Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ασυνήθιστα, ξεχωριστά, χρήσιμα

Όπως πάντα είναι πάρα πολλά τα φυτά που μπορεί κανείς να βρει στην 65η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι τα συνηθισμένα, αλλά πάντοτε δημοφιλή και αγαπημένα, όπως οι τρανταφυλλιές, οι γαρδένιες και ένα σωρό ακόμη. Σήμερα δεν θα σταθώ σε αυτά αλλά σε εκείνα που μου φάνηκαν ασυνήθιστα και σε μερικά ακόμη που θεωρώ αξιόλογα και χρήσιμα για τους κήπους.


Πρωτέα (Protea sp.) και λευκόσπερμο
Πρωτέα (Protea sp)
Πρωτέα (Protea sp)
Είναι η πρώτη φορά που βλέπω πρωτέα στην Ανθοκομική της Κηφισιάς. Μπορεί και να είναι η πρώτη φορά που φέρνει τέτοια φυτά ένας εκθέτης-παραγωγός. Πρόκειται για το εθνικό λουλούδι της Νοτίου Αφρικής. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κρήτη με σκοπό την παραγωγή δρεπτών ανθέων. 

Λευκόσπερμο (Leucospermum sp.)
Λευκόσπερμο (Leucospermum sp.)
Το λευκόσπερμο (Leucospermum sp.) είναι συγγενικό της πρωτέας με εξίσου εντυπωσιακή ανθοφορία.


Βυσσινί σχεδόν μαύρο
«μαύρη» οξαλίδα (Oxalis triangularis)
«Μαύρη» οξαλίδα (Oxalis triangularis)

Η «μαύρη» οξαλίδα (Oxalis triangularis) με εντυπωσίασε για το χρώμα των φύλλων της. Είναι ένα «εύκολο», ποώδες φυτό χρήσιμο και για τα άνθη του. 



Κίνηση στον κήπο

 Στίπα (Nassella tenuissima, συν. Stipa tenuissima)
 Στίπα (Nassella tenuissima, συνώνυμο Stipa tenuissima)
Τη στίπα (Nassella tenuissima, συνώνυμο Stipa tenuissima) θα ήταν προτιμώτερο να την δούμε σε ένα βίντεο και όχι σε φωτογραφία γιατί τότε εκτός από το λαμπερό πράσινο χρώμα της θα μπορούσαμε να δούμε και τον κυματισμό των φύλλων της ακόμη και στην πιο ελαφριά πνοή του ανέμου. Είναι καλύτερα να φυτεύουμε μερικές στίπες μαζί για μπορούμε να χαρούμε την κίνηση των φύλλων τους.


Γιατί όχι και στους κήπους; 
Ασφάκα (Phlomis fruticosa)
Ασφάκα (Phlomis fruticosa)
Η ασφάκα (Phlomis fruticosa) είναι πολύ συνηθισμένη στην χλωρίδα μας αλλά σπάνια στους κήπους μας. Τα κίτρινα άνθη της, τα ανοιχτά πράσινα φύλλα της και η μεγάλη αντοχή της στην ξηρασία νομίζω ότι αρκούν για να την επιλέξει κανείς. 

Αντοχή
Ερημόφιλο (Eremophila nivea)
Ερημόφιλο (Eremophila nivea)
Το ερημόφιλο (Eremophila nivea) είναι ένα αυστραλέζικο φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Από μακριά θυμίζει λεβάντα αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτή. Γίνεται ψηλό 1-1,50 μ.

Ας έρθει ξανά στη μόδα 
Ντουράντα (Duranta repens)
Ντουράντα (Duranta repens)
Η ντουράντα ή δουράντα (Duranta repens) παλιότερα ήταν συνηθισμένη στους κήπους μας, μετά για άγνωστους λόγους πέρασε η μόδα της. Φέτος την είδα ξανά και σκέφτηκα ότι αξίζει να τη θυμηθούμε ξανά όχι μόνο για τα άνθη της και τα φύλλά της αλλά περισσότερο για την ιδίαιτερη αρχιτεκτονική της κόμης της. 


Δεν είναι μόνο υπερτροφή
Ιπποφαές (Hippophaes rhamnoides)
Ιπποφαές (Hippophaes rhamnoides)
Το ιπποφαές (Hippophaes rhamnoides) είναι πασίγνωστο και δημοφιλές για τους καρπούς του που εμφανίζονται μόνον στα θηλυκά φυτά. Όμως είναι πολύ χρήσιμο σε επικλινείς θέσεις γιατί το ριζικό του σύστημα συγκρατεί το χώμα ενώ επιπλέον έχει τεράστια αντοχή στην ξηρασία. 


