Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Πολύγαλα, διάρκεια στην άνθηση.

Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή το μυαλό μας πάει στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα τρόφιμα προϊόντα των χωρών που βρέχονται απ΄τη Μεσόγειο. Όταν μιλάμε όμως για μεσογειακά φυτά, εννοούμε είδη φυτών που κατάγονται από περιοχές με μεσογειακό κλίμα. Και τέτοιο κλίμα υπάρχει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη πολύ μακρυά απ΄τη Μεσόγειο θάλασσα. Τυπικό παράδειγμα τέτοιας περιοχής είναι το νότιο άκρο της Νότιας Αφρικής. Από ‘κει κατάγονται πολλά φυτά που ευδοκιμούν στους κήπους και τις βεράντες μας. Το «παραδοσιακό» γεράνι και η διμορφοθήκη είναι δύο απ’ τα πιο γνωστά. Το πολύγαλα (Polygala myrtifolia) είναι λιγότερο γνωστό, μάλλον ταπεινό εμφανισιακά αλλά πολύ χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις επειδή: 
  • Είναι «πράσινο» όλο το χρόνο. 
  • Έχει άνθη 8-9 μήνες το χρόνο. 
  • Έχει μικρές ανάγκες συντήρησης 
  • Ευδοκιμεί και σε γλάστρα. 
  • Είναι κατάλληλο για παραθαλάσια φύτευση. 
Πολύγαλα
Πολύγαλα, Polygala myrtifolia (φωτ. Δ.Α.)

Το πολύγαλα δεν είναι σπάνιο και δυσεύρετο. Εύκολα θα το εντοπίσουμε στα κέντρα κήπου και μάλιστα σε διάφορα μεγέθη. Όμως πριν την αγορά είναι απαραίτητο να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του για να μην κλαίμε τα λεφτά μας: 
  • Είναι αειθαλής θάμνος με σφαιρικό σχήμα. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μ. σε ύψος με ίδια διάμετρο. 
  • Το πολύγαλα είναι ανθισμένο 8 – 9 μήνες το χρόνο με μικρά, όχι πάρα πάρα πολλά, φούξια άνθη. Όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα της περιοχής, τόσο περισσότερο μένει ανθισμένο. Για παράδειγμα, στη νότιο Ελλάδα δεν έχει άνθη μόνο τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Βορειότερα, η άνθηση αρχίζει νωρίς την άνοιξη για να τελειώσει με την έναρξη του χειμώνα. 
  • Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από τον παγετό. Συγκεκριμένα αντέχει μέχρι τους 0 °C αλλά όχι για πολλές μέρες. Όψιμοι παγετοί την άνοιξη μπορεί να βλάψουν κάποια κλαδάκια. 
  • Όσον αφορά τις εδαφικές του απαιτήσεις έχει κάποιες ιδιοτροπίες: Θέλει χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση. Δεν του «αρέσουν» τα ασβεστολιθικά εδάφη, όμως αυτά βελτιώνονται με την προσθήκη κομπόστ ή πολύ καλά χωνεμένης κοπριάς. 
Πολύγαλα
Λεπτομέρεια της φυλλωσιάς (φωτ. Δ.Α.)

Φροντίδες
Κλαδεύουμε μόνον για να διατηρείται συμπαγές σχήμα του. Το κλάδεμα αυτό είναι ελαφρύ και γίνεται μετά την ανθοφορία. Ποτίζουμε μόνον όταν το χώμα είναι στεγνό. Το καλοκαίρι, που είναι η «δύσκολη» περίοδος, όσον αφορά το πότισμα, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Όταν καλλιεργούμε σε γλάστρα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με το πότισμα, όμως αυτό ισχύει με όλα τα φυτά. Μικροπροβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο τετράνυχος και μύκητες που προκαλούν σκωριάσεις.

Πολύγαλα
Πολύγαλα κλαδεμένο. Μια και έχει απ' τη φύση του σφαιρικό σχήμα δεν θα δυσκολευτούμε να το διαμορφώσουμε. (φωτ. Τ.Α.)

