Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Σινικός ιβίσκος

Ο σινικός ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis) είναι ένας αειθαλής θάμνος που θα ευδοκιμήσει μόνον σε περιοχές απαλλαγμένες από παγετούς. Δηλαδή, αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ιβίσκο σε περιοχές όπου το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει κοντά στο 0 θα πρέπει να τον προστατεύουμε με κάποιο τρόπο. Δείτε εδώ τρόπους προστασίας απ' το κρύο. 
Σινικός ιβίσκος
Ο πιο συνηθισμένος σινικός ιβίσκος είναι αυτός με τα κόκκινα άνθη και τη μονή σειρά πετάλων. (φωτ. Τ.Α.)

Φτάνει σε ύψος από 1 έως 3 μ. με περίπου ίδια διάμετρο. Τα άνθη του εμφανίζονται απ' το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Στα φυτώρια θα βρούμε μεγάλη ποικιλία σινικών ιβίσκων που διαφέρουν στο χρώμα των λουλουδιών και στον αριθμό των πετάλων. Υπάρχουν ιβίσκοι με άνθη κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ ή λευκά, μονόχρωμα ή δίχρωμα με μονή ή διπλή σειρά πετάλων. Κρατούν πολύ λίγο, όμως πολύ γρήγορα αντικαθίστανται από καινούργια. 
Θα τον φυτέψουμε σε θέση ηλιόλουστη και προστατευμένη από τον άνεμο και τις χειμωνιάτικες παγωνιές. Θέλει έδαφος με καλή στράγγιση, αφράτο και γόνιμο επειδή χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος για να ανθοφορεί και να βγάζει πλούσια φυλλωσιά.  
σινικός ιβίσκος
Το κύριο χρώμα αυτού του ιβίσκου είναι το λευκό ή πολύ απαλό ροζ. Προσέξτε στα αριστερά το μπουμπούκι που είναι έτοιμο να ανοίξει μόλις πέσει το άνθος που είναι τώρα ανοιχτό. (φωτ. Τ.Α.)

Φροντίδες
Για τη λίπανσή του ισχύουν τα συνήθη: Ιβίσκοι φυτεμένοι στο έδαφος παίρνουν λίπασμα άνοιξη και φθινόπωρο. Αυτοί που είναι σε γλάστρα λιπαίνονται κάθε 3-4 εβδομάδες όλο το χρόνο εκτός από τα διαστήματα Ιουλίου - Αυγούστου και Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τη λίπανση γλαστρικών φυτών. 
Κλαδεύουμε αφαιρώντας το 1/3 του μήκους των κλαδιών αν θεωρούμε ότι η φυλλωσιά του είναι πολύ αραιή. Το κλάδεμα αυτό γίνεται νωρίς την άνοιξη. 
Ο σινικός ιβίσκος δεν είναι από τα πλέον ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, έτσι καλό είναι να μην τον ξεχάσουμε απότιστο. 

Λίγα προβλήματα
Εκτός από τη δικιά μας αμέλεια, το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι οι μελίγκρες. Δείτε εδώ μερικά πράγματα για την αντιμετώπισή τους. Το χειμώνα, δεν θα πρέπει να ... τρελλαθούμε αν δούμε τα φύλλα του να χαλάνε, δεν είναι καθόλου περίεργο να συμβεί αυτό αν κάνει λίγο κρύο. 

Χρήση
Στον κήπο συνήθως φυτεύονται σε ομάδες των 3-5 φυτών της ίδιας ποικιλίας για να έχουμε δυνατό αποτέλεσμα. Σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες ο σινικός ιβίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το σχηματισμό κλαδευόμενης μπορντούρας. 
Σινικός ιβίσκος
Ομάδα ιβίσκων μέσα σε χλοοτάπητα. Προσέξτε τους χοντρούς κορμούς στη βάση των φυτών. Είναι προφανές πως πρόκειται για ηλικιωμένα φυτά που κλαδεύτηκαν αυστηρά κάποια στιγμή για να ανανεωθεί και να πυκνώσει η φυλλωσιά τους. (Φωτ. Δ.Α.)


26 σχόλια:

  1. κυριε ανδριτσοπουλε ο ιβισκος ευδοκιμει σε γλαστρα΄?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αγαπημένος μου Ιβίσκος δεν άνθισε καθόλου φέτος.....τα φύλλα του κιτρίνισαν και πέφτουν και σε μερικά απο αυτά απο κάτω έχει μια μικρή σταγόνα που κολλάει......μπορώ να κάνω κάτι να τον σώσω;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσα λίγες οι πληροφορίες που μου δίνετε ώστε δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/12/17 02:06

    Καλησπέρα εγω παρατήρησα τα φύλλα του ιβισκου μου να μαυρίζουν; για ποιο λόγο γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος17/12/17 02:07

    Καλησπέρα ήθελα να σας ρωτήσω...!Εγώ παρατήρησα ότι τα φύλλα του ιβισκου καθώς και το στέλεχος μαυρίζουν..!Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε περιγράψτε τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται το φυτό. Μπορεί να φταίει το κρύο του χειμώνα αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος27/11/18 15:24

    Καλησπέρα σας κύριε Ανδριτσόπουλε, που οφείλεται ότι ο ιβίσκος ρίχνει τα μπουμπούκια του πριν αυτά ανοίξουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ όσον είμαστε στο τέλος του φθινόπωρου και στις αρχές του χειμώνα, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν η ανθόπτωση παρουσιάστηκε σε άλλη εποχή, τότε αξίζει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος23/3/19 01:56

    Καλησπέρα σας, τα φύλλα του ιβίσκου λόγω του κρύου του χειμώνα μαύρισαν και έπεσαν, το φυτό θα βγάλει νέα φύλλα την άνοιξη ή έχει καταστραφεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξύστε ελαφρά τον φλοιό σε διάφορα σημεία του φυτού. Αν από κάτω δείτε κάτι πράσινο, τότε ο ιβίσκος είναι ακόμη ζωντανός και θα βγάλει φύλλα. Μην τον κλαδέψετε ακόμη. Έχετε υπ' όψη πως ο σινικός ιβίσκος δεν αντέχει στην παγωνιά.

