Ο θειικός σίδηρος ή καραμπογιά κυκλοφορεί στην αγορά συνήθως σε μορφή σκόνης αν και υπάρχει και σε υγρή μορφή. Η σκόνη είναι γαλάζια ενώ το υγρό έχει πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα. Για να τον δώσουμε στα φυτά διαλύουμε τη συνιστώμενη ποσότητα σε νερό και ποτίζουμε με αυτό το διάλυμα.
Ο θειικός σίδηρος έχει την ιδιότητα να αυξάνει την οξύτητα του εδάφους (δηλαδή, να μειώνει το pH), γεγονός χρήσιμο για τα οξύφιλα φυτά όπως είναι, η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, το φούλι και άλλα, τους παρέχει σίδηρο φυσικά και επιπλέον, καθαρίζει το χώμα από κάποια εδαφόβια έντομα.
Μια γαρδένια που της λείπει σίδηρος. (Φωτ. Τ.Α.) |
Μεταξύ αυτών και τις προνύμφες της χρυσόμυγας, δηλαδή κάτι λευκά, χοντρά και άσχημα «σκουλήκια» που βρίσκουμε μέσα στο χώμα των γλαστρών.
Λίγη προσοχή στη χρήση του σιδήρου δεν θα μας βλάψει καθόλου γιατί αυτός έχει ένα μειονέκτημα: αν πέσει στο δάπεδο της βεράντας το λερώνει, αφήνοντας σημάδια σκουριάς.
πια ειναι η τιμη κιλου αν θα θελα 200 κιλα σε κοκοδη μορφη ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω γιατί δεν πουλάω.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ
Τον θειικό σίδηρο Κυρ Ανδριτσοπουλε μπορω να τον βάλω αυτήν την εποχή στην γαρδενια;Και αν ναι κάθε πότε.Και το λίπασμα 20-20-20 κάθε πότε το βάζουμε;Ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες που μας δεινετε μας είναι πολύ χρήσιμες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βάλετε αν δείτε ότι λείπει σίδηρος από τη γαρδένια σας. Δηλαδή αν δείτε ότι τα φύλλα της έχουν χάσει το πράσινο χρώμα τους αλλά τα νεύρα είναι πράσινα, όπως στην φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω.
ΔιαγραφήΓια το πότε βάζουμε λίπασμα σε γλαστρικά φυτά δείτε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html. Είναι μία ανάρτηση με τίτλο: Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά.
προσοχή: Η κρυσταλλική μορφή του (σε γαλάζιο χρώμα) είναι ευαίσθητη στον αέρα και τον ήλιο. Αν το δείτε να ξασπρίζει τότε είναι ακατάλληλο γιά τα φυτά (από δισθενής που είναι, οξειδώνεται σε τρισθενή και δεν προσλαμβάνεται από τις ρίζες. Πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο και διαλυμένο στο νερό.
ΔιαγραφήΕίναι έτσι όπως τα λέτε, γι' αυτό και συνήθως τον δίνουμε στα φυτά μετά τη δύση του ήλιου.
Διαγραφήκταξιαρχη γιασασ και παλι θειικο συδιρο μπορω να ρειξω τωρα το καλοκΑΙΡΙ σε δεντρα καλαμον καλητερα αποτελεσματα στο εδαφος η διαφυλλικα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι τα δέντρα «καλαμον»;
ΔιαγραφήΈχω ένα χωράφι με 8ph θέλω να φυτέψω ακτίνιδια. Αν ρίξω θειικο σίδηρο σε όλο το χωράφι θα το βοηθήσει να κατέβει το ph
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θειικός σίδηρος, το θειάφι, η θειική αμμωνία κατεβάζουν το pH όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι τοπική και προφανώς το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι υψηλό. Επιπλέον, πριν αποφασίσει κανείς με ποιό τρόπο θα μειώσει το pH πρέπει να γνωρίζει σε τι οφείλεται αυτό. Άρα χρειάζεται εδαφολογική ανάλυση. Τελικά πιο ορθολογικό μπορεί να είναι η επιλογή καλλιέργειας που είναι κατάλληλη για το έδαφος όπως είναι χωρίς παρεμβάσεις τέτοιου τύπου.
