Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γαρδένια 2. Γιατί δεν ανθίζει;

Έχεις μπροστά σου μια γαρδένια, την ποτίζεις την φροντίζεις και αυτή δεν βγάζει ούτε ένα μπουμπούκι ή ακόμη χειρότερα γεμίζει μπουμπούκια αλλά αυτά αντί να ανοίξουν, «προτιμούν» να πέσουν πριν «μετασχηματιστούν» σε ολόλευκα, αρωματικά άνθη. Ας δούμε τι μπορεί να συμβαίνει: 


Α. Η γαρδένια δεν κάνει μπουμπούκια
Αν το χειμώνα δεν βρεθεί η γαρδένια σε θερμοκρασία κάτω από τους 18 °C, δεν πρόκειται να δώσει λουλούδια. 
Αν το καλοκαίρι δεν ποτίζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε δεν μπορεί να φτιάξει ανθοφόρους οφθαλμούς, οπότε δεν θα ανθίσει. Όταν λέμε ότι ποτίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, εννοούμε ότι βρίσκουμε κάθε πότε θέλει η γαρδένια πότισμα και τότε της δίνουμε νερό. Επομένως δεν την ποτίζουμε όποτε τη βλέπουμε μπροστά μας αλλά δεν την ξεχνάμε κι όλας. 
Αν την άνοιξη δώσουμε στη γαρδένια κάποιο λίπασμα με πάρα πολύ άζωτο, αυτή θα γεμίσει φύλλα αλλά θα έχει ελάχιστα μπουμπούκια. Το άζωτο συμβολίζεται με Ν και αντιστοιχεί στο πρώτο από τους τρεις αριθμούς που χαρακτηρίζουν ένα λίπασμα. 

Γαρδένια


Β. Τα μπουμπούκια της γαρδένιας μαυρίζουν και πέφτουν πριν ανοίξουν. 
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι, είτε το υπερβολικό πότισμα είτε το αντίθετο ακριβώς. 
Μπορεί να φταίει η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι κάποιοι ψεκασμοί με νερό. 
Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν πτώση των μπουμπουκιών. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον καιρό και έτσι κάνουμε υπομονή. 
Στη γαρδένια δεν αρέσει να τη μεταφέρουμε από 'δω κι από 'κει σαν να ήταν ασύρματο τηλέφωνο.  Επομένως αποφεύγουμε τις συχνές αλλαγές θέσης. 

Δείτε ακόμη σχετικά με τη γαρδένια: 

58 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/14 19:26

    Τι συμβαινει οταν τα μπουμπουκια δεν ανθιζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν διάφορες αιτίες:
      Το χώμα της είναι πολύ φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία οπότε η γαρδένια δεν έχει τη δύναμη να κρατήσει τα μπουμπούκια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φυτό είναι πολλά χρόνια μέσα στην ίδια γλάστρα με το ίδιο χώμα ή και στις περιττώσεις που δεν δίνουμε στο φυτό το απαραίτητο λίπασμα. Συνοψίζοντας, η κακή θρεπτική κατάσταση είναι αιτία για την πτώση των μπουμπουκιών. Ομως σε τέτοιες καταστάσεις θα δούμε ότι το φυτό έχει αραιή και φτωχή βλάστηση με μικρά και λίγα φύλλα.
      Πτώση των μπουμπουκιών μπορεί να έχουμε και όταν χορηγούμε στη γαρδένια κάποιο λίπασμα πλούσιιο σε άζωτο. Τέτοια σκευάσματα είναι καταλληλότερα για φυτά που τα καλλιεργούμε κυρίως για το φύλλωμα και όχι τα άνθη τους, γιατί το άζωτο ευνοεί τη βλάστηση έναντι της ανθοφορίας. Απ' τη γαρδένια μας ενδιαφέρουν τόσο τα άνθη όσο και η φυλλωσιά, γι' αυτό της δίνουμε λίπασμα φτωχότερο σε άζωτο. Ζητάμε δηλαδή από το κέντρο κήπου κάποιο σκεύασμα για ανθοφόρα ή ακόμη καλύτερα κάποιο ειδικά φτιαγμένο για οξύφιλα.
      Αλλες αιτίες για την πτώση των μπουμπουκιών μπορεί να είναι το υπερβολικό πότισμα ή η ξηρασία. Ομως στις περιτπώσεις αυτές θα δούμε και ζημιές στα φύλλα, τα οποία είτε θα είναι μαυρισμένα στις άκρες τους ή θα είναι μαραμένα και ξερά, αντίστοιχα.
      Τέλος, πτώση των μπουμπουκιών μπορούν να προκαλέσουν και προσβολές από κοκκοειδή έντομα, ψώρες και βαμβακάδες δηλαδή.
      Συμβαίνει ένα ή περισσότερα απ' αυτά στη γαρδένια σας;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Και κάτι που ξέχασα:
      Οταν το χώμα έχει πολλά άλατα και από όξινο έχει γίνει πια αλκαλικό μπορεί να έχουμε πτώση των μπουμπουκιών. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχουν ζημιές και στα φύλλα.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/3/14 16:43

