Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Γαρδένια 1. Φροντίδες και πότισμα

Να έχεις μια γαρδένια στη βεράντα ή την αυλή σου είναι προνόμιο. Και θέλει και κάποια προσπάθεια. Δεν αντέχει στο κρύο, την ενοχλεί η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος είναι εχθρός της. Παρ' όλες τις δυσκολίες είναι φυτό που το αγαπούν πολλοί και προσπαθούν να το έχουν κοντά τους. 
Προσωπικά, για να καταφέρω να έχω μία γαρδένια τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω χαλάσει άλλες 3 τουλάχιστον. Πάντα έκανα κάτι λάθος.

Γαρδένια

Το χειμώνα, αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από 7-8 C, την κρατάμε σε χώρο φωτεινό χωρίς κεντρική θέρμανση. 
Το καλοκαίρι την προστατεύουμε απ' τον ήλιο. 
Απ' την άνοιξη μέχρι τον Ιούλιο και ξανά το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, της δίνουμε λίπασμα μια φορά το μήνα. 
Την άνοιξη μπορεί να χρειαστεί και σίδηρο ενώ οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε το νου μας για προσβολές από μελίγκρες και κοκκοειδή. 
Κοκκοειδή έντομα στη γαρδένια
Αν η γαρδένια βρίσκεται σε χώρο που αερίζεται καλά, το πρόβλημα των κοκκειδών θα είναι μειωμένο. (φωτ. Τ.Α.)
Για τις μελίγκρες δείτε, καταπολέμηση μελίγκρας. Με τα κοκκοειδή τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά ο θερινός πολτός ή άλλα εντομοκτόνα σε συσκευασίες κατάλληλες για ερασιτεχνική χρήση είναι αποτελεσματικά.

Το πότισμα της πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Θέλει νερό, καθώς δεν αντέχει πολύ στην ξηρασία, αλλά θέλει και χώμα που στραγγίζει άριστα. Το ιδανικό είναι να διατηρούμε το χώμα της ελαφρά νωπό. Η απάντηση στο ερώτημα: «κάθε πότε ποτίζω τη γαρδένια;» είναι μία: «ποτίζουμε όταν με την αφή καταλάβουμε ότι το χώμα έπαψε να είναι ελαφρά νωπό». Δείτε σχετικά και εδώ
Εκ πείρας μπορώ να πω ότι, οι πιο συνηθισμένες ζημιές οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα. Αμέσως μετά έρχονται οι ζημιές από την ξηρή ατμόσφαιρα και τελευταίες οι ζημιές από έλλειψη λιπάσματος. 

Όταν τα φύλλα της γαρδένιας είναι ξερά στην άκρη τους, υπάρχει πρόβλημα από υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα. Πέρα από κάποιους ψεκασμούς με νερό λίγα μπορούμε να κάνουμε. Εξ άλλου είναι πρόβλημα που δεν θα «σκοτώσει» τη γαρδένια. 

Όταν τα φύλλα της γαρδένιας μαυρίζουν στην άκρη τους και το μαύρισμα αυτό επεκτείνεται σιγά-σιγά σε όλο το φύλλο, μάλλον ποτίζουμε υπερβολικά. 

Δείτε γιατί μπορεί να μην ανθίζει μια γαρδένια πατώντας, εδώ
Δείτε αν κλαδεύεται η γαρδένια πατώντας, εδώ



201 σχόλια:

  1. Γειά σας . Αγόρασα μια γαρδένια και μία ορτανσία . Είναι όμορφα . Σήμερα πρόσεξα ότι εκανα το λάθος να αφήσω τα πιατάκια τους με νερό για μέρες ,είμαι άσχετη με καλλιέργειες φυτών . .τ α αδειασα τα έπλυνα, επλυνα και το μπαλκόνι , μυρίζει ασχημα ακόμα . Τι πρέπει να κάνω τώρα ώστε να προλάβω μην μου καταστραφούν απο αυτό το λάθος μου .Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στο πιάτο τοποθετήστε μία βάση έτσι ώστε η γλάστρα να μην ακουμπά απ' ευθείας στην επιφάνεια του πιάτου. Η βάση μπορεί να είναι μία απ' αυτές που πωλούνται στο εμπόριο αλλά μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να κρατήσει τη γλάστρα λίγο πιο ψηλά απ' το πιάτο. Δηλαδή, βότσαλα, μερικά πλαστικά καπάκια αναψυκτικών κ.ά. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα πιάτα που έχετε με κάποια λίγο μεγαλύτερα.
      Κατά τα άλλα, αναζητήστε στο μπλογκ αυτό οδηγίες για το πότισμα, τις οποίες θα βρείτε στο επάνω μέρος του πατώντας στο «κουμπί» Συχνές Ερωτήσεις. Ακόμη, στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρείτε την επικεφαλίδα ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Εκεί μέσα αναζητήστε την Ορτανσία και τη Γαρδένια, πατήστε εκεί για δείτε ό,τι υπάρχει στο μπλογκ αυτό σχετικό με τη φροντίδα αυτών των φυτών.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ .Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα .

      Διαγραφή
  2. Γεια σας, εχω μια γαρδενια στο χώμα εδω και τρία χρονια και δεν εχει πάθει τιποτα, μάλιστα χωρίς καμμιά υποβοήθηση!Το θεμα ειναι οτι ο χώρος που την εχω ειναι περιορισμένος κ θελω κάποια κλαδιά να τα κατευθύνω προς άλλη πλευρά, το οποίο μπορει να σημαινει κλάδεμα. Η ερώτηση ειναι εάν γινεται αυτο ποια εποχή ειναι η καλύτερη και ποιες οι ενεδεχομενες συνέπειες στο φυτό απο αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γαρδένια μπορεί να κλαδευτεί για το σκοπό που θέλετε. Υπάρχουν δύο εκδοχές: κλάδεμα νωρίς την άνοιξη και κλάδεμα αμέσως μετά την ανθοφορία δηλαδή προς το τέλος του Μαΐου. Συζητώντας για το θέμα αυτό με κάποιο παραγωγό γαρδένιας, πρότεινε το κλάδεμα νωρίς την άνοιξη. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη κι αν το φυτό χάσει κάποια άνθη απ' αυτά που θα έδινε το Μάιο, θα έχει αρκετούς μήνες για να φτιάξει τη νέα βλάστηση που είναι και το ζητούμενο. Υπάρχει και σχετική ανάρτηση στο μπλογκ. Στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής, αναζητήστε ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ τη γαρδένια και πατήστε επάνω της. Θα εμφανιστεί και η ανάρτηση για το κλάδεμα. Εννοείται πως κλαδεύοντας νωρίς την άνοιξη θα πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απ' το κρύο.
      Αν οι συνθήκες (έδαφος, φωτισμός, κλίμα) είναι κατάλληλες η γαρδένια μπορεί να αναπτυχθεί φυτεμένη στο χώμα. Όμως και εσείς θα πρέπει να φροντίζετε να δίνετε λίπασμα και να ανανεώνετε την οργανική ουσία που πρέπει να υπάρχει στο έδαφος. Εννοώ ότι, τα θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, σίδηρος κ.λπ.) που υπάρχουν μέσα στο χώμα κάποια στιγμή εξαντλούνται γιατί τα καταναλώνει το φυτό και ο μόνος τρόπος για να ξαναμπούν εκεί, είναι να δώσετε λίπασμα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ παρα πολυ!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/12/15 17:23

    Γεια σας, η γαρδένια μου (την έχω από το καλοκαίρι) είναι σα μαραμένη. Δεν έχω δει κάποιο σκουλήκι. Μήπως την έχω ποτίσει πολύ? τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να τη βοηθήσω? Επίσης, νομίζω ότι θέλει μεταφύτευση, το δάχτυλό μου δε βυθίζετε στο χώμα μπλέκετε στις ρίζες. Θα μπορούσα να της αλλάξω γλάστρα αυτή την εποχή ή να περιμένω για αργότερα?
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την περιγραφή σας μοιάζει να θέλει μεταφύτευση. Κάντε την τώρα αμέσως ή την άνοιξη. Ποτίζουμε τη γαρδένια όταν το με την αφή διαπιστώσουμε ότι το χώμα της δεν είναι ελαφρά νωπό. Είναι σίγουρο ότι το χειμώνα θα ποτίζουμε πιο αραιά απ' όσο το καλοκαίρι. Δεν ξέρω που είναι η γαρδένια σας όμως τις τελευταίαιες μέρες το πρωί, τουλάχιστον στην ανατολική Αττική, έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Χτες το πρωί είδα το θερμόμετρο στους 5 C. Με τέτοιες θερμοκρασίες η γαρδένια θα πρέπει να προφυλαχθεί.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/12/15 18:02

      Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας! Θα τη μεταφυτέψω αύριο κιόλας.
      Την έχω στην αυλή μου κάτω από τη σκάλα, έτσι δεν τη χτυπά ο ήλιος αλλά ούτε ο δυνατός αέρας.
      Σε αυτό ακριβός το σημείο έχω κ άλλη μια γαρδένια την οποία την έχω φυτέψει στο χώμα. Αυτή λοιπόν τη γαρδένια (στο χώμα) την έχω σχεδόν 20 χρόνια! Πραγματικά απορώ πως έχει κρατήσει τόσα χρόνια.
      Σας ευχαριστώ κ πάλι για τις χρήσιμες πληροφορίες σας.

      Διαγραφή
    3. Φαίνεται ότι στην αυλή σας έχετε ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια γαρδένια ενώ κάνετε και ό,τι χρειάζεται. Νομίζω ότι εσείς θα έπρεπε να δίνετε πληροφορίες και όχι εγώ.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος5/2/16 15:46

    Καλησπερα σας, εχω μια γαρδενια εδω και 5 χρονια. Παρατηρησα ομως στο χωμα της παρα πολλά μυγάκια. Τι πρέπει να κανω? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλάξατε πρόσφατα τη γλάστρα; Μήπως προσθέσατε χώμα ή κοπριά;
      Τα μυγάκια ευνοούνται από την υγρασία στο χώμα. Μήοως ποτίζετε πολύ συχνά και δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα; Αν ναι, αραιώστε λίγο τα ποτίσματα. Αν δεν είχε τόσο κρύο ώστε να πάθει ζημιά η γαρδένια θα σας πρότεινα να βγάλετε έξω τη γλάστρα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα.
      Λένε, άλλα δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, ότι η σκόνη από σιναπόσπορο, δηλαδή η μουστάρδα σε σκόνη, διώχνει τα μυγάκια απ' το χώμα. Επίσης, υπάρχουν σε μεγάλα πολυκαταστήματα και σε κέντρα κήπου κάτι κίτρινα «χαρτιά» με κόλλα που είναι φτιαγμένα για να παγιδεύουν διάφορα έντομα (και τα μυγάκια μεταξύ αυτών). Τα κρεμάμε κοντά στο φυτό και τα αφήνουμε εκεί για λίγο καιρό. Δεν είναι ακριβά και αν έχετε κι' άλλα φυτά είναι βέβαιο ότι θα σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

      Διαγραφή
  5. τάσος24/2/16 09:56

    Πριν μια εβδομαδα αγόρασα μια γαρδενια και την μεταφύτευσα σε μεγαλυτερη γλάστρα. Στον πάτο της γλάστρας εβαλα ενα στρώμα απο κόκο φελιζόλ. Εκανα λάθος????
    Επίσης μπορείται να με πλροφορήσετε ποτε είναι η κατάλληλη εποχη για να φυτέψω στο χώμα μουριά???
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω προσωπική εμπειρία από αυτή τη χρήση του φελιζόλ, όμως γνωρίζω μία κυρία που είχε βάλει στρώμα από τριμμένο φελιζόλ πάχους 4-5 εκ. στις γλάστρες για να μειώσει το βάρος τους. Δεν είχε πρόβλημα στράγγισης.
      Αν η μουριά είναι σε γλάστρα μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε εκτός απ΄το «κατακαλόκαιρο». Αν είναι γυμνόρριζη, δηλαδή χωρίς χώμα, πρέπει να τη φυτέψετε τώρα, μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

      Διαγραφή
  6. Γειά σας.α] Τα φύλλα της γαρδένιάς μου ξεραίνονται εδώ και λίγες μέρες και μαυρίζουν στις άκρες . Και τα κλωναράκια της ειναι κάπως ξερά . τι κάνω ????
    β]Η ορτανσία είχε χάσει τα φυλλαράκια της το χειμώνα και τώρα βλέπω να φυτρώνουν πράσινα κλαδάκια.Τι να κάνω να τη βοηθήσω ? Ευχαριστώ. Τιτίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξτε λίγο τη γαρδένια για να δείτε σε τι βαθμό έχει χαλάσει. Ξύνοντας με το νύχι τη φλούδα των κλαδιών θα δείτε αν υπάρχει πράσινο από μέσα. Αν υπάρχει πράσινο, τότε το φυτό είναι ακόμη ζωντανό και θα χρειαστεί τα κανονικά του ποτίσματα, ίσως και λίγο λίπασμα. Όμως αυτό εξαρτάται από τον καιρό, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

      Για την ορτανσία αυτό είναι φυσιολογικό. Αφού δεν την κλαδέψατε ως τώρα δεν υπάρχει κάτι να κάνετε πέρα από το συνηθισμένο πότισμα. Δεν ξέρω να σας πω αν πρέπει να βάλετε λίπασμα ακόμη ή όχι. Αυτό εξαρτάται από τον καιρό. Αν ο χειμώνας τέλειωσε οριστικά τότε, μπορούμε να βάλουμε λίπασμα. Αν μας έχει φυλάξει παγωνιές για τον Μάρτιο, τότε καλό είναι να περιμένουμε. Πάντως αν τελικά βάλετε λίπασμα και έρθει παγωνιά, θα πρέπει να προφυλάξετε την ορτανσία σας.

      Η γαρδένια είναι πολύ πιο ευαίσθητη στο κρύο από την ορτανσία. Άρα τα παραπάνω ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό για τη γαρδένια.

      Έχω και εγώ μία ερώτηση: η γαρδένια και η ορτανσία είναι στο ίδιο μέρος;

      Διαγραφή
    2. Πειράζει αν ει στο ίδιο μέρος;

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η γαρδένια είναι πολύ πιο ευαίσθητη στο κρύο από την ορτανσία. Αν τα δύο φυτά βρίσκονται σε μέρος με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, τότε η γαρδένια θα υποφέρει ενώ η ορτανσία όχι.

