Άνοιξαν οι πρώτες φρέζιες της χρονιάς. Είναι μέσα σε μια γλάστρα, παρέα με μια μπουγκανβίλια και θα μείνουν ανθισμένες για 1 μήνα τουλάχιστον.
Τα πρώτα λουλούδια άνοιξαν. |
Ένα φθινόπωρο, πριν 4-5 χρόνια, φύτεψα στη γλάστρα αυτή 2-3 βολβούς φρέζιας. Σήμερα η γλάστρα είναι σχεδόν γεμάτη από λουλούδια. Μάλιστα, κάθε τόσο, στις αρχές του καλοκαιριού βγάζω μερικούς βολβούς απ’ το χώμα και τους μεταφέρω αλλού για να αραιώσουν κάπως. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι αναγνώστες αυτών εδώ των γραμμών δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις φρέζιές μου, και πολύ καλά κάνουν.
Όμως αν θέλετε και εσείς να γεμίσουν τα παρτέρια και οι γλάστρες σας από φρέζιες ή άλλα βολβώδη φυτά, τότε κάντε το εξής:
Όταν «τελειώσουν» τα λουλούδια κόψτε το κοτσάνι τους απ’ τη βάση του. Φυσικά αν μαζεύετε τα άνθη για το ανθοδοχείο δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι περισσότερο. Συνεχίστε να ποτίζετε κανονικά τους βολβούς, όποτε το χρειάζονται, μέχρι να κιτρινίσουν εντελώς τα φύλλα τους. Αυτό για τις φρέζιες γίνεται κάποια στιγμή στην αρχή του καλοκαιριού. Μ΄ αυτό τον τρόπο την επόμενη χρονιά θα έχετε περισσότερα λουλούδια και την μεθεπόμενη ακόμη περισσότερα.
Έρχονται κι άλλα τις επόμενες μέρες. |
Να και η εξήγηση: Οι βολβοί, τα ριζώματα, οι κόνδυλοι, είναι όργανα μέσα στα οποία τα φυτά αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Είναι όμως και πολλαπλασιαστικά όργανα. Όταν ένα βολβώδες φυτό, όπως είναι η φρέζια, φτιάχνει σπόρους χρησιμοποιεί θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα στο βολβό, με συνέπεια ο τελευταίος να λεπταίνει, να αδυνατίζει με άλλα λόγια. Αν εμείς κόψουμε τα λουλούδια, το φυτό δεν μπορεί να φτιάξει σπόρους για να αναπαραχθεί, οπότε ο βολβός μένει «χοντρούλης» και δυνατός. Μάλιστα για να πετύχει το φυτό την αναπαραγωγή του, την επιβίωση του είδους δηλαδή, δίπλα στον παλιό βολβό εμφανίζονται νέοι. Αυτοί, μαζί με τον παλιό φυσικά, είναι που θα μας δώσουν κι άλλα λουλούδια την επόμενη άνοιξη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους για να έχουμε και αλλα άνθη; Να τους φυτεψουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μπορείτε να μαζέψετε τους σπόρους. Ομως αν έχετε κοντά άλλες φρέζιες με άλλο χρώμα άνθους, τότε δεν θα γνωρίζετε τι χρώμα θα έχουν τα άνθη των φυτών που θα πάρετε από τη σπορά. Αν θέλετε να πάρετε φρέζιες από σπόρο δεν θα πρέπει να κόψετε τα λουλούδια τους.
Διαγραφήοι φρεζιες μου βγαλαν καποια φυλλα εδω κι αρκετο καιρο πριν πιασουν τα δυνατα κρυα Οκτωβριο η Νοεμβριο δεν θυμαμαι ακριβως.Επειτα σταματησαν και στο ενα γλαστρακι εχουν αρχισει να χαλανε κιολας τα φυλλα.Τι να περιμενω στη συνεχεια η τι μπορω να κανω.Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να έχουν μόνον φύλλα αυτή την εποχή είναι κάτι φυσιολογικό. Ομως το ότι χαλάνε τα φύλλα δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά. Αν όταν λέτε «δυνατά κρύα» εννοείτε θερμοκρασίες λίγο κάτω απ' το 0, τότε δεν ευθύνεται το κρύο για τα χαλασμένα φύλλα. Οι φρέζιες αντέχουν λίγο περισσότερο. Διαβάζω όμως ότι τουλάχιστον ένας βολβός είναι φυτεμένος σε «γλαστράκι». Αν αυτό είναι μικρό, δηλαδή έχει διάμετρο 10-12 εκ. περίπου, τότε δεν αρκεί για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό. Μεταφυτεύστε σε μεγαλύτερο. Μια τρίτη αιτία για να χαλάνε, είναι το υπερβολικό νερό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πότισμα, στη βροχή ή σε κακή στράγγιση της γλάστρας. Τέλος, έχετε υπ' όψη πως οι φρέζιες δεν τα βγάζουν πέρα μέσα στο σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω κάτι απ' όλα αυτά να ταιριάζει με την περίπτωσή σας και να το διορθώσετε.
Καλή συνέχεια.
Αν θέλετε ενημερώστε με για το αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ
Εγω τις αγορασα με το γλαστρακι ανθισμενες και δεν ξερω ποσοι ειναι οι βολβοι.Ειναι δυο γλαστρακια με 17m διαμετρο.Δεν τα επιανε η βροχη γιατι ηταν κατω απο φαρδυ μπαλκονι εγω αρχισα να τις ποτιζω αφου ειδα τα φυλλα.Προσεχα το χωμα να εχει στεγνωσει καλα και τις μετεφερα απο το βορεινο μπαλκονι στο ανατολικο.Μεσα στο σπιτι δεν τις ειχα ποτε.Λυπαμαι που δεν ειδα το σχολιο σας νωριτερα.Αν πιστευετε οτι κατι θα αλλαξει με τη μεταφυτευσηνα το κανω αμεσως γιατι η κατασταση τους παραμενει σταθερα χαλια.Ευχαριστω για την επικοινωνια.Περιμενω το σχολιο σας.Χρυσα
ΔιαγραφήΑπ' ό,τι καταλαβαίνω μάλλον θα πρέπει να τις βάλετε σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα. Όμως τι εννοείτε όταν γράφετε: «η κατάστασή τους είναι σταθερά χάλια»;
ΔιαγραφήΑυτή την εποχή θα πρέπει να έχουν μόνον μερικά φύλλα. Τουλάχιστον στις δικές μου δεν έχουν αρχίσει ακόμη να σχηματίζονται μπουμπούκια. Αν βλέπετε κάποια φύλλα να χαλάνε προσπαθείστε να θυμηθείτε το εξής: έπεσε η θερμοκρασία στην περιοχή σας κάτω από τους -5 ή -6 C; Αν ναι, τότε η ζημιά μπορεί να οφείλεται στην παγωνιά. Αν όχι, οι φρέζιές σας θέλουν λίγο χώρο και τροφή για να μεγαλώσουν. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα θα τους δώσει και τα δύο.
