Ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis) είναι ένας αειθαλής θάμνος που θα ευδοκιμήσει μόνον σε περιοχές απαλλαγμένες από παγετούς. Δηλαδή, αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ιβίσκο σε περιοχές όπου το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει κοντά στο 0 θα πρέπει να τον προστατεύουμε με κάποιο τρόπο. Δείτε εδώ τρόπους προστασίας απ' το κρύο.
Ο πιο συνηθισμένος σινικός ιβίσκος είναι αυτός με τα κόκκινα άνθη και τη μονή σειρά πετάλων. (φωτ. Τ.Α.) |
Φτάνει σε ύψος από 1 έως 3 μ. με περίπου ίδια διάμετρο. Τα άνθη του εμφανίζονται απ' το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Στα φυτώρια θα βρούμε μεγάλη ποικιλία σινικών ιβίσκων που διαφέρουν στο χρώμα των λουλουδιών και στον αριθμό των πετάλων. Υπάρχουν ιβίσκοι με άνθη κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ ή λευκά, μονόχρωμα ή δίχρωμα με μονή ή διπλή σειρά πετάλων. Κρατούν πολύ λίγο, όμως πολύ γρήγορα αντικαθίστανται από καινούργια.
Θα τον φυτέψουμε σε θέση ηλιόλουστη και προστατευμένη από τον άνεμο και τις χειμωνιάτικες παγωνιές. Θέλει έδαφος με καλή στράγγιση, αφράτο και γόνιμο επειδή χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος για να ανθοφορεί και να βγάζει πλούσια φυλλωσιά.
Το κύριο χρώμα αυτού του ιβίσκου είναι το λευκό ή πολύ απαλό ροζ. Προσέξτε στα αριστερά το μπουμπούκι που είναι έτοιμο να ανοίξει μόλις πέσει το άνθος που είναι τώρα ανοιχτό. (φωτ. Τ.Α.) |
Φροντίδες
Για τη λίπανσή του ισχύουν τα συνήθη: Ιβίσκοι φυτεμένοι στο έδαφος παίρνουν λίπασμα άνοιξη και φθινόπωρο. Αυτοί που είναι σε γλάστρα λιπαίνονται κάθε 3-4 εβδομάδες όλο το χρόνο εκτός από τα διαστήματα Ιουλίου - Αυγούστου και Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τη λίπανση γλαστρικών φυτών.
Κλαδεύουμε αφαιρώντας το 1/3 του μήκους των κλαδιών αν θεωρούμε ότι η φυλλωσιά του είναι πολύ αραιή. Το κλάδεμα αυτό γίνεται νωρίς την άνοιξη.
Ο σινικός ιβίσκος δεν είναι από τα πλέον ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, έτσι καλό είναι να μην τον ξεχάσουμε απότιστο.
Λίγα προβλήματα
Εκτός από τη δικιά μας αμέλεια, το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι οι μελίγκρες. Δείτε εδώ μερικά πράγματα για την αντιμετώπισή τους. Το χειμώνα, δεν θα πρέπει να ... τρελλαθούμε αν δούμε τα φύλλα του να χαλάνε, δεν είναι καθόλου περίεργο να συμβεί αυτό αν κάνει λίγο κρύο.
Χρήση
Στον κήπο συνήθως φυτεύονται σε ομάδες των 3-5 φυτών της ίδιας ποικιλίας για να έχουμε δυνατό αποτέλεσμα. Σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες ο σινικός ιβίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το σχηματισμό κλαδευόμενης μπορντούρας.
κυριε ανδριτσοπουλε ο ιβισκος ευδοκιμει σε γλαστρα΄?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι.
ΔιαγραφήΟ αγαπημένος μου Ιβίσκος δεν άνθισε καθόλου φέτος.....τα φύλλα του κιτρίνισαν και πέφτουν και σε μερικά απο αυτά απο κάτω έχει μια μικρή σταγόνα που κολλάει......μπορώ να κάνω κάτι να τον σώσω;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσα λίγες οι πληροφορίες που μου δίνετε ώστε δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα εγω παρατήρησα τα φύλλα του ιβισκου μου να μαυρίζουν; για ποιο λόγο γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα ήθελα να σας ρωτήσω...!Εγώ παρατήρησα ότι τα φύλλα του ιβισκου καθώς και το στέλεχος μαυρίζουν..!Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε, που οφείλεται ότι ο ιβίσκος ρίχνει τα μπουμπούκια του πριν αυτά ανοίξουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφ όσον είμαστε στο τέλος του φθινόπωρου και στις αρχές του χειμώνα, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν η ανθόπτωση παρουσιάστηκε σε άλλη εποχή, τότε αξίζει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας, τα φύλλα του ιβίσκου λόγω του κρύου του χειμώνα μαύρισαν και έπεσαν, το φυτό θα βγάλει νέα φύλλα την άνοιξη ή έχει καταστραφεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΞύστε ελαφρά τον φλοιό σε διάφορα σημεία του φυτού. Αν από κάτω δείτε κάτι πράσινο, τότε ο ιβίσκος είναι ακόμη ζωντανός και θα βγάλει φύλλα. Μην τον κλαδέψετε ακόμη. Έχετε υπ' όψη πως ο σινικός ιβίσκος δεν αντέχει στην παγωνιά.