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστω πολύ .Και τα δυο είναι στο ίδιο μπαλκόνι που το βλέπει λιγος ήλιος το πρωί κι εχει αέρα [Λυκαβηττός].
    Η φλουδα της γαρδενιας μέσα ειναι καταπρασινη .. Μερικά βράδυα παγωνιάς την μετέφερα, μόνο το βράδυ,στο σπιτι μέσα πριν μερικες βδομάδες. Αλλά μάλλον αμέλησα το συχνό πότισμα .Λάθος μου γιατι υπέθεσα πως, λόγω χειμώνα, θέλουν λίγο νερό
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΚΑΙ ΠΆΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος. Όμως αυτό δεν θα ισχύει πάντα. Η γαρδένια και η ορτανσία αγαπούν τη σκιά και τις υπήνεμες θέσεις όμως η πρώτη δεν αντέχει καθόλου στο κρύο ενώ η δεύτερη τα καταφέρνει καλά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/3/16 15:59

    καλησπερα!!τωρα που μπαινει η ανοιξη ηρθε ο καιρος να ξανα βγαλω εξω την γαρδενια μου..Τι λιπασμα πρεπει να της βαλω?Σιδηρο και κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαλέξτε κάποιο πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα απ' αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως είναι ο σίδηρος, ακόμη καλύτερα. Επιλέξτε κάποιο που θα είναι υγρό ή σε μορφή σκόνης.

      Διαγραφή
  10. καλησπέρα σας ασχολούμε πολύme τα λουλουδάκια στο μπαλκόνι μου είναι όλα σαν ψεύτικα,όμως την γαρδένια δεν την κατάφερα ποτέ ίσως δεν ασχολήθηκα και πολύ,
    να όμως που ήρθε η ώρα να πάρω της πολύτιμες συμβουλές σας.μου έφεραν μια δώρο αρκετά μεγάλη αλά σε μικρό γλαστράκι,έχει πολλά μπουμπουκάκια και εχτές παρατήρησα ότι εκεί που ξεκινάνε τα μπουμπούκια στο βλαστό έχουν λυγίση και μαύριση, το ίδιο και τα φύλα εκεί γύρο. θα σας πω τι κάνω και εσείς να μου πείτε τη δεν κάνω σωστά. 1 πηγαινω σε μέρος σκιερό 2την ποτίζω όταν ψηλό στεγνώση το χώμα της 3 στο πότισμα της βάζω και ξυδάκη στο νερό μετράω με το πεχάμετρο και το φτάνω γύρω στο 5ph επίσης της ψεκάζω τα φύλα τη δεν κάνω σωστά? δεν θα ήθελα να έχει την τύχη τον προηγούμενων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν της κρεμάσατε γαλάζια χάντρα, ούτε μου γράφετε κάτι για προσευχές και τέτοια. Χωρίς πλάκα τώρα, έχω τις εξής παρατηρήσεις:
      Δεν είναι τόσο ξηρή η ατμόσφαιρα αυτή την εποχή ώστε να χρειάζεται ψεκασμούς με νερό στα φύλλα.
      Θεωρώ υπερβολή να ρίχνετε ξύδι στο νερό κάθε φορά που ποτίζετε.
      Υποθέτω ότι βάζετε λίπασμα στη γαρδένια όπως και στα άλλα φυτά σας.
      Μήπως η γλάστρα είναι πάρα πολύ μικρή για τη γαρδένια;
      Καλή συνέχεια

      Διαγραφή
  11. Γεια σας! Έχω μία γαρδένια που ήρθε στο σπίτι τον Δεκέμβριο και ήταν φεμάτη μπουμπούκια. Μου έιπαν να την κρατήσω μέσα στο σπίτι και της άλλαξα τρεις φορές θέση προσπαθώντας να βρω μέρος που θα της άρεσε αλλά η γαρδένια συνέχισε να μην ανοίγει τα μπουμπούκια της και άρχισε να ξερένεται πολύ γρήγορα και δεν άνοιξε ποτέ μπουμπούκι. Πληροφορήθηκα πως πρέπει να την βγάλω έξω και την μετέφερα σε ένα δυτικό μπαλκόνι. Της πήρα δύο λούσιντουμ και τρία άλλα δεντράκια για σκιά και την μετεμφύτευσα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα με στρώση χαλικιού στον πάτο. Όλο αυτόν τον καιρό ξερένεται αλλά ταυτόχρονα βγάζει κατά τόπυς λίγα καινούργια φυλλαράκια και μπουμπουκάκια. Τώρα τί να κάνω; Να της ρίξω σίδηρο ή να περιμένω; Να της κόψω τα ξερά φύλλα ή να την αφήσω ήσυχη προς το παρόν; Και αν ναι - πώς τα κόβω; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ταλαιπωρία!
      Ελπίζω να έχετε βρει την κατάλληλη θέση για τη γαρδένια σας. Εφ όσον βγάζει νέα βλάστηση είναι σε καλό δρόμο. Βοηθήστε την με λίπασμα και όχι σκέτο σίδηρο.
      Πάνω - πάνω στη σελίδα αυτή είναι το κουμπί ΛΙΠΑΣΜΑ, βρείτε εκεί την ανάρτηση «Λίπασμα σε γλάστρες», για σχετικές πληροφορίες. Στο κάτω μέρος ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, αναζητήστε την «Γαρδένια». Πιστεύω θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
      Καλή επιτυχία

      Διαγραφή
  12. ΓΕΙΑ ΣΑΣ . Η ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ . ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΩ ΤΗΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΛΕΥΚΕΣ ΧΝΟΥΔΩΤΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΕΝΤΟΜΩΝ Η ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ . ΤΙ ΚΑΝΩ ?? ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΗΛΑΔΗ ΒΓΑΖΕΙ ΦΥΤΡΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου στείλετε 1-2 φωτογραφίες με email για να δω τις «φωλιές»;

      Διαγραφή
    2. Τις καθάρισα .Θα περιμένω καναδυο μερες να μεγαλώσουν τα ίχνη που ξαναεμφανίστηκαν και θα σας στειλω φωτογραφιες . Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  13. ΧΡΥΣΟΥΛΑ16/5/16 10:44

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
    ΠΗΡΑ ΜΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΘΙΖΕΙ.ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΚΛΑΡΙΑ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΛΑΡΙΑ. ΤΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΦΥΛΛΑ ΧΑΜΜΗΛΑ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΠΕΥΚΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΑ ΣΠΙΤΙ ??

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΡΥΣΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ συνηθισμένο να μην ανοίγουν όλα τα άνθη που έχει ένα φυτό πάνω του και να πέφτουν πρόωρα. Συνήθως αυτά που αποτυγχάνουν να ανοίξουν είναι όσα δέχονται το λιγότερο φως. Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν δείτε να χαλάνε τα μπουμπούκια που είναι στο πάνω μέρος του φυτού.
      Όταν γράφετε ότι «λίγα φύλλα χαμηλά κάτω-κάτω είναι κίτρινα», το πρώτο που σκέφτομαι είναι η εξής: Κάποια στιγμή τα παλιά φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν φυσιολογικά.
      Βρείτε μία θέση που να ταιριάζει στις απαιτήσεις της γαρδένιας. Αυτές θα τις βρείτε στην παραπάνω ανάρτηση.

      Διαγραφή
  14. Αγορασα μία ιταλική γαρδένια με πολλά μπουμπουκια,ειναι καταπράσινη και φουντωτή.Της εκανα μεταφυτεψη σε μία πήλινη αρκετά μεγαλύτερη.Την έχω στο μπαλκόνι σε ανατολικη πλευρά που την πιάνει ο πρωινος ήλιος γύρω στις 8:30 για λίγο.Εβαλα χώμα για γαρδένια και από κάτω πιάτο μεγάλο που δεν ακουμπάει ή γλάστρα.Εκανα καλά που έκανα την μεταφύτευση τωρα;Τι άλλο να κάνω;Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε πέρα απ' το να την χαίρεστε.
      Να γνωρίζετε πως όσο καλά και αν κάνατε τη μεταφύτευση είναι πιθανόν να χάσει η γαρδένια μερικά μπουμπούκια. Αιτία θα είναι αυτό που λένε, μεταφυτευτικό σοκ.

      Διαγραφή
  15. Αγόρασα μια γαρδενια και μου είπε ο κύριος που την πήρα να βάλω μέσα στην γλάστρα πέτρες από την θάλασσα χαλίκι δηλαδή και μετά το χώμα από πάνω για να στραγγίζει ισχύει αυτός ο τρόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι σωστό. Οι τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας πρέπει να είναι ανοιχτές. Τις καλύπτετε με κάποιο από τα παρακάτω υλικά: κομματάκια από σπασμένη πήλινη γλάστρα, χαλίκι, ελαφρόπετρα ή βότσαλα. Από πάνω βάζετε το χώμα.

      Διαγραφή
  16. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΤΑΞΙΑΡΧΗ..ΠΑΩ ΝΑ ΣΚΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΜΟΥ...ΕΡΙΞΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΕ ΚΟΚΚΟΥΣ[ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΠΑΓΓΟΥ..ΤΟ ΜΠΕΖ] ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΜΕΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΨΙΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα προβλήματα που προκαλούν τα κοκκώδη λιπάσματα στα γλαστρικά φυτά οφείλονται στα πολλά άλατα που περιέχουν. Αυτά συσσωρεύονται στη γλάστρα προστιθέμενα σε εκείνα που κατακάθονται εκεί από το νερό του ποτίσματος. Άρα, είναι μάλλον απίθανο τα καψίματα να οφείλονται στο λίπασμα εκτός κι αν βάλατε πάρα πολύ. Μάλλον άλλη είναι η αιτία.
    Πάντως, αν δεν μπορείτε να βγάλετε τους κόκκους του λιπάσματος από το χώμα μπορείτε να κάνετε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα για να ξεπλυθούν τα άλατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος12/9/16 21:44

    Καλησπέρα σας. Έχω μία γαρδένια από τον Μάιο. Τη μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα και άρχισε να βγάζει νέα φύλλα. Κάποια μέρα του Αυγούστου παρατήρησα κάποια μαύρα έντομα, μικρά και γυαλιστερά, με έλυτρα, σε μερικά από τα φύλλα της. Τα έπιασα και τα σκότωσα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχω δει βαμβακάδα πάνω σε φύλλα ή στις μασχάλες τους. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα άγνωστα έντομα και τη βαμβακάδα. Τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει η βαμβακάδα και τι με συμβουλεύετε να κάνω για να προλάβω τα χειρότερα; Η λύση της μπατονέτας βουτηγμένης στο οινόπνευμα έχει αποτέλεσμα, πιστεύετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βαμβακάδα αν επεκταθεί μπορεί να προκαλέσει ζημιές εμποδίζοντας το φυτό να αναπτυχθεί κανονικά. Για να είναι αποτελεσματική η μπατονέτα με το οινόπνευμα πρέπει να είστα πολύ σχολαστικό στη χρήση της και αυτό είναι μάλλον δύσκολο. Η εφαρμογή ειδικών εντομοκτόνων είναι πιο αποτελεσματική. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση και θα τα βρείτε σε φυτώρια και κέντρα κήπου.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος23/9/16 22:02

    τον χειμώνα μεχρι ποσους βαθμους μπορει να αντεξει εξω η γαρδενια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτω από τους 7-8 C πρέπει να πάρετε μέτρα για την προστασία της απ' το κρύο.

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος27/9/16 00:52

    Εχω μια πολυ ωραια γαρδενια σε βορεινο μπαλκονι απο το Μαιο. Πρεπει να της αλλαξω θεση τωρα το χειμωνα?. Ευχαριστω για το χρονο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Θα πρέπει να την προστατεύσετε από τον βοριά και το κρύο.

      Διαγραφή
  21. ΒΑΓΓΕΛΗΣ1/12/16 18:11

    ΚΗΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΩΣ Κ ΤΩΡΑ. ΕΙΧΕ ΥΛΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΠΡΙΝ 1 ΜΗΝΑ.ΕΔΩ Κ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΦΥΛΛΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ Κ ΠΕΦΤΟΥΝ Κ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΕΤΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΩΜΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΖΕΣΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ?? ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ??
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που περιγράφετε είναι προβλήματα προερχόμενα από, υπερβολικό πότισμα, κακό φωτισμό, υπερβολική ζέστη ή και απ' το σοκ της αλλαγής θέσης. Κάτι απ' αυτά ή και 2-3 μαζί είναι η αιτία.
      Βρείτε για τη γαρδένια έναν χώρο φωτεινό με λιγότερη ζέστη και ποτίζετε μόνον όποτε δείτε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Θέλετε έναν χώρο με θερμοκρασία 10-15 C, ή όχι κάτω από τους 7 C. Μην βάλετε λίπασμα τώρα.

      Διαγραφή
  22. ΚΑΛΗΑΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΣΙΔΗΡΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΡΔΕΝΙΑ??ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ-ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ??ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΩΞΩ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σίδηρο βάζουμε μόνον όταν λείπει, αυτό συνήθως φαίνεται την άνοιξη. Διαβάστε σχετικά την ανάρτηση στην αρχή της σελίδας αυτής. Επίσης ανάμεσα στις Ετικέτες, στο κάτω μέρος της σελίδας, θα βρείτε αυτή με τον τίτλο, Γαρδένια. Εκεί υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το φυτό.
    Τα μυγάκια οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα ή και σε κακή στράγγιση. Διορθώστε το πότισμα για να εξαφανιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. η γαρδενια η καμελια και ορτανσια όχι μονο δεν φοβουντε το κρυο αλλα και το λατρευουν.κοιτα στον Βολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καμέλια και η ορτανσία πράγματι τα καταφέρνουν καλά με το κρύο και την παγωνιά, όμως η γαρδένια δεν το αντέχει!

      Διαγραφή
  25. Κυριε Ανδριτσοπουλε ποτε ειναι η καταλληλη περιοδος να βγαλουμε την γαρδενια και παλι εξω? Εδω στην Β.Ελλαδα εχουμε νυχτερινες θερμοκρασιες σταθερα πλεον γυρω στους 10 οC, αλλα ειναι και απροβλεπτος ο Μαρτιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως γράφετε και σεις «είναι απρόβλεπτος ο Μάρτιος». Καλύτερα να περιμένετε λίγες μέρες ακόμη.

      Διαγραφή
  26. Ανώνυμος26/3/17 13:07

    Εχω μια γαρδενια χρονια τωρα. Τα φυλλα της ειναι πρασινα αλλα οχι πολυ γυαλιστερα οπως παλια και δεν βγαζει μπουμπουκια. Οταν βγαζει πεφτουν πριν ανοιξουν. Δεν την ποτιζω τοσο συχνα για να φταιει το πολυ νερο. Στραγγιζει καλα και ειναι σε σημειο που τη βλεπει φως αλλα οχι αμεσα για να την ενοχλει. Σκεφτηκα οτι θελει μεεταφυτευση και την εκανα την προηγουμενη εβδομαδα σε καστανοχωμα. Εβαλα σιδηρο και εκανα ελαφτα λιπανση. Δεν ξερω τι αλλο να κανω μηπως καταφερω να δω φετος λουλουδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη μεταφύτευση δεν ξέρω τι να σας πω. Έχει νόημα να βάλουμε σίδηρο όταν δούμε ότι λείπει ή καταλαβαίνουμε ότι θα λείψει. Η λίπανση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση και όχι μία φορά το χρόνο. Δώστε της αραιό λίπασμα απ' την άνοιξη μέχρι τον Ιούλιο και ξανά το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου μια φορά το μήνα. Διαλέξτε κάποιο υγρό ή σε μορφή σκόνης πλήρες (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα ή καλύτερα κάποιο ειδικό για οξύφιλα φυτά όπως είναι η γαρδένια.