Περιμένω νέα σας.
Στο ενα γλαστρακι τα λιγα φυλλα που εβγαλε εχουν ξεραθει τελειως και πεσαν χωρις να εχει βγαλει τιποτα νεο ενω το αλλο εχει περισσοτερα φυλλα απο τα οποια τα μισα ειναι πρασινα αλλα πεσμενα κατω και τα αλλα μισα κιτρινα και ξερενονται χωρις επισης να εχουν βγει καθολου νεα.Πειτε μου επισης τι χωμα να ζητησω για τη μεταφυτευση.Και παλι ευχαριστω.
ΔιαγραφήΖητήστε ένα χώμα «εξωτερικού» χώρου. Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγα σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα στον πυθμένα της γλάστρας. Οι φρέζιες που είναι ακόμη πράσινες έχουν ακόμη ελπίδες να αναπτυχθούν. Οι άλλες, αν δεν έχουν σαπίσει οι βολβοί τους, θα αναπτυχθούν αργότερα.
ΔιαγραφήΘα κανω οτι μου ειπατε και θα σας ενημερωσω για το αποτελεσμα.Μακαρι να μπορεσω να τις σωσω.
ΔιαγραφήΠεριμένω νέα σας
ΔιαγραφήΚατα τη μεταφυτευση βρηκα και το προβλημα.Ηταν δυο γλαστρακια μαζι το εξωτερικο ηταν διακοσμητικο χωρις τρυπες αποστραγγισης.Ετσι ενω εγω ποτιζα και απο πανω φαινοταν οτι το χωμα ειναι στεγνο απο τη μεση και κατω κρατουσε το νερο και δε στεγνωνε καθολου.Ορισμενοι βολβοι ηταν χαλασμενοι.Τους υπολοιπους τους μεταφυτευσα.Δεν τους εχω ποτισει καθολου.Θα πρεπει να ποτισω και με τι συχνοτητα;
ΔιαγραφήΟταν μια γλάστρα είναι μέσα σε κασπό για να την ποτίσουμε πρέπει να τη βγάλουμε από εκεί, να ποτίσουμε και μετά να αφήσουμε λίγη ώρα τη γλάστρα να στραγγίσει πριν την ξαναβάλουμε μέσα στο κασπό. Διαφορετικά εμφανίζονται προβλήματα όπως αυτό που αντιμετωπίσατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ο κανόνας για το πότισμα δεν αλλάζει: θα δίνετε νερό μόνον όποτε το χώμα είναι στεγνό. Για τη συχνότητα κανείς δεν μπορεί να σας δώσει κάποια οδηγία επειδή μόνο εσείς μπορείτε να ξέρετε πότε στεγνώνει το χώμα. Δείτε τις Συχνές Ερωτήσεις στο πάνω μέρος του μπλογκ.
Καλή συνέχεια.
Για πρωτη φορα αγορασα σημερα μια φρεζια με υπεροχο αρωμα, πως μπορω να την εχω και του χρονου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταφυτεύστε σε ένα μεγαλύτερο το γλαστράκι μέσα στο οποίο βρίσκεται τώρα η φρέζια. Όταν το λουλούδι χαλάσει θα κόψετε το στέλεχός του. Θα συνεχίσετε να ποτίζετε το φυτό μέχρι να κιτρινίσουν τα φύλλα. Τότε θα διακόψετε το πότισμα. Το φύλλα θα ξεραθούν και το φυτό θα χαθεί. Το φθινόπωρο όταν δείτε να βγαίνει μέσα από το χώμα η νέα βλάστηση του βολβού θα αρχίσετε πάλι να ποτίζετε, όμως πολύ αραιά για να μην σαπίσει ο βολβός.
ΔιαγραφήΠάντως για να έχετε πολλές και φτηνές φρέζιες θυμηθείτε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο να αγοράσετε βολβούς φρέζιας με χρώματα της αρεσκείας σας και να τους φυτέψετε τότε.
Σε ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα κ.Ανδριτσόπουλε, είμαι παλια μαθήτριά σας από τα σεμινάρια στο Δ.Κηφισιάς.Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, η φρέζια, αφού ανθίσει , κάνει σπόρους.. αυτούς τους σπόρους μπορώ να τους φυτέψω και τι θα μου δώσουν , θα φτιάξουν βολβό?????Ευχαριστώ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που συναντιόμαστε εδώ.
ΔιαγραφήΝαι, οι σπόροι θα δώσουν φυτά και στη βάση καθενός απ' αυτά θα σχηματιστεί ο βολβός. Όμως το χρώμα του άνθους που θα δώσουν τα προερχόμενα από σπόρους φυτά δεν ξέρουμε τι χρώμα άνθους θα έχουν.Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως δεν αφήνουμε τις φρέζιες να σποριάσουν.
καλημέρα.Εχω αφήσει πλέον μόνο τους βολβούς στο χώμα.Το ερώτημά μου είναι, όλο αυτό το διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν θα ποτίζω καθόλου το χώμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη στιγμή που τα φύλλα έχουν κιτρινίσει εντελώς θα σταματήσετε να ποτίζετε μέχρι να δείτε ξανά σημάδια βλάστησης. Δηλαδή, θα δείτε να βγαίνει απ' το χώμα η κορυφή ενός φύλλου. Αυτό συνήθως γίνεται προς το τέλος του Σεπτέμβριου ή και τον Οκτώβριο.
ΔιαγραφήΗ άλλη σας επιλογή είναι να βγάλετε τους βολβούς προσεκτικά απ' το χώμα και να τους αποθηκεύσετε μέσα σε μια χαρτοσακούλα σε χώρο σκοτεινό και ξηρό. Κρατήστε τους εκεί μέχρι τα μέσα ή το τέλος του Σεπτέμβριου και τότε φυτέψτε τους ξανά. Πριν την αποθήκευση καθαρίστε τους απ' τα χώματα χωρίς να τους πλύνετε για να μην έχουν υγρασία. Η εξαγωγή των βολβών απ' το χώμα γίνεται αφού ξεραθούν τελείως τα φύλλα τους.
Καλησπερα κ. Ανδριτσοπουλε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα δωσει σημασια στις φρεζιες σας ? Μα φυσικα αυτοι που δεν τις ξερανε ποτε και που βρεθηκαν να εχουν, οπως εγω που τυχαια πηρα 3 ανθισμενες γλαστρες και αφου χαρικα τα διαφορα χρωματα τους, αρχισα να σκεφτομαι το πως θα τις εχω και την επομενη χρονια. Βρηκα την σελιδα σας και για πολλα αλλα φυτα ακομη εδω και καιρο. Τωρα ομως μια και ηδη εχω βγαλει τους βολβους, θελω να σας κανω 2 ερωτησεις.