ΔιαγραφήΣε ροδακινιές πότε να ρίξω την καραμπογιά; Τα δέντρα είναι 10 χρονών. Τι ποσότητα να ρίξω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΧρειάζονται σίδηρο; Τους λείπει; Ρωτάω επειδή μου φαίνεται περίεργο.
Καλή Χρονιά!
Eho lemonies ke eho PH 8.4 ine ta dhendra 7 eton poso prepi na rikso ja na katevaso .sta 7 ton ph
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεται να μάθετε για ποιό λόγο είναι τόσο υψηλό το pH. Για να γίνει αυτό χρειάζεται χημική ανάλυση του εδάφους. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που κάνουν αυτή τη δουλειά. Πριν πάρετε δείγμα συνεννοηθείτε με κάποιο απ' αυτά. Αν θεωρείτε ότι δεν αξίζει να κάνετε κάτι τέτοιο, τότε διαλέξτε φυτά που αντέχουν σε αλκαλικά εδάφη όπως είναι για παράδειγμα η φιστικιά, το σπανάκι, η βιολέτα, το μυόπορο, το αλμυρίκι κ.ά. λαμβάνοντας υπ' όψη και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής σας.
ΔιαγραφήΣας παρακαλώ την επόμενη φορά γράψτε το σχόλιο ή την ερώτησή σας στα ελληνικά.
ΔιαγραφήΈχω κάνει ανάλυση εδάφους σε εργαστήριο συγκεκριμένα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Έχω τα εσπεριδοειδή λεμόνια και έχω ph 8.5. Ποσο θειικό σίδερο πρεπει να βάλω για να κατεβασω κατα μια μονάδα; Μου ειπαν να βαλω θειαφη 300 γραμμάρια ανα δέντρο . Εσύ τι προτείνεις για να φτάσω 7 απο 8.5. Αλκαικα εδαφη έχω,βαριά χώματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στοιχεία που δίνεις δεν αρκούν για να πάρεις τη σωστή απόφαση. Μάζεψε όλα τα δεδομένα που έχεις και πήγαινέ τα σε κάποιο τοπικό γεωπόνο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας .Εχω μια μικρή πορτοκαλιά την φύτεψα πριν 2 έτη και τώρα που έχει ανθοφορίσει και έβγαλε αρκετούς μικρούς καρπούς, ξαφνικά είδα ότι πέφτουν οι καρποί του.Γνωρίζετε τι μπορεί να συμβαίνει?και τι πρέπει να κάνω?( δείχνει να μην έχει κάποια ασθένεια ).Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΓενικά, τόσο νεαρά εσπεριδοειδή δεν πρέπει να τα αφήνουμε να καρποφορήσουν. Μάλιστα υπάρχουν και αυτοί που δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να ανθοφορήσουν. Η αίτια είναι ότι θέλουμε όσο είναι νεαρά να κατευθύνουμε τις «δυνάμεις» τους στην βλαστητική ανάπτυξη και όχι στην καρποφορία. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε τώρα είναι να βοηθήσετε την πορτοκαλιά σας με πλήρες λίπασμα και να μην ξεχνάτε να την ποτίζετε. Προσοχή όμως! Μην κάνετε υπερβολές.
Καλημέρα.κ Ταξιάρχη θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο θειικός σιδεριές μπορεί να μπει μαζί με λίπασμα...η θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορά ημερών μεταξύ τους??? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΔιαγραφήΤο ιδανικό θα ήταν να δώσετε τον θειικό σίδηρο με ψεκασμό και να βάλετε το λίπασμα στο χώμα. Πάντα σε ποτισμένα φυτά.