Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Θειικός σίδηρος ή καραμπογιά

Ο θειικός σίδηρος ή καραμπογιά κυκλοφορεί στην αγορά συνήθως σε μορφή σκόνης αν και υπάρχει και σε υγρή μορφή. Η σκόνη είναι γαλάζια ενώ το υγρό έχει πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα. Για να τον δώσουμε στα φυτά διαλύουμε τη συνιστώμενη ποσότητα σε νερό και ποτίζουμε με αυτό το διάλυμα.
Θειικός σίδηρος
Ρίχνουμε την απαραίτητη ποσότητα θειικού σιδήρου μέσα σε ένα βαζάκι με λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Μετά αδειάζουμε το διάλυμα στο ποτιστήρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Μ' αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πετυχαίνουμε να διαλυθεί καλά ο σίδηρος. Για τις ποσότητες νερού και σιδήρου ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. (φωτ. Τ.Α.)

Ο θειικός σίδηρος έχει την ιδιότητα να αυξάνει την οξύτητα του εδάφους (δηλαδή, να μειώνει το pH), γεγονός χρήσιμο για τα οξύφιλα φυτά όπως είναι, η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, το φούλι και άλλα, τους παρέχει σίδηρο φυσικά και επιπλέον, καθαρίζει το χώμα από κάποια εδαφόβια έντομα. 

Γαρδένια
Μια γαρδένια που της λείπει σίδηρος. (Φωτ. Τ.Α.)
Μεταξύ αυτών και τις προνύμφες της χρυσόμυγας, δηλαδή κάτι λευκά, χοντρά και άσχημα «σκουλήκια» που βρίσκουμε μέσα στο χώμα των γλαστρών. 
Λίγη προσοχή στη χρήση του σιδήρου δεν θα μας βλάψει καθόλου γιατί αυτός έχει ένα μειονέκτημα: αν πέσει στο δάπεδο της βεράντας το λερώνει, αφήνοντας σημάδια σκουριάς. 12 σχόλια:

 1. τασος19/2/16 00:15

  πια ειναι η τιμη κιλου αν θα θελα 200 κιλα σε κοκοδη μορφη ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τον θειικό σίδηρο Κυρ Ανδριτσοπουλε μπορω να τον βάλω αυτήν την εποχή στην γαρδενια;Και αν ναι κάθε πότε.Και το λίπασμα 20-20-20 κάθε πότε το βάζουμε;Ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες που μας δεινετε μας είναι πολύ χρήσιμες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα βάλετε αν δείτε ότι λείπει σίδηρος από τη γαρδένια σας. Δηλαδή αν δείτε ότι τα φύλλα της έχουν χάσει το πράσινο χρώμα τους αλλά τα νεύρα είναι πράσινα, όπως στην φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω.
   Για το πότε βάζουμε λίπασμα σε γλαστρικά φυτά δείτε εδώ: https://taxiarxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9388.html. Είναι μία ανάρτηση με τίτλο: Λίπασμα σε γλαστρικά φυτά.

   Διαγραφή
  2. προσοχή: Η κρυσταλλική μορφή του (σε γαλάζιο χρώμα) είναι ευαίσθητη στον αέρα και τον ήλιο. Αν το δείτε να ξασπρίζει τότε είναι ακατάλληλο γιά τα φυτά (από δισθενής που είναι, οξειδώνεται σε τρισθενή και δεν προσλαμβάνεται από τις ρίζες. Πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο και διαλυμένο στο νερό.

   Διαγραφή
  3. Είναι έτσι όπως τα λέτε, γι' αυτό και συνήθως τον δίνουμε στα φυτά μετά τη δύση του ήλιου.

   Διαγραφή
 3. κταξιαρχη γιασασ και παλι θειικο συδιρο μπορω να ρειξω τωρα το καλοκΑΙΡΙ σε δεντρα καλαμον καλητερα αποτελεσματα στο εδαφος η διαφυλλικα??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος23/10/17 13:45

  Έχω ένα χωράφι με 8ph θέλω να φυτέψω ακτίνιδια. Αν ρίξω θειικο σίδηρο σε όλο το χωράφι θα το βοηθήσει να κατέβει το ph

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο θειικός σίδηρος, το θειάφι, η θειική αμμωνία κατεβάζουν το pH όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι τοπική και προφανώς το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι υψηλό. Επιπλέον, πριν αποφασίσει κανείς με ποιό τρόπο θα μειώσει το pH πρέπει να γνωρίζει σε τι οφείλεται αυτό. Άρα χρειάζεται εδαφολογική ανάλυση. Τελικά πιο ορθολογικό μπορεί να είναι η επιλογή καλλιέργειας που είναι κατάλληλη για το έδαφος όπως είναι χωρίς παρεμβάσεις τέτοιου τύπου.

   Διαγραφή
 5. Σε ροδακινιές πότε να ρίξω την καραμπογιά; Τα δέντρα είναι 10 χρονών. Τι ποσότητα να ρίξω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας,
   Χρειάζονται σίδηρο; Τους λείπει; Ρωτάω επειδή μου φαίνεται περίεργο.
   Καλή Χρονιά!

   Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με τη δημοσίευση.