Σινικός ιβίσκος

Ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis) είναι ένας αειθαλής θάμνος που θα ευδοκιμήσει μόνον σε περιοχές απαλλαγμένες από παγετούς. Δηλαδή, αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ιβίσκο σε περιοχές όπου το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει κοντά στο 0 θα πρέπει να τον προστατεύουμε με κάποιο τρόπο. Δείτε εδώ τρόπους προστασίας απ' το κρύο. 
Σινικός ιβίσκος
Ο πιο συνηθισμένος σινικός ιβίσκος είναι αυτός με τα κόκκινα άνθη και τη μονή σειρά πετάλων. (φωτ. Τ.Α.)

Φτάνει σε ύψος από 1 έως 3 μ. με περίπου ίδια διάμετρο. Τα άνθη του εμφανίζονται απ' το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Στα φυτώρια θα βρούμε μεγάλη ποικιλία σινικών ιβίσκων που διαφέρουν στο χρώμα των λουλουδιών και στον αριθμό των πετάλων. Υπάρχουν ιβίσκοι με άνθη κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ ή λευκά, μονόχρωμα ή δίχρωμα με μονή ή διπλή σειρά πετάλων. Κρατούν πολύ λίγο, όμως πολύ γρήγορα αντικαθίστανται από καινούργια. 
Θα τον φυτέψουμε σε θέση ηλιόλουστη και προστατευμένη από τον άνεμο και τις χειμωνιάτικες παγωνιές. Θέλει έδαφος με καλή στράγγιση, αφράτο και γόνιμο επειδή χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος για να ανθοφορεί και να βγάζει πλούσια φυλλωσιά.  
σινικός ιβίσκος
Το κύριο χρώμα αυτού του ιβίσκου είναι το λευκό ή πολύ απαλό ροζ. Προσέξτε στα αριστερά το μπουμπούκι που είναι έτοιμο να ανοίξει μόλις πέσει το άνθος που είναι τώρα ανοιχτό. (φωτ. Τ.Α.)

Φροντίδες
Για τη λίπανσή του ισχύουν τα συνήθη: Ιβίσκοι φυτεμένοι στο έδαφος παίρνουν λίπασμα άνοιξη και φθινόπωρο. Αυτοί που είναι σε γλάστρα λιπαίνονται κάθε 3-4 εβδομάδες όλο το χρόνο εκτός από τα διαστήματα Ιουλίου - Αυγούστου και Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τη λίπανση γλαστρικών φυτών. 
Κλαδεύουμε αφαιρώντας το 1/3 του μήκους των κλαδιών αν θεωρούμε ότι η φυλλωσιά του είναι πολύ αραιή. Το κλάδεμα αυτό γίνεται νωρίς την άνοιξη. 
Ο σινικός ιβίσκος δεν είναι από τα πλέον ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, έτσι καλό είναι να μην τον ξεχάσουμε απότιστο. 

Λίγα προβλήματα
Εκτός από τη δικιά μας αμέλεια, το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι οι μελίγκρες. Δείτε εδώ μερικά πράγματα για την αντιμετώπισή τους. Το χειμώνα, δεν θα πρέπει να ... τρελλαθούμε αν δούμε τα φύλλα του να χαλάνε, δεν είναι καθόλου περίεργο να συμβεί αυτό αν κάνει λίγο κρύο. 

Χρήση
Στον κήπο συνήθως φυτεύονται σε ομάδες των 3-5 φυτών της ίδιας ποικιλίας για να έχουμε δυνατό αποτέλεσμα. Σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες ο σινικός ιβίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το σχηματισμό κλαδευόμενης μπορντούρας. 
Σινικός ιβίσκος
Ομάδα ιβίσκων μέσα σε χλοοτάπητα. Προσέξτε τους χοντρούς κορμούς στη βάση των φυτών. Είναι προφανές πως πρόκειται για ηλικιωμένα φυτά που κλαδεύτηκαν αυστηρά κάποια στιγμή για να ανανεωθεί και να πυκνώσει η φυλλωσιά τους. (Φωτ. Δ.Α.)


Σχόλια

 1. κυριε ανδριτσοπουλε ο ιβισκος ευδοκιμει σε γλαστρα΄?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο αγαπημένος μου Ιβίσκος δεν άνθισε καθόλου φέτος.....τα φύλλα του κιτρίνισαν και πέφτουν και σε μερικά απο αυτά απο κάτω έχει μια μικρή σταγόνα που κολλάει......μπορώ να κάνω κάτι να τον σώσω;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι τόσα λίγες οι πληροφορίες που μου δίνετε ώστε δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος17/12/17 02:06

  Καλησπέρα εγω παρατήρησα τα φύλλα του ιβισκου μου να μαυρίζουν; για ποιο λόγο γίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος17/12/17 02:07

  Καλησπέρα ήθελα να σας ρωτήσω...!Εγώ παρατήρησα ότι τα φύλλα του ιβισκου καθώς και το στέλεχος μαυρίζουν..!Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος27/11/18 15:24

  Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε, που οφείλεται ότι ο ιβίσκος ρίχνει τα μπουμπούκια του πριν αυτά ανοίξουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον είμαστε στο τέλος του φθινόπωρου και στις αρχές του χειμώνα, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν η ανθόπτωση παρουσιάστηκε σε άλλη εποχή, τότε αξίζει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.