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος8/5/17 17:33

    καλημερα πολυ καλο με εχεται βοηθηση πολυ και μπρανο αλλα εχω προβλημα ξαφνικα μαυριζουν τα φυλλα και και πεφτουν τα βουβουκια τη σημβενη ευχαρηστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτοντας ότι η γαρδένια είναι στην κατάλληλη για αυτή θέση, δείτε τα παρακάτω και απαντήστε μου παρακαλώ:
      Κάτι δεν πάει καλά με το νερό. Ποτίζετε υπερβολικά; Δεν στραγγίζει η γλάστρα; Ποτίζετε πολύ λίγο;
      Τι λίπασμα βάζετε και κάθε πότε; Μήπως βάλατε λίπασμα ενώ το φυτό ήταν απότιστο; Πόσο καιρό είναι στην ίδια γλάστρα η γαρδένια;

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος10/5/17 18:45

    Καλησπέρα σας,
    Έχω και εγώ μια γαρδένια που έχει χάσει σχεδόν όλο το φύλλωμά της αλλά συνεχίζει να βγάζει φύλλα. Τα φύλλα αρχίζουν στην άκρη και μαυρίζουν σαν να καίγονται και μετά συνεχίζει και στο κλαδί, το ίδιο έπαθαν και κάποια μπουμπούκια που είχε βγάλει. Δεν θεωρώ ότι την ποτίζω πολύ συχνά και της βάζω τακτικά λίπασμα αυτήν την εποχή, επίσης της έχω βάλει και μερικές φορές σίδηρο. Έχετε να μου προτείνεται κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που συμβαίνει μπορεί να οφείλεται σε μία ή και περισσότερες από τις παρακάτω αιτίες:
      Πάρα πολλά άλατα στο χώμα. Το νερό του ποτίσματος στεγνώνει και αφήνει άλατα στη γλάστρα και στο χώμα γύρω από τις ρίζες. Τα άλατα αυτά ενοχλούν τη γαρδένια. Αφήστε να περάσει πολύ νερό μέσα από το χώμα για να ξεπλυθούν τα άλατα. Βάλτε ξανά λίπασμα μετά απ΄αυτό.
      Η γαρδένια είναι στην ίδια γλάστρα με το ίδιο χώμα περισσότερα από 3-4 χρόνια. Αν μπορείτε μεταφυτεύστε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αν όχι αφαιρέστε το επιφανειακό χώμα σε βάθος 4-5 εκ. και αντικαταστήστε το με νέο.
      Η γαρδένια βρίσκεται σε χώμα ακατάλληλο για αυτήν.
      Η γαρδένια μεταφυτεύτηκε πρόσφατα και υποφέρει ακόμη από το σοκ της μεταφύτευσης.
      Μπορεί να συμβαίνει κάτι απ' αυτά;

      Διαγραφή
  29. Ανώνυμος14/5/17 22:46

    Η γαρδένια μου άρχισε να κιτρινίζουν τα φύλλα της...την πότισα με λίγο σίδηρο και της άλλαξα μεριά να είναι μεν φωτεινό αλλά ν μη το χτυπάει ο ήλιος καθόλου....προλαβαίνω ν τη σωσω??τα περισσότερα φύλλα τής είναι καταπράσινα και δύο τρία λουλούδια ασπρατα αλλα κιτρίνισμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι τα παλιά φύλλα που κιτρινίζουν μην τρομάζετε. Η τοποθέτηση του φυτού στο κατάλληλο σημείο είναι πολύ σημαντική, όμως το ίδιο σημαντικά είναι και το σωστό πότισμα και η τακτική λίπανση. Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση που αναφέρεται σε αυτές τις φροντίδες. Προσέξτε το εξής: καταλαβαίνουμε ότι λείπει σίδηρος όταν το φύλλο είναι κίτρινο αλλά τα νεύρα του πράσινα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε ξανά.

      Διαγραφή
  30. Ανώνυμος20/5/17 18:52

    Γεια σας μόλις αγωρασα μια γαρδενια μπορω να την εχω μεσα στο σαλόνι μου διπλα στην μπαλκονοπορτα για να εχει φως. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γαρδένια υποφέρει από τον δυνατό ήλιο τον άνεμο και την παγωνιά. Ένας εσωτερικός χώρος τα προσφέρει αυτά αλλά δεν είναι αρκετά φωτεινός και η ατμόσφαιρα του είναι πολύ ξερή. Άρα μόνον προσωρινά μπορεί να είναι κατάλληλος για τη γαρδένια. Το σαλόνι σας μάλλον δεν είναι το ιδανικό σημείο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/8/19 10:58

      Επειδη βλεπω πως συχνα αναφερετε οτι ο εσωτερικος χωρος δεν ειναι καταλληλος για τη γαρδενια, να πω πως εχω μια γαρδενια 7 χρονια σε γλαστρα διπλα στη μπαλκονοπορτα του νοτιοδυτικου σαλονιου μου κ ειναι μια χαρα πανυψηλη κ υγιης! οποτε δεν θα ημουν απολυτη οσον αφορα αυτη τη συνθηκη...

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Πολύ σωστά λέτε ότι δεν πρέπει να είμαι απόλυτος. Στις απαντήσεις μου λαμβάνω βασίζομαι στον μέσο όρο των συνθηκών που επικρατούν στα σπίτια μας. Η δική σας περίπτωση δεν είναι ο μέσος όρος. Όμως και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μια πρόταση του τύπου «η γαρδένια δεν ζει μέσα σε ένα σπίτι», δεν είναι ο μέσος όρος.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας.

      Διαγραφή
  31. Κοπανακη μαρια28/5/17 09:29

    Καλησπερα κυριε ταξιαρχη.γυρω στις 10 μαιου μου φερανε μια γαρδενια γεματη μπουμπουκια.δυστυχως δεν ανοιξε κανενα κ μαλιστα αρχιζουν να πεφτουν κιολας.την ποτιζω ανα δυο μερες κ την εχω μεσα στο σπιτι σε φωτεινό μερος.η αλήθεια ειναι οτι δεν ξέρω ποσο ποτισμα θελει γιατι δεν εχει χωμα,ειναι σε πηλινο κασπο κ εχει κατι στρογγυλα καφε μπιλακια,αντι χωματος.ο ανθοπωλης ειπε δεν χρειαζεται μεταφυτευση σε χωμα να της ριχνω πιο λιγο νερο.εχω την αισθηση ομως οτι αρχιζει να χανει την ζωντανια της.μπορω να κανω κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γαρδένια μπορεί να κρατηθεί μέσα στο σπίτι μόνον για λίγες μέρες όταν έξω έχει πολύ κρύο. Τα καφέ μπαλάκια είναι διογκωμένη άργιλος ή λέκα (L.E.C.A.). Φροντίστε να είναι σταθερή η στάθμη του νερού.

      Διαγραφή
  32. Γεια σας έχω μία γαρδένια ή οποία έχει κυρίως στά μπομπουκακια τής κάτι άσπρα σάν χνούδι και παρατηρώ κολλημένα εντομακια άσπρα πού όμως όταν τά καθαρίζω μέ μπατονετα καί οινόπνευμα γίνονται καφέ. Δηλαδή είναι καλυμμένα μέ άσπρο χνούδι.. τί να κάνω..; Επίσης τά φύλλα τής είναι ξεραμένα στις άκρες καί τά κλαδιά το ίδιο. Τί πρέπει νά κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που περιγράφετε θυμίζουν κοκκοειδή έντομα. Υπάρχει μια σχετική φωτ. στην παρούσα ανάρτηση. Με το οινόπνευμα τα σκοτώνετε. Πάντως υπάρχουν εντομοκτόνα κατάλληλα για ερασιτέχνες και μπορείτε να τα αναζητήσετε σε γεωργικά καταστήματα ή κέντρα κήπου.
      Για τα ξερά φύλλα διαβάστε στην ανάρτηση. Κάθε πότε βάζετε λίπασμα και τι είδους; Ρωτάω επειδή και αυτό μπορεί να παίζει ρόλο.

      Διαγραφή
  33. Ανώνυμος26/6/17 13:39

    Θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το blog σας! Οι οδηγίες σας με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και η γαρδένια μου είναι απλά φανταστική! Ήθελα επίσης να σας κάνω και μια ερώτηση. Την λίπανση με ειδικό λίπασμα οξύφυλλων την σταμάτησα λόγω ζέστης. Μπορώ να συνεχίσω την λίπανση με χηλικό σίδηρο σε περιόδους μεγάλης ζέστης έστω με μειωμένη ποσότητα η δημιουργείται κίνδυνος για το φυτό; Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μπόρεσα να σας βοηθήσω. Τώρα που αρχίζει η ζέστη καλύτερα να σταματήσετε και τον σίδηρο, εκτός κι αν δείτε ότι χρειάζεται.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/6/17 10:52

      Σας ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να βγάλει αλώβητη τον καύσωνα!

      Διαγραφή
  34. Σάββας Μπογιατζόγλου15/7/17 07:14

    Εδώ και δυο μήνες πήρα μια γαρδένια ιταλική από ένα φυτώριο και τώρα τελευταία αρχίζουν και κιτρινίζουν κάποια φύλλα και μου ρίχνει υγειες μπουμπούκια.Η γαρδένια είναι μεγάλη σε ηλικία και μου την χαρακτήρισαν ώς "μάνα".
    Μπορείτε να με βοηθήσετε ώστε να την συντηρίσω σωστά?
    (Την λυπαίνω κάθε 15 ημέρες με ακτιβοζήνη)
    Μία άλλη περσινή μου ρίχνει μικρά μπουμπούκια που στη βάση τους είναι καφέ.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να διαβάσετε την ανάρτηση στην αρχή της σελίδας αυτής. Εκεί θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τη φροντίδα της. Επιπλέον στοιχεία θα βρείτε λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες. Αναζητήστε εκεί την ετικέτα με τίτλο, γαρδένια.
      Στο μεταξύ σταματήστε τη λίπανσή της. Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κι ας βρέχει σήμερα.

      Διαγραφή
  35. μανώλης26/9/17 12:12

    καλημέρα. Η γαρδένια μου στα φύλλα εχει κάτι σαν κόλλα και ειναι μαραζόμένη. μηπως μπορείτε να με συμβουλεύσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού την ποτίσετε ψεκάστε τα φύλλα με κάποιο σκεύασμα που περιέχει φυσικό πύρεθρο. Υποθέτω ότι της δίνετε τακτικά κατάλληλο λίπασμα.

      Διαγραφή
  36. καλησπερα και ευχαριστουμε πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σας θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με μια μπουγαρινια που εχω την οποια μεταφυτευσα χτες μετα απο πολλα χρονια εβαλα ενα καλο φυτοχωμα και λιγο καστανοχωμα ομως καπου διαβασα οτι το μπουγαρινι ειναι οξυφυλλο κατι που δεν ηξερα και χρειαζεται μονο καστανοχωμα ισχυει αυτο; πρεπει να το ξαναβγαλω και να βαλω μονο καστανοχωμα; σας ευχαριστω πολυ να ειστε παντα καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος5/10/17 01:42

    καλησπερα και ευχαριστουμα για τις πολυτιμες συμβουλες σας! εχω μια απορια σχετικα με ενα μπουγαρινι που εχω. το μεταφυτευσα χτες μετα απο πολλα χρονια που ηταν στην ιδια γλαστρα, την χρειαζοταν οπωσδηποτε αυτη την αλλαγη. εβαλα κυριως ενα καλο φυτοχωμα και λιγο καστανοχωμα. ομως διαβαςα οτι ειναι οξυφυλλο κατι το οποιο δεν ηξερα και οτι χρειαζεται μονο καστανοχωμα. ισχυει αυτο; εκανα λαθος δηλαδη με τα χωματα; πρεπει να το ξαναβγαλω η θα τα καταφερει ετσι; επισης σχετικα με το λιπασμα θελει λιπασμα για οξυφυλλα; με λιγα λογια πρεπει να το προσεχω σαν να ειναι γαρδενια; σας ευχαριστω πολυ! να ειστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ναι, το μπουγαρίνι είναι οξύφιλο, δηλαδή ευδοκιμεί σε χώμα ελαφρώς όξινο, χωρίς ασβέστη. Με άλλα λόγια θέλει ίδιο χώμα με αυτό που βάζουμε στις ορτανσίες, τις γαρδένιες κ.λπ. Αφού κάνατε ήδη τη μεταφύτευση δεν νομίζω ότι συμφέρει να την ξανακάνετε. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσατε καλής ποιότητας φυτόχωμα, χωρίς ή με πολύ λίγο ασβέστη, τότε αφήστε το όπως είναι. Το χειρότερο που θα συμβεί είναι, να αναγκαστείτε να δίνετε στο μέλλον πιό συχνά σίδηρο απ' όσο θα δίνατε αν δεν είχατε χρησιμοποιήσει αυτό το χώμα. Για τις υπόλοιπες φροντίδες δεν αλλάζει κάτι, εξ άλλου το έχετε χρόνια και ξέρετε τις «συνήθειες» του.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/10/17 17:59

      σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας! η αληθεια ειναι οτι το μπουγαρινι το φροντιζε η γιαγια και ηταν παντα πανεμορφο! η γιαγια εφυγε το μπουγαρινι εμεινε.. εκτοτε χανοντας τον φροντιστη του εχασε και την ζωντανια του. εκεινο το καταπρασινο χρωμα δεν το εχει πια και δεν αναπτυσσεται ιδιαιτερα, σα να εχει γερασει καπως θα ελεγα χωρις ομως να φαινεται αρρωστο απλα καπως θαμπο και στασιμο. γι αυτο ειπα να αλλαζω χωμα και να αρχισω να το λιπαινω μπας και ξαναζωντεψει, ομως η θεση παντα ηταν σε νοτιο μπαλκονι που ο ηλιος το βλεπει ολη μερα ενω τις γαρδενιες τις ειχε σε σκια, γι αυτο αναρωτιεμαι αν πρεπει να του αλλαξω και θεση σα να ειναι γαρδενια.. σας κουρασα! σας ευχαριστω πολυ να ειστε παντα καλα κυριε ταξιαρχη!

      Διαγραφή
    3. Να το αφήσετε εκεί που ήταν. Το μπουγαρίνι δεν είναι κάτι «σαν γαρδένια», απλώς θέλει χώμα ίδιο με της γαρδένιας. Καλά θα κάνετε να του δίνετε λίπασμα όσο δεν έχει έρθει ο χειμώνας. Δείτε σχετικά εδώ: «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html).

