Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 11. Γιατί μαραίνεται το νυχτολούλουδο;

Ένας αναγνώστης του ιστολόγιου αυτού αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το νυχτολούλουδό του: 

«Αγόρασα ενα νυχτολούλουδο πριν ένα μήνα και το μόνο που γίνεται είναι να ψηλώνει συνεχώς! Το έχω στη βεράντα αλλά δεν το «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Του άλλαξα θέση για να το «βλέπει» ο ήλιος και μετά από μισή ώρα λύγισαν όλα τα κλαδιά του και το γύρισα αμέσως στην παλιά του θέση και συνήλθε. Πώς γίνεται να το χτυπάει ο ήλιος 8 ώρες χωρίς να λυγίζει, ώστε να το βοηθήσει να ανθίσει;»

Νυχτολούλουδο
Νυχτολούλουδο, Cestrum nocturnum (φωτ. Τ.Α.)


Τα νυχτολούλουδα (Cestrum nocturnum) συνήθως δεν ανθίζουν τόσο νωρίς, αλλά απ΄τα μέσα του Ιουλίου και μετά. Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μυρίσετε τα άνθη του κατά το τέλος του Αυγούστου. Όμως είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα και μπορώ να σκεφτώ δύο εξηγήσεις για αυτό. Σημειώστε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι σωστές και οι δύο ταυτόχρονα, καθώς η μία δεν αποκλείει την άλλη.


1. Ο παραγωγός του νυχτολούλουδου που αγοράσατε, του είχε δώσει άφθονο αζωτούχο λίπασμα με σκοπό να μεγαλώσει γρήγορα το φυτό, να γεμίσει φύλλα και κλαδιά ώστε να πουληθεί. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί και να μην ανθίσει φέτος. Επίσης, για να μπορέσει να «κρατηθεί» η πλούσια βλάστηση, έχει ανάγκη από άφθονα ποτίσματα γι' αυτό και το νυχτολούλουδο μαραίνεται μόλις εκτεθεί στον δυνατό ήλιο. 
2. Το φυτό βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα γεμάτη με ρίζες και το χώμα δεν κρατάει αρκετό νερό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το μεταφυτεύσετε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα «εξωτερικού χώρου». 


Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ποτίζετε  το νυχτολούλουδο όποτε στεγνώνει το χώμα του και να το μεταφέρετε σε άλλη θέση μόνον όταν θα είστε σίγουρος ότι μπορεί να κρατηθεί εκεί χωρίς να μαραίνεται. Μεταφυτεύστε το σε μεγαλύτερη γλάστρα αν είναι πολύ μικρή η δική του, αλλά μην του δώσετε κάποιο λίπασμα τώρα. 
Δηλαδή, ο σκοπός σας είναι να διατηρήσετε το νυχτολούλουδο όλο το καλοκαίρι και το χειμώνα έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχετε ένα φυτό μεγάλο και δυνατό. Την επόμενη άνοιξη πια θα του δώσετε κάποιο λίπασμα φτωχό σε άζωτο και πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο ώστε να γεμίσει με άνθη το επόμενο καλοκαίρι. 


Σχετικά με το νυχτολούλουδο ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά: 
Νυχτολούλουδο
Κάποιος ρώτησε 7. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

2 σχόλια:

  1. ΑΣΠΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ; ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΣΓΟΥΡΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άσπρα στίγματα είναι μέσα στο φύλλο ή επάνω του; Και η μελίγκρα, μεταξύ άλλων, κάνει τα φύλλα «σγουρά». Βλέπετε μελίγκρες επάνω τους;

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.