ΔιαγραφήΑγορασα τον ιβισκο μου πριν ενα μηνα.μεταφυτευσα σε μεγαλυτερη γλαστρα.την τελευταια εβδομαδα κιτρινιζουν τα φυλλα του κ το λουλουδι του ειναι πολυ μικροτερο κ εχει παρει χρωμα ροζ!!!!ειμαι στο εξωτερικο,αμερικη κ το εχω μεσα στο σπιτι διπλα σε παραθυρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άνθος μάλλον ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν το πρόβλημα των φύλλων όπως:
ΔιαγραφήΤο σοκ της μεταφύτευσης.
Κακό πότισμα.
Έλλειψη αερισμού και υγρασίας στην ατμόσφαιρα επειδή είναι σε εσωτερικό χώρο.
Ισχύει ένα ή περισσότερα απ' αυτά;
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΜΟΥ ΞΕΡΕΝΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΚΙΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΔώστε μερικές πληροφορίες για τον ιβίσκο αυτόν. Βρίσκεται σε γλάστρα ή στο έδαφος; Κάθε πότε ποτίζετε; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους; Είναι σε θέση ηλιόλουστη ή σκιερή; Τον χτυπά ο άνεμος ή όχι;
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΗΛΙΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΤΟ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ.ΤΟΥ ΒΑΖΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΘΕ 15 ΜΕΡΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΤΟ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΥΔΑΤΟΦΙΑΔΥΑΛΙΜΑ.ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΛΙΓΟ ΗΛΙΟΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ. ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΑΕΡΑ ΤΟ ΧΤΥΠΑΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤοποθετήστε τον ιβίσκο σε θέση υπήνεμη και ηλιόλουστη, θέλει να είναι στον ήλιο σχεδόν όλη τη μέρα. Αν το χώμα είναι στεγνό ανάμεσα στα ποτίσματα, τότε ποτίζετε σωστά. Για όλο το καλοκαίρι διακόψτε τις λιπάνσεις επειδή έχει αρχίσει η ζέστη. Ξαναδώστε λίπασμα το Σεπτέμβριο.
Αν έχετε άλλη απορία για τον ιβίσκο γράψτε μου ξανά. Όμως μην ανοίξετε νέο θέμα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε με εδώ, κάτω από τη δική μου απάντηση.
Καλησπερα σας.εχω ιβισκο στο μπαλκόνι σε γλάστρα.εχουν κιτρινίσει τα φύλλα του. Μπορώ να βάλω κάποιο λίπασμα τώρα το χειμώνα?και αν ναι ποιο θα μου προτείνατε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝα περιμένετε λίγο ακόμη, να περάσει ο χειμώνας. Λίγο πιο κάτω στις Ετικέτες αναζητήστε αυτή που έχει τίτλο «Γλάστρες», εκεί θα βρείτε ένα άρθρο με θέμα τη λίπανση γλαστρικών φυτών.
Καλημέρα έχω ένα ιβίσκο σε γλάστρα στην αυλή μου... Τα φύλλα του μαραζώσαν και έχουν κρεμάσει... Δεν έχουν πέσει ούτε έχουν χάσει το χρώμα τους... Φταίει το κρύο??? Κάτι άλλο??? Και τι μπορώ να κάνω???
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΑν στην περιοχή σας το θερμόμετρο έπεσε κοντά στο 0 C, τότε θα μπορούσε να εξηγηθεί το πρόβλημα με τα φύλλα. Αν όχι, τότε σκεφτείτε μήπως κάτι πήγε στραβά με το πότισμα ή τη στράγγιση της γλάστρας. Το χώμα της στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
Περιμένω νέα σας.