1. Εκτος απο τους βολβους που ειναι μονοι τους, υπαρχουν και οι μανες βολβοι που πανω τους ειναι ακομη κολλημενοι μικροτεροι βολβοι. Αν τους αφαιρεσουμε, θα χαλασουν ? Θα τους ξαναφυτεψω τελος Σεπτεμβριου στο παρτερι του ακαλυπτου. Εκει ειχα μεταφυτεψει τις φρεζιες οταν τις πηρα.
2. Τους σπορους που μαζεψα, πως μπορω να τους καλλιεργησω ? Πότε δηλαδη να τους φυτεψω ?
Ειναι πανεμορφα λουλουδια και η φυτεψη θα γινει ανακατεμενη. Ολα τα χρωματα μπερδεμενα.
Πρωτη χρονια που ασχοληθηκα με λουλουδια, κυριως βολβους (10 διαφορετικα λουλουδια) και πιστευω για αρχαριος τα πηγα καλα.
Οι γνωσεις και η βοηθεια σας, βοηθαει και εμας τους αρχαριους.
Ευχαριστω !
Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση όμως εκεί που βρισκόμουν δεν είχα πρόσβαση σε υπολογιστή.
Διαγραφή1. Αυτοί οι μικροί βολβοί-παιδιά θα μεγαλώσουν σιγά-σιγά μέσα στο χώμα και θα δώσουν άνθη, φύλλα και νέους βολβούς τις επόμενες χρονιές. Φυτέψτε το «συγκρότημα» των μεγάλων βολβών μαζί με τους μικρούς όπως είναι κολλημένοι μεταξύ τους.
2. Δεν ξέρω από τι είδους φυτά προέρχονται οι σπόροι που μαζέψατε. Αν είναι σπόροι φρέζιας μπορείτε να τους σπείρετε αφού τους μουλιάσετε μέσα σε νερό για 24 ώρες. Φυτρώνουν περίπου 4 εβδομάδες μετά τη σπορά. Όσο για την εποχή σποράς δεν ξέρω τι ακριβώς να σας πω. Μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο είτε νωρίς την άνοιξη ανάλογα με το κλίμα της περιοχής σας. Αν ο χειμώνας είναι ήπιος μπορείτε να σπείρετε το φθινόπωρο, διαφορετικά περιμένετε την άνοιξη. Μην σας φανεί παράξενο αν δεν πάρετε άνθη την πρώτη χρονιά, συμβαίνει και αυτό μερικές φορές με τη φρέζια.
Αν έχετε απορίες, περιμένω τις ερωτήσεις σας.
Το 1ο ερωτημα ηταν για να μην κανω λαθος και χαλασω τους βολβους μια και ειναι "συγκροτημα" οπως το λετε εσεις. Το σιγουρο ειναι οτι με τον καιρο θα αποκοπουν μονοι τους .
ΔιαγραφήΣτο 2ο ερωτημα, ναι ειναι απο τις φρεζιες που ειχα. Τωρα οσον αφορα το κλιμα (δυτ.Μακεδονια), εχουμε καπως βαρυ χειμωνα με αρκετους βαθμους κατω απο το μηδεν, οποτε συμφωνα και με την απαντηση σας, σκεφτηκα να φυτεψω τους μισους τωρα τον Σεπτεμβρη και τους υπολοιπους τον Μαρτιο. Σκεφτηκα και την περιπτωση να τους βαλω σε φυτοδοχειο, το τελαρο δηλαδη που εχει πολλες θεσεις για σπορους και να το εχω καπου μεσα στο σπιτι.
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Ιορδανης
1. Ακριβώς.
Διαγραφή2. Το τελάρο με τις θήκες σποράς είναι καλή ιδέα. Τοποθετήστε το σε έναν χώρο φωτεινό και ποτίζετε πολύ προσεκτικά για να αποφύγετε σαπίσματα.
Πάντως αν μιλάμε για περιοχές της δυτ. Μακεδονίας σαν την Φλώρινα ή τα ορεινά γύρω απ' την Καστοριά, τότε οι βολβοί από φρέζιες και τουλίπες είναι καλύτερα να φυτευτούν την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο. Αν το χώμα παγώνει οι βολβοί κινδυνεύουν να χαλάσουν.
Πριν 2 ημερες πηγα μια εκδρομη στο βουνο της περιοχης μου και ανακαλυψα πως υπαρχουν διαφορα αγρια βολβωδοι,οπως ναρκισσοι,ανεμωνες ,κυκλαμινα,ιριδες,ζουμπουλια,γαλανθοι,μιγκε ,μουσκαρι,νεραγκουλες και φεζιες (παρ'ολο που καταγονται απο την Νοτια Αφρικη).Μου εκανε εντυπωση πως γινεται να φυονται ολα αυτα τα φυτα της Μεσογγειου μονο σε μια περιοχη συγκεντρωμενα.Μολις αντιλιφθηκα οτι υπαρχουν μαζεψα μερικα φυτα απο καθε ειδος και τα μεταφυτεψα στον κηπο ποια ειναι η φροντιδα που χρειαζονται(θεση φυτεματος,λιπανση,ποτισμα,κλπ.)Τα βολβωδει ειναι απο τα αγαπημενα μου φυτα και μολις τα αντιλιφθηκα οτι υπαρχουν και μολις τα μαζεψα ξετρελαθηκα.Θελω να διευκρινισω οτι τα αγρια κυκλαμινα που ειναι ανθισμενα αυτη την εποχη ειναι πιο χαμηλα και με λιγοτερα ανθη απο του εμποριου κατι αναλογο παρατηρισα και σε σχεδον ολα τα φυτα δηλαδη οτι εχουν μικροτερο μεγεθος σε σχεση με του εμποριου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο «μυστικό» είναι, να πετύχει κανείς να έχει στον κήπο του τις ίδιες συνθήκες (φωτισμός, έδαφος, θερμοκρασία περιβάλλοντος, υγρασία εδάφους και ατμόσφαιρας) με αυτές που επικρατούν στον τόπο καταγωγής των φυτών.
ΔιαγραφήΩσο για τις συνθηκες ειναι σχεδον ιδιες.οπως και στον βιοτοπο τους γιατι δεν φυονταν σε μεγαλο υψομετρο,αυτα που φτονταν στγν σκια οπως ο ναρκισσος,το μιγκε και το κτκλαμινο με σχετικα υψιλη υγρασια τα εβαλα σε σχετικα ομοια θεση ,ενω τα ζοτμπουλια,οι κροκοι,οι φρεζιες ,οι ιριδεςκαι οι νεραγκουλες δυονταν σς μερη με λιγη υγρασια στο χωμα και μεγαλγ ηλιοφανεια ετσι τα εβαλα σε σχετθκη θεση.Τα φυτα λογω του οτι ειναι αγρια θελουν καποια φροντιδα οπως ειναι η λιπανσγ κλπ.ή επειδη ειναι αγρια εχουν συνηθισει δτην ελλειψη φροντιδας και στην.ατιμελιση.Ποσδοκω τα φυτα μοτ να προσαρμοστουν στο περιβαλλον του κηπο μου και να πολλαπλασιαστοτν
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φυτά συνηθίζουν στην έλλειψη φροντίδας τόσο όσο συνήθισε και ο γάιδαρος του Χότζα στην πείνα. Δηλαδή, δεν συνηθίζουν. Όμως πολλά απ' αυτά έχουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα σε ποικιλία συνθηκών.