    Ευχαριστω για την απαντηση σας αλλα το προβλημα δεν ειναι η πτωση των μπουμπουκιων. Τη γαρδενια την αγορασα προσφατα 0-40 ημερες. Ειχε και εχει πολλα μπουμπουκια. την προσεχω στο ποτισμα και την εχω σε σχετικα προστατευμενο σημειο. Ομως κανενα μπουμπουκι δεν εχει ανοιξει. Παραμενουν ερμητικα κλειστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκεφτείτε ότι από τη στιγμή που σχηματίζονται τα μπουμπούκια μπορεί να περάσουν από 2 έως και 4 μήνες για να ανθίσουν. Οταν την αγοράσατε είχε μπουμπούκια όμως δεν ξέρετε πότε σχηματίστηκαν.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/5/14 09:10

    Καλημέρα και καλό μήνα. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω αφορά την γαρδένια. Πρόσφατα αγόρασα από το ανθοπωλείο 2 γαρδένιες, με πολλά μπουμπούκια. Τις μεταφύτευσα στην αμέσως μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα ειδικό για οξύφυλλα με καλή αποστράγγιση κλπ. Σε ένα πότισμα που έκανα παρατήρησα πάνω στα φύλλα της μιας γαρδένιας ένα σαλιγκάρι, το οποίο και το απομάκρυνα. Πρέπει να προβώ και σε άλλες ενέργειες σχετικά με αυτό (δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα σαλιγκάρια; σημειωτέον ότι ελέγχοντας το φυτό μέχρι τώρα δεν έχω δει κάτι περίεργο εκτός από κάτι μικρά φύλλα που είναι μισοφαγωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα σαλιγκάρια κρυμμένα κάπου πάνω στη γαρδένια. Ομως δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με αυτά. Απλώς, όταν δείτε κάποιο άλλο ας το απομακρύνετε και πάλι. Τα σαλιγκάρια δεν μπορούν να κάνουν σοβαρές ζημιές σε μια γαρδένια παρά μόνον αν υπάρχουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, τώρα την άνοιξη, είναι οι μελίγκρες. Ας έχετε το νου σας στα πιο νεαρά, τρυφερά φύλλα της γαρδένιας σας επειδή εκεί θα τις εντοπίσετε. Για την καταπολέμησή τους δείτε στη δεξιά στήλη με τίτλο ΑΡΧΕΙΟ το δημοσίευμα του Απριλίου 2013 με τίτλο, Καταπολέμηση μελίγκρας (http://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6.html).

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/14 15:11

      Ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απάντησή σας, έστω και μια τέτοια ημέρα γιορτινή! Θα μου επιτρέψετε μια ακόμη ερώτηση; Υπάρχει πρόθεση να αντικαταστήσουμε το κλήμα που βρίσκεται στην αυλή εδώ και αρκετά χρόνια (βρισκόμαστε σε επαρχιακή πόλη της Δυτ. Στερεάς) ο μοναδικός ίσως λόγος ύπαρξης του οποίου ήταν η σκιά του, πράγμα που δεν μπορώ να πω ότι ήταν και ικανοποιητικό. Σκέφτηκα και αγόρασα σε γλαστράκια 3 κισσούς με διχρωμίες στα φύλλα και 1 κισσός ο πιο κοινός ίσως (λυπάμαι που δεν γνωρίζω τα ονόματά τους). Ο μόνος τρόπος να τα φυτεύσω είναι απέξω από το σπίτι στο πεζοδρόμιο και να περιμένω -χρόνια; -να απλώσουν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το χώμα που βρίσκεται εκεί είναι και το πιο καλό! Το αντίθετο ίσως. Μάλλον σφιχτό και κοκκινωπό θα το έλεγα! Πιστεύετε ότι είναι μια καλή επιλογή ή λόγω των συνθηκών που σας περιέγραψα καλύτερα να μην πάνε χαμένα τα φυτά; Σας ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Αυτή τη φορά η απάντηση δεν ήταν άμεση αλλά κάπως αργοπορημένη. Σκάψτε το χώμα σε βάθος 30-40 εκ. ώστε να γίνει αφράτο και να αερίζεται καλά. Ανακατέψτε του και 1-2 χούφτες ελαφρόπετρα και περλίτη για να συνεχίσει να είναι αφράτο και να στραγγίζει καλά. Εφ όσον το χώμα είναι κοκκινωπό, όπως λέτε, και δεν περιέχει μπάζα (οικοδομικά υλικά) οι κισσοί θα πάνε καλά με λίγες φροντίδες, δηλαδή ποτίσματα, λιπάνσεις.
      Δεν γνωρίζω πως είναι ο χώρος όπου βρίσκεται το κλήμα, όμως πριν το χαλάστε σκεφτείτε το άλλη μια φορά. Η κληματαριά είναι ιδανική για να κάνει σκιά. Είναι φυλλοβόλο φυτό και έτσι το χειμώνα αφήνει τον ήλιο να περάσει. Για να είναι εκεί πολλά χρόνια, σημαίνει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε όλες τις καταστάσεις. Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό κλάδεμα ώστε να αρχίσει ξανά να κάνει τη δουλειά του; Δηλαδή να δίνει καλή σκιά το καλοκαίρι. Σκεφτείτε το ξανά! Μετά από μερικά χρόνια ο κισσός θα κάνει και αυτός σκιά. Ομως, το χειμώνα θα έχει κρύο στην αυλή σας, ενώ το καλοκαίρι όταν θα έχει πολύ ζέστη κάποια φύλλα του κισσού θα καίγονται αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όλη τη μέρα.
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/5/14 00:46

