Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 8. Για τα είδη μπουγκανβίλιας

Ένας αναγνώστης του ιστολόγιου έθεσε τα εξής ερωτήματα: 

«Εχω μια βουκαμβίλια στον κήπο μου η οποία έχει μεγάλη φυλλοροή και μαζεύουμε συνεχώς τα φύλλα της στον κήπο και στο μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια ποικιλία βουκαμβίλιας που να μην έχει μεγάλη φυλλοροή; Εχω ακούσει για ήρεμη και άγρια βουκαμβίλια και ότι η ήρεμη (η οποία δεν έχει και αγκάθια) δεν παρουσιάζει τέτοιο θέμα. Ισχύει ο διαχωρισμός αυτός; Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες γενικά για την βουκαμβίλια;»Τα είδη και οι ποικιλίες μπουγκανβίλιας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στην αντοχή στο κρύο και στο μέγεθος. 
Οι περισσότερες ποικιλίες γίνονται μεγάλες και έχουν σχετικά μικρή αντοχή στο κρύο. Μάλλον αυτές είναι που έχετε ακούσει να ονομάζουν «ήρεμες». Υπάρχει μία «νάνα» μπουγκανβίλια που είναι πιο μικρή, με πιο συμπαγή φυλλωσιά απ' τις άλλες και ροζ βράκτεια φύλλα. 
Μπουγανβίλια
Η «νάνα» μπουγκανβίλια
Αυτή που κοινώς ονομάζεται «άγρια» είναι η Santeriana, η οποία έχει σκούρα μοβ βράκτεια και αντέχει λίγο παραπάνω στο κρύο από τις άλλες. 

Μπουγκανβίλια
Η «άγρια» μπουγκανβίλια
Βράκτεια φύλλα είναι τα χρωματιστά φύλλα που εμφανίζονται γύρω από τα άνθη.

Μπουγκανβίλια
Τα λευκά ανθάκια της μπουγκανβίλιας και γύρω τους τα χρωματιστά βράκτεια φύλλα (φωτ. Τ.Α.)
Τα βράκτεια φύλλα πέφτουν όταν ολοκληρωθεί η άνθηση. Έτσι, όσο πιο πολλά άνθη έχει μια μπουγκανβίλια τόσο περισσότερα θα είναι και τα πεσμένα χρωματιστά φύλλα. Δηλαδή, η φυλλόπτωση δεν σχετίζεται με την ποικιλία αλλά με το πόσα άνθη βγάζει το φυτό. 
Όλες οι μπουγκανβίλιες έχουν αγκάθια, άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα. 
Δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο ειδικό για την μπουγκανβίλια. Ένα άρθρο πλούσιο σε πληροφορίες για το φυτό αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός (τεύχος 5 Ιούνιος-Ιούλιος 2011). 
Δεν γνωρίζω, επίσης, κάποια ιστοσελίδα αφιερωμένη ειδικά στη μπουγκανβίλια. 
Στο μπλογκ αυτό αν πατήστε στην ετικέτα «μπουγκανβίλια» θα βρείτε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι ετικέτες βρίσκονται με αλφαβητική σειρά στο κάτω μέρο της σελίδας. 

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/7/15 09:25

    Πήρα την άνοιξη μια γλάστρα φουντωτή. Σήμερα το λουλούδι μου έχει τέσσερα κλωνάρια, περίπου 50 εκ το καθένα, είναι ανθισμένα στην κορυφή, αλλά έχουν πέσει όλα τα φυλλαράκια τους. Πως θα ξαναφουντώσει το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι η «φουντωτή γλάστρα» που πήρατε την άνοιξη είναι μία μπουγκανβίλια. Δεν μπορώ να σας δώσω κάποια συμβουλή επειδή δεν γνωρίζω για ποιό λόγο έπεσαν τα «φυλλαράκια». Κάνατε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση να έγινε εκεί ζημιά. Κάθε πότε ποτίζετε και με πόσο νερό; Σε τι θέση είναι τώρα η γλάστρα; Είναι στον ήλιο; Στη σκιά; Τη χτυπάει ο άνεμος; Βάλατε λίπασμα; Αν ναι, πόσο και τι;