ΔιαγραφήΤα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών. Αυτό ισχύει το ίδιο τόσο για τον κήπο όσο και για την εξοχή. Ένα απ' αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στο έδαφος. Μπορώ να «μαντέψω» πως ήταν περίπου το έδαφος εκεί που ήταν τα άγρια φυτά, όμως δεν μπορώ να κάνω καμία υπόθεση για τον χώρο που τα φυτέψατε. Έτσι δεν μπορώ να σας πω τι λίπασμα να δώσετε. Ίσως μια μικρή δόση από κάποιο πλήρες λίπασμα μετά την ανθοφορία τους, να ήταν μια καλή επιλογή. Εξ άλλου στο προηγούμενο μήνυμά σας γράψατε ότι δεν είναι πολλές μέρες που τα φέρατε στον κήπο σας, άρα ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να δίνετε λίπασμα.
Δεν αναφερομαι για τωρα αλλα για λιγο αργοτερα για παραδειγμα τον Φλεβαρη -Μαρτη.Εγωλεω πως τα αγρια επειδη εχουν αναπτυχθει και πολλαπλασιαστει σε εδαφος με λιγα θρεπτικα συστατικα και ετσι δεν χρειαζονται καθολου λιπανση ή ελαχιστη σε σχεση με του εμποριου που αν δεν τα λιπανεις δεν αναπτυσονται τοσο καλα.Στο εδαφος του κηπου μου ριχνω που και που λιγο κοπρια ή κομποστ και τα φυλλα που πεφτουν αυτη την εποχη και σαπιζουν.Κατι αλλο εγω ειμαι 16 χρονων και θα ηθελα να σπουδασω γεωπονικη ,τι με συμβουλευετε να κανω?Επισεις στην σχολη υπαρχει ιδικευση .Θελω να μαθω τα παντα οτι Ξερετε για το ΓΠΑ.Ποιες επαγγελματικες προοπτικες εχει?Πως μπορω να ασχοληθω επαγγελματικα?
ΔιαγραφήΔεν είναι βέβαιο ότι είναι πάντα φτωχό το χώμα στο οποίο φυτρώνουν αυτοί οι «άγριοι» βολβοί. Για παράδειγμα, το κυκλάμινο φυτρώνει σε φτωχά άγονα εδάφη αλλά το μιγκέ και οι ρεναγκούλες φυτρώνουν σε πιο γόνιμα χώματα. Πιστεύω ότι με μια μικρή δόση από κάποιο γενκής χρήσης λίπασμα στην αρχή της βλάστησης των βολβών ή μετά την ανθοφορία τους, θα είστε εντάξει.
ΔιαγραφήΝα σας πω τώρα δυο λόγια για τη Γεωπονική: Μία ιδιαιτερότητα που έχει αυτή η σχολή είναι τα πάρα πολλά μαθήματα με ποικιλία αντικειμένων. Δηλαδή υπάρχουν μεταξύ άλλων, η Βοτανική και η Στατιστική, η Φυσιολογία των Φυτών αλλά και η Εδαφολογία, η Γεωργία αλλά και Οικονομικά, η Τεχνολογία Τροφίμων και η Εντομολογία, Υδραυλική, Μηχανολογία, Λαχανοκομία και ένα σωρό ακόμη. Με άλλα λόγια στη Γεωπονική μόνο Θρησκευτικά και Αρχαία δεν θα κάνετε.
Η μεγάλη ποικιλία έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Το μειονέκτημα είναι απλό: πολλά μαθήματα, πολλά έργαστήρια, πολλές ώρες. Με άλλα λόγια η σχολή είναι δύσκολη. Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα. Τα πολλά διαφορετικά μαθήματα που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, δεν σ' αφήνουν να βαρεθείς. Μπορεί ένα απ' όλα τα μαθήματα να μην σ' αρέσει αλλά θα υπάρχουν άλλα δέκα με ενδιαφέρον. Τα διαφορετικά μαθήματα σε οδηγούν σε πολλά διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά αντικείμενα.
Σε γενικές γραμμές έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές επειδή πάντα θα υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι προοπτικές αυτές είναι ακόμη καλύτερες για κάποιον που αγαπά αυτό που κάνει.
Για τις ειδικεύσεις του ΓΠΑ είναι σίγουρο ότι στην ιστοσελίδα του θα βρείτε πολύ περισσότερα απ' όσα μπορώ να σας πω. Το κλίμα που επικρατούσε στην Γεωπονική όταν σπούδαζα ήταν πολύ καλό, οικογενειακό σχεδόν.
Οι συμβουλές μου είναι οι εξής:
1. Κάντε ό,τι πρέπει για να περάσετε μέσω των Πανελλαδικών στη σχολή που θέλετε. Ξέρω καλά ότι είναι πολύ ενοχλητικό να πρέπει να διαβάσεις ένα σωρό μαθήματα και ακόμη πιο ενοχλητικό να πρέπει να πεις ό,τι ξέρεις μέσα σε 3 ώρες μόνο. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα τώρα. Σκεφτείτε το όλο θέμα ως εξής: δίνω κάτι για να πάρω κάτι που θέλω. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να πάει στον κινηματογράφο θα πληρώσει εισιτήριο.
2. Φροντίστε ώστε τελειώνοντας, με το καλό, τις σπουδές σας να ξέρετε καλά αγγλικά και ίσως μία δεύτερη ξένη γλώσσα. Θα σας χρειαστούν για να μπορέσετε αφ ενός να εξειδικεύσετε τις σπουδές σας και αφ ετέρου για να μπορείτε να εργαστείτε οπουδήποτε στον κόσμο.
Ευχαριστω παρα πολυ για τις πληροφοριες και τις συμβουλες σας.Καταλαβαινω οτι η γεωπονικη εχει μαθηματα γεωπονικης φυσεως οπως η βοτανικη η φυσιολογια φυτων ,αλλα τα υπολοιπα μαθηματα οπως η στατιστικη κ.α, ποιος ο λογος να υπαρχουν αφου δεν χρησιμευουν σχεδον καθολου.Η γεωπονικη σχολη ειναι 5 χρονια νομιζω?Εσεις με συμβουλευετε για να περασω θα πρεπει να διαλεξω γιανα δωσω στις πανελλαδικες μαθηματικα ή βιολογια ειμαι σε μεγαλο δειλημα γιατι οι μισοι μου λενε το ενα και οι αλλοι το αλλο.Ειναι ευκολο να περασεις, να φοιτησεις και να αποφητισεις απο αυτην?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στατιστική χρειάζεται για να μπορέσει κανείς να καταστρώσει και να αξιολογήσει στατιστικούς πίνακες, αυτοί μπορεί να αφορούν ένα σωρό πράγματα, από την παραγωγή ντομάτας μέχρι ένα πείραμα. Δεν θυμάμε να είχε άχρηστα μαθήματα στην Γεωπονική, είχε μόνον αυτά που μου άρεσαν και αυτά που δεν μου άρεσαν.