Τσαπουρνιά ή τρικοκιά
Κράταιγος (Crataegus oxyacantha)
Κράταιγος (Crataegus oxyacantha)
Με αυτά τα κοινά ονόματα είναι πιο γνωστός ο κράταιγος (Crataegus oxyacantha). Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει την άνοιξη και δίνει κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο. Αντέχει πολύ στην ξηρασία. Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό.


Ο βασιλιάς των φρούτων
Μάνγκο (Mangifera indica)
Μάνγκο (Mangifera indica)
Για την Ανατολή το μάνγκο (Mangifera indicaείναι ο βασιλιάς των φρούτων. Στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί και να καρποφορήσει μόνον σε περιοχές που δεν έχουν παγωνιές.


Το φρούτο του δράκου
Πιταχάγια (Hylocereus undatus)
Πιταχάγια (Hylocereus undatus) 
Ομολογώ ότι έμαθα πως υπάρχει  φρούτο με το όνομα πιταχάγια από ένα παλιό διαδικτυακό παιχνίδι, το Φαρμεράμα. Τώρα είδα και το φυτό πιταχάγια ή πιτάγια  (Hylocereus undatusστην Ανθοκομική της Κηφισιάς. Είναι ένας κάκτος με εδώδιμους καρπούς των οποίων ο φλοιός είναι κόκκινος και θυμίζει λέπια ή φολίδες και έτσι εξηγείται και το όνομά τους στα αγγλικά, Dragon fruits.

Μαγειρικό 
Σιτρονέλα (Cymbopogon citratus)
Σιτρονέλα (Cymbopogon citratus)
Όταν στις μαγειρικές τηλεοπτικές εκπομπές ακούμε να μιλούν για lemon grass ας γνωρίζουμε ότι εννοούν την σιτρονέλα (Cymbopogon citratus). Είναι μία πόα καταγόμενη από την τροπική νότια Ασία. Όπως είναι γνωστό χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.


Το φυτό των βιοκαλλιεργητών
 Σύμφυτο (Symphytum officinale)
 Σύμφυτο (Symphytum officinale)
Το σύμφυτο (Symphytum officinaleείναι μια πόα που αυτοφύεται σε υγρά λιβάδια διάφορων περιοχών της χώρας μας. Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό ενώ στην κηπουρική χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του κομπόστ ή συνδυάζεται με άλλα φυτικά προϊόντα για την πρόληψη προσβολών από έντομα.


Χρειάζεται αυτό το χρώμα;  
Σανσεβιέρα κυλινδρική (Sansevieria cylindrica)
Σανσεβιέρα κυλινδρική (Sansevieria cylindrica)
Η κυλινδρική σανσεβιέρα (Sansevieria cylindrica) είναι ένα πολύ όμορφο και «εύκολο» παχύφυτο, κατάλληλο για εσωτερικούς, φωτεινούς χώρους. Δεν το ποτίζουμε το χειμώνα και το καλοκαίρι προσέχουμε να μη λιμνάζει το νερό γύρω του. Στ' αλήθεια για να πουληθεί πρέπει να βαφτούν οι κορυφές του; 


Γιατί μόνο μια καρδιά;
Χόγια κέριι (Hoya kerii)
Χόγια κέριι (Hoya kerii)
Αυτή η χόγια (Hoya keriiήταν, και μάλλον είναι ακόμη, ένα από τα «μεγάλα σουξέ» της ανθοκομικής αγοράς λόγω του σχήματος του φύλλου. Οι αγλόφωνοι την λένε, sweetheart hoya. Ωραίο θα ήταν να βρίσκαμε στην αγορά και πιο μεγάλα φυτά και όχι αυτά με το ένα και μοναδικό φύλλο. 




3 σχόλια:

  1. Γεια σας στις 12-5 μου έφεραν τα παιδιά μια τριανταφυλλιά (Μπουτον) είναι σε γλάστρα την έχω στον ήλιο την ποτίζω κάθε 3-4;ημέρες αλλά δείχνει την άλλη ημέρα πως είναι στεγνή Να σας πω πως το χώμα της είναι κόκκινο κ σκληρό τα Τριανταφυλλάκια που βγαίνουν χαλανε Τι να κάνω για να την δω όμορφη Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν της δίνετε πολύ λίγο νερό κάθε φορά, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.