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος9/10/17 15:42

      σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! μου επιτρεπετε μια τελευταια διευκρινιστικη; λιπασμα ( οργανικο) μπορω να βαλω στις γλαστρες και καποιες μερες μετα την μεταφυτευση η πρεπει να περιμενω 2,3 μηνες οπως λενε καποιοι κηπουροι; σας ευχαριστω πολυ να ειστε καλα!

      Διαγραφή
    5. Το ιδανικό είναι να περιμένετε, όμως δεδομένου ότι σε 2-3 μήνες θα είναι χειμώνας βάλτε τώρα μία ελαφριά (αραιή) δόση λιπάσματος και την άνοιξη αρχίστε να δίνετε λίπασμα τακτικά. Δείτε σχετικά εδώ: «Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά» (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html).

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος10/10/17 14:50

      σας ευχαριστω πολυ για ολες τις συμβουλες! να ειστε καλα!

      Διαγραφή
  38. Καλησπέρα εχω μια γαρδενια απο περυσι της εκανα μεταφυτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί αναπτυσοταν γρήγορα δειχνει να ειναι σε καλη κατάσταση αν κ μόλις σημερα ειδα 3 4 φύλλα με τρυπούλες. Ερωτηση θέλει κλαδεμα κ αν ναι πως; τα κλαδια μακραινουν πολυ γρήγορα. Δεύτερον εχω ενα σπρέι για ζουζουνια που μπαινει σε καλα ποτισμενα φυτά να της βαλω η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το κλάδεμα της γαρδένιας γίνεται με σκοπό να κάνουμε πυκνότερη τη βλάστησή της. Η καλύτερη στιγμή είναι νωρίς την άνοιξη, άρα για φέτος χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι μετά την άνθηση, στην αρχή του καλοκαιριού. Η διαδικασία είναι απλή: μειώνουμε το μήκος των κλαδιών που είναι μεγάλα κατά το 1/4 ή 1/3 του μήκους των. Διαβάστε σχετικά στην ανάρτηση με τίτλο: Κλάδεμα γαρδένιας (https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/06/3.html). Θα την βρείτε και πιο κάτω ανάμεσα στις ΕΤΙΚΕΤΕΣ.
      Οι τρυπούλες στα φύλλα έχουν γίνει από κάποιο έντομο; Δεν ξέρω τι σπρέι είναι αυτό που έχετε. Είναι ένα που περιέχει φυσικό πύρεθρο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  39. Ευαγγελία27/3/18 23:19

    καλησπερα σας... σημερα μεταφυτέψαμε την όμορφη γαρδένια μας σε πήλινη γλάστρα... ομως παρατηρήσαμε σκουλικια καφε στο χωμα.... το κακο ειναι οτι τη μεταφυτέψαμε!!!!
    τι πρεπει να κάνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα καφέ σκουλήκια είναι οι κοινοί καφέ γεωσκώληκες, μην ασχοληθείτε καθόλου. Είναι πολύ χρήσιμα όντα. Δεν μπορώ εδώ να βάλω κάποια φωτογραφία όμως θα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο αν ψάξτε με τη λέξη, γεωσκώληκας. Δείτε τη φωτογραφία και γράψτε μου ξανά.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  40. Άννα Μωραΐτη2/5/18 14:23

    Καλησπέρα, να κάνω κι εγώ μια ερώτηση ...πριν ένα μήνα μου έφεραν δώρο μια γαρδενια. Την έβαλα αρχικά μέσα στο σπίτι, κοντά στην μπαλκονοπορτα και πριν λίγες μέρες την έβγαλα στο μπαλκόνι. Ο ήλιος δεν την βλέπει άμεσα, την έχω σε σκιά και την ποτιζω μόνο όταν το χώμα της δεν είναι υγρό, ενώ όμως ήταν ανθισμενη και με καταπρασινα φυλλαράκια,τώρα έχει πέσει σχεδόν όλο της το φύλλωμα και τα λουλουδακια της έχουν όλα μαραθει! Παρ όλα αυτά πρόσεξα σε ένα γυμνό κλαδακι ότι έβγαλε πάνω πάνω καινουρια φύλλα . Τι μπορεί να έφταιξε και τι μπορώ να κάνω για να την σώσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ότι βλέπετε νέα φύλλα σημαίνει ότι το φυτό προσπαθεί να συνέρθει απ' ό,τι το ενόχλησε.
      Απ' αυτά που διαβάζω καταλαβαίνω ότι όσο η γαρδένια ήταν μέσα στο σπίτι ήταν καλά και ότι μόλις βγήκε έξω έχασε όλα της τα φύλλα μέσα σε λίγες μέρες. Είναι σωστό αυτό; Τη μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα; Τη χτυπάει ο άνεμος εκεί που είναι;

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα και απο μένα. Αποστολακης Ιωαννης

    Νέος στον χόρο της γαρδένιας, ειπα να το προσπαθησω αφου ειχα διαβασει αρκετα πρωτα.
    Έχω 2 Γαρδενιες 5 μέρες τωρα Σε σημεια Προστατευμενα με πανια σκιασης και ταυτοχρονα μακρυα απο ισχυρα ρεύματα.
    Μια μεσαιου μεγέθους με αρκετα μπουμπουκια και 3 ανοιγμένα λουλουδια
    και μια μικρή με αρκετα μπουμπούκια και κανενα ανοιγμενο λουλουδι
    Οι απορίες μου είναι οι εξής
    Να Τις μεταφυτεύσω τώρα σε μεγαλύτερες γλάστρες?
    Να προτιμήσω σιδερένιες Γλάστρες-γαζοντενεκεδες?
    Πότε να ξεκινήσω την λίπανση? Κάποιο προτινόμενο λίπασμα?
    Έχω στην κατοχή μου ένα κρισταλικό ροζ λίπασμα γνωστής εταιριας με χαρακτηρηστικά 5-10-42

    Σύνθεση : 5% Ν άζωτο (1,1% Αμμωνιακό, 1,6% Νιτρικό, 2,3% Ουρικό), 10% P2O5 πεντοξείδιο του φωσφόρου, 42% Κ2Ο οξείδιο του καλίου. Ελεύθερα χλωρίου. 4% MgO. Ιχνοστοιχεία: Fe 500ppm, Cu 100ppm, Mo 100ppm, Bo 100ppm, Mn 100ppm, Zn 500ppm, όλα σε μορφή EDTA.

    Θα με καλύψει κατι τετοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις μεταφυτεύσετε μόνον αν η γλάστρα στην οποία βρίσκονται είναι μικρή για αυτές. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί δεν έχω εικόνα τους. Σίγουρα το γνωρίζει ο πωλητής τους. Επίσης να γνωρίζετε πως αν η μεταφύτευση γίνει τώρα είναι πιθανό να πέσουν κάποια άνθη. Αρα, αν μπορείτε περιμένετε την επόμενη άνοιξη.
      Οι σιδερένιες και οι τσίγκινες γλάστρες δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στο φυτό. Για την εμφάνισή τους δεν μπορώ να πω κάτι μια και είναι θέμα προσωπικού γούστου.
      Η λίπανση ξεκινά απ' την αρχή της άνοιξης. Διαβάστε σχετικά στο κουμπί ΛΙΠΑΣΜΑ στο πάνω μέρος της σελίδας.
      Το λίπασμα που έχετε δεν είναι το τέλειο αλλά θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Εχει τα ιχνοστοιχεία του, και μάλιστα σε «καλή» μορφή, και επιπλέον έχει και ό,τι χρειάζεται για την ανθοφορία και όχι μόνο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας και συγχαρητηρια για την εξαιρετική σας δουλεια

      Διαγραφή
  42. Τι μπορεί να σημαίνει ο "ξαφνικός θάνατος" γαρδένιας από τη μια στιγμή στην άλλη? Φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά για περίπου ένα μήνα, αλλά συνέχιζε να είναι πράσινη και γεμάτη μεγάλα και υγιή μπουμπούκια. Είχε βγάλει και ένα κατάλευκο λουλούδι που σε μια μέρα μέσα έγινε καφέ και έπεσε, την ίδια μέρα μαράζωσαν και τα άλλα μπουμπούκια και τα φύλλα - πράσινα μεν αλλά χωρίς ζωή? Τη μεταφύτευσα για την περίπτωση που μπορεί να είχε ποτιστεί περισσότερο από όσο έπρεπε (το χώμα ήταν αρκετά νωπό, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια. Τι μπορεί να συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου περιγράψετε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το φυτό; Έχει ήλιο; Αν ναι πόσες ώρες τη μέρα; Είναι σε θέση υπήνεμη ή όχι. Κάθε πότε ποτίζετε; Το νερό φεύγει από το κάτω μέρος της γλάστρας;

      Διαγραφή
    2. Το φυτό ήταν σε άριστη κατάσταση για δύο χρόνια, στο ίδιο σημείο σε εσωτερικό χώρο, μπροστά στο παράθυρο με φως -για ήλιο δεν θα έλεγα γιατί βρίσκομαστε στην Αγγλία. Το νερό φεύγει από το κάτω μέρος της γλάστρας. Η έννοια μου είναι μήπως το πότισα παραπάνω απ ότι έπρεπε στο χρονικό διάστημα που φιλοξενούμαι στο σπίτι με τη γαρδένια δηλαδή εδώ και 3 μήνες. Αλλά θα μαρανόταν έτσι σε μια μέρα (νύχτα) να γίνει καφέ το όμορφο άσπρο λουλούδι, να μαραθεί παντελώς όλο το φυτό φύλλα, κορμός, μπουμπούκια, όλα...θλιβερό θέαμα

      Διαγραφή
    3. Μήπως η θέση που έχει το φυτό τους τελευταίους 3 μήνες είναι κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας, όπως ένα καλοριφέρ για παράδειγμα;
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά είμαι πιεσμένος αυτή την εποχή.

      Διαγραφή
  43. Ανώνυμος21/5/18 11:21

    Καλημέρα σας. Πολύ θα ήθελα να μάθαινα τι ενισχυτικά βάζουν στις γαρδείνιες πριν τις πουλήσουν. Χρόνια τώρα αγοράζω γαρδένιες μικρές (για να προσαρμοσθούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον) με δεκάδες μπουμπούκια επάνω τους και όχι μόνο τα ρίχνουν σχεδόν άμεσα (αναμενόμενο κάπως) αλλά τις επόμενες χρονιές ποτέ δεν μου δίνουν τέτοια ανθοφορία. Τι τους βάζουν λοιπόν πριν τις πουλήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι αναμενόμενο να χαθούν κάποια άνθη λόγω αλλαγής θέσης ή και μεταφύτευσης. Τις επόμενες χρονιές η πλούσια ανθοφορία επιτυγχάνεται με τακτικές λιπάνσεις. Αυτό είναι το ... μυστικό! Φυσικά αν όλοι οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός φυτού δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο τότε το λίπασμα από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει άλλες ελλείψεις. Για παράδειγμα, αν δεν ποτίζετε όπως πρέπει, δεν θα έχετε πλούσια ανθοφορία όσο λίπασμα κι αν βάλετε.

      Διαγραφή
  44. Ανώνυμος20/6/18 19:39

    Καλησπέρα σας.Εχω γαρδένιες στο μπαλκόνι μου τα τελευταία χρονια.Ηταν υγιέστατες μέχρι πριν λίγες μέρες.Δυστυχως ξεκίνησε να μαραίνεται ενα μεγάλο κλαδί και μετά απο λίγες μέρες ξεράθηκε τελειως.Εκοψα το ξερό κλαδί και φαινόταν οτι ολα ειναι καλα με το φυτό.Μετα απο λίγες ημέρες ακουλουθησε και άλλο μαραμένο κλαδί το οποίο τελικά ξεράθηκε και αυτο.Σταδιακα ακολούθησε η ίδια διαδικασία σε όλο το φυτό.Το ιδιο ακριβώς άρχισε να συμβαίνει και στην άλλη γλάστρα.Οι γαρδένιες ειναι σε σημείο που έχουν πρωινό ήλιο μόνο και δεν τις φυσάει ο αέρας.Επισης ειναι σε μεγαλες πηλινες γλαστρες.Στενοχωρηθηκα πολυ γιατι τις πρόσεχα πολυ και τις φρόντιζα βάσει όλων των οδηγιών που έχετε δώσει.Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες από τα φύλλα; Το mail μου είναι γραμμένο στη δεξιά στήλη. Το χώμα στις γλάστρες στραγγίζει κανονικά; Σκαλίστε το ελαφρά και δείτε τι θα βρείτε εκεί.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  45. Καλησπερα,η μια απο τις γαρδενιες που εχω μαραθηκε ξαφνικα. Τι μπωρει να το προκαλεσε?Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Της μιλήσατε άσχημα; Μήπως για κάποιο λόγο ζηλεύει τις άλλες γαρδένιες σας;
      Φυσικά κάνω πλάκα. Δώστε περισσότερα στοιχεία γιατί δεν μπορώ να σας βοηθήσω αλλιώς. Πάντως το πρώτο που θα σας πρότεινα να ελέγξετε είναι ό,τι σχετίζεται με το πότισμα ή την στράγγιση της γλάστρας. Επίσης ελέγξτε το χώμα σκαλίζοντας προσεκτικά και ελαφρά.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα σας. Τώρα που σιγα σιγα αρχίζουν τα κύρια είναι προτιμότερο να βάζω την γαρδένια μου μεσα στο σπίτι το βράδυ και να την βγαζω στο μπαλκόνι το πρωί η θα δημιουργηθεί πρόβλημα απο τίς πολλές μετακινήσεις? Όταν πιάσουν για τα καλά τα κρύα να την καλύψω με αντιπαγετικο πανί η να την εχω στο σαλόνι? Ο χωρος του σαλονιού είναι αρκετά μεγάλος και η υγρασία είναι αρκετη. Θερμοκρασία σταθερή περίπου 20 βαθμοι αλλά δυτικος προσανατολισμός με συνέπεια να υπαρχει περιορισμένη ηλιοφαηνεια. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας.
      Αποφύγετε τις συνεχείς μετακινήσεις. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο στο πάνω μέρος της σελίδας. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω απ΄τους 7-8 C, ενώ η ζέστη κατά τη διάρκεια του χειμερινού ληθάργου θα μειώσει την ανοιξιάτικη ανθοφορία.