      Διαγραφή
  2. Εχω μια βουκαμβίλια στο μπαλκόνι μου ... Ειναι ΝΔ το μέρος που την εχω φυτέψει .. Έχουν πέσει τα Ανθη της μετά απο ένα μήνα .. Υπάρχει φως αλλα ο ήλιος την βλέπει απο τις 4.00 μμ και μετά ... Θα βγάλει παλι Ανθη ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αντιμετώπιζα μερικά προβλήματα, τα οποία τώρα σιγά-σιγά τακτοποιούνται.
      Θα ανθίζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα συγκριτικά με μπουγκανβίλιες που είναι όλη μέρα κάτω από τον ήλιο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι κ. Ταξιάρχη. Η βουκαμβίλια μας μεγάλωσε αρκετά πλέον και αναγκαστικά έπρεπε να την αλλάξουμε μέρος αφού ήταν δεμένη σε κάγκελο και λόγω μεγεθους είχε θέμα με το βάρος και τον αέρα. Την βάλαμε λοιπόν σε πέργκολα κολλητά με τον τοίχο. 2-3 κλαδιά ακουμπάνε πάνω στην περγκολα ενώ όλα τα υπόλοιπα " κοιτανε" προς τα έξω. Έχει λοιπόν 4-5 μέρες που την μεταφέραμε και σήμερα παρατήρησα ότι 4-5 φυλλαράκια κιτρίνισαν και έπεσαν. Είναι φυσιολογικό ή υπάρχει περιοπερί να φταίει κάτι άλλο. Δεν αλλάξαμε τίποτα όσον αφορά το οοτισμα, ούτε και η γλάστρα άλλαξε. Άλλαξε όμως οι ώρες που τη "χτυπάει" ο ήλιος. Πριν την "έβλεπε" περιπου 5 ωρες ενω τώρα "βλεπει" μόνο τη γλαστρα και τον κορμό μέχρι ένα σημεία αλλά καθόλου τ' άνθη και τα φύλλα. Θα την επηρεασει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά εκεί που ήμουν δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ.
      Αυτή είναι η ίδια μπουγκανβίλια για την οποία έχετε γράψει ξανά σε άλλη ανάρτηση;
      Το να έχουν κιτρινίσει 4-5 φύλλα 4-5 μέρες μετά την αλλαγή θέσης δεν είναι κάτι που μπορεί να αξιολογηθεί. Η αλλαγή θέσης μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα στεγνώνει το χώμα μέσα στη γλάστρα και επομένως επηρεάζει και το πότισμα.
      Για να έχει πλούσια ανθοφορία η μπουγκανβίλια χρειάζεται θέση ηλιόλουστη. Όσο περισσότερες ώρες τη «βλέπει» ο ήλιος τόσο πιο πολλά άνθη θα κάνει.

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι η ίδια. Ο ήλιος πρέπει να βλέπει όλο το φυτό ή αραρκ μονο τη γλάστρα;

      Διαγραφή
    3. Για να έχει πλούσια ανθοφορία η μπουγκανβίλια χρειάζεται θέση ηλιόλουστη. Η μπουγκανβίλια. Όχι η γλάστρα της ή το χώμα της.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα.Υπαρχουν διαφορα χρωματα για νανα μπουκαμβιλια η μονον ένα?? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Απ' όσο γνωρίζω μόνο μία ποικιλία υπάρχει αυτή με τα λιλά χρωματιστά φύλλα που ονομάζεται Mini Thai. Δεν έχω μάθει κάτι για κάποια νέα ποικιλία.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος17/9/18 16:46