42 σχόλια:

  1. Καλησπέρα έχω ένα πολυγαλα σε γλάστρα το οποίο μετά τις παγωνιες -10οC άρχισε σταδιακά να κιτρινίζει. Όλα τα φύλλα πια είναι μπεζ, αλλά τα κλαδιά του έχουν μέσα τους χυμούς τους. Κάποια συμβουλή γιά το τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ όσον τα κλαδιά έχουν χυμούς θα συνέλθει. Μπορεί να του πάρει λίγες εβδομάδες περισσότερες για να βγάλει νέα βλάστηση, αλλά θα πρασινίσει ξανά. Τώρα κάνετε λίγες μέρες υπομονή. Όταν δείτε να εμφανίζεται νέα βλάστηση αφαιρέστε μόνον κλαδιά που είναι ξερά και δώστε λίγο λίπασμα.
      Οι -10 C ήταν η θερμοκρασία γενικά ή ακριβώς εκεί όπου ήταν το πολύγαλα;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την απάντηση. Η θερμοκρασία έφτασε -10οC, εκεί που ήταν το πολυγαλα. Επίσης το ίδιο συνέβη με άλλα 2 φυτά μου. Ένα βιβουρνο κ έναν καλιστημονα. Τα φύλλα σε αυτήν την περίπτωση φαίνονται πράσινα, αν όμως τα πιάσεις καταλαβαίνεις ότι είναι ξερά. Κ εδώ όμως αν ξύσεις τον κορμό είναι μέσα πράσινος. Να ακολουθήσω την ίδια τακτική κ σε αυτήν την περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακουλουθήστε ακριβώς την ίδια τακτική.
      Με εντυπωσιάζει ότι το πολύγαλα τα έβγαλε πέρα με αυτή τη θερμοκρασία.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος5/10/17 14:45

    Χαίρεται , θέλω να ρωτήσω αν τα κόπρανα και τα ούρα ,των σκυλιών και των γατιών είναι επιβλαβή ,για τις μουριές , ελαιόδεντρα , πορτοκαλιές ,λεμονιές;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ούρα των σκυλιών και των γατιών δεν μπορούν να κάνουν ζημιές σε αυτά τα δέντρα, αν μιλάγαμε για χαμηλά, θαμνώδη φυτά όπως είναι ο πυξός ή η αγγελική, για παράδειγμα, θα υπήρχε πρόβλημα επειδή τα ούρα «καίνε» τα φύλλα των φυτών αυτών. Τις ίδιες συνέπειες έχουν και σε χλοοτάπητες. Τα κόπρανα τους, όπως και όλων των σαρκοφάγων ζώων, είναι ακατάλληλα για να γίνουν κοπριά, αλλά δεν μπορούν να ζημιώσουν τα δέντρα. Όμως υποθέτω ότι δεν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας .Σήμερα πήρα ένα πολυγαλα και θα το κάνω μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αύριο
    Ήθελα να ρωτήσω με τα από αυτό να το βάλω κατευθείαν σε ηλιόλουστη θέση (το μπαλκόνι είναι νότιο).Επίσης χρειάζεται να του ρίξω λίπασμα αμέσως μετά τη μεταφύτευση;Το χώμα που θα βάλω είναι χωμα γης από τον κήπο σε αναμιξα με φυτοχωμα είναι καλό; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το χώμα είναι καλό.
      Αφού το φυτεύετε σε μείγμα που περιέχει και χώμα κήπου δεν χρειάζεται να του ρίξετε λίπασμα μετά τη μεταφύτευση. Ξεκινήστε τις λιπάνσεις μετά τον Αύγουστο.
      Βάλτε τη γλάστρα κατευθείαν στην τελική της θέση.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω αν το πολυγαλα που έχω σε ηλιόλουστη θέση (το βλέπει ήλιος από 2 το μεσημέρι έως τη δύση ) θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αυτές τις μέρες που έχει αρκετή ζέστη .Μέχρι τώρα πάντως τα πάει καλά.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ηλιόλουστη είναι η θέση που τη «βλέπει» ο ήλιος όλη τη μέρα. Αν διαβάστε και την παραπάνω ανάρτηση θα δείτε ότι το πολύγαλα κινδυνεύει από τον παγετό και όχι τη ζέστη.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα σας και Χρονια πολλα. Εχω ενα πολυγαλα ενα χρονο και ολα οταν καλα.τις τελευταιες 10-15 μερες το πολυγαλα μου εχει αρκετα κιτρινα φυλλα, καποια ξερα πλεον,μικρα ξερα κλαδακια και εχει ριξει τα περισσοτερα λουλουδια του! Δε ξερω τι φταιει.το ποτιζω λιγο καθε 3 μερες περιπου!! Μια συμβουλη?? Σας ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χρόνια Πολλά!
      Είναι σε γλάστρα; Αν ναι, είναι καιρό στην ίδια; Του δίνετε λίπασμα; Αν ναι τι είδους και κάθε πότε; Το χώμα του στραγγίζει;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  6. Το μεταφυτεψα πριν ενα χρονο κ ειναι στην ιδια γλαστρα ναι. Λιπασμα του εριξα πριν καμια 10αρια μερες. Κοκκους μπλε χρωματος. Δε του ριχνω συχνα οχι η αληθεια ειναι. Νερο δε βγαζει στο πιατακι ισως γιατι δε του ριχνω πολυ. Το ποτιζω λιγο καθε 3 μερες περιπου οπως εκανα παντα αλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα ποτίζετε όποτε με την αφή αντιλαμβάνεστε ότι το χώμα είναι στεγνό. Όταν ποτίζετε θα ρίχνετε μπόλικο νερό, το οποίο θα πρέπει να στραγγίζει και να μαζεύεται στο πιατάκι.
      Αν μέσα σε ένα χρόνο έχετε βάλει μία φορά λίπασμα είναι φυσιολογικό να έχει πρόβλημα το φυτό. Γενικά για γλαστρικά φυτά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλήρες λίπασμα υγρό ή σε μορφή σκόνης και όχι κοκκώδες εκτός αν αυτό είναι οργανικό οπότε δεν έχει σημασία η μορφή του. Πλήρες λίπασμα είναι αυτό που έχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, άζωτο, φώσφορο και κάλιο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα σας. Ευχαριστω για την απαντηση σας και τις συμβουλες σας. Τελος,τωρα οπως ειναι το φυτο υπαρχει κατι που για σας μπορω να κανω για να το επαναφερω? Ευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ποτίζετε όπως σας έγραψα πριν. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείτε ένα «κουμπί» με τίτλο ΛΙΠΑΣΜΑ. Διαβάστε εκεί τις πληροφορίες για τη λίπανση φυτών που είναι σε γλάστρα. Ακολουθήστε τις. Σιγά-σιγά θα επανέλθει.