      Διαγραφή
  47. Ανώνυμος7/4/19 15:48

    Ευχαριστώ ειλικρινά για την άμεση και κατατοπιστκή απάντηση. Θα ήθελα να κάνω άλλη μια ερώτηση. σχετικά με τα βιολογικά λιπάσματα. Η Gemma έχει ένα βιολογικό λίπασμα , την βιολογική ακτιβοζίνη σε χάρτινη συσκευασία 1kg. Έχει και ένα άλλο σε πλαστική συσκευασία 2kg οργανικό λίπασμα. Δεν είναι όμως ούτε υγρά ούτε σε σκόνη, είναι κοκκώδη. Το πρώτο έχει πιο λεπτούς κόκκους , το δεύτερο αρκετά πιο χοντρούς. Φαντάζομαι τα γνωρίζετε. Η έρώτηση είναι σε γλαστρικά φυτά είναι εντάξει να χρησιμοποιηθούν; Γιατί τα θέλω για λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές , δεντρολίβανα, ρίγανες κτλ που χρησιμοποιώ στην μαγειρική αλλά είναι σε γλάστρες και όχι σε κήπο.Β ιολογικά κοκκώδη δηλαδή βάζουμε σε γλάστρες; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οργανικά, κοκκώδη λιπάσματα είναι κατάλληλα και για γλαστρικά φυτά.
      Το ζήτημα με τα κοκκώδη χημικά λιπάσματα είναι ότι περιέχουν άλατα που μένουν μέσα στο χώμα της γλάστρας και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο φυτό λόγω του ότι μία γλάστρα έχει περιορισμένο χώρο. Τα οργανικά αφήνουν πολύ λίγα άλατα.

      Διαγραφή
  48. Ανώνυμος7/4/19 22:29

    Ευχαριστώ πολύ κύριε Ανδριτσόπουλε! Πάντα πολύτιμες οι γνώσεις σας, οι συμβουλές σας, σίγουρα θα σας ξαναχρειαστώ! Καλή συνέχεια, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Διαβάζοντας τις συμβουλές σας έχω καταφέρει να διατηρώ εδώ και κάποια χρόνια μια φανταστική γαρδένια, η οποία μεγαλώνει συνέχεια και φέτος στην αρχή της άνοιξης αποφάσισα να της ξαναλλάξω γλάστρα. Η αλλαγή γλάστρας όχι μόνο δεν την επηρέασε καθόλου αλλά φαινόταν υγιέστατη και αναπτυσσόταν κανονικά ... μέχρι πριν από 2 εβδομάδες που είδα να αρχίζει το κιτρίνισμα των φύλων από την βάση προς τα πάνω.

    Η αιτία ήταν ότι το χώμα έχει γεμίσει από ασπροσκούληκα που από ότι υποψιάζομαι μάλλον οφείλονται στο νέο χώμα. Πήγα στον τοπικό μου γεωπόνο που αφού είδε την φωτογραφία της γαρδένιας και των σκουληκιών πρότεινε κόκκους η ριζοπότισμα με chlorpyrifos καθώς είναι όπως είπε το μόνο που θα τα εξολοθρεύσει. Στην θέση μου όπως είπε με τέτοιο φυτό δεν θα το σκεφτόταν καθόλου. Εναλλακτικά ριζοπότισμα με διάλυμα σκόρδου αλλά τότε η γαρδένια μόνο σαν γαρδένια δεν θα μυρίζει. Σε ερώτησή μου για χρήση βάκιλου είπε ότι κάνει μόνο για σκουλήκια που βρίσκονται πάνω στα φύλλα και όχι στο χώμα.

    Προσωπικά δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το chlorpyrifos καθώς δεν είναι το πιο αθώο χημικό και σύμφωνα με http://wwww.minagric.gr/greek/data/farmaka/CHLORPYRIFOS-INAGRO48EC.pdf βλέπω ότι υπάρχει απαγόρευση χρήσης τουλάχιστον 50m από κατοικημένες περιοχές. Δοκίμασα να βγάλω τα σκουλήκια με το χέρι αλλά πραγματικά δεν τελειώνουν ποτέ.

    Υπάρχει κάποια πιο αθώα εναλλακτική η μάλλον χάνω την γαρδένια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι τα «ασπροσκούληκα» που γράφετε είναι κάτι «σκουλήκια» υπόλευκα, με διάμετρο 5-7 χιλιοστά, μήκος 2,5-3,5 εκατοστά και σχήμα σχεδον ημικυκλικό. Αν ισχύει αυτό τότε κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για τις προνύμφες της χρυσόμυγας που κάνουν ζημιά στις ρίζες. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάστε να ποτίσετε το χώμα με διάλυμα θειικού σιδήρου (τον λένε και καραμπογιά). Η οξύτητα του χώματος πέφτει και γίνεται αφιλόξενο για τα «σκουλήκια». Τοι πρόβλημα είναι ότι η χρήση του χρειάζεται προσοχή επειδή λερώνει δάπεδα κ.λπ. Εφαρμόστε το απόγευμα μετά τη δύση του ήλιου. Βρείτε λίγο πιο κάτω στις Ετικέτες αυτή με τον τίτλο «θειικός» για λίγες ακόμη πληροφορίες.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας! Έχετε δίκιο δεν τα περιέγραψα σωστά. Τα σκουλήκια είναι υπόλευκα και δεν είναι χοντρά όπως της χρυσόμυγας. Έχουν διάμετρο 2-3 χιλιοστά και μηκος 1-1,5εκ με αρκετά ποδαράκια. Φωτογραφία του σκουληκιού μπορειτε να δείτε στο link https://ibb.co/CvQjT2z

      Ήδη έχω ρίξει στο φυτό χηλικό σίδηρο χθες. Μπορώ να ρίξω άμεσα και θεικό;

      Σας ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Δεν έχω ξαναδεί πρόβλημα σε φυτό από τέτοιο οργανισμό. Γι' αυτό σας παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο για να ψάξω και να μάθω.
      Σας είπα να ρίξετε θειικό σίδηρο όχι για να βοηθηθεί η γαρδένια αλλά για να πέσει το pH του χώματος και να γίνει αφιλόξενο για τις προνύμφες της χρυσόμυγας.
      Θα επανέλθω σε λίγες μέρες.

      Διαγραφή
  50. Σας ευχαριστώ για την την ενασχόληση σας με το θέμα μου! Στο link https://ibb.co/BZYYRcv θα βρείτε φωτογραφία των σκουληκιών με χάρακα σε άσπρο φόντο που ίσως βοηθήσει περισσότερο. Θα ακολουθήσω στο μεταξύ τη συμβουλή σας για θειικό σίδηρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αυτά τα «σκουλήκια» δεν είναι προνύμφες κάποιου εντόμου. Δεν είναι αυτά που κάνουν ζημιά στη γαρδένια σας. Πρόκειται για κάποιο είδος «σαρανταποδαρούσας», κάποιο Μυριάποδο ή Ονυχοφόρο όπως λέγονται «επισήμως». Κανένα απ' αυτά δεν κάνει ζημιές σε φυτά καθώς τρέφονται από οργανικά υλικά που ήδη βρίσκονται σε αποσύνθεση. Κάποια απ' αυτά πιστεύεται ότι ζουν μέσα σε φυτά τρεφόμενα από μύκητες που βρίσκονται πάνω τους, δηλαδή συμβιώνουν με τα φυτά. Ψάξτε κάπου αλλού για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι η πιθανότερη αιτία είναι κάποια μικροζημιά στις ρίζες κατά τη μεταφύτευση. Άρα δεν χρειάζεται να βάλετε τον θειικό σίδηρο.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  51. εχω μια γαρδενια κι ανακαλυψα οτι εχει βαμβακαδα με τι φαρμακο να την ψεκασω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος20/12/19 11:59

    Καλησπερα εχω μια γαρδενια εδω και 4 χρονια, εδω και ενα χρονο τα μπουμπουκια της, μαυριζουν και ξεραινονται κατα συνέπεια δηλαδη δεν ανοιγουν ποτε.
    Γιατι μπορει να συμβαινει αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν διάφοροι λόγοι:
      Χορήγηση αζωτούχου λιπάσματος όσο αναπτύσσονται τα μπουμπούκια.
      Υπερβολική δόση αζωτούχου λιπάσματος, γενικά.
      Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα στον χώρο που βρίσκεται το φυτό.
      Υπερβολικό πότισμα.
      Αλλαγή θέσης.
      Συμβαίνει ένα ή περισσότερα απ' αυτά;
      Χρόνια Πολλά!

      Διαγραφή
  53. καλησπερα...περσι φυτεψα μονη μου απο καλαδακι μια γαρδενια...ολο το καλοκαιρακι ηταν πρασινο και δεν ανθισε...την βαζω καραμπογια και την εχω φυτεψει σε μικρο τενεκεδακι....ολον τον χειμωνα ηταν καλα και την ποτισα μια δυο φορες οσο χρειαζοτανε....την ειχα προστατευμενη στο μπαλκονι και επανω σε πυροτουβλα την τοποθετησα.....σημερα που την ειδα ειχε μαυρισμενα φυλλα αρκετα στις ακρες....περσι της εβαζα λιπασμα 20 20 20....μου ειπαν απο το μαγαζι που τ'αγορασα οτι κανει για ολα τα ανθοφορα φυτα....καπου διαβασα αν μαυριζουν τα μπουμπουκια της μπορουμε να βαλουμε χαλκουχο λιπασμα...ισχυει αυτο???εθχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το «χαλκούχο λίπασμα» που αναφέρετε μάλλον είναι χαλκούχο μυκητοκτόνο. Αυτό το χρησιμοποιούμε μόνον όταν υπάρχει διαπιστωμένη προσβολή από μύκητες ή όταν περιμένουμε ότι θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα. Πρόκειται για φυτοπροστατευτική ουσία και η χρήση της θέλει μεγάλη προσοχή και τήρηση των κανόνων ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή έχει μπουμπούκια η γαρδένια σας;
      Το λίπασμα που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο.
      Ελέγξτε αν οι τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας είναι ανοιχτές. Φεύγει το νερό όταν ποτίζετε; Το μαύρισμα των φύλλων στην άκρη τους δείχνει μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά με το πότισμα. Μάλλον ήταν περισσότερο απ' όσο χρειάζονταν. Το φυτό εκτέθηκε σε θερμοκρασίες κάτω από τους 8-10 C; Σε τι χώμα φυτέψατε;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. καλησπερα κι ευχαριστω για την απαντηση ση σας......λοιπον την φυτεψα σε χωμα για οξυφυτα ....το αγορασα σε συσκευασια.....οχι δεν εχει μπουμπουκια αλλα ειδα σημερα οτι στις ακρες των κλαδιων της σαν να ξεκινα να βγαζει.....νομιζω οτι πρεπει να επεσε λιγο η θερμοκρασια κατω των 8 βαθμου κελσιου αλλα ηταν προφυλαγμενη απο τον αερα και σκεπασμενη στο μπαλκονι που το ειχα κλεισει με ναυλον.....και εγω κατεληξα στο ιδιο συμπερασμα με σας για το ποτισμα γιατι ειδα την βαση της να ειναι υγρη και το χωμα πανω στην γλαστρα το ιδο νωπο...τωρα την εβαλα στον αερα και περιμενω αποτελεσαμτα....αν θυμαμαι καλα πρεπει να πηρε την κατω βολτα απο τοτε που την εβαλα στα πυροτυουβλα και ανεπνεε το χωμα...θα την παρακολουθησω και θα σας πω νεα της....

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Το κρύο μπορεί να έχει κάνει ζημιές όμως οι σημαντικές ερωτήσεις είναι αυτές: Όταν ποτίζετε, το νερό φεύγει από τις τρύπες που υπάρχουν στον πυθμένα της γλάστρας; Αν ναι, το νερό αυτό μαζεύεται σε πιατάκι ή ρέει ελεύθερα;

      Διαγραφή
  54. λοιπον.....την ειχα βαλει πανω σε πυρουτουβλα κι απο οτι ειδα κρατουσε υγρασια μια και ηταν χειμωνας.....τωρα την εβαλα στον αερα κι νομιζω οτι αεριζονται οι ριζες της καλυτερα....και κατι αλλο....με ποιο λιπασμα θα φερει περισσοτερα φυλλα κι ανθη???
    η παλια μου ειχαν πεσει καποα φυλλα κι τα κλαδια της μεινανε γυμνα...(ειχαν μευρισει στις ακρες κι τα εκοψα)...απο τοτε δεν εβγαλε αλλα φυλλα σε κοινα τα σημεια κι εχει μονο στις κορυφες....ουτε βγαζει καινουργια βλασταρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το λίπασμα που χρησιμοποιούσατε ήταν καλό. Όμως, για το ζήτημα του μαυρίσματος των κορυφών των φύλλων δεν μπορώ να σας βοηθήσω αν δεν απαντήσετε στις ερωτήσεις που έκανα.

      Διαγραφή
  55. Καλησπερα.....την γαρδενια την εχω στον αερα δηλ ειναι ψηλα απο το πατωμα δεν εχει πιατακι και το νερο στραγγιζει....φευγει...ρεει ελευθερα ....και πριν δεν την ειχα σε πιατακι και το νερο στραγγιζε αλλα η βαση της γλαστρα ακουμπουσε πανω σε πυροτουβλο και πιστευω πως απ'αυτο κρατουσε υγρασια(γιατι το χωμα της ηταν νωπο για μεγαλο διαστημα).....θα το παρακολουθησω και θα σας ενημερωσω αργοτερα τωρα που την εβαλα να βρισκεται στον αερα πως θα παει...η μηπως την πειραζει κι αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε κάνει το σωστό. Πάντως, δεν νομίζω ότι η υγρασία του πυρότουβλου πέρναγε στο χώμα της γλάστρας. Μάλλον ποτίζατε πιο συχνά απ' όσο χρειάζονταν. Βρείτε πιο κάτω στις Ετικέτες, αυτή με τον τίτλο «γλάστρες» και διαβάστε κάτι που νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμο.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα σας. Εχω μια γαρδένια 3 χρόνια. Φέτος εδώ κι ένα μήνα βγάζει καφέ σκούρα σημάδια στις άκρες των φύλλων και προχωράει σε όλο το φύλλο. Ννα σας στείλω φώτο κάπου; ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η περιγραφή σας μου θυμίζει γαρδένια που ποτίζεται περισσότερο απ' όσο χρειάζεται ή που δεν στραγγίζει η γλάστρα της. Συμβαίνει κάτι απ' αυτά;
      Στην δεξιά στήλη θα βρείτε το e-mail μου, εκεί μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Είδα τις φωτογραφίες. Το πιο πιθανό είναι να μην πηγαίνει κάτι καλά με το νερό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω υπερβολικού ποτίσματος είτε επειδή δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα. δεν πάει καλά με το νερό μάλλον. Ποτίζετε πολύ; Το νερό του ποτίσματος φεύγει από τις τρύπες αποστράγγισης;
      Αν στις δύο αυτές ερωτήσεις απαντήσατε όχι και ναι, αντιστοίχως προχωρήστε στο παρακάτω:
      Λιγότερο πιθανή αιτία είναι ότι το φυτό είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται είτε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη είτε αντικατάσταση του επιφανειακού χώματος με νέο.
      Περιμένω νέα σας.
      Πάνω στη γαρδένια υπάρχουν σταγόνες από κάποιο υγρό αλλά και κάτι λεκέδες. Τι είναι αυτά;

      Διαγραφή
  57. Καλημέρα σας!!! Πρίν 10 μέρες αγόρασα μια φουντωτή γαρδένια! Χτες παρατήρησα σε κάποια φύλλα να έχουν τρύπες και να μοιάζουν σαν να είναι φαγωμενα... Μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να είναι κ τρόπο αντιμετώπισης. ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν πολλά έντομα (και όχι μόνο) που κάνουν ζημιές στα φύλλα, από ακρίδες μέχρι ωτιόρυγχοι. Μήπως μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες ώστε να δω πώς είναι αυτές οι τρύπες. Στο μεταξύ απομακρύνετε (αν υπάρχουν) παλιά φύλλα από το χώμα της γλάστρας.