    Agorasa mia gardenia tov aprilio me liga louloudia kai twra den vgazei alla mpoumpoukia kai ta fulla peftoune.. ti prepei na kanw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να μη βγάζει άλλα μπουμπούκια είναι κάτι φυσιολογικό. Αρχισε νωρίς την ανθοφορία της, οπότε καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι σταματούν και τα λουλούδια. Ομως το να χάνει φύλλα δεν είναι καλό, ειδικά αν αυτά τα φύλλα είναι καινούργια, νεαρά δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Παρακαλώ, δείτε πιο πάνω στο άρθρο της σελίδας αυτής, προς το τέλος του άρθρου υπάρχει σύνδεσμος για τη φροντίδα της γαρδένιας και τις απαιτήσεις της.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος27/5/14 15:18

    Exw mia aporia akoma: pote tha ksanadwsei louloudia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η γαρδένια ανθίζει στις αρχές Μαΐου περίπου, κάποιες χρονιές όμως μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα ανθοφορίας το Σεπτέμβριο. Προσέξτε όμως για να τις δώσετε τις απαραίτητες φροντίδες (κατάλληλο πότισμα, λιπάνσεις κ.λπ.) και να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις της (προστασία από το κρύο, τον ήλιο κ.λπ.)
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/6/14 15:49

    Καλησπέρα σας! Συνέχεια της ιστορίας με τα σαλιγκάρια στις γαρδένιες, συμβαίνει τώρα το εξής: Παρατήρησα πριν από περίπου μια εβδομάδα στις γαρδένιες να πέφτουν τα μπουμπούκια (πριν καν ανοίξουν) λες και κατι τις είχε ροκανίσει στην βάση τους. Επίσης υπήρχαν πολλά μυρμήγκια και όταν άνοιξα μερικά χαλασμένα πλέον μπουμπούκια υπήρχαν μικρά πράσινα έντομα μέσα στις πτυχώσεις τους . Επίσης μερικά μπουμπούκια νεαρά λίγο πριν πέσουν είναι σαν παραμορφωμένα!Πήγα σε ένα γεωπόνο και μου σύστησε ένα προϊόν (δεν ξέρω αν πρέπει ή όχι να αναφέρω το όνομά του) νομίζω actellic, το οποίο μου το ανέφερε ως όχι τόσο βλαβερό !!! -ψέκασα σύμφωνα με τις οδηγίες και περίμενα. Σήμερα παρατήρησα πάλι τα ίδια : Σημειωτέο ότι ο γεωπόνος μου σύστησε προληπτικά -και το έκανα - να ψεκάσω και τα υπόλοιπα φυτά. Κάποιες σεφλέρες είχαν πάνω τους ζωύφια. Τι κάνουμε τώρα; Συνεχίζουμε τους ψεκασμούς ή μήπως χρειάζεται κάποιο άλλο φάρμακο; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω από την περιγραφή σας, τι είναι αυτά τα «πράσινα έντομα» μέσα στα μπουμπούκια. Τις γαρδένιες συνήθως τις «τρώνε», μελίγκρες και διάφορες βαμβακάδες (ψώρες), λιγότερο συνηθισμένες (αλλά όχι απίθανες) είναι οι ζημιές από αλευρώδεις θρίπες και διάφορες κάμπιες λεπιδόπτερων.
      Οι μελίγκρες είναι πρασινωπές ή μαύρες και τις βλέπουμε σε όλα τα πράσινα τρυφερά μέρη της γαρδένιας, φύλλα και μπουμπούκια.
      Οι αλευρώδεις είναι λευκά, μικρά «πεταλουδάκια», αν κουνήσετε λίγο το φυτό θα τα δείτε να πετούν γύρω-γύρω.
      Οι θρίπες τρέφονται με τα μπουμπούκια και τα κάνουν να πέσουν πριν ανοίξουν, όμως είναι μικρά έντομα με καφετί, μπεζ χρώμα και μερικά απ' αυτά έχουν φτερά. Κινούνται πολύ δηλαδή.
      Οι κάμπιες είναι πρασινωπές και σέρνονται πάνω στα διάφορα φυτικά μέρη όπου και τρώνε. Μοιάζουν με σκουλήκια αλλά δεν είναι, καθώς έχουν κάμποσα πόδια.
      Τι απ' αυτά ενοχλεί τη γαρδένια σας;

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος13/6/14 17:45

    Συγνώμη που δεν ήμουν πιο σαφής. Πρέπει να είναι μελίγκρες διότι βρίσκονται στα πιο τρυφερά μέρη των φύλλων, πολύ μικρές. Να τολμήσω μια ερώτηση ακόμη; Σε μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά την οποία μόλις φύτεψα σε πεζούλι, παρατήρησα σε κάποια φύλλα της να υπάρχουν μαύρα στίγματα, ενώ σε κάποια άλλη να υπάρχει κάτι σαν στάχτη; κάτι σαν σκόνη άσπρη; Να ρίξω θειάφι ; οι υψηλές θερμοκρασίες το επιτρέπουν αυτή την εποχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1.  Οι μελίγκρες με τη ζέστη και την υγρασία που έχει αυτές τις μέρες κάνουν πάρτι. Τα άλατα λιπαρών οξέων όπως είναι το Σαβόνα και άλλα παρόμοια, τις διώχνουν. Το ίδιο κάνει και το σαπουνόνερο.