      Διαγραφή
    2. Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. Ωραια θα το διαβασω!! Σας ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θάλεια30/4/20 15:47

    Καλησπέρα σας,
    Το έχω παλέψει πολύ με το πολυγαλα επειδή το αγαπώ και θέλω να το έχω στο μπαλκόνι μου..πήρα καινούριο πριν λίγους μήνες,το φρόντισα κατά τη μεταφυτευση,έβαλα βιολογικό λιπασμα το έχω στον ήλιο και του πιάνω και κουβέντα ☺ Αυτό που παρατήρησα τις τελευταίες μέρες είναι μια ασπριλα σαν σκόνη πάνω στο φύλλωμα, το εψαξα λίγο και στο άρθρο σας διάβασα για τους μύκητες...Τι μπορώ να κανω για τη φροντίδα του? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας,
    Το έχω παλέψει πολύ με το πολυγαλα επειδή το αγαπώ και θέλω να το έχω στο μπαλκόνι μου..πήρα καινούριο πριν λίγους μήνες,το φρόντισα κατά τη μεταφυτευση,έβαλα βιολογικό λιπασμα το έχω στον ήλιο και του πιάνω και κουβέντα ☺ Αυτό που παρατήρησα τις τελευταίες μέρες είναι μια ασπριλα σαν σκόνη πάνω στο φύλλωμα, το εψαξα λίγο και στο άρθρο σας διάβασα για τους μύκητες...Τι μπορώ να κανω για τη φροντίδα του? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες από την ασπρίλα στα φύλλα; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Μην ανησυχείτε αν δεν δείτε να δημοσιεύεται αμέσως το σχόλιό σας. Πρώτα διαβάζω τα σχόλια και μετά δημοσιεύονται.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος18/6/20 14:35

    Καλησπέρα σας έχω ενα πολυγαλα εδώ και 2 μήνες περίπου και το έκανα αμέσως μεταφύτευση και γλάστρα. Του έριξα λίπασμα σε μορφη μπιλακια ροζ πριν ένα μήνα και όλα μια χαρά. Τώρα εδώ και λίγες μέρες εχουν κιτρινίσει τα φύλλα του χαμηλά όμως και έχουν πέσει όλα τα άνθη του. Τι να κάνω; Ποτίζω μόνο όταν δω πως χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δείτε μερικές ερωτήσεις:
      Υπάρχει περίπτωση να βάλατε λίπασμα ενώ το φυτό ήταν ή έμεινε απότιστο;
      Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά;
      Η πτώση των φύλλων και των λουλουδιών έγινε λίγες μέρες μετά την μεταφύτευση;
      Το να πέσουν τα παλιά φύλλα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό. Βλέπετε να κιτρινίζουν και νέα φύλλα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος19/6/20 15:57

