Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 8. Για τα είδη μπουγκανβίλιας

Ένας αναγνώστης του ιστολόγιου έθεσε τα εξής ερωτήματα: 

«Εχω μια βουκαμβίλια στον κήπο μου η οποία έχει μεγάλη φυλλοροή και μαζεύουμε συνεχώς τα φύλλα της στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια ποικιλία βουκαμβίλιας που να μην έχει μεγάλη φυλλοροή; Εχω ακούσει για ήρεμη και άγρια βουκαμβίλια και ότι η ήρεμη (η οποία δεν έχει και αγκάθια) δεν παρουσιάζει τέτοιο θέμα. Ισχύει ο διαχωρισμός αυτός; Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για την βουκαμβίλια;»Τα είδη και οι ποικιλίες μπουγκανβίλιας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στην αντοχή στο κρύο και στο μέγεθος. 
Οι περισσότερες ποικιλίες γίνονται μεγάλες και έχουν σχετικά μικρή αντοχή στο κρύο. Μάλλον αυτές είναι που έχετε ακούσει να ονομάζουν «ήρεμες». Υπάρχει μία «νάνα» μπουγκανβίλια που είναι πιο μικρή, με πιο συμπαγή φυλλωσιά απ' τις άλλες και ροζ βράκτεια φύλλα. 
Μπουγανβίλια
Η «νάνα» μπουγκανβίλια
Αυτή που κοινώς ονομάζεται «άγρια» είναι η Santeriana, η οποία έχει σκούρα μοβ βράκτεια και αντέχει λίγο παραπάνω στο κρύο από τις άλλες. 

Μπουγκανβίλια
Η «άγρια» μπουγκανβίλια
Βράκτεια φύλλα είναι τα χρωματιστά φύλλα που εμφανίζονται γύρω από τα άνθη.

Μπουγκανβίλια
Τα λευκά ανθάκια της μπουγκανβίλιας και γύρω τους τα χρωματιστά βράκτεια φύλλα (φωτ. Τ.Α.)
Τα βράκτεια φύλλα πέφτουν όταν ολοκληρωθεί η άνθηση. Έτσι, όσο πιο πολλά άνθη έχει μια μπουγκανβίλια τόσο περισσότερα θα είναι και τα πεσμένα χρωματιστά φύλλα. Δηλαδή, η φυλλόπτωση δεν σχετίζεται με την ποικιλία αλλά με το πόσα άνθη βγάζει το φυτό. 
Όλες οι μπουγκανβίλιες έχουν αγκάθια, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα. 
Δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο ειδικό για την μπουγκανβίλια. Ένα άρθρο πλούσιο σε πληροφορίες για το φυτό αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός (τεύχος 5 Ιούνιος-Ιούλιος 2011). 
Δεν γνωρίζω, επίσης, κάποια ιστοσελίδα αφιερωμένη ειδικά στη μπουγκανβίλια. 
Στο μπλογκ αυτό αν πατήστε στην ετικέτα «μπουγκανβίλια» θα βρείτε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι ετικέτες βρίσκονται με αλφαβητική σειρά στο κάτω μέρο της σελίδας. 

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος29/7/15 09:25

  Πήρα την άνοιξη μια γλάστρα φουντωτή. Σήμερα το λουλούδι μου έχει τέσσερα κλωνάρια, περίπου 50 εκ το καθένα, είναι ανθισμένα στην κορυφή, αλλά έχουν πέσει όλα τα φυλλαράκια τους. Πως θα ξαναφουντώσει το φυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Υποθέτω ότι η «φουντωτή γλάστρα» που πήρατε την άνοιξη είναι μία μπουγκανβίλια. Δεν μπορώ να σας δώσω κάποια συμβουλή επειδή δεν γνωρίζω για ποιό λόγο έπεσαν τα «φυλλαράκια». Κάνατε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση να έγινε εκεί ζημιά. Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό; Σε τι θέση είναι τώρα η γλάστρα; Είναι στον ήλιο; Στη σκιά; Τη χτυπάει ο άνεμος; Βάλατε λίπασμα; Αν ναι, πόσο και τι;

   Διαγραφή
 2. Εχω μια βουκαμβίλια στο μπαλκόνι μου ... Ειναι ΝΔ το μέρος που την εχω φυτέψει .. Έχουν πέσει τα Ανθη της μετά απο ένα μήνα .. Υπάρχει φως αλλα ο ήλιος την βλέπει απο τις 4.00 μμ και μετά ... Θα βγάλει παλι Ανθη ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αντιμετώπιζα μερικά προβλήματα, τα οποία τώρα σιγά-σιγά τακτοποιούνται.
   Θα ανθίζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα συγκριτικά με μπουγκανβίλιες που είναι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.