Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κάποιος ρώτησε 11. Γιατί μαραίνεται το νυχτολούλουδο;

Ένας αναγνώστης του ιστολόγιου αυτού αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το νυχτολούλουδό του: 

«Αγόρασα ενα νυχτολούλουδο πριν ένα μήνα και το μόνο που γίνεται είναι να ψηλώνει συνεχώς! Το έχω στη βεράντα αλλά δεν το «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Του άλλαξα θέση για να το «βλέπει» ο ήλιος και μετά από μισή ώρα λύγισαν όλα τα κλαδιά του και το γύρισα αμέσως στην παλιά του θέση και συνήλθε. Πώς γίνεται να το χτυπάει ο ήλιος 8 ώρες χωρίς να λυγίζει, ώστε να το βοηθήσει να ανθίσει;»

Νυχτολούλουδο
Νυχτολούλουδο, Cestrum nocturnum (φωτ. Τ.Α.)


Τα νυχτολούλουδα (Cestrum nocturnum) συνήθως δεν ανθίζουν τόσο νωρίς, αλλά απ΄τα μέσα του Ιουλίου και μετά. Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μυρίσετε τα άνθη του κατά το τέλος του Αυγούστου. Όμως είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα και μπορώ να σκεφτώ δύο εξηγήσεις για αυτό. Σημειώστε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι σωστές και οι δύο ταυτόχρονα, καθώς η μία δεν αποκλείει την άλλη.


1. Ο παραγωγός του νυχτολούλουδου που αγοράσατε, του είχε δώσει άφθονο αζωτούχο λίπασμα με σκοπό να μεγαλώσει γρήγορα το φυτό, να γεμίσει φύλλα και κλαδιά ώστε να πουληθεί. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί και να μην ανθίσει φέτος. Επίσης, για να μπορέσει να «κρατηθεί» η πλούσια βλάστηση, έχει ανάγκη από άφθονα ποτίσματα γι' αυτό και το νυχτολούλουδο μαραίνεται μόλις εκτεθεί στον δυνατό ήλιο. 
2. Το φυτό βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα γεμάτη με ρίζες και το χώμα δεν κρατάει αρκετό νερό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το μεταφυτεύσετε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα «εξωτερικού χώρου». 


Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ποτίζετε  το νυχτολούλουδο όποτε στεγνώνει το χώμα του και να το μεταφέρετε σε άλλη θέση μόνον όταν θα είστε σίγουρος ότι μπορεί να κρατηθεί εκεί χωρίς να μαραίνεται. Μεταφυτεύστε το σε μεγαλύτερη γλάστρα αν είναι πολύ μικρή η δική του, αλλά μην του δώσετε κάποιο λίπασμα τώρα. 
Δηλαδή, ο σκοπός σας είναι να διατηρήσετε το νυχτολούλουδο όλο το καλοκαίρι και το χειμώνα έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχετε ένα φυτό μεγάλο και δυνατό. Την επόμενη άνοιξη πια θα του δώσετε κάποιο λίπασμα φτωχό σε άζωτο και πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο ώστε να γεμίσει με άνθη το επόμενο καλοκαίρι. 


Σχετικά με το νυχτολούλουδο ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά: 
Νυχτολούλουδο
Κάποιος ρώτησε 7. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

35 σχόλια:

  1. ΑΣΠΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ; ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΣΓΟΥΡΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άσπρα στίγματα είναι μέσα στο φύλλο ή επάνω του; Και η μελίγκρα, μεταξύ άλλων, κάνει τα φύλλα «σγουρά». Βλέπετε μελίγκρες επάνω τους;

      Διαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΕ.
    ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ.ΕΙΝΑΙ ΩΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ,ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΩ
    4-5 ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ ΝΕΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ.ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ....ΖΩΗΡΕΨΕΙ 'Η ΚΟΙΝΩΣ...ΤΑ ΕΠΑΙΞΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού βλέπετε νέα μπουμπούκια τότε μην ανησυχείτε. Για να βάλατε το νυχτολούλουδο μέσα στο σπίτι υποθέτω ότι θα έχει πολύ κρύο στην περιοχή σας. Όμως γιατί το κλαδέψατε και μάλιστα τόσο νωρίς;

      Διαγραφή
    2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΕ.
      ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΜΟΥ ΔΕΝ.....ΕΒΓΑΛΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 4-5 ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ,
      ΠΡΟ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ,ΕΜΕΙΝΕ.....ΤΟ ΚΛΑΔΕΨΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ???