    Έβαλα το λίπασμα εφόσον ήταν αποτιστο και αμέσως την πότισα. Στραγγίζει κανονικά η γλάστρα ναι. Η πτώση και το κιτρίνισμα των φύλλων και των λουλουδιών έγινε πριν μία εβδομάδα ενώ η μεταφύτευση έγινε πριν δύο μήνες. Ναι κιτρινίζουν και καινούργια φύλλα. Τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υποθέτω ότι το πολύγαλα είναι σε θέση ηλιόλουστη και ότι ποτίζετε με άφθονο νερό.
    Αν αφού βάλατε λίπασμα το φυτό έμεινε απότιστο κάποια στιγμή, τότε μπορεί να εξηγήσει κανείς την πτώση των φύλλων. Στην περίπτωση αυτή περιμένετε να συνέλθει το φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/10/20 12:38

    Καλησπέρα σας έχω τρια πολύγαλα στη σειρά κάτι σαν φράκτης. Το πρώτο είναι ολοπράσινο, λόγω ότι του κάνει σκιά η τέντα, τα άλλα δύο δεν ανθίζουν, μισοκιτρίνισαν λόγω ότι η τέντα δεν τα σκεπάζει και κάηκαν από τον ήλιο. Πως να τα σώσω, χρειάζονται κάποιο λίπασμα και πόσο πότισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά τα φυτά είναι σε γλάστρες ή στο χώμα;
      Λίπασμα χρειάζονται όλα τα φυτά, είτε είναι σε γλάστρα είτε στο χώμα, όμως στην πρώτη περίπτωση η λίπανση είναι απολύτως απαραίτητη. Το πολύγαλα είναι φυτό που αντέχει σε ηλιόλουστες θέσεις. Μάλλον η έλλειψη νερού έχει κιτρινίσει αυτά που είναι κάτω από τον ήλιο. Ομως και για το ζήτημα αυτό έχει σημασία αν το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο χώμα. Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/10/20 10:36

      Καλημέρα σας, τα πολύγαλα είναι στο χώμα φράκτης. Ναι, πράγματι η έλλειψη νερού ίσως να είναι το πρόβλημα, λόγω ότι τα πότιζα αραιά μια φορά την εβδομάδα και με τέτοιες θερμοκρασίες κάηκαν, αφού δεν τα σκεπάζει αυτα τα δυο η τέντα. Τώρα τι να τους βάλω για να αποκτήσουν ζωντάνια ξανά. Τι λίπασμα και πόσο πότισμα? Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Αν είστε σε περιοχή με ήπιο χειμώνα όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής ή της νότιας Ελλάδας, για παράδειγμα, τότε μπορείτε να δώσετε μία δόση λιπάσματος και μια δεύτερη την άνοιξη. Χρησιμοποιήστε κάποιο πλήρες και ισορροπημένο. Αν είστε σε περιοχή με βαρύ χειμώνα περιμένετε την άνοιξη. Για το πότισμα δεν υπάρχει κάτι το ξεχωριστό, ποτίστε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας.Το πολυγαλα, το οποίο έχω σε γλάστρα, είχε αρχίσει να κιτρινίζει, ώσπου ανακάλυψα τυχαία σκουλήκια άσπρα στο χώμα.Του άλλαξα χώμα, αλλά επειδή όπως μου είπαν μπορεί να είχαν μείνει αυγά σκουλικιων έριξα μια σκόνη που μου σύστησαν.Συνεχιζει όμως να έχει κίτρινα φύλλα. Έχει ανθίσει κιόλας.Τι άλλο να κάνω; Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Έχω μερικές ερωτήσεις:
      Πώς ήταν αυτά τα άσπρα σκουλήκια; Μήπως μπορείτε να τα περιγράψετε; Τι σκόνη ήταν αυτή που βάλατε; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Τα φύλλα που κιτρινίζουν είναι νέα; Βρίσκονται στην κορυφή των βλαστών ή χαμηλότερα; Πόσο καιρό είναι το φυτό στην ίδια γλάστρα; Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σας,
    Το αγαπημένο μου πολυγαλα είχε γίνει δέντρο περίπου 1.80cm σε γλάστρα.Φεύγοντας διακοπές έβαλα 2 μπουκάλια πλαστικά ανάποδα με νερό αφού το πότισα με πολύ νερό. Μετά από 9 μέρες και με καύσωνα όλα τα φύλλα είναι πράσινα αλλά μαραμενα και αρκετά τα νιώθω ξερά στην αφη. Φαίνεται να χρειάζεται νερό αλλά δεν δείχνει να το απορροφά. Ωστόσο έχει κορμό διαμέτρου 9cm και σκόπευα να το κλαδεψω και να το μεταψυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα τέλος Σεπτέμβρη. Μετά την ταλαιπωρία της ζέστης και έλλειψης νερού λέτε να σωθεί; ή το έχασα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν ξύστε ελαφρά τον φλοιό και από μέσα δείτε πράσινο, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό. Έχετε υπ' όψη ότι μπορεί το πάνω μέρος να είναι ξερό αλλά το κάτω να είναι πράσινο. Ποτίστε με άφθονο νερό όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Μην δώστε ακόμη λίπασμα. Περιμένετε να περάσει η ζέστη και να δείτε σημάδια νέας βλάστησης.

