Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά

Ο χώρος μιας γλάστρας είναι περιορισμένος, επομένως το φυτό που ζει εκεί δεν μπορεί να βρει πολλά θρεπτικά στοιχεία μέσα στο χώμα απλώνοντας τις ρίζες του. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τακτικά λίπασμα στα γλαστρικά φυτά. Κι όταν λέμε τακτικά, εννοούμε κάθε 2-3 εβδομάδες. Οι λιπάνσεις όμως σταματούν το χειμώνα και το καλοκαίρι. Τις περιόδους αυτές οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών. 




Η σύνθεση των λιπασμάτων που δίνουμε στα γλαστρικά φυτά δεν διαφέρει από αυτά που δίνουμε σε φυτά που ζουν στο χώμα. Καλό είναι όμως να διαφέρει η μορφή τους. Συγκεκριμένα, στα γλαστρικά πρέπει να δίνουμε λίπασμα είτε σε μορφή σκόνης είτε σε υγρή. Δηλαδή σε υδατοδιαλυτή μορφή. Αποφεύγουμε τα κοκκώδη λιπάσματα γιατί αφήνουν πολλά άλατα μέσα στη γλάστρα. Άρα, τα «μπλε μπαλάκια» τα βάζουμε στην άκρη για να τα δώσουμε σε όποιο φυτό μας ζει στο χώμα. 
Ως προς την ποσότητα, δεν πειράζει αν δώσουμε πια αραιή δόση από αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής του λιπάσματος. Αν όμως δώσουμε πιο πυκνή, δηλαδή περισσότερο λίπασμα, τότε μπορεί να εμφανιστούν ζημιές στα φυτά μας.  

44 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/5/15 12:11

    καλημέρα σας.Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο λίπασμα για να αγοράσω? Τώρα προλαβαίνω να ρίξω στα φυτά ή έχει περάσει η εποχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ όσον πρόκειται για γλαστρικά φυτά τότε ναι μπορείτε και πρέπει να βάλετε λίπασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα «γενικής χρήσης», όπως είναι το 20-20-20 ή το 11-15-15 και άλλα. Θα βρείτε πολλά στην αγορά, διαλέξετε όποιο νομίζετε εσείς. Τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μου είναι τα οργανικά λιπάσματα γενικής χρήσης που περιέχουν και ιιχνοστοιχεία. Αυτά συνήθως έχουν διαφορετική σύνθεση από τα δύο που ανέφερα στο παράδειγμα. Ρίξτε μια ματιά ξανά στην παραπάνω ανάρτηση για να δείτε πότε τα χρησιμοποιούμε.

      Διαγραφή
  2. Αν έπεσε χρωμα μπογιάς στο χώμα επηρεάζει το φυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι το «χρώμα μπογιάς»; Λαδομπογιά; Πλαστικό χρώμα; Κάτι άλλο;
      Για αρχή, αφαιρέστε το λερωμένο χώμα, συμπληρώστε με νεό και μετά κάνετε ένα γενναιόδωρο πότισμα ώστε να ξεπλυθεί ό,τι μπορεί να ξεπλυθεί.

      Διαγραφή
  3. Νλικη19/6/16 20:47

    η ορτανσια μου η μια βασικά εμεινε απότιστη και πήρε άσχημο χρωμα στα φύλλα και στα λουλούδοα κάτι σαν σκούρο και ξερό και εριξα λιπασμα για ορτανσίες τι άλλο να κάνω άλλα λουλούδια είναι υγιή και άλλα ημιξερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δείτε κάποια φύλλα της ορτανσίας να ξεραίνονται, αυτά θα πέσουν. Το φυτό όμως θα μείνει.
      Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το πότισμα των φυτών σας γενικά. Θα πρέπει να τους δίνετε νερό όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα τους πάει να στεγνώσει. Λίπασμα δίνουμε σύμφωνα με όσα διαβάσατε στην παραπάνω ανάρτηση.

