω και την δεξιά από κάτω προς τα πάνω.

θερμόμετρο
Φωτ. Τ.Α.

Στη φωτογραφία επάνω φαίνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία τις προηγούμενες μέρες, στο σημείο που ήταν το θερμόμετρο, έπεσε μέχρι τους 1,5 ℃ περίπου. Το κάτω μέρος του μαύρου δείκτη, μέσα στην αριστερή στήλη είναι ανάμεσα στο 1 και το 2 στην μαύρη κλίμακα. Αν το κάτω μέρος του δείκτη ήταν στην κόκκινη κλίμακα θα είχαμε αρνητική θερμοκρασία, δηλαδή υπό το 0 ℃. 
Αντίστοιχα, στη δεξιά στήλη με τη μέγιστη θερμοκρασία βλέπουμε ότι το θερμόμετρο δεν ανέβηκε πάνω από τους 17,5 ℃. 

Τη στιγμή της φωτογράφησης βλέπουμε ότι το θερμόμετρο ήταν στους 16 ℃. Αυτή η ένδειξη φαίνεται και στις δύο στήλες από την κόκκινη κάθετη γραμμή μέσα στις στήλες.  

Αφού δούμε τις ενδείξεις, τις σημειώνουμε, στο μυαλό μας, στο ημερολόγιο κηπουρικής ή και πουθενά. Μετά, πατάμε το κουμπί που είναι ανάμεσα στις δύο στήλες και το κρατάμε πατημένο μέχρι να φτάσουν οι δύο μαύροι δείκτες στην ένδειξη του θερμομέτρου εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, το κάτω μέρος της μαύρης γραμμής και η κόκκινη γραμμή ταυτίζονται, δείχνοντας την ίδια ένδειξη. Τώρα οι δείκτες είναι έτοιμοι να σημειώσουν τις νέες ενδείξεις ελάχιστης και μέγιστης θερμοκρασίας. 

θερμόμετρο
Φωτ. Τ.Α.

Το συγκριμένο θερμόμετρο είναι εκατονταβάθμιο, μετρά βαθμούς Κελσίου δηλαδή.

Δυό πράγματα που καλό είναι να θυμόμαστε: 
Το θερμόμετρο μετρά τη θερμοκρασία του αέρα που είναι κοντά του. Επομένως δεν μας λέει κάτι για ό,τι συμβαίνει σε όλη την περιοχή όπου βρίσκεται αυτό.
Αν το τοποθετήσουμε σε θέση ηλιόλουστη είναι πολύ πιθανό ένα καλοκαίρι να καταστραφεί γιατί η θερμοκρασία που θα μετρήσει θα είναι έξω από τις δυνατότητές του. Άρα το βάζουμε στη σκιά. 

Σχόλια