      Διαγραφή
    2. Σας έστειλα στο μέιλ σας την φωτογραφία...

      Διαγραφή
    3. Τις είδα. Είναι χτυπήματα και δαγκώματα από έντομα. Δεν είδα στις φωτογραφίες αλλά ελέγξτε για μελίγκρες που κάνουν κάτι σαν «τσαλακώματα» σε νεαρά φύλλα. Αν υπάρχουν, θα βρείτε τρόπους καταπολέμησης, λίγο πιο κάτω, στις Ετικέτες με τον τίτλο «μελίγκρα». Επίσης, κάντε αυτό που σας έγραψα πριν, όχι μόνον στην γαρδένια αλλά και στις άλλες γλάστρες σας. Οι ωτιόρυγχοι είναι κάτι μικρά μαύρα έντομα που ζουν κάτω από ξερά φύλλα ή «σκουπίδια» πάνω στο χώμα και κυκλοφορούν το βράδι για να δαγκώσουν φύλλα παλιά ή και νέα.

      Διαγραφή
  58. Η γαρδένια μου,βγάζει κάτι καφές κηλίδες στα φύλα της.Τί μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Οι κηλίδες είναι στο κέντρο του φύλλου ή στην περιφέρεια; Μήπως μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
  59. καλημέρα σας
    Έχω μία γαρδένια εδώ και ένα χρόνο στο μπαλκόνι κάτω από τέντα. Την ποτίζω όταν νιώθω ότι το χώμα πάει να στεγνώσει και της βάζω από τέλη Φεβρουαρίου κάθε 15 μέρες σίδηρο και λίπασμα για οξύφυλλα μια φορά τον μήνα. Έχει αρχίσει να ανθίζει από τον Γενάρη ασταμάτητα και έχει αμέτρητα μπουμπούκια ακόμα, όλα γερά. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ πήγαιναν όλα μια χαρά, πριν δύο εβδομάδες παρατήρησα δύο με τρία φυλλαράκια κίτρινα κάτω κάτω στον κορμό. Δεν έδωσα σημασία γιατί σκέφτηκα ότι είναι φυσιολογικό. Αλλά τώρα βλέπω ότι το κιτρίνισμα προχωράει προς τα πάνω σε αρκετά φύλλα. φοβάμαι μήπως μου ρίξει τα κλειστά μπουμπούκια. τι μπορεί να κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο σίδηρος που βάζετε είναι υπερβολικός. Τα παλιά φύλλα κάποια στιγμή πεθαίνουν. Δεν είναι κάτι περίεργο. Έχετε δει πρόβλημα και σε νέα φύλλα;

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας
      Σε κάποια νέα φύλλα ναι. Υπάρχει περίπτωση να μου ρίξει τα μπουμπούκια; αν της κάνω ένα γερό πότισμα για να φύγει το πολύ σίδηρο;

      Διαγραφή
    3. Να κάνετε ένα γερό πότισμα. Μια φορά το χρόνο είναι απαραίτητο για φυτά που έχουν πρόβλημα με τα επιπλέον άλατα, όπως είναι η γαρδένια. Όμως δεν νομίζω ότι φταίει ο σίδηρος για τα φύλλα. Αν θέλετε στείλτε μου 1-2 φωτ. το e-mail μου θα το βρείτε στη δεξιά στήλη.

      Διαγραφή
    4. Σας έστειλα τις φωτογραφίες.Ελπίζω να μπορέσετε να διακρίνετε την κατάσταση που είναι το φυτό.

      Διαγραφή
    5. Βλέπω να είναι κίτρινα μόνον κάποια από τα παλιά φύλλα.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα σας
    Είχα μια γαρδένια για πολλά χρόνια, στο ίδιο σημείο. Ξαφνικά πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς να αλλάξει κάτι από το περιβάλλον ή τις συνήθειες της άρχισε να ξεραίνει τα φύλλα της. Ήταν πράσινα αλλά ξερά. Δοκίμασα τα πάντα (περισσοτερο πότισμα, λιγότερο πότισμα, πλύσιμο φύλλων, λίπασμα, κλαδεμα,κλπ) αλλά σε δύο μήνες δυστυχώς ξεράθηκε ολοσχερώς. Το φθινόπωρο αγόρασα μια καινούρια κ την έβαλα στην ίδια θέση με την παλιά. Όλα πήγαιναν μια χαρά, οσπου πριν δέκα ημέρες άρχισε να ξεραίνει κ αυτή τα φύλλα της (πράσινα, αλλά ξερά). Μπορώ να κάνω κάτι για τα το προλαβω; Τι μπορεί να φταιει; Δε θα ήθελα να χάσω κ άλλη γαρδένια!
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δείτε μερικές ερωτήσεις:
      Όταν ποτίζετε το νερό φεύγει από τις τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας;
      Είχατε ξεπλύνει ποτέ τα άλατα από το χώμα της γλάστρας;
      Είχατε βάλει ποτέ θειικό σίδηρο (καραμπογιά) στο χώμα;
      Γράφετε ότι δοκιμάσατε τα πάντα και μεταξύ αυτών βάζετε και το λίπασμα. Τι εννοείτε με αυτό; Δώσατε λίπασμα αφού εμφανίσθηκε το πρόβλημα; Δίνατε και πριν; Τι είδους;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  61. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας
    Στο πιάτο της γλαστρας έχω τρύπες κ φεύγει το νερο.
    Άλατα από το χώμα γλαστρας δεν έχω ξεπλύνει ποτε.
    Γενικα, για να είμαι ειλικρινής δεν της έκανα κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Πότιζα τακτικά, έβαζα λίπασμα κάθε μήνα (χωρίς να δίνω πολλή σημασία στο είδος του λιπάσματος) κ την είχα πάνω από 10 χρόνια. Όταν παρουσίασε αυτο το σύμπτωμα η παλιά γαρδένια δοκίμασα να ποτίσω παραπάνω, τίποτα. Δοκίμασα να αραιωσω το πότισμα, τίποτα. Αφού είχε ξεραθεί πάνω από τη μισή την κλαδεψα (αρκετά) κ πάλι τίποτα. Κ απλώς την άφησα μέχρι τελους (σε βαθος 3-4 μηνων έγιναν αυτά), μήπως κ αλλαξει κάτι, που δυστυχώς δεν αλλαξε.
    Τώρα που το επισημαίνετε, όμως, αναφορικα με το λίπασμα, πέρυσι πήρα ένα λίπασμα, που τώρα βλέπω ότι έχει βάση το άζωτο, κ αν θυμάμαι καλά πρέπει να είχα ρίξει κ από αυτό στην παλιά γαρδένια. Στην καινούρια πάντως έχω ρίξει σιγουρα απο αυτό, κ τώρα που το σκέφτομαι το έριξα πριν παρατηρήσω το ίδιο σύμπτωμα. Να υποθέσω ότι αυτό προκάλεσε τα παντα; Κ ότι τελικά αυτό ευθύνεται για την απώλεια της παλιάς γαρδένιας; Τι να κάνω τωρα; Να ποτίσω αρκετά ώστε να αποβληθεί από το χώμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Χωρίς άζωτο δεν μεγαλώνουν τα φυτά. Δεν φταίει το άζωτο. Τι είδους λίπασμα είναι αυτό που χρησιμοποιείτε τώρα και κάθε πότε το βάζετε; Αν διαβάστε πάνω του θα βρείτε κάτι αριθμούς, για παράδειγμα 20-20-20 (Ν-Ρ-Κ) ή 11-15-15 (Ν-Ρ-Κ). Είναι υγρό, κοκκώδες ή σε μορφή σκόνης;
      Είχατε παρατηρήσει ποτέ να αλλάζουν χρώμα τα φύλλα; Να γίνονται κιτρινωπά με τα νεύρα να μένουν πράσινα;
      Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με τη ζημιά που παθαίνουν τα γλαστρικά φυτά όταν το χώμα γεμίσει άλατα. Μάλιστα η γαρδένια είναι πιο ευαίσθητη στα άλατα. Τα άλατα αυτά συσσωρεύονται στο χώμα από το νερό του ποτίσματος ή και από το λίπασμα. Γι΄αυτό σας ρωτάω για το είδος του.
      Περιμένω νέα σας. Για να απαντήσετε πατήστε Απάντηση, δεν χρειάζεται να ανοίξετε καινούργιο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Το λίπασμα είναι NPK 12-6-4, κ πρόκειται για υγρό που διαλύεται σε νερό (ακολούθησα τις οδηγίες)
      Η νέα γαρδένια βρίσκεται σε αυτό το χώμα από το Σεπτέμβρη.
      Αν πρόκειται για αλατα στο χώμα (το οποίο δεν ήξερα καν σαν πρόβλημα...) τι πρέπει να κάνω; Να αλλάξω χώμα?
      Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη βοήθεια!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Ευτυχώς δεν χρειάζεται να αλλάξετε χώμα. Θα κάνετε ό,τι κάνουν οι άνθρωποι απ΄την αρχαιότητα για να ξεπλύνουν τα άλατα από το χωράφι τους. Μία ή δύο φορές το χρόνο, θα κάνετε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα αφήνοντας το νερό να ρέει μέσα από το χώμα της γλάστρας. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν τα άλατα. Όμως αυτό σημαίνει ότι το φυτό δεν βρίσκει θρεπτικά στοιχεία μέσα στο χώμα, επομένως η λίπανση παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο.
      Το λίπασμα που χρησιμοποιείτε είναι πιο χρήσιμο σε φυτά που καλλιεργούμε κυρίως για το φύλλωμά τους. Δεν είναι το καλύτερο για τη γαρδένια όμως δεν θα την βλάψει, το πολύ-πολύ να μειώσει κάπως την ανθοφορία έναντι της βλάστησης. Όταν τελειώσει προμηθευτείτε κάποιο που να ευνοεί την ανθοφορία.
      Για τη συχνότητα και την εποχή των λιπάνσεων διαβάστε το άρθρο στην αρχή της σελίδας. Εκεί, θα βρείτε και συνδέσμους για θέματα σχετικά με τον σίδηρο και το πότισμα.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας! Καλημέρα!

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα, επανέρχομαι για να σας πω ότι αφού έκανα το γενναιόδωρο πότισμα που μου είπατε, κ αφού έκοψα κ τα ξερά κλαδιά για να μπορώ να ελέγχω την εξέλιξη του "φαινομένου", το φυτό άλλαξε εντελώς εμφάνιση. Αναζωογονηθηκε. Είχε μπουμπούκια για πάρα πολύ καιρό κ ξεκίνησε να τα ανοίγει. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα μια γαρδένια γεμάτη με κατάλευκα άνθη! Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

      Διαγραφή
  62. Καλημέρα σας!!
    Εχω αγορασει εδώ και 1 μήνα μια γαρδενια με πολλα μπουμπουκια και την φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ (ποτισμα σιδηρο μαγνησιο κτλ) Βγαζει ανθη λευκα τα οποια αμεσα κιτρινιζουν και διαπιστωνω αρκετα πλεον κιτρινα φύλλα. Μπορω να εχω τη συμβουλη σας??? Αν θέλετε μπορω να σας αποστειλω κ φωτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν θέλετε στείλτε φωτογραφία. Θα βρείτε το e-mail μου στην δεξιά στήλη. Αφού θα μπείτε στον κόπο, βγάλτε μία φωτ. στην οποία να φαίνεται και η γλάστρα. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους κιτρινίζουν τα φύλλα. Μπορεί απλώς να ήρθε η ώρα τους να πέσουν ή μπορεί να πράγματι να υπάρχει πρόβλημα.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας,
      Αυτή η γαρδένια δεν έχει πρόβλημα απ΄το κιτρίνισμα. Τα κίτρινα φύλλα είναι παλιά και πολύ λίγα. Τα αειθαλή φυτά χάνουν φύλλα όλο το χρόνο. Τα παλιότερα σιγά-σιγά πέφτουν και αντικαθίστανται από νέα. Αυτό είναι το φυσιολογικό.
      Θα σας γράψω στη συνέχεια ό,τι μπορώ να παρατηρήσω από τις φωτογραφίες:
      Αν μετά το πότισμα την αφήνετε μέσα στο κασπό, αυτό θα γεμίζει νερό και κάποια στιγμή θα προκύψουν προβλήματα. Μετά το πότισμα πρέπει να αφήνετε να στραγγίσει το νερό από το χώμα και μετά να ξαναβάζετε τη γλάστρα μέσα στο κασπό.
      Πιθανόν να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν με σιγουριά στο φυτώριο ή κέντρο κήπου απ’ όπου την αγοράσατε. Στις φωτ. το φυτό μοιάζει να χωράει οριακά στη γλάστρα του, όμως δεν μπορώ να είμαι βέβαιος.
      Στα νεαρά φύλλα διακρίνονται κάποιες μικροζημιές από χτυπήματα ή λίγες μελίγκρες. Ελέγξτε τα νεαρά φύλλα στο κάτω μέρος τους. Αν υπάρχουν μελίγκρες θα τις δείτε εκεί.
      Η γαρδένια έχει δεχτεί τακτικές και συχνές λιπάνσεις. Μην αμελήσετε το λίπασμά της τώρα που την έχετε στο σπίτι σας. Προτιμήστε κάποιο που να περιέχει και σίδηρο. Θα της χρειαστεί σύντομα.