ΔιαγραφήΝαι είναι 5 χρόνια. Όμως είναι καλύτερα να αναζητήστε σε ένα ψαχτήρι την ιστοσελίδα των Γεωπονικών σχολών και δείτε τα προγράμματα σπουδών.
Από τα δύο μαθήματα να διαλέξτε αυτό που σας φαίνετε πιο εύκολο.
Δεν είναι εύκολη σχολή, γιατί απαιτεί τακτική και καθημερινή παρουσία στα μαθήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά.
Κατι αλλο εχετε λογαρισμο στο facebook για να επικοινωνουμε?Επισεις θα βαλω λιπασμα στους βολβους μολις απανθισουν,τωρα δεν ξερω αν αυτος ο καιρος ,δηλαδη η καλοκαιρια ευνοει τους βολβους γιατι στην περιοχη που ζω η θερμοκρασια κυμαινεται απο 9-18 βαθμους Κελσιου.Δεν ξερω αν σχηματισουν ανθος γιτι δεν κανει ικανοποιοητικο κρυο και ανυσηχω για την μη ανθοφορια σε ολλανδικα βολβωδει που εχω αγορασει γιατι οπως ειναι γνωστο επειδη ειναι πιο βορεια χωρα σε σχεση με εμας κανει περισσοτερο κρυο,αλλα φετος με το El nino δεν ισχυει γιατι ειδα πως η θερμοκρασια ειναι εκει υψηλοτερη!Αυτο κανει κακο και στα οπωροφορα γιατι δεν κανουν χειμεριο ληθαργο και παρατηρισα πως οι πορτοκαλιες του θειου μου ειναι γεματες ανθη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λογαριασμό στο facebook.
ΔιαγραφήΔεν ξέρω πως θα επηρεάσει η καλοκαιρία τους βολβούς σας. Κάποιοι θα ευνοηθούν κάποιοι άλλοι όχι. Όμως σκεφτείτε ότι οι Ολλανδοί φυτεύουν τις τουλίπες την άνοιξη ενώ εμείς (στο μεγελύτερο μέρος της Ελλάδας) τους φυτεύουμε το φθινόπωρο.
Αν δεν βάλετε λίπασμα μετά την ανθοφορία θα μπορέσετε να βάλετε στην αρχή του επόμενου κύκλου βλάστησης.
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και τις συμβουλες σας.Καλες γιορτες ,καλα Χριστουγεννα και χρονια πολλα με υγεια ευτιχια και χαρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε 'σας ευχές για ό,τι καλύτερο και να πετύχετε τους στόχους σας.
ΔιαγραφήΕχω μια ζαρντινιερα γεματη βολβους,οι οποιοι μολις ανθισαν. Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κοβω τα στελεχη του φυτου με τα μπουμπουκια ετσι ωστε να τα τοποθετω σε βαζο σαν ανθοδεσμη;;θα ξαναβγαλει αλλα στελεχη το φυτο κατα τη διαρκεια της ανθοφοριας;ή θα ξαναβγαλειτην επομενη χρονια;;τις φυτεψα με σκοπο να βαζω ανθοδεσμες στο βαζο μου,αλλα αν ειναι να σταματησω την αναπτυξη του φυτου,τις λυπαμαι και δεν θελω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κόβετε μόνο τα στελέχη με τα μπουμπούκια ή τα λουλούδια. Όχι και τα φύλλα. Συνήθως κάθε βολβός δίνει ένα μόνο στέλεχος με λουλούδια κάθε χρόνο. Την επόμενη χρονιά, θα έχετε περισσότερους βολβούς και φυσικά περισσότερα λουλούδια.
ΔιαγραφήΔιαβάστε σχετικά την παρούσα ανάρτηση. Αναφέρεται στις φρέζιες αλλά με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα περισσότερα βολβώδη φυτά.
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάχνοντας για σπορά φρέζιας έπεσα πάνω στο σάιτ σας.Συγχαρητήρια για τις απαντήσεις που δίνετε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι αν μπορεί κάποιος να σπείρει και όχι να φυτεύσει βολβούς αυτήν την περίοδο.Μου δώσανε σπόρο πριν λίγες μέρες και δεν θα ήθελα να τον χαραμίσω αν δεν είναι η κατάλληλη εποχή.
Ευχαριστώ ούτως ή άλλως !
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
ΔιαγραφήΗ σπορά γίνεται άνοιξη ή φθινόπωρο, αφού μουλιάσουμε τους σπόρους για 24 ώρες μέσα σε νερό. Οι σπόροι σκεπάζονται ελαφρά με στρώμα χώματος πάχους 0,5 εκ. Ιδανική θερμοκρασία ανάμεσα στους 18 και τους 23 C. Η βλάστηση γίνεται σε ένα μήνα το πολύ.
Καλή επιτυχία
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.Τελικά έσπειρα πριν λίγες βδομάδες και μου βγήκανε πολλά φυτά !
ΔιαγραφήΟι βολβοι ομως στην φυση ενω κανουν σπορους δεν επιρεαζονται καθολου και ξανανθιζουν τις επομενες χρονιες .Πως γινεται να επιρεαζονται οι καλλιεργουμενοι βολβοι αν δεν κοψουμε τους καρπους που κανουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια ανθίζουν ξανά οι «άγριοι» βολβοί στη Φύση, όμως τα λουλούδια τους συνήθως είναι πολύ μικρότερα απ' αυτά των καλλιεργούμενων. Η διαφορά δηλαδή βρίσκεται στο μέγεθος και τον αριθμό των λουλουδιών και όχι στο αν θα ανθίσουν ξανά ή όχι. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Επιπλέον, αν πάρουμε νέα φυτά προερχόμενα από σπόρους δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το χρώμα των ανθέων τους.