      Θειάφι έπρεπε να είχατε βάλει στις τριανταφυλλιές πολύ νωρίτερα, 5-6 εβδομάδες πιο πριν. Θυμηθείτε το για την επόμενη χρονιά. Τώρα το ωίδιο (η άσπρη σκόνη) σταματά με ειδικά μυκητοκτόνα. Ετσι αν η ζημιά είναι μικρή, μάλλον δεν πρέπει να κάνετε τίποτε άλλο πέρα από το να πετάξετε τα χαλασμένα φύλλα. Το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα με τα μαύρα στίγματα, μια και απ' την περιγραφή σας δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία της παρουσίας τους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/6/14 19:07

      Σας ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος16/4/16 21:51

    Καλησπερα σας,
    η τριανταφυλλια μου ειναι γεματη μπουμπουκια και αρχισε ξαφνικα να τα ριχνει.Πιστευω οτι δεν ειναι απο το ποτισμα.Εχω τη συγκεκριμενη εδω και 2χρονια και εκανε απειρα λουλουδια.Το μπουμπουκι στη βαση του κιτρινιζει μετα γινεται καφετι σαν καμενο και μετα πεφτει.Πριν 15 μερες του ειχα βαλει λιπασμα 20-20-20.Υπαρχει περιπτωση να το παθε απ'αυτο?Τα φυλλα του φυτου δεν δειχνουν καμια αλλαγη.Μπορω να κανω κατι να το βοηθησω?
    Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιθανό να ευθύνεται το λίπασμα. Όμως ελέγξτε το φυτό και για σημάδια προσβολής από έντομα ή ωίδιο (γκρι λεκέδες στα φύλλα και στους βλαστούς), και αυτά μπορούν να προκαλέσουν ανθόπτωση. Η τριανταφυλλιά έβγαλε νέα φύλλα μετά τη λίπανση; Είναι στο χώμα ή σε γλάστρα;
      Εφ όσον το φυτό δεν έχει πάθει κάτι, τότε θα δώσει νέα τριαντάφυλλα ακόμη κι αν χαθούν τα τωρινά.

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα σας ! Εχω απο περυσι μια γαρδενια ,ενω εκανε μπουμπουκια παρατηρησα καπως καθυστερημενα οτι ειχε αρκετα μυρμηγκια πανω κ τελικα πανω που εσκαγαν τα μπουμπουκια ξεραθηκαν κ επεσαν..εχει αραιη βλαστηση..εριξα σιδηρο κ ψεκασα με σαπουνονερο με λιγο οινοπνευμα οπως μου ειπαν..πανω που ειδα οτι πηγε να παρει λιγο τα πανω της ξεραθηκαν δυο κλαδια..σημερα συμπληρωσα λιγο χωματακι για οξυφυλλα κ οπως εφτιαχνα το χωμα βρηκα ενα κοκκινωπο σκαθαρι μεγαλουτσικο..τι μπορω να κανω?υπαρχει περιπτωση να εχει κ αλλα μεσα?να μεταφυτεψω σε καινουριο χωμα κ ισως να την κλαδευα μιας κ βλεπω οτι στη βαση εχει βλασταρια?
    Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μυρμήγκια δεν κάνουν ζημιά στα φυτά. Όμως πάνε εκεί που υπάρχουν μελίγκρες. Αυτές κάνουν ζημιά. Το σαπουνόνερο που βάλατε είναι ένα ελαφρύ εντομοκτόνο. Ο σίδηρος δεν φτάνει για να «ζωντανέψει» ένα φυτό. Χρειάζεστε πλήρες λίπασμα.
      Δείτε εδώ για το λίπασμα: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html και εδώ για το σίδηρο: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html.
      Αν αναζητήσετε τη γαρδένια στις Ετικέτες πιο κάτω, θα βρείτε αρκετές πληροφορίες γι' αυτή.
      Για το κόκκινο σκαθάρι δεν ξέρω τι να σας πω. Μπορεί να είναι κάτι άσχετο. Πάντως αν δεν υπάρχει άλλος λόγος να μην την μεταφυτεύσετε. Κόψτε τα ξερά κλαδιά και δώστε λίγο λίπασμα.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστω πολυ!!!
    Εχω και ενα κουμ κουατ το οποιο το εχω σε μεγαλη γλαστρα..προσπαθω κ το ποτιζω οποτε βλεπω το χωμα στεγνο. Πεφτουν τα φυλλα του ομως..εβαλα κ σε αυτο σιδηρο κ πριν αρκετο καιρο λιπασμα. Πεταξε καινουρια φυλλαρακια αλλα τωρα παρατηρω οτι χανει κ απο τα καινουρια. Τα φυλλαρακια διπλωνουν προς τα κατω σαν 'σαλιγκαρι'..απο κατω κοιταξα σε ορισμενα εχει κατι μαυρα στρογγυλα ζουζουνια,μελιγκρα να υποθεσω?δεν ειμαι κ πολυ σχετικη..επισης στο χωμα εβαλα καποια λουλουδακια για εδαφοκαλυψη πριν ενα μηνα και οταν εκοψα τα ξερα λουλουδακια παρατηρησα τωρα κατι σαν κευκο χνουδι..σχετιζεται με αυτο που εχει το κουμ κουατ?ευχαριστω κ παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μπερδεύετε το πλήρες λίπασμα, που περιέχει και τα 3 κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλι), με τον σίδηρο. Ο τελευταίος είναι απαραίτητος στα φυτά αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες και κάνει άλλη δουλειά απ' αυτήν που κάνουν τα τρία κύρια θρεπτικά στοιχεία. Να ποτίζετε με άφθονο νερό όποτε δείτε ότι το χώμα είναι στεγνό και να δίνετε λίπασμα κάθε 3-4 εβδομάδες όλο το χρόνο, ακτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα.
      Η περιγραφή που κάνετε για μικρά ζουζούνια σε στριμμένα νεαρά φύλλα θυμίζει μελίγκρες. Το λευκό χνούδι δεν καταλαβαίνω τι είναι. Βρίσκεται στο χώμα ή κάπου αλλού; Το σαπουνόνερο που χρησιμοποιήσατε στη γαρδένια είναι κατάλληλο και εδώ.

