Όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς αλλά έχουν ελαιόδεντρα κοντά τους, τώρα την άνοιξη, μπορούν να τα κλαδέψουν. Μ' αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν την ανθοφορία και την γύρη, επομένως. Όμως τα δέντρα δεν θα δώσουν καρπούς.
Το κλάδεμα δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, μειώνουμε όλα τα κλαδιά το ίδιο κατά το 1/3 ή το 1/4 του μήκους των. Μοιάζει δηλαδή, με το κλάδεμα που κάνουμε σε μπορντούρες από θάμνους ή μικρά δέντρα. Φυσικά αυτό δεν είναι κλάδεμα με σκοπό την ανθοφορία, αλλά την αποφυγή της.
Αφαιρούμε δηλαδή από τα κλαδιά, εκείνο το τμήμα τους που θα έδινε τα άνθη και τις ελιές αργότερα. Από αυτή την άποψη μοιάζει με το κλάδεμα της μουριάς.
Σίγουρα είναι κρίμα να εμποδίζει κανείς την παραγωγή ελιάς, όμως το ζήτημα της αλλεργίας αφορά κυρίως δέντρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια πόλεων.
Οι ελιές που παράγουν αυτά, είναι αβέβαιο αν μπορούν να φαγωθούν ή να δώσουν λάδι καθώς πρέπει να ελέγξει κανείς αν περιέχουν στο εσωτερικό τους βλαβερές ουσίες για την υγεία. Ουσίες που προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τη γενική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων.
εκτός από τα άνθη, μπορεί και τα φύλλα της ελιάς να προκαλέσουν αλλεργία κατά τους καλοκαιρινούς μήνε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σίγουρα κάποιος αλλεργιολόγος γιατρός θα ξέρει περισσότερα για το θέμα αυτό.
ΔιαγραφήΗ καθυστέρηση στην απάντηση οφείλεται στις διακοπές του Αυγούστου.
Χαίρετε κ συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βαμβακαδα στην ελιά σε γλαστρα που ξεκίνησε άνοιξη κ ακόμα φαίνεται στα κλαδιά ενώ την εχω πλύνει αρκετα βλαπτει τον άνθρωπο κ τα μικρά παιδια; το φυτό θα πεθανει; τι προτείνετε να κάνω ως ερασιτέχνης; έχω την ελιά 10 έτη σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι κ φτάνει υψος 1.70. Ευχαριστώ πολύ
Γεια σας,
ΔιαγραφήΗ βαμβακάδα δεν είναι πρόβλημα για τον άνθρωπο. Είναι περίεργο που δεν έχει φύγει με το πλύσιμο. Συνήθως, αρκεί να ρίξει κανείς νερό με πίεση για να ξεπλυθεί. Πώς την πλένετε;