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα σας!! Και εγω παρόμοιο πρόβλημα με τους υπολοιπους φίλους ! Κίτρινα φύλλα στη γαρδενια μετα απο πολυ αφοσίωση και φροντιδα. (πότισμα με απιονισμενο νερο, σιδηρο,μαγνησιο κτλ) Τι με συμβουλευετε να κανω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πριν απ τη συμβουλή πρέπει να εντοπίσουμε για ποιό λόγο κιτρινίζουν τα φύλλα. Υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά; Μήπως τα κίτρινα φύλλα που βλέπετε είναι παλιά και ήρθε η ώρα να πέσουν; Μπορείτε να μου στείλετε φωτογραφίες; Θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα σας,θέλω να μοιραστώ κι εγώ τον καημό για τη γαρδένια μου.
    Την αγόρασα μέσα Μαρτίου, χωρίς να γνωρίζω πόσο απαιτητική είναι στη φροντίδα της. Ήταν φουντωτή, με πολλά κλειστά μπουμπούκια. Την έβαλα στο μπαλκόνι- βορινό κατά τον μπαμπά, βορειοδυτικό κατ`εμέ - σε θέση που να τη βλέπει ο ήλιος, ο οποίος, αρχές της άνοιξης, δεν έκαιγε. Την πότιζα ακολουθώντας τις υποδείξεις του ανθοπώλη, 1 φορά τη βδομάδα ένα μικρό μπουκάλι νερό (βρύσης) τσεκάροντας και το χώμα. Έβαζα πιατάκι να στραγγίζει μετά το πότισμα και μετά το στέγνωνα ή το αφαιρούσα εντελώς μέχρι το επόμενο πότισμα. Σταδιακά, τα φύλλα της έχαναν σε στιλπνότητα και χρώμα. Μέσα σε 2-3 μέρες, εκεί στα τέλη Απρίλη, την έχασα και ξεράθηκε σε όλη την επιφάνειά της. Την κατέβασα από το τραπέζι που τη χτύπαγε ο ήλιος και πλέον βρίσκεται σε σημείο με φως, αλλά όχι απευθείας έκθεση όπως πριν. Παράλληλα, διάβασα για τις ανάγκες της κι έκανα και τα εξής: της έβαλα 1 φορά χηλικό σίδηρο, της ραντίζω τα φύλλα το βράδυ, όταν έχει προηγηθεί ζεστή μέρα, την ποτίζω κάθε 3-4 μέρες όταν πιάνω στεγνό χώμα στα 3 εκ ένα κανονικό ποτήρι νερού. Πότισμα και ράντισμα μόνο με απιονισμένο νερό πλέον. Παράλληλα, το πιατάκι της είναι μόνιμα κάτω από τη γλάστρα, χωρίς να εφάπτεται, με 1 δάχτυλο νερό. Σήμερα, ας πούμε, γύρισα το απόγευμα σπίτι και είδα ότι το είχε ρουφήξει όλο. Χτες, μη βλέποντας προκοπή, τις αφαίρεσα τα πλέον ξεραμένα φύλλα, αυτά που με ελαφρύ άγγιγμα έσπαγαν χωρίς προσπάθεια κι εκτός από κρατσανιστά στην υφή καφέτιζαν στις άκρες. Χοντρικά το 1/3 του φυλλώματος. Παρατήρησα ότι τα τρυφερά της βγαίνουν πιο ανοιχτόχρωμα πράσινα και σχετικά μαλακά. Έχω αγοράσει και ειδικό λίπασμα για οξύφυτα, αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα. Κάποια στιγμή παρατήρησα ένα λευκό χνουδάκι κοντά σε ένα μπουμπούκι, οπότε ανά 10 μέρες την ψεκάζω με διάλυμα οινοπνεύματος και πράσινο σαπούνι. Δεν φαίνεται να έχει επεκταθεί. Μπουμπούκια όλα κλειστά, από τα μεγάλα, τα μισά κιτρινωπά μαραμένα, τα άλλα μισά πράσινα και φαινομενικά ζωηρά. Καταλαβαίνω ότι σίγουρα την τσάκισε ο ήλιος, ίσως λάθος πότισμα κι έλλειψη θρεπτικού λιπάσματος να συνετέλεσαν. Ερώτηση: έχει νόημα να βάλω λίπασμα σε αυτή τη φάση; Να αλλάξω συχνότητα/ποσότητα στο πότισμα; Εντέλει, σώζεται η κατάσταση ή το χάσαμε το κορμί; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υπάρχουν πολλά θέματα και θα προσπαθήσω να τα σχολιάσω με τη σειρά που τα γράψατε:
      Οι ποσότητες νερού που αναφέρετε δεν μου λένε κάτι επειδή δεν γνωρίζω το μέγεθος της γλάστρας. Ο κανόνας είναι: ποτίζουμε όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Είναι προτιμότερα τα αραιά γενναιόδωρα ποτίσματα από τα συχνά με λίγο νερό.
      Το βορινό ή βοριοδυτικό μπαλκόνι μπορεί να είναι προβληματικό το χειμώνα όταν θα έχει κρύο. Επίσης ό,τι προσανατολισμό και αν έχει μετράει πάρα πολύ να είναι το φυτό σε θέση υπήνεμη.
      Ο ήλιος κάνει ζημιά.
      Δεν καταλαβαίνω το εξής, αν η γλάστρα δεν ακουμπά στο πιατάκι, πώς ρούφηξε το νερό;
      Η εικόνα που περιγράφετε με τα ξερά φύλλα που έχουν καφέ άκρες θυμίζει ζημιά από νερό. Μπορεί να σχετίζεται με υπερβολικό πότισμα, με κακή στράγγιση ή και νερό που λιμνάζει στις ρίζες.
      Όσον αφορά το πότισμα με απιονισμένο νερό, καλό είναι το νερό χωρίς αλάτα αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμο. Έχετε υπ' όψη ότι και το νερό που στάζει από τα κλιματιστικά είναι χωρίς άλατα. Επίσης, αν ποτίζετε με νερό του δικτύου, μπορείτε μια-δυο φορές το χρόνο να κάνετε ένα πάρα πολύ «γερό» πότισμα, με το νερό να ρέει μέσα από το χώμα της γλάστρας και να ξεπλένει έτσι τα υπολείμματα των αλάτων.
      Γιατί γράφετε ότι δεν βλέπετε προκοπή; Πιο κάτω λέτε ότι έχει νέα φύλλα, «ανοιχτοπράσινα και σχετικά μαλακά».
      Το λίπασμα χρειάζεται, είναι η τροφή των γλαστρικών φυτών. Αποκλείεται να μάθει να μην τρώει η γαρδένια σας. Απ' τη στιγμή που βλέπετε ότι έχει συνέλθει και αρχίζει να δίνει νέα βλάστηση δώστε της μία αραιή δόση λιπάσματος. Για τη συνέχεια διαβάστε το άρθρο «Φροντίδες και πότισμα» στην κορυφή της σελίδας αυτής. Ο σίδηρος δεν αντικαθιστά το πλήρες λίπασμα.
      Αν είναι σε θέση που αερίζεται κανονικά τα προβλήματα από τα βαμβάκια που είδατε θα είναι μικρά. Προσέξτε όμως τις μελίγκρες, εντομάκια που θα δείτε στα τρυφερά νεαρά φύλλα όταν ο καιρός είναι υγρός. Για την ώρα έχει ζέστη και ξηρασία.
      Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η γαρδένια σας χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, Έχετε υπ' όψη ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αυτό.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τη διεξοδική απάντηση!
      Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το εναπομείναν αρχικό της φύλλωμα είναι ξερό. Πράσινο, αλλά ξερό. Δεν είναι μαλακό ούτε στιλπνό. Αυτό σε όλη την επιφάνεια του φυτού, δεν είναι ότι ξεράθηκε ένα μόνο κλαδί. Μεταφύτευση δεν έχω κάνει, δε μου φάνηκε σκόπιμο. Θα κάνω τον Σεπτέμβριο που φαίνεται να ελαχιστοποιεί το σοκ. Η γαρδένια παραμένει στη γλάστρα της, μία κλασσική πλαστική γλάστρα ανθοπωλείου με τρύπες στον πάτο και διάμετρο γύρω στα 20 - 22 εκ. Θα ακολουθώ τον κανόνα της αφής του χώματος για τη συχνότητα, αλλά για την ποσότητα του ποτίσματος ενόψει καλοκαιριού μπορείτε να μου πείτε περισσότερα; Θα της προσθέτω και λίπασμα μία φορά τον μήνα μέχρι τον Ιούλιο, όπως συστήνετε στο άρθρο. Αυτό για το "ρούφηγμα" του νερού ήταν αδόκιμο, εννοούσα ότι έχω αφημένο πιατάκι με νερό κάτω από τη γλάστρα για να εξατμίζεται και να δημιουργείται το μικροκλίμα υγρασίας που διάβασα ότι αρέσει στη γαρδένια. Με τόση ζέστη, όμως, μέσα στη μέρα εξατμίζεται ταχύτατα. Είναι σωστή η τακτική αυτή, το πιατάκι με νερό χωρίς επαφή με τη γλάστρα; Αν βλέπω ότι έχει εξατμιστεί το νερό να ξαναγεμίζω το πιατάκι κάθε φορά που αδειάζει; Ακόμα κι αν την έχω ποτίσει πρόσφατα; Ή να προτιμώ το ράντισμα των φύλλων με νερό; Να συνεχίσω την προσθήκη σιδήρου ανά δεκαπενθήμερο; Με συγχωρείτε για τον καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά είμαι άπειρη και δεν θέλω να μου πάει άκλαυτη λόγω δικής μου βλακείας. Να είστε καλά!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας
      Τα φύλλα που είναι ξερά δεν πρόκειται να συνέλθουν. Θα πέσουν μόνα τους αν δεν τα βγάλετε εσείς.
      Για την ποσότητα του νερού μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Βάλτε στη γλάστρα ένα μεγάλο πιάτο για να μην σκέφτεστε ότι θα ξεχειλίσει το μικρό. Ποτίστε με 3/4 του λίτρου νερό και παρατηρήστε πως θα πάει το πράγμα τις επόμενες μέρες. Την επόμενη φορά βάλτε 1 - 1,5 λίτρο και δείτε τι θα γίνει. Με τέτοιες δοκιμές θα μάθετε και τη σωστή ποσότητα και τη σωστή συχνότητα ποτίσματος. Όσο για τα άλατα, τα είπαμε στην προηγούμενη απάντηση.
      Το νερό που μένει σε ένα πιατάκι είναι πολύ λίγο για να φτιάξει υγρή ατμόσφαιρα. Είναι πολύ δύσκολο να έχει υγρή ατμόσφαιρα σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα, όμως εξακολουθούμε να έχουμε γαρδένιες. Διαλέξτε της θέση σκιερή, υπήνεμη και προστατευμένη από το κρύο το χειμώνα.
      Το σωστό είναι να δίνετε σίδηρο αν χρειάζεται. Δείτε τον σχετικό σύνδεσμο στο άρθρο στην αρχή της σελίδας. Μην το παρακάνετε με το λίπασμα.
      Έχετε το νου σας για να προλάβετε τις ζημιές απ' τις μελίγκρες γιατί αυτές θα είναι το πρόβλημα τις επόμενες μέρες επειδή τις ευνοεί η ζέστη και η υγρασία. Η σιδερένια μπάλα με την αλυσίδα δεν μπορεί να τις σταματήσει. Θα χρειαστούν άλλα πράγματα. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο και πάλι.
      Και γιατί να μην κάνετε ερωτήσεις; Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ξέρει για τις γαρδένιες.

      Διαγραφή
    4. Η γαρδένια μου που έσπευσα να ξεγράψω αλλά ακολουθώντας τις συμβουλές σας, παρατηρώντας και φροντίζοντάς τη με υπομονή και επιμονή, μου χάρισε σήμερα τα δύο πρώτα της λουλούδια και το χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε. Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  65. Ανώνυμος22/6/20 21:35

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα,
    Γιατί τα μπουμπούκια της γαρδένιας πέφτουν, ενώ το φυτό είναι μια χαρά με καταπράσινα φύλλα. Να σημειώσω ότι βάζω χηλικό σίδηρο ανά 10 μέρες και ψεκάζω τα φύλλα με νερό για υγρασία.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Ο χηλικός σίδηρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Δώστε στη γαρδένια σας κάποιο πλήρες λίπασμα, υγρό ή σε μορφή σκόνης. Αν δώστε άμεσα μία δόση, τότε η επόμενη θα είναι το Σεπτέμβριο. Αν θέλετε διαβάστε τα σχετικά με τη φροντίδα της γαρδένιας στο σχετικό άρθρο.

      Διαγραφή
  66. Ανώνυμος16/10/20 00:44

    Με συγχωρείτε κατά λάθος έγραψα την ερώτηση για το Μπέντζαμιν σε αυτό το post ! Παρασύρθηκα διαβάζοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν είναι εδώ η ερώτησή σας. Είναι στο άρθρο με τίτλο Πότισμα.

      Διαγραφή
  67. Καλημέρα! Μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω - αγοράσω φυτό γαρδενιας ταιτης monoi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο φυτώριο που να έχει την γαρδένια της Ταιτής (Gardenia taitensis).

      Διαγραφή
  68. έχω μία γαρδένια, μάλλον είναι η εκδοχή της πιο ανθεκτικής, την είχα σε φωτεινό μέρος, στην σκάλα εσωτερικά , όλα καλά. Την έβγαλα στο μπαλκόνι τέλος Απριλίου, αν και προσέχω με το νερό την πότισα παραπάνω απ ότι συνήθιζα με διάλυμα σιδήρου και άλλων συστατικών. Τα φύλλα της είναι προς το κίτρινο (όχι όλα) και κάποια έχουν και καφετί στίγματα. Τι μπορώ να κάνω για να την "επαναφέρω¨;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ... συμπλήρωση, το διάλυμα που έριξα στη γαρδένια χρησιμοποιείται και στις ορτανσίες
    ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν είναι τα παλιά φύλλα που έχουν κιτρινίσει, μην ανησυχείτε. Το πιθανότερο είναι ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Ένα πιο γενναιόδωρο πότισμα δεν αρκεί για να δει κανείς ζημιές σε μια γαρδένια. Υποθέτω ότι όταν φτιάξατε το διάλυμα ακολουθήσατε τις οδηγίες για τη διάλυσή του σε νερό και ότι το βάλατε σε ποτισμένο φυτό. Σωστά;
      Τα καφετί στίγματα είναι σε παλιά φύλλα ή σε νέα; Είναι στο κέντρο των φύλλων ή στην περιφέρεια; Αν θέλετε να στείλετε φωτ. θα βρείτε το e-mail μου στη δεξιά στήλη.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  70. Καλημέρα, σας έστειλα τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ... ακολούθησα τις οδηγίες πλην δεν το έβαλα σε ποτισμένο ήδη φυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα, σας έχω στείλει τις φωτο στο mail .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα καφέ στίγματα που βλέπω σε μερικά φύλλα δεν είναι κάτι σημαντικό, γιατί στις φωτογραφίες βλέπω μία γαρδένια πολύ ταλαιπωρημένη. Μοιάζει να της λείπει και λίπασμα και φως. Ίσως να είναι και κακοποτισμένη, ενώ πράγματι της λείπει και σίδηρος. Έχετε δώσει λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και πότε;
      Περιμένω νέα σας. Όμως πατήστε «Απάντηση» και όχι «Προσθήκη σχολίου» ώστε να γράψετε την απάντησή σας ακριβώς από κάτω.

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα, έχω δώσει λίπασμα που δίνεται στις ορχιδέες (fytopan) με περιεκτικότητα σε σίδηρο (εκτός των άλλων στοιχείων) 0.03% . Δεν την έχω ποτίσει μετά το γενναίο πότισμα με το διάλυμα αλλά το χώμα όπως το διαπίστωσα με το δάχτυλο είναι ακόμα νωπό... Όλο το χειμώνα ήταν σε μέρος με αρκετό φως και τώρα βρίσκεται στο μπαλκόνι (νοτιο προς ανατολικό μάλλον).