ΔιαγραφήΚαλησπερα!Περισυ ειχα φυτεψει μερικους βολβους τουλιπας στον κηπο μου .Ολο το καλακαιρι τους αφησα στο χωμα και δεν τους πειραξα καθολου.Παρ'ολα αυτα φοβομουν μην σαπισουν κατα την διαρκεια του ληθαργου γιατι εκει το χωμα ποτιζοταν επειδη υπηραχαν αλλα φυτα.Σημερα λοιπον που τους ξεθαψα για να τους ελεγσω και διαπιστωσα με εκπληξη πως οχι μονο δεν επαθαν τιποτα αλλα ειχαν αναπτυχθει πιο πολυ σε μεγεθος και ειχαν δημιουργηθει και πολλοι μικροι βολβοι.Ομως τοπαραδοξο ειναι οτι οι βοβλβοι που βρισκοντουσαν στο αποτιστο μερος ολο το καλοκαιρι ηταν ολοι πολυ μικροι ,αλλοι ειχαν σαπισει και ειχαν απομεινει μονο οι θυγατρικοι βολβοι.Που μπορει να οφειλεται αυτο;Επαιξε ρολο το καλοκαιρινο ποτισμα.Επισεις μου εκανε αυτο εντυπωση δηλ. οτι καθε χρονο φυτευω τουλιπες αλλα ποτε δεν μενουν οι βολβοι δηλαδη ειτε σαπιζουν ειτε μενουν μονο οι πολυ νεοι μικροι βολβοι ειτε μικραινουν οι ειδη υπαρχοντες και λογω μεγεθους δεν ανθιζουν την επομενη χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πότισμα έπαιξε ρόλο όπως και η στραγγιστική ικανότητα του εδάφους. Οι «ολλανδικές» ποικιλίες τουλίπας εκφυλίζονται από χρόνο σε χρόνο και έτσι μετά την πρώτη χρονιά δίνουν λίγα άνθη ή κανένα. Αυτό δεν ισχύει για τα βοτανικά είδη τουλίπας τα οποία λειτουργούν όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά, δηλαδή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο.
ΔιαγραφήΔεν ξερω ποια ειναι τα βοτανικα ειδη αλλα οι τουλιπες που ειχα φυτεψει περισυ ηταν οι κοινες τουλιπες του εμποριου.Ειχα φυτεψει μαυρες τουλιπες και αλλες με αναμεικτα χρωματα.Ολες αναπτυχθηκαν κανονικα και τους εβαλα φοσφωροκαλιουχο λιπασμα μετα την ανθιση.Ξεχασα να σας πω πως μερικες τουλιπες ηταν Darwin Hybrids δεν ξερω τι σχεση εχουν με τον βιολογο Δαρβινο και αν ειναι βοτανικες ποικηλιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήDarwin hybrids είναι το όνομα μιας σειράς ποικιλιών. Εφ όσον οι βολβοί αυτοί πολλαπλασιάζονται και ανθίζουν ξανά τα επόμενα χρόνια κάνατε πολύ καλά που τοςυ δώσατε λίπασμα.
ΔιαγραφήΞεχασα να σας ρωτισω αν οι μικροτεροι θυγατρικοι βολβοι που προεκυψαν απο τους μεγαλυτερους ανθισουν και ανπτυχθουν κανονικα μετα απο 2-3χρονια και αν θα εγληματιστουν στο περιβαλλον του κηπου μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφ όσον όλα κυλίσουν φυσιολογικά και οι βολβοί δεν είναι απ' αυτούς που εκφυλίζονται θα τους δείτε να πολλαπλασιάζονται και να ανθίζουν.
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ!Για τις πληροφοριες και συμβουλες.
ΔιαγραφήΓεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας συγχαίρω για την εξαιρετική δουλειά σας!
Θα ήθελα να μάθω εάν μπορώ να φυτέψω βολβούς φρέζιας και τον Ιανουάριο.
Μένω σε περιοχή με κρύους (όχι παγωμένους) χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Μπορείτε να τους φυτέψετε όμως έτσι όπως φαίνεται να πηγαίνει ο φετινός χειμώνας πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένετε λίγες εβδομάδες και να τους φυτέψετε προς τις αρχές του Φεβρουαρίου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ θερμά για τη βοήθειά σας! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις μετακόμισα (επιτέλους!) σε σπίτι με κήπο, και πίστευα πως θα έπρεπε να περιμένω το φθινόπωρο για να φυτέψω τους βολβούς. Πολύ καλά νέα, λοιπόν! :-)
Καλησπέρα σας. Εγώ έχω φρεζιες που δεν βγάζουν άνθη!! Κάτι κάνω λάθος.εχουν ήδη κιτρινησει τα φύλλα τους.. Κ οι άλλες δίπλα τώρα βγαίνουν αλλά η άκρη του φύλλου είναι κίτρινη. Είναι στη γλάστρα αυτή 3-4 χρόνια. Δεν βγάζω τους βολβούς... Όταν φυτρώνουν ποτίζω.. Έπισης βγήκε το φυτό τον Οκτώβριο.. Δεν είναι πολύ νωρίς γ φρεζιες ?? Τότε τις φυτευουμε κανονικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να μου περιγράψετε τον χώρο που βρίσκονται και τις συνθήκες του; Είναι στον ήλιο ή δεν είναι, κάθε πότε ποτίζονται κ.λπ.
ΔιαγραφήΔεν είναι περίεργο που η βλάστηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Το ζήτημα όμως είναι να βρούμε τι είναι αυτό που τις εμποδίζει να ανθίσουν.
Φρέζιες, τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισσοι, κρόκοι, ανεμώνες, νεραγκούλες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήρα κι εγώ βολβούς "που φυτεύονται το Φθινόπωρο", για να τους βάλω στον κήπο, ν' ανθίσουν την Άνοιξη, αλλά κατοικώ στην Καστοριά και διάβασα για τον παγετό...
Μήπως να τους κρατήσω γι' αργότερα; Ή να τους φυτεύσω τώρα σε ζαρντινιέρες, που θα τις κρατήσω σε εσωτερικό δροσερό χώρο και αργότερα να τους μεταφυτεύσω;
Τί θα με συμβουλεύατε;
Σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα αυτούς τους βολβούς τους φυτεύουμε το φθινόπωρο. Πιθανόν αυτό να μην ισχύει για περιοχές με παγετούς αργά την άνοιξη. Δεν γνωρίζω να σας πω τι ισχύει για την Καστοριά και επιπλέον υποθέτω ότι η άνοιξη θα έρχεται λίγο νωρίτερα δίπλα στη λίμνη συγκριτικά με τον Απόσκεπο, για παράδειγμα, και ακόμη πιο νωρίς συγκριτικά με το Βίτσι. Προσωπικά, αν βρισκόμουν στη θέση σας θα ρώταγα στη γειτονιά.
ΔιαγραφήΠροσέξτε το εξής: ο κίνδυνος δεν είναι μήπως παγώσουν οι βολβοί το χειμώνα, έτσι κι αλλιώς θα είναι αρκετά εκατοστά μέσα στο χώμα, αλλά μήπως χαλάσουν από χιόνια και πάγους την άνοιξη όταν έχουν βλαστήσει ή πάνε να ανθίσουν.
Ευχαριστώ για την άμεση και διαφωτιστική απάντηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να το ρισκάρω, αφού μένουμε στο Μαυροχώρι (δίπλα στη λίμνη) και η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν έχουμε μεγάλες παγωνιές όσο προχωράει ο Μάρτης.
Θα το τολμήσω λοιπόν και, αν κάτι δεν πάει καλά, θα μου γίνει μάθημα.
Αν όμως πετύχει... σας χρωστάω φωτογραφίες!
(και κέρασμα φυσικά, αν σας φέρει ο δρόμος από τα μέρη μας)
Ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΔεν ξέρω τι γίνεται στην Καστοριά όμως εδώ στην Αττική είναι ακόμη καλοκαίρι. Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη να φύγουν και οι «ουρές» του καλοκαιριού και μετά φυτέψτε.