      Διαγραφή
  12. Βρισκεται στα φυλλα οχι στο χωμα!
    Ψεκασα με θερινο πολτο ολα τα φυτα μου και θα παρω κ λιπασμα ! Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα.
      Ο θερινός πολτός είναι εντομοκτόνο, αλλά θέλει προσοχή στη χρήση του ειδικά όταν κάνει ζέστη. Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τις σχολαστικά.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος20/8/16 20:05

    Καλησπέρα.θα ήθελα να ρωτήσω για την ορτανσια.την αγόρασα στα μεση Μαΐου ροζ άνθη και μετα απο κανενα μηνα εγιναν τα ανθη της πρασινα.την έχω μετά φύτευση σε γλάστρα και αν και είναι και τα τέσσερα άνθη πράσινο χρώμα είναι γερά τόσο αυτά όσο και τα φύλλα της.που οφείλεται αυτό? Πρέπει να την κλαδεψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι φυσιολογική εξέλιξη των λουλουδιών της ορτανσίας. Στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας θα βρείτε τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, ανάμεσά τους θα βρείτε και μία με τίτλο Ορτανσία, εκεί θα βρείτε οδηγίες για το κλάδεμα και ό,τι άλλο υπάρχει στο μπλογκ αυτό σχετικό με την ορτανσία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/11/16 16:15

      εχω μια λεμονογαρδενια που πεφτουν τα φυλλα της το χειμωνα τι να κανω μπορω να την κλαδεψω??και ποτε και μεχρι ποιο σημειο του κλωναριου??ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
    3. Απ' ό,τι ξέρω λεμονογαρδένια λένε την Tabernaemonta divaricata, έναν θάμνο που μοιάζει με τη γαρδένια αλλά δεν είναι τέτοια. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί πέφτουν τα φύλλα της δικής σας το χειμώνα. Κανονικά είναι ένας αειθαλής θάμνος. Μήπως βρίσκεται σε χώρο εκτεθειμένο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στο 0 C ή λίγο πιο κάτω) ή και δυνατούς ανέμους; Για το κλάδεμα να περιμένετε την αρχή της άνοιξης. Κλαδέψτε ελεύθερα, η λεμονογαρδένια αντέχει και σε πιο αυστηρά κλαδέματα. Φυσικά μην κάνετε υπερβολές. Υπολογίστε ότι η νέα βλάστηση θα εμφανιστεί από τον πρώτο οφθαλμό που βρίσκεται αμέσως κάτω από το σημείο τομής.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος5/5/17 18:44