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Είναι βέβαιο ότι το λίπασμα που έχετε περιέχει και σίδηρο (το χημικό σύμβολό του είναι Fe); Δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Ελέγξτε το και αν δεν περιέχει δώστε μία δόση σιδήρου.
      Ποτίστε όποτε διαπιστώσετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Δώστε άλλη μία δόση λιπάσματος τον Ιούνιο και μετά ξανά τον Σεπτέμβριο.
      Αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.

      Διαγραφή
  73. katerina stamatoudi25/5/21 23:22

    Κε Ανδριτσοπουλε καλησπέρα.Εχω μια γαρδενια 2 χρόνια την οποία αρχές Απριλίου κλάδεψα.Επειτα από κάποιες μέρες εφυγα γιατί έπρεπε να λείψω και όταν γύρισα την βρήκα σχεδόν χωρίς φύλλα.Ενω το φυτό μου δείχνει ότι έχει δύναμη γιατί βγάζει κάτι μυτούλες μετά από λίγες μέρες ξεραινονται τα φυλλαράκια.μαυριζουν αρχικά στις ακρες και έπειτα μαυρίζει όλο το φύλλο και πέφτει..τι να κάνω?την ποτίσω κάθε δύο μέρες τώρα που κάνει πολύ ζέστη.. της έριξα σίδηρο δεν βλέπω διαφορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Γιατί κλαδέψατε τη γαρδένια; Λίπασμα δίνετε; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Κάνατε και μεταφύτευση; Το χώμα της γλάστρας στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα; Η γλάστρα στραγγίζει κανονικά;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  74. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ. Έχω μία γαρδένια η οποία εδώ και ενάμιση μήνα έχει ξερά φύλλα και κίτρινα την έχω μέσα σε μία πήλινη γλάστρα μεγάλη άλλαξα το χώμα έβαλα για οξύφυλλα κοίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Τα φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν πριν αλλάξτε το χώμα ή μετά. Με ποιό τρόπο αλλάξατε το χώμα; Βγάλατε το φυτό απ' τη γλάστρα, αφαιρέσατε το παλιό χώμα και βάλατε καινούργιο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  75. Γειά σας ξέχασα να ποτίσω τη γαρδένια μου 3 μερες κ όταν πήγα να το κάνω είδα ότι τα φύλλα της εχουν ξεραθεί!! Τι να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Να την ποτίσετε αμέσως. Μετά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε αν έχει πάθει ζημιά, αν έχει ξεραθεί δηλαδή, κάποιο τμήμα της. Ό,τι έχει ξεραθεί δεν θα συνέλθει, αλλά το υπόλοιπο φυτό θα συνεχίσει κανονικά την ανάπτυξή του.

      Διαγραφή
  76. Έχω μια μεγάλη γαρδένια σε αρκετά μεγάλη γλάστρα με όξινο χώμα που χρειάζεται, το πότισμα της είναι κανονικό με σταγόνες κάθε 2 με 3μερες. Κάθε λίγο και λιγάκι μου ξεραινεται ολόκληρο κλαδι μαζί με τα φύλλα....έχει κάμποσα κλαδιά αλλά τώρα τελευταία έκοψα αρκετά ξεραμένα μεγάλα κλαδιά και έχει μείνει η μισή....τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι είναι σε θέση που της ταιριάζει. Δηλαδή ότι δεν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και τον αέρα. Λίπασμα έχετε δώσει; Αν ναι,πότε και τι είδους; Είναι βέβαιο ότι το νερό που της δίνετε είναι αρκετό;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  77. Καλημερα εχω 5 γαρδενιες 5 χρονια κατα πρασινες και τωρα πριν μια εβδομαδα μου ξερενονται τα φυλλα στιν αρχη γινονται καφε και φαινονται μαραμενα δεν βλεπω καποιο ζουζουνι πηγα στο γεωπονο και μου ειπε μηπως εχει μυκητα μου ειπε να ρεντησω με decis protech σας παρακαλω δεν θελω να τις χασω βοηθεια θελω σας περιμενω να μου απαντησετε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δεν μπορώ να πω κάτι χωρίς καμία εικόνα. Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες με e-mail;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  78. Ανώνυμος11/5/22 21:28

    κ Ταξιαρχη γεια σας.θα ηθελα να σας ρωτησω σχετικα με την λιπανση της γαρδενιας..βλεπω τα νεα της φυλλα ειναι δεν εχουν εντονο χρωμα και εχουν το σχημα ψαροκοκαλου..(σας εχω στειλει και μειλ με φωτο)..εριξα σιδηρο...σε ποσες μερες μπορω να ριξω και λιπασμα?..μινιμουμ?...επισης δεν εχει πολλα μπουμπουκια να θεωρησω οτι για φετος δεν θα βγαλει αλλα?.....ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δείτε στο μέιλ σας. Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ήμουν απασχολημένος με την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.

      Διαγραφή
  79. Ανώνυμος12/5/22 09:56

    Καλημέρα έχω μια γαρδένια δεντράκι απλα ήθελα να μάθω πόσο νερο χρειαζεται ανα 2 μέρες 1lt είναι αρκετό?Την πήρα προσφατα και ακομα δεν χρειάζεται μεταφύτευση!
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ήμουν απασχολημένος με την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν το 1 λίτρο είναι αρκετό γιατί δεν ξέρω το μέγεθος της γλάστρας και τις συνθήκες του χώρου σας. Αν ήταν δική μου η γαρδένια θα έδινα σε κάθε πότισμα κάποια ποσότητα νερού και θα παρακολουθούσα καθημερινά πότε θα στεγνώσει το χώμα για να ξαναποτίσω. Μ' αυτό τον τρόπο σε λίγες μέρες θα ήξερα περίπου κάθε πότε να ποτίσω και με πόσο νερό.

      Διαγραφή
  80. Ανώνυμος16/5/22 14:30

    Ευχαριστώ για την απάντηση οσο αφορά το ποτισμα της γαρδενιας μου.Οσο αφορά το μέγεθος της γλάστρας είναι το μέγεθος που δίνουν τα ανθοπωλεία την πολύ μικρη κλασσική πλαστική γλαστρουλα που με το που πέσουν τα μπουμπουκια θέλει μεταφύτευση.Έχω πάρει επίσης λίπασμα σιδήρου σε μορφή διαλυμματος και η ερώτηση μου ειναι αν χρειάζεται να ρίχνω καθε 10-15 μέρες?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πάρτε πλήρες λίπασμα που θα έχει και ιχνοστοιχεία ώστε να προλάβετε την έλλειψη σιδήρου. Αν διαβάστε το άρθρο στην αρχή της σελίδας καθώς και το σχετικό με τη λίπανση γλαστρικών φυτών νομίζω ότι θα σας λυθούν τυχόν απορίες.
      Όσον αφορά στο πότισμα δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο: ποτίστε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα είναι στεγνό. Η περιγραφή σας για το μέγεθος της γλάστρας δεν βοηθάει. Δεν ξέρω αν το 1 λίτρο νερό είναι πολύ ή λίγο. Αν η γλάστρα έχει όγκο 1 λίτρο, τότε η ίδια ποσότητα νερού είναι τεράστια. Αν η γλάστρα είναι μεγαλύτερη μπορεί και να είναι η σωστή ποσότητα. Νομίζω ότι θα πρέπει να την βρείτε με δοκιμές.

      Διαγραφή
  81. Ανώνυμος19/5/22 01:12

    Γεια σας! Πήρα μια καμέλια δεντράκι γύρω στα 65-70 εκ. ύψος πριν 6 μέρες και την έκανα μεταφύτευση μετά από 3 μέρες. Κατά τη μεταφύτευση έβαλα και λίπασμα υγρό για οξυφυλλα και σίδηρο και πότισα καλά. Το θέμα μου είναι ότι επειδή έχω νότιο δυτικό μπαλκόνι εσωτερικό αλλά το πιάνει σε ένα σημείο και λίγο βοριάς κυρίως (βόρειο δυτικός). Δε ξέρω που να την τοποθετήσω καθώς φοβάμαι μην την χτυπάει ο μεσημεριανός ήλιος απευθείας από τη μια αλλά και να μην είναι στη σκιά σε φωτεινό σημείο αλλά σε ρεύμα αέρα εκτεθειμένη. Παρατηρώ ότι έχει γρήγορο άνοιγμα των μπουμπουκιων της αλλά πολύ γρήγορα σχεδόν αμέσως γίνονται καφέ και μαραίνονται. Τι μπορεί να φταίει; Δεν έχω επιλογές ή θα είναι σε σημείο που θα το βλέπει ένα δίωρο μεσημεριανός ήλιος ή θα είναι μονίμως σε σκιέρο μέρος με πολύ λίγο ήλιο ακριβώς πριν δυσει ο ήλιος αλλά θα είναι εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα. Τι θα μπορούσα να κάνω; Τα φύλλα της μου φαίνονται μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Το ότι δεν κρατάνε πολύ τα άνθη μάλλον προκλήθηκε από τη μεταφύτευση. Λίπασμα και σίδηρο θα ήταν καλύτερα αν είχατε περιμένει λίγο πριν το βάλετε.
      Ως προς τη θέση καταλαβαίνω ότι είστε σε δίλημμα μεταξύ βοριά και μεσημεριανού ήλιου. Δεν ξέρω τι να πω. Δεν ξέρω τι απ΄τα δύο είναι χειρότερο. Μήπως δεν έπρεπε να έχετε αγοράσει καμέλια; Τώρα όμως είναι αργά. Το σημείο με τον μεσημεριανό ήλιο είναι προστατευμένο από τον «δυτικό ήλιο»; Δηλαδή η καμέλια δέχεται άμεσα το ηλιακό φως μόνο το μεσημέρι για 1-2 ώρες ή περισσότερο;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/22 00:19

      Καταρχάς συγνώμη γιατί εννοούσα γαρδένια και όχι καμέλια. Το βορινό σημείο δεν έχει καθόλου απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως παρά μόνο μία ώρα όταν χαμηλώνει εντελώς ο ήλιος, λόγω τέντας. Το νοτιοδυτικό σημείο την βλέπει απευθείας το μεσημέρι για δύο ώρες το πολύ. Δυστυχώς δεν έλαβε τις σωστές οδηγίες και νόμιζα ότι ήταν απαραίτητη η μεταφύτευση με φορτωμένα μπουμπούκια. Πότισμα δε της κάνω τακτικό. Μόνο όταν στα 3-4 εκ. μεσα το χώμα έχει στεγνώσει. Τα φύλλα δε τα ψεκάζω επειδή είναι γεμάτη μπουμπούκια. Ποια θέση θα προτείνατε; Στην Νότιο δυτική λόγω καλαμωτής και τέντας δεν αερίζεται τόσο πολύ, στην βόρειο δυτική έχει αρκετό αέρα. Ο λόγος που την πήρα είναι το υπέροχο άρωμα του άνθους της που με ανοιχτό παράθυρο ευωδιάζει στο σπίτι και επειδή είχε πολύ ωραία άνθη όταν την πήρα πριν μια βδομάδα.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Η γαρδένια είναι περισσότερο ευαίσθητη από την καμέλια στο κρύο και στον άνεμο. Άρα βάλτε την στην νότιο δυτική πλευρά. Τα φύλλα δεν χρειάζεται να τα ψεκάζετε με νερό. Το πότισμα χρειάζεται προσοχή, δεν θέλετε ούτε να διψάει, ούτε και να λιμνάζει το νερό μέσα στη γλάστρα, ενώ είναι λάθος να κάνει κανείς συχνά ποτίσματα με πολύ λίγο νερό.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος21/5/22 18:53

      Σας ευχαριστώ πολύ! Την άλλαξα θέση. Είναι πάρα πολύ φορτωμένη και κάποια μπουμπούκια είδα ότι άρχισαν να ανοίγουν και να μένουν λευκά, χωρίς να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται από σήμερα. Ελπίζω να περάσει γρήγορα το σοκ της μεταφύτευσης.

      Διαγραφή
  82. Ανώνυμος24/5/22 19:58

    Δυστυχώς αν και την έχω βάλει σε νότιο δυτικό μέρος με λίγες (1-2) ώρες απευθείας ήλιο βλέπω ότι κιτρινίζουν τα φύλλα και είναι πράσινα τα νεύρα. Μου φαίνεται περίεργο γιατί έχει χώμα για οξυφυλλα, έχει λίπασμα για οξυφυλλα, έχω βάλει και υγρό λίπασμα σιδήρο και δεν την ποτίζω και συχνά. Υπάρχει περίπτωση να θέλει περισσότερες ώρες απευθείας έκθεση στον ήλιο. Επίσης παρατήρησα ότι κάποια μπουμπούκια πριν ακόμη ανοίξουν είναι καφέ σκούρο ή κίτρινα στις άκρες. Τι θα μπορούσε να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η περιγραφή σας θυμίζει έλλειψη σιδήρου και θρεπτικών στοιχείων γενικότερα. Τα φύλλα με τα πράσινα νεύρα είναι νέα ή παλιά; Την έχετε μεταφυτεύσει πρόσφατα;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
  83. Ανώνυμος1/6/22 19:25

    Καλησπέρα η μια από τις γαρδένιες μου έχει πολλα κίτρινα και μαραγκιασμενα φύλλα. Τι να βάλω για να την γλυτώσω σίδηρο..κάνει να κόψω όλα τα ξερά για να πάρει αέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Πρώτα πρέπει να βρούμε γιατί χάλασαν τα φύλλα αυτά. Μήπως γέρασαν; Είναι παλιά φύλλα ή νέα; Είναι στη βάση των βλαστών ή στην κορυφή τους; Κάνατε πρόσφατα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα; Μήπως αλλάξατε πρόσφατα θέση στο φυτό; Έχετε δώσει λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και πότε;

      Διαγραφή
  84. Ανώνυμος4/6/22 07:27

    Δυστυχώς κι εμένα η δική μου που σας είχα πει ότι την έκανα μεταφύτευση ενώ ήταν φορτωμένη με μπουμπούκια δε πάει καλά. Την άλλαξα θέση να τη βλέπει και λίγο απευθείας ο ήλιος μήπως σταματήσει το κιτρίνισμα των φύλλων, της έδωσα σίδηρο, και λίγο λίπασμα υγρό για οξυφυλλα αλλά τίποτα. Πότισμα καλό μόνο όταν στεγνώνει μέσα 4-5 εκ. Από το χώμα αλλά πάλι τίποτα. Και τα μικρά φύλλα κίτρινα με πράσινα νεύρα και κάποια άλλα μικρά νέα φύλλα κίτρινα με καφέ στις άκρες πραγματικά δε ξέρω τι φταίει. Έχετε ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό κ. Ταξιάρχη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.