      Διαγραφή
  4. Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι γιατί έχω μπερδευτεί με όσα διαβάζω στο διαδίκτυο. Έχω πρόσφατα (πριν μια εβδομάδα) μεταφυτευσει σε μεγάλη γλαστρα δύο ρυγχοσπερμα.διαβαζω ότι για 2-3 μήνες δεν πρέπει να τα λιπανω. Αλλού διαβάζω ότι πρέπει να λιπανω για αύξηση ριζοβολιας. Τι να κάνω για να βάλω σωστές βάσεις για αυτά; Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν σιγουρευτείτε ότι το φυτό ρίζωσε και άρχισε να απλώνει τις ρίζες του δεν έχει νόημα να βάλετε λίπασμα. Συνήθως σε ένα-δυο μήνες έχει φανεί αν πέτυχε η μεταφύτευση. Αυτά ισχύουν για τη φύτευση σε γλάστρα. Αν φυτεύατε στο έδαφος η πρακτική είναι η εξής: Στον πυθμένα του λάκκου φύτευσης βάζουμε λίγο λίπασμα. Το σκεπάζουμε με λίγο χώμα και από πάνω βάζουμε τη μπάλα χώματος του φυτού που φυτεύουμε. Ετσι οι ρίζες του δεν είναι σε άμεση επαφή με το λίπασμα και όταν αυτές μεγαλώσουν θα βρουν «τροφή».
      Αυτό που έχει νόημα και στις δύο περιπτώσεις είναι να βοηθήσετε το φυτό σας να ξεπεράσει το μεταφυτευτικό (ή το φυτευτικό) σοκ. Γι' αυτό χρησιμοποιήστε κάποιο σκεύασμα που περιέχει εκχύλισμα φυκιών όπως είναι το Ακάντιαν για παράδειγμα.
      Έχετε υπ'όψη ότι το καλοκαίρι και το χειμώνα αποφεύγουμε τις λιπάνσεις.

      Διαγραφή
    2. Θα σιγουρευτώ ότι πέτυχε η μεταφυτευση πως; Βλεποντας το φυτό να μεγαλώνει ή να ξεραίνεται; Το εκχύλισμα τώρα ή όταν φανεί οτι πέτυχε η μεταφυτευση; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω τώρα ώστε να βοηθήσω να πετύχει η μεταφυτευση; Συγγνώμη για τις ερωτήσεις ενός αδαούς, χίλια ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Αν έχει πετύχει η μεταφύτευση θα δείτε το φυτό να αναπτύσσεται. Να φτιάχνει νέα φύλλα, άνθη, βλαστούς.
      Θα δώσετε το εκχύλισμα φυκιών για να βοηθήσετε το φυτό σας τώρα ώστε να ξεπεράσει το μεταφυτευτικό σοκ. Όταν φυτεύουμε ή μεταφυτεύουμε είναι σίγουρο ότι κάποιες ρίζες σπάνε, αυτή η κατάσταση δυσκολεύει το φυτό. Οι ουσίες που περιέχουν τα εκχυλίσματα φυκιών βοηθούν τα φυτά να ξεπεράσουν τις ζημιές. Για τις οδηγίες χρήσης διαβάστε τη συσκευασία του προϊόντος που θα αγοράσατε.
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.
      Καλή επιτυχία!