    Καλησπέρα σας,
    πριν 4 ημέρες αγόρασα μία γαρδένια αρκετά πλούσια σε φύλλωμα και άνθη. Παρατήρησα πως τα άνθη της ήδη μέσα σε αυτές τις μέρες έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Το ίδιο ισχύει και για τα μπουμπούκια που μόλις άνθισαν. Έχουν τόσο μικρή διάρκεια ζωής τα άνθη της γαρδένιας? Επιπλέον από το μαγαζί που αγοράστηκε η γαρδένια μας είπαν να μην της κάνουμε ακόμα μεταφύτευση αλλά να περιμένουμε να "γεμίσει" και άλλο. Χρειάζεται πιθανότατα αλλαγή γλάστρας και λίπασμα? Τέλος αν επιλεχθεί τενεκές αντί για γλάστρα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε σίδηρο?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως η αλλαγή θέσης προκαλεί μικρό-προβλήματα όπως το να πέσουν τα λουλούδια. Πάντως το να ανοίξει ένα μπουμπούκι γαρδένιας σήμερα και σε 2-3 μέρες να πέσει το άνθος δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτά βέβαια ισχύουν στην περίπτωση όπου η γαρδένια βρίσκεται σε κατάλληλο περιβάλλον.
      Κατά κανόνα στα φυτώρια ή στα κέντρα κήπου ξέρουν πότε ένα φυτό θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, επειδή γνωρίζουν πότε μπήκε το φυτό στη γλάστρα με την οποία πωλείται. Οπότε αυτό που σας είπαν απ' το μαγαζί πρέπει να ισχύει. Λίπασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζονται όλα τα γλαστρικά φυτά. Δείτε τη σχετική ανάρτηση που θα τη βρείτε ανάμεσα σε αυτές που έχουν την «ετικέτα»: λίπασμα.
      Προσέξτε το εξής: όταν αγοράζουμε ανθισμένα φυτά επιλέγουμε αυτά που έχουν τα περισσότερα μπουμπούκια και όχι αυτά με τα περισσότερα άνθη. Τέλος, η μεταφύτευση της γαρδένιας σε τενεκέ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε σίδηρο.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα ,
    Έχω μια γαρδένια 5 χρόνια τώρα και αφού επέζησε και μετά την περσινή μεταφύτευση με πολύ λίπανση και ψέκασμα στα φύλλα με λίπασμα φέτος ήταν εξαιρετικά καλά όλο το χρόνο. Την έχω σε συγκεκριμένη θέση το χειμώνα και σε σταθερή κάθε καλοκαίρι. Φέτος έχει γεμίσει μπουμπούκια τώρα ξεκινούν να ανθίζουν και πριν κανα μήνα άρχισε να κιτρινίζει ιδιαίτερα . Παρατήρησα ότι ήταν στις νευρώσεις πήγα στο γεοπωνο του εξήγησα μου έδωσε υγρό σίδηρο και κάθε 10 μέρες ρίχνω ένα λίτρο νερό με την ανάλογα ποσότητα σιδήρου. Διορθώθηκε αισθητά το θέμα και συνέχισα και την λίπανση. Συγκεκριμένα μπορεί να τύχει να ρίξω λίπασμα και σίδηρο (υγρή μορφή και τ δυο) την ίδια μέρα. Αυτό είναι λάθος?μπορει να πάθει κάτι?εχει περίπου την τελευταία εβδομάδα που άρχισαν πάλι τα φύλλα να κιτρινίζουν με άλλο τρόπο και σκέφτηκα μήπως κρατά νερό. Τρύπησα το πιατάκι με τις ρόδες που έχει απο κάτω και περιμένω να δω την κατάσταση. Ξεκίνησε και η ανθοφορία της.Απο φύλλωμα έχει πλούσιο. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει το κιτρινισμα.;υπάρχει περίπτωση να έφταιξε το λίπασμα με το σίδηρο μαζί ( και περσυ τι ίδιο έκανα) . Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συνεχίστε να μας δίνετε τις συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνω κάτω αυτές είναι οι φροντίδες που θέλει η γαρδένια. Δεν πειράζει να βάζετε σίδηρο και λίπασμα την ίδια μέρα. Δοκιμάσατε όμως το εξής: μία φορά το χρόνο κάντε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα, αφήστε να περάσει μέσα από το χώμα το νερό σαν ποτάμι. Έτσι θα ξεπλυθούν τα άλατα που μένουν πάνω στο χώμα και στα τοιχώματα της γλάστρας όταν εξατμίζεται το νερό του ποτίσματος. Μ' αυτό τον τρόπο θα δείτε ότι η έλλειψη σιδήρου δεν θα είναι τόσο σημαντική και συχνή. Μήπως τα φύλλα που κιτρινίζουν τώρα είναι παλιά και ήρθε η ώρα τους να πέσουν;

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος16/11/17 13:21

    Kαλησπέρα σας, Θα ήθελα να ρωτήσω το εξης: Εχω μια γαρδενια, στο μπαλκονι (τις τελευταιες μερες "εφαγε¨αρκετη βροχή), μέχρι προχθες (κυριολεκτικα) ηταν μια χαρα, ωσπου ξαφνικα, αρχισαν να μαυριζουν τα φυλλα της (στην αρχη μερικά κ την επομενη μερα σχεδον ολα). Το έχει συμβει?? Σώζεται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νερό στραγγίζει από τη γλάστρα αυτή; Κάθε πότε την ποτίζετε; Δίνετε λίπασμα; Είναι προστατευμένη από τον άνεμο;

      Διαγραφή
  17. Γεια σας αγορασα μια γαρδενια εδω και 3 εβδομαδες και διαβασα πολλες δημοσιευσεις πριν ξεκινησω να την φροντιζω καθως ξερω οτι ειναι απαιτητικη. Απο χθες παρατηρω οτι τα φυλλα της ειναι πιο πεσμενα και ατονα θα ελεγα και 2 μπουμπουκια που πηγαν να ανοιξουν, κιτρινισαν και ζαρωσαν πριν προλαβουν να ανοιξουν πληρως. Τι μπορω να κανω για να την βοηθησω και τι μπορει να φταιει?? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Αν δεν την μεταφυτεύσατε τότε αυτά μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή θέσης του φυτού. Εφ όσον ισχύει αυτό θα πρέπει να σταματήσουν μέσα με 1-2 εβδομάδες ακόμη. Αν την μεταφυτεύσατε σε μεγαλύτερη γλάστρα, τότε οι μικρό-ζημιές αυτές μπορεί να είναι συνέπειες της μεταφύτευσης.
      Γενικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την τοποθετήσετε έξω, σε κάποια θέση κατάλληλη για αυτή. Δηλαδή, υπήνεμη και προστατευμένη από τον ήλιο και το κρύο. Το δεύτερο είναι να της παρέχετε τις απαραίτητες φροντίδες. Δηλαδή, πότισμα όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό και κατάλληλο λίπασμα τη σωστή στιγμή.
      Περιμένω νέα σας