      Διαγραφή
  18. Σας ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη ανταπόκριση,κ.Ανδριτσοπουλε!Τελικά ο φλοιός φαίνεται πράσινος οπότε θα κάνω ο,τι μου είπατε. Δεν θα βάλω λίπασμα αλλά θα κλαδεψω τα λεπτα κλαδιά με τα μαραμενα φύλλα. Το θέαμα μου προκαλεί ενοχές... Σας ευχαριστώ και πάλι! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καλύτερα να μην κλαδέψετε κάτι ακόμη, εκτός κι αν είστε σίγουρη ότι το τμήμα του φυτού που κόβετε είναι ξερό.
      Μην έχετε ενοχές. Όλοι έχουμε κάνει λάθη. Πάντως το «κόλπο» με τα μπουκάλια μην το ξανακάνετε. Για να πετύχει θα πρέπει το χώμα να είναι πάρα πολύ καλά ποτισμένο και στο στόμιο του μπουκαλιού να έχετε προσαρμόσει έναν ειδικό σταλάκτη που είναι κατασκευασμένος από άργιλο (όχι από πλαστικό) και επιτρέπει στο νερό που είναι μέσα στο μπουκάλι να περάσει προς το χώμα όταν η υγρασία εκεί μειωθεί. Δυστυχώς αυτά τα στόμια είναι τόσο ακριβά ώστε οικονομικά συμφέρει να βάλει κανείς ένα μικρό δίκτυο αυτόματου ποτίσματος.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος26/4/22 22:09

    Γειά σας αγορασα ένα πολυγαλα το μεταφύτευση σε τετράγωνη μεγάλη γλαστρα έβαλα στον πάτο πετρούλες στραγγίζει καλά μαραθηκαν οι κορφές του και γενικά είναι όλο μαραμενο τι μπορώ να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτό μάλλον προκλήθηκε από ζημιές που έγιναν στις ρίζες κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης. Συνήθως τα φυτά συνέρχονται από τέτοια προβλήματα. Βοηθήστε το με μια-δυο εφαρμογές εκχυλίσματος από φύκια.
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά η Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς που γίνεται αυτές τις μέρες μου «τρώει» ώρες.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος1/6/22 09:29

    Καλημέρα σας...έχω πάρει ένα πολυγαλα το οποίο φαίνεται μικρό φυτό και έχει 5 μακριά κλαδιά...Τι πρέπει να κάνω για να το βοηθήσω να φουντώσει ,να βγάλει κι άλλα κλαδάκια και να δυναμώσει; Το κλαδευω ελαφριά στις άκρες η το αφήνω ως έχει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Κλαδέψτε ελαφρά μετά την ανθοφορία. Μην παραλείπετε τη λίπανσή του.

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος27/3/24 19:36

    Καλησπέρα κύριε Ανδριτσόπουλε, έχω πολύγαλα ενάμιση μέτρο σε ηλιαζόμενη θέση στο νότο. Τα φυλλαράκια του έγιναν καφέ και κίτρινα. Φαντάστηκα ότι μπορεί να το έχω ποτίσει υπερβολικά.. Υπάρχει περίπτωση; Τελικά νομίζω ότι δε το ποτίζω αρκετά, μετά από ότι διάβασα στα σχόλια σας. Εφόσον στραγγίζει, αυτή την περίοδο της άνοιξης, αρκούν δύο φορές την εβδομάδα πότισμα; Ευχαριστώ πολύ!
    ΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Στην πραγματικότητα μόνον εσείς ο ίδιος μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση αυτή. Αυτό που μπορώ να πω απ' την πλευρά μου είναι ότι πρέπει να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό. Όποτε γίνει αυτό.
      Όμως, απαντήστε μου στην εξής ερώτηση: τα κίτρινα-καφέ φύλλα είναι παλιά ή καινούργια;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.