Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Η μαύρη κορυφή της ντομάτας

Στα αντικείμενα σφαιρικού σχήματος το πάνω και το κάτω είναι σχετικές έννοιες. Αν βρεθείς στον Βόρειο Πόλο θα είσαι στην κορυφή; Και αν βρεθείς και στο Νότιο, που θα βρίσκεσαι; Η ντομάτα έχει και αυτή ένα σχεδόν σφαιρικό σχήμα όμως η κορυφή της είναι ξεκάθαρο που βρίσκεται. 
tomato
Άνθη ντοματιάς (φωτ. Τ.Α.)

tomato
Νεαροί μικροί ακόμη καρποί ντομάτας (φωτ. Τ.Α.)
Γίνεται το λουλούδι, μετά αυτό γονιμοποιείται και σχηματίζεται ο καρπός. Μικρός στην αρχή, γέρνει απ' το βάρος του προς το έδαφος στη συνέχεια και έτσι η κορυφή του, δηλαδή το τμήμα του που πριν «έβλεπε» τον ουρανό, τώρα είναι στραμμένο στο χώμα. Όταν αυτό ακριβώς το τμήμα του καρπού μαυρίζει, μην ψάχνετε να βρείτε μυστήρια έντομα και ύπουλους μύκητες που επιτέθηκαν στον λαχανόκηπό σας. 
Η μαύρη κορυφή της ντομάτα (φωτ. Τ.Α.)

Το μαύρισμα της κορυφής της ντομάτας ή «κηλίδωση της κορυφής» οφείλεται συνήθως στην έλλειψη ασβεστίου απ' το έδαφος και κατά συνέπεια από το φυτό σας. Κάντε ένα πέρασμα απ' το κοντινότερο γεωπονικό κατάστημα και ζητήστε κάποιο σκεύασμα που περιέχει ασβέστιο για να διορθωθεί το πρόβλημα στις επόμενες ντομάτες. Δυστυχώς όσες χάλασαν δεν πρόκειται να επανέλθουν.Την επόμενη χρονιά όμως, εμπλουτίστε το χώμα σας με ασβέστιο πριν ξεκινήστε την καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.