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά!
      Δεν νομίζω ότι το πρόωρο κλάδεμα ήταν από μόνο του η αιτία της ζημιάς. Πώς είναι ο χώρος στον οποίο βάλατε το φυτό το χειμώνα; Πότίζονταν εκεί; Πώς ήταν ο εξωτερικός στον οποίο το τοποθετήσατε;

      Διαγραφή
    4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ,ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΙΖΑ ΟΤΑΝ...<ΘΥΜΟΜΟΥΝ!!
      ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ,
      ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΩΝΙΑΣ(ΚΑΤΕΡΙΝΗ)
      Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΖΩ ΕΞΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ,ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑ.ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ,ΤΟ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΩΝ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ.ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΣ,ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ...ΥΓΡΕΣ.
      ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ.

      Διαγραφή
    5. Χρόνια πολλά!
      Τον επόμενο χειμώνα θα το βάλετε σε εσωτερικό χώρο φωτεινό μακριά από πηγές θερμότητας όπως είναι το καλοριφέρ, η σόμπα κ.λπ.
      Ξύστε με το νύχι τον φλοιό του φυτού. Αν από κάτω βλέπετε κάτι πράσινο, σημαίνει ότι το φυτό είναι ακόμη ζωντανό.
      Ποτίστε όταν με την αφή διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    6. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/4/18 15:45

    Καλησπέρα σας...εδώ κ δύο χρόνια που έχω μετακομίσει κ έχω φέρει μαζί Μ το νυχτολούλουδο δεν αναπτύσσεται κανονικά ...λίγα φύλλα ...κάνα άνθος κ μετά τα κάτω φύλλα αρχίζουν κ μαραίνονται..έχω δοκιμάσει φάρμακα αλλά τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ δώστε μου μερικές πληροφορίες:
      Μπορείτε να μου περιγράψετε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται; Για παράδειγμα, έχει ήλιο όλη τη μέρα; Το χτυπά ο άνεμος; Είναι σε γλάστρα ή στο χώμα;
      Τι φροντίδες του παρέχετε; Τι φάρμακα δώσατε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος4/4/18 20:23

    γειά σας , το δικό μου νυχτολούλουδο δε λέει να βγάλει νέα φύλλα .. έχει μείνει με τα κλωνιά του γυμνά κ οι άκρες τους ξεραίνονται , το υπόλοιπο βέβαια δείχνει πράσινο. είμαι κοντά στη θάλασσα κ γενικά παρατηρώ μια καθυστέρηση στην βλάστηση γενικότερα , το είχα σε βορεινή μεριά το χειμώνα αλλά δεν έκανε κ φοβερά κρύα εφέτος , να ελπίζω ; ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου φαίνεται απίθανη η καθυστέρηση. Με το λίπασμα, που θα πρέπει να βάλετε σε όλα σχεδόν τα φυτά σας αυτή την έποχη, θα το δείτε και αυτό να βλαστάνει. Απ' ό,τι καταλαβαίνω το φυτό είναι σε γλάστρα. Μήπως είναι η ώρα να το βάλετε σε μεγαλύτερη; Αν πάλι αυτό είναι αδύνατο, αλλάξτε το επιφανειακό χώμα με καινούργιο..

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και χρόνια πολλά ! Αγόρασα περισυ ένα νυχτολούλουδο το φύτεψα στον κήπο , έβγαλε πολλά φύλλα κ μεγάλωσε χωρίς όμως να βγάλει κανένα άνθος όλο το καλοκαίρι .Τον χειμώνα ήταν έξω αλλά κράτησε όλα του τα φύλλα κ συνέχισε να μεγαλώνει , τις τελευταίες μέρες άρχισε να κιτρινίζει τα φύλλα του (παλιά και νέα ) .Τι μπορεί να συμβαίνει ; Ο ήλιος το χτυπάει από το πρωί έως τη μια το μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά!
      Τα φύλλα που δεν έπεσαν το χειμώνα θα πρέπει να πέσουν κάποια στιγμή. Βλέπετε να χαλάνε και τα νεαρά, μικρά, πράσινα φύλλα; Αν ναι, ελέγξτε τι κάνετε με το πότισμα ή τη στράγγιση του νερού. Μήπως μαζεύεται πολύ νερό στις ρίζες; Έχετε υπ' όψη ότι το νυχτολούλουδο θέλει ηλιόλουστη θέση. Δηλαδή φωτισμό απ΄τον ήλιο τουλάχιστον 8-10 ώρες τη μέρα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  7. καλησπέρα σας ! Μόλις γυρίσαμε από διακοπες και το νυχτολουλουδο μας εχει μαραμένα φύλλα και στο πιατάκι της γλάστρας είχε παρα πολύ νερό! τι μπορεί να συμβαίνει;Ο ήλιος το βλέπει απο το πρωι ως το μασημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η πρώτη σας δουλειά είναι να αδειάσετε το πιάτο από το νερό επειδή αυτό το νερό που λιμνάζει εκεί είναι η αιτία του προβλήματος. Θα χρειαστεί να βάλετε μεγαλύτερο πιάτο. Τοποθετήστε μέσα στο πιάτο κάποιο στήριγμα ώστε η γλάστρα να μην ακουμπάει στον πυθμένα του πιάτου. Το στήριγμα μπορεί να είναι οτιδήποτε από 3-4 χαλίκια μέχρι τα ειδικά μεταλλικά ή πλαστικά «ποδαράκια».
      Υποθέτω ότι ποτίζετε με αυτόματο πότισμα, αν ο σταλάκτης του νυχτολούλουδου είναι ρυθμιζόμενος, ελέγξτε τη ροή του. Μάλλον έβγαζε περισσότερο νερό απ' όσο χρειάζονταν το φυτό.
      Σκεφτείτε μήπως πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να μεταφυτεύσετε το νυχτολούλουδο σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η τωρινή μάλλον έχει γεμίσει ρίζες.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος23/9/18 12:59