      Διαγραφή
  7. Αγορασα τον ιβισκο μου πριν ενα μηνα.μεταφυτευσα σε μεγαλυτερη γλαστρα.την τελευταια εβδομαδα κιτρινιζουν τα φυλλα του κ το λουλουδι του ειναι πολυ μικροτερο κ εχει παρει χρωμα ροζ!!!!ειμαι στο εξωτερικο,αμερικη κ το εχω μεσα στο σπιτι διπλα σε παραθυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άνθος μάλλον ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν το πρόβλημα των φύλλων όπως:
      Το σοκ της μεταφύτευσης.
      Κακό πότισμα.
      Έλλειψη αερισμού και υγρασίας στην ατμόσφαιρα επειδή είναι σε εσωτερικό χώρο.
      Ισχύει ένα ή περισσότερα απ' αυτά;

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος27/6/19 15:51

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Ο ΙΒΙΣΚΟΣ ΜΟΥ ΞΕΡΕΝΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΚΙΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δώστε μερικές πληροφορίες για τον ιβίσκο αυτόν. Βρίσκεται σε γλάστρα ή στο έδαφος; Κάθε πότε ποτίζετε; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι, κάθε πότε και τι είδους; Είναι σε θέση ηλιόλουστη ή σκιερή; Τον χτυπά ο άνεμος ή όχι;

      Διαγραφή
  9. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΗΛΙΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΤΟ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ.ΤΟΥ ΒΑΖΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΘΕ 15 ΜΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/7/19 09:24

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΤΟ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΥΔΑΤΟΦΙΑΔΥΑΛΙΜΑ.ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΛΙΓΟ ΗΛΙΟΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ. ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΑΕΡΑ ΤΟ ΧΤΥΠΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τοποθετήστε τον ιβίσκο σε θέση υπήνεμη και ηλιόλουστη, θέλει να είναι στον ήλιο σχεδόν όλη τη μέρα. Αν το χώμα είναι στεγνό ανάμεσα στα ποτίσματα, τότε ποτίζετε σωστά. Για όλο το καλοκαίρι διακόψτε τις λιπάνσεις επειδή έχει αρχίσει η ζέστη. Ξαναδώστε λίπασμα το Σεπτέμβριο.
      Αν έχετε άλλη απορία για τον ιβίσκο γράψτε μου ξανά. Όμως μην ανοίξετε νέο θέμα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε με εδώ, κάτω από τη δική μου απάντηση.

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα σας.εχω ιβισκο στο μπαλκόνι σε γλάστρα.εχουν κιτρινίσει τα φύλλα του. Μπορώ να βάλω κάποιο λίπασμα τώρα το χειμώνα?και αν ναι ποιο θα μου προτείνατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Να περιμένετε λίγο ακόμη, να περάσει ο χειμώνας. Λίγο πιο κάτω στις Ετικέτες αναζητήστε αυτή που έχει τίτλο «Γλάστρες», εκεί θα βρείτε ένα άρθρο με θέμα τη λίπανση γλαστρικών φυτών.

      Διαγραφή
  13. Ανδρέας14/1/22 11:40

    Καλημέρα έχω ένα ιβίσκο σε γλάστρα στην αυλή μου... Τα φύλλα του μαραζώσαν και έχουν κρεμάσει... Δεν έχουν πέσει ούτε έχουν χάσει το χρώμα τους... Φταίει το κρύο??? Κάτι άλλο??? Και τι μπορώ να κάνω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν στην περιοχή σας το θερμόμετρο έπεσε κοντά στο 0 C, τότε θα μπορούσε να εξηγηθεί το πρόβλημα με τα φύλλα. Αν όχι, τότε σκεφτείτε μήπως κάτι πήγε στραβά με το πότισμα ή τη στράγγιση της γλάστρας. Το χώμα της στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας....έχω κι εγώ έναν ιβικσο(δεν ξέρω ποια ποικιλία αλλα τα άνθη του είναι ανοιχτό κίτρινο) και τον έχω στο μπαλκόνι(σε γλάστρα 30 λίτρων και το φυτό είναι 25ποντους σε ύψος) σε σημείο που τον χτυπάει ο ήλιος από το πρωί μέχρι και της 3 το μεσημέρι.απο πέρυσι τον Ιούλιο που τον πήρα δεν έχω δει κάποια ανάπτυξη παρότι άνθιζε όλο το καλοκαίρι μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου πριν πιάσουν τα καλά τα κρύα.απο λιπάσμα του έριξα υδατοδιαλυτό μια φορά αρχές Σεπτεμβρίου και μια τώρα που μπήκε η άνοιξη.τα φύλλα του είναι σκούρο πράσινο και δείχνει υγιείς.που μπορεί να οφείλεται αυτή η αδράνεια στην ανάπτυξη; ευχαριστώ πολύ.ελπιζω να σας έδωσα επαρκείς πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν για καιρό στην ίδια γλάστρα πριν τον αγοράσετε εσείς και τον μεταφυτέψτε στην γλάστρα των 30 λίτρων. Έχετε υπομονή και βοηθήστε τον με πλήρες λίπασμα υγρό ή σε σκόνη.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.