Καλησπέρα σας....έχω κι εγώ έναν ιβικσο(δεν ξέρω ποια ποικιλία αλλα τα άνθη του είναι ανοιχτό κίτρινο) και τον έχω στο μπαλκόνι(σε γλάστρα 30 λίτρων και το φυτό είναι 25ποντους σε ύψος) σε σημείο που τον χτυπάει ο ήλιος από το πρωί μέχρι και της 3 το μεσημέρι.απο πέρυσι τον Ιούλιο που τον πήρα δεν έχω δει κάποια ανάπτυξη παρότι άνθιζε όλο το καλοκαίρι μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου πριν πιάσουν τα καλά τα κρύα.απο λιπάσμα του έριξα υδατοδιαλυτό μια φορά αρχές Σεπτεμβρίου και μια τώρα που μπήκε η άνοιξη.τα φύλλα του είναι σκούρο πράσινο και δείχνει υγιείς.που μπορεί να οφείλεται αυτή η αδράνεια στην ανάπτυξη; ευχαριστώ πολύ.ελπιζω να σας έδωσα επαρκείς πληροφορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΜπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν για καιρό στην ίδια γλάστρα πριν τον αγοράσετε εσείς και τον μεταφυτέψτε στην γλάστρα των 30 λίτρων. Έχετε υπομονή και βοηθήστε τον με πλήρες λίπασμα υγρό ή σε σκόνη.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα σας. Αγόρασα ένα ιβίσκο δεντράκι πριν απο μία εβδομάδα σε μικρή γλάστρα και τον μεταφύτευσα σε γλάστρα 30 εκ φαρδους και του ιδίου βάθους. Ήταν ήδη ανθισμένος και μετά την μεταφύτευση ανοιξαν και άλλα μπουμπούκια που είχε. Ωστόσο μετά απο λίγες μέρες τα άνθη έπεσαν και μαζί έπεσαν και 2 μπουμπουκάκια. Έχει κι άλλα αλλά δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικο να πέφτουν . Τον πότισα στην μεταφύτευση και μετά απο 3 μέρες πάλι. Παρακολουθώ το χώμα να μη ξεραίνεται.Τον βλέπει ήλιος απο το πρωί ως το μεσημέρι σε νότιο μπαλκόνι. Δεν ξέρω τι να κάνω με τα κλωναράκια που μένουν όταν πέφτει το άνθος και το μπουμπούκι. Πρέπει να τα κόβω ; Είναι φυσιολογικό να πέφτουν ενώ γενικά δείχνει να είναι καλά ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο να χαθούν κάποια άνθη μετά από μεταφύτευση είναι κάτι πιθανό να συμβεί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι εύκολο να κοπούν κάποιες ρίζες. Η πρώτη συνέπεια αυτού είναι να χαθούν τα άνθη. Αν το φυτό είναι εντάξει θα ανθήσει ξανά. Μην κόψετε τα κλαδάκια εκτός κι αν είναι ξερά. Ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
Καλησπέρα και πάλι. Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς νομίζω βρήκα τη αιτία του προβλήματος προχθές που κοίταζα απο κοντά το φυτό. Βρήκα έναν πολύ λεπτό ιστό κάτω απο 2 φύλλα και όταν τον καθάρισα έπεσε ένα μικροσκοπικό αραχνάκι. Προφανώς πρέπει να ψεκάσω κάτι δεν ξέρω όμως τι γιατί έχω γατούλα που περιφέρεται στο μπαλκόνι και φοβάμαι τα χημικά. Έχω όμως και ενα ακόμη πρόβλημα με ένα δέντρο ευγενία που μεταφύτευσα την ίδια περίοδο. Όταν το έφερα απο το φυτώριο ήταν λίγο στεναχωρεμένο στις άκρες λιγο λυγισμένες προς τα κάτω. Το άφησα μεχρι την μεταφύτευση στην σκιά τυχαία και συνήρθε. Όταν το έβαλα στη νεα γλάστρα το πήγα σε ημισκιαιρη θέση ήλιο απο το πρωί ως τις 2 και μετά απο λίγες μέρες άρχισε να δείχνει την ίδια κόπωση . Το ξανατράβηξα στην σκιά υποθέτοντας ότι οι συμβουλές για ήλιο μάλλον δεν το βοηθούν αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν αλλάζει πλέον . Δεν δείχνει να έχει άλλα προβλήματα . Απλά δεν είναι ακμαίο και κάποια φύλλα απο μικρά κλαδιά εσωτερικά κοντά στον κορμό ξεραίνονται και πέφτουν . Συγχωρείστε με που απαντώ εδώ δεν κατάφερα να βρω στο μπλοκ ανάρτηση για το συγκεκριμένο φυτο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή σας. ΥΓ. οι οδηγίες έλεγαν πότισμα 2 φορές την εβδομάδα και στην πολύ ζέστη 3 οπότε πότισα ενώ δεν είχε στεγνώσει τελειως το χώμα της
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
Διαγραφή1. Τα «αραχνάκια» που μπορεί να κάνουν ζημιές στον ιβίσκο είναι ο τετράνυχος, ένα άκαρι. Αν έχει προσβάλει το φυτό σας θα δείτε τα φύλλα να ξεθωριάζουν σαν να έχουν πάρα πολλές μικροσκοπικές κουκίδες με πιο ανοιχτή απόχρωση του πράσινου από το κανονικό. Στην κάτω πλευρά θα υπάρχουν μικροσκοπικοί ιστοί και αραχνάκια που διακρίνονται μόνον με μεγεθυντικό φακό. Αν συμβαίνει τέτοιο πράγμα, ψεκάστε με κάποιο φυτικής προέλευσης ακαρεοκτόνο όπως το Kramp AL ή Kramp EC.
2. Η ευγενία έχει θέση εδώ επειδή δεν υπάρχει αλλού στο μπλογκ. Η μεταφύτευση σοκάρει τα φυτά, κι ακόμη περισσότερο με τη ζέστη που κάνει τις τελευταίες μέρες. Ποτίστε μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφη ότι το χώμα είναι στεγνό και βάλτε τη γλάστρα σε θέση προστατευμένη από
τον μεσημεριανό ή τον απογευματινό ήλιο.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Ξέχασα κάτι, ψεκάζουμε μόνον ποτισμένα φυτά και απογευματινές ώρες ή όταν «πέσει» η ζέστη της μέρας.
Διαγραφή