    ειναι φθινόπωρο και του εχω βαλει λιπασμα για ανθοφορια ,διοτι δεν εχει βγαλει απο τοτε που το αγορασα λουλουδι , τωρα ομως πεφτουν τα φυλλα και κιτρινιζουν απο τις ακριες και καποια πεφτουν . Τι πρεπει να κανω για να διατηρηθει και να ανθοφορισει . Ειναι σε μεγαλη γλαστρα και ειναι ψηλο το εχω στηριξει σε ενα ξυλακι ψηλο και το εχω δεσει για να ειναι σα μποουκετο ενωμενα τα κλαδια . Του εχω βαλει λιγο κομποστ και το σκαλιζω το χωμα που και που Το εδαφος στην γλαστρα ειναι παντα νωπο Αυτα και Ευχαριστω εκ των προτέρων για τις συμβουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν επιλέξετε να βάζετε κομπόστ και όχι λίπασμα θα πρέπει να ανανεώνεται το κόμποστ όταν δείτε ότι αρχίζει να εξαφανίζεται από τη γλάστρα. Επίσης, διορθώστε το πότισμα. Δώστε νερό μόνον όποτε διαπιστώστε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Προσέξτε, στεγνό και όχι νωπό! Το λίπασμα ανθοφορίας μοιάζει με την αποταμίευση, το δίνουμε τώρα για να δράσει αργότερα.
      Αν υποθέσουμε ότι το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει και δεν έχουμε άλλο καλοκαίρι μπροστά μας, τότε δεν θα το δείτε να ανθίζει φέτος. Θα πρέπει να περιμένετε το καλοκαίρι του 2019 για να δείτε τα άνθη του.
      Δεν χρειάζεται να σκαλίζετε το χώμα. Απλώς να αφαιρείτε τυχόν αγριόχορτα.
      Για το λίπασμα σε γλαστρικά φυτά διαβάστε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.com/2013/03/blog-post_9388.html.
      Το ίδιο άρθρο θα το βρείτε και πατώντας το κουμπί ΛΙΠΑΣΜΑ στο πάνω μέρος της σελίδας κάτω από τον τίτλο του μπλογκ.
      Το δέσιμο «σαν μπουκέτο» νομίζω ότι το καταλαβαίνω. Αν είναι πολύ σφιχτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος12/6/19 11:02

    Καλη σας μερα..εχω ενα νυχτολουλουδο εδω κ ενα μηνα στη βεραντα κ μονο ψηλωνει.Ειναι κατω απο τεντες κ δν εχει πολυ ηλιο θα ανθισει?...επισης εχω βιολογικη ακτοβοζινη για τις γαρδενιες μου,μπορω να το χρησιμοποιησω για το νυχτολουλουδο κ αν ναι σε τι ποσοτητα?....Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν θα ανθοφορήσει. Η αλήθεια είναι ότι το νυχτολούλουδο θέλει ηλιόλουστη θέση. Η βιολογική ακτιβοζίνη είναι ένα λίπασμα κατάλληλο για όλα τα καλλωπιστικά. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τη δοσολογία της, θα πρέπει να διαβάσετε τη συσκευασία της.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/6/19 10:27

