Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Γαλάζιο, καλοκαιρινό πλουμπάγκο

Πλουμπάγκο
Πλουμπάγκο (φωτ. Τ.Α.)

Το πλουμπάγκο (Plumbago auriculata) δεν έχει καμία σχέση με το λουμπάγκο. Είναι ένα φυτό με μακριά, μαλακά κλαδιά, κάτι μεταξύ αναρριχώμενου και θάμνου. Δηλαδή αν ακουμπήσει σε έναν τοίχο ή το δέσουμε σε ένα καφασωτό θα σταθεί· αν το αφήσουμε να «πάει» όπου θέλει θα καλύψει σχετικά μεγάλη επιφάνεια. Ευδοκιμεί σε γλάστρα και μάλιστα είναι όμορφο αν αυτή είναι ψηλή ώστε τα κλαδιά του να κρέμονται γύρω της.
Στη βόρειο Ελλάδα και στα ορεινά της νότιας δεν μπορεί να «σταθεί» το χειμώνα λόγω της παγωνιάς. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να πάθει μικροζημιές αν τύχει και χιονίσει. Το τοποθετούμε σε ηλιόλουστη θέση, ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα του, οπωσδήποτε συχνότερα το καλοκαίρι. Το λεγόμενο «χώμα εξωτερικού χώρου» είναι κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρα ενώ στον κήπο φυτέψτε το όπου σας αρέσει αρκεί το έδαφος να στραγγίζει καλά. Φυτεύεται όλο το χρόνο ακόμη και το κατακαλόκαιρο αν του εξασφαλίσουμε τακτικά ποτίσματα στην αρχή. Λίπασμα (πλήρες) του δίνουμε την άνοιξη. Αν έχει μεγαλώσει πολύ και μας φαίνεται ακατάστατο του κάνουμε ένα «γερό» κλάδεμα νωρίς την άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών.
Αν το χώμα του στραγγίζει καλά, αν δεν το ξεχάσουμε απότιστο, αν είναι σε ηλιόλουστη θέση και προστατευμένη από την παγωνιά, τότε ξενοιάστε! Δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Το βρίσκουμε ανθισμένο απ' τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.