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος25/4/18 19:18

    Καλησπέρα.Εχω μια γαρδένια 10 χρόνια σε μεγάλη γλάστρα και με πολύ φροντίδα.Καθε άνοιξη έκανε δεκάδες μπουμπούκια.Φετος έκανα το λάθος και την λιπαρά μέσα Φεβρουαρίου.Εκτος από το κιτρινισμα των φύλλων υπάρχουν κομμένες κορφές και κανενα μπουμπούκια.Το ενθαρρυντικό είναι ότι βγαίνουν νέα πράσινα φύλλα.Της έβαλα λίγο σιδηρο. Τι άλλο προτείνετε?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Μάλλον ήταν νωρίς για λίπασμα. Για τον σίδηρο δεν ξέρω τι να σας πω γιατί δεν έχω εικόνα. Υποθέτω ότι οι «κομμένες κορφές» είναι «καμένες κορυφές» και τα «λιπαρά» είναι «λίπανα».
      Τις σταθερές φροντίδες (λίπασμα, πότισμα) φαίνεται πως ήδη τις γνωρίζετε. Εκτός απ' αυτές σας προτείνω:
      Κάθε χρόνο να βγάζετε το επιφανειακό χώμα της γλάστρας και να το αντικαθιστάτε με νέο. Ως επιφανειακό χώμα εννοούμε αυτό που βρίσκεται στα πρώτα 3-5 εκ. βάθους.
      Κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού αφήστε να περάσει άφθονο νερό μέσα από τη γλάστρα για να ξεπλυθούν τα άλατα που συσσωρεύονται στο χώμα και στα τοιχώματα της γλάστρας.
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/4/18 13:40

      Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.Όσον αφορά το χώμα πρέπει να βγάλω το επιφανειακό ή μπορώ απλά να προσθέσω το νέο?Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και τα εξής.Τα κίτρινα φύλλα γνωρίζω πως τα αφαιρούμε για να μην καταναλώνουν τις χρήσιμες ουσίες που πρέπει να πάνε στα πράσινα , σωστά?Αυτή τη δτιγμή στα κλαδιά της γαρδένιας υπάρχει το 30% των φύλλων που θα μποσούσε να έχει (τα περισσότερα στο κέντρο της και χαμηλά) και καθόλου μπουμπούκια.Λόγω της λάθος λίπανσης που έκανα τον Φεβρουάριο υπάρχει περίπτωση φέτος την ανοιξη (Μάιος) να πάρει τα πάνω της και να έχουμε ανθοφωρεία ή πάμε για του χρόνου?Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    3. 1. Κάθε χρόνο να βγάζετε το επιφανειακό χώμα της γλάστρας και να το αντικαθιστάτε με νέο, όχι απλώς να συμπληρώνετε.
      2. Τα φύλλα της γαρδένιας που έχουν κιτρινίσει λόγω έλλειψης σιδήρου, ξαναπρασινίζουν μόλις το φυτό βρει σίδηρο. Όσα όμως κιτρινίζουν λόγω γήρανσης ή έλλειψης νερού, δεν συνέρχονται και γρήγορα πέφτουν από μόνα τους ακόμη κι αν δεν τα βγάλετε εσείς.
      3. Οι γαρδένιες συχνά έχουν και δεύτερο κύμα ανθοφορίας το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος12/10/18 10:07

    Καλησπέρα.. έχω μια γαρδένια εδώ και 6 μήνες.. στην αρχή είχε πολλά Μπουμπούκια ανθησαν Και ήταν Πανέμορφα. Εδώ Και δύο μήνες δεν κάνει καθόλου μπουμπούκια . Μήπως Είναι εξαιτίας της περιόδου;; Πάντως από την μέρα που την έχω πάρει έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ αλλά τους τελευταίους δύο μήνες δεν κάνει καθόλου μπουμπούκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γαρδένια ανθίζει προς το τέλος της άνοιξης και μερικές φορές έχει ένα δεύτερο κύμα ανθοφορίας προς το τέλος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινόπωρου. Είναι φυσιολογικό να μην έχει αυτή την εποχή μπουμπούκια.

