Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αναγνώριση εντόμου


Στις 9 Ιουνίου 2013 είχα αναρτήσει τη φωτογραφία ενός εντόμου και ρωτούσα ποιό μπορεί να είναι. Ένας φίλος έδειξε την φωτογραφία σε έναν γνωστό και ικανό εντομολόγο ο οποίος το αναγνώρισε. 

Oxytherea sp.
Oxytherea sp.
Το έντομο ανήκει στο είδος Oxytherea sp. Στο στάδιο της προνύμφης τρέφεται με ξερά φύλλα και χόρτα συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών. Στο στάδιο του ενήλικου εντόμου τρέφεται με γύρη αλλά και με τριαντάφυλλα κάνοντας κάποιες ζημιές σε αυτά. Ζει στην Ελλάδα και σε άλλες Μεσογειακές χώρες αλλά και λίγο πιο βόρεια, στη Ν.Α. Ρωσία και αλλού.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ήπιος στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας είχαμε λιγότερα έξοδα για τη θέρμανση. Όμως πολλά έντομα μπόρεσαν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν σε μια περίοδο όπου άλλες χρονιές εξαφανίζονταν συνήθως. Αυτό μπορεί και να εξηγεί γιατί φέτος την άνοιξη ήταν τόσο αυξημένες οι μελίγκρες. Είδα ακόμη και βασιλικούς να έχουν πάνω τους μελίγκρες (!) ενώ ένας-δυο πλατύφυλλοι βασιλικοί μου, και πάλι, έμειναν χωρίς φύλλα από κάποιο είδος κάμπιας. 

Ευτυχώς, δεν επιβίωσαν του χειμώνα μόνον τα «βλαβερά» έντομα αλλά και τα «χρήσιμα», οπότε εύκολα ή δύσκολα η ισορροπία θα διατηρηθεί. 

5 σχόλια:

  1. Όχι Oxytherea sp. αλλα Oxythyrea funesta. Έχω και εγώ στο κήπο αλλά οι ζημίες που κάνουν δεν είναι μεγάλες, για αυτό και βάζω διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών.
    Με το τρόπο τους όλα τα έντομα είναι ωφέλημα, εάν σκοτώνουμε το ένα είδος άλλος θα έρθει.
    Δεν έχω μελίγκρα στο κήπο, τα πουλιά κάνουν την δουλειά για μένα και τρελαίνονται. Ότι κάνω στο κήπο είναι 100 βιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα,θα ηθελα πως μπορω να απαλλαγω απο τις ψειρες που ερχονται συνεχως στις τριανταφυλλιες μου?Υπαρχει καποιος βιολογικος τροπος?Καποιος με φυτοφαρμακα?Κατι δραστικο,οτιδηποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ριξω σαπουνονερο με οινοπνευμα?εριξα νερο με κοκκινο πιπερι τιποτα,εριξα θερινο πολτο που μου ειπαν τιποτα,εριξα confidor λιγα πραγματα...τι να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά που χρησιμοποιήσατε, εκτός από το κόκκινο πιπέρι που δεν γνωρίζω τι μπορεί να κάνει, είναι αποτελεσματικά. Ομως με τη ζέστη και την υγρασία που έχει θα χρειαστεί να ψεκάσετε περισσότερες φορές από μία, γιατί οι μελίγκρες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Το Confidor έχει, αν δεν κάνω λάθος ,περιορισμούς στη συχνότητα εφαρμογής του, το σαπουνόνερο όμως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Εννοείται πως κάθε φορά θα φτιάχνετε καινούργιο μείγμα, γιατί δεν διατηρείται. Δείτε στη δεξιά στήλη του μπλογκ, την ανάρτηση «Καταπολέμηση μελίγκρας» ή την ετικέτα «μελίγκρα» στο κάτω-κάτω τμήμα του μπλογκ.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.