Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Πολύγαλα, διάρκεια στην άνθηση.

Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή το μυαλό μας πάει στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα τρόφιμα προϊόντα των χωρών που βρέχονται απ΄τη Μεσόγειο. Όταν μιλάμε όμως για μεσογειακά φυτά, εννοούμε είδη φυτών που κατάγονται από περιοχές με μεσογειακό κλίμα. Και τέτοιο κλίμα υπάρχει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη πολύ μακρυά απ΄τη Μεσόγειο θάλασσα. Τυπικό παράδειγμα τέτοιας περιοχής είναι το νότιο άκρο της Νότιας Αφρικής. Από ‘κει κατάγονται πολλά φυτά που ευδοκιμούν στους κήπους και τις βεράντες μας. Το «παραδοσιακό» γεράνι και η διμορφοθήκη είναι δύο απ’ τα πιο γνωστά. Το πολύγαλα (Polygala myrtifolia) είναι λιγότερο γνωστό, μάλλον ταπεινό εμφανισιακά αλλά πολύ χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις επειδή: 
 • Είναι «πράσινο» όλο το χρόνο. 
 • Έχει άνθη 8-9 μήνες το χρόνο. 
 • Έχει μικρές ανάγκες συντήρησης 
 • Ευδοκιμεί και σε γλάστρα. 
 • Είναι κατάλληλο για παραθαλάσια φύτευση. 
Πολύγαλα
Πολύγαλα, Polygala myrtifolia (φωτ. Δ.Α.)

Το πολύγαλα δεν είναι σπάνιο και δυσεύρετο. Εύκολα θα το εντοπίσουμε στα κέντρα κήπου και μάλιστα σε διάφορα μεγέθη. Όμως πριν την αγορά είναι απαραίτητο να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του για να μην κλαίμε τα λεφτά μας: 
 • Είναι αειθαλής θάμνος με σφαιρικό σχήμα. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μ. σε ύψος με ίδια διάμετρο. 
 • Το πολύγαλα είναι ανθισμένο 8 – 9 μήνες το χρόνο με μικρά, όχι πάρα πάρα πολλά, φούξια άνθη. Όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα της περιοχής, τόσο περισσότερο μένει ανθισμένο. Για παράδειγμα, στη νότιο Ελλάδα δεν έχει άνθη μόνο τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Βορειότερα, η άνθηση αρχίζει νωρίς την άνοιξη για να τελειώσει με την έναρξη του χειμώνα. 
 • Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από τον παγετό. Συγκεκριμένα αντέχει μέχρι τους 0 °C αλλά όχι για πολλές μέρες. Όψιμοι παγετοί την άνοιξη μπορεί να βλάψουν κάποια κλαδάκια. 
 • Όσον αφορά τις εδαφικές του απαιτήσεις έχει κάποιες ιδιοτροπίες: Θέλει χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση. Δεν του «αρέσουν» τα ασβεστολιθικά εδάφη, όμως αυτά βελτιώνονται με την προσθήκη κομπόστ ή πολύ καλά χωνεμένης κοπριάς. 
Πολύγαλα
Λεπτομέρεια της φυλλωσιάς (φωτ. Δ.Α.)

Φροντίδες
Κλαδεύουμε μόνον για να διατηρείται συμπαγές σχήμα του. Το κλάδεμα αυτό είναι ελαφρύ και γίνεται μετά την ανθοφορία. Ποτίζουμε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Το καλοκαίρι, που είναι η «δύσκολη» περίοδος, όσον αφορά το πότισμα, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Όταν καλλιεργούμε σε γλάστρα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με το πότισμα, όμως αυτό ισχύει με όλα τα φυτά. Μικροπροβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο τετράνυχος και μύκητες που προκαλούν σκωριάσεις.

Πολύγαλα
Πολύγαλα κλαδεμένο. Μια και έχει απ' τη φύση του σφαιρικό σχήμα δεν θα δυσκολευτούμε να το διαμορφώσουμε. (φωτ. Τ.Α.)

6 σχόλια:

 1. Καλησπέρα έχω ένα πολυγαλα σε γλάστρα το οποίο μετά τις παγωνιες -10οC άρχισε σταδιακά να κιτρινίζει. Όλα τα φύλλα πια είναι μπεζ, αλλά τα κλαδιά του έχουν μέσα τους χυμούς τους. Κάποια συμβουλή γιά το τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον τα κλαδιά έχουν χυμούς θα συνέλθει. Μπορεί να του πάρει λίγες εβδομάδες περισσότερες για να βγάλει νέα βλάστηση, αλλά θα πρασινίσει ξανά. Τώρα κάνετε λίγες μέρες υπομονή. Όταν δείτε να εμφανίζεται νέα βλάστηση αφαιρέστε μόνον κλαδιά που είναι ξερά και δώστε λίγο λίπασμα.
   Οι -10 C ήταν η θερμοκρασία γενικά ή ακριβώς εκεί όπου ήταν το πολύγαλα;

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την απάντηση. Η θερμοκρασία έφτασε -10οC, εκεί που ήταν το πολυγαλα. Επίσης το ίδιο συνέβη με άλλα 2 φυτά μου. Ένα βιβουρνο κ έναν καλιστημονα. Τα φύλλα σε αυτήν την περίπτωση φαίνονται πράσινα, αν όμως τα πιάσεις καταλαβαίνεις ότι είναι ξερά. Κ εδώ όμως αν ξύσεις τον κορμό είναι μέσα πράσινος. Να ακολουθήσω την ίδια τακτική κ σε αυτήν την περίπτωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακουλουθήστε ακριβώς την ίδια τακτική.
   Με εντυπωσιάζει ότι το πολύγαλα τα έβγαλε πέρα με αυτή τη θερμοκρασία.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος5/10/17 14:45

  Χαίρεται , θέλω να ρωτήσω αν τα κόπρανα και τα ούρα ,των σκυλιών και των γατιών είναι επιβλαβή ,για τις μουριές , ελαιόδεντρα , πορτοκαλιές ,λεμονιές;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα ούρα των σκυλιών και των γατιών δεν μπορούν να κάνουν ζημιές σε αυτά τα δέντρα, αν μιλάγαμε για χαμηλά, θαμνώδη φυτά όπως είναι ο πυξός ή η αγγελική, για παράδειγμα, θα υπήρχε πρόβλημα επειδή τα ούρα «καίνε» τα φύλλα των φυτών αυτών. Τις ίδιες συνέπειες έχουν και σε χλοοτάπητες. Τα κόπρανα τους, όπως και όλων των σαρκοφάγων ζώων, είναι ακατάλληλα για να γίνουν κοπριά, αλλά δεν μπορούν να ζημιώσουν τα δέντρα. Όμως υποθέτω ότι δεν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες!

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.