Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά

Ο χώρος μιας γλάστρας είναι περιορισμένος, επομένως το φυτό που ζει εκεί δεν μπορεί να βρει πολλά θρεπτικά στοιχεία μέσα στο χώμα απλώνοντας τις ρίζες του. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τακτικά λίπασμα στα γλαστρικά φυτά. Κι όταν λέμε τακτικά, εννοούμε κάθε 2-3 εβδομάδες. Οι λιπάνσεις όμως σταματούν το χειμώνα και το καλοκαίρι. Τις περιόδους αυτές οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών. 
Η σύνθεση των λιπασμάτων που δίνουμε στα γλαστρικά φυτά δεν διαφέρει από αυτά που δίνουμε σε φυτά που ζουν στο χώμα. Καλό είναι όμως να διαφέρει η μορφή τους. Συγκεκριμένα, στα γλαστρικά πρέπει να δίνουμε λίπασμα είτε σε μορφή σκόνης είτε σε υγρή. Δηλαδή σε υδατοδιαλυτή μορφή. Αποφεύγουμε τα κοκκώδη λιπάσματα γιατί αφήνουν πολλά άλατα μέσα στη γλάστρα. Άρα, τα «μπλε μπαλάκια» τα βάζουμε στην άκρη για να τα δώσουμε σε όποιο φυτό μας ζει στο χώμα. 
Ως προς την ποσότητα, δεν πειράζει αν δώσουμε πια αραιή δόση από αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής του λιπάσματος. Αν όμως δώσουμε πιο πυκνή, δηλαδή περισσότερο λίπασμα, τότε μπορεί να εμφανιστούν ζημιές στα φυτά μας.  

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος27/5/15 12:11

  καλημέρα σας.Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο λίπασμα για να αγοράσω? Τώρα προλαβαίνω να ρίξω στα φυτά ή έχει περάσει η εποχή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εφ όσον πρόκειται για γλαστρικά φυτά τότε ναι μπορείτε και πρέπει να βάλετε λίπασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα «γενικής χρήσης», όπως είναι το 20-20-20 ή το 11-15-15 και άλλα. Θα βρείτε πολλά στην αγορά, διαλέξετε όποιο νομίζετε εσείς. Τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μου είναι τα οργανικά λιπάσματα γενικής χρήσης που περιέχουν και ιιχνοστοιχεία. Αυτά συνήθως έχουν διαφορετική σύνθεση από τα δύο που ανέφερα στο παράδειγμα. Ρίξτε μια ματιά ξανά στην παραπάνω ανάρτηση για να δείτε πότε τα χρησιμοποιούμε.

   Διαγραφή
 2. Αν έπεσε χρωμα μπογιάς στο χώμα επηρεάζει το φυτο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι είναι το «χρώμα μπογιάς»; Λαδομπογιά; Πλαστικό χρώμα; Κάτι άλλο;
   Για αρχή, αφαιρέστε το λερωμένο χώμα, συμπληρώστε με νεό και μετά κάνετε ένα γενναιόδωρο πότισμα ώστε να ξεπλυθεί ό,τι μπορεί να ξεπλυθεί.

   Διαγραφή
 3. Νλικη19/6/16 20:47

  η ορτανσια μου η μια βασικά εμεινε απότιστη και πήρε άσχημο χρωμα στα φύλλα και στα λουλούδοα κάτι σαν σκούρο και ξερό και εριξα λιπασμα για ορτανσίες τι άλλο να κάνω άλλα λουλούδια είναι υγιή και άλλα ημιξερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα δείτε κάποια φύλλα της ορτανσίας να ξεραίνονται, αυτά θα πέσουν. Το φυτό όμως θα μείνει.
   Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το πότισμα των φυτών σας γενικά. Θα πρέπει να τους δίνετε νερό όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα τους πάει να στεγνώσει. Λίπασμα δίνουμε σύμφωνα με όσα διαβάσατε στην παραπάνω ανάρτηση.

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.