      Σας ευχαριστω

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος31/7/19 16:08

    Καλησπερα...εχω ενα νυχτολουλουδο φορτωμενο μπουμπουκια!! Ξαφνικα το τελευταιο διαστημα τα φυλα κιτρινιζουν κ πεφτουν.Πηρα δυο αρωστα φυλα σημερα κ τα πηγα σε γεωπονο κ τα κοιταξε με ενα μεγεθυντικο φακο.Μου ειπε οτι εχει προσβληθει απο τευρανυχο κ μου εδωσε ενα σκευασμα που λεγεται ACARAMIK ULTRA 1,8 EC.Moυ ειπε να του κανω στην κυριολεξια μπανιο μ'αυτο διαλυμενο σε νερο τις μεσημεριανες ωρες κ να το επαναλαβω σε 3 μερες.Εκανα ακριβως οτι μου ειπε,θα εκτιμουσα ιδιαιτερα ομως κ τη δικη σας γνωμη κ συμβουλη!...σας ευχαριστω πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό είναι ένα ακαρεοκτόνο και είναι κατάλληλο για καλλωπιστικά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο. Εφ όσον εφαρμόστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τηρήθηκαν οι κανόνες ασφάλειας τότε όλα έγιναν όπως πρέπει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/8/19 14:53

      Δας ευχσριστω πολυ ελπιζω να το σωσω!!!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος8/9/19 18:50

    Το νυχτολούλουδο μου φέτος δεν έχει ανθίσει λέτε να φταίει οι αλλαγές του καιρου? Έδεσσα μενω και ζέστη είχε από τον Αύγουστο κ μετά... Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Θα σας γράψω για ποιούς λόγους δεν ανθίζει και εσείς δείτε ποιός ή ποιοί ταιριάζουν στην περίπτωσή σας:
      Λάθος στο κλάδεμα. Το ανοιξιάτικο κλάδεμα έγινε αργά και έτσι τα τμήματα που περιείχαν τις καταβολές των ανθέων αφαιρέθηκαν. Εφ όσον δεν επαναληφθεί το λάθος η ανθοφορία την επόμενη χρονιά θα γίνει κανονικά.
      Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Παρουσιάζεται συχνά σε γλαστρικά νυχτολούλουδα. Το πρόβλημα διορθώνεται με λίπανση.
      Έλλειψη χώρου για να αναπτυχθεί το φυτό. Παρουσιάζεται σε γλαστρικά νυχτολούλουδα που είναι για χρόνια στην ίδια γλάστρα. Διορθώνεται με μεταφύτευση.
      Κακό πότισμα.
      Υπερβολική αζωτούχος λίπανση. Αυτή ευνοεί τη βλάστηση έναντι της ανθοφορίας.

      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/10/19 10:15

      Κ ναι το νυχτολούλουδο ανθίζει!!! Πειράζει όμως που είναι Οκτώβρης και σιγά θα χαλάσει ο καιρός?

      Διαγραφή
    3. Ωραία! Ο χειμώνας έρχεται, που λένε και στο Game of Thrones. Δεν μπορείτε να τον καθυστερήσετε, μπορείτε όμως να προστατεύσετε το νυχτολούλουδο από το κρύο και την παγωνιά. Όταν το θερμόμετρο πλησιάζει τους 3-5 C θα βάζετε τη γλάστρα σε εσωτερικό χώρο φωτεινό, μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ, σόμπες.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/10/19 13:49

      Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

      Διαγραφή
  12. Γεια σας , έχω ένα νυχτολούλουδο σε μια γλάστρα ,που φύτρωσε τυχαία κ δεν ήξερα τι φυτό ήταν μέχρι που άρχισε να βγάζει λευκά ανθάκια που μοσχοβολανε κ ανθίζουν τα βράδια ! Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι το ποτισμα. Πώς θα μπορέσω να διατηρήσω το φυτό τον χειμώνα ? Ευχαριστώ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Είστε τυχερός, αλλά φαίνεται ότι τα πάτε καλά με το πότισμα. Το κύριο πρόβλημα είναι η ανύπαρκτη αντοχή του στο κρύο και στην παγωνιά. Όταν το θερμόμετρο πλησιάζει το 0 C χρειάζεται προστασία ή ακόμη και μεταφορά σε εσωτερικό χώρο, σε θέση φωτεινή μακριά από πηγές θέρμανσης. Για τα ... υπόλοιπα, όπως πότισμα, λίπανση κ.λπ. δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Διαβάστε όμως και την σχετική ανάρτηση, στην αρχή της σελίδας.
      Καλή συνέχεια. Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σας. Το πότισμα του νυχτολούλουδου πρέπει να γίνεται στο χώμα της γλάστρας ή να βάζω νερό στο πιάτο και να τραβάει όσο χρειάζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Να ποτίζετε στο χώμα της γλάστρας όποτε διαπιστώνετε, με την αφή, ότι το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.