      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/5/19 11:54

    Καλημέρα σας.Έχω κάποια λέιλαντ στον κήπο μου 20 ετών ,δυστυχώς παραμελημένα για πολλά χρόνια.Φέτος τα κλάδεψα αυστηρά;;ίσως λάθος;;τους έχω ρίξει δύο φορές λίπασμα εκείνο που μοιάζει με ζάχαρη.Μπορώ να τους ρίξω και άλλο;;από το ίδιο;;.κάποιο άλλο;;κάτι που να τα βοηθήσουν να πρασινίσουν πολύ τα φυλλαράκια τους;;.Βέβαια κάθε χρόνο τα ψεκάζω για τους μύκητες.Σας ευχαριστώ πολύ Ρένα από Κηφισιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Προσπαθώ να βρω πώς μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματά σας αλλά είναι δύσκολο. Απ' τη μία γράφετε ότι έχετε παραμελήσει τα λέιλαντ αλλά απ' την άλλη τα ψεκάζετε κάθε χρόνο για τους μύκητες. Αναφέρεστε σε ένα λίπασμα «που μοιάζει με ζάχαρη» αλλά δεν μου γράφετε τη σύνθεσή του. Μήπως είναι νιτρική αμμωνία; Πότε το δώσατε στα φυτά; Επίσης με ρωτάτε αν κλαδέψατε αυστηρά. Πώς να το ξέρω αυτό; Πάντως να γνωρίζετε ότι το κλάδεμα δεν είναι κάτι που χρειάζονται τα λέιλαντ. Εμείς θέλουμε να τα κλαδεύουμε για να ελέγχουμε την ανάπτυξή τους ή για να μην τα κρατήσουμε μικρά.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Το εκχύλισμα φυκιων μπορώ τώρα να το χρησιμοποιώ εν μέσω καύσωνα αφού δεν επιτρέπεται λόγω ζέστης το κανονικό λίπασμα; Και αν ναι, πόσο συχνά; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Είναι άσχετο αλλά, ευτυχώς, ακόμη δεν έχουμε συνθήκες καύσωνα. Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού επομένως, λίπασμα σε γλαστρικά φυτά θα ξαναβάλουμε το Σεπτέμβριο, όταν περάσουν οι ζέστες. Ό,τι λίπασμα κι αν είναι αυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα. Βρήκα τη σελίδα σας και πράγματικα λύνει πολλές απορίες σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση από φυτά όπως εγώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : έχω περίπου 3 μέρες όπου μεταφύτευσα δυο ρυγχοσπερματα( περίπου 1,60 m το καθένα) σε δυο διαφορετικές κεραμικεσ ζαρντινιέρες. Ευτυχώς έχω χρησιμοποιήσει το κατάλληλο χώμα. Έχω αγοράσει το λίπασμα Auxenol 5-5-9 Ενεργοποιητής Και ήθελα να ρωτήσω εάν είναι εντάξει να το χρησιμοποιήσω γιατί ειδα ότι προτείνετε το 20-20-20. Επίσης υπάρχει περίπτωση να μην πιάσει η μεταφύτευση; Και μια τελευταία ερώτηση για το πότισμα. Τώρα που είναι αρχή χρειάζεται πιο συχνό πότισμα η να ελέγχω εάν έχει στεγνώσει το χώμα ώστε να τα ποτίσω;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      1. Το λίπασμα που έχετε είναι κατάλληλο. Έγραφα το 20-20-20 επειδή είναι ένα πολύ διαδεδομένο, γενικής χρήσης λίπασμα.
      2. Κατά τη μεταφύτευση ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι να σπάσει η «μπάλα» χώματος επειδή μαζί της κόβωνται και κάποιες ρίζες. Αν αυτές είναι λίγες η ζημιά στο φυτό είναι μικρή. Αν είναι πολλές η ζημιά είναι μεγαλύτερη.
      3. Και τώρα στην αρχή θα πρέπει να ελέγχετε αν έχει στεγνώσει το χώμα για να ποτίσετε.

      Διαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Το λίπασμα θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω από τώρα; Η να περιμένω μερικούς μήνες να δω εάν έχει πιάσει η μεταφύτευση. Επίσης στις οδηγίες του λιπάσματος λέει 1-4 λίτρα σε ένα στρέμμα χώματος !!! Οι διαστάσεις τις ζαρντινιέρας μου είναι οι εξής
    Ύψος: 33cm, Μήκος: 72cm, Πλάτος: 32cm. Πόση ποσότητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε 2-3 εβδομάδες το πολύ θα ξέρετε πως πήγαν τα πράγματα. Άρα, δώστε λίπασμα μετά.
      Υπολογίστε περίπου 1 ml ανά 1 λίτρο νερού. Μην δώστε πιο πυκνό διάλυμα αλλά δεν πειράζει αν δώσετε πιο αραιό.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα και πάλι. Έχει περάσει μια εβδομάδα και έχω παρατηρήσει και στα δύο φυτά ότι έχουν κοκκινίσει αρκετά φύλλα. Επίσης τα φρέσκα πράσινα κλωναρακια που είχε ήδη το φυτό δεν έχουν μαραθεί αλλά έχουν πάρει κλήση προς τα κάτω ( σαν να μαραίνονται ). Μετά την μεταφύτευση τα έχω ποτίσω άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή. Σε λίγες μέρες θα ξέρετε τι έγινε. Το ότι κάποια φύλλα κοκκίνησαν δεν είναι σημαντικό. Όμως το ότι μαραίνονται νεαρά κλαδάκια δεν είναι καλό σημάδι.

      Διαγραφή
  10. μολις παρατήρησα ότι το φυτό έχει πάνω πολύ μικρά πράσινα ζουζουνακια και μόνο σε ένα κλαράκι βρήκα και μερικά μαύρα.
    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως είναι μελίγκρες, που είναι κάτι συνηθισμένο για την εποχή αυτή. Λίγο πιο κάτω στις Ετικέτες αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «μελίγκρα» και διαβάστε την. Πιστεύω ότι θα σας φανεί χρήσιμη.

      Διαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ πολύ! Και κάτι τελευταίο το υπόσχομαι! Παρατήρησα και πολύ λίγα ζουζούνια λευκά μικρά που μοιάζουν με σαρανταποδαρουσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να είναι αυτά. Αν θέλετε στείλτε φωτογραφία με μέιλ. Η διεύθυνσή μου είναι στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας αργά το βράδυ μπορούμε να ρίξουμε λιπασμα στα φυτά θα έχει αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος19/7/20 04:56

    Καλησπέρα σας!
    Σας "ανακάλυψα" μόλις σήμερα και είμαι κατενθουσιασμένη!
    Σγχαρητήρια για την εξαιρετική σας σελίδα και την αγάπη σας για τα φυτά που φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεστε τις πολύτιμες γνώσεις σας με όλο τον κόσμο και την ευγένεια, την υπομονή και τις αναλυτικές επεξηγήσεις με τις οποίες απαντάτε σε όλα μας τα ερωτήματα, ακόμα και τα πιο "αφελή" για έναν ειδικό.
    Θα ήθελα κι εγώ, με τη σειρά μου, να σας ρωτήσω κάτι. Μετά από τρία χρόνια, αποφάσισα και πάλι να ασχοληθώ με φυτά στο μπαλκόνι μου, καθώς οι βαρείς χειμώνες της Θεσσαλονίκης και τα βορινά μπαλκόνια με απογοήτευαν με ό,τι απέμενε την επόμενη άνοιξη.
    Αυτή τη στιγμή έχω 22 γλάστρες, άλλες με θαμνάκια και αναρριχώμενα και άλλες, μικρότερες, με λουλούδια. Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα έκανα τις μεταφυτεύσεις και, ευτυχώς, όλα πήγαν καλά, εκτός από ένα κρούσμα μελίγκρας σε μια διπλαδένια που κατάφερα να την καταπολεμήσω με 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι και 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα διαλυμμένα σε ένα λίτρο νερού (ψέκασα το φυτό 2 φορές, ανά βδομάδα).
    Στο ένα από τα φυτώρια από όπου προμηθεύτηκα κάποια φυτά, μου είπαν να τα λιπαίνω όλα με οργανικό λίπασμα από φύκια, ανά 15 μέρες, σε αναλογία: ένα καπάκι σε 10 λίτρα νερού, ακόμα και την περίοδο του καλοκαιριού. Εσείς συμφωνείτε;
    Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων για την απάντησή σας!
    Μαριέττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Για την αναλογία δεν ξέρω τι να σας πω. Θα πρέπει να διαβάσει κανείς τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία. Αν η δόση αυτή είναι πολύ αραιωμένο τότε ρησιμοποιείστε το ακόμη και τώρα. Αν είναι η κανονική δόση περιμένετε λίγες εβδομάδες να περάσει η ζέστη και βάλτε μετά. Θυμηθείτε να βάζετε λίπασμα μόνον σε ποτισμένα φυτά.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος23/7/20 05:28

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάαντησή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, νέος στο χόμπυ της κηπουρικής, με μεγάλη αγάπη για τα φυτά. χαίρομαι που βρήκα ένα blog Π ανθρώπους που το αρεσει ημη ενασχόληση.προσφατα στις γλάστρες μου βρίσκω 2 πραγματα που δεν καταλαβαίνω τι είναι.
    1) είναι κάτι κίτρινα μπιλακια που έχουν υγρό μέσα,σε διάφορα μεγέθη με μέγιστο διαμέτρου 3χιλ.
    2) κάτι μακρόστενα σκουληκακια που μοιάζουν με σαρανταποδαρούσες αλλά είναι μικροσκοπικά.
    Τα φυτά φαίνονται υγειή τα φυτά αλλά αν πρέπει να προλάβω κάτι να μην έχω κακά ξεμπερδεματα.
    Τα φυτά μου είναι μονστέρα κέντια φίκος δράκαινα και παχύφυτα
    Έχω και εικόνες αλλά δεν μπορώ να τις ανεβάσω εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Για μερικές μέρες έκλεισα τον υπολογιστή.
      Στην αρχή το μήνυμά σας είναι λίγο ... δυσανάγνωστο. Στην πλατφόρμα που υποστηρίζει το μπλογκ δεν είναι δυνατό το ανέβασμα εικόνων στα σχόλια. Αν θέλετε στείλτε μου εικόνες μέσω e-mail, θα βρείτε τη διεύθυνση στη δεξιά στήλη, επίσης μπορείτε να τις ανεβάσετε σε κάποια ιστοσελίδα που φιλοξενούν εικόνες και να βάλετε εδώ στα σχόλια τους συνδέσμους.
      Τώρα που βγάλαμε απ΄τη μέση τα διαδικαστικά, ας πάμε στα θέματα των φυτών:
      Τα κίτρινα μπιλάκια πρέπει να είναι λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης που ήταν μέσα στο χώμα που χρησιμοποιήσατε ή στο χώμα που είχαν τα φυτά όταν τα αγοράσατε.
      Τα «μακρόστενα σκουληκάκια» δεν μου θυμίζουν κάτι ανησυχητικό, όμως αν θέλετε στείλτε μια-δυο φωτογραφίες. Αυτό που με κάνουν να σκέφτομαι είναι ότι το χώμα κρατάει πολύ νερό. Ποτίζετε όταν το χώμα είναι στεγνό; Στραγγίζει το νερό του ποτίσματος από τις γλάστρες;