    Καλησπέρα σας!!Εκοψα την βουκαμβίλια του κήπου μου κάτι είχε φυτευτεί δίπλα σε μια απο τις κολόνες της πολυκατοικίας και θα έχουμε θέμα στα θεμέλια.Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως να αφαιρέσω εν κομμάτι κορμού που έχει μείνει μαζί με τις ρίζες της για να μην ξαναβγεί στο ίδιο σημείο,δεν μπορώ να σκάψω το χώμα είναι πολύ ξερό.Ευχαριστω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Καταστρέψτε τα υπολείμματα του κορμού με κάποια μεταλική σφήνα ή σκαρπέλο και σφυρί, ως εκεί που φτάνετε. Καλύψτε ό,τι μείνει με μια πέτρα ή μια πλάκα. Αν αναβλαστήσει, δηλαδή εμφανιστεί κάποιο φυλλαράκι, κόψτε το. Πάντως η μπουγκανβίλια δεν είναι από τα φυτά που μπορούν να κάνουν ζημιές με τις ρίζες τους.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος17/9/18 16:48

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλησπέρα κ. Ταξιαρχη. Η βουκαμβίλια μας εδώ και λίγο καιρό έχει γεμίσει από πολύ μικρά μαύρα ζωυγια που πηγαίνουν γύρω γύρω από τα άνθη. Τα καθάρισα όλα πριν 1-2 βδομάδες και βλέπω ότι τώρα είναι πολλά περισσότερα. Τι ακριβώς συμβαινει και πως μπορώ να τ' αντιμετωπισω; Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν μπορείτε στείλτε μου φωτογραφίες για να καταλάβω τι είναι αυτά τα ζωύφια. Θα βρείτε το email μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    2. Είδα τη φωτογραφία. Υποψιάζομαι ότι το παρακάνατε με το λίπασμα και στρώσατε το ... τραπέζι για τις μελίγκρες. Σπάνια τις βλέπουμε σε μπουγκανβίλια αλλά γίνεται και αυτό. Για την καταπολέμησή τους μπορείτε να ψεκάσετε με σαπουνόνερο ή με φυσικό πύρεθρο. Διαβάστε την ανάρτηση «Καταπολέμηση μελίγκρας» εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/search/label/μελίγκρα.

      Διαγραφή
  8. Γιαννης11/10/18 18:42

    Καλησπερα σας.Ηθελα να σας ρωτησω το εξης : Τον ιουλιο πηρα μια ανναριχωμενη μπουκαμβιλια.Φυτευτηκε σε γλαστρα με τρυπες αποστραγγισης,χαλικι και μιξη χωματος.Κατα την διαρκεια των διακοπων,το αυτοματο συστημα δεν δουλεψε σωστα,και ποτιζε συνεχεια,ευτυχως σε μικρη ποσοτητα.Η μπουκμβιλια ηταν μουσκεμα κι εκτοτε δεν ειναι σε καλη κατασταση,μικρα φυλλα που πεφτουν ευκολα,δεν αναπτυσεται.Αν σαπισε η ριζα της, υπαρχει κατι που μπορω να κανω να σωσω το φυτο?Ευχαριστω και με συγχωρειτε για το μεγαλο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το πότισμα ώστε να παίρνει νερό μόνον όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Στη συνέχεια, θα περιμένετε να έρθει το τέλος του χειμώνα. Τότε θα αφαιρέσετε όποιο ξερό κλαδί ή τμήμα του υπάρχει και θα αρχίσετε να δίνετε λίπασμα.
      Μην ζητάτε συγγνώμη, το κείμενό σας δεν ήταν μεγάλο. Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.

      Διαγραφή
  9. Γιαννης3/1/19 16:18

    Χρονια Πολλα και καλη Χρονια!!Σας ευχαριστω πολυ για την συμβουλη σας, η μπουκαμβιλια μου επανηλθε και μαλιστα αν και μεσα στο καταχειμωνο - βρισκομαι Θεσσαλονικη- εβγαλε και ανθη!!Το μονο που παρατηρησα ειναι πως σε καποια σημεια τα μικρα φυλαρακια της ξεραθηκαν, ισως να φταιει και το κρυο.Σας ευχαριστω και παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι ότι φταίει το κρύο. Ελπίζω μετά τα χιόνια της 4ης και 5ης Ιανουαρίου να μην είχατε προβλήματα.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.