      Διαγραφή
  20. Έχω μια καμελια σε σκιερό μέρος πολλά χρόνια. Πλέον βγάζει 2-3 λουλούδια ή και καθόλου το χρόνο. Τι συμβαίνει. ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σας εχω μια γαρδενια ολο μπουμπουκια αλλα δεν λεει να τα ανοιξει δεν εχει μαμουνια και εχει το χρωμα της και στα φυλλα και στ μπουμπουκια της . Περιση ειχε ανθυσει και ηταν ωραια δεν τις αλαξα μερος δεν ξερω ομως τι θελει ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Υποθέτω ότι το φυτό είναι στην κατάλληλη γλάστρα, έχει δεχτεί το λίπασμα που πρέπει και ποτίζεται με τον σωστό τρόπο. Μήπως πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμη;

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα έχω μια γαρδένια εδώ και 2χρονια και κάτι όταν την είχα πάρει είχε μπουμπούκια άνθη από τότε όμως δεν ξαναεβγαλε τίποτα τα φύλλα είναι πράσινα δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα καθώς την είχα κλαδέψει μια φορά λίγο όμως και είναι στην ίδια θέση από τότε που ο την πήρα τι πρέπει να κάνω σίδερο βάζω λίπανση κάνω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και Χρόνια πολλά!
      Φέτος έχει μπουμπούκια; Τι λίπασμα βάζετε; Πότε βάλατε τελευταία φορά; Πού είναι η γλάστρα; Δηλαδή, είναι στο μπαλκόνι, στον κήπο;

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα είναι μπαλκόνι όχι δεν έχει μπουμπούκια λίπασμα βάζω κάτι μπλε κόκκους που διαλύεται με νερό μου το έδωσαν στο φυτώριο δεν θυμάμαι πως λέγεται τελευταία φορά έβαλα πριν δέκα μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' ό,τι καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι ότι δεν άνθησε πέρσι και ότι φέτος δεν έχει μπουμπούκια. Σωστά κατάλαβα; Μήπως η γαρδένια πρέπει να μπει σε μεγαλύτερη γλάστρα; Την μεταφυτεύσατε κάποια στιγμή; Το λίπασμα εσείς το διαλύετε σε νερό ή περιμένετε να διαλυθεί μέσα στο χώμα;
      Για να απαντήστε πατήστε «Απάντηση» και γράψτε από κάτω. Σας παρακαλώ βάλτε και καμιά τελεία στις προτάσεις γιατί είναι δύσκολο το διάβασμά τους.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα
      Όχι δεν έβγαλε ούτε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος.Δεν έχει μεταφυτεύετει παρά μόνο όταν την είχα πάρει.Τωρα το λίπασμα το διαλυω σε νερό.
      Ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Γεια σας,
      Με μπερδεύει που γράφετε, «Τωρα το λίπασμα το διαλυω σε νερό». Πιο πριν δεν το διαλύατε; Τι λίπασμα είναι αυτό;
      Πάντως για να μην σας παιδεύω θα σας γράψω στη συνέχεια μερικές γενικές οδηγίες για τη φροντίδα της γαρδένιας και εσείς αν έχετε απορίες γράψτε μου ξανά.
      Θα ποτίζετε όποτε διαπιστώνετε με την αφή ότι το χώμα έπαψε να είναι νωπό. Το πότισμα θα γίνεται με άφθονο νερό που θα στραγγίζει από τις τρύπες της γλάστρας. Μια φορά το χρόνο, το καλοκαίρι, θα κάνετε ένα πολύ γενναιόδωρο πότισμα για να ξεπλένονται τα άλατα από το χώμα.
      Θα δίνετε λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες όλο το χρόνο, εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χρησιμοποιήστε λίπασμα που διαλύεται σε νερό (υδατοδιαλυτό) και περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορα και κάλιο). Θα το δίνετε στο φυτό μετά από πότισμα και όχι όταν το χώμα είναι στεγνό.

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος15/7/20 07:15

    Γειά σας,
    Πήρα μια γαρδένια τον Απρίλιο με υπέροχη ανθοφορια. Όπως μου είχαν πει στο φυτώριο, μόλις έκοψε η ανθοφορια δηλαδή τον Ιούνιο, της έκανα μεταφύτευση με ειδικό χώμα σε πλαστική γλάστρα. Αυτή τη στιγμή βγάζει πάρα πολλά φθλυλλα καθημερινά αλλά κανένα νέο μπουμπούκι. Πότισμα κάνω περίπου 1 στις 2 ημέρες. Έχω παρατηρήσει στο κέντρο μερικά κίτρινα φύλλα αρκετά σποραδικά, ελπίζω να μην είναι ανησυχητικά. Θα πρέπει να της κάνω κάτι να τη βοηθήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Η γαρδένια ανθίζει το Μάιο για 1-2 μήνες περίπου και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ένα ακόμη κύμα ανθοφορίας το Σεπτέμβριο, όμως με λιγότερα άνθη.
      Αν τα κίτρινα φύλλα είναι στο κατώρο μέρος των κλαδιών, είναι δηλαδή παλιά φύλλα, μην ανησυχείτε.
      Λίγο πιο κάτω, ανάμεσα στις Ετικέτες, αναζητήστε αυτή με τον τίτλο «γαρδένια». Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη φροντίδα της.

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος1/9/23 15:54

    Γειά σας !! Έχω μέσα σε βαρέλι μια γαρδένια η οποία έχει φτάσει τα 2 μέτρα σχεδόν. Δεν βγάζει καθόλου μπουμπούκια. Το δε φύλλωμά της πλούσιο αλλά μικρά τα φύλλα της. Τι μπορεί να χρειάζεται. Ευχαριστώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας,
      Δίνετε λίπασμα; Αν ναι, τι είδους και κάθε πότε; Την έχετε κλαδέψει φέτος;
      Περιμένω νέα σας.

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση. Η ερώτηση ή το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί αφού το επεξεργαστώ.