Περιμένω τις φωτογραφίες.
Γειά σας, μένω σε βόρεια περιοχή της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου τον χειμώνα επικρατούν θερμοκρασίες από -6 έως 6 βαθμούς για 1-2 μήνες, συχνά με χιονοπτώσεις. Θα ήθελα να φυτέψω βολβούς φρεζιας στον κήπο ως τέλος Οκτώβρη, αλλά φοβάμαι μήπως πάθουν ζημιά από το συνεχόμενο κρύο του χειμώνα και την υγρασία/παγετό. Θα ήταν προτιμότερο να φυτέψω αρχές Φεβρουαρίου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το χρόνο σας!
Ναι θα ήταν καλύτερο αυτό.
ΔιαγραφήΓειά σας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγόρασα βολβούς φρεζια ανοιξιάτικης φύτευσης. ... έκανα καλά ; Αν τους φυτέψω τώρα πότε θα ανθίσουν ;
Συνήθως οι φρέζιες, και άλλοι βολβοί, φυτεύονται την άνοιξη σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Αν τους φυτέψετε τώρα θα ανθίσουν προς το τέλος Μαΐου. Καλή επιτυχία!
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΚύριε Ανδριτσόπουλε, γεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈιχα φρέζιες μια φορά που μύριζαν κανονικά.
Έδωσα από δω, έδωσα από κει. Δε φανταζόμουν οτι κάποια μέρα θα υπάρχουν μόνο Ολλανδικές! Και τώρα έχω μείνει με φρέζιες που ελάχιστα μυρίζουν. Πού μπορώ να βρω τις φυσιολογικές (Αφρικάνικες δε λέγονται;) Σας ευχαριστώ.
Π. Παπουτσής
Απ όσο ξέρω στην αγορά υπάρχουν αρωματικές ποικιλίες. Συνήθως πωλούνται το φθινόπωρο επειδή τότε τις φυτεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, όμως μπορεί να τις βρείτε και τώρα την άνοιξη. Διαφορετικά θα πρέπει να βρείτε κάποιον φίλο ή γνωστό που έχει αρωματικές φρέζιες στον κήπο ή τη βεράντα του και το καλοκαίρι, όταν ξεραθούν τα φύλλα, να βγάλετε μερικούς βολβούς και να τους φυτέψετε αργότερα στον δικό σας χώρο.
ΔιαγραφήΟι βολβοί φρέζιας που πωλούνται στην ελληνική αγορά είναι διαφόρων ποικιλιών που διαφέρουν μεταξύ τους, στο χρώμα, στην αρωματική δύναμη και σε άλλα χαρακτηριστικά. Απ' όσο ξέρω όλοι αυτοί οι βολβοί παράγονται στην Ολλανδία ή σε άλλες περιοχές της Γης από Ολλανδικούς οίκους. Με αυτό θέλω να σας πω ότι η περιοχή καταγωγής ενός φυτού μπορεί να μην έχει σχέση με την περιοχή όπου καλλιεργείται. Έτσι, είδη «άγριας» φρέζιας υπάρχουν στην αφρικανική αλλά υπάρχουν και στην ελληνική χλωρίδα. Οι «ήμερες», καλλιεργούμενες ποικιλίες φρέζιας προέρχονται από βελτιώσεις των «άγριων» ειδών και καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Έτυχε να είναι ολλανδικοί οι οίκοι (εταιρείες) που ασχολούνται με την παραγωγή αυτών των καλλωπιστικών.
Πληρέστατη πληροφόρηση!
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ.
γεια σας κι απο μενα αντωνης τ'ονομα μου. προβλημα με τις φρεζιες καθε χρονο. εχω 4 ζαρτινιερες στην ταρατσα του πρωτου οροφου μαζι με πολλα αλλα λουλουδια.περιοχη περιστερι.συνηθως πετανε νοεμβριο και ξεκιναω ποτισματα σε σκεπασμενο χωρο.αρχες ανοιξης τις βγαζω ανοιχτα στη ταρατσα.οταν ξεκιναν τα φυλλα ολα καλα καταπρασινα. στην συνεχεια ομως αρχιζουν να αποκτουν καφε στιγματα που πυκνονουν με το περασμα του χρονου και την ανοιξη εχουν σχεδον ξερανει τα φυλλα και τα λουλουδια βγαινουν χαλια.ακομα και οι καινουργειες που ειναι δευτερης χρονιας το καναν.μου μιλησαν για μυκητες φυλων για μυκητες εδαφους αλλα λυση δεν μου δωσαν [εκτος απ αυτον που μου ειπε πεταξετες δεν αξιζει τον κοπο] εμενα ομως με χαλαει να χανω τα λουλουδια μου και να βαζω συνεχεια καινουργεια.μπορεις να βοηθησεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αλήθεια ότι η «φασαρία» της εφαρμογής ενός μυκητοκτόνου για 4 μόνο ζαρντινιέρες είναι μεγάλη. Δοκιμάστε το εξής: Προς την αρχή του καλοκαιριού ή όταν τα φύλλα ξεραθούν, βγάλτε τους βολβούς από το χώμα. Καθαρίστε τους καλά από τα χώματα χωρίς να τους πλύνετε με νερό. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή κάτι παρόμοιο. Ταυτόχρονα, ξεδιαλέξτε τους και πετάξτε αυτούς που έχουν σαπίσματα ή άλλες ζημιές. Φυλάξτε τους καλούς μέσα σε χαρτοσακούλες σε χώρο στεγνό και σκοτεινό. Το χώμα μέσα στο οποίο ήταν οι βολβοί είναι άχρηστο πιά. Φυτέψτε τους το φθινόπωρο, προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο σε καινούργιο χώμα. Αν χρησιμοποιήστε τις ίδιες γλάστρες να τις πλύνετε με υγρό πιάτων. Αν κάνετε καλή διαλογή και καθαρίσετε τα χώματα θα μειώσετε σημαντικά το μόλυσμα.
ΔιαγραφήΑν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλησπέρα. Τα συγχαρητήρια μου,η αγάπη σας για τα φυτά με συνεπαίρνει!λάτρης της φρεζιας και εγώ,πρώτη χρονιά πέρυσι φύτεψαν αρκετούς βολβούς .Δεν έκοψα καθόλου τα λουλούδια και τώρα είναι σε φάση που έχουν σχηματιστεί σαν "φρούτα"Στα κλαδιά.ηθελα να σας ρωτήσω ..αυτοι είναι οι σπόροι; και πότε Πρέπει να κόψω τα στελέχη με αυτά τα 'φρούτα 'αν είναι οι σπόροι; άνοιξα ένα και είναι ακόμα χλωροι .εύχομαι να καταφέρετε να μου απαντήσετε, ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΝαι μέσα στα φρούτα είναι οι σπόροι. Το σωστό θα ήταν να κόψετε τα «κλαδιά», δηλαδή τα στελέχη των λουλουδιών, αμέσως μόλις τα τελευταία χάλασουν και να μην τα αφήσετε να εξελιχθούν σε καρπούς και σπόρους. Διαβάστε την σχετική ανάρτηση στην αρχή της σελίδας. Ο μόνος λόγος για να μην το κάνετε είναι για να μαζέψετε τους σπόρους και να τους σπείρετε κάπου αλλού.
