Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Πόσο βαθειά φυτεύονται οι βολβοί;

Μια και το φθινόπωρο φυτεύουμε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να πούμε μερικές «τεχνικές λεπτομέρειες» για τη φύτευσή τους.
Κρόκοι
Κρόκοι (φωτ. Δ.Α.)


Ο κανόνας υπαγορεύει ότι ένας βολβός φυτεύεται σε βάθος ίσο με το τριπλάσιο του ύψους του. Δηλαδή μια τουλίπα ύψους 5-6 εκ. θα πάει σε βάθος 15-18 εκ., ενώ το ρίζωμα μιας ανεμώνης ύψους (ή πάχους αν προτιμάτε) 1-2 εκ. θα πάει 3-6 εκ. βαθιά. Ο κανόνας δεν είναι απόλυτος, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά επιτρέπονται και παρεκλίσεις, χρήσιμες όπως θα δούμε στη συνέχεια. 
Ανεμώνη
Ρίζωμα ανεμώνης (φωτ. Δ.Α.)

Οι βολβοί της φρέζιας συνήθως μπαίνουν σε βάθος 15-18 εκ. το πολύ. Αν μοιράσουμε τους βολβούς μας σε δύο ομάδες και βάλουμε τη μία ομάδα στα 15-18 εκ. και την άλλη στα 10-12 εκ., θα δούμε την άνοιξη να ανθίζουν πρώτα οι φρέζιες της «ρηχής» ομάδας και μετά της «βαθιάς». Αντιστοίχως, πρώτα θα απανθίσουν οι «ρηχές» και μετά οι «βαθιές». Αυτό το εκμεταλλευόμαστε για να έχουμε στο παρτέρι ή στη ζαρντινιέρα κάτι ανθισμένο για περισσότερες μέρες. 
Πάντως ποτέ δεν πρέπει να φυτέψουμε τις φρέζιες πολύ κοντά στην επιφάνεια επειδή τα ανθοφόρα στελέχη δεν μπορούν να κρατήσουν το βάρος των λουλουδιών και καταλήγουν να … σέρνονται στο έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για τις τουλίπες και πολλούς ακόμη βολβούς. Όμως, είδη ή ποικιλίες που είναι μικρόσωμα από τη φύση τους, όπως είναι, ο κρόκος, ο υάκινθος (ζουμπούλι), αρκετές ποικιλίες νάρκισσου και όχι μόνο μπορούν να φυτευτούν πολύ ρηχά ή ακόμη και εντελώς επιφανειακά. 
Υάκινθος, ζουμπούλι
Ζουμπούλια φυτεμένα εντελώς επιφανειακά επάνω σε υπόστρωμα από ελαφρόπετρα. (φωτ. Τ.Α.)

Να θυμήσουμε εδώ τη διαδικασία φύτευσης: Σκάβουμε τη λακούβα όπου θα μπει ο βολβός, λίγο βαθύτερη από το κανονικό. Στον πυθμένα της βάζουμε λίγους κόκκους λιπάσματος και το καλύπτουμε με λίγο χώμα. Εκεί επάνω μπαίνει ο βολβός με τη «μύτη» του προς τα πάνω και τις ριζούλες του προς το κάτω. Χρησιμοποιούμε λίπασμα με όλα τα θρεπτικά στοιχεία όπως τα 12-12-17, 20-20-20 κ.ά.


Δείτε ακόμη: 

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/6/17 14:35

    ΄Εχω φυτεμένα 3 χρόνια lilium σε κήπο και κάνουν μόνο βλαστούς - φύλλα και καθόλου άνθη. Τι φταίει; Ευχαριστώ, Χρυσάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θυμάστε σε τι βάθος φυτεύτηκαν οι βολβοί;
      Βάζετε κάποιο λίπασμα; Αν ναι τι είναι αυτό;
      Μήπως βάλατε πολύ κοπριά στο σημείο που είναι βολβοί;
      Σε περιοχές όπου το καλοκαίρι αρχίζει νωρίς είναι πολύ πιθανό λόγω ζέστης και έντονης ηλιοφάνειας να μην προλαβαίνουν να ανθοφορήσουν οι βολβοί. Αντίθετα, σε περιοχές όπου το καλοκαίρι αργεί, η φύτευση των βολβών σε ημισκιερές - σκιερές θέσεις μπορεί να εμποδίσει την ανθοφορία. Ισχύει κάτι απ' αυτά στην περίπτωσή σας;
      Σημείωσα μερικές αιτίες που μου φαίνονται πιο πιθανές. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο πιθανές αλλά ας δούμε πρώτα αν «στέκει» κάτι απ' αυτά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/6/17 04:50

      Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Είναι φυτεμένοι 6-7 cm περίπου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο κήπος είναι στην Αίγινα και όντως υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ζεστός καιρός. Επίσης βλέποντας ότι δεν άνθισαν την πρώτη χρονιά, όταν βγήκαν οι βλαστοί τα επόμενα χρόνια έβαλα λίπασμα για ανθοφορία (μία φορά τον χρόνο). Χρυσάνθη

      Διαγραφή
    3. Το λίπασμα από μόνο του δεν φτάνει χρειάζεται και η κατάλληλη θέση. Κάποια στιγμή τα φύλλα θα ξεραθούν. Τότε, σκάψτε προσεκτικά και βγάλτε τους βολβούς από το χώμα. Αφήστε τους να στεγνώσουν απ' την υγρασία του εδάφους και μετά καθαρίστε τα χώματα που θα έχουν πάνω τους. Φυλάξτε τους σε ένα σκοτεινό και ξηρό χώρο μέσα σε χαρτοσακούλα. Την άνοιξη φυτέψτε τους ξανά σε θέση ημισκιερή και όσο πιο δροσερή (ξέρω ότι μιλάμε για την Αίγινα) γίνεται.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.