      Διαγραφή
    2. Η βεϊγκέλια μου ενώ ψηλώνει έχει σταματήσει να ανθίζει κι έχει τρύπες στα φύλλα. Τι μπορεί να φταίει? Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αντιμετωπίζετε δύο ζητήματα, το ένα είναι η έλλειψη ανθοφορίας και το δεύτερο είναι οι τρύπες στα φύλλα. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι πως αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
      Τα φύλλα που έχουν τρύπες έχουν χάσει το χρώμα τους ή είναι το ίδιο πράσινα όπως ήταν; Είναι νέα φύλλα ή παλιά; Έχετε ψάξει το φυτό για να εντοπίσετε κάμπιες;
      Η έλλειψη λουλουδιών μπορεί να προκλήθηκε από κακό κλάδεμα. Κλαδέψατε; Μπορεί να προκλήθηκε από έλλειψη λιπάσματος; Δίνετε; Αν ναι., τι είδους και κάθε πότε; Το φυτό είναι σε γλάστρα ή στο χώμα; Σε ηλιόλουστη θέση ή σε σκιερή;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  16. Τελικά ανακάλυψα ότι στα φύλλα έχει μικρά πράσινα σκουλήκια γι'αυτό έχουν τρύπες. Δεν την έχω κλαδεψει ακόμη φέτος την πήρα, είναι σε γλάστρα το μέρος είναι σκιερό και λιπασμα έριξα πριν 10 μέρες περίπου το (20 20 20), ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω ότι μιλάμε για τη βεϊγκέλια του αμέσως προηγούμενου θέματος. Σωστά;
      Ρωτάω επειδή ανοίξατε ένα καινούργιο θέμα όταν πατήσατε «Προσθήκη σχολίου» αντί για «Απάντηση».
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σας είχα γράψει για την βεϊγκέλια αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι την δημοσίευσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα σας ναι για την βειγκελια μιλάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά τα «σκουλήκια» πρέπει να είναι κάμπιες. Δηλαδή θα πρέπει να έχουν πόδια. Αν είναι λίγα ίσως μπορείτε να τα συλλέξετε με το χέρι. Αν όχι, τότε καταπολεμούνται με βάκιλλο Θουριγγίας. Είναι ένας μικρο-οργανισμός που βλάπτει μόνον τις κάμπιες των λεπιδόπτερων, αυτά είναι τα έντομα που γίνονται πεταλούδες στο ακμαίο στάδιο της ζωής τους. Τον βάκιλλο της Θουριγγίας θα τον βρείτε σε καταστήματα γεωργικών ειδών.
      Πάμε τώρα στο ζήτημα της ανθοφορίας. Απ' ό,τι καταλαβαίνω η βεϊγκέλα που έχετε ήταν ανθισμένη και σταμάτησε να έχει άνθη. Σωστά κατάλαβα; Αν ναι, τότε είναι φυσιολογικό αφού κάποια στιγμή η ανθοφορία σταματά.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά πατώντας «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου».

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, ναι ήταν ανθισμένη η βεϊγκέλια. Κι εγώ νόμιζα ότι κάτι έκανα λάθος κ δεν έχει άνθη. Μια ερώτηση ακόμη, κάθε πότε πρέπει να ρίχνω λίπασμα? Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αφού πρόκειται για φυτό σε γλάστρα δώστε λίπασμα υγρό ή σκόνη κάθε 3-4 εβδομάδες, όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα που δεν έχει φύλλα.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος29/1/22 14:17

    Γεια, σας ήθελα να ρωτήσω το εκχύλισμα φυκιών (algit super) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη φυτών σε γλαστρα και στο πότισμα και σαν ψεκασμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σας,
    Ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη φυτών. Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο τρόπος χορήγησης. Όμως θα τον βρείτε γραμμένο επάνω στη συσκευασία του Algit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος31/1/22 13:58

    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.