Καλησπέρα σας, είδα που είπατε έχετε βολβούς σε γλάστρα που ήδη υπάρχει άλλο πολυετές φυτό. Όταν ξεραθεί εντελώς το εξωτερικό μέρος, που λέτε παύουμε να ποτίζουμε να αφήσουμε τους βολβούς στο χώμα, τι γίνεται με το άλλο φυτό που θα θέλει νερό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, μήπως έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτή τη μέθοδο με τους βολβούς σε μεγάλη γλάστρα που το λένε "λαζάνια", δηλαδή που βάζουν διάφορα είδη σε διαφορετικά βάθη, ανάλογα με το μέγεθος τους βολβού, και σταδιακά κάποια στιγμή υποτίθεται γεμίζει η γλάστρα με τουλίπες, νάρκισσους, κρόκους... φοβάμαι να το δοκιμάσω μην "κλαίω" τόσους βολβούς αν είναι ανυπόστατο.
Ευχαριστώ!
Γεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν «τελειώσουν» οι βολβοί θα συνεχίσετε να ποτίζετε κανονικά το πολυετές φυτό. Δηλαδή, όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό, θα ποτίζετε. Όμως έχετε υπ' όψη τα εξής:
α. Θα πρέπει να προσέχετε πολύ τη λίπανση της συγκεκριμένης γλάστρας επειδή περιέχει περισσότερα φυτά και επομένως θα χρειάζονται και αντίστοιχη τροφή.
β. Κάποια στιγμή το επιφανειακό χώμα θα γεμίσει βολβούς.
Πάμε τώρα στα «λαζάνια». Δεν το έχω ξανακούσει αυτό το όνομα. Οι βολβοί έτσι κι αλλιώς φυτεύονται σε διαφορετικό βάθος. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο βάθος έναν μεγάλο βολβό τουλίπας και έναν μικρούλη κρόκο. Αν ο δεύτερος μπει πολύ βαθιά μπορεί να μην καταφέρει να «στείλει» τον βλαστό του μέχρι την επιφάνεια. Άρα, αυτό που περιγράφετε έχει νόημα, εφ όσον βάζει κανείς τους βολβούς στο σωστό βάθος, τη σωστή χρονική περίοδο. Δηλαδή, δεν θα φυτέψουμε στην ίδια γλάστρα βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη μαζί με αυτούς που ανθίζουν το φθινόπωρο. Μήπως να κάνετε μια δοκιμή με 1-2 βολβούς από κάθε είδος ώστε να δείτε πώς πάει;
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Οι περισσότερες φρέζιες μου έκαναν σπόρο και ξεραθηκανε τα φύλλα τους.Εκοψα τους σπόρους και τους άφησα να ξεραθούν στον ήλιο με σκοπό όταν θα έρθει ξανά η εποχή τους να τους φυτέψω.Επραξα σωστά άραγε ή κατέστρεψα τους σπόρους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ 🤔🤔🤔
Γεια σας,
ΔιαγραφήΣωστά κάνατε. Επίσης, έχετε υπ' όψη ότι φρέζιες θα έχετε και από όσους νέους βολβούς μπόρεσαν να αναπτυχθούν μέσα στο χώμα.
Καλησπέρα σας. Μέχρι στιγμής έχω φυτέψει φρεζιες μόνο σε κήπο. φέτος όμως ήθελα να βάλω και σε γλάστρα. Διάβασα λοιπόν σχετικά και είδα σε κάποια άρθρα ότι συστήνεται η γλάστρα ή η ζαρτινιέρα να είναι τουλάχιστον 20εκ, ενώ σε κάποια άλλα δεν υπήρχε νύξη. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν παίζει όντως ρόλο το βάθος της γλάστρα. Εγώ συγκεκριμένα σκεφτόμουν να τοποθετήσω τις φρεζιες σε μια ζαρτινιέρα 40×20×15 (μ×π×υ). κάνει ή θα πρέπει να προμηθευτώ μεγαλύτερη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΝαι το βάθος της γλάστρας έχει σημασία. Σκεφτείτε ότι ένας βολβός φρέζιας έχει ύψος 3-4 εκ., άρα πρέπει να φυτευτεί σε βάθος 10-12 εκ. το πολύ. Επομένως μια γλάστρα με βάθος 15 εκ. είναι οριακή.
Ίσως εσείς θέλετε να φυτέψετε πιο κοντά στην επιφάνεια. Γίνεται και αυτό. Όμως έχετε υπ' όψη και το ότι όσο πιο ρηχά φυτεύουμε τόσο πιο γρήγορα βλαστάνει και ανθοφορεί ο βολβός. Άρα αν βάλουμε μερικούς από τους βολβούς, το 1/3 αυτών που έχουμε για παράδειγμα, μας σε βάθος 4 εκ., άλλο 1/3 σε βάθος 8 εκ. και τους υπόλοιπους στα 12 εκ., τότε θα δούμε να βλαστάνουν και να ανθίζουν διαδοχικά οι βολβοί μας. Άρα θα έχουμε για περισσότερες μέρες άνθη στη γλάστρα.
Σκεφτείτε τα αυτά και ίσως δείτε ότι συμφέρει να πάρετε μία πιο βαθειά ζαρντινιέρα.
Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
Καλή Χρονιά!
Καλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήφέτος (πριν 3 εβδομάδες σχεδόν) φύτεψα για πρώτη φορά βολβούς, συγκεκριμένα σπάραξις και φρέζιες. Ενώ τα σπάραξις έχουν ήδη αρχίσει να ξεμυτίζουν, οι φρέζιες τίποτα ακόμα. Είναι φυσιολογικό αυτό? Να περιμένω, ενδέχεται να βγουν αργότερα ή μάλλον κάτι πήγε στραβά και δεν θα βγουν καθόλου?
ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμβουλή σας!
Γεια σας,
ΔιαγραφήΝαι είναι φυσιολογικό. Στην Ελλάδα, κυρίως στα νότια, οι βολβοί της φρέζιας φυτεύονται το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη. Μην κάνετε κάτι άλλο συνεχίστε να ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε ότι το χώμα είναι στεγνό.
ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση σας! είμαι στην βόρεια Ελλάδα, ελπίζω να βγουν! να κάνω άλλη μια ερώτηση, αν δεν βγουν καθόλου τώρα την άνοιξη, να τους αφήσω, υπάρχει περίπτωση να βγουν το φθινόπωρο? ή να τους πετάξω και να πάρω άλλους το φθινόπωρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τον χρόνο σας!!
Γεια,
ΔιαγραφήΝα